Sziasztok!
Köszönöm szépen mindenkinek a kicsilányt dícsérő szavakat
A párom most roppant büszke lenne, azt szokta mondani, hogy szép, mint az apja
Az integrált tesztről itt olvashattok bővebben:
http://www.downszures.hu/
Ami infókat én begyűjtöttem.... A vérből, ultrahangból, AFP eredményekből és az anya életkorából kihoznak egy arányszámot, ami valószinűsíti, hogy milyen esélye van annak, hogy down kóros baba születik. Ez igazából egy valószínűség számítás, kb 80-85 %-os eredményt hoz. Sajnos a magas életkor eléggé lerontja az arányt. Ha ez magas, pl, olvastam az egyik topicban, hogy egy lánynak 1:32 lett, akkor elküldik amniocentézisre, mert az tud csak 100 %-os eredményt mondani. A barátnőmnek 1:380 lett, ez jó, nem kellett tovább mennie.
Én kérdeztem a dokimat, azt mondta, hogy 35 év felett az orvosnak kötelező ajánlani a enetikai vizsgálatot, ez a méhlepén boholyvétel vagy az amniocentézis. Mondhatom azt, hogy nem vállalom, de akkor az enyém a felelősség, ha baj van a babával. Azt mondta, ha vállalom az amniót., akkor felesleges pénzkidobásnak tartja ezt az integrált tesztet.
Tehát én azt mondom, hogy aki fiatal, és van rá 25-30 ezer ft-ja, annak érdemes megcsináltatnia, mert ha esetleg az AFP nem túl jó, és mellette ez a kombi teszt sem mutat jó eredményt, akkor elküldik amnióra, ami biztosat kimutat.
Ha jó az AFP is, meg a kombi teszt is, akkor nem kell aggódnia a baba miatt.
35 felett meg el kell gondolkodni, hogy vállaljuk-e az amniót, ha nem, akkor érdemes tesztet csináltatni.
De maga a teszt nem mutat egész biztos eredményt, csak egy arányszám, ezt már többen is kihangsúlyozták. Azért csinálnak mellé még 4D ultrahangot, emg egyéb méréseket, hogy biztosabb legyen.
Nekem, mivel 38 vagyok a doki az amniót ajánlotta. Gondolkodtam rajta, hogy vállaljam-e, de úgy gondolom, hogy igen, mert nem szeretnék beteg babát, és pl. megkéárdeztem a védőnőt, azt mondta, hogy a 20 éves pályafutása alatt nem volt egy betege sem, aki elvetélt volna miatta. Mert ugye vetélési kockázata van.
Sok anyukával beszéltem, akinek csinálták, mindenki azt mondta ki lehet bírni, 10-15 perc az egész vizsgálat, persze utána 2 nap fekvés, pihi.
Rettegek tőle, de azt hiszem talán jobb bevállalni, mint a szülésik rettegni, hogy nehogy beteg legyen a baba.