Sziasztok!
Kikocskának hurrá!
Amíg még itthon vagyunk, a
BUKTA:
2dkg élesztő
3 dl tej
1 kiskanál cukor
50 dkg liszt
5 dkg porcukor
2 tojás sárgája
csipet só
6 dkg vaj
+ kis liszt a formázáshoz, vaj a kenéshez
1 deci tejet meglangyosítunk, abba megy az élesztő és a kiskanál cukor (=kovász), megkeverjük, hagyjuk felfutni
a 2 tojássárgát a porcukorra és a sóval jól összekeverjük, a maradék tejjel felöntjük
a keverőedény aljára kevés lisztet szórunk, arra megy a kovász a tojásos keverék, összekutyuljuk lassan a többi lisztet is beleadagoljuk, és jó hólyagosra összedolgozzuk fakanállal
1 órát pihentetjük langyos helyen, letakarva
lisztes deszkán újra átgyúrjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk, és 6-8 centis kockákra vágjuk, belerakjuk a lekvárt és bukta formájúra hajtogatjuk
kivajazott tepsibe bepakoljuk, én szoktam egy kis helyet hagyni köztük, hogy ne legyen borzasztó vékony az oldaluk, POZOR, nagyot dagadnak még, magas falú tepsi kell!
olvasztott vajjal megkenegetjük a tetejét, oldalát, és fél óra pihentetés után előmelegített sütőben sütjük (200 C, vagy légkeverésessel 180 C, negyedóra után már érdemes ránézni, mert hamar megvan)
egy újabb update recept, természetesen este 6 előtt fogyasztandó!

jó étvágyat!