Hendegabi,
Férjed exe?! A szoptatás nekem is nehezen ment az elején, de azt hiszem a nehezítő körülményekben te nyertél.
Ancsurti,
A könyvet végigolvastam, tehát igazából nincs ellene egy szavam sem. A problémám, hogy én ismerek olyanokat, akik képesek elolvasni EGYETLEN nevelési tanácsadó könyvet és pontról pontra betartani. Szemezgetésre tökéletes, Natival anno majd kilehelltem a lelekem, mivel ő volt az első csecsemő a környezetemben és eléggé megküzdöttem azzal, hogy értelmes dolgokat találjak ki, amivel le lehet kötni a figyelmét. Volt, amit kipróbáltam. Tetszett az ötlet, hogy egy papírból készült csövet a füléhez rakunk - azt hiszem wc papír gurigát vagy fóiást ír,- és különböző hangokat adunk ki. Natinak is tetszett, csak a gurigákat mindig meg akarta enni.

De legalább addig is jól elvolt, amíg rágcsálta.
Tabati,
Az ecettel lehet helyettesíteni az öblítőt, nem lesz büdi tőle a ruha. A gép viszont az, amikor mos.
Gyártanak lebomló pelust is, ami környezetbarát, csak némileg többe kerül.
TV.

Az első pár hétben megy a rózsaszín felhő, azután minden vissza a régi kerékvágásba. Szopinál szerintem nem a babát, inkább engem zavarna a tv. Reggeltől estig bekapcsolt tv-vel engem ki lehetne üldözni a világból. Egy vezeték nélküli fülhallgatóba nem mennének bele? Az olyan 12e körül már jó minőségű. Akkor legalább hallják a tv-t akkor is, ha ki kell szaladni pisilni és neked meg nem kéne hallgatni. Amikor anyukáméknál voltunk, már többször volt konfliktus a tv nálunk is. Még nem találtunk jó megoldást.
Ha egy hasfájós babát 2 óra altatás után felébreszt a tv, akkor szerintem mindenki beszámíthatatlan állapotba kerül.
Mi NEM zavarja a szopit, alvást:
Amikor Londonba repültünk, Szabi 7 hónapos volt. Szépen leültünk a gyufásskatulya ülésbe, törpöt a póló alá dugtam, ő nekilátott a haminak. Iszony kényelmetlen volt, alig fértünk el, de hát egy csecsemőnek nem jár ülés. Végighallgattuk a szokásos mi lesz ha leesünk szöveget teljes hangerőn, közben a szokásos sípolások és zajok. A gép felbőgött, felszállt, az én gyomrom valahol a padlón volt, néhány gyerek, akik azért ennyire nem voltak békések folyamatosan visított, Szabi csak cuppogott. Nati izgatottan kotyogott folyamatosan, időnként hozzánk vágott valamit véletlenül, nem rosszaságból, de hát ő is alig múlt kettő. A felszállás után is időnként dobott rajtunk párat a gép. Amikor megelégelte a hamit, lecuppant és békés álomba szenderült, hogy felébredjen valahol Franciaország felett, teljesen kipihenten és tettre készen.
007,
Babairodalomban elég messzire jutottam.

Azt kell mondjam, ugyan ezt a következtetést vontam le én is. Hiába mondja meg mindegyik könyv a tutit, az én gyerekem egyik könyvnek sem felel meg. Ezért is szeretem Ranschburg írásait. Kb annyival lehetne összefoglalni, hogy hagyjuk azt a szerencsétlen palántát élni, ne várjuk el tőle, hogy úgy ugráljon, ahogy a világ fütyül. Eddig bevált.
Amiért szerintem mégis fontos, hogy ismerjük ezeket, pont az, hogy lássuk, mennyire különbözőek. Igy talán jobban fel vagyok vértezve az ellen, hogy a gyerekdoki mond valamit, a védőnő teljesen mást állít, a keresetlen jótanács adók pedig további x megoldást kínálnak tényleg égető problémákra. Mert végső soron csak nekem kell dönteni minden kérdésben és én meg a gyerek fogjuk viselni a következményeket.
Volt rá példa, hogy visszautasítottam a gyerek kezelését azért, mert nem értettem egyet a diagnózissal. Csak a helyettes gyerekdoki volt bent, Natinál allergiát állapított meg, előírt egy sok gyógyszeres, 3 hónapos kezeléssorozatot és visszarendelt, hogy ellenőrizzen. Ő elismert szakember, sok éves tapasztalattal, szakvizsgával a témában, én meg nem.

Nagyon gáz volt a helyzet, hétvége előtt álltunk. Enyhén szólva aggódva vártam ki, hogy a gyereket jól ismerő dokival beszélhessem meg döntésemet. Igazam lett. Nem allergia volt, csak telenyomtam volna feleslegesen erős gyógyszerekkel. De arra is volt példa, hogy melléfogtam.
Lidike,
Utálok fejni.

Nati hónapokig átlag 2 óránként szopizott, éjjel-nappal, ha még e mellett fejtem volna, biztos zárt osztályon végzem.
Én a beöntésre gondoltam a "rutinnál". Az extra oxitocint se nagyon értem a vajúdás alatt, max a szülés után.

A vajúdás az jó a babának, tüdejét készíti fel valahogy a kinti világra. Sajna elég sok helyen nem várják meg, hogy a baba indítsa be a dolgokat.