A Kiképzésről.
Hosszú lesz, és biztosan mindenhol máshogy van, de leírom, hogy esetleg utánajárhassatok a saját helyeteken.
A rossz hír: A vezető szülésznő azt mondta, ő úgy tudja, a jelenlegi terv szerint csak a
május 31-ig megszülető csemeték szüleinek nem kell fizetni, ha nem ügyeletes dokinál és/vagy kórházban szülnek, utána fizet.. De jelenleg ez sincs leírva. Az biztos, hogy nem "halmozódik", ha nem ügyeletes orvosnál, plusz nem a körzetileg illetékes kórházban szülsz. Sőt, azt is mondta, hogy neki még hivatalosan nem jelezték, hogy a kismamiktól nem kell napi díjat szednie, csak telefonon hívták fel... Azt mondta, egyelőre se ne ijedjünk meg, se ne örüljünk előre, mert még bármi lehet a határidőből.
Normál szülés 27e. Vagy nem. Tényleg nem lehet tudni, mi lesz....
A kitöltendő lapokat azt mondta, hogy ő utólag szokta aláíratni, hogy ne zavarjon vele a vajúdás alatt. Mondtam neki, amit itt(?) írt vki, hogy esetleg előre hazahoznánk pl. lepecsételt formanyomtatványokat, és azt vinnénk vissza kitöltve, aláírva, amikor megyünk szülni. Annyira tetszett neki az ötlet, hogy azt mondta, megbeszéli a főnökével
Van vmi 8 oldalas is. Abban biztosan fontos dolgok vannak, sztem mindkét fél érdeke lenne, ha meglenne aláírva a szülés előtt, de valóban nem szeretném vajúdás közben olvasgatni. Azonban szeretném, ha meglenne, hogy a komplikáció előtt tisztázzuk a felek jogait és kötelességeit. Tudom, hogy nem lesz baj, de túl sok olyan helyzetet láttam már a munkám során ahhoz, hogy necces helyzetekbe ne merjek belemenni szerz. nélkül.
Vinni kell:
- 2 szülő személyi + lakcímkártya + mindegyikről(!), mindkét oldalukról fénymásolat
- 300 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi VAGY
- eredeti Apasági nyilatkozat, ami utóbbi ott is marad náluk!
- Anya taj kártya
- várandós kiskönyv + összes addigi lelet
- 3 napos utazásra való cucc, plusz bugyikkal, és plusz hálóingekkel
- sok mentes ásványvíz
- csoki vagy szőlőcukor (először azt írtam: szülőcukor

) (ebben a kórházban engedik, hogy igyál, és keveset egyél vajúdás alatt, de azt mondja, úgysem kívánjuk a kaját, elég pár kocka csoki)
nem kötelező, de lehet:
- puha babatörölköző, mert a kórháznak csak vékonykák vannak
- babaruha (adnak kincstárit, de az nem túl szép)
- pelus, mert a kincstáriból csak 5-6 db jut egy napra, és valakinek az kevés
Indulni kell a kórházba:
- ha elfolyik a magzatvíz, de ekkor jó tudni, hogy még nem biztos, hogy szülni fogsz!!!!
-8-10 percenként érkező, egyre erősödő, és egyre sűrűbb fájdalom (de ez még bírható lesz!!!!!!)
- menzesz erősségű vérzés
- ha a menzesznél erősebb vérzés jelentkezik, akkor azonnal a legelső kórházba kell bemenni, nem a választottba!
Valakinek a nyákdugó egy pici barnás vérfolyás volt. Azzal még nem kell bemenni. Csak akkor, ha piros! (asszem én telefonálnék, hogy akkor mi legyen

)
A felvétel, és a szülés procedúráját is elmondta, ide vázlatosan írom, mert sztem az annyira másként megy mindenhol.
Felvétel: papírmunka+ügyeletes orvos és szülésznő vizsgálata, első ctg, amiről itt levesznek, ha okés a helyzet odabent, vajúdgatsz, ahogy akarsz (sok lehetőség közül lehet választani), SZÜLÉS, a gátmetszés a kitolási szakaszban dől el, egyeztetnek róla, gyereket egyből adják. Lehet kérni, hogy ne vigyék el fürdetni, de azt is, hogy Apa fürdethesse meg, még 2 órát kell a szülőszobán tölteni, de ezt is lehet hármasban, ez alatt megérkezik a lepény is, utána gyermekágyas osztály, 3 nap múlva haza.
Császár esetén áttolnak a műtőbe (a szülészeten van, de másik szoba), Apa nem mehet be, és nem adják oda egyből a kölköt (gondolom azért is ilyen szigorú, mert ők tényleg csak vészhelyzetben császároznak). A császármetszések 98%ában spinális érzéstelenítés, és csak a maradék 2%-ban altatnak. Apa akkor láthatja a kölköt, ha a csecsemőorvos rendben találta. Fürdetés, mint fent. Mire (ha jól mennek a dolgok) megkaphatod a kölköt (ekkor már Apától

), addigra téged is befejeznek, hármasban lehet menni összebújni a gyermekágyas osztályra (ha jól értettem), 4 nap bent, ha nincs baj, haza.
Nekem nem volt eddig egyértelmű: a császár során kiemelik a burkot is, nem csak a kölköt. (logikus, de azért nem egyértelmű sztem).
Az István Kh. gyakorlata szerint a 37. hétig szeretik, ha befordul a Béb, utána külső fordítást javasolnak: Anya-Doki megbeszélik, sokféle lehetőség van.