Szépen megszerkesztgettem, és Kriszto beelőzödött…:)
De azért bemásolom az én gyűjtésemet, mert a „kezdőknek” és a lombikosoknak egy kicsit más dolgok kellenek…
Ezeket a vizsgálatokat egészen biztosan kérni fogja Dévai, érdemes egy részét előre megcsináltatni:
1. Vérvételek:
- Háziorvosi beutalóval: általános vérkép + (vércukor, alkalikus phosphatas, carbamid, creatinin, bilirubin, prothrombin, nem biztos, hogy jól írtam) + vércsoport + ellenanyag
- Nőgyógyászati beutalóval:
3-5. ciklusnap között: LH, FSH, ösztradiol, prolaktin, tesztoszteron, TSH
(érdemes még fölíratni az egyéb pajzsmirigy hormonokat is, mert ha a TSH nincs rendben, ezek úgyis kellenek: FT3, FT4, Anti-TPO)
21-23. nap között: progeszteron
toxoplazma (mindegy mikor)
- a SOTE Bőr- és Nemikórtani Klinikáján a Mária utcában (ide nem kell beutaló): HIV, hepatitis-B, szifilisz (mindkettőtöknek!) Ezt érdemes megcsináltatni időben, mert min. 2 hetet kell várni az eredményre!
2. Tüdőszűrés
3. Házidokitól: EKG és egy belgyógyászati szakvélemény, hogy egészséges vagy
A többi vizsgálatot az intézetben végzik: az első alkalommal biztos lesz ultrahang, esetleg rákszűrés (én anno ezt egy itteni nőgyógyásztól vittem), és egyéb kenetvétel
A párodnak spermavizsgálat (ezt is az intézetben végzik).
Majd ha minden papír megvan, egy petevezeték-átjárhatósági vizsgálat.
(Ez csak a spermavizsgálat után, mert minek kínozzanak, ha inszem úgysem lehet.)
A vizsgálatok eredményétől függ, hogy mivel folytatjátok.
Ha valakinek a hormonjai nincsenek rendben, akkor először endokrinológus.
Ha el vannak záródva a petevezetők, vagy a spermakép nem jó, akkor kellenek egyéb vizsgálatok, és utána lombik.
Ha alapvetően minden rendben, akkor először ovuláció indukció: a mensi napján kell telefonálni és ált. aznap be is hív ultrahangra, majd az 5. naptól gyógyszerszedés (Clostilbegyt, ha szükséges, akkor injekció is, de az első alkalommal még biztos nem), majd kb. a 7. naptól minden másnap (hétfőn-szerdán-pénteken) ultrahang és utána ún. „terminált együttlét”.
Három sikertelen ovuláció indukció után jön az inszemináció.
Dévisznél szerintem nagyon jó, hogy kétnaponta van ultrahang (bár elég fárasztó), de így legalább tényleg annyi hormont kapunk, amennyi feltétlenül szükséges, mert az UH-ok alapján állapítja meg, hogy kell-e csökkenteni vagy növelni a hormonadagot.
Készülj föl rá, hogy több órát kell várakozni, de ez alapvetően jó, mert Dévisz tényleg akkor fogad, amikor a ciklusod alapján szükséges! Másrészt a több órás várakozás azért van, mert rengetegen járunk hozzá, de ennek köszönhető, hogy Dévainak óriási tapasztalata van. (Reggel fél 8-tól sokszor este 9-10-ig dolgozik a hét 4 napján az Intézetben (csütörtökönként pedig a János Kórházban), ez milliószor több tapasztalatot is jelent, mint amennyire más nőgyógyászok szert tehetnek!)
Ja, és mindenféle papírokat alá kell írogatni, sőt tanúkkal aláíratni a várakozók között. Én ettől az első alkalommal majdnem sírógyörcsöt kaptam, annyira szégyelltem magam, de hidd el, mindenki nagyon szívesen segít, hiszen ugyanabban a hajóban evezünk!
És mindannyian célba érünk! A topiklakócskák azt szokták mondani az újaknak, hogy Dévai mindenkinek csinál babát!
Mné! Kérdezz még nyugodtan!
Csajok, javítsatok ki vagy egészítsétek ki, ha valami kimaradt!
Csuti! Fél órás volt az átjárhatóságid? Te jó Ég! Nekem is csak pár perc volt, nagyon fájt, de utána viszont olyan felszabadító érzés volt, ahogy egyik pillanatról a másikra elmúlt a fájdalom! Te egy hős vagy, ha bírtad fél óráig! A punkciót én is biztosan altatásban kérném!
Kriszto! Így lesz!

Én is puszillak! Kb. 3-4 hét múlva megyünk legközelebb Dévaihoz. Most cisztaűzés folyik nálunk, meg „házilagos kivitel”

meg egyéb vizsgálatok, amikről majd mindenképpen beszámolok, ha lesz eredmény!