Táppénz:
Ez is függ a munkáltatótól, és az orvosoktól is. Mindenképpen előre kérdezd meg a nőgyogyót, hogy ő tud-e adni táppénzes papírt (ez egy formanyomtatvány). Ha igen akkor ő adja, egy papír 2 hétre adható, egyedi megállapodás, hogy 2 hetente elkéred, vagy csak havonta az elmúlt 2 hetet. Ha nem, akkor szakorvosi javaslatot ad, és azzal kell menni a körzetihez.
Nálunk: nődoki nem tud adni, csak javaslatot. Csak a háziorvos tud kiírni, és ő csak szakorvosi javaslatra teszi, és havonta friss javaslatot kér a betegállományban tartáshoz. És csak utólag állítja ki, mert csak azt mondhatja, hogy "beteg" voltál, azt nem, hogy leszel!
Ha a munkahelyed nem táppénz kifizető hely, akkor a könyvelő (vagy a bérekkel foglalkozó) beküldi az OEP illetékes irodájába, ahol elkönyvelik, és elkezdik folyósítani, közvetlen az oeptől.
Táppénz kifizető munkahelyen a Bérszámfejtőknek kell leadni a táppénzes papírt, ő intézi az oeppel, és a munkáltatótól kapod a lóvét.
A pénzt ezután küldik kp., vagy asszem lehet kérni átutalással is. De a kéthetente kiállított papírt be kell küldeni, csak addig tart a pénz áramlása. Mindig annyit, amennyi bent van. És az első kifizetés nálunk (Bp.) 30 nap a leadás után!!!!!! Bár, ha táppénz kifizető hely a munkahely, akkor lehet, hogy ők átforgatják neked korábbra.
A 2 hét – 1 hónap, amikor érkezik a pénz, rajtam múlik, mikor kérem ki a papírokat, és viszem be. (ha már elindították az okosok, akkor egy kis papírka kíséretében én is le tudom adni az oepnek, így legalább tudom, mikor került be hozzájuk.)
Berendelhetnek felülvizsgálatra is. Ami semmi, csak minden táppénzes papírt kiállító dokit ellenőriz egy főorvos, és egyszer berendel, hogy lássa, élő ember vagy-e. Max 2 perc volt, csak várni kellett, mert nálunk pont nőgyogyó a felülvizsgáló doki, és persze szülni volt...
Az első 15 napot a munkáltató fizeti (asszem naptári nap), a többi nap után pedig a 30%-át (???) fizeti ő, és a többit az OEP.
Hencsi! A tgyás miért több, mint a táppénz? Nem ugyanúgy 75%?
Esztora! Azt tudod, hogy kell lelet az apaságihoz? Vagy legalábbis nálunk kell! (Bp., VIII. ker.) Orvosi igazolás arról, hogy hány hetes vagyok, mikorra várható a kölök. Ránézésre nem hihetik el, hogy terhes vagyok. (gondolom, jogos….)