Sziasztok Csajok! beleszólhatnék én is a babakocsi témába? Egy lánnyal már kiveséztük priviben a dolgot, ezért azt a levelemet másolnám be ide, amit anno neki írtam.
De mivel nagyon hosszú, KÉREM CSAK AZOK OLVASSÁK EL, AKIK ELSŐSORBAN NEM AUTÓVAL JÁRNAK, HANEM GYALOG!!!!
Nekem nincs saját autóm, gyalog járok mindenhova, épp ezért tényleg nagy szükségem lenne egy jó, masszív, hiper-szuper babakocsira, amiben a gyerek is jól fogja érezni magát. Na igen ám, de a komfortosabb, masszívabb kocsik, amiknek tényleg jól meg van oldva a lengéscsillapítása is, írtó nagy súlyuak, így felejtsd el, hogy pl. buszra felszállsz velük, vagy netán felcipeled a másodikra...
Ha meg veszel egy lightosabb, műanyag kivitelt, amit könnyedén emelgetsz, akkor minden alkalommal lelkiismeretfurdalásod lesz, amikor látod, ahogy a kisbabádból majdnem visszafordul a reggeli egy-egy rázósabb macskaköves, vagy murvás úton, arról nem is beszélve, hogy olyankor nekünk, anyáknak is elkélne egy füldugó, ugyanis nem csak ráz, de zörög is! Hajaj, de még mennyire zörög!
Ha lenne a fenekem alatt egy autó, akkor átvészelnénk egy csupa műanyaggal, de a nagyobb kisfiam esetéből okulva anno rájöttem, hogy babakocsivásárlásnál -mivel mindent gyalog kell intéznem - nekem a LENGÉSCSILLAPíTÁS (NEM TELESZKÓPOS, HANEM FELFÜGGESZTÉSES RUGÓZÁS!) és a gumikerék lesz az elsődleges szempont! Plusz én akkor, a nagyfiamnál kitapasztaltam azt is, hogy azoknak, akik gyalog intézik a bevásárlást, sokkal- de sokkal praktikusabb alul a rácsos tartó, mert annak aztán van teherbírása, míg abba a "textil" vagy milyen vacak zsákba felejtsd el, hogy akár egy kisebb bevásárlást bepakolsz.
Na szóval: 9 éve, amikor megszületett a nagyfiam, kaptunk egy totál olyan babakocsit, mint a Roan Marita, csak épp sokkal kőkorszakibb designnal. Ugyanilyen rácsos tartója volt alul, puha kerekei, szuper felfüggesztéses lengéscsillapítása, valósággal repült az a babakocsi!
Csak épp fiatal kezdő anyuka lévén az volt vele a bajom, hogy még a mózeskosárral csak-csak kinézett valahogy, de amikor feltettem a sportülést, annyira hatalmasnak, elavultnak és cikinek éreztem, hogy rávettem a páromat, hogy vegyünk egy hiperdivatos vadiúj Graco-t, ami súlyra is nagyságrendekkel könnyebb volt. Ki is választottam az üzletben az akkor egyik legdrágább sportüléses Graco-t (anno nagy divat volt), és még azzal a lendülettel tovább is ajándékoztam a kiszuperált(nak hitt) régit.
Na de aztán jött a fekete leves! A Graconak műanyag kerekei voltak, és már az első sétánk alkalmával megdöbbentem, hogy mekkora hangja van! (Megjegyzem, nagyvárosi terepen lett kipróbálva)
Amikor a belvárosban volt dolgom -ott apró macskakő van letéve- csakúgy zengett az út, amerre elhaladtunk, ugyanis még a házak is visszaverték azt a hatalmas zörgést, amit a babakocsi kerekei hallattak. Na és ebből kifolyólag úgy rázott az egész, hogy a kisfiamért majd megszakadt a szívem!!!! Ez most nem túlzás! Hiába volt egy fasza kis cumisüvegtartó polcocska elöl + hátul, az a rázkódás miatt mindig kiesett onnan, minden kisebb fűcsomónál vagy buckánál...
De a zajt nem csak a macskaköves úton élvezhettük, hanem a sima járdákon is, estefelé, amikor már gyérebb volt az autóforgalom, vagy a parkok murvás járdáin.
Ami meg a fantasztikus bolygókerekeket illeti, ami előtte szintén vágyálmom volt: na szóval a bolygókerekek állandóan ki voltak kapcsolva, ugyanis a városi közlekedésben azok mindenben akadályoztak csak, pl. amikor zebrán leléptünk az útpadkáról, vagy vissza, mindig kifordultak, és irányíthatatlanná vált a kocsi.
A bevásárló kosárról is essék pár szó: én ugyebár hozzászoktam az alsó fémrácshoz, ami aztán tényleg mindent elbírt, tejet, konzerveket, káposztát stb... Na a Gracoval mindezeket elfelejthettem, ugyanis az a vacak nylonzsák alul épp csak arra volt jó, hogy 10 zsemlét hazahozhassunk benne -na jó, ez egy kissé túlzás, de kb. 3 hónap alatt elkezdett itt-ott szétszakadozni, kiszakadni, pedig nagyon meg volt kímélve!
Szóval divat ide vagy oda, már kb. két hét után visszasírtam az én kedves, régi, ódivatú, batárnagy és nehéz kőkorszaki chiccho babakocsimat - de igazándiból ezt még a páromnak se vallottam be soha, mert nagyon kiakadt volna, mivel 9 éve valami 40 ezerbe került nekünk ez a Gracos tapasztalat....
Tehát mi a konklúzió? A műanyag pehelysúlyú változat és a bolygókerék annak való, akinek csak arra kell, hogy időnként kikapja az autó csomagtartójából, és azzal navigáljon a Plazakban vagy Tescoban -na mert a kifényezett, egyenletes padlón tényleg nem volt semmi gáz! És épp ezért ezek a problémák a babakocsiüzletben sem fognak Neked előjönni!
Úgyhogy vásárlásnál ezeket a szempotokat is vegyétek figyelembe, persze mindenki önmaga tudja, mire van szüksége! -de én egyszer már megfizettem a tanulópénzt!