Viranka. Ezeket találtam itt a neten neked
Tej- és tojásmentes torta
Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg margarin (tejmentes; pl. Liga)
1 csomag porélesztő
3-4 evőkanál cukor
kb. 4-5 dl víz
csipet só
búzadara
A töltelék: 4-5 db alma
Az élesztőt kis cukorral és liszttel fél csésze langyos vízben felfuttatjuk. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, sót és annyi langyos vizet, hogy nem túl lágy tésztát kapjunk. Langyos helyen fél órát kelesztjük.
Az almákat lereszelünk, lecsöpögtetjük, esetleg kis cukorral ízesítjük.
A tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, ráterítjük az almát, megszórjuk búzadarával és feltekerjük.
Kb. 2 cm-es szeletekre vágjuk és szorosan egymás mellé tesszük a tortaformába.
Hideg sütőbe tesszük és 180-200 fokon megsütjük.
Francia almatorta:
Hozzávalók
a tésztához: 4 dl (kb. 26 dkg) finomliszt
12,5 dkg margarin
fél mokkáskanál só
0,5 dl hideg víz
a töltelékhez: 75-80 dkg alma
1 citrom leve
4 evőkanál (kb. 10 dkg) cukor
5 dkg Liga kockamargarin
a forma kikenéséhez:
2 dkg margarin
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a vízzel összegyúrjuk. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Az almát 3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A tésztát egy kivajazott, 26 centi átmérőjű, alacsony tortaformába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen (a legegyszerűbb kézzel belenyomkodni). Utána az almát körben rárakjuk úgy, hogy a szeletek félig takarják egymást. A citrom levével megöntözzük, majd a cukorral megszórjuk. Az olvasztott margarinnal meglocsoljuk, végül előmelegített sütőben (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 30 percig sütjük.
Tortához tejmentes krém:
25 dkg margarint, 25 dkg porcukrot habosra keverünk. 2 csomag vaniliapudingot fél liter meggylével, (vagy bármilyen más gyümölcslével, akár narancskólával is) megfőzünk. Kihülés után összekeverjük a margarinnal, majd együtt habosra keverjük. A megtöltött tortát gyümölcslének megfelelőe gyümölcscsel díszíthetjük, de csokival leöntve is tállalhatjuk. Nagyon finom. Ha tul édes a gyümölcslé kevesebb porcukrot kell adni a margarinhoz.
Piskóta - alap
30 dkg teljes őrlésű lisztet átszitálunk, hogy ne legyen csomós a tésztánk. 5 dkg búzacsírát is beleszitálunk 2 kiskanál szódabikarbónával egyetemben. 1-2 dl mézet csurgatunk hozzá és 1-2 dl vizet, 1/2-1 dl olajat, 1 kk őrölt fahéjat, 1 kk. őrölt szekfűszeget és 1/2-1 citrom reszelt héját. Sűrűn folyó masszát kell, hogy kapjunk. Alaposan átdolgozzuk, min. 1 órát hideg helyen állni hagyjuk. Utána!!! belekeverünk 1 evőkanálnyi citromlét. Adhatunk a tésztához őrölt olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket és más fűszereket is. A méz, fajtájától függően más-más édesítő hatású lehet, ezért a szükséges mennyiséget mindig az adott fajta határozza meg.
A vizet és az olajat ennek függvényében adagolhatjuk! Alaposan kiolajozott-lisztezett formában kell kisütni!!! Egyenletesen szétteríteni-folyatni, és előmelegített sütőben kb. 190-200 fokon olyan 40 percig sütni! Ha szükséges, sütőpapírral, vagy alufóliával letakarhatjuk a tetejét. Tűpróbáig sütjük! Ha a belseje nem sült át, nem finom és nagyon nehéz újrasütni! Muffinformába is kiváló tészta!
Kukoricatorta
Hozzávalók:
1/2 kg kukoricadara,
2 liter víz
1 citrom héja
1 tk. só
felkarikázott gyümölcsök (ananász, alma, meggy stb.)
1 csésze datolya
1/2 csésze víz
1/2 kg kukoricadarát beleöntünk 2 liter vízbe amibe belereszelünk 1 citrom héját, 1 tk. sót. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett felfőzzük, kb. háromszorosára dagad! Magas falú forma (jénai tál, tortaforma, stb.) aljára lerakunk szépen felkarikázott gyümölcsöket, és a főtt kukoricadara felét rásimítjuk. 1 csésze datolyát krémesre turmixolunk 1/2 csésze vízzel, és a kukoricadarára simítjuk, rászórunk durvára vágott diót, és annak tetejére a kukoricadara másik felét öntjük. Kihűtjük, és tálaláskor a formából kiborítjuk a gyümölcsös kukoricadarát. Mutatós desszertet kapunk.