A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2008 nyári kismamák

Sos.
Csajok mit csináljak?Be van gyulladva lábujjaim alatti rész-tiszta lila,és nagyon fáj,csak sántikálok. :( Beborogattam,de nem hiszem hogy használna neki.Ráadásul Apa ma is dolgozik,egyedül vagyok két rosszcsonttal :(

Kép
Kép
Kép
kike

Mamackának nagy-nagy gratula!!! :D

Kép
Kép
Kép
kike

Sziasztok!

Itt vagyok!
Az elmúlt két napban bóklásztunk 1-jén majálisoztunk: mellettünk a parkban volt majális, Ottó és Apa körhintáztak, este bementünk a Ligetbe, ahol egy barátunk zenekara zenélt, meg átmentünk a Felvonulás téri vidámparkon is, az ott lévők 90%-a színes bőrű volt. Kövezzetek meg a "rasszizmusomért", de még egy dodzsemezésre se mertünk megállni a Kisfiúval.

Tegnap is lazáztunk, kis játszótér, kis vásárlás.... és Apa nagyon görbén nézett, amikor leültem 2 percre a számítógéphez... de nem baj, jó volt civilizációmentesen is.

Ma pedig egy kórustársam esküvőjére megyünk. Mivel a vacsorán is ott leszünk, kellett vmi külön ajándék is. Kátay utalványt vettem nekik, mert magamról tudom, hogy mindig ott csorgatom a nyálam a gyönyörű, de bazi drága konyhai csodák előtt. Nekik, mondjuk, nem lenne gond ott a bevásárlás, legalább a kezdő löketet megkapják :)

Látom, már készültök a nagy napra!
Hene, Andi, Sziszka, 35 hét :D most már tényleg csak egy-két szempillantás :) bár emlékszem, nekem a 36. héttől nagyon ólom lábakon járt az idő...

Remélem, azok a mamák is jól vannak, akikért az átlagosnál többet aggódunk!
Muffinékra is sokat gondolok.

Kike, nincs otthon vmi fertőtlenítő vagy gyulladáscsökkentő szered? Betadine vagy neogranormon vagy aloe verás kenőcs... Nem tudom, az ecetes borogatás nem segít-e.

Betétek: az első napokban bazi nagyot használtam, kellett is, szinte minden pisilésnél cseréltem. A vatta+géz nekem nem jött be, mert nem tudtam rögzíteni (a kh-ban ilyet adtak alapból). Sztem mindenképp ragasztócsíkosat vegyetek! Utána vmelyik szárnyas intimbetét extra nagy méretét használtam 1-2 hétig, aztán már jó lett a rendes méret is. Extra nagy, sötét színű bugyiban.

A Kislány, akit még mindig nem nevezünk nevén, nagyon édes, mostanában valamelyik nagyobb alkatrészét dugdossa a kezem alá, és gyakran jelez, hogy ő is itt van. Tegnap Ottó elmesélte neki a pocak fölé hajolva, mit játszik éppen, ő meg olyan drágán mocorgott :D ... Ilyen idillekben van részem :) Szerintem Apa féltékeny is rendesen :)

Szép napot nektek, pihenjetek sokat!

Kép
Kép
bondi

Timi, utólag is Isten éltessen! :D

Kép
Kép
bondi

jó reggelt!

köszi a köszöntéseket! pusza érte! sütit nem tudok most küldeni, mert nincs.
eddig csak nyusziapu köszöntött, meg itt. pedig ezen kívül még van 5-6 ember itt a környezetemben. de ők tuti elfelejtkeztek rólam. habár már megszoktam :D

nah de majd anyáék :D biztos hivnak majd, csak még azt hiszik hogy alszunk. és holnap megyünk is. habár ajándékot már kaptam, de szerintem biztos meglepnek még valamivel :D

jaj lányok, már ugy várom hogy menjünk haza. hosszu volt ez a két éjszaka párom szüleinél. olyan rosszul alszom. meleg is van, a szopis párnám sincs itt :( kész szenvedés minden perc. de ma már megyünk haza. még kocsitakarítás és utána huzunk haza.

délutánra nyusziapu megigérte, hogy elvisz fagyizni :D ez lesz a névnapi ajándékom. nem kértem semmi mást 8)

mamackáéknak sok egészséget és örömöt kívánok!
kiváncsi vagyok nálunk ki lesz az első.

mindenkinek napszütéses csodaszép időt, és apával együtt töltött napot kívánok!!!!
majd még jelentkezem.

Kép

Kép
timi1982

Bondi:köszi a tanácsot,neogrnormonom van,akkor avval kenegetem.Csak előbb el kell sántikálnom a boltba,meg főzni :?

Kép
Kép
Kép
kike

Jo reggelt

Timi boldog nevnapot!
Vendég

Gátvédelem: én is nagyon készülök rá, mert a gátmetszés lehet ugyan könnyen gyógyuló, de ami nekem volt 6 éve... :evil: Szóval abból most nagyon szeretnék kimaradni :roll:
A legtöbb gátvédelmes ismerősöm azt meséli, hogy a kitolás ugyan picit lassabban megy ilyenkor, mert nem nyomattatják erőszakosan az anyát, inkább el kell sóhajtani a fájásokat, és lassan tolni előre a babát. Szóval emiatt picit nehezebb a vége, de ha elmarad a metszés, megéri :wink:
Amúgy ha kell is vágni, abból is lehet sokféle. Lehet egy 1 centiset, és lehet 5-6 centiset is. Aztán a varráson is sok múlik. De otthoni gátmasszázzsal mindenképp jót teszünk, mert ha nem is sikerül megúszni a metszést, a sok masszázstól, olajtól, úgy ellazul a gáttájék, hogy annak mindenképp hasznát vesszük a szülésnél. Ami még nagyon jó, az a meleg víz. Az is nagyon jól ellazít alul.

Remélem, mindenkinek a tervei szerint alakul majd a dolog :wink:

Szüléskönnyítőnek ajánlom még jó szívvel: homeos szerek közül a 35. héttől a Caulophyllum C15, és a Cimici fuga C15-öt, valamint a málnalevélteát. Ezek a vajúdást segítik, a tágulást, az izomzat felkészülését a szülésre. Szülésznők és orvosok is ajánlják ezeket, abszolút mellékhatásmentesek, nyugodtan lehet ezeket alkalmazni :D

Betét: én Tenát használtam. Szerintem, egyéni, hogy ki, mennyit vérzik utána. Nekem csak ez volt elég. Elég? :roll: :? Mondjuk úgy, hogy ettől naponta csak 2-3 bugyit kellett cserélnem, és ugyanennyi lepedőt alattam :oops: Szóval én az a véglet vagyok, akinek nagyon nagy mennyiségű vérzése volt.

Kike :(
Jobbulást!!!

Véda
Vendég

Jó reggelt!

Kike
! nem ütötted be valahová?

Timi! Boldog születésnapot!

Muffin
! Én is gondolok Rátok!

Kép
andkata

Véda! Én is hallottam zekről a homeopathias bogyókról, hogy jók!

Kép
andkata

Andkata:nem ütöttem be sehova,nem tudom mitől van-nem hiszem el hogy mindig van valami :(

Kép
Kép
Kép
kike

Sziasztok!

Csatlakozom az egyedül lévő kismamik táborához.... :cry:
apa dolgozik, a lányok ugyan itthon, de a saját kis zugukban.
Szóval én egyedül.

Ma elvitt apa a virágboltig, de mivel sietett, és amúgy is közel van a bolt, otthagyott, és gyalog jöttem haza.

Nem volt fárasztó, sem kellemetlen, jól esett a séta, de most csak szuszogok.
Hogy lehet gyógyszerekkel így lestrapálni egy embert...!!!!!!!!!!!!!!
Szörnyű!
Ráadásul Emma már megint "ott" edz... :shock:
Ilyenkor ha lefekszem, általában abbahagyja, de most ez sem jött be.

Timi!
Boldog névnapot!!

Kike!
Sajnálom a gyullyadást, én a körömvirág kenőcsöt tudnám ajánlani, az kimondottan gyull. csökkentő.

Mamackának óriási gratula!
Jó egészséget és sok-sok örömet kívánok az egész családnak!
De jó neki... :oops:

Muffin!
Én is csatlakozom azokhoz, akiknél nem múlik el óra, hogy ne gondolna rátok!
Vendég

Ja, és a kórházban láttam, és ott azt is ajánlják.
szóval a Tena Lady Szuper betétet használták a kismamik.
Vendég

TIMI! NAGYON SOK BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNOK!
Vendég

Sziasztok!

Timi: boldog névnapot!

Nekem még ma sem aktívkodik a kicsi! Mostmár kezdek ideges lenni! Ez a 3. nap. Egy egy bejelentkezés votl a 2 napban de azok is néha olyan halványak mint az elején! :D :D Most is utóljára tegnap este 9 órakor. Nem vagyok ehhez szokva 20 percenként eddig mindig rugkapált. :( :( :( :( :(
Vendég

kata: en is ugyan ezen gyortom magam:(
sik ideg vagyok, most probalok valamit talalni errol a neten, hogy mennyi aminimum, es mi lehet az oka, hogy alig erzem, en mar 5. napja. Tenyleg napi 2 max 3, es igen rovid ideig kis kalimpalas

Minden volt kismama nyugtatgat, hogy ez tok valtozo lehet mikor hogy es mennyit mosog, de en nagyon felek!
Vendég

reggel mar bogtem is egy jo sort, mert meg akkor sem rugkapalt:(

tegnap este is csak ugy, hogy kiprobaltam a valki altal ajnlott negykezlabon alalst. De amint lefekudtem abba is hagyt.
Nem tudom mi lehet!!!!!!!!!!
Pedig minden okossag amit talaltam a neten, ez csak az utolso hetekre lenne jellemzo, hogy alig mozog, mert mar nincs helye, stb....

Persze a legrosszabbak jutnak eszembe:(
Vendég

Néha nekem is hülyeségek jutnak eszembe de Tudod mit Anyjuk, hagyjuk abba együtt a parázást!!! Biztos front van! Ilyenkor úgy látszik még a kávé sem használ! Biztos az idegeskedés sem tesz nekik jót!
Vendég

És ha nagyon paráztok még minidg, akkor menjetek el vmi babamoziba. Erre tuti jó a Genesis pl, meg amik a babaáruházakban vannak. Amúgy sztem lehet simán másképp fekszik, és ezért érzitek másképp. Nem is bezsélve arról, hogy én magam pl. igen simán végigszunyálnám a mai napot.... Úgyhogy akkor én sme tűnnék élénknek...

potyka

sziasztok. Nagyon jólesik hogy gondoltok rám. Én épp azzal küzdök hogy sikerüljön nem beleőrülni a helyzetbe. Kb. percenként nézem az órát és nem akar telni az idő. Tudom, hogy vannak nálam jóval előrébb de nagyon remélem hogy én leszek az első. Sajnos egyre többet tudtunk meg a dologról és esélyünk sincs rá hogy bébivel jöjjünk haza. Szétszakadok és úgy érzem belehalok de nem tudunk semmit csinálni. A legszörnyűbb az, hogy várni kell hogy megszülhessem és utána megint várni hogy minél hamarabb újra próbálhassuk, mert nem bírom sokáig bébi nélkül. A gáz csak az, hogy elég nagy az esély rá, hogy olyan 'szerencsések' vagyunk a férjemmel hogy ugyanaz a génünk hibás és azért történt ez, úgyhogy a legközelebbi terhességnél és 1:4 az esélye hogy megint ugyanez legyen. Úgyhogy ennyire kilátástalan és szörnyű helyzetbe szerintem kevesen kerülnek. És ezért is háborít fel hogy emberek meg képesek csak úgy otthagyni az egészséges gyereküket mikor mi mindent megadnánk érte. (Az utóbbi két-három napban már ez volt a második...) úgyhogy ha valaki ilyennel találkozik fogja meg azt a gyereket és hozza el nekünk!!!
Most megyek is bár nem tudom hova meg mit csinálok csak keresek valamit... majd jövök még...

KépKép
muffin

muffin: ez szivet facsaro hallani. Iszonyat lehet ezt vegigcsinalni, foleg hogy a remnynek a legkisebb szikraja is olyan halvany:(
Fogalmam sincs ezt hogy lejhet tulelni, de az egymas irant erzett szeretetetek adjon kello tamaszt es vigaszt!
Es rengeteg Isteni segitseg, hogy a kovetkezo babanal ne legyenek ugyan ezek a gondok! Vagy ha ez sem lehet, egy baby! Az ilyen helyzetben levo szuloknek adnek elsonek babat! Csak az az orulet sok burokracia az orokbefogadas korul....

De hatha az az apro remenysugar epp lehetove teszi, hogy lhessen egy sajat gyermeketek!

Tanacsolni nem tudok, nem is akarok semmit!
Talan hogy a leheto leghamarabb sikeruljon ezutan az oriasi trauma utan "talpra" allnotok es hittel bizalommal ujra probalkozni, megoldast talalni!
Szeretettel es tisztelettel gondolok Ratok!
( van a slagar radioban a mindennapi hos rovat, es mostanaban mindig ratok gondolok igy ismeretlenul is mikor az van, ferjemnek sokat meselek arrol az erorol es szeretetrol amivel Ti ezt vegigcsinaljatok- tudom inkabb kimaradnatok ebbol az egesz embert probalo helyzetbol, de tenyleg hihetetlen modon csinaljatok vegig!)
Vendég

kata: rendben, probaljunk meg felhagyni a parazassal, lehet akkor abbahagyjak a picurik a makacssagot:)
Vendég

Sziasztok!

Anyjuk,Kata!
Ne aggodjatok a kórházban nekem is volt 3 nap mikor szinte alig éreztem mocorgást max napi 2 volt. Elküldtek vizsgálatra és semmi baj nem láttak. Azt mondták előfordul hogy nyugisabbak néha.
Ma meg le se lehetne őket lőni mert majd ki ugranak a pocimból.

Szerintetek ha egész lent szúr a hasam és keményedik(ez meg lent nem inkább köldök körül) az miért van?

Muffin!
Gyere hozzánk! Ha valakinek kiöntheted a szíved az is segít és tudod hogy ránk számíthatsz. Biztos hogy mostmár semmi remény?
Csodák bármikor történhetnek,Ti megérdemelnétek!

Valaki mondjon valami finom kis vacsiötletet,megcsinálom Apának cserébe ezért: Kép

Most megyek bűnözök egy kis halászlével és tiramisu tortával :D
Vendég

maverick!

csodaszép csokrod van!
és a szőnyegetek olyan mint a miénk :D még szinben is :lol: 8)

Kép

Kép
timi1982

Muffin!

Nem tudok mit írni.
Szívszaggató volt olvasni a soraidat.
Gyere hozzánk, mi ha tudunk, akkor megpróbálunk neked erőt adni és segíteni.

Bármikor szeretettel várunk és meghallgatunk téged!

Teljes szívemből kívánom, hogy minél hamarabb ajándékozzon meg benneteket az élet egy kisbabával!
Vendég

Vidokata, Anyjuk!

30.hét: Mostantól kevesebbet mozog. Talán már lefelé fordult. Hetente kb. 200 g-ot hízik. Elnehezedik a tested. Nehezebben veszed a levegőt, belső szerveid összenyomódnak. A baba súlya nyomhatja a medencét, sokat pihenj felpolcolt lábbal!

31.hét: 39 cm és 1,4 kg. Bőre kezd kisimulni, eltűnik róla a magzatmáz egy része. Mozdulatai néha fájdalmasak lehetnek a mama számára. Ha kifogysz a levegőből, lélegezz mélyeket!

32. hét: 40,5 cm és 1,6 kg. Tüdeje elég fejlett, így ha megszületne, nagy esélye volna az életben maradásra, de még speciális ellátásban kellene részesülnie. Ideje, hogy fejfekvéses helyzetbe forduljon. A baba a nap 90-95%-át átalussza, valószínűleg néha álmodik is.

Remélem megnyugtat valamennyire :wink:
majd ha egy-két hét múlva én is paráznék, juttassátok eszembe mit írtam! :lol:

Kép
kimma

Muffin!

:( :( :(
Kívánom hogy Isten szeretete legyen veletek, segítsen át ezen a szörnyű nehéz időszakon és ajándékozzon meg egy csodával !Imádkozom értetek!!!

Kép
kimma

Timi!

Boldog névnapot kívánok!
Isten éltessen sokáig!!
!

Kép
kimma

Hát nem is tudom. Nekem most is úgy mocorog, mint akiben duracell elem van. Nálam már tényleg vissza kéne fognia magát, de igazából talán most a legaktívabb!
Egyszerűen nem bír magával! A kis ördögfióka! :wink:

KépKép
hene

Én is kívánok boldog névnapot!!!

KépKép
hene

Maverick: szép csokrot kaptál! (csak úgy????)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2008.12.07 19:40-kor.
Vendég

Muffin Nagyon sajnálom ezt én nem élném túl. Esetleg lehetne egy kérdésem ha nem vagyok túl tolakodó? Ha sajnos ez a súlyos dolog áll fent, akkor miért nem indítják meg nálad a szülést? Vagy talán lehet hogy mégis lehet valami esélye a babátoknak, és azért kell végig hordanod a terhességet?
Bocsának ha hülyeséget kérdezek, és tényleg ne vedd tolakodásnak!!

Kép
linda24

Muffin :(
Annyira sajnálom...
Nem tudom, menyire vagyunk neked jó társaság, de tudd, itt mindig szívesen meghallgatunk. És természetes, hogy átérezzük a fájdalmadat.
Ugyanabban az időben szülsz programozott császárral, ahogyan az eredetileg tervben volt?

Kata :D Anyjuk :D
Én megértelek benneteket. Nálam folyton ezt csinálta Lilla. Aztán, amikor már teljesen kétségbeestem, és indultunk volna a KH-ba, rákezdett.
Szerintem, ha nyugtalanok vagytok, menjetek el vagy egy UH-ra valamelyik bevásárlóközpontba, ahol épp fogani tudnak benneteket, vagy menjetek a választott KH-ba, mert ott is kötelességük ellenőrizni a babát, ha ti úgy érzitek, gond lehet. Legfeljebb vaklárma. Ha nem javul a helyzet, én mennék a helyetekben.

Maverick :D
Örülök, hogy jól vagytok!!!

Csillalának írnék egy SMS-t. Vagy van valaki, aki tud felőlük valamit? Vagy szívesen írna? Mert nem akarok tolakodni, de rég hallottunk felőlük.

Véda
Vendég

Véda: írj neki! Mi is kiváncsiak vagyunk!
Vendég

sziasztok csajok megjöttünk a dokitol

elöször is szly javitsd a táblit azt mondta csajszi akkor talán réka

1350g kicsit nagyobb a koránál ez nem is baj

ott is néztek vizeletet nem volt benne genny-ezt nem értem
jaj és azt is mondta hogy ha ügyes leszek és az eredmények nem változnak rossz irányba akkor májusban még itthon lehetek és juniusba kell bevonulnom.

hát ennyi csajok

boldog névnapot

Képimg][/url]
Kép
ronix

Ronix: ez tök jó hír! :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Nekem is pont ekkora vol 28+3 naposan! Akkor ez a súly nagyobbnak számít? Az tök jó! Mert nekem mindig azt mondták, hogy el van maradva!
Vendég

ja valami fini ebéd ötlet holnapra?????
ugy föznék valami extrát :D
wera sajnálom a ruhát :? :? meg a veterán történteket

muffin:erre nincs szó én lehet bele halnék minden elismerésem-MINDIG A JOK SZENVEDNEK ÉS ÖK MENNEK EL
mikor meghalt a férjem-sokszor kérdeztem miért épp ö sose kaptam választ---bizz benne hamar lesz kisbabád

marcsi:a kislányomnak nagyon bejön az emma név tudod honnan a tv-ben megy a h2o sorozat azt nézi és tetszik neki emma mondja a miénket is hivhatnák igy

Képimg][/url]
Kép
ronix

kata nekem ezt mondta ----ami zavar az az hogy azt mondják nem jo a sok és sürü uh-

nekem 12 naponta csinál kb nem káros ez??????????

Képimg][/url]
Kép
ronix

Ronix!

Jajj de jó.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ezek igazán jó hírek!!!!!!! Gratula a csajszihoz! :wink: :lol:
Már nagyon vártalak!
Vendég

igen marcsi ez jo és akkor remélem nyertem megint 4 hetet.....
te meg ne vidd tulzásba a pakolászást mert vissza kerülsz és az nem lenne jo

Képimg][/url]
Kép
ronix

b
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2008.12.07 19:41-kor.
Vendég

Nálunk a 29 hetes UH-n 1360g-ot mondott az ultrahangos doki. Korának megfelelő.
Amikor a saját orvosom megnézte az adatokat és megvizsgált azt mondta szép nagy baba! :?

KépKép
hene

Sziasztok!

Csajok, tudjátok, nem csak a súly határozza meg hogy kicsinek vagy nagynak titulálja a babát a gép! Nálunk minden érték tök átlagos volt, csak a combcsont volt extra-hosszú és így egyből 2-3 héttel idősebbnek lőtte be. De ez már ilyenkor nem is számít! :wink:

Timi - Sok-sok boldog névnapot kívánok!! :D

Ronix - gratulálok a jó eredményekhez! Csak így tovább! :D

Muffin - hahhh, őrült nehéz ez az egész! :cry: hidd el Muffin, majd' megszakad a szívünk értetek! Ki tudják azt vizsgálni majd, hogy tényleg ugyanaz a génetek a hibás?? Vagy ez csak a következő babánál derülne ki?

Andi - jó hogy jelentkeztél! Sajnálom hogy ennyire fáj a pocid! :?

Linda - én úgy tudom hogy Muffin múlt heti magzatvíz-vételének az eredménye még kb 1,5-2 hét. Annak várják most az eredményét, gondolom az is befolyásolhatja még a csaszi idejét.

Ami - sikerült végül a vaterás légzésfigyelőt megvenni! Tényleg kettő volt a csajnak, mert 2 ágya volt a gyerkőcnek. :) Ez is Angelcare, csak a 300-as tipus. 15ezerért szerintem nem volt drága.

Most panaszkodok én is egy kicsit :oops: : olyan szinten fáj már a csípőm és a lábam éjszaka, hogy fel kellett keltenem Apát hogy segítsen kikelni az ágyból, mert nem bírtam megmozdulni. Nemcsak fölkelni!! MEGMOZDULNI SEM!! Előtte már próbálkoztam néhány percig, folyt a könnyem, annyira rohadtul fájt. Én nem tudom mi lesz velem csajok, de ez kezd már elviselhetetlenné válni. Nem vagyok az a nyavalygós fajta, de már nem merek lefeküdni, mert félek hogy mi lesz. :evil: Kedden megyek a dokimhoz, majd megemlítem neki, de szerintem erre ő sem fog tudni mit mondani. :(
Vendég

kimma: koszonjuk a nyugtato szavakat:)
Azota en is talaltam ilyen infot, hogy most a nap 90%aban alszik, meg helyhiany miatt majd kevesebbet mozog.
Meg mikozben ezen olvasgattam kis idore be is jelentkezett:)
Vendég

Aztaaaa! :shock: Már van 2009. januári topik is! Nah, ebből is látszik hogy mi meg mindjárt szülünk!!!!!!! :lol: :lol: :lol:
Vendég

Wera, teljesen ismerős az érzés. Nekem is szoktak fájdalmaim lenni, bár inkább csak akkor ha kicsit túlhajtottam magam. Eleinte a csípőcsontom fájt. Most a szeméremcsontom, de az minden fordulásnál, és nyögésekkel jár.
Egy kicsivel több pihenés nem használna? Vagy az, hogy lelassítod a mozdulataidat? Nekem az segített, hogy felvettem a csigatempót!

KépKép
hene

Bizony, lassan lehet vágni a centiket!!! :lol: :lol:

KépKép
hene

Na megérketett az eső ide is, egy kis jég kíséretében! :(

KépKép
hene

nekem 2 napja egeszen lenn szurkal- vagy fogalmam nincs mi ez az erzes, de sz.r az teny- meg alalndoan azt erzem bepisilek. Ejszaka is 3-4szer voltam kinn. HAt szo mi szo rosszabb mint a koldokfajos "korszak", es meg mi minden hatra van....
Vendég

Számomra ez a legkellemetlenebb dolog. Az állandó pisilési inger! Reggeltől estig estétől reggelig. :?

KépKép
hene

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: