Mamóka, a dokikkal kapcs. még azt kell számításba venni, hogy hogy áll a szüléshez, mennyire "alternatív", vagyis mennyire pártolja a háborítatlan szülést, a szabad vajúdást, hagyja míg a köldökzsinór kipulzál, és csak azután vágja el, hasadra teszi-e a babát rögtön születése után, hagyja-e, hogy vajúdás közben igyál stb. vagy inkább a régi iskola híve, pl. automatikusan csinál gátmetszést, vagy csak a fekveszülést feltett lábakkal (alias kőmetsző póz) támogatja, esetleg kézzel tágít, nem indokolt esetben burkot repeszt vagy oxitocin-infúzióra köt, vagy a kengyelbe kötteti a lábad - ezek már nagyon durva dolgok, viszont nem példa nélküliek.
nézd meg ezt az oldalt, a WHO ajánlásai szülésre
http://www.kismama.hu/cikkonly.php?action=nyomtat&cid=11921 ha normális a doki, akkor elfogadja, hogy TE hogy képzeled, és ahhoz képest próbál alkalmazkodni, persze a baba érdekeit szem előtt tartva. és ha te mondjuk minél természetesebb módon szeretnél szülni, akkor igyekszik ezt lehetővé tenni neked.
az én dokim (Dr. Faludi Pál) pl. azt mondta, nála akár fejenállva is lehet szülni, ha a babával egyébként minden rendben van
én előzetesen megbeszéltem vele, hogy szeretnék minél természetesebben szülni, a lehető legkevesebb orvosi beavatkozással
ebből sajnos csak az valósult meg, hogy a szobában, ahol vajúdtam, szinte végig kettesben voltunk a kedvesemmel, semmi jövés-menés nem volt. én szabadon mozoghattam vajúdás alatt, mivel ez segíti a baba leszállását is. még le is zuhanyozhattam - ez is vagy fél óráig tartott

- ami amellett, hogy nekem iszonyú jól esett, kicsit a fájásokat is erősítette
emlékszem, álltam a zuhany alatt, és szakadt rólam a víz

a párom pedig szinte végig itatott, masszírozta a derekam
eközben, mivel nagyon nehezen tágultam, szükség volt burokrepesztésre is és infúziót is kaptam, még így is 9 órán át voltam a szülőszobán...
és a beavatkozások előtt a doki megbeszélte velem, mi lesz, megnyugtatott, elmagyarázta, miért van szükség erre, de még akkor is elnézést kért, mielőtt megvizsgált, ha netán kellemetlen lenne

szóval hiába nem úgy alakult a szülésem, ahogy megálmodtam, végül nem bántam, mert jó kezekben voltam, és úgy éreztem, így is maximálisan megtett mindent.
a gátmetszést is megpróbálta elkerülni, és hagyta, hogy a baba a saját tempójában jöjjön, ami majdnem egy órával tovább tartott... és az utolsó pillanatban szólt, hogy túl nagy a fej, muszáj egy icipicit vágni, mert nagyon feszül és mindjárt reped a gátam. így persze más, azt mondani, hogy ok, mint ha meg se kérdezik az embert, és automatikusan hasítják. szóval minden nehezítő körülmény ellenére "simán" ment a szülés, én szinte meg se éreztem, hogy milyen nehéz volt

pedig nem volt egy sétagalopp
és szerettem volna az Ikea-szobában szülni, és épp szabad is volt, de sajna a dokim azt mondta, hogy egyhetes túlhordással, alig-fájásokkal nem ez a megfelelő hely... de sebaj, mert a szülőszobák is szépek, meghittek tudnak ám lenni

és szülés után kb 2 órát töltöttünk hármasban a babával és az apukájával az Ikeában, szóval mégis csak bejutottam!