A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Szülészetek, kórházak » Szent Imre kórház azaz a Tétényi - Ikea szoba &eacut

A BS-es részt nem láttam teljesen az elejétől, de nekem az jött le, hogy
- ez az eset ráéresztehtné végre a döntési helyzetben lévőket (politikusok), hogy ezt a kérdést álunk is rendezni kell. nyugaton képesek voltak rá már rég, csak itt dugja a fejét a homokba a sok okos.
- a konkrét esetről nem nyilatkoznak, emrt ők sem tudnak minden részletet
- az otthonszülés igenis jó dolog, de nem szabad elfelejteni, hogy nem mindenkinek jelent ugyanakkora kockázatot. Van sok nő, aki már eleve nem tökéletes egészésggel kezdi a terhességet, vagy túl nagyra nő benne a gyerek, stb. Ezeket az anomáliákat SZŰRNI KÉNE SZIGORÚAN . És aki átmegy a rostán, az ha akar, szülhessen otthon/születésházban.

Lehet, hogy mondott még mást is, az elejéről lemaradtam. :?
leni

Bosc a sok félregépelésért, de totálisan felbőszít a sok teljesen egyoldalúan (értsd: csak a hivatalos kórházi forrásból) tájékozott nőismerősöm, akik fennhangon hirdetik, mekkora felelőtlenség otthonszülni.

Pedig ők szépen bemennek a kórházba, innentől a TELJES felelősséget áthárítják az orvosra, bábára, személyzetre, intézményre.

Akik meg otthonszülnek hónapokig készülnek a dologra, meghallgatják az összes kockázati tényezőt, feltárják egészségi állapotukat, tudják, hogy a gyerek MEGHALHAT, de ha bekövetkezik a tragédia, nekik kell majd feldolgozni - és ezek után hoznak egy döntést, amiért személyesen vállalják a felelősséget.

Akkor ki is a felelőtlen?????

A társadalom azért háborodik így fel, mert kvázi gyilkossági "kísérletnek" tartja az otthonszülést egy tagja ellen? És aki halálbadohányozza magát meg a gyerekeit? Az miért nem ennyire felháborító? Lassabban öl, az biztos, de az TUTIRA öl. Az otthonszüléseken ellenben iszonyú alacsony a halálozási ráta!!!!

na, kipuffogtam magam.

Ne tegyék kötelezővé az otthonszülést, mert nem a kőkorszakban élünk, de felelőtlennek beállítani azt, aki e mellett dönt alulinformáltságra vall.

Fujj, rohadt észosztó vagyok :oops:
leni

Sziasztok!

Szia Lindi! Hú, tényleg kemény hét lehetett...

BS megmondta a tutit (bár én most csak Leni által leírtakat olvasom):
-a konkrét ügyben a média nem rendelkezik kellő információval, ahhoz, hogy meg lehetne ítélni a dolgot
-nem mocskolódni kell, hanem kidolgozni az otthonszülés szabályrendszerét, beleértve a szüréseket természetesen.

Zsanci, várjuk a képeket.

Tinu, boldog évfordulót!

Pt elvittem az oviba, már alig náthás, és egy másik (új)anyuka ugyanezen problémázott, aztán beszéltünk az óvónénivel, hogy mi a tűréshatár, azt mondta, hogy ez még bőven belefér, van náthásabb gyerek is a csop.ban... Mondtam, hogy hívjanak, ha esteleg beteg lenne, megyek érte azonnal.
És most tök fura 1 gyerekkel itthon! Bár már nemsokára indulhatok is érte.
rídonli#

Leni, az észosztó, de legalább igazad van! :) :) :)
rídonli#

Köszönöm aki válaszolt Kft-re. :D

Votív, neked külön egy ujjongósszmájli :D :D kösziii!!

Szrek,
brrr?????? :shock: :shock: na de Szreeeek!! :D

Az otthonszülést hallottam, és úgy sajnálom a mamát és a papát. Azért nekem is az jutott rögtön eszembe, hátha egy azonnali császár..???
De kitudja, mint gondoljuk, semmi sincs véletlen.
Amúgy Leni, őt nem szűrték volna ki mert minden tökéletes volt - legalábbis ezt mondták.
Akárhogy is sok sok boldog család a cél, úgy útálom, ahogy a média az ilyen esetekből is szenzációt farag.

Kép
akata

Curse,
boldog nevednapját utólag is :) :oops:

Zsan,
ki vannak virulva a hszeid is :D tök jó a kép is, és téged is Votívot is irigyirigyirigyellek :D

Kép
akata

A mostani otthonszüléses tragédiával kapcsolatosan:

Barnimnak is elakadt a válla szülés közben, és ő az életét Bálint Balázsnak köszönheti, de még így másodperceken múlott az egész. Ha nem ő aznap az ügyeletes, Bajnim most nincs itt velünk.
És ő is a kórházban született, és senki nem látta, hogy 4740 gramm. Pedig ezt tudva engem is megcsászároztak volna ...
lindicita

Bizony,
itt vannak Lindiék, akiknél minden rendben szerencsére, de ha a KÓRHÁZBAN aznap más az ügyeletes, akkor minden lehetett volna másként is, és Barnit is simán 3,5 kilósnak saccolta a mindenható ultrahang, és erre ő képes volt 5 kilóval születni!!!
és Meme is 3100 g volt az uh szerint szülés előtt egy egész nappal, és volt képe majdnem egy kilót hizni egy éjszaka alatt, mert ugye ő négy kilós lett. És vannak olyan emberek, akik azt mondják, h a 4 kiló már automatice császár. Hol? És miért is kéne annak lennie???

és én sem akarok ebben az ügyben állást foglalni, de az engem is felháborit,h vannak emberek, akik képesek legyilkosozni ezt az Anyukát, és meg vannak győződve arról, h a kórházban minden rendben lett volna. Érdemes beleolvasni a Porontyon erről az ügyről inditott postba.
Bár nem ismerem Geréb Ágit, hiszem, h ő a lehető LEGTÖBBET megtette.
És az, h ez most igy alakult, simán lehet azért, mert otthon szülni ma Mo-on illegális, és nagyon nagyon nagyon igaza van BS-nek abban,h ezt nem tiltani, hanem legálissá kéne tenni, és akkor a műszaki háttere is más lehetne.

Leni,
én is osztom ám az észt, pedig biológiából is csak négyes voltam, semmi közöm ehhez az egészhez "agyban", azaz SEMMIT nem tudok erről, csakm amit saját magam megtapasztaltam.
Kata,
köszönöm. :lol:

KISFIAM HÁTÁRÓL AZ OLDALÁRA FORDULT, AMIG ÉN ITT OSZOTTAM AZ ESZET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
na, ő legalább csinál vmi értemeset is!!!!!!

Kép

ZsanciKép
...hogy az utolsó emlékünk egymásról egy szép mosoly legyen...
zsancikant

mindamellett, amit itt most elmondtam, én a tizedik fiamat is a sztimrében szeretném megszülni... :lol:
én is kicsit eltávolodtam már az ösztönöktől, és kicsit feszélyezne, h minden fiam látja ezt az egészet....
pedig tudom,h nem kéne...

Kép

ZsanciKép
zsancikant

Leni :) Fél deci takony :shock: bulást Iginek!!! Neked meg +++ Észosztásod rulez, nekem teccik :wink: BS akkor megint okosakat mondott, köszi hogy leírtad, én is lemaradtam...

TInu :) Boldog évfordulót Nektek!! :D :D

Lindi :) Hú, nagyon durva lehetett az elmúlt pár napotok :( Azért tudtatok vmennyit aludni?

Ríd :) Sztem a legjobban tetted, hogy megkérdezted az óvónénit, így tiszta ügy :wink:

Zsan :) Nagy gratula Memének!! :D :D tizedik fiú?? hű de belejöttél :lol:
denizsa

Szóval amit nem értettem, legalábbis a választ nem, mikor megkérdezték őket (a két dokit), hogy vajon ha kórházban szült volna egy illető, akinek ilyen problémája lenne a szülésnél, akkor vajon meghalt volna-e a baba, vagy történt volna-e károsodás. Ez érdekel engem is a leginkább. Esküszöm, nagyon figyeltem, de nem értettem a választ. :? Vagyis hogy a kórházi háttér jelentett volna-e előnyt ilyen esetben.

Kép
Kép
tinu

Na igyekszem gyorsan összekaparni magam a depiből, mielőtt hazaér az uram, mert mégis csak évforduló...
Szóval olyan kiborító, hogy
1. képtelen vagyok kiorrszívózni a gyerek orrát, mert annyira kapál a kezével és rángatja a fejét újabban,
2. már a Sterimárt sem bírom befújni, csak nagy küzdelem árán,
3. természetesen újabban küzd a pelenkázás, öltözés és körömvágás ellen is,
4. mióta fogzik Tündi, azóta nem eszik, vagy csak jelképes mennyiséget szilárdból - mindegy, miről van szó, amennyire mindent megevett korábban, ugyanolyan demokratikus most a nemevésben is,
5. ajánlották, hogy kenjem be Dentinoxszal az ínyét és akkor fog enni - nos, képtelen vagyok bekenni az ínyét, mert nem hagyja...
Ma igazán béna anyának érzem magam, aki még azt sem tudja megtenni, ami a gyerekének jó lenne. :(

Kép
Kép
tinu

Tinu,
én azt gondolom, VALÓSZINŰLEG több esélye lett volna az életben maradásra kórházban.
Tündinek boldog 8 hónapot!

és a többiről meg:
hát sajnos van ez igy...nálunk is kétemberes feladat volt az orrszivózás, de ha egyedül voltam, maradt a drasztikus, takaróba csavarásos módszer, plusz a gyorsaság.
Dentinoxszal szintúgy. Gyorsan, határozottan, max nem sikerül...
és nem vagy béna anya. Csak a lányod most ügyesebb nálad!!!! 8) :wink:

Kép

ZsanciKép
zsancikant

Sziasztok!

A 10.fiún én is fölkaptam a fejem, Zsan! :)
Sztem nem gáz, hogy nem szeretnél mind a 9 fiad előtt szülni. Kell a természetesség, amenniyre itt és most természetes. A mi kultúránktól ez igenigen távol állna, ha meg magára erölteti az ember, akkor máris nem természetes. (Hű, ebből most érthető, hogy mi a francot akartam írni? :oops: )

A kulcskérdés a tragédiában az, hogy mi lett volna, ha a kh-ban történik mindez. Az alapján, amit Lindi írt, él(het)ne a baba. (Egyébként miért gondoljátok, hogy ha nem BB van bent, hanem vki más, akkor az a doki nem tudott volna segíteni, CSAK ő? Kérdem én, aki nem ismeri a SztIs dokikat.) De khban is lehetett volna tragédia a vége, ilyen is előfordul (csak nem beszélünk róla annyit.)
Na, pont ez a kulcskérdés, a "mi lett volna, ha..." az, amire 100%os válasz sosem lesz...
(Én a 10.lányomat is kórházban fogom megszülni, legalábbis ha rajtam múlik, és nem pottyan ki már félúton, a jól kitaposott ösvényen...)

Tinu+++++++++++++! Pelenkázás nálunk is fél óra min., állandóan forog. Azzal próbálkozom, hogy vmi érdekes tárgyat nyomok a kezébe, de már kezdek kifogyni az érdekes tárgyakból. Most egy pelenka bejött, de a lényeg, hogy ne kifejezetten kisbabáknak gyártott játék legyen, mert az nem számít érdekes tárgynak. Fogzásra meg itt ajánlották a lányok, és nekünk segített valamennyit a Chamomilla vulgaris ch15.
8hóhoz grat! :)

P köhög, úh nem megyünkholnap oviba...az óvónéni azt mondta,h rám bízza a döntést, mert nem találta olyan vészesnek, de sztem kezd az lenni. És nyafogott, hogy ő AKAR OVIBA MENNI!!
A köhögés ellen nem volt kifogása ónéninek, de azt megjegyezte, hogy P néha gondol egyet és fölmegy az udvarról a csoportba, meg kimegy a csoportból...Beszéletem a fejével, rem.leszokik erről. Egy idő után már 2esben lógtak ki eg ymásik gyerekkel. :)
rídonli#

Akata,
én adtam a féllityós szopókás üveg tanácsot anno :)

Zsanci!
mi Rogoznica mellett, Razanjban szoktunk megszállni, nagyon pici, már van egy kocsma és egy bolt is :), de nem jártunk oda sose. Trogirba minden évben elkirándulunk és ugyanazon utcákon csatangolunk. idén már L. is élvezte.
ez a kép Splitben készült??? tök olyan , mint Trogir!

Gabi!
nem tudom mi az az integrált teszt, de örülök, hogy negatív lett!

Neet!
hiányzasz nekünk!

Votiv!
egyelőre én is haragszom azon mamákra, akik tudván tudják, hogy beteg a gyerök és viszik közösségbe. (majd lehet, hogy én is rákényszerülök) L-t már majdnem 2 hete nem vittem sehova, pedig a barátnőm is hívogat folyton, de nem merek másokat veszélyeztetni.

Lindi!
én a finomkodáson már túl vagyok, ha 1 éjjel nem alszik azért, mert dugul azorra, megy neki az orrcsepp (spray formájában). azonnal hat és egy éjszakán át tiszta orrot biztosít. azért is adom, mert én arcüreggyulás voltam sokat (szívták is le) és aki ilyesmire hajlamos, ajánlott az orcsepp használata, ugyanis az nem csak kidugít, hanem a váladéktermelést is csökkenti.

Leni!
én a teljes felelősséget áthárítom az orvosra, mert ez a dolga; nem érzem emiatt felelőtlennek magam. eszem ágában sincs otthon szülni, akkor se lenne, ha nem császáros lettem volna, bízom a dokikban, műszerekben és a kellő időben oda érkező segítségben, ÉS PARAANYU VAGYOK. pedig utálom a kórházat, depressziós voltam, nagyon rossz élményekkel tértem haza, de akkor sem szülnék soha otthon (hacsak nem egy kiskórházat rendeznének be a szobában :) ), úgyhogy remélem soha nem is lesz ilyesmi kötelező :)
viszont, hogy más mama mit tesz, nem izgat, a maga szíve joga, soha nem ítélnék meg otthonszülés párti embereket! akinél persze egy kis kockázati tényező is fennáll, az ne szüljön otthon. úgyhogy ezt tényleg jobban ki kellene vizsgálni, és a tökéletesen komplikáció menteseknek engedélyt adni, ha már otthon szeretnének szülni. (és nagyobb hangsúlyt fektetni a kivizsgálásra) a gond, hogy az engedélyért egy doki sem fog felelősséget vállalni!
szerintem az meg, hogy az otthonszüléseknek alacsony a halálozási rátája...khmm, kevesen is mernek ma még otthon szülni, az űrhajózásnak is alacsony a halálozási rátája. :).
a dohányzást (sajnos) nem tiltja a törvény, de az otthon szülést (tudtommal) igen. ami pedig törvényileg tilos, azt az emberek nagy része be is tartja. aki nem, azt sokszor széles tömegek elítélik, úgyhogy én nem csodálkozom, hogy elindult a propaganda, csak, hogy ilyen mocskolódva, az durva. :(
nagyon sajnálom a baba anyját és apját, és hogy egy ilyen eset újra és újra lerombolja az otthonszülésről alkotott közvéleményt. :(
te szültél volna otthon amúgy? :)

Tinu!
ha az segít rajtad, nálam tök ue volt a szitu. mellesleg a gyerekre szinte szó szerint rá kell térdelni, hogy kiszívjuk az orrát. :(

Betegség:
még mindig lábadozunk, szerdán lesz két hete, hogy elkapott a takonykór. ami a legfurcsább, hogy 2 napja minden este fáj a fejünk a férjemmel egyformán. :( és hányingerünk is van. mintha valami mást is elkaptunk volna.

Inkák:
nem is meséltem, de nem régen megnéztem az inka kállítást, és nagyon jó volt!
ancsipancsi

ez a zoobútor tényleg tök jó :)
ancsipancsi

Tinu,

poszívózás és Sterimar:

gyereket hanyatt földrefektet, te mögé ülsz terpeszben, széttárt karjait bedugod a combjaid alá (nem fognak eltörni :wink: ), feje a combjaid között, azzal szabályozod, mennyire fordul a feje. Porszívó a kézbe és hajts!!! Nálunk is csak ez jön be, még a legtörpébb is erősebb máshigy nálam....

A kórházban is meghalt volna-e kérdésre azt mondták, hogy LEHET, hogy nem, mert ott vannak másik dokik, akikkel lehet konzultálni... nem lett volna SOKKAL több az esélye, de talán tényleg több lett volna... Nagyon GYORSAN kell ilyenkor cselekedni, kb. 5-10 perc - és vége. pont ezért nem tuti H-ban sem az élet, mert simán császározhat a másik éjszakai ügyeletes, míg ez a helyzet kialakul :cry:
leni

Zsanci, neked hajlandó Meme hanyatt feküdni??
Te mázlista!!!! :lol:
Amúgy meg gratula!!!

Curse, neked boldog névnapot utólag!!! :oops:

Lindi, engem is érdekelne, miért BB volt a MEGMENTŐ!
leni

hát az úgy van, hogy legjobb, ha az embernek éjjel indulnak meg a fájásai, és nappal akar szülni :), mert akkor jó sok doki van benn :).
ancsipancsi

Azért volt BB a megmentő, mert ez a vállelakadás nagyon ritka, van,akinek elő sem fordul a praxisában, és nem is tudják, hogyan kell cselekedni.
Nálunk is olyan hirtelen történtek az események, hogy még kesztyűt húzni sem volt ideje a dokinak, úgy szedte ki belőlem Bajnit. (nekem emiatt automatice antibiotikum, de akkor ez volt a legkevesebb).

Ilyenkor a dokinak be kell nyúlni a babáért, a karját kifordítani, és úgy kihúzni. És erre nincs túl sok idő. Szerintem még 5 perc sincs, mert akkor nálunk is belefért volna némi kommunikáció és minimum a kesztyűhúzás. Ráadásul az egész művelet nem könnyű és gyors, több perc volt, mire sikerült kibányászni belőlem a gyereket.
Ekkora Barnim már se nem mozgott, se nem lélegzett :((( úgy kellett újraéleszteni. És ki tudja meddig volt oxigénhiányos állapotban :((( (az ott elvégzett vérvétel szerint csak minimális ideig, de sokszor csak későbbi problémáknál derül ki, hogy születésnél volt -e oxigénhiány vagy sem)

A saját dokim azt mondta, hogy ő azzal kezdte volna, hoyg eltöri bajni vállcsontját, mert így kevesebb az esély a sérülésre.

KépKép
KépKép
lindicita

És nálunk is uyganaz volt a helyzet, mint annál az anyukánál.

Bajni feje már kinn volt (GÁTVÉDELEMMEL á la Kecskeméti Vera)
lindicita

hejjj csajok,
azért BB volt a megmentő, mert ő volt az ügyeletes.
egyébként meg arról van szó, h valaki, aki ott dolgozik, mondta, h nem minden dokival lett volna ekkora szerencséje Lindinek. Szóval azért biztos van még ott egy-két doki, aki uigy a helyzet magaslatán lett volna, de az is igaz, h lett volna egy-kettő, aki sajnos nem.
ennyi.
sztem.

Ancsi,
és ez a falucska merre van Trogirtól, Split fele, vagy Sibenik fele?
és igen, az a kép épp Splitben készült, de tényleg simán készülhetett volna Trogirban is.

Leni,
ne irigyeld tőlem, első fiam, aki hajlandó néhány percet a hátán is eltölteni... :wink:
ez nekem már jár, ennyi fiú után... 8)

Kép

ZsanciKép
zsancikant

na, de mostanra már Lindi is leirta.
És igen, olvastam,h ilyenkor eltörik a pici vállát, de ennyi sztem simán belefér.
és én is pont arra gondoltam, mikor ezt olvastam,h pont uez történt Lindiékkel is.
ÉS sztem itt sem a kórház, mint olyan volt a megmentő, hanem az a doki, aki épp akkor és épp ott volt Lindiékkel.

és egy neonatológus meg állitólag azt irta itt a babaneten,h ez a váll elakadás nem is olyan ritka...
na, most akkor kinek higyjek? a szülésznek ,vagy a gyerekdokinak?
hm?

Kép

ZsanciKép
zsancikant

Bálint Balázsnak áldom a kezét, annak ellenére, hogy nem régen szakvizsgázott orvos, olyan gyönyörűen csinálta meg a császárt, hogy nem győzök csodálkozni! nagyon örülök, hogy dokim hozzá irányított!

Zsanci!
Sibenik felé van, Trogirtól olyan 40 km-re. kicsi gyerkőcöknek nem a legideálisabb, L. folyton sziklát mászott.
ancsipancsi

nem is meséltem Nektek, hogy végül csak fenyő ágyat vettünk Lencsének, de ágynemű tartósat. (2 hét múlva érkezik) vettünk hozzá egy rugós matracot az Ikejában a hétvégén és azóta L. azon alszik, nem hajlandó a kiságyban. éjjel 2x bementünk megnézni, hogy milyen édi, körbe raktam plüssökkel, mert azért csak hideg a fal, de reggelig le se rúgta a nagy gyapjú paplanát :))). aztán reggel fél 8-kor tappancs csattogásra lettem figyelmes, rohant át hozzám :).

most is ott alszik 1 óra óta, úgyhogy asszem fel is keltem :).
ancsipancsi

Votiv, vagyok idonkent - de csak passziv uzemmodban es nagyon szelektiven :oops:

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca

Ó, Lindi, hát nagyon érthető már, miért is nem akartál beszélni a szülésről. :cry: Akkor te tudsz a legtöbbet arról, vajon mi is történhetett most azzal a szegénykével...

Leni: köszi a tippet az orrszívásról. Így fogok tenni ezentúl. Csak apjuk meg ne lássa, mer így is meg van győződve róla, hogy kínzom a gyereket. :roll:

Dokinéni délután megerősítette, hogy háromnapos volt TÜndének. További teendő nincs és a pöttyösödésnél már nem fertőz.

Kép
Kép
tinu

itt tudjátok visszanézni a BS-sel és Fülöp dokival készült beszélgetést:
http://napkelte.wildom.hu/naptv/naptv.v ... =20070917#

votiv 8)
votiv

Ő kedves topiktársam, ORVOS és otthonszüléspárti. De a legfontosabb tulajdonsága az, hogy midnennek alaposan, pártatlanul, objektívan utánajár a legapróbb részletig. Az tothonszülésről is írt már nem is egyet. talán érdemes belenézni: http://www.zimonyi.hu/

Ancsi :) Magyarországon nem tilos az otthonszülés, nem is lehet az, az Alkotmánnyal ellentétes lenne. Ami tilos, az az orvos részvétele előre tervezett otthonszülésben vagy arra buzdításban.

Otthonszülést pedig GÁ nem vállal az esetek 10 %-ban, amikor előrelátható kockázat áll fenn. és a kockázati lista igen hosszú.

Votiv :)A filmet csak holnap tudom megnézni, hálás vagyok érte!

Ne felrdjétek: 22-én nagyszerű emberek várnak benneteket is a hordozós megmozduláson - akkor is, ha nincs hordozótok és nem is terveztek. Vitázni, kérdezni, ellenezni is lehet.
indianyo

Tinu :) amióta én is alkalmazom a durva letámadást, semmi gond az orrszívással és a borzalmas antibigyót is sikerül a rendeltetési helyre juttatni. Én mondjuk mindig szemben vagy oldalt helyezkedem el, de a többi ugyanúgy, nem hagyok kicsúszási felületet, pillanatok alatt elintézzük és máris mehetünk a dolgunkra. Ja, és mára már a ded maga is szippancsolja az orrát, úgyhgoy az a szokás, hgoy először én szívom szájra vagy porszívóra csatlakoztatva, utána pedig ő - így nem fél tőle és nagy kuncogás a vége.

azt pedig beláthatjuk, hgoy a ded önszántából nem hagyná magátd szadírozni (hehe, nyelvújítok épp :lol: ) ez nem bénaság kérdése :)
indianyo

nekünk meg ilyenünk van:

Kép

Nagyon remélem, hogy csak csípés, mert reggelre lett és csak ott, ahol kilátszott a takaró alól...
És még 1x nagyon remélem, hogy csak csípés, mert a fejlesztőben vettem csak észre, nem szeretnék másra ragasztani semmit...
És még egy érv: ha oldalra fordítja a fejét (dörzsölődik), akkor pirosabb lesz.

DE mi a rossebb tudja így megcsípni?????

nukada

Sziasztok!

Votiv

Nem is köszöntem még meg a beszédfejlődéses hozzászólásaid, szóval köszi. :) Én úgy vagyok, hogy mivel a férjem csak 3 évesen kezdett beszélni, próbálok arra gondolni, hogy Bendi is csak ezért nem beszél még és nem más miatt és bízom benne, hogy előbb-utóbb csak fog beszélni. Csak ahogy telnek a hónapok sokszor elbizonytalanodom, hogy hát még mindig nem és nincs-e más gond vele... még mindig csak nagyon alapszinten beszél, kakó, gágá, kurorikú, vau-vau, miáú, meg kezdőszótagokat, ka, lá, ki, ta, ilyesmik és gagyogás, de mostanában azt látom, hogy nagyon akarna már kommunikálni, próbálja utánozni, formálni a szavakat, de csak gagyogás lesz belőle, remélem, hogy most már azért nemsokára fog beszélni, mert már 2 és fél éves.

De mostanában van egyéb gondunk is, nem akar aludni délután és ezen a férjemmel is össze vesztünk :evil: :evil: úgyhogy most elegem van mááááááááááár

Meg a bölcsiben is ma kezdtünk ami jónak tűnik, csak nem tudom mi lesz, ha ott sem akar majd aludni...meg szót fogadni, mert itthon azt sem akar... :evil: :evil:

Na most jól kipanaszkodom magam nektek, bocsi, most másra nem igazán vagyok képes, csak az önsajnálatra.. :evil: :evil:

Azért azt még leírom, hogy az otthonszüléssel kapcsolatban én meg pont azt érzem, hogy a média inkább egyre pozitívabban tálalja ezt a dolgot, hogy ha nem is konkrétan mondják ki, de azért arra utalgatnak sokat, hogy hát a kórházban is meg lehet halni, hogy nem biztos, hogy olyan nagy baj az, ha otthon is lehet szülni, persze szükség lenne a szabályozásra stb. Én úgy emlékszem régebben, sokkal negatívabb riportok voltak, amikor ilyesmiről volt szó.

Sztem tényleg az lenne a jó kompromisszum, hogy a kórház legyen otthonos és az orvosok is legyenek "otthonosak" de sajnos ebben még nagyon-nagyon elmaradottak vagyunk, hiába van már egy-két alternatív szoba, ha az orvosok nagy része még mindig akkor örül ha felfekszik a mama az ágyra meg ha megkapja a jó kis infúziókat, meg biztos ami biztos repesszük azt a burkot már jó korán stb., meg szülés közben x-en megvizsgálnak, meg siettetnek, meg rádszólnak ha kiabálsz stb. stb. legalábbis én a sok születéssztori alapján, amiket már évek óta olvasgathatok az interneten abszolút ezt tapasztalom. És a gyermekágyról már ne is beszéljünk, az még itt a Szent Imrében egész jó, de máshol, hát voltam látogatni egy-két helyen, de boááááááááá

Szóval sztem lehet otthonossá tenni a kórházban szülést, de ahhoz még sokat kell fejlődni...

ruz
ruzicsky

Curse,
BOLDOG NÉVNAPOT!!! :D

Minden betegnek jobbulást!!! :)

Zsan,
welcome home, darling. Képek fenomenálisak, főleg a fagyi :mrgreen: Nyálam csorgott. Memének ++++ a fogakhoz!!!

Deni,
te kérdezted, hogy Marci hogyan választja el magát: egyszerűen nem kér a felkínált ciciből, vagy cuppant rajta egyet, aztán röhögve továbbáll :D és :( Most már szinte teljesen leállt, kicsit sajnálom, de ugyanakkor örülök, hogy egyikünknek sem traumatikus az élmény.

És mindenkinek köszönjük a köszöntést, egyszerűen nem jutottam tovább múlt héten az olvasásnál :oops: Megpróbálok visszaolvasni, és válaszolni a kérdésekre majd, most csak arról, ami eszembe jut, és megkérek mindenkit, aki kérdezett, és nem válaszoltam, az nyaggasson!!! :mrgreen:

Óvoda: Dóci múlt hét végére már nagyon jó kedvű volt, kis reggeli pityergést leszámítva egész nap élvezkedett, délben hoztam haza. Ma már reggel is eszméletlen jókedvűen ment be, és egész nap az is maradt 8) Megbeszélték az óvónénivel, hogy holnap ott alszik, na ezt majd meglátjuk, de egyelőre úgy tűnik, megpróbálkozunk vele :wink: Múlt héten találkozott félelmetesapukával is, és bár még mindig elsírta magát, már korántsem volt olyan súlyos, úgy tűnik, kezdi feldolgozni a dolgot 8) Ma az apuka kislányát maga mellé ültette reggelinél, és hosszasan magyarázott neki, meg megsimogatta. Építi a kapcsolatokat :D
Ma elmondása szerint elgyepálta egy Milán nevű kisfiú (vagy legalábbis lekevert neki egy fülest), az nem tiszta, hogy miért, Dóci azt mondta, hogy el akart venni a kisfiútól valamilyen játékot (ez esetben jogos, ha kicsit túlzott mértékű önvédelem lenne :mrgreen: ).

OTTHONSZÜLÉS: szerintem ez a tragédia ugyanúgy megtörténhetett volna kórházban is, nagyon egyetértek Lindivel, itt elsősorban az orvos lélekjelenléte/tapasztalata és a gondviselés számítanak, az, hogy épp hol történik a szülés, nagyjából mellékes... és itt megmondom őszintén, én pl. az otthoni ikerszülést felelőtlenségnek tartom, legyenek akármennyire jók az előzetes "mutatók".
A gond most tényleg az, hogy az emberek egy része a tények mérlegeléséig el sem jut el, csak az jön át nekik, hogy "meghalt" és hogy "otthon" :? És persze azok a hivatalos fórumok, amelyek eleve elzárkóznak az otthonszüléstől, mint lehetőségtől, most kapva kapnak az alkalmon.

vera
kisün

nem nagyon kivehető, de a hajas részen is az van, nem a fény csillan furán...

nukada

Megnéztem, és nekem az jött le, mint lényeg (függetlenül otthon vagy kh-ban szüléstől), hogy azon múlik minden, hogy KI van mellettem, amikor szülök... (Hogy az a valaki, tudja-e azokat a műfogásokat, amelyekkel meg lehet menteni a gyerekem életét.)
És akkor itt jön be a szabad orvosválasztás kérdése...
(És közben rájöttem, hogy ki volt a tesóm kvázi "apósa" egy ideig!)
rídonli#

Nuk :) Dominónak is regetegszer van ilyen - ez lehet szúnyogcsíspés is, ha érzékeny rá a nagylányod, de pók vagy bármi bogár is. Erre az esetre nálunk mindig van Apis Mellifica homeobogyóban, ez rovarcsípésre jó, én azonnal nyomok egy golyót a ded szájába C12 vagy 15 (én felnőttkoromra allergiás lettem a darázscsípésre, azóta nem viccelek ezzel).
indianyo

Nuk,
fogalmam sincs, mi lehet. Ha nem csípés vagy nyavaja, lehet még allergia is, ahol a szabad bőrfelület valami allergizálóhoz hozzáért. Nem feküdt valami új anyagon? Vagy nem mostatok valamilyen új mosóporral?

v
kisün

Rid,
gondolom nem az Orosz Jóska volt a nővéred kvázi apósa... :lol:
no, de akkor ki??? :o

Kép

ZsanciKép
zsancikant

Rídonli,
P-nek jobbulást, szuper, hogy ilyen jól bírja az óvódát! :D

Indi,
megkaptad a cikket? :D
kisün

Rídonli,
és igen, nagyjából ettől függ minden, no meg a gondviselés/Isten/ véletlentő, ki hogy nevezi... egyébként nagyjából így van ez mindennel, csak az ember gyerekénél nagyon nagy a tét :?
kisün

Nuk,
Nem tudom mi lehet, de pl pók csípések elég furán tudnak kinézni. (És nem veszélyesek.) De tényleg nem tudom. (Néha szúnyog csípése is durva tud lenni.) Azért ha nem múlik mutasd meg majd vkinek (aki ért hozzá).

Zsanci,
Klassz lehetett!!!! (És fantasztikusan néztek ki!!)

Ruz,
Én gyerekem beszél ezért választékosan tud nem szót fogadni. Egyre nehezebben bírom viszont ma volt vmi olyan beszólása, ami sztem majd kiskamasz korban lesz aktuális. Vmi nagyon durva volt. (Nem csúnya vagy erőszakos vagy vmi, csak olyan kekec vagy idegesítő, mint én lehettem 12 évesen. Sose gondoltam volna, hogy velem is ilyenek lesznek majd. És hogy vissza fogom sírni az egyszerű kis hisztiket. Ja, már emlékszem. Vmit kértem tőle és kifigurázott. Tényleg, sokkal jobb amikor a földön fekszik és ordít és aztán kibékülünk mint hogy röhög rajtam...) És régóta nem alszik, de azért a Te gyereked igazán aludhatna!!! Nagyon fárasztó egy nem alvó gyerek.

Lindi,
Örülök, hogy gyerekek jobban. Nekünk is volt már közös náthánk, de nem a tiétekéhez hasonló. De nekem az is elég volt ahhoz, hogy a szemem stresszhelyzetben azóta néha rángatózzon.

Tinu,
Orrszíváshoz kitartás. Nálunk mostanra állt be a helyzet - Peti is imádja szippantani az orrát. De szumózás ment kb. 2 évig. Persze mindig megdumáltuk és viszonylag tűrte is, csak hát gyereked még nem túl belátó...

Leni,
Köszi a hátihordozós képet. (Milyen vékony vagy!!!) Nagyon jól mutat fiad a kendőben!

Ovisoknak gratulálok!!

Móni
Kép
Kép
monisa

Masszázs
És nem ismertek olyan vkit, aki tud masszírozni? Nagyon-nagyon fáj a hátam. És Marci még legalább fél év, amíg nem jár... (Ja, és nekem nem olyan masszázs kellene, amitől jól érzem magam, hanem asszem tényleg kicsit elromlott a hátam.)

Móni
Kép
Kép
monisa

Indi!
én azt hittem, hogy Mo-n tilos otthon szülni. olyasmi történeteket olvastam anno erről, hogy a kórházban nagyon letolták a mamát, aki "véletlenül" otthon szülte meg a gyerekét és hogy utána nem túl kedvesen bántak vele az orvosok. és azt hittem, hogy ezért mondja, hogy "véletlen" szült otthon, azaz, hogy kicsusszant a gyerek, mielőtt beértek volna, mert hogy tilos.

ráadásul ez nem is otthon szülés volt, hanem szülőotthoni, ugye? az miben más, mint a kórház? érdekelne a szabályozás is, ha vhol utána lehet nézni. (vagy leírás egy szülőotthonról, stb.) ha vki tud linket erre vonatkozóan, megköszönném.

Vera!
ikreket még kórházban is félnék szülni :).
ancsipancsi

Móni!
Votivnak van valami nagyon jó masszőre, esetleg ő...

Nuk!
az a furcsa, hogy Babócádon ennyire sok "csípés" jött ki egyszerre. valami dög pók végig gyalogolta volna? :(
esetleg kajakiütés is lehet,nem? olyan dolog, mint pl. glutén (lisztes dolgok), vagy tej simán okoz ilyesmit.
ezek a csípések pár óra alatt elmúlnak, gondolom, ha holnapra se, akkor megnézeted, ugye?
ancsipancsi

Vot,
köszi a visszajátszót; nagyyon óvatos azért az egész, mármint ahogy nyilatkoznak

Indi,
22-én mint ergós mennék, de f3-ra esküvőre, utána meg a lagzi, vagy ez van délelőtt is?

Leni,
:D

Kata,
:mrgreen:

Neet,
HAJRÁ!

Lindi,
köszi, hogy ezt leírtad nekünk (Fülöp doki egyébként az interjúban a gyerek visszanyomását és azonnali császárt mond, mint megoldást),kívánom, hogy lassan feldolgozzátok, ami történt! :D puszi

orrszívás - hát, itt most az van, hogy a gyerek beletrombitál a zsepibe - mármint a szájával beleberreg vagy mi, nem túl hatékony, de nagyon vicces :lol: de próbálkozom; biztos nem vagyok elég eltökélt és ő ezt megérzi, azért szabadul olyan könnyen ;)

a magam részéről valszeg nem szülnék otthon, de becsülöm, aki ezt bevállalja illetve akik ezt csinálják; nekem GÁ nagyon szimpatikus - csak nem így, épp, hogy eltűrten, hanem szabályozva, szűrve stb stb stb

Kép

Kép

szrekuc

Ruz, P 2,5 évesen kezdett el beszélni, addig mindennek csak az első szótagját mondta. És akkor hirtelen többszörösen összetett mondatok, és a legválasztékosabb szóhasználat jöttek a szájára. :) Ja, és kb 2 éves korától nem mindig, 2,5 éves korától mindig nem alszik nappal.

Zsann, hehe, hát FP! :) (Nem Fisher Price.)

Kisün, Dócit még nem hagytad egyedül az oviban? (Mármint az óvónénivel meg a gyerekekkel, tehát nélküled.) És de jó, hogy ő is szereti! :)
Ja, és persze, Gondviselés, naná, kissé földhözragadt voltam, pedig az sem egy elhanyagolható tényező. :)
rídonli#

ilyenkor miért alakul ki oxigénhiányos állapot? szorul a baba, vagy már nem dolgozik a zsinór?

a férjem haverja (nőgyógyász) is nyilatkozott reggel a Mokkában :)
ancsipancsi

Nu, hű, ez nem vmi szép, de remélhetőleg semmi komoly! Énis csípésre, ill. allergiára gondoltam. Pnek egyszer a sok szúnyogcsípéstől úgy bedagadta lába, hogy nemlehetett ráadni a cipőjét (még totyogó volt), akkor a dokink Fenistil cseppeket, ill gélt ajánlott,és kalciumot. (A legjobb a Calcimusc, ami intravénás, de meg lehet inni, 5mls ampulla, 1ml kell egy kicsinek. Nem minden patikában adják ki vény nélkül sajna.)
rídonli#

Jajj, NUk-nak írtam az előzőt, bocs... :oops:
rídonli#

És BOLDOG NÉVNAPOKAT URÓLAG! :oops: :D

Sün,
ismerősnek 9 gyereke van ( :shock: és még csak 35 évesek :mrgreen: )
első kettő a dél-pestiben született, baba, mama majdnem ráment, onnantól kezdve maradék 7 otthon, ebből utsó kettő iker....
igen, ikreknél nagyon nagy a kockázat - azon a bizonyos szűrésen ők valszeg nem mennének át és akkor valóban illegálisan szülhetnének csak otthon (mármint ha már meglenne a szabályozás stb)
(mondjuk én személy szerint nem komálom őket meg az se semmi, ahogy a gyerekek kinéznek - úgy értem egy db tesitanári fizetés illetve a pluszokból élnek, amikor legutoljára láttam őket, a 3évesforma kislány karja el volt törve - ok bárhol előfordul, no de ahol 9 gyerek van és ebből kettő iker újszülött, az elég nehéz lehet; ja meg múltkor a 4 legkisebbel anyuka játszózott; nekem furák, kicsit felelőtlenek - apuka pl kint volt tv ostrománál; nem közeli ismerősök, szóval az is lehet, hogy minden tök háváj, de azért nem cserélnék anyucival....)

Kép

Kép

szrekuc

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet: