Ha megengeditek, néhány dologhoz hozzászólnék, mert sok időt takaríthattok meg vele, én pl. 2 hónapot elfecséreltem az elején feleslegesen.
Tejserkentés: valaki említette a sok folyadékbevitelt, hozzá csatlakoznék. A sok alatt azt a mennyiséget kell érteni, amennyire nekünk szükségünk van, és azon felül, amennyit a baba megiszik, ez összesen kb. 3-3,5 liter naponta. Nemrég egy műtét utáni belázasodásom kapcsán napi 4 litert meg kellett innom, és 160 ml-eket tudtam fejni, úgyhogy aki kellően mazochista, ihat 4 litert is. Én teát és enyhén szénsavas ásványvizet iszom, néha alkoholmentes sört.
A délután 3-4 óra után megivott fekete tea hatására a kisbabám is aktívabb lett.
Napirend: nagyon kínlódtam az első 2 hónapban, mert nem tudtam, mikor mit akar a gyerek, mikor mi fog következni. Nem tudtam, miért sír. Nagyon egyszerűen rá lehet szoktatni az események egymásutánjára, ezt "A suttogó mindent megold" című könyvből lestem el, és több topic társam napjai váltak rendezetté és kiszámíthatóvá ezáltal.
A napirend beállítása nagyon egyszerű: evés-játék-alvás, mindig ebben a sorrendben. Ne tévesszen meg senkit az, hogy szopi közben bealszanak a gyerekek! Én is szerettem, hogy bealudt, de sajnos nem tudtam, meddig számíthatok alvásra. Ott kellett lesben állnom, hogy mikor ébred, és ez rettenetes, mert sem házimunkát, sem egy kis otthonról való elszabadulást nem engedhettem meg magamnak. Ha az említett napirendet bevezetitek, tudni fogjátok, mikor mit akar a baba, és kb mennyit fog aludni. Sajnálom, hogy csak 2 hónaposan tudtam bevezetni:
1-1,5 hónapos koráig:
evés 15-40 perc, de az első egy-két hétben még 60 percig is lehet
játék 15-20 perc (nézelődés, pislogás, később képek nézése, pici tornáztatás, simogatós játék, "beszélgetés", a peluscsere is ide tartozik, stb)
alvás, amíg meg nem éhezik újra (kb.60-120 perc)
És ez a körforgás megy egész nap.
Hasfájósság: nekünk a puki kitornáztatása vált be a legjobban. Hanyatt fekszik a baba, és a térdeit a mellkasához közelítjük, és egy pici préselő rányomást csinálunk. Hihetetlen csimm-bumm cirkuszt fogtok hallani, ha kipróbáljátok.
Hason altatás: előnye, hogy nem deformálódik el tőle a koponya, és sokkal mélyebben tudnak aludni ebben a pózban.
Aki fél hason altatni, próbálja ki napközben többször úgy, hogy a baba közelében marad, és ellenőrzi időnként, hogy rendben van-e minden (a kezet a hátára lehet tenni óvatosan, erre nem ébred föl).
Sírás: azt már mindenki tudja, hogy nem minden sírás jelez éhséget. Az elején indokolatlanul sokszor adtam cicit a babának. A napirend beállításával ez a problémám is megszűnt.
Ha az evési periódusban sír:
így ébred=éhes, közben sír=bennragadt böfi, fájós pocak
Ha a játék periódusban sír= unalom, fájós pocak, később magányosság érzése
Ha alvási periódusban felsír=fájós pocak, megijedés, fázik, melege van
Tudnék még írni, de nem akarlak magamra haragítani titeket. Köszönöm, hogy elolvastátok, és remélem, tudtam ötletet adni.
A 2008 októberében szülünk topicnak nagyon jó honlapja van, ha van kedvetek, látogassátok meg további ötletekért:
http://riztejbeg.extra.hu/hasznos.html

Mikor öltöztettem Csengét, vettem észre, hogy a sapi és az overál vagy bundazsák vagy mi kicsi rá... Valószínű, hogy vennem kell mindkettőt. Apát meg tegnap kértem meg, hogy a padlásról hozzon egy számmal nagyobb ruhákat. Nem tudom mennyit hízott a picike... De olyan mint egy 3 hónapos. Még mindig csodálkozom, hogy hogy a fenébe fért el a pocakban. ..és hogy hogy jött ki!

egy Zéti