A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2008 Juniusi kismamik

Sziasztok!

Zmimi: szép poci :D

Anna: nagyon helyes kukisotok van :D

Gigi: nagyon jót nevettem a csajozos eseten :lol:

Bari: nem befordulni, nem eltűnni!

Orsi: én is elküldtem a számom :D

Szilvi

Lilypie Maternity tickers

src="https://lbyf.lilypie.com/5JRlp2.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Kids Birthday tickers" />
szilvaqueen

Sziasztok!
Bárány: én úgy örülök, hogy Patrik végigalussza az éjszakát! Örülj neki te is!

Voltam ma védőnőnél, egy csillagnyi fehérjét talált a vizeletemben. És bilirubint is. valaki tudja, hogy mit jelent? Most próbálok a neten utánanézni, mert a védőnőnek fogalma sem volt róla, elintézte annyival, hogy sok mindentől lehet, majd kérdezzem meg a dokit! :twisted: :twisted: :twisted:

almaani
Kép
almaani

A babaneten nincs óraátállítás? :shock:

almaani
Kép
almaani

Almaani ennyit ér a védőnő..na én ezért nem járok(többek között)
Gigi 100% hogy tudja!
Annyit mondhatok,hogy a fiammal még én is jártam védőnőhöz és a kiskönyvemben benne van,hogy fehérje volt a vizeletemben,és nem volt semmi bajom!De hogy mitől lehet azt passzolom!
Vendég

Gigi én ma hoztam ki a vér vizelet leletemet és a következő eltérések vannak rajta
trombocita 139 * norm 150-400
tromb térf.eloszlás15,3* norm 9-13
absz neutrofilszám 6,59* norm 7,500-6,500
limphocita 19,5* norm 25-45
Vendég

sziasztok,
bocsi hogy eltűntem, de eccerüen nem volt kedvem órákat a gép előtt ülni. minden nap volt valami, hétvégén bográcsban csináltunk kint kaját, vasárnap elkezdtük szétszedni a hálószobát, meg jövök-megyek, barátnőzök, kertészkedek... igyekszem csak max 5-10 percekre ideülni, da van hogy írtok napi soksok oldalt, azt meg ha nekiállok végigolvasni, itt ragadok. :D

lehet hogy most hülyének néztek, de minél jobban közelítek a végéhez, annál kevésbé izgulok a szülés és az utána következő hetek miatt. ez normális? :shock:

mia_snow

Sziasztok csajok!
Ha már a vizeletnél tartunk,nekem 2 keresztes volt legutobb a védönönél,vizesedik a lábam mint állat!
Azt mondta a védönö hogy nincs gáz,csak ha 90 fölé megy a pulzusom!
Kicsit be vagyok parázva!
Ti nem vizesedtek!?
Ha nem akkor én miért?
Tényleg nagyon durva a bokám! :shock: :shock: :shock: :shock:
Vendég

Szia Mia!
Az nem tudom hogy ez normális e,de én pont forditva érzem!
Nálam most jött meg a para hullám!
:oops: :roll: :lol:
Vendég

Moni: én nem vizesedek... vagyis estére látszik a lábaimon meg a fejemen (!) hogy mintha vizesedne... de nem vészes, szerintem ez normális. fura, mert korábban amig egész nap irodában ültem, és még Milán sem volt a pocakomban, sokkal jobban vizesedtem. szerintem a titok nyitja az, hogy minden nap jövök-megyek-mászkálok valamennyit, és ha lepihenek, mindig felpakolom a lábaimat valahová. :)

mia_snow

Én is egész nap jövök megyek!
És ha leülök én is felpakolom a lábaimat!
Nem eszek sósat!
Hát nem tom!
Ez van!
Most veszem észre hogy 55 napom van vissza!
Elég kevésnek tünik! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Neked meg 65!!! :roll:
Mindjárt szülünk! :shock:
Vendég

Sziasztok!

Ezer éve nem jártam erre... :( Rengeteg meló volt, így otthonról már nemigen volt kedvem gép elé ülni...

Új lányoknak üdv itt. Remélem, mindenki jól van és a babucik is szépen növögetnek :)

Lányok: a vizeletben található fehérjével vigyázni kell!!! Terhességi toxaemia jele lehet! Az ödéma ugyanez a téma, azzal is vigyázni kell, mert ha túlzott mértékű, az nem jelenthet jót. Szóval minden ilyesmiről tessék tájékoztatni a dokit (ha van otthon vérnyomásmérő, akkor tessék mérni szorgalmasan, főleg ha fehérje volt a vizeletben...)

Én szerencsére nem vizesedek még, remélem így marad. A védőnő szerint, azok hajlamosak az ödémára, akiknek túlsúlyuk is van...

Egyébként hogy álltok a hátonfekvős szédüléssel, zsibbadással? Tudom, hogy jobb nem háton feküdni, de sajna a bal oldalamon nem tudok sokáig feküdni, mert akkor a bordáim alatt elkezd szúrni. Maradna a jobb oldal, de úgy meg elég zsibbasztó :( Szóval nem alszom én sem túl jól az éjjel, pedig híresen jó alvó voltam, ha felébredtem éjjel akkor 2perc alatt visszaaludtam. Na de most? jó, ha csak egy órát "forgolódom".

Kezdek kripli lenni :lol: Napközben szédülök, éjjel begörcsöl a vádlim, így mostanában felváltva sántítok :) A derékfájást már meg sem merem említeni ;) Nálatok is vannak ilyesmik?

Jövő héttől nem dolgozom, legalábbis nem járok be, otthonról fogom intézni. Kicsit érdekesen alakult ez a munka dolog, mert eredetileg április végéig bejártam volna, de a főnököm nagyon szorgalmazta, hogy menjek táppénzre :) Szót fogadtam... Persze kiderült az oka is, de én örülök, hogy így alakult, végülis így mindenki jól jár ;)

No, megyek megpróbálok visszaolvasni... Van vagy 30 oldal...

Kép

Kép
bettica

Bittica!
Tényleg jol el voltál tünve!
Hát nem tudom mit lehet túl súlynak nevezni!?
Én 171 cm vagyok 49 kg voltam 5 hetesen!
Akkor azt mondták alul táplált vagyok!
A 171 cm hez 55kg a normál!
Tehát 6 kg-al voltam kevesebb a normálisnál!
Most vagyok 72 kg!
a védönőm azt mondta nem vagyok tul sulyos viszont mégis vizesedek!
Azt mondta valaki hajlamos rá valaki nem!
Egyik barinöm 2 éve szült!
Ö 42 kg al kezdte és 50 kg lett a végén!
De annyira vizes volt hogy csak na!
Tiszta hurka volt a lába!
A 8 kg nem mondható tul sulynak!

Bettica!
Amugy ti jol vagytok?
Te voltál 4D-n?
Vendég

nálam az alvás általában megy, már csak ritkán ébredek hanyatt fekve. néha zsibbad a csípőm de nem vészes. éjszakánként még mindig nem kell kijárnom pisilni, szerencsére. tegnapelőtt volt olyan, hogy hajnal 3tól ötig teljesen ébren voltam, nem hogy forgolódás vagy ilyesmi, fleültem az ágyon és vártam a reggelt. 5ig. aztán valahogy elaludtam, és fél8ig sikerült, és kipihenten ébredtem!

vizesedés-túlsúly... nekem alapból, a kezdetekkor már volt +15 kilóm, és most felszedtem a 10.-et, mégsem vizesedek.

sófogyasztás esetleg? vagy egyél sok krumplit és zöldségeket, állítólag az segít.

mia_snow

Sziasztok!

Az alvás nekem is egyre nehezebb: oldalzsibbadás, nehezebb levegővétel, stb.

Hát, én is kezdek kicsit félni, ahogy közeleg az idő...

Bogcsa
Kép

Kép
d. bogi

Moni: Igazad van, hajlam kérdése is, meg gondolom még sok mindentől függ... Az én anyukámnak nem volt semmi ilyesmi problémája egyik terhességénél sem, úgy hogy remélem, hogy ezt is elkerülöm, mint a hányást/hányingert az elején :)

Voltunk 4D-n asszem a 25. héten. Aztán voltunk most a 28. héten a dokinál 2D-n és ott is bebizonyította, hogy kisfiú a szentem ;) A babócánk jól van, szépen növöget, én vagyok csak ilyen hisztis mostanában...
Néha csinál jó kis boxmeccseket odabent :) Persze, ha Apu odateszi a kezét, akkor egyből nyugalom van :lol:

Mia: mindig vannak kivételek, akik erősítik a szabályt :lol: Kívánom, hogy nálad is maradjon így és ne kelljen az ödémával foglalkoznod :)

Kép

Kép
bettica

[quote="bárány"]G írta:bárányigi én ma hoztam ki a vér vizelet leletemet és a következő eltérések vannak rajta
trombocita 139 * norm 150-400
tromb térf.eloszlás15,3* norm 9-13
absz neutrofilszám 6,59* norm 7,500-6,500
limphocita 19,5* norm 25-45

Terhesség alatt ezek jó eredmények :lol:
Vendég

Vizeletben fehérje+ vizesedés+vérnyomásemelkedés :arrow: toxaemia :!:

Vizeletben bilirubin :arrow: az se túl jó... egy korrekt laborvizsgálat (májműködés) nem ártana...
Vendég

Íme egy friss pocakfotó, ami hétvégén készült. Benne a kis maszatkával :lol:

Kép

Bogcsa
Kép

Kép
d. bogi

Bogi: Az már nem is kis maszatka :lol: Nagyon szép a babalakod ;)

Kép

Kép
bettica

Köszi Betti! Na igen, kezd nagyocska lenni a babalak ;) meg a lakója is.

Bogcsa
Kép

Kép
d. bogi

sziasztok!

Én is most pár napra eltűntem, bocsika, de a jó időben elég sokat tevékenykedtem. Ma is elmentem a barátnőmhöz, de olvasgattalak Titeket, próbálom követni az eseményeket.

A telefonszámot küldöm Orsinak, bár én akkoriban mikor Wera felvetette elküldtem neki is.

Aludni én is nehezen tudok már, én csak oldalt tudok aludni, de állandóan szúr valahol, főleg a bordám, fáj a derekam. Sokszor felkelek éjjel. A baba elég sokat rúgdos, forog, de éjjel többnyire alszik, de ez sztem így van jól.

A lábam estére nekem is bedagad kicsit, olyankor lefekszem és felrakom valahová, reggelre mindig lemegy. Doki mindig megnézi, azt mondta nem gáz. Bár ha nagyon durva lenne biztos nem lennék ilyen nyugodt.

Hétvégén fogjuk berendezni a babasarkot, hozzuk el a kapott kiságyat, pelenkázót. Alig várom...

Kép

Kép

köv.UH:március 23.
buci79

Bogcsa
Nagyon csinos pocikád van :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Vendég

Bogi: nagyon szép a pocikád! Csini vagy! :D :D :D :D

Kép

Kép

köv.UH:március 23.
buci79

Megjöttem a dokitól.
Minden oké,zárt a méhszáj,jó a szívhang.
3 hét múlva megyek vérvételre,UH.ra.
Nagyon tetszett neki a 4d-s kép és mondta,hogy szép nagy baba! :roll:

Kép
melike

Köszi a válasz Gigi!
Ma már csak joccakát kívánok mert a fiam itt tombol a gépért :twisted:
Vendég

Na, akkor egy kép, hogy szörnyülködjetek! :twisted:

Csak erős idegzetűeknek, akik nem lesznek rosszul a horrortól!

Kép

Félreértések elkerülése végett: ez az én lábam este 9-kor, egész napi lótás-futás után. :twisted: (Háttérben Lujza cicám :lol: , alattam a szőnyeg, ami régen látott porszívót. Az utóbbi időben inkább fekszem takarítás helyett. A kép elárulja, hogy miért. :roll: )

Összesen 8 kg-ot híztam, (ebből vajon mennyi a víz a lábamon???)vérnyomásom magas, most 140/90, vizeletben nyoma sincs fehérjének. Amíg a vizeletem rendben, addig nem sütik rám a toxémia bélyegét, de szerintem ez csak idő kérdése. :roll:
Sót már hónapok óta nem is látok, eszem a gyümit, zöldséget és már ott tartunk, hogy reggel, amikor felkelek, hasonló állapotban van a lábam. Egyetlen cipőm van, ami rájön a lábamra, de ha este akarok elmenni valahová, akkor már azt sem tudom felvenni, marad a papucs, ami esős időben nem túl praktikus. :twisted:

Anyum mikor meglát, csak annyit mond, hogy ne aggódjak, az övé is ilyen volt mindhárom terhessége alatt. Ja, meg is császározták mindháromszor. :roll:

Az a baj, hogy tehetetlen vagyok. A lábam külön életet él. És most már a kezem is vizesedik. :roll:

Úgyhogy Moni, én teljesen átérzem a helyzetedet. :cry:

Bogi, csini a pocak! :lol:

Akár azt hiszed, hogy meg tudod tenni, akár azt, hogy nem, igazad lesz!
Kép Kép
montana

Montana:húúú,ez nem semmi!Nem irigyellek.

Kép
melike

Sziasztok!

Bari: írtam Neked iwiw-en!

Én sem vizesedek még! Remélem nem is fogok!
Eddigi kilóim +7 :shock: :D :D :D :D :D
bszilvi25

Montana!
Nagyon sajnálom hogy te is vizesedsz,nem is kicsit!
Nekem a vérnyomim 130/80,amire a védönéni aszonta hogy jo!
Viszont a vizeletemben talált cukrot!

Amugy ilyenkor császároznak ha vizesedsz meg magas vérnyomi,meg fehérje a vizeletben!

Pénteken megyek doki bácsihoz már marhára kiváncsi vagyok mit fog szolni!
Bogi szép a pocakod! :D

Én is rakok mindjárt!
Vendég

Bogi: Neked milyen pici a pocid?!?!??!?!
Nem is hiszem el, hogy a 30. hét betöltésével csak ekkora!!!!!

Vald be nekünk őszintén, hogy nem is szoktál enni :lol: :lol: :lol:
(na jó csak viccelek, de tényleg.......)

Nekem picuri ma nagyon aktív volt! :lol: :D :D :D
bszilvi25

Kép Kiságy Kép Apa festette kép :):) Kép pelenkázó Kép pocak Kép még egy pocak

Bocsi ha kicsit sok voltam!
Vendég

Móni nagyon szép az ágyad a hasad...meg mindened te még fiatalka vagy valahogy még az ágyad is olyan jó fiatalos :D :D

Monti tényleg nagyon be vagy vizesedve...én a fiammal voltam ilyen akkor arra fogtam,hogy nyár van...de ki tudja lehet,hogy semmi köze nem volt hozzá...és én semennyire nem figyeltem a kajával sóval stb...

bszilvi megyek iwiwre :wink:
Vendég

Sziasztok!

Móni szép pocak és babaszoba, igazán. Első baba ugye? sok apró kidolgozott részlet :)
Nálam már csak a baba jelenléte és hangja, valamint az egész lakásra kiterjedő kupi fogja jelezni, hogy itt járt a gólya :D egyéb dekoráció nem lesz.

Monti, hát nem szép a lábad ez tény. Sűrűn ellenőriztesd a vizeletet, vérnyomit.

Tuti nem a kilókkal függ össze, én már biztos tartok 16 kilónál (alsó hangon). De szerencsére vizesedés nincs.

Én a pocakom méretével elértem abba a fázisba, hogy a pénztárostól a gyógyszerészen át a piaci kofáig mindenki kacsingatva kérdezi, mikor szülök vagy mennyi van még hátra, és mikor közlöm, hogy még 2 hónap, akkor szörnyülködve állapítják meg milyen óriási a pocakom...na ezzel mostmár napi szinten stresszelnek majd, hogy nekem ekkora hassal már rég szülnöm kéne...ja a védőnéni meg mások pedig azon csodálkoznak, hogy ekkora hassal plusz három gyerekkel hogyhogy még van életkedvem és nem vagyok összezuhanva, nem vagyok depis...és ráadásul még egész jól is nézek ki (a hangjukból itélve ez olyan felháborító érdekes...) vagyis hogy van képem jókedvűnek lenni...micsoda elvárások. Na mindegy. Megyek stresszeltetni magam az oviba, nyílt nap van, amíg tt üldögélek bezsebelek pár hasonló kedves megjegyzést...

pussz

írjatok
Dana

Kép
danaaia

Jó reggelt!:)
Móni: szép a babaszoba, és a pocid is.:)
Montana: szegény, tényleg nagyon vizesedsz.
Éjjel nagyon rosszul aludtam, reggel meg megértem felkelni. Össze álmodtam minden baromságot. Állítólag ma esős idő lesz. Legalábbis errefelé.
heni baba

Szia Dana!
Ismerős az érzés: a volt anyósom épp a hétvégén tett megjegyzést a pocimra, hogy óriási, és már szülnöm kellene, akkora. De más is már kérdezgeti, mostanában jön a gólya? :shock: Én 12 kg plusznál tartok. Jó, igaz , hogy az előző két gyerekemnél nem volt ekkora pocim, de ők másképp helyezkedtek el rajtam. Ő meg lány lesz és tényleg széles és gömbölyű. A fúk csúcsosak voltak és szűkebb pociban.:) Akkor 13 kg-t híztam mind a kettővel.
A vérnyomást tényleg ellenőrizni kell, akinek magasabb, mert nálunk is erre mennek rá a dokik, és ha valakinek 140 fölé megy, már utálják is be a patológiára. Tudom, mert a terhesség elején benn voltam 2 és fél hétig és majdnem csak ilyen kismamákkal voltam egy szobában.
heni baba

na sziasztok!

monti vigyázz magadra
moni, bogi szép pocik és szép a szoba is.

megvan végre a vércukoreredményem: éhgyomri 3,5
majd 4,8, azt mondta a védőnéni, h.nem is kell ennél jobb.Pedig paráztam, mert olyan sok édességet eszem, de ezek szerint nem gond.

fél 10 re megyek dokihoz, megnézik a kis vesécskéjét, rem. minden rendben lesz és azt is remélem,hogy kapok képet.bár most a kórházba megyek, nem a magánba
tegnap olyan szépen átültettem a virágaimat, meg lezuhanyoztam őket, így ők is tisztán várják a picit.

Kép
Kép
eyi

Jó reggelt!

Vizesedésre nagyon jó a dinnye :lol:
(kár, hogy mi már babázni fogunk, mire szezonja lesz)

hasznos lehet még
-gyümölcsnap
-sós lábfürdő (vagy kéz)
Vendég

jó reggelt!!! :lol: 8)
Vendég

Sziasztok!
Hát a hasamon nekem is szörnyülködnek...még a korházban a nővérke is azt kérdezte :mi ez a nagy has..biztos nem kettő!!
Oviban az anyukáktól meg már áll a szőr a hátamon...a mutasd a pociddal megőrítenek!!! :twisted:
Nem értem miért olyan nagy látványosság egy terhes nő :?:

Én már döcögök..tudjátok az a billegős kacsa járás :twisted:
És ti??

A másikakkal ezt a járást a végére értem el.....
Vendég

Na megjött az eltűnt :D
Hello Csiri :D
Vendég

Én úgy tudom,hogy pont a dinnye,ami tiltott!!! :shock:
Az előző oldalon belinkeltem erről a témáról egy orvosi véleményt!
Még jó,hogy minket ez már nem érint! :wink:

Engem a kilóim zavarnak ,de PISZKOSUL!!! Most tartok + 12-nél!
Kihíztam a 38-as méretű kismamagatyáimat,irány a 40-es méret! Belepréseltem ma magam egy farmerba,de nincs mese,vennem kell valami gatyót,pedig úgy számoltam,hogy ennyi cuccal,amiket vettem,ki kell bírnom a hátralévő 2 hónapot! Nem akartam már ilyesmire költeni! Van egy szoknyám (pocakbetétes), 1x volt rajtam!
A melltartóm dettó! A 80 D-s szoptatós melltartóm már csak pótkapoccsal ér be! TE JÓ ÉG!!! Mi lesz még itt?! :roll: :roll: :roll:

Szépen gyűlnek a telefonszámok!!!!! :wink: :wink:
Várok még pár napot,hogy a ritkábban jövők is elküldhessék!
Aki pedig fent szokott lenni,és nem küldte el,annak a száma meg valszeg nem publikus! Pár nap és visszaküldöm nektek!!! :wink: :wink:

Kép
orsitigris

Orsi én még sosem tudtam megfelyteni,hogy mi van a képeden...tippem viziló virágok között...
De tuti nem az!!
Vendég

Bari!
Én attól szoktam kiakadni,hogy ha simogatják a pocimat!! :shock:
Ettől teljesen megőrülök!!! :shock: :shock: "Hadd simizzem meg!"
A falra mászom az ilyen emberektől! :twisted: :twisted: :twisted:
Ilyenkor mindig elhúzom a hasam! Rajtam kívül más (apán kívül)
ne simizze! :twisted: :twisted:

Csiri!
Hová tűntél??????Hol voltál???
Ha gondolod,küldd el nekem a számodat,hogy el tudjuk egymást érni,ha bármi van!!!

Kép
orsitigris

Orsi a simiről ne is beszéljünk az egyenesen agresszív hajlamokat hoz ki belőlem :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Vendég

Bari!
Az egy ülő kisbaba,a fején virágkoszorúval!!! Tényleg ilyen rosszul látszana??

De ha engem akarna ábrázolni,akár víziló is lehetne,azzal per pillanat kiegyezek! Most arra hasonlítok leginkább!!!!! :?

Kép
orsitigris

Én tényleg vizilónak látom,még így is,hogy tudom,hogy mi az :oops:

Én inkább bálnára hasonlítok!!Nagyon elszaladt velem a ló ami a zabálást illeti :oops:
Vendég

Csiri: szia! végre!

egyébként én most + 14-nél tartok, ami a kilóimat illeti. Hát én sem örülök neki, de remélem 2 hónap múlva eltűnik rólam az összes!! bár szerintem hiú ábránd. Én is néha úgy megyek mint a pingvin. De ez az embereket nem hatja meg a BKV járművein. Minden más érdekesebb, csak ne kelljen rám nézni és átadni a helyet!!!

Orsi: így, hogy leírtad mi van a képeden kivehető! :)

Én nem bánom ha simizik a pocimat. Bár idegenek nem szokták, csak: barátok, barátnők, család. Ez meg nem zavar, sőt néha élvezem. Miután megszülünk, úgysem mi leszünk a középpontban!

Én is észervettem, hogy nem jönnek rám a kismamanacik, sőt egyre több bugyi sem! Ez már azért gáz!

Andi

Kép

Kép

Kép
andóca
Budapest III. kerület

jaj, képzeljétek tegnap voltam szülőszoba látogatáson. Nagyon jól néztek ki a szobák. 17:30-kor kezdődött, és ötkor született egy baba (hála istennek ezt nem hallottuk). De pont amikor végeztünk akkor hozták ki a családnak megmutatni, hát nagyon cuki volt, már alig várom, hogy én is itt tartsak, na persze csakis kizárólag júniusban. Ma meg holnap megyünk még a kórházba, lesz még 2 tanfolyam. Kíváncsi vagyok rá!

Andi

Kép

Kép

Kép
andóca
Budapest III. kerület

Utoljára húsvét hétfőn jelentkeztem be nálatok!!!De most újra itt vagyok....nem frissen és nem üdén....a lábaimra este 5 után nem bírok ráálni,eddig sem volt vékony nőies vádlim,inkább olyan asszonyos...nade most.....felvette a combom vastagságát,ami szintén nem kicsi....A feljem kb mint egy kelt tészta....:?
Eltünésem oka: átköltöztünk!!!!a másik lakásba kiköttettük a netet,ide pedig most kötötték be reggel 8-kor!!!És Ti voltatok az elsők akiket megnéztem!!!a 165.oldaltól nem vagyok képbe,visszaolvasok és felzárkózok,illetve sokat-sokat mesélek,kérdezek...Mivel tv-nk sem volt Géza ügyben teljes homály van...
Kész a babaszoba,nekem gyönyörű....vannak új szerzeményeim...
mindenről fotózok és beszámolok,viszont mégmost jön anyum kádat súrolni,mert nem tudok belehajolni :P
ugyhogy este felé újra berobbenok a köztudatba :lol:
rendesen hiányoztatok... :lol:
Vendég

Én olyan 15-16 kilónál tartok... de nem foglalkozom vele...

Pocaksimogatás
Idegen meg se közelítheti a pocim... ismerőseim se szokták...
Én ezt olyan intim dolognak gondolom...

Orsi
Mindjárt írok PÜ-t!
Vendég

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: