A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Gyermekek / magzatok kor szerint » 2004. őszi kisbabák

Lau!
IRGUMBURG! EZER VITORLA ÉS ÁRBOCRÚD!!! Megint csupa bizonytalanság és negativ felhang! NAGYON jó anya vagy. Sajnos nem vagy gondolatolvasó, mint ahogy a mamik "normális" része, kb. 98% nem az.

Van és lesz olyan, amikor nem lehet tudni, hogy mi a baja manócskának, főleg addig amig nem beszél. Aztán talán kicsit jobb lesz Kép

Lehet, hogy 3. hetes kaja bumm van rajta, lehet, hogy csak a mai frontot érzi, nálunk is volt egy kis nyűglődés, de ezt az időjárást még felnőtt fejjel én és a párom is nehezen viseltük, nem ám a kismanók. Persze ilyenkor semmi sem megnyugtatóbb, mint a mama cickója.

Az is lehet, hogy éhes volt, de ők még abban a korban vannak, amikor a "csomagolás" még nagyon számít, mást nyújt az anyai mell, mint egy kiskanál tej.

Van már egy szuper kisfiad, nézz rá, és tudni fogod, hogy jó mami vagy, és ne aggódj kérlek!
Vagy hívj fel! Kép

Puszi:
Macs
maccs

Mostanáig aludtunkKép
MaccsKépKép jajaj, a képekKépKép Ezt még gyakorolnom kell, de ígérem, belejövökKép

Köszönöm a sok biztató szót, számomra is nagyon furcsa, hogy tele vagyok bizonytalansággal, pedig már nem vagyok kezdő anyuka, de hát ilyenek ezek az első hetek, még a többgyerekes anyukáknál is szerintem.

Na, most megyek vissza, hív a cseppeMKép

Lau
lau

Sziasztok lanyok!

Gyonyoruek a babak!!! Kép Kép Kép

Figyeljetek! Lehet hgoy hulye vagyok, de most teljesen kiakadtam, pedig szerencsem van.

Zoltan masodik ejjeltol atalussza az ejjelt.
21-tol 4:30-5-ig aludt mindig a szobankban a bolcsoben. Hogy ilyen jol aludt ma mar a sajat szobajaba tettuk.
Hat meg mindig alszik. 21-kor ment aludni es meg alszik. Voltam bent nala szoltam neki, erre valamennyire felemelte a fejet kinyitotta a szemet majd visszacsuklott es alszik tovabb.
Szerintetek normalis, hogy egy 2 het 2 napos baba igy alszik ejjel??? Engem mar komolyan zavar.
Igaz ilyenkor reggel 100 grammokat eszik nappal meg 50-70 grammot. Szepen fejlodik e hizik is. Nappal is alszik, de egyre kevesebbet.
Szerintetek ez normalis???

Magi
Vendég

Magi!
Ha jól fejlődik mellette miért ne lenne normális?
Minden baba más és más, másak az alvási igényeik.
Legalább ki tudod aludni magad esteKép
Csak a cicre vigyázz (be ne durranjanak).

Mi az elejétől 2-3-szor kelünk este, mondjuk nálunk a fürdés előbb van este 7-kor, 10-11 szopi, aztán kettőkor, aztán 5-kor.De ha pukkant egyet álmában arra is felkelekKép

Nálunk szépen begyulladt a bcg helye, kifakadt, most csak egy piros kis heg van a helyén, a doki néni azt mondta nagyon szép a helye, és meglepődött a más fél hónap alatti 2 kilón feletti hízásonKép
Meg se nyekkent a rendelőben, meg volt iletődve, persze mikor kimentünk és öltöztünk el tört a mécsesKép

Csípő szűrésre kell majd időpontot kérnünk, a Bethesda utcában lesz, volt már valaki ott?
Az ultrahangra novemberben megyünk, oda ahol született.

Noémi
fantikbaba

Kép

Épp a forgóval van elfoglalvaKépKép
fantikbaba

A BCG-t kapta a korhazban ugye?

Az mikor fakad ki?

Vagy azt kapja kethonaposan???

Nalunk semmi jele az elso oltasnak.
Lehet hogy ismetelni kell majd???

Magi
Vendég

A kórházban kapja a BCG-t.Nekünk szinte azonnal piros lett, de kb 4 hét mulva fakadt ki (az se látványosan, inkább fehéres volt a közepe)Most sima a felülete és piros.Ha nem pirosodik be akkor újra oltják majd, a gyermek orvos úgy is megnézi majd, ne aggódj.
Közben megnéztem a csípő dolgot, 6-7 hetesen kell menni szűrésre, nekünk a Bethesdai kórházba, hétfőn kérek időponot.
Kéthónaposan influenza elleni lesz, meg még valami adható (ez nem kötelező) azt hisze agyhártyagyulladás ellen, mi ezt is beadatjuk.

Noémi
fantikbaba

6. hónaposan ismétlik újra ha nem maradt meg a helye.
fantikbaba

Csajok Kép
Köszi a BCG-s válaszokat.
Mi szerdán már 8 hetesek leszünk, és most fehér a közepe pár napja. Dokinéninek majd megmutatom azért, mert ő magától nem kérdezett rá.

Magi Kép BCG: nem tudom pontosan hány hetesek vagytok, de pár hétig nekünk sem látszott semmi.
Örülj neki, hogy átalussza az éjszakát. Minden baba más, ez azért mégiscsak jobb, mintha átordítaná Kép

Nekem ma volt az első olyan éjszaka, hogy több, mint 3 óra eltelt, mire enni kért. Speciel 6 óra Kép Evett 10-kor, aztán csak 4-kor ébredt.

Csirkesz Kép Mi is 1/2 10-kor fürdettük és lehet, hogy ez segített. Így én is tudtam egyhuzamban több, mint 2 órát aludni. Halleluja Kép
Bár, azt vallom, hogy a gyereknek időben ágyban a helye, itt az elején, csecsemőkorban, lehet, hogy mégiscsak ezt a késői fürdetést alkalmazzuk és így sokkal jobban érzem magam, hogy valamennyire kipihentem magam Kép

Lau Kép
Tessék elfelejteni az ilyen negatív érzéseket. Nagyon is jó anyuci vagy. Ha már ez a kérdés eszedbe jut, akkor nem is lehet máshogy, hiszen azért aggódsz, mert igenis az vagy Kép

Puszi, Edit

Edit
Kép

Kép
reditke

SziasztokKép

CsirkeszKép
Még 2in1 állapotbanKép Tegnap voltam ctg-n, jó lett, sokat mozgott a baba. Kedden megyek újra, akkor lesz vizsgálat is és uh is. Éjjel már azt hittem menni kell, de csak jóslók voltak, mert elaludtam, reggel aztán mindig jól vagyok és úgy érzem sose szülünkKépKép Igaz még van 2 nap a kiírásig, és Gergő is ráhúzott egy napot. A vizsedés szörnyű, igaza volt dokibácsinak, mindig rosszabbKép És ami miatt még szeretnék túl lenni rajta, hogy az anyumnak ma haza kell mennie és viszi Gergőt is, én pedig szeretném minél előbb visszakapni őt. Remélem nem viseli meg nagyon a kirándulás.
Én is sokat gondolok RátokKép Párod még dolgozik, vagy még Veletek lesz? Éjszaka milyen volt?

LauKép
Jó anyuka vagy és ne sietesd az időt. Én is mindig azt vártam, hogy na majd ha ennyi meg annyi idős lesz... Aztán olyan hamar eltelt ez a két év.

babák nagyon szépek, képek jöhetnek minden mennyiségbenKép

pusz
Judy
39+5

Judy

Kép
Kép
Kép
juti

Sziasztok!

Sajnos még nem nagyon van energiám írogatni a picur mellet, de a segítségeteket szeretném kérni!

Van valaki akinek hasfájós a babája? Úgy néz ki, hogy az én kis drágaságom is kínlódik nagyon miatta. Ajánlották az Espumisan cseppet és ha jól emlékszem annak idején itt is olvastam, hogy van aki használja. Segítsetek, hogy hogyan a legcélszerűbb használni, hogy hatásos legyen?

A másik, hogy nálunk mindig legalább 1 órát igénybe vesz a szopi. Sokat mondják, hogy az nagyon sok, de nem tudom rövidebbre fogni! Ha fél óra után leveszem a ciciről akkor még követeli és sír és nem alszik el!

Most mennem kell, mert a picurkám nyavajog!

Puszi
Györesz

Kép
Kép
györesz

Györesz Kép
Mi Infacolt szedünk és használ, azt kaja előtt kell beadni a picinek.
Szerintem ne idegesítsd magad azon, hogy egy órát eszik, eleinte mni is sokáig szopiztunk, aztán ahogy erősőödött és egyre nagyobb mennyiségeket tudott kiszívni, ez lecsökkent kb. 10 percre.
Most 10-15 perc alatt megeszik 160grammot kb., de még így is előfordul, hogy tovább van kedve szopizni.
Edit

Edit
Kép

Kép
reditke

Györesz, nekünk is mondták annak idején, hogy 25-30 percnél ne szopizzon többet a baba, azért, mert annyi idő alatt tud szopni 60-70 grammot is, viszont ha ennyi idő alatt nem eszik eleget, akkor csak elfárad, és félóra után már főleg nem fog annyit enni, mint az első félórában. Igy én félóra után mindig cumisüvegből adtam Dávidnak pótlást, aztán ahogy telt az idő, egyre többet evett 20-30 perc alatt, mert egyre erősebb lett, így egyre kevesebb pótlást kellett adni. Viszont a cumisüvegre még volt ereje félóra után, egy óra után már arra sem, annyira kifáradt a hosszú szopizásban. Aztán szinte egyik napról a másikra eljutottunk oda, hogy most már csak szopizik (20-30 perc alatt 70-100 grammokat), így nem kell pótolnom a cumisüvegből. Hiszen ahogy hízik és nő, erősödik is.
Mi így csináltuk, de mondjuk Dávid 2 kg volt ekkor, tényleg nagyon hamar elfáradt, most már 2,5 kg, és nagyon ügyesen eszik.

Liv

Kép

Kép
liv

Tudtok abban segíteni, hogy hol lehet türhető árom digitális mérleget kölcsönözni? Van nekünk régi mechanikus, de azzal egyszerűenk képtelenség pontosan mérni főleg amikor Norbika elemében van és jár keze, lába!

Györesz

Kép
Kép
györesz

Györesz, a Madrinában lehet kölcsönözni, a védőnő azt mondta, hogy viszonylag olcsón.

Kép

Kép
liv

A mérlegkölcsönzést már megoldottam, találtam itt, ahol lakunk! Azért köszi!

Kép
Kép
györesz

Szerintetek egy egy hetes kisbabának, aki még koraszülött is volt, annak hány grammot kell szopinzia egyszerre?

Kép
Kép
györesz

Mi most semmit se szedünkKépBabamasszázst alkalmazok, viszont nem eszek tejes dolgokat.

Nálunk is kezdetben 1 óra is volt a szopi, most kb 10 perc alatt kiszívjaKép de hagyom még 10-ig cuppogni.

JudyKép
Hamarosan a te babád képében is gyönyörködhetünk, addig is kitartástKép
fantikbaba

Györesz!
Ezt nehéz megmondani, babája válogatja, de általában 40-100 közötti mennyiségeket.

Noémi
fantikbaba

A kórházban azt mondták hogy egy egy alkalommal a súlyának 1/6-át eszi általában.Ez se szenírásKép
fantikbaba

most hülyeséget írtam: Naponta a súlya 1/6-át.
fantikbaba

Nekem is azt mondta a védőnő, hogy a súlya 1/6-át, a doktornő viszont úgy számolja, hogy 150 grammot kell ennie kb. / kg. Tehát egy 3 kg-os babának naponta kb. 450 grammot kell ennie. Nem sok az eltérés a kétfajta számolási mód között, de azért van. Én úgy számolom, ahogy a doktornő.
(Györesz, de a te babád nem számít koraszülöttnek, nem?)
Ennek a 450 grammnak nem úgy kell összeállnia, hogy mondjuk nyolcszor ugyanazt a mennyiséget eszi, hanem lehet, hogy egyszer hatvanat, máskor húszat, harmincat.

Én is szeretnék kérdezni pár dolgot.

1. A mellszívót, bimbóvédőt stb. ti sima meleg vízben mossátok el, vagy mosogatószerrel?

2. Ha lefejek egy adag tejet, és beteszem a hűtőszekrénybe (nem a fagyasztóba!), akkor a következő fejésnél egyből ráönthetem a frissen lefejt - tehát szobahőmérsékletű - tejet, vagy előbb hűtsem le azt is, és úgy öntsem össze a kettőt?

3. Ti evés előtt vagy után teszitek tisztába a babákat? Mert én előtte szoktam, de evés közben vagy közvetlen utána rendszerint bekakil, és így jóformán egész nap kakiban van. Ha viszont utána teszem tisztába, akkor evés közben mindig kakiban van, ami szintén nem lehet túl jó érzés.

4. Fiús anyukák! Hogy oldjátok meg, hogy ha tisztába tevéskor pisil a baba, akkor ne kelljen a peluscserének ruhacserével is járnia? Mert Dávid rendszerint pisil, amikor pl. kenem be popsikenőccsel, így egyből body- és rugdalózócsere is következik. Megpróbáltam, hogy amíg cserélem a pelust, ráteszek a ruhájára egy textilpelust összehajtva, de azon is átmegy a pisi, aztán rátettem egy műanyag előkét, arról pedig lefolyik. Ötleteket kérek!

Puszi, Liv

Kép

Kép
liv

Sziasztok lányok,

meg tudja nekem mondani valaki, hogy a mellgyulladásnak mennyi idő alatt "illik" elmúlnia? Azt hiszem, az van. Azért bizonytalan, mert láz van, meg influenza szerű érzés is, de piros folt vagy duzzanat nincs a mellemben, csak az egész fáj. Nagyjából éppen meg tudom állni, hogy ne kiabáljak, amikor Peti szopizik, de ha vége a szopinak, akkor teljesen üres lesz a mellem, mint egy zacskó... Csak az aggaszt, hogy a láz nem múlik. Mit gondoltok?
babs

Liv!
Nem csak a fiúknál van pisi balesetKép Szintúgy jártam, friss pelust épp adnám rá,akkor pisilt (direkte megvárta)cserélhettem mindent, én most úgy csinálom hogy a régi pelust alatta hagyom, rárakok jó pár darab popsitörlő kendőt, oda mehet ami még benne van, néha bejön.Mondjuk a fiúk bármilyen irányban pisilhetnek.Kép

Mellszívó: én a megszokott antibakteriális mosogatószerrel, aztán jó sokszor leöblítem, de naponta sterilizálom mikróban.

Peluscsere: Evés előtt szoktam, de ha evés közben bekakil, bizony újra kell cserélni.Engem az éjszakai nem cserélés jobban aggaszt, általában szopi után bealszik, akkor meg nem zaklatom pelus cserével.

Noémi
fantikbaba

Sziasztok!
Köszi a szájpenészes tanácsokat, úgy néz ki javul a helyzet, a gyerek szájában semmi, a cicijeim sem fájnak már a szoptatás alatt, és a kiütésszerü piros folt is múlóban.
Ennek örömére a változatosság kedvéért most a tejjárataim dugultak el a bal mellemben, ami ma reggelre következett be, és ez szintén nem egy sétagalopp. Szoptatás elQtt forró vízzel szadizom magam, szopi után próbálok fejni, aztán hideg vízzel szenvedek, majd a kefires túrós pakolástól büzlöm.
SEGÍTSETEK, ha van valakinek ilyen jellegü tapasztalata. Délutánra sajnos be is pirosodott egy nagy terület. lázam nincs, egyéb, gyulladásra utaló jel szintén nincs. Mit csináljak?

Erka
szekera

Sziasztok!
Liv: evés előtt nem teszem még tisztába Balázst, mert észrevettem, hogy szopcsi közben imád rotyogtatni a pelusbaKép Ezért inkább, ha nem aludt el, utána szoktam tisztába tenni. Még nem történt baleset peluscsere közben, de szerintem ami késik, nem múlikKép
A kórházban úgy mutatta a csecsemős, hogy a használt pelust addig ne vegyük el a kukija elől, amig nincs ott készenlétben a másik, majd villámgyors csereKép
Szerintem, ha lefejsz egy adag tejet, azt hűtsd le, és utána öntsd össze a kettőt. Bár nekem nem sikerült egyszerre külön nagy mennyiséget lefejni, hanem mindig ráfejek az aznapira, de mivel neked elég sok van pluszban, szvsz ez a legjobb megoldás.

Annyira jó lenne tudni, hogy mennyit eszik, valószínű, most már kölcsönözni fogok egy mérleget, hogy tudjam a mennyiségeket.

Babs, Erka: eddig még nem volt mellgyulladásom, első fiamnál sem, sajnos, nem tudom, hogy mit kell ilyenkor csinálniKép

Noémi: nagyon édes HelénaKép

Lau
Ui: olyan jó idejönni, mert az ember mindig olvas egy-két biztató szót, és nem érzi magát elveszettnekKép
lau

Lau Egyetértek veled!

Az anyukám és az apukám itt voltak nálunk másfél hétig, és a vége felé már nagyon sok volt belölük, bár anyukám rengeteget segített. Mégis szerettem volna már egyedül lenni a férjemmel és a két manónkkal. Tegnap reggel utaztak haza, és délutánra már elkezdtem hiányolni az anyut, és kicsit depis is let a hangulatomKép. Mára már jobb, de mégis azt veszem észre, ha leülök a géphez, és olvasgatom a hozzászólásokat, kicsit jobb kedvre derülökKép, annak ellenére, hogy nem csak jó dolgokról olvasok!

Erka
szekera

Sziasztok!

A tegnap este után azt hiszem, az igény szerinti szopi nem nekünk való. Tegnap este Pipike 3-szor is hányt sugárban szopi után. Nem akarok gusztustalankodni, de egyszer pont az arcomba sikerült neki... Elég nagy mennyiségeket hányt, és tudom is, mi lehet az oka: ezek előtt a szopik előtt elég sokat aludt, olyan 4-5 órákat, és gondolom, nagyon megéhezett, így mohón evett és sokat. Túlette magát és a felesleg kijött. Büfiztetem is evés közben, tehát ez nem lehet gond. Úgyhogy már nem hagyom, hogy 3 óránál tovább aludjon, én felébresztem és megetetem őkelmét. Persze éjszaka ezt nem fogom tudni megtenni, örülök, ha alszik és én is alszom...
Eléggé megijedtem, de utánaolvastam és azt írják, ez mohó babáknál elég gyakori. Azért a dokimnak meg fogom említeni, nehogy reflux legyen a végén.
Kicsit más, de a szopihoz tartozik: én nem tudok fejni. Az Avent semmit nem csinál, kézzel meg nem tudok. Baj ez szerintetek? Ha szopik Pipike, szinte mindent kiszív a ciciből. Feszülni csak akkor feszülnek a melleim, ha közeledik az etetés ideje. Van más is rajtam kívül, aki nem fej?
És még egy: ti egyszerre egy vagy két mellből szoptattok? Mármint egy alkalomkor. Nekem mind a védőnő, mind a doki azt mondta, 20 percnél tovább soha ne szoptassak, és egy alkalommal csak az egyikből. Ma már nem szopik Pipi 10-15 percnél tovább (igazából olyan 7 perc alatt végezni szokott), és nem szoktam áttenni a másik mellemre. Szépen fejlődik, kakis pelus is van dögivel. Mérlegünk nincs, így nem tudom, mennyit ehet egy-egy alkalommal, és most mennyit nyomhat - azt hiszem, fogok egyet kölcsönözni, csak hogy megnyugodjak.
Légyszi, szóljatok hozzá, ha olvassátok ezt.
Köszi!!!
Vendég

Köszi lányok!

Liv!
Hát ezt a koraszülött dolgot én sem tudom. Azt mondják a 37. héttől nem koraszülött, de már a 36. héten érettnek számít. Az én picurkámat koraszülöttként kezelték az elején.

Trompipi!
Én is próbálok szopi után fejni, de csak pár cseppet sikerül és az én cicim is csak akkor feszül, ha eljött a szopi ideje. Néha úgy érzem emiatt, hogy nincs elég tejem, de viszont amikor eljön a szopi ideje csak úgy ömlik a tejem!

Györesz

Kép
Kép
györesz

Andi!

Én sem fejek egyelöre semmit és 150 g-ot hízott a picurka 3 nap alatt. A kórházban nekünk azt mondták, hogy nem muszály fejni. Az egyik baratnöm sosem használt mellszívót, mégis szoptatott rendesen és a gyerek is evett. Persze gondolom ez attól is függ, hogy a gyerek rendszeresen eszik-e, stb. Az én babán reggeltöl du. 5 ig a cicin lóg (persze elég sürün bealszik), utána kicsit legnyugszik, este pedig kétszer kel fel. Ha a babádnak van elég pisis, kakis pelusa, szerintem akkor nincs gond.

Már régebbi anyukák,

Kb. mikor kezdi egy gyerek végigaludni az éjszakát? Az elején Ti is olyan fáradtak éreztétek magatokat, mint soha életetekben?

Moncsi
minike

Pocakos bejelentkezés... Kép
Nem tudom, a babók hogy viselték a frontot, de én (mi) nagyon nehezen. Ma itt volt anyukám, de valahogy annyira nem voltam ráhangolódva, magam is meglepődtem ezen, pedig jól megértjük egymást. Kép
Éjjel igen rosszul aludtam, sokszor arra ébredtem, hogy nehezen kapok levegőt, pedig fél világ párnája körülöttem meg alattam van. Ma pedig egész nap olyan bőgős hangulatom van. Lehet, hogy ettől a nyálkás sz*r időtől, meg az is lehet, hogy attól, hogy már így a vége felé jó lenne tudni, hogy meddig tart még ez a nehezebben elviselhetős, nyűgösködős időszak.
A férjem nagyon aranyos, tartja bennem a lelket, mindenben segít, felébred velem éjszaka, ha sokat forgolódom, simogat stb., csak most is elment táncházba - nem is akartam itthon marasztalni, legalább ő élvezze ezeket a dolgokat, ha már én nem tudom. Kép

Puszi mindenkinek: Bori (38+3)
lbori

Sziasztok!

Azóta is folxamatosan olvaslak Titeket, mindenkinek gratula csodaszépek a babák és nagyon szépak a szüléssztorik...
Nekem anno császár volt, és ha lesz következő, az is az lesz, mert mindkét szemem több, mint 10 dioptriás...

Liv,
Mindenek előtt örülök, hogy megoldódott a tejci-problémád!Kár lenne kiönteni, sőt egyenesen vétek lenne!
Hát én is többször jártam úgy, hogy lepipilt a baba( az első tisztábatételemnél, a gyermekklinikán úgy lepisilt,hogy hajjaj)
Sőt, egyszer, mikor még egész kicsi volt (1-2 hónapos)az apukáját le is kakilta.....
Én is használtam mellszívót, és én meleg vízban mostam el, néha meg mosószeresbe, ja és néha kifőztem(nekem nem volt sterilizálóm)
Elvileg azt olvastam vhol,hogy a hideg tejhez nem nyerő hozzáönteni a frissen lefejtet, de bevallom,én néha megtettem, és a babának semmi baja nem lett tőle.
Tisztábatétel:nekem adott volt, hogy kajcsi előtt kell megtennem, mert a kaja után sokszor bukott, és ezt a tényt egy tisztábatétel után csak fokozta volna, tehát kajcsi előtt...
Persze, előfordult, hogy közbe "gyártott", hát nyilván nem hagytuk benne.

Ja, többen kérdeztétek, hogy a d-vitamint és a K vitamint ki,s hogy adja be a bébinek...
Hát én mind a kettőt mindig az anyatejjel együtt adtam be egy kicsi kanálba.Így elfogadta őket.
Az én babámat Istvánkának hívják, és már elmúlt 8 hónapos,majd megkísérlek én is feltenni ide képet róla apukája segítségével.
Addig hagyd a régi pelust a babán, amíg ki nem nyitod a tisztát, és egy pillanat alatt told alá a tisztát,hátha így nem pisil le...

Kajcsi:na ezzel én is gondban voltam, hogy mérjem,ne mérjem...eszik eleget...
A mérleg összevissza mért, mintha nem evett volna semmit, holott már rég jól volt lakva..szóval egy idő után úgy döntöttem, nem mérem, hogy mennyit eszik...

A dokinénim is azt moondta, hogy ha elalszik a szopi után gyarapszik, akkor biztos eszik eleget..És valóban így volt...

A BCG bedurranhat, sőt még akár váladékozhat is,, de nem szabad hozzányúlni...

Remélem tudtam Nektek vmennyit segíteni...
Jómagam épp ma vagyok 30 éves...hát igen, öregszem..
A Pocakosoknak jó babavárást, a babázóknak kellemes babázást....
Üdv: Annamária
(Penguin)
penguin

Babs!

Ha a láz nem múlik 24 óra alatt el, akkor orvoshoz kell fordulni a mellgyulladással! Egyébként hamar el kell múlnia...
Az nagyon jó, ha Peti ennyire ki tudja szopizni!KépKép

Erka!

Még néhány:
1. Váltogasd a szopipozíciókat. Érdemes azt a poziciót megtalálni, ahogy úgy szopizik a baba, hogy az álla a csomónál van, mert ekkor a leghatékonyabb annak a résznek a kiszívása. Lehet, hogy fáj a szopi ilyenkor, de érdemes elviselni, mert a fejés közel nem olyan hatékoyn, mint a szopi.
2. Fontos a gyakori szopi, hogy a mell ne teljen túl, ill. azzal a mellel kezd, amelyik gyuladt. Így egy kicsit el fog tolódni a mellek tejtermelésre, a mellgyulladás elmúltáva térj vissza az eredeti szopirendre.
3. Hideg vízzel csak óvatosan, mert tejapasztó hatása van. A meleget viszont egy kicsi időre annyra melegre veheted, amennyire meleget el tudsz viselni, érdemes közvetlenül a szopi előtt (látom, így csinálodKépKép). Fürdés közben is masszírozhatod...
4. Ne vegyél fel melltartót, szoros dolgokat, próbálj ne hason aludni.
5. Nagyon sokat pihenj!!! Ez komoly! Nagyon sokat segít!

Andi!

Én nem fejek, de ez nem okoz gondot. A másik kettőnél sem tettem, az igény szerinti szopi nálunk bevált.
lt. csak egy mellből szoptatok, de azzal sincs baj, ha kettőből tenném. Nem értem ezt a tanácsot, hogy csak 20 perc és csak egy mellből. A helyes tanács (szvsz) úgy szól, hogy egy mellből legalább 15-20 percig (újszülöttnél, később persze kevesebb), aztán még nyugodtan meg lehet kínálni a másik mellel (és ezen legyen annyit (ideális esetben), amíg el nem engedi). Nem biztos, hogy elfogadja már a másik mellet. És nem is kötelező odaadni, ezt neked kell kitapasztalni. Én pl. úgy látom, hogy Hanna az esetek nagy részében jóllakik az egyikkel, de szivesen eszik méga másikból is, viszont ez már ált. túlevés, sok visszajön. Úgyhogy csak az egyiket szoktam neki adni, ha kb. 3 óra után kéri (az ő órája ált be a 3 óráraKépKép, nála ez az igény szerint), de megkínálom a másikkal, ha 3 óránál több telt el már vagy ha tényleg látszik, hogy kell még.
Szóval csináld úgy, ahogy nektek jó, nem baj, ha csak egyik mellből kap, ha közben jól fejlődik, van elég kakis-pisis pelusa. Viszont ne ragaszkodj az egy mellből szoptatáshoz és 20 perchez mindenáron, lehetséges, hogy valamikor bizony kell a másik mell vagy 20 percnél több szopi. Ez a növekedési ugrásoknál szokott...

Moncsi!

Nem elkeserítésképpen, de az éjszaka végigalvása nagyon tág határok között változhat. Beni 2 hónaposan, viszont Nátán csak 13 hónaposan aludta át az éjszakát. Lehet, hogy volt, amikor ez zavart, de mivel Nátán sem ébredt extrém sokszor (fokozatosan csökkent előbb kettőre, majd egyre az ébredés), ezért erről soha nem akartam "leszoktani".
A fáradság teljesen normális. Szerintem a "gyerekágyas" fogalom nagyon helytálló, csak hát ezt manapság talán nem "trendi" hangoztatni: az hetekben nem egy szopis kismamának kell a házitündérnek lennie, bizony lehet és kell is "lustálkodni", pihenni a babával, a házimunka sem fontos, az ételt lehet hozatni. Szerintem ah a mama az első időben tud pihenni, össze tud szokni a babával, a szopi nyugodt körülméynek között telik, akkor a későbbiekben sokkal könnyebb dolga lesz a családnak. Később már lesz idő sokmindenre. De ezt az időt is ki kell élvezni,soha nem lesz még egyszer ilyen kicsi (még akkor is, ha nem könnyű időszak).

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Annamária,

Boldog születésnapot! Kép

Angéla
angéla

Beszti,

Köszi a választ Neked is. A 20 percet többen is mondták: csecsemős nővérek,gyerekorvos, védőnő, és azzal indokolták, hogy "ne ázzon fel a mellbimbó". Az első héten még ment is a szopi max. 20-25 percig, de mondom, pár napja már csak olyan 7-10, nagy ritkán 15 percig szopizik Lili.
Tehát ez nem igazán téma jelenleg, természetesen ha azt venném észre, hogy nem elég neki 20 perc az egyiken, áttenném a másikra is.
A gond inkább a bukással van, de próbálok a gyakoribb szopikkal javítani a helyzeten.

Más: tegnap beszigorítottunk, és fürcsi-szopi után betettük a gyerkőcöt a kiságyba. 8 percig bömbölt, a szívünk majd megszakadt, de tudtuk, hogy tiszta a gyerek, száraz a pelusa, evett is, büfizett is, így tűrtünk... Aztán elaludt és csak hajnali 3-kor kelt fel. Ma napközben megint elég sokat volt a kiságyában, és este megint eljátszottuk a tegnapit: ma már csak vagy 5 percig sírt, aztán elaludt. Remélem, ez már így is lesz - persze, mikor éjszaka felkel és szoptatom, magunk mellé veszem és reggelig ott is marad. Meg is kaptam ezért a magamét anyámtól. Szerinte 6 hetes korára a kiságyba kell szoknia, és amúgy sem kell annyit etetnem, és miért nem adok neki teát, satöbbi. Hiába magyarázom, hogy ezek régi "tanok". Egyébként próbálok mindent mindkettőnk, Lili és a saját megelégedésemre tenni, úgy, hogy a férjemnek és a másik lányomnak is megfeleljen minden (na jó, néha tűrniük kell). Nem kötődöm egyik mai vagy akár ősrégi "tanításhoz" sem, a lényeg, hogy jól érezze magát ez a kis vitaminbomba.

Na, elmegyek lefürdeni és lefekszem aludni, amíg lehet!
Jó éjszakát mindenkinek!
Vendég

Andi, én mostanában, amióta Dávid nagyobb mennyiségeket eszik (80-100, és már nem 30-50) felváltva szoptatom a két mellemből, kb. 10 percig az egyikből, 10 percig a másikból.

Pisi: egyből cserélem alatta a pelust, viszont amikor felemelem a lábait, hogy a popsitörlővel meg tudjam törölni a fenekét (ezt muszáj), akkor pisil, tehát felfelé, a feje felé, így ha a fal nem is mindig lesz pisis, de képtelenség, hogy a ruha megússza. Továbbra is várom az ötleteket, hogy ezt hogyan lehetne kiküszöbölni!

Fáradtság: érdekes, én nem érzem magam annyira fáradtnak, pedig az első két hét úgy telt el, hogy 3 óránként keltenem kellett Dávidot, viszont 3 órából minimum 1 volt az evés. Most 3 vagy 4 órát alszik, többet nem (általában továbbra is én ébresztem őt, nem ő engem), mégsem vagyok fáradt, pedig napközben nem alszom. Számomra is meglepő, hogyhogy ilyen jól bírom. Mondjuk pihenek sokat napközben, de ez tévézést, olvasást jelent, nem alvást.

Liv

Kép

Kép
liv

Besztihez hasonlóan én is igény szerint szoptatok, nem fejek csak akkor ha már nagyon feszesek a cicik,mivel 3 óránként eszünk, általában ez ritkán van.Viszont egy mellből szoptatok, ha esetleg kevésnek mutakozna a tej mennyisége akkor jöhet a másik cici.Kb 10 perc alatt kiszívja az adagját a babám de hagyom még hogy biztosan szívjon hátsó tejet is.

Ma én is hulla vagyok, nem akart elaludni babó csak fél 11-kor, 5 óra óta fennt volt már, viszont mivel elfáradt éjszaka csak egyszer kelt fel, és azóta is alszik.ű
A mellbimbó nem ázik fel a baba szájában,ezt az liga honlapján is olvastam.

Borzalamasan fáj a torkomKép Várom hogy kinyitson a patika, állítólag a bioparox az egyetlen ami hatásos, gyors és szoptatók is szedhetik(fujhatják)
Remélem hamar elmúlik...

Noémi
fantikbaba

Szia Annamária!
Üdvözletem és Boldog szülinapot!Kép
Kép
fantikbaba

HalihóKép

tegnap elment az anyukám, vitte a Gergőt is vonattalKép Én meg itt bőgtemKép Szerencsére jól viselte az utat (2,5 óra, de késtek is fél órát) és náluk is minden rendben volt vele, szépen vacsizozott és elaludt a drágám. nagyon hiányzik.
Azon gondolkodtunk apával, mi a fenét csináltunk amíg nem volt gyerekünkKépKép Na ilyen gondunk nem lesz egy darabigKépKép Úgyhogy el is mentünk moziba, persze a párom egy pszichothrillerre váltott jegyetKépKép Gellért ennek dacára sem bújt még előKépKép

Noémi
Jobbulást, a bioparox nekem is segített pocakosanKép

Moncsi
Gergő 3 hónaposan aludta át először az éjszakát. Én meg ott tébláboltam körülötte, hogy mi van márKépKép Aztán később újra ébredt a fogacskák miattKépKép

CsirkeszKép
Nagyon szép a történet, csak most tudtam elolvasni. Hát as vége tényleg szívbemarkolóKép Remélem Botond tényleg átsegít Titeket a dolgonKép

na megyek, nem is tudom minek keltem fel, nincs itthon senkiKép

pusz
Judy (39+6)

Judy

Kép
Kép
Kép
juti

Andi!

Az első időben tényleg előfordulhat, hogy a szokatlan ingertől (gyerek szája) kisebesedik a mellbimbó. De ez nem azon múlik, hogy max. 20 percig szopik, ugyanúgy előfordulna pár perces szopinál, pont azért, mert szokatlan a mellnek. Ha ezt az első ingert megszokja a mell és a baba jól mellen van, akkor teljesen mindegy, hogy mennyi ideig szopizik, akár órákig is teheti, nem fog sebesedés okozni (ami egyébként nem felázás, nem a nyál puhító hatása okozza, hanem pl. a szájpadlása, a nyelve sebesíti ki).

Judy!

A párom nekem is mondta,hogy majd kijön valami jó kis akciófilmre, de mondtam neki, hogy olyara nem megyünk, mert a végén méginkább bent akar majd maradni!KépKépKép
Hajrá!

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Jó reggelt Mindenkinek!

BesztiKép
Köszi a jó tanácsokat! Szerencsére a tegnapi túrópakolás nagyon sokat segített, és már éjszaka sem éreztem fájdalmat, bár a piros csík és folt még mindig látszik. Ma reggel megint forró vízzel és túrópakolással kezdtem a napot és 11 után megyek a védQnQhöz, hogy megnézze a cicit. Láz és egyéb gyulladásra utaló tünet még mindig nincs. Remélem nem is lesz. Sajnos a csomó a mellem felsö részén van, és bárhogy teszem rá a babót, sehogy sem sikerül az alsó ajkát a csomó felé fordítanom.

AndiKép
Mérleg ügyben: én a nagyobbik manómnál egy ideig mértem, de annyira fárasztó és körülményes volt a dolog, hogy végül is feladtam. A szopi végén mindig bealudt, ha ráraktam a mérlegre felébredt, aztán meg nem tudtam visszaaltatni. A védönöi méréseken mindig többet mutatott a mérleg az elözö értékeknél, úgyhogy megnyugodtam: jól fejlQdik.
Most a kismanónál már egyáltalán nem mérek, egy hét alatt 60 dkg-ot hízott, és látom és érzem is, hogy van tejem, úgyhogy most én sem tudom mennyit eszik meg egy alkalommal, de ha így fejlQdik tovább, akkor ez lényegtelen is.

MoncsiKép

Az én nagyfiam már lassan két és fél éves lesz, és még mindig felébred 1-2-szer éjszaka.

AnnamariKép

Utólag is BOLDOG SZÜLINAPOT!!!

NoémiKép

Nekem is a bioparoxot írta fel a gyerekorvos, hogy amíg szoptatok, és netalán tán megfáznék, vagy influenzás lennék csak ezt használhatom.

Erka
szekera

Beszti,Kép
köszönöm, bár kicsit több volt, mint 24 óra, úgy tűnik, mostanra megjavult a helyzet. A lázam elmúlt, és a mellem is csak kicsit érzékeny már.

Erka,
úgy tűnik, megosztottuk a mellgyulladást - tiéd a piros folt meg a csomó, enyém a láz. Kép Csak ne fájt volna... A felső részben lévő csomóhoz próbáld meg letenni a babát az ágyra és fordítva föléfeküdni (vagyis a lábatok az ágy ellenkező végei felé nézzen). A szopis könyvben olvastam olyan pozíciót, hogy az ember könyököl a baba feje mellett, nekem segített, és így akármilyen szögből szopizhat a baba.

Liv,
elég meleg van, amikor tisztába teszed? Mert Peti többnyire csak akkor pisil le, ha fázik (a törlőkendő néha nagyon hideg tud lenni!). Nálunk egyébként nem is a pisi okozta a gyakori ruhacserét, Peti előszeretettel kakil le mindent és mindenkit amikor épp nincs rajta pelus. Kép Már mostuk az eredményt rengeteg ruhából, padlószőnyegről, sőt a szemközti falról is (kb. 3 méterre a pelenkázótól!). Mára már villámgyorsan tudok pelenkát cserélni. Kép
babs

Erka!

Ezekhez mit szólszKépKépKép? (A "Szoptatási pozíciók" c. topikban találtam.)

Kép
Kép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok lanyok!

Szoptatas:
Nalunk mind a kett mellbol szopik. 15-15 percet, de a masodikbol mar csak az elejet szivja, a maradek 12-10 percet csak log rajta es elalszik.
Nekem egy keves lenne, ketto meg sok.
En sem fejek csak reggel meg este.
REggel azert mert nalunk este 9-tol reggel 7-8-ig alszik igy reggelre szetdurrannak a melleim. Az egyiket szopizza, azt sem szivja ki teljesen, majd utana szoktam lefejni a maradekot es a masikat. Este meg 10-11 kozott fekszunk addigra telitodik majdnem igy lefejem, hogy reggelig birja.
Napkozben egyaltalan nem fejek.
A reggeli fejest beteszem a hutobe, es estig ott van. Este meg rafejem az estit, majd fagyasztom.
Szerintem nem lesz semmi baja a tejnek. Elvileg 24 orat bir a hutoben, nalunk nem telik el csak 10-12 ora.

Pelenkazas:
Nalunk mindig tisztabateveskor kakil, mikor megtorlom a feneket indulnak be a gazok es utana jon a kaki. Neha annyi, hogy a pelenkaban alatta ket mareknyi csokiturmix van. Szerencsere akkor jon, mert egyszer nem es nyakig kakis volt, mert kinyomta a pelenkabol es a nyakaig olyan lett a body meg minden. Ha begzett jon a pisi. En ezt ugy oldottam meg, hogy mikor latom, hogy vegez lefele nyomom a koszos pelenka fele a futyijet, azzal a kezemmel, amivel a labat tartom. Igy mar midig a pelenkara megy. Kép
Viszont van hogy a kaki tul sok es lefolyik a pelenkarol. Kép

Koszonom a BCG-s hozzaszolasokat.
Sokat segitett. Kép

Magi
Vendég

BesztiKép

Köszi! Ezeket ki fogom próbálnbi! Bár a második nem tünik túl kényelmesnek hosszú ideig!

Erka
szekera

Kép

Kép

Magi
Vendég

Magi, ezek szerint te sem hűtöd le a másodszorra lefejt tejet és úgy öntöd az először lefejt tejhez, hanem rögtön megy a friss tej a már lehűtötthöz?

Mi ma megjártuk Dáviddal a Péterfy kórházat, ugyanis napok óta nagyon jól eszik, viszont hajnal óta egyrészt nagyon keveseket evett (kb. a felét annak, amit kéne), másrészt alig bírtam felébreszteni. És mivel a múltkor telefonon azt mondták a kórházban, amikor betelefonáltam a vérképe eredményéért, hogy 64 a Hgb, mondta a gyerekorvos, hogy na, akkor most azonnal irány a kórház. Erre kiderült, hogy a Hgb nem is 64, hanem 84. Megvizsgálta a doktornő, mondta, hogy minden rendben van, de ha továbbra is nagyon aluszékony és nem akar enni, szerdán vigyük vissza vérvételre. Azóta már evett kétszer, valamivel többet, mint reggel, de azért még nem az igazi. Remélem, most már rendesen fog enni a következő evéstől, mert azért aggódom érte. Nálatok is előfordul olyan, hogy nem eszi meg a napi "hivatalos" adagját, és többet alszik? (Mondjuk erre inkább az tud válaszolni, aki méri evések előtt és után.) Vagy nektek mindig ugyanúgy eszik? Lehet, hogy túllihegem a dolgot, de úgy aggódom érte! Mert neki még főleg fontos, hogy meglegyen a napi adag (150 gr/kg), mert még olyan pici, és eddig minden nap bőven túlteljesített, így most aggódom, hogy most mi ez a változás.

Más: olvastam itt a topikon, hogy vannak időszakok, amikor hirtelen elkezdenek jobban, többet enni a babák. Sorry, de én ezt nem tudtam; elmondanátok, mik ezek az időszakok, hányadik hét, és hogy mitől van ez, mekkora ilyenkor az ugrás kajaügyben stb.?
Köszi!

Pelenkázás: erre nem gondoltam, így nem is figyeltem, hogy esetleg fázik, hidegebb van, amikor tisztába tevéskor pisil, de nem hiszem, mert elég meleg van a gyerekszobában. De figyelni fogom.

Puszi, Liv

Kép

Kép
liv

Beszti, Erka,
én már próbáltam a második pozíciót, az naggggyon húzós kb 5 perc után. Már mindenem remegett, mire Peti befejezte, azt hiszem, csak nagyon kétségbeesett állapotban próbálnám meg újra... Bár lehet, hogy csak nem jó az erőnlétem. Kép
babs

Sziasztok!

Gyorsan végigolvastam az elmúlt napokat, ugyanis eddig nem volt időm a nethez jönni. Igazából jönnék én sűrűbben, de kicsi botond mindig máshpgy szervezi a dolgokat.

LivKép
Én mérem evés előtt és után a kajcit, de a mennyiség igen ingadozó. A lényeg, hogy a napi 24 órára cirka kijön a 150g/kg. Van, hogy ennél több, van, hogy kevesebb. Az egyszeri adagok meg tényleg nagyon eltérőek lehetnek. Én nem aggódom (igaz, hogy Botond nem korababa és nem igényel olyan nagy odafigyelést), mi felnőttek sem eszünk mindig teljesen egyforma adagokat.
Azt hiszem a megnövekedett tejci igény a harmadik és hatodik héten várható, de ebben nem vagyok biztos.

AndiKép
Eleinte én is azt hittem, hogy befürödtem az Aventes mellszívómmal, még mérges is lettem, mert jó drága kütyü. De rájöttem, hogy ha fejés előtt átmaszírozom a cickót, és fejés közben is masszírozom a szabad kezemmel, akkor jókora adagokat tudok lefejni az addig "üresnek" hitt cickókból. Te masszírozod a cickódat? Ha nem, próbáld ki, hátha bejönKép

PisiKép Nekünk is volt tenyérbe, ruhára, vadi tiszta pelusra pisi, de a legjobb az a fürdőszoba közepéről a fürdőkádba pisi volt, minden különösebb irányítás nélkül. Így biztos lehetek benne, hogy a kisfiamnál csak a normális sejtes letapadás van fityma téren, más kóros elváltozás nincs. Akkor van állítólag baj, ha nem tudnak a kisfiúk sugárban pisilni. Boti tudKépKép

Judy!
Holnap lejár a mandátumodKépKép Drukkolok, hogy a kishapsid ne akarjon sokat ráhúzni, és hogy ő is olyan könnyen szülessen, mint a tesókája.
Nekünk még csak alig 3 hete van gyerkőcünk, de már most fura lenne nélküle, így meértem ha két év után nektek is szokatlan Gergő nélkül.

MagiKép
A kép nagyon idilliKép A macis cumi direkt van fordítva (mintáját tekinveKép)??

Csajok!
Ti levágtátok már a babák körmét? Nálunk már nagyon időszerű lenne, de bátortalan vagyok. Lehet, hogy csak lereszelnem kellene???

BoriKép
KitartásKépKép Már nincs sok hátra, és vége a pocakos kínoknakKép Dobhatod majd félre a sok párnát, és helyette kisbabával töltöd az éjszakáidatKép Gondolj erre, és talán könnyebben átvészeled az uccsó napokatKép

Boti nehezen böfizik. Van erre valami szuper, jól bevált fogás, vagy testtartás?? Vagy ilyen alkat, és törődjek bele?? Mostanában egyre többször bukik is kajci után. Ez normális?

Minden pocakosnak kitartás, illetve aki még "ráér" az élvezze minden pillanatát a pocakjánakKép Nekem néha még ma is hiányzik a pocakom, meg benne a mocorgásKépKép

Csirkesz

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

Sziasztok!

Még egy kérdés: ti adtok a 4-5 hetes babáknak valamilyen játékot? Szerintetek tegyek be egy - newborn jelzésű - kis játékot a kiságyába, amit megfoghat, nézegethet, meg hogy érezze a formákat?

Csirkesz, én is féltem az első körömvágástól, de aztán tök simán ment, 5 perc volt az egész. A nagy ágyban feküdt, természetesen aludt, így simán le tudtam vágni a körmeit. Nem nehéz, mert olyan papírvékony még a körmük, hogy egy pillanat az egész. A lényeg, hogy csak egyenesen kell vágni, nem kell kerekíteni meg ilyesmi. És mindenképp akkor célszerű szerintem, amikor alszanak.

Puszi, Liv

Kép

Kép
liv

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet: