A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2010 októberi babák

Sziasztok!

Ne nézzetek hülyének,de az nst és a ctg ugyanaz?Ma voltunk szülésfelkészítőn,azaz most arról beszéltek,mi van,ha megszületik a baba,utána,meg ilyenek.Érdekes volt.

Dinuci:lemaradtam valamiről?Nevet változtattok?Aludni nehezebb már,kezdek átállni,lehet.39....huh!:)

Holnap védőnő,majd elmondom,mi volt.Most megyek,holnap jövök,jó éjt mindenkinek!

Szilvi

Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Fifth Birthday tickers
Lilypie Second Birthday tickers
Lilypie First Birthday tickers
sissy01

Sziasztok!
Nos először is elnézést az eltűnésért :oops: és mindenkinek szeretném megköszönni az aggódást és hogy hiányoltatok.
Volt pár dolog amivel el voltam maradva és már muszáj volt megcsinálni, na meg a férjemmel is kellett ide-oda menni, utána jött a férjem szülinapja, arra is készülni, vendégek és egyebek, de végre túl vagyok rajta.

Ma voltam CTG-n, ja az olyan mint az NST- csak az NST-n gombot is kell nyomni ha a magzat mozog úgy tudom.
Egyébként azért nézik a fájásokat, mert van aki nem is érzi és van aki majd el patkol úgy fáj mégsem "jó" fájás mert, nem halad vele a tágulás. Na szerintem ezért nézik.
Képzeljétek. Egy csajt a mellettem lévő ágyról azonnal a műtőbe vittek, valami nem volt jó a baba szívhangjával, nagyon szaporán vert, a CTG meg értékelhetetlen adatokat produkált.
Anesztes orvosnál is ma voltam, megtudtam, hogy a SOTE II-n a császármetszés aránya 50% ami nagyon durva, ezek szerint minden második szülés császármetszés. :shock: Kérdeztem az EDA-s szülések arányát is ami szerinte meg nagyon alacsony 7-8%, egyébként ugyanazt mondta el amit Mók is írt.
Voltam nőgyógyásznál is. GBS leletem még nem jött meg, a CTG-re ránézett, de megvizsgálni nem vizsgált meg csak majd egy hét múlva, bár az már nálam majd 39+3 lesz... :? Hivatalosan 4 hete vizsgált meg, legalábbis onnan van leletem ugye.

Szilvi
KépKép
ceyla

Iceberg,
Nagyon örülök hogy megfelelő helyzetbe fordult a baba. A párod nagyon ügyi a főzéssel, bár most az enyém is sokat segített a szülinapi készülődésben.

Cherryke,
Remélem változik nálad még a magzatvíz mennyisége és még kitart a picur egy kicsit odabent.
Képzeld én is beteg vagyok, pont mint te. Nekem is volt torokfájás bár nem sokáig szerencsére és most meg taknyos vagyok :roll: . Igazán nem hiányzott, gondoltam is rá, ha most születik meg Niki ha jót akarok magamnak maszkot húzok. Szép képe lenne az anyjáról :lol: .

Mók,
Azt mondják nem szabad félni a szüléstől, hanem csak a találkozásra kell koncentrálni. Akik félelem nélkül, várakozásteljesen vágnak bele általában könnyebb szülésük lesz. Milyen könnyen pofázok innen a kanapéról. :lol:

Kata,
Jó ötlet szerintem is ráfejés. Én is azokat hallottam a szoptatásról mint te, tehát hogy közben is termelődik a tej ezért kis cicivel is lehet sok teje valakinek. Remélem megoldódik a szopis gond, de ha mégsem, az sem gáz a mi generációnk szerintem kapott rendesen tápszert is, mert akkor nem volt akkora divat a szoptatás, de mégis fasza gyerekek lettünk. :wink:
A táblázatok nagyon jók! :)

Szilvi
KépKép
ceyla

Jó reggelt!

Gira
Noel napi 6-8 pelust használ el. Popsitörlőből az elején sok fogyott, azután rászoktam arra, hogy kakis popsit inkább a csap alatt mosom le. (az első napokban a kaki-magzatszurok-egyébként is olyan sűrű, tapadós) :cry:
Betét: én csak az 1-2 napon használtam azt, amit a klinikán adtak, utána inkább éjszakai betétet használtam, itthon meg már csak tisztasági betétet. Textil pelust én sokat használok.
Apukának meg kell mutatni, hogy mit hol talál... szükség esetén tud ő is még bevinni...

Mók
Örülök a jó eredményeknek!

Sissy
Én úgy tudom, hogy CTG és NST ugyanaz. (ctg: maga a vizsgálati módszer, NST: nyugalmi vizsgálat)

Ceyla
50% os császármetszés???? Ez nagyon durva.... Az országos átlag olyan 30% körül van...
Vendég

Nyákdugó
Én nem találkoztam vele. Viszont azt is hallottam, hogy akár 2-3 héttel szülés előtt is távozhat.
Akkor távozik, mikor nyilni kezd a méhszáj.
Vendég

Ceyla!
örülök hogy jöttél. Durva a császármetszéses dolog, remélem nekünk sikerül a sima szülés.
Nem akarok császárt, bár valószínűleg nem én döntöm el. :?

Ctg-n rám is rám hozták a frászt, mert vittem a papírkámat a szülésznőhöz, ő meg megmutatta valami másik dokinak, és mire az én dokinénim kijött hárman álltak fölöttem. Na először csak annyit mondtak gyakrabban kell ctg-re járnom, aztán dokinénim lehűtött mindenkit, hogy hát csak bealudt menet közben a gyerek. :)

Az mondjuk nagyon gáz ha ctg-ről visznek valakit műtőbe. :shock: :shock: :shock:

Nem tudjátok hol tudok magzatsúlyt nézni a neten?????
Tegnap próbálkoztam,de okosat nem találtam, max talán annyit hogy a méretek szerint nagyjából 37 hetesnek felel meg, az viszont 3000 grammot jelent, de akkor mi lesz a végére????? :oops:

Kép
mók

Cherryke????

Nagyon eltűntél, jelentkezz!

Kép
mók

Jó reggelt a kismamiknak! :-)

Benézek, bár még korán van de neki akarok állni főzni hamar mert már csak ma tudok apunak kajcit vinni, holnap műtét :-( Csimálok rakott krumplit,házi füstölt akadékkal :wink: meg zöldbablevest. Pár dolog még hiányzik hozzá remélem hazaugrik a párom azt elvisz boltba. Ugyanis a lábam ugy be van dagadva...elég mennem.

És eljött a 39 :-D Bár jelentene is valamit..... De mondtam én hogy tulmegyek még a 40.-en is ugyhogy ne tőlem várjátok a 2.topicbabát :-)

Mók: ezek a sulyok és méretek csak átlagméretek, lehet pl a babád mondjuk most csak 2.8kg. És a méretei sem akkorák. De ez igy amiket leirtál méretek teljesen rendben van a korhoz képest. Nekem a 34 hetesen 2480gramm volt. Szerintem ez marhaság, eltelt 5 hét akkor már 4 kg?? :shock: nem hinném. Ilyenre nagyon ne adj!Méhszáj nyitva:semmit de semmit nem jelent!! Vagyis lehet csak nálam nem....

Kata:te csak ennyi ideig használtá betétet? Én ugy emléxem vagy 2 hétig jön bőven. Vagy eztis embere válogatja? :roll: Amugy az igaz egyszerűbb ilyenkor csap alatt langyos vizben lemosni ezt a fajta kakit ami először van. Mert abból csak kenyeszelés van nem? :-)

Ceyla:nem gond lényeg hogíy mostmár megvagy :wink: ez nem semmi a császárok aránya abban a korházban. Nem mondom attol meg jol megijedtem volna ha mellőlem visznek valakit műtőbe, de remélem te nem paráztál be? Volt elég elfoglaltságod akkor bőven, de nem is csoda ilyenkor már a vége felé-......pörög az agy mi az ami még kel meg itthonra is.

Jah, még el nem felejtem: Kata, ha még átirnád a táblinkat( a várandóssat:-) ) akkor javitsd ki léccive a nevet: Kiss Vivien Bianka. Apunak nagyon tetszik a Vivi és szeretnék a kedvében járni :wink:

Sissy:nagyon nem maradtál le :-) Ez ugy 2 napos dolog akkor találtuk a ki a nevet, vagyis apu.Majd gyere a védőnői hirekkel! Jah amugy lehet áll át a szervezeted :wink: azt meg énsem tudtam hoy nst/ctg két külön fogalom :oops:

Cherryke: sajnálom hogy beti vagy, gyogyulj meg minnél hamarabb!! Meg igyál fini teát. Én vettem egyik nap ezt a lipton piramis teát. Nagyon finomak, és ezis jot tesz nem csak a hársfa meg a gyogyteák. Csak meleg legyen :wink:

Gira: rakd be amit te olyannak gondolsz és ha szükséged lesz valamire beviszi a párod neked a s babab szekrényéből. Én magam nak ugye betettem ami kell, de a babáét csak összekészitettem majd behozzák. Tettem 2 rugit,3bodyt,2kissapkát, meg egy ilyen garniturát alsó felső.Ennyi.Na meg pelust (bár azt több helyen adnak) popsikrém,textilpelus,cumisüveg,cumi.

Képzeljétek azt olvastam hogy erős hátfájással is jelentkezhet a szülés. Hát nekem tegnap megvolt,de olyan hogy fel kellett állnom és előre sugárzott a fájdalom a pocimba :roll: de aztán meg elmult. Ezt csak azért irom hogy igyis kezdődhet.

Bocs elég hosszura sikeredtem, majd még benézek nekiállok a tennivaloknak :-)

dinuci01

Sziasztok,jó reggelt! :)

kata:köszönöm szépen,hogy leírtad!! :) :) Eszembe is jutott,hogy Mátéval mikor hazamehettünk neki már le volt esve a csonk!Hátha most is így lesz!
Tudod miket ír a fertőtlenítő hintőpor mellélhatásként,főleg ha sérült sebre van szórva,mert akkor hamarább felszívódik!(hányás,görcs,sokk,koma,ingerlékenység,vérnyomásesés :shock: :shock: )!!!hogy lehet ilyet felírni egy csecsemőnek???de még gyártani is,mert előre nem tudja az ember,hogy kijönnek e ezek a mellékhatások csak ha használja,de amúgy sem akartam,de sztem ki is fogom dobni!!!

dinuci:semmi baj!!! :wink: van elég gondod!!ami késik nem múlik!! :wink:
bizony!!igen meg kell szokni én is ezt szoktam mondani ezekkel a szavakkal,hogy jön egy pinduri!egy ismim elég furán is reagált rá amikor ezt mondtam,sztem félre értett!!!rosszat gondolt sztem rólam!!neked is otthon lesz a párod???????????
most hétvégén is itthon volt a párom az eső miatt,de olyan jó volt!!!!ő is reggel 6-7-kor elmegy és este 6-7 felé jön haza! :? ez viszont elég rossz!!nem is tudom,hogy lesz ha indul a bandula :roll: ,mert 1 óra biszti kell míg haza ér!nappal sztem mentővel fogok bemenni,mert kocsival csak araszolva jutnánk be az tuti a kórházba!!

ceyla:köszi!!!!! :D :D örülök,hogy jöttél!
az NST ugyan az mint a CTG csak most így mondják és nem kell gombot nyomni közben!tudom nem te írtad a gombnyomást :D
engem most hetente vizsgál a doki,de nem szeretem és durva a keze utálom!!!mindig fájdalmat okoz!!alig várom,hogy vége legyen ebből a szempontból többet nem megyek hozzá!!"érdek doki nagyon!!!)akkor volt szülinapi torta is?
:roll: ,hm nyami :D most nagyon kívánom a sütit még mindig!!!

mók:én is féltem míg éltem :lol: :lol: :lol: na jóóó ez vicc volt,de tényleg féltem és nagyon csodálatos élményben volt részem!!!nekem nagyon jó emlék,megható és jó érzés,hogy világra hoztam a gyermekemet!!hidd el mikor oda kerül a sor,hogy mész szülni a félelem el fog szállni nem fog eszedbe sem jutni,csak a szülés szakaszok vezetnek majd előre!!!!!!! :) :)
elaludt a pindurid!!!hallottam,hogy van akinek olyankor felrázzák a hasát,háát elég durvának tűnik sztem!
cherryke nincs jól,lehet,hogy az ágyat nyomja szegény!

Kép

Kép

Évi
iceberg
Budapest

dinuci:képzeld én meg azt hallottam,hogy ment a csajszi NST-re és leszidták,hogy miért nem ment be mikor fájásai vannak!közben ő meg nem is érezte!!!!haza sem engedték!! :shock: azóta ez jár a fejemben!!!nekem éjszaka 3x volt görcsi és a derekam is fájt,de nem vészesen,oké felébredtem rá ,de nem volt erős a fájdalom!!

Kép

Kép

Évi
iceberg
Budapest

Sajna mi is betegek lettunk, nah egyenlore csak natha szintejen, de most aztan drukkolhatok nehogy most szulessen Flora, pedig en is hetvegere tervezem miota a szulest:)
Addig ezerrel a gyogyulasra koncentralunk, foleg Annanak kell meggyogyulnia, mert nem eg csak maszkot huzok, de megszakadna a szivem ha nem johetne be a korhazba meg ne adj ISten nem lehetne itthon mikor hazajovunk a korhazbol....

Kri: nalunk neznek fajast is, bar nem igen ertem miert oda teszi a fejet ahova teszi, de vegre tegnap eloszor mutaott mehtevekenyseget a cucc, pedig amit akkor ereztem nah annal ezerszer durvabbakat erzek jo ideje...
Este konkretan mar a levego utan kapkodtam, olyan igazi fajas fajas volt, de lealltak egy ora utan, pedig mar rendesen kalapalt a szivem, egy oran belul 4 pisi, rendszeres fajasok 10 percenkent.... De hat Flora merleg akar lenni:)))

ctg, nst ugyan az!hol igy hol ugy hivjak:)

Dinuci: hajra hajra! A hatfajasos dolgot en is hallottam, de mivel nekem minden estere le akar szakadni, igy en ezt mar nem is veszem lehetosegnek:)
Rakott krumpli nyammmm!

NAlunk mara sult csirke comb van krumpli purevel, holnapra meg porkolt, mar csak nokedlit kell hozza szaggatnom.
Nekem utso uh ma...Kivancsi vagyok mit mondanak, de most ugy erzem helyen van a lanyka, ugy nyom ott lenn....

KépKép
tavasziszel

Itt vagyok megint mert Attila még mindig sehol, főzés meg a habokban. Hát én nem tudom min lesz igy a kajával :-( :-( Mérgemben mindjárt nem is csinálok semmit de akkor meg az a baj.

Iceberg:igen elvileg nekem is itthon lesz, legalábbis nagyon remélem megtartja a szavát. Bár ha most se képes hazajönni hogy elvugen boltba :twisted: nem tudom.....Egyébként meg nem kell azzal törődni ki mit mondd, máskor nem kel neki semmit mondani!!Buta egy felfogása lehetett már ne is haragud!Vagy meg nagyon nem értete mit mondasz.Menj majd be szépen mentővel, mert a pesti közlekedés elég gáz, aztán értesitsd a párod. Ez a legegyszerűbb ugy gondolom. Hát ezek az éjszakai fájdalmak,nem is tudom. Neked ez még korai volna, figyelj oda magadra ok? :-)Mi is ennek a pudernek a neve amit ugy átkozol? :-)Elég ijesztő dolgokat irsz.

Tavasziszél: na akkor neked is beüt ez a megfázás. Errefelé is mindenki beteg.
Flóra már biztosan mérleg lesz ha nem történik valami az elkövetkező nemegész két napban. Ilyenkor gondolok énis arra hogya apu nagyon szerette volna ha szűz lesz a kislány de szerintem mi is átmegyünk mérlegbe.

Ti mit főztök amugy?

dinuci01

Tavasziszél:el is felejtettem mondani hogy irigyellek a krumplipüré miatt :-D Itt senki nem eszi...Tudod mit cseréljünk egy adagot légi potán :-) Felteszem ha lesz itt egyátalán valami meleg étel ma....

dinuci01

dinuci:ne idegeskedj a legtöbb férfi ilyen mint a párod!az enyém is és én sem szeretem,ha megígér valamit utána meg még sem úgy lesz meg "jövök mindjárt,látod jöttem csak fél órát késtem naa most akkor ez miért baj stb stb...." :lol:
a franc gondolta,hogy az ismim így fog reagálni,kicsit fura nő így tudom le nem foglalkozom azzal,hogy mit gondol nem fogom körbe magyarázni neki hogyan értettem meg sztem az még rosszabb is azok után,h ő így reagálta le!!akkor meg azt gondolná tuti,hogy csak kimagyarázom :roll:
a hintőpor Naturland termék:ezt figyuzd
:lol: "Hexaklorofén fertőtlenítő,DEZODORÁLÓ :shock: hintőpor"köldökre rá írta a gyógyszertáros!!

Kép

Kép

Évi
iceberg
Budapest

Dinuci: en imadom a krumpli puret:) Ferjem sincs nagyon oda erte, de igy sok husival csak elnezni:)
A ferfiak mar csak ilyenek, bele se gondolnak mekkora bosszusagot okoznak egy egy ilyen be nem tartott szoval....

KépKép
tavasziszel

Sziasztok!

Másik topik-ban, ( LH-s), sokan betegek, de látom itt is!!! Azért mindenki vigyázzon magára!!! Ezt a pár napot-hetet már valahogy csak megoldjuk nagyobb nátha nélkül!

Cherryke: vigyázz magara, fekvés és kész!

Tavasziszél: remélem is hogy jó híreket mondanak neked a mai UH_n!!!!

Ice: igen, ez a műtőbe azonnal dolog elég meredek... de mindenki tény hogy máshogy viseli még a fájásokat is... nálunk itt mozgatják a kismamákat, meg hogy egyenek előtte, hogy baba is mozogjon... de ha éppen álmos a drága???

Dinuci: húúúúú , már csak 7 nap!!! :) És igazad van, se a nyitott méhszáj, se a dugó se semmi nem jelent semmit, lassan rájövök :) :oops:

Ceyla: ezek az adatok nagyon dúrvák, és miért ennyi a császár, nem tudod? Kényelmes, vagy kismamák kérik, vagy mi az oka????

Mók: babód adatai sztem is jók... bár nem magyar oldal, de ezt találtam súly becslőre : http://www.gravidanzaonline.it/medico_r ... nline.html

Kép Kép

KépKép

Kép

Kép Kép
kfmares

Dinuci: tegnap zöldbableves van, és uram elvileg nem kért semmit, vagy betartom vagy megszegem, talán palacsinta kéne, pár darab, úgyse bírja ki kis nasi nélkül :)

csak kevereg a gyomrom, reggeli óta... meg tegnap előadáson voltam, mondjuk jó 2 órás volt, de volt nálam enni-inni, de többször levert a víz, meg hányinger... majdnem el is jöttem...

Kép Kép

KépKép

Kép

Kép Kép
kfmares

mares?nekem is hányingerem van mostanában és nem tudom én sem ,hogy mitől!!! :shock: miért!! :?
nem emlékszem,hogy Máténál lett volna ilyen!!
úúú palacsinta nem kéne ám ilyeneket beírni :roll: úúgy megkívántam :D
nekem van egy barátnőm aki canadában él már 21 éve és ő mondta,hogy ott mindenki császárral szül inkább ő rajta voltak ott kiakadva,hogy ő simán szült,hogy hogyan bírta ki stb....

Kép

Kép

Évi
iceberg
Budapest

mares:jaa és most kell ablakot takarítani :D :D

Kép

Kép

Évi
iceberg
Budapest

Na voltam UH-n. Hízott péntek óta. Most mindent megkérdeztem: magvatvíz, ha nem változik, 2-3 hetet tud még bent lenni a baba. Márpedig nem változott. Nézte a keringést megint, az most jó volt. Pénteken megint kell menni.
És igen császározni fog. Nem kertelt, elmondta, nincs esély arra, hogy végig hordjam és megszüljem. Mindegy, de legalább tudom mi vár rám.

Kriszta
Kép
cherryke

Nah mégiscsak eljutottam boltba :-D Igaz elég kapkodva ment mert persze sietett a drága de mindegy kaja meglesz, de majd csak 2 kor ér haza. Be akarok menni még ovi előtt a korházba nem szeretném Attikát bevinni.Tul sok a kérdése :mért igy, mért ugy.? Érthető ebben a korban de most ez nem hiányzik nekem hogy megmagyarázzam a megmagyarázhatatlant :-)
Szóval már egybe a rakottkrumpli ( velem együtt :-D )meg feltettem a zöldbablevest. Addig meg van időm ugyis ide irni.

Iceberg: Elfelejtettem:Máténak Boldog névnapcsit !!!! :lol: Egyébként igazad van, nem érdemes már körülirni annak a nőszemélynek a dolgot. Nekem is van egy ilyen ismim, vagy tényleg nem szokta érteni a dolgokat vagy direkt csinálja hadd magyarázkodjam :-) Mindegy, ott egye fene.
Hintőpor:PEDIG ÉNIS EZT VETTEM :shock: :shock: Na majd azért utána kérdezek énis a doktornőnél, jo doki csak tudja :roll: És nemis olyan olcso volt, alig van benne majdnem 400.-Ft.

Kfmares:Na most kell az ablakppuccantás igaza van Icebergnek :-D Ha valahol még nem lenne meg azt ma kéne :wink: Palacsinta:nyamiiiiiii :-) Hajrá neki ha még birod!
Sajnos amugy ez az igazság!Semmi ilyen tényező nem befolyásolja a szülésmegindulást!(Na meg a sex, mostmár arra is visszaálltunk mivel elmult a kritikus időszak) Legalábbis én még ilyet másnál se hallottam, bárkinek ki is volt nyilva nem lestt koraszülött gyereke. És ennek énis a magam esetében nagyon örülök :-D
Sajnálom a hányingert!!

Csajok:egy olyan hejzet áll fenn hogy rajtam a zabálhatnék, és képzeljétek minden olyan gyorsan csinálok..... :roll: de nem direkt mert hiába is sietek nem jutok el előbb sehova. Egyszerűen nem értem. Megvettem a boltba is olyan hülyeségeket,. Pl:vettem magamnak csoki danette, egy 3dl-s heineken :oops: ropi.
Szerintem már nem vagyok 100-as :roll:

dinuci01

Hűű Cherryke.... :roll:
Mindegy, örüljünk hogy most minden ok!
És igen, jo az ha tudod mi lesz!! Császáros lesz, hamarabb jön, de hidd el csodaszép egészséges pici babád lesz!!! :-D
És amugy mennyi a súly?

dinuci01

Most 1800 valamennyi. Nem adott semmit, pénteken megyek úgyis megint.

Kriszta
Kép
cherryke

dinuci:KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!! :D ,úgy sütnék neki tortát,de most nem megy sajnos!!így is vétkeztem!! :? ablakot takarítottam!! :? most meg fájok,de pihizek most már!!!!ez a szép idő kihozza az amberből a takaríthatnékot :roll: meg az jár a fejemben,hogy neked azt mondták 2 ujjnyira vagy nyitva!!de még is itt vagy még és közben pörögsz mellette!!tudom embere válogatja!!bár amiket írtál eddig strapabíróbbnak ítéllek mint magamat!!nekem kész szenvedés mostanában a főzés!
ahha én is gondoltam arra,hogy talán kíváncsi is az ismim a részletekre,de le van kakilva :lol:
én tuti nem fogom használni azt a hintőport!!ezért is kérdeztem katát ő ,hogy csinálta!!friss tapasztalat! :)
nyugi
:lol: én is úgy érzem,hogy állandóan ennék mindent :roll:

cherryke:én Bazsim 33 hetesen 1700gr volt kb rá 2 hétre lett 2600gr csak azért írtam,ha esetleg aggódnál a súlya végett!
pihenjél sokat sokat és próbálj meg nyugodt lenni,sokat számít!úgy mint a pihenés!!amúgy én is jobban szeretem mikor fel vagyok készülve dolgokra nem szeretem ha hirtelen ér bármi az jobban megvisel!!

Kép

Kép

Évi
iceberg
Budapest

Dinuci!
Már megfőztem: sajtos tejfölös csirkemell, és rizi-bizi. Ennyire futotta,de többet már nem vállalok.
Így is a mosogatás az egy szenvedés a derekammal.
Ma kimostam Lilla ágyneműjét. :D
Kiságy itt van, csak össze kéne rakni.... :? Páromnak minden fontosabb mint ez. Szerinte ráérünk mindenre. :evil:

Ti már beteszitek a babók ágyneműjét??????

Cherryke!
Hamar látni fogod a kicsit, és végül is a doki csak tudja mit csinál.
Kicsit irigykedem hogy tudod mikor, és mi vár rád. :)

Rólunk:
Vérzésem elmúlt. Ma tornáztam ismét, mert a cukrom most megint nagyon rossz. :cry:
Diéta teljesen vissza az eredeti formációba. Rosszul leszek, ha eddig megúsztuk, és az utolsó 3 hétben kell az inzulin,az tuti.
Pénteken ismét labor.

Kép
mók

Mares!
Köszi a honlapot, számoltam....
Állítólag 3100 gramm, és 50 centi! :shock: :shock: :shock:
Na most betojtam!!!!

Kép
mók

Iceberg,
Nálunk még van egy csomó süti a férjem szülinapjáról, esetleg ugorj át nassolni.
NST-CTG kérdésre itt van egy bővebb magyarázat: http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekval ... -ket-neven

Kfmares,
Nem tudom végülis miért olyan magas a császár arány, nem akartam kérdezgetni még az aneszes orvost, így is láttam, hogy Ő is nagyon sokalja még úgy is, hogy végülis sürgősségi kórház is. Mindenesetre láthatta rajtam, hogy majd leesek a székről a szám hallatán.

Cherryke,
Ha császár, hát császár, fő hogy egészséges legyen! Biztosan lesz olyan pillanat a szülésben amikor majd nagyon foglak irigyelni. Ezt pont ma néztem, megkönnyeztem, nézd meg te is: http://www.youtube.com/watch?v=beF7ayuK ... playnext=1

Dinuci,
Nem lehet, hogy éhesen mentél bevásárolni? Akkor vesz marhaságokat az ember. Vásárolni mindig jóllakottan kell menni!

Képzeljétek tegnap megszült az egyik barátnőm, pontosabban ma hajnalban. 3010 gr 56 cm. Október 8-ra volt kiírva, bár már napok óta szenvedett otthon szegény. Tehát Gergő megszületett! :D :D

Szilvi
KépKép
ceyla

Ceyla: :lol: nem mentem éhesen, pont ez a nem érthető számomra. Mindegy, szerintem az lesz a legjobb ha nem én megyek boltba amig meg nem szülök. Csupa pénzkidobás :-)Hát hallod nagyon jo a barátnődnek, és irigy vagyok :oops:

Mók:kaja finom :-) A kiságyat én már összeraktam, kimostam és berendeztem :-) letakartam egy pléddel igy nem porosodik. Nem akartam elnapolni nagyon. Ügyi vagy te is! Az a kiló meg csak becsült suly igy neten is. Ez egy átlag ne ijedj meg :-D

Cherryke:jo az a suly.Megnől mire kijön de komolyan :wink:

Ice: pörögök pörgök...de ennél több már nekem sem futja, szupermen nem lesz belőlem :-) Ez viszont nem jelenti azt hogy te ne pihenj majd a vége fele is ennyit! Lehet csak én vagyok ilyen fura figura :roll:

dinuci01

A kiságyba valókat én is beleraktam, ha nem indul meg a szülés hamarost akkor én is letakarom. :D

Szilvi
KépKép
ceyla

Uh-n minden rendben volt, Flora be van fordulva, es mar 3 kg folotti( szonografus nagy hevel mondta ha meg 3 hetet benn marad meglesz 4 kg is- de mondtam nem nem nem lesz benn meg 3 hetet:)) )

Lepeny mar 3ik erettsegi foku, de aramlas jo.

Cherryke: szerintem jo hogy tudod mire keszulj, es csodas lesz a pillanat mikor kezedbe adjak kar hogy is jott ki! A lenyeg hogy addig noljon hizzon ahogy csak tud.

Rajtam is zabalhatnek van:(
Szerencsere sokszor eleg a gyumolcs, dekonkretan egesz delutan kepes lennek enni:(

MOk: sajnalom a cukrot! Drukkolok ne kelljen inzulin!
Agynemuje Floranak nincs, de a leped fel van huzva, csak letakartam egy textil pelussal az egesz bolcsot.

Igen a szep ido ram is takaritos kedvet hoz;) Meg jo hogy az ablakok mar tisztak kulonben tuti annak allnek neki. Igy csak lemegyunk mar most az udvarra, jatszora...valahova csak ne benn.

Ceyla: baratnodnek gratulalok!
JO hosszubaba!

KépKép
tavasziszel

Sziasztok,

ma voltam nst-n nem is kellett sokat várnom, erre átküldtek a laborba vérvételre. Na ott várhattam. :cry:

Cherryke,
jobbulást. Szerintem lelkileg jobb ha fel tudsz készülni a császárra, mintha szülés közben döntenének róla. Biztos kibírja még Hunor baba azt a 2-3 hetet. A barátnőm is 35. hetesen szült és már 5 kg-os csodaszép kisfia van. 2,7 kg-mal született.

Mares,
a nyákdugó nálam is elment a Briginél, de a szülés előtti estén. Én is úgy tudom, hogy kicsit véres. Meg is ijedtem hirtelen. De tényleg 2-3 héttel is elmehet szülés előtt. De te is mindjárt 37. héten vagy.

Mók,
meg is lepődtünk, hogy hagytam magát kifesteni a csajszi. Alapból nagyon szégyenlős. Engem is a 35. héten vizsgáltak utoljára. Brigivel is akkor voltam és 38+5 naposan született.
35 hetes uh: becsült súly 2500 g
36 hetes uh: beszült súly 3000 g
két külön doki csinálta.

Tavasziszél,
én is mérlegre hajtok.

Dinuci,
39 hét. :wink: :wink: Én is néztem, hogy lecseréltétek a nevet?

Kriszta
Kép

Kép

Kép
kri07

ceyla:de jó is lenne kis sütike :roll: ,de holnap veszünk a kórházból haza felé jövet!gratula a barátnődnek szép formás baba lehet!!

tavasziszél:akkor neked is már szép formás babád van!nem biztos,hogy a végéig kell várnod :wink: olyan izgi ugyan ki lesz a következő :D

Én is be raktam a kiságyba a cuccokat,de ma ki is vettem még a baldachint is levettem és mindent kimostam újra,hogy friss legyen,de most már le fogom takarni tényleg,mert zavar,hogy szabadon van és megy rá a szösz-por!
holnap a kórház után megvesszük a cumisüveget meg ezt azt!most már tényleg gyomor idegem van,mert szeretném ha minden meglenne és csak várni kelljen Balázst nyugodtan!

kri07:hogy hogy várnod kellett?nálunk a Jánosban a 20. hetet betöltött kismamák előre mehetnek!!!máshol nincs így? :shock:

Azt olvastam a 36. héten becsült súly szerint kell venni pelust!
a pampersnek van 2-5kg ig és 3-6kgig!ezt néztem meg eddig ,de biszti van a liberonak is!

dinuci:egy darabig megy a pihi és jól is esik,de nem tudok ennyit feküdni,mindig eszembe jut valami és vannak olyan dolgok amit én szeretnék csinálni nem bízom a páromra még akkor sem ha ügyi :wink: :)

Kép

Kép

Évi
iceberg
Budapest

Tavasziszél,
Annának jobbulást. Örülök, hogy befordult Flóra baba. 4 kg-t én sem szeretnék.

Iceberg,
szerintem érkezési sorrendben szólítottak minket. Pelusból én 3-6 kg-osat vettem. A kórházban is rögtön 2-es méretűt adtak annó, a kisebb babákra is. Én liberot vettem.

Ceyla,
gratula a barátnődnek. Utánunk volt kiírva. :oops:

Kriszta
Kép

Kép

Kép
kri07

Hello lányok!
Nagyon izgultam, ahogy megnyitottam a topicot, hogy vajon született-e újabb baba, de látom, még mindig Noel az egykénk. Kata, sajnálom, hogy nehezen megy a szoptatás, de az jó, hogy nem gyötröd magad feleslegesen.

Lányok, én félek a szüléstől, annyira hihetetlen, hogy ott kitoljak egy nagy babát. Tudom, hogy mindenki megcsinálja valahogy, de akkor is...
Holnap megyek dokihoz, majd beszámolok az eredményről.
Köszönöm az együttérzést, de nem annyira gáz ám, hogy még dolgozom, elég jól bírom. Végülis csak ülök itt a gép előtt... Lassan azért elkezdeném megvenni a kórházi cuccokat. Ti mekkora méretű ruhát készítetek be a babának? Honnan tudjam, mekkora lesz?

Cherryke, még két hét, nagyon drukkolok!

Képzeljétek, nekem is szült egy barátnőm múlt héten, második baba, és olyan gyors volt, hogy alig értek be a kórházba, már bújt is ki a baba. De azt mondja, így sokkal jobban fájt. Szóval nem biztos, hogy a szülés hossza a döntő.

lynnn

Kri!

Drága vagy,csak a lényeget nem írtad, hogy végül mennyivel született
a kiscsaj?????!!!!

Meccselek magammal hogy berendezzem-e a kiságyat?? De ha kivasalok, akkor meg nem tudom visszarakni a szekrénybe.... :?

Kép
mók

Ded szunyál :lol: :lol: :lol:

Mók
Ha a ctg-ről mindjárt a műtőbe visznek valakit, ott biztosan valami gond van :cry:
Valami olyan, hogy a baba veszélyben van, minél előbb ki kell venni...
Noel 37+1-nél 3460g volt... és ez már nem becsült súly... Becsült súly akár 3/-fél kilót is tévedhet!!!!!!
Baba fej-, pocakformája sokat jelent...

Dinuci
Biztosan személyfüggő ez is, mint ahogyan a sima menses se egyforma mindenkinél!

Tavasziszél
Jobbulást!!!!

Cherry
Nyugi!!!! 35. héten már baj nélkül megszülethet a baba!!!!
Két barátnőm is szült 35+0-nál, gyönyörű szép gyerekek... teljesen egészségesek... egy másik barátnőm 33+4-nél szült, ott is tökéletes a baba :lol: :lol: :lol: :lol: (egyik baba se került koraszülött osztályra, nem igényelnek olyan pluszt, amit én a nem koraszülött fiammal meg nem teszek majd...)
És nem annyira a súly, hanem az érettség számít!!!!
Vendég

Pelus
Én nem az újszülött, hanem a mini méretet használom inkább...
Vendég

Kata:bizonyosan személyfüggő is a dolog ebben igazad lehet.nekem pl tini koromban szörnyű fájdalmakkal jött a mensim. De komolyan, mostmeg nem sokminden fájdalom van amiota szülte.Érdekes nem? :-)
Noel ha ilyenkor alszik mikor szokott este lefeküdni? :-) Beállt már az etetési ideje?

Mók:lehet ráérsz még a vasalással egy v két hetet. De ha elkészited és letakarod nem lesz semmi baja semminek.

Linn:vigyél be a korházba 50-est és 56 ost. Ez az én véleményem. Amugy nyugi mindenkinek kijött még a baba, bennt nem maradt. :-) Olyankor ha rendesen szülsz még ilyen cuppanásszerűt is hallasz de komolyan :lol: tök érdekes. Az meg természetes ha félsz de nincs mitől hidd el.

Iceberg:lehet nem kéne elkapkodni a vásárlást. :roll: lassan mindent, mert annál rosszabb nincs hogy megvan minden készen a kiságy de baba meg majd sehol, és várat magára. Ez iszonyú idegörlő. Tudom még kerek egy hetem van de akkoris borzasztó a várakozás. :roll: Amugy az igaz, sokszor jobb ha mi csinálunk ezt azt és nem bizzuk a férfiakra :-)Tegnap párom a gázkonvektort Cif Actifizzel permetezte :shock: És ha begyujtunk attol lesznek ám szagok.

Kri:NST nektek is időpontra van ugye? Egyébként hányas? :-) Igen megváltoztattuk a nevet :-D Azért igyis jo nem?

Tavasziszél:örülök hogy mindent rendben találtak!!És te milyen kajákat ennél? Én inkább ilyen csipegetőset. Nem is igazán meleg ételt... Bár estére megeszem a maradék rakott krumplit. Ugyse fogok én már hizni, mostis fogytam :roll:

dinuci01

Mók,
bocsi, kicsit zavaros voltam. A becsült súly a babára vonatkozik, csak azért írtam, hogy 1 hét eltéréssel fél kg különbséggel mérték.
Brigi 3240-nel született, de őt nem tudom mekkorára becsülték az utolsó uh-on, de majd megnézem a kazettán.
Nálunk a kiságyat akkor állította fel a férjem amikor a kórházban voltunk. :roll:

Dinuci,
nekem nagyon bejön a Vivien, de hát a férjem is belszól. :cry: Sorszámos a rendszer az nst-n. Csak utána átviszik a kiskönyvet a dokinak, és általában arra kell sokat várni, hogy ránézzen.
Mi hányas? Ezt nem értettem.

Lynn,
én is félek. Mi 56-os rucit viszünk be, ha esetleg nagyobb a baba a férjed is tud behozni 62-est. De elvileg az 56-os elég szokott lenni.

Kriszta
Kép

Kép

Kép
kri07

Dinuci,
Gratulálok a fogyáshoz, én mérlegre sem merek állni. :oops:

Kri,
Hát ez az, utánunk volt kiírva..., remélem már rajtunk lesz a sor hamarost.

Lynn,
Én leginkább 56-os méretű rugikat vettem, de mivel azt mondták gyorsan kinövi, ezért már van pár 62-es is.

Szilvi
KépKép
ceyla

Kri,
Anyóspajti (aki árul babruhákat is), azt mondta, hogy a legtöbb 56-osba a nagyobb babák is bele férnek, reméljük azért 62-esre senkinek nem lesz szüksége egyből...

Szilvi
KépKép
ceyla

Sziasztok!

Na,ma a Védő néni megmutatta az újraélesztést,jó mélyen elraktározzuk,aztán sose legyen rá szükség!!!!Meg találkoztunk a gyerek-dokival,de ő csak akkor írhat fel mindent,ha már megszületett a Baba.
Holnap megyek nst-r végre,az első.meg elvileg vérvétel és strepto-szűrés.Mi ágyneműt nem vettünk,vettünk bélelt takarót,mert úgyis hálózsákban fog aludni a baba,meg pelus a feje alatt.De én is gondolkozom,hogy mikor is készítsek ki mindent,mert egyenlőre kivasaltam mosás után,és zacsiban vannak a dolgok eltéve.

Nagyon várom már én is kövi babát!!Hajrá Csajszik!

Nálunk még mindig felfordulás van,burkolnak,aztán talán jövő héten már ki tudok Anyuval takarítani,és utána már "csak" a várakozás...

Ma alig pihentem,holnap lesz a Férjem szülinapja,meg az eljegyzésünk negyedik évfordulója,de mivel napközben nem leszek itthon,elő kellett a készülni a vacsival,meg torta-sütés.Úgyhogy szép vizesek a lábaim... :cry: Na,mindegy.
Holnap jövök,veszem ám,hogy ki mit ír,csak nem tudok reagálni,mert annyi minden van... :oops: De próbálok majd...

Szilvi

Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Fifth Birthday tickers
Lilypie Second Birthday tickers
Lilypie First Birthday tickers
sissy01

Dinuci
Noel eszik: 6-9-12-15-18-21 és hajnali 2 (+/- félóra eltérés)
Fürdés olyan fél 8 körül...
A nap nagyrészében még alszik, csak az változik, hogy hol. Kiságyban a legritkábban.
Maajomgyerek :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kapaszkodik mindenkibe :wink:

Kép
Vendég

Noelre 56-os rucikat adok...
Vendég

Sziasztok Csajok én is itt vagyok, de a sok teendő közben csak olvasni tudtalak titeket írni már nem volt erőm!

Rólunk annyi jól vagyunk , hála eltelt a hétvége mint írtam a hétvégén tartottuk a fiam szülinapját mivel a párom is hazaért, igy szombaton a családnak, vasárnap pedig babazsúr volt az ovistársaknak.Igy totál elfáradtam , csüt., péntek vásárlás sütlérezés szombaton az ünnepi ebéd megfőzése ,vasárnap pedig a gyerkőcök, össz. a végén csak hatan lettek mind fiú, mondtam is a páromnak nem kellene ennyi gyerek!!!Ráadásul szerda óta úgy vizesedik a lábam hogy estére már a zokni is lecsúszik magától, de ma voltam a házidokinál a tb papírért és vérnyomást mérettem ami110/70, tehát úgy néz ki nem a toxémia. Mindennek a tetejébe majdnem minden hajnalban pontosan4 órakor elindul a savam és másfél órán át csak ülök az ágyban mert nem tudok feküdni.Róülunk tehát ennyi de mint olvasom itt töbeknél sokkal nagyobb problémák vannak.
Dinuci azért nézem minden nap van-e már baba, de te tényleg jó bírod, ennyi probléma mellett a kiscsaj csak nem akar kijönni, de drukkolok hogy most már jöjjön ki.
A betegeknek jobbulást akár gyerek akár felnőtt itt errefelé minden 3. ember beteg van aki lázzal van aki anélkül csak náthával küszködik.
Kata: szupi ez a kép és nagyon cuki a kisfiad , olyan jó hogy otthon vagytok és már a kezedben van.

Nem tudommár ki írta de én is az 56-os rucit viszek be a kórházba, az én fiam 52 cm-rel született és mi mégg egy hónap múlva is ezeket használtuk mert lógot rajta, sokat nem kell venni mert utána úgysem tudod megállni hogy ne vegyél neki ezt-azt!!

Mók: a kilókkal kapcsolatban semi sem biztos, ne paráztasd magad , nálam a fiamnál csöt.-ön az első nst-n azt mondták 2500g, utána hétfőn megszültem 3200g-mal, tehát nem hiszem el hogy 5 nap alatt majdnem 1 kilót hízott. Már most is kifejlődött baba idekinn meg lesz ideje meghízni!!

Képzeljétek végre van kiságy és pelenkázó omód csak még el kell hoznunk, a jófogás oldalon találtuk, kiságy+kókuszmatrac+tölgyfából komód és mindez 20000Ft.Hétfőn megnéztem és tökéletes, most csak kocsi problémánk van az elhozatallal, de mondtam is hogy most már egy kicsit megnyugodtam, mert ha meglesz akkor is van mibe fektetni a többi dolgot meg max. utána is meegtudom venni ami a fiamról nem maradt, persze én is szeretném ha totál kislányos lenne, de most nagyon úgy néz ki hogy anyagilag csak a legfontosabb dolgokat tudjuk megvenni, de azért én mindig pozitívan álloka dolgokhoz hogy majd lesz több és akkor megkap mindent úgyis csak őértük élünk.
Na jó sokat dumáltam így 4 nap után bocsi, főleg ha kifelejtettem vkit.

Tünde
btunde

Szép jó reggelt!

Látom ma én vagyok az első :-D
Hogy vagytok?Éjszaka hogy telt? Mit csináltok ma?
Én azt vettem észre hogy nagyon fájnak az izmaim, nem tudom mitől lehet már nagy a suly és nem szokta a szervezetem. Akkor a legjobban ha éjjel kelek. Ti hogy vagytok az ilyennel?:
Ma elmegyünk( remélem hazaugrik apa) aztán megvesszük Attika szülinapi ajándékát. Vasutat kért mozdonyokkal :-) Félek hogy esetleg tényleg tulhordom Vivikét és ezeket a dolgokat én szeretem intézni.
Ne higgyétek hogy nekem miondig kocsi kell a valagam alá de nagyon be vagyok vizesedve. Itt van egy köpésre a Regio bolt, de hiába nem birják a lábaim :-(

Tünde:örülök hogy minden ok és megvan már mindenetek :-) Mostmár jöhet a baba is lassan. Énis igy vagyok a vizzel, csak nekem egyenesen bevág a zokni a bokámba :-( Szerintem is nagy valószinűséggel elég az 56-os. Jo darabig elég lehet ha akkora ababa.

Kata:ezt igy nagyon jol csináljátok, ez a legindeálisabb csak ugye akkor ha a babóka is együttműködik ebben :-) Remélem leszek énis ilyen szerencsés...Egyébként nagyon kis cukorborsó, láccik hogy szeret csüngeni apán anyán :-D Tünemény :-)

Sissy:akkor meglesz az elfoglaltság mára, de azért ezek a kellemesebb dolgok :-) Te jóóóég, meddig burkolnak?? :roll: Mondom neked is odaküldöm a párom :-D Meglenne pikk pakk.
Énsem vettem ágyneműt, eleve olyan a garnitura. Majd veszek olyat mégegyet, de ezuuttal olcsobban probálom beszerezni. Ujraélesztés?? Nekem olyat nem mutattak, de ne is legyen rá szükség :roll:

Ceyla:no azért ilyet ne mondj, elbirna az a mérleg, inkább engem nem. Pár 10 deka fogyásrol van ám szó nálam. Amugy szégyen vagy nem már megütöttem a 90-et :-( :-( Igyis.Állitolag a kismértékű fogyás a szülés előjele ehet. Hát nem tudom.
Jo hogy foglalkozik ilyennel anyósod :-)

Kri:itt nincs sorszám, elég gyorsan megy bár én eddig mindig elsőnek mentem :-DBelekerültem abba a körforgásba hogy reggel 7 re mentem először és máskor is azt választottam. Itt a doki értékel a gondozóba.
Amugy a NST - kérdeztem hányas? :-) 10 avagy 9 pontos. Vagy nem pontoznak?

dinuci01

megírtam mindent, aztán elnyomtam... gyors gépelés miatt.... na mindegy,,,, újra kezdem....

Kép Kép

KépKép

Kép

Kép Kép
kfmares

Ice: igen, most kéne ablakokt pucolni, de ma majd függönyöket mosok :) palacsintáért bocsika, de néha ilyen hülyeségek jutnak eszembe, hogy ezt meg azt kéne csinálni :) én sem vagyok 100as :)

Cherryke: ha jól van bent is marad babó még amennyit kell, és utána tényleg már megszülethet, annó olvastam 23-24 hetes ikrekről, és minden okés volt velük!!! Minden jó lesz!!!

Dinuci: tegnap doki nekünk is mondta a sexet, pedig azt hittem ha ember lánya nyitva van akkor nem lehet a fertőzések miatt, de akkor mégis???? Tilalom vége? A fura kajákat ne is mond, de én inkább csak megveszem vagy megcsinálom nem eszem meg :)

Mók: ez a kaja fini lehetett, és ne aggódj, minden okés lesz, meg ez csak egy kalkulátor, ki tudja még mekkora lesz pontosan a babóka! :) Azért vigyázz magadra a tornával!

Tavasziszél: 3ik fokban érett akkor jöhet babó bármikor???? Ezt különben melyik uh-n nézik? Az NST-n?? nekem ez még mindig magas min mit csinálnak!

Kriszta: remélem holnap labor +NST-nél nem lesznek sokan mint nálad! Lehet nem nyákdugó volt, nem tudom, de néztem neten képet és egyikre hasonlított és az ilyen tojásfehérje színű volt inkább.... de majd meglássuk :)

Lynn: sztem természetes hogy mindenki fél, én is, majd együtt félünk :) én is 56os ruhákat vettem van amelyik babónak nagyobb van amelyiknek kisebb kell...

Ceyla: te is nagyon a vége felé :) húúúú ki lesz a következő??? :)

NÁlunk helyzet: doki tegnap C2-őt írt be, felpuhulás,... meg 2 hét múlva látni akar, utána elmegy egy jó hétre és én akkorra vagyok kiírva, mondta lehet más doki helyette, tud ajánlani, én meg nem akarok mást ezt meg is mondtam neki!!! De se a C2 se az érdekes valami nem jelent semmit, ezt Dinuci is tudja tanúsítani :) Pedig Gergőt nagyon várjuk!!!

Kép Kép

KépKép

Kép

Kép Kép
kfmares

Sissy: na majd mesélj NST-ről! És a torta milyen volt???? nyám :)

Kép Kép

KépKép

Kép

Kép Kép
kfmares

Lányok, köszönöm a bíztatásokat :)
Bnőmnek a 2. gyerek császárral jött, mert a szülés közben komplikáció volt, de mivel sűrgős beavatkozásra volt szüksége, altatták. Amit ugye nem szoktak. Így nem sokat tudott róla mondani.
Én ettől az epiduráltól félek piszkosul, mivel nem is akartam kérni, ha szülök. Filmekben sem bírom nézni, ha valami gerinc környéki dolog van... a hideg is kiráz. Úgyhogy most erre kell felkészülnöm lelkileg.
Most kimostam a pelenkákat, és miközben teregettem, mondtam a babunak, hogy mostmár nem cseszhet ki velünk, ennyit készülünk itt neki. Már csak vasalnom kell majd és részemről kész vagyok. Hétvégén összelesz rakva a kiságy, és összepakolunk a kórházba. Pénteken megint UH. Remélem még nem kell bent maradnom.

Kriszta
Kép
cherryke

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: