Kriszto! De jó!

Akkor most már sokkal nyugodtabban lehet vigyorogni

! És persze továbbra is mennek a drukkok ezerrel… a vigyorgós folytatáshoz!

Mikor kell menned legközelebb Apánkhoz?
Hát… Sajnos az az igazság, hogy csináltam egy tesztet szombat délután. Nem akartam, mert már beleéltem magam a szerdáig tartó reménykedő-bizakodó lelkiállapotba...
Azért reménykedek ám még egy kicsit, hogy a holnapi teszt már dupla csíkos lesz… Végülis szombaton délután teszteltem, és azóta már jó pár nap eltelt…
Köszi mindenkinek a drukkokat (Hildácska, dehogy zaklattál a kérdésekkel, sőt, olyan jól esik, hogy izgultok értem!) Holnap reggel mindenképpen jelentkezek!
Hildácska! Te egyébként mikor fogsz tesztelni? Jövő szerdán telik le a három hét? (Szerintem, érdemes lenne kibírnod addig! Én már nagyon megbántam a szombati tesztelést…) Nagyon drukkolok!
Szimba család! Egy picike hozzájárulás, hogy szerencsétek legyen:
Szimba! A somlóinak egyébként isteni finom a gluténmentes változata, és mivel Szendi Gábor szerint a glutén az egyik legnagyobb „ellenségünk”, ezért egy gluténmentes somlói szerintem még a paleo diétába is beleférne…
Szurikáta! Sajnálom, hogy az uncsidnál a gluténérzékenységnek a legsúlyosabb formája jelentkezett. Egy igazi kis hős az uncsid!
Micike! Nagyon jó volt, amiket leírtál! Engem végre rádöbbentett, hogy komolyabban kellene vennem ezt a lisztérzékeny dolgot. Valahol olvastam egyébként Szendinek egy cikkét, amiben leírja, hogy a diagnosztizált gluténérzékenység csak a jéghegy csúcsa, valószínűleg sokkal többen vannak, akik mindenféle tünetektől szenvednek, amiknek igazából egy rejtett gluténérzékenység az oka!
A húgomnál egyébként úgy derült ki középiskolás korában a gluténérzékenység, hogy eszméletlen vashiányos volt, és hiába szedett mindenféle vaskészítményt, semmi nem szívódott fel belőle. Aztán már annyira legyengült szegénykém, hogy vénásan kellett kapnia a vasat, hogy legyen valami kis ereje. Persze orvostól orvosig jártunk, és mikor végre kiderült a gluténérzékenység, a diéta hatására pár hónapon belül sokkal jobban lett, és azóta is Hál’Istennek tökéletes az immunrendszere!
Nálam csak az értékelési idő után mutatott a gluténérzékenységi teszt valamit (amit Szurikáta írt: gyógyszertárban lehet kapni, Biocard a neve),de a gluténérzékenységre biztosan megvan a hajlamom (ez öröklődő dolog). Csak mivel én soha nem szerettem különösebben a kenyeret és a tésztás sütiket, vagyis soha nem terheltem a szervezetem túl sok gluténnel, szerencsére rajtam még semmi komoly tünet nem jött ki… Leszámítva persze az enyhe pajzsmirigy alulműködést, a kicsit magas prolaktin-szintet, na és a meddőséget, mert Szendi szerint ezeknek is egy rejtett gluténérzékenység lehet az oka, és tulajdonképpen ezek is komoly tünetek, legalábbis én eléggé szenvedek ettől a várakozástól…
Lehet, hogy vad lesz, amit írok, de azon gondolkoztam, hogy ha az ember emésztőrendszere még nem szokott hozzá tökéletesen a gluténtartalmú gabonák nagy mennyiségű fogyasztásához, de lassan hozzá kell szoknia, ennek evolúciós szempontból csak egy megoldása lehet. Ha kizárólag azok az egyedek örökítik tovább a génjeiket, akiknek az emésztőrendszere már alkalmazkodott a gluténhez, akik viszont nem tolerálják annyira, de ennek ellenére sok glutént fogyasztanak, egy kis pajzsmirigy-alulműködéssel, emelkedett prolaktin-szinttel, bizonyos felszívódási zavarokkal (pl. olyan vitaminok hiánya, amik a sejtosztódáshoz nélkülözhetetlenek) meddővé válnak, akkor előbb-utóbb ez a gluténérzékenység már egyáltalán nem lesz probléma...
De én nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás…
Lehet, hogy az emberiség érdekében (táplálkozási szempontból) hasznosabb lenne, ha például én sem örökíteném tovább a gluténérzékenységre hajlamosító génjeimet… De ez csak a táplálkozási szempont! Nagyon remélem, hogy ezen kívül azért van más értékes a genetikai állományomban, ami továbbörökítésre érdemes, és egy kis diétával valóban továbbörökíthető… Ugye?
Bocs, ha valakinek sok voltam! Mindenkinek sok puszi!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára loreena 2010.05.03 20:15-kor.