Miciona: már az első lombik előtt aláírandó nyilatkozathalmazban van egy papír, ami erről szól. Ott választhatsz, hogy - szükség esetén - milyen eljárás legyen a méh vizsgálatánál. Ha jól emlékszem, van egyszerű UH, hysteroscopia és MRI, de lehet, hogy van egy negyedik is. Dévisz általában a hysterot javasolja, mert UH-ból egyébként is csinálnak egy csomót (de a kisebb eltéréseket ezzel nem lehet feltérképezni), az MRI meg hiába jó és korszerű, mert beavatkozásra nem ad módot. A hysteroval be is tudnak nézni és ha találnak valamit, meg is tudják műteni. A leglényegesebb az, hogy a méh belsejét kamerán keresztül látja a Doki és a vizuális ellenőrzési mód mindenféle digitális képalkotási eljárásnál informatívabb a szakember számára. Ha jól emlékszem, a méhűr vizsgálata nem kötelező, csak ajánlott 3 sikertelen lombik után. Nálunk a 2. után volt, mert egy kisebb probléma miatt egyébként is műtétre került sor és ha már amúgy is Déviszt kértük fel az operációra, az volt a célszerű, ha a műtét előtt a méhtükrözést is megcsinálja, így negyedórányi szundikálás közepette a párom ezen is túlesett.
Ne haragudj, de a plébánosotokkal nem tudok teljes mértékben egyetérteni. Ez egy tipikus szöveg, aminek se eleje, se hátulja, ürügynek viszont (jobb híján) elmegy. A lombikhoz való hozzáállása dícséretes és láthatóan nem olyan konzervagyú, mint sok társa, de ebben a kérdésben nem igazán van otthon. Én visszakérdeznék, hogy egyes emberek miért nem részesülnek ebben az "oktatásban", főleg olyanok, akik a cselekedeteik alapján (érdem szerint) semmit sem kaphatnának, maximum halálbüntetést. A mindenhatóság számomra nem azt jelenti, hogy a nekem tetsző embert megfosztom attól, amire vágyik, akadályokat állítok elé, stb., a mihasznát meg engedem élni és a legkevésbé sem "oktatom". Persze ha attól akar megóvni, ami nekik jár, akkor - ha kérhetem - inkább ne óvjon. Ha nekik sikerül, talán én is megbirkózom ezzel a feladattal.
Kiegészítés, mert látom, közben írtál: Forgách azt teszi, ami egy jó(!) istennek nagyon bejön: segít az embereknek. Még szép, hogy ez neki nem okoz lelkiismereti válságot.

A legnagyobb bajom az, hogy az egyház általában akkor akad ki valamire, amikor azt a valamit nem érti. Egyszerűbb pálcát törni valami felett, mint megpróbálni megérteni annak a valaminek a jelentőségét. Állítom, hogy a papok 90%-a nem tudná elmondani, hogyan is történik egy lombik, mégis biztos vagyok abban, hogy ezeknek nem kis része ellenzi. Ez egy agyrém...
Barátfüle: igen, minden okkal történik, de nem mindegy, hogy a válaszokat megkeressük, vagy pedig elhesegetjük a problémákat, esetleg megcímkézzük őket és akkor már nem is kell foglalkozni velük. A baba nem akkor jön, amikor akarjuk, hanem akkor, amikor a biológia úgy dönt. A háború után Berlinben állítólag kb. 40 000 gyermek született olyan "kapcsolatból", amikor is a pincében rettegő német nőt egy "felszabadító" áldott állapotba hozta annak előzetes beleegyezése nélkül. (Nagyon finoman fogalmaztam.) Lépcsőzhettek naphosszat, emelgethettek bármit, össze-vissza koncentrálhatták magukat a sikertelenség érdekében, mégis összejött a legkevésbé sem kívánt gyermek. Hadd ne kelljen arra gondolnom, hogy egy "oktatás" keretében kellett ezeknek a nőknek mindezt elszenvedniük... A másik észrevételem ezzel kapcsolatban az, hogy ha minden, jelenleg központokba járó meddő pár gyermekhez jutna, akkor sem születne egy év alatt 10 ezer gyermeknél több, miközben ugyanennyi idő alatt Magyarországon csaknem 50 ezer abortusz történik. Az arányokat elnézve itt valami nagyon nem kóser...
Sajnos a meddőségnek van két nyilvánvaló oka, ami az esetek túlnyomó többségében magyarázat az állapotra: egyrészt a spermiumok számának és minőségi mutatóinak meredek csökkenése az elmúlt évtizedek folyamán, másrészt az egyre későbbre tolódó gyermekvállalás. A maradék néhány %-ban lehet pszichés tényező, de szakember ebben is tud segíteni. Több, nagyon durva statisztikát is láttam katonaügyben. Volt olyan hely, ahol 5(!) év alatt a donornak megfelelő mutatókkal rendelkező ifjak aránya 80%-ról 15-re zuhant. Ez nagyon durva és a jövőre nézve több, mint riasztó. Szerencsére a technika fejlődésével a lehetőségeink is bővülnek, de erre nem is lenne szükség, ha a fejlődéssel együtt járó ártalmak miatt nem válnánk idővel terméketlenné. Ördögi kör a javából...
Melánia: minden ciklus elején ott vannak a petefészkekben a már aktív, hormonokra reagálni képes tüszők, illetve a kisebb tüszőkezdemények. (Egy bizonyos méret alatt nem is látható, de ami használható, az a beállításnál már egyértelműen látszik.) A kicsik idővel vagy aktívvá válnak, vagy pedig felszívódnak, de spontán ciklusban végzett stimunál csak azok játszanak, amelyek a 2. napon már aktívak. (A kisebbek is beindulhatnak, de a lemaradást sosem fogják behozni, így azokból érett petesejt nem lesz kinyerhető.)
A lényeg: ha csak 1-2 aktív van, de van még 8 kicsi, akkor nem érdemes elkezdeni. Ilyenkor Dévisz mindig azt nézi meg, hogy hány olyan van, ami várhatóan beindul.
Bodza: én januári vagyok. Akkor engem most a varjú hozott?!?