A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2007 júliusi babák

Kata, hol? eNGEM IS ÉRDEKEL.
Szerintm jó dolog.
Bocs, de közben Grétu itt a karomon

Kép
kissmanó

Igen Manó, Egon volt az. :D Azt se bánám, ha teljesen beterítene...szegénykém.

http://cgi.ebay.de/Fisher-Price-Babygea ... dZViewItem

Na, itt a link, nemtom müüködik-e.

Bori! Köszi. Nekem tetszik is, csak azt nem tudom, mitööl alakul ki. A doki csak annyit mondott rá, hogy ez is van...és én elfelejtettem megkérdezni, hogy mitööl van.
Manó! Akkor ezek összebeszéltek :wink:
molkata

Manó! Most tudnék neked is rendelni és megkapnád Heilbronban :wink:
molkata

Huhh, ez jó lenne. De tényleg. Megtennéd?
Mert azon agyaltam, hogy ha a húgom nem tudom belerángatni egy árzuhanásos személyes átvételbe, akkor gáz.
De ha TE tényleg rendelsz magatoknak, akkor érdekel. De csakis akkor.
Szerintem ez a legtutibb, mert bár nincs oldalt pántja amivel emelhető, s könnyen arrébb tehető, avagy kocsi csomagterébe tehető, de szerintem ez elhanyagolható azon tény mellett, hogy csüccsenhet benne egész 18 kg-ig.

Kép
kissmanó

ja, meg ugyi rezgő funkció is kapcsolható, ami szintén jó, meg van készen játszó izé szerelve neki, szal nálam így leírásból, képből bejön

Kép
kissmanó

Sziasztok!

Kata, nem is piros az oltás helye? Az a lényeg hogy legyen ott reakció, különben újraoltják. Nekem a fiúknál is először olyan lett mint egy nagyon csúnya pattanás, azután sebes lett 8ilyen most Mináé), azután egyszer csak kifakadt, kijött a trutyi belőle, azután eltűnt, csak a helye maradt ami mindenkinek van a karján!
Remélem ma már jön a kaki Egonnak, bár a képen nem úgy tűnik, mintha nagyon rosszul érezné magát! :)
A piros folt nekünk a homlokán is van, nem jelent semmit, majd eltűnik, az sem baj ha nem, a haja majd eltakarja!

Szvvi, az jó, hogy nem lázasodott be! Én a fiúknál úgy előztem meg, hogy már előre beadtam a kúpot, ahogy hazaértünk oltásról és felébredtek, és a szuri helyét hideg vizes textilpelussal borogattam Amúgy ma már nem várható hogy belázasodna, általában az oltás napján lázasdonak be.

Manó, du 4-re megyünk utána tényképelek! (utánad szabadon) :D

Rózsán én is sokat gondolkodtam, remélem nem azért nem jelentkezik, mert valami baj történt velük...

Képzeljétek tegnap nem nagyon fejtem, mert nem voltunk itthon, és estére olyan fájdalmas csomók lettek a jobb cicimben, hogy alig tudtam kimasszírozni. Így próbáljam meg csökkenteni a mennyiséget (védőnő tanácsa)??? Nem viszik még a tejet, nem is tudom, lesz-e kismama aki elvinné, van napi 4-500 mili felesleg. Már meguntam a fagyasztgatást, még jó, hogy Rolcsinak ízlik, és frissen fejés után megissza. De így már nagyon unom a fejegetést! Minden szopinál...

Na jó nem panaszkodom, van akinek pótolni kell!

most megyek, királylány felébredt!

KépKépKép
dikó1

Manó! Megbeszélem apával, ha hazajön. Kb egy óra múlva jön ebédelni. Èn is azt nézem, hogy 18 kg-ig és persze a rezgöö funkció. Sztem tetszene a bébeknek :wink:

Dikó! Piros pontunk, azért van. Az még ki is fog fakadni gondolom. Vagy már, ha eddig nem, akkor ezután sem?
A kép még 18.-án készült. Persze, most is szokott nevetgélni, de egyre többet eröölködünk a kakin.
Hú, de sok tejed van. Sztem, fejjed, mert begyullad. Nekem is ezt mondták a kórházba. Egy ördögi kör, mert így még több tejcsi lesz, de ha meg nem fejed, akkor begyullad...
molkata

A szemészeten Samu végig aludt, amíg megnézték a szemét. Kapott rá egy másik féle cseppet..2-3 hetet adott a dokinő, ha nem változik átmossák szeptember közepén.

Ma akkorát fosott a pelenkázón. Én ilyet még nem láttam, szószerint kilőtte, mint a rakétát, a francia ágy a szőnyeg csupa-csupa fos lett :lol: viszont ma csak a vállamon hajlandó aludni, amint leteszem kipattan a szeme.
torolve_20131003125716

Kata, igen, most megint fejek minden szopinál, kicsit még fáj, de legalább a csomók megszűntek!

Ha van piros folt akkor oké, biztos kifakad majd! Minának minden hamar megy, a csonkja is 5 naposan már leesett!

Na megyek, szopi+ fejés! :)

KépKépKép
dikó1

Kata!
Mi biztosan beruházunk egy rezgős pihenőszékre. :lol: hasonlóra, mint amilyen Brigiéknek van.

Ma ha minden igaz elmegyünk az IKEA-ba.. :roll:
torolve_20131003125716

Gólycsípés:
na bébikémnek nem csak a haja alatt van, hanem a szemöldöke között is egy jókora, és szinte alig halványodik. Van aki szerint 5 éves koráig simán látszani fog. Ez lesz a szexepilje?

Pihenőszék:
én is mindenképpen!! csak írjátok meg, melyik típus tutti

Kép
Kép
emma1976

piros folt:

nekünk is van elég nagy a nyakán és nagyon vörös, van egy kicsi a bal szemöldökénél-szemhéjánál is (pár oldallal ezelőtt ezt beszéltük M Andival)
normális, gyakori, és tényleg elmúlik/elmúlhat akár 1-2 év is lehet!

Lilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie Maternity tickers
lynia-

gólyacsípés samunak is van a bal térdénél, kissé belül..de nem folt hanem olyan, mint egy jel. gekkó formája van. elég érdekes
torolve_20131003125716

Dominak is van tűzfolt a tarkóján a haja alatt.A védőnő szerint a legtöbb babának van,lehet arcon is.

Gurgi nálunk is van hajnali és reggeli nyögés.puki csak ő sajnos felébred rá és nem tud visszaaludni.Ezelőtt ilyen nem volt pár napja van ez,de,hogy mitől.
pillangó7

Balázsnak hál' Istennek nem lett semmi baja az ijedtségen kívül az esésnél, hamar megvígasztalódott.

Szájpenésszel hogy álltok? Balázsnak kb. egy hét alatt lecsökkent a pöttyök/foltok száma 1-re, de az viszont azóta is ott van. Nagyon makacs, nem akar eltűnni. :(

kétfiús anyuka
babdorka

http://cgi.ebay.de/Fisher-Price-Baby-Ge ... dZViewItem

vagy inkabb ez? Manó, mit gondolsz? Ez többet tud, de nem lehet olyan sokaig kihasznalni.

Gurgi! Te milyet veszel?
Szted, a kettöö közzül melyik jobb.

Többiek?
molkata

Pukis nyögdécselés nálunk is hajnalban van. De aztán a végén csak kijön. Én arra gondolok, hogy mivel egész éjjel nem rúgkapál, nem mozogja ki magából, mint nappal.

Nem tudom, mit csinálok rosszul, de Balázs születése óta minden fürcsit torkaszakadtából végigüvölt. Próbáltam már először az arcát bevizezni, csak utána vízberakni, hogy ne ijedjen meg, próbáltam először a lábát belerakni, majd beleültetni, és csak utána fektetni, próbáltuk hidegebb, melegebb vízzel, sehogy nem tetszik neki. Tudtok ötletet adni?

kétfiús anyuka
babdorka

Dorka! Sztem, semmit sem csinálsz rosszul. A kórházban a babákat egyszerüüen bedugják a csap alá, úgy fürdetik. Nagyon rossz élmény párosodhat a vízhez, a biztonság elvesztése...és idöö kell, amíg megszokja és elfelejtöödik...
Próbáld meg olyankor magadhoz ölelni, simogatni, puszilgatni. Èn ezt csináltam Egonnal és már élvezi a vizet.
molkata

Sziasztok!!

Dorka: Nekünk is még van szájpenészünk, pedig kezelem amióta hazajöttünk, mégse akar elmúlni végleg. Egykét pötyi mindig marad, de hát a torkából hogy tudom kiszedni?
Fürcsire sajna nincs tippem, Zalán imádja, eleinte ő is ordított, de mostmár akkor dugul el ha vízbe teszem :lol: Hány fokos vízbe fürdeted általában? Hogyan tartod? Lehet, hogy nem érzi biztonságban magát attól ahogy tartod? (csak egy tipp volt nem a fürdetési techinákad óhajtottam minősíteni :D ) Na most nem lettél okosabb :) :oops:

Csajok nekem még mindig nagyon fáj a cicim amikor termelődik a tejci, nem emlékszem, hogy a csajokkal hogy volt :oops: nálatok van még ilyen fájdalom, nagyon car....

Én is ilyen pihiszéket szeretnék majd venni, mint az első képen amit belinkelt Kata. Csak megvárom az anyaságit, abból ruházok be rá :)

Voltam bent a Bogival az oviba, kitöltöttem a nyilatkozatot hogy 3 kiskorú csimotát "nevelek" (utálom ezt a szót) úgyhogy a hétfői ebédbefizetésnél, már fél árat kell fizetni.Tiszta haszon a nagycsalád :lol:

Voltunk ma tanácsadáson, lemázsálták Zalánt 3940 gramm és 52 cm (3400al és 51-el született), a hosszát sztem valahol elmérték, mert lényegesen többet nőtt, hisz az 56-os rugdalózók passzentosak rá, pedig 3 hete még lötyögött.... No mindegy olyan nagyon nem izgat, viszont tele volt kiütéssel a pocakja alja ahol éri a pelenka, és a dokinéni leecsetelte valami lila izével, és írt fel 70%-os alkoholt hogy azzal törölgessem át majd. Valami bőrgyulladás azt mondta a dokker, olyan mint a felnőtteknél a pattanás. Van az arcán is (a szája körül ) néhány pötyi, de ott nem vészes.... :roll:

A könnycsatorna szűkület miatt a szemzugot naponta hányszor masszírozzátok?

Puszpusz
E

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged

molkata

kétfiús anyuka
babdorka

Cenikő! Két fogást próbáltam eddig: egyik karom nyaka alatt, kezem fogja a karját a túloldalon, a másik kezemmel fürdetem, aztán próbáltam úgyis, hogy a tarkóját fogom. A feneke leér a kádban, a víz a füléig ér.

kétfiús anyuka
babdorka

Dorka! Próbálj a bíztonságérzetére hatni. Engedd, hogy fogja meg a kezecskéjével az egyik ujjadat. Nálunk bevált, pedig Grétu még cumóval is fürdött egyszer.

Kata, a voksom az elsőé.

Kép
kissmanó

Manó! Apja minden fürcsinél ott áll, és az ő ujját fogja Balázs.
Mondjatok még tippeket! Hogyan tudnám növelni a biztonságérzetét?
Arra gondoltam még, ha velünk fürdene. De amíg vérzek, addig nem lehet... max az apjával

kétfiús anyuka
babdorka

Aha, szerintem apájával közös fürcsi is jó ötlet.
Sajnálom, hogy javaslatom már kilőve.

Kép
kissmanó

Sziiasztok!

Mi az a gólyacsípés? MErt lehet BEninek is az van? KÉt napja az arcán 3 piros pötty jelent meg, de nem pattanás. Erőteljesen pirosak. Egyik az orrhátán, másik az arca közepén, a harmadik a szeme alatt.

Remélem nem marad meg, nem valami szép :shock:

KépKépKépKépKép
uxi

Dorka - esetleg reggel vagy valamikor napközben fürcsi?
Vagy két evés középútján, hátha éhes, s türelmetlen?

Kép
kissmanó

Kata!!!

Mi ilyet veszünk:http://www.arzuhanas.com/Nagy%20m%E1rk%E1k-Kat822/fisher_price_baby_gear_kutyusos_pihen_sz_k-Art23080.html#x

de most nézem ugyanazt amit te is kinéztél.
sztem ez jó mert 6 dallamot is játszik, stb..
nekem a másik azért nem tetszik mert zebra csíkos :?
torolve_20131003125716

Manó! Apával megbeszéltük. Mi is veszünk. Este megrendeljük.

Most evett Egon és készülünk a patikába.

Uxi! Ezek a foltok a születéstööl megvannak, A tiétek vmi más, lehet vmi csipés. Nem?
molkata

Sziasztok!

Bocsi hogy eltüntem, de egyszerűen a 3 gyerek mellett egyszerűen nincs idő netezni. meg a net is elment hála viharnak. Olvasni is alig tudok, de írni. Na mindegy, próbálok gyakrabban jönni hátha sikerül már.

Szájpenész: Nekünk is volt hogy mitől na azt nem tudom, mert elvileg Petru még pótlást se kapott. De a glicerines bóraxot kiröhögte a gomba. Ezért a doktornőnk felírta a nystatinos szájecsetelőt (szerintem a glicerines bóraxbaa van valamilyen anyag belekeverve amitől sárga színű lesz, de tényleg hatásos, mert 2 nap alatt levitte a makacs szájpenészt) A pelenka csücskével töröltem be a szájába ameddig tudtam utána meg fültisztítóval jól bekentem ahol csak tudtam

Anyatejleadás: Nekem pont ma 5-re jönnek a leendő "tejtesóék2 megbeszélésre. remélem megfelelünk egymásnak

Na ennyi voltam, megint rohanás van....

Nadine

Nadine
KépKépKép
nadine

Kata! Remek. Köszi. Most már akkor elengedhetetlen egy kis minitalálka valahun a német honban.
Jippiájájuppijuppijá. Lesz új pihiszéke kicsi manókának.
Csak a tesók fel ne háborodjanak, hogy ennek a pindurnak mindenből új jár. (na de ha pl. a bébjárgányokat mán ők befogták az udvaron játszani, meg a régi pihiszék már nagyon megomló darab, meg.... meg........, ..... na mind1)

Kép
kissmanó

Gurgi ciloxant kapott most Nyunyi 4 napon át óránként kell 1 csepp.intenzív kúra ha nem használ átmosás.szerintem nem fog mert sajnos láthatóan kijön a könnye.

ennyi feles tej nem semmi lányok nekem 3 napig kell dolgozni 1 etetésnyin.
mostanában hajnalban szedek ki 60-80ml ez rekord.ja és kézzel fejek mert gyorsabban megy

Nyunyi beállt a 3 óránkénti evésre.persze néha előbb kéri de ez max 1-2 alkalom.holnap fodrászhoz megyek remélem marad ez a rend.

Bridzsi

Kép
esztora

Dorka
A fürdi nálunk is nehezen ment sokáig, most már egész jó -de tegnap pl. megint sírt. Azt hiszem a múlt havi Kismamában van pont erről cikk. Ugyanezek a tippek: más tartás, melegebb víz, pelenka a kád aljára, együttfürdés apával vagy anyával. Nekünk is az jött be, hogy férjem jól átkarolva tartja és fogja az egyik kezét, én a másikat fogom és egy kézzel lassú mozdulatokkal mosom, és közben énekelünk neki :D
De ha jövő héten túl leszünk a 6 hetes kontrolon, én be akarok majd ülni vele legalább heti egyszer a kádba :D

Ba...us délutánra bazi kevés lett a tejem! 70-et majd 80-at szoptattam, és éhes maradt a drágám. Szerencse, hogy volt lefejt tej a hűtőben. Most More Milk adagomat felviszem napi 4-re, a 2 úgy tűnik - bár 2 hétig bevált - most nem elég :?

Kép
Kép
emma1976

Kép
Kép
Kép

Nyunyi a pihenőszékben.tegnap és ma pedig Apával pihennek.

Bridzsi

Kép
esztora

Megjöttünk fülcsilövésről! Hát picit sírt, de túléltük, nagyon szépek lettünk, íme a tényképek:

Ilyen a füli közelről, Manónak! :)
Kép

Egy nyugis csajszi a zaklatás után! :D
Kép

KépKépKép
dikó1

sziasztok,
gyors bekukk mert ma fodrászolok kérem szépen... már nagyon rámfért

Kata. nekem külsőleg a harmadik tetszik a legjobban...

Gurgi: milyen pihenőszéket veszel? -ja közben megtaláltam (én is azt néztem ki, Kata is azt tette fel harmadik képnek)
Az a bajom vele, hogy egyedül a 7500,-Ft-os sima rezdő mód nélkülit lehet cipelni a babával... :shock: ezt a típust nem... Brendonban meg ami van az 20eFt... de sokáig haszálható és van napellenzője is. Nemtom...

Na pusszantás mindenkinek nekünk szemünk is javulgat, remélem nem kell átmosni, jövő héten megyünk a doktornénihez...

Dorka: bejön még a fürdetésnél a karon való logós fürcsizés? Ahogy a kórházban... én így kezdtem és mára már szeret nagyon fürdeni.

Andrea
Kép
kindernay

Enikő!

Egy tipp neked: a lilás cucctól minden ruci olyan lesz, és nem lehet kimosni! A betadine oldat ugyanazt tudja és kijön a ruhákból, és nem is olyan csúnya kinézetre ha bevan kenve. Én is kaptam a popsijára, de ki se váltottuk, inkább a betadint használtam, és még hamarabb meggyógyult tőle!

KépKépKép
dikó1

Sziasztok!

Pihiszékről: nekünk nagyon bevált, Samesz imádja :lol: Manó ebben a székben az a jó, én főleg emiatt választottam, mert a nagyok is beleülhetnek :lol: Én is nézegettem a tenélő-világító székeket, de az tényleg csak a picié lett volna.

Dorka: talán kevesebb víz meg textilpelus alá :roll:

Piros folt a Samunak is van a fején, ezt el is felejtettem mutatni a dokinéninek. Meg vannak piros pöttyök a melkasán meg a hátán. Ezek élénkpirosak és a dokinéni azt mondta rá, hogy akár 3-4 évig is ottlehetnek, sőt lehet, hogy el sem múlik teljesenEz úgynevezett kapilláris értágulat :roll: Ez lenne a gólyacsípés? :oops:

Ma voltunk koponya és hasi uh-on. Minden oké, de totál kibuktam. Több mint másfél órát vártunk egy 5perces vizsgálatra :twisted: Hála az új eü rendszernek. Még jó, hogy a betegfelvételen előreengedtek, ha végig kell állnom a sort az még vagy 2óra +lett volna :twisted: Mindezt ugye egy 5hetes babával :twisted: :twisted: :twisted:

Dani 1993.11.04., Marci 2003.08.02., Máté 2005.01.13., és Samu 2007.07.16. anyukája
brigi73

Na, megjöttünk.

Az ilyen zaklatasok (autobugas stb) utan, mindig kell a babusgatas. Most is csak olben van el :P

Mano! Oksa, akkor rendeljuk. Mi meg nem dontottunk. Apa meg nem latta mindet, mindjart hazajon es megmutatom neki.
Egyebkent, mikor lesz az a lagzi? Itt par nap a kiszallitas, addig biztos megerkezik.

Andi! Kulsoleg nekem is, de azt is merlegelem, h meddig tudja kihasznalni. Persze, azok kicsit erdekesebbek, lehet jobban lekotik.

Esztora! Nagyon edes a kis Nyunyi. Ahogy mosolyog, olyn zabalni valo... :D

Diko! A kis draga Jazmin. Olyan szep! A fulcsit nem nagyon latni...

Emma! Nekem is ez a bajom. Ma meg nem kellett a lefejtbol adjak, de az esti etetesnel, sztem kelleni fog. En napi 4 szemet szedek, de meg csak 3 napja es javulo a tendencia.

Nadine! Nem semmi, 3 gyerekkel.... :D Azert, gyere neha!
molkata

Dikó! Kössz. Hát bár nem a legfényesebben látszik az a kis fülcsi, azért van halvány elképzelésem, hogy pontosan milyen lehet. na, majd én is utánanézek a dolognak, hogy miért kéne mi 6 hós korig várjunk.

Amúgy ez nektek végleges fülcsi, vagy olyan orvosi?
Még azért mindig nem tom, hogy csináltassak lukat a fülibe, s tegyük a rendes fülcsit, vagy lövessek ilyen orvosit?
Vélemények csajos anyukáktól akiknek még nincs, de szeretnének a csaj fülébe?????

Kép
kissmanó

Hát nekem bár nem hinném, hogy a gyerekek (a nagyok) bele lesznek szabadítva a pihiszékbe, azért ez már jóval extrább mint ami nekünk van. Az síma hintázós szék, van szállító pántja, de több semmi. Ja, fixálható a hintázása. Meg új korában volt két fokozata: egy fekvő, meg egy jobban dőlt szög a háttámlában.
Edina baromira élvezte, ahogy lógatta a lábait a parkettára helyezett székben, az haladt előre. Eleinte a nappaliban felpakoltuk az asztalra, hát kevésen múlott első "haladó" tempójában, hogy padlót nem fogott. Na, onnan kezdve csak a földre helyeztük.

Kati - mi szeptember 8-án kell jelenésünk tegyük a lagzin, uhhó még baromira sok idő van ám addig.

Kép
kissmanó

Manó :)
Bocs, hogy megint belekotyogok... :roll: A pihenőszék nagyon jó, nekünk is van ugyanilyen. A 3 évesemet alig tudtam rávenni, hogy adja át a babának. Bence is szereti, kifizetődő beruházás. :)

Egcsi

Egcsi

Kép

Kép

Kép
egcsi

Ja, ma bent a cégnél az irodában nyitva volt a bejárati ajtó a nagy meleg miatt. Mi épp az ajtó mellett, mikor az udvar végében a kerítés mellett kezdett sípolni egy ipari vágányon haladó mozdony. Hát jányom rá sem rántott, pedig ébren volt. Bezzeg mikor tüsszentettem, vagy a szekrény görgős ajtóját nyitottam, akkor meg ordított.
Ezeken a gyerekeken is nehéz aztán eligazodni.

Kép
kissmanó

Na jó, de enyém gyerekek már 6,5 és 4 évesek, a kisebb is már elrúgta a 21 kilót. Szal náluk azért szék kipipálva.
De aranyos vagy, megerősítesz abban, hogy ne inogjak meg az elhatározásomban más szék pártjára.

Kép
kissmanó

Egcsi! Most látom kicsi lurkód vonalzóját.
Hát nem épp annyi idős mint Grétu? :wink:

Kép
kissmanó

Manó: jó sulyban vannak akkor a lányok :lol: Nekem a 4éves Marcim 15.5kg :roll:

Dani 1993.11.04., Marci 2003.08.02., Máté 2005.01.13., és Samu 2007.07.16. anyukája
brigi73

Oltás: a BCG helye kb egy hete gennyes, akkora már, mint egy borsó, de még nem pukkant ki. Azt mondta a dokinő, h ha kipukkan, fehér (festékmentes) rucit adjak rá, és gézlappal törölgessem a trutyit. Már most is csak fehérbe öltöztetem.

Kenguru: akinek van már tapasztalata, az írjon róla! Köszi!

Ma egész sokat alszik Ádám, igaz, az éjszaka koncertezett.

Pedig Edina mára már rossz evő, a húga másfélszer annyit zabál mint ő.
Na ja, megvan a látszat, hisz 2 év 7 hónap a köz, de alig 4-5 kiló. Adria olyan kis vasgyúró.

Akkor Marci augusztis 2-án ünnepelte szülinapját?
Adria 7-én :lol:
Bakker, jányom tényleg nem pihekönnyű kategória, na de ezt eddig is tudtam. Még szerencse, hogy Edótól van cucca, mert nő mint gomba.
Igaz, Edinának a tréninggatyói amik tavasszal símán jók voltak, mára már hiányzik a hosszukból vagy jó 5 centi. Sulikezdésre vehetek pár gatyót, főleg mert folytatja a túrákat is.

Kép
kissmanó

:cry: :cry: :cry: :cry:

Nekünk semmi nyoma az oltásnak. Ennek nagyon újraszuri íze van. Basszus.

Kép
kissmanó

Kengurut Adriával ritkán próbáltunk, Edina szűk 4 hósan már akkora cirkuszt rendezett benne, hogy taxival kellett hazajöjjünk. S mert a derekam szakadt le már tőle, többet nem is használtuk.
Most bár elővettem, kimostam, nem hinném, hogy nagyon használni fogjuk.
Szal tőlem okosabb nem lettél.

Kép
kissmanó

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: