A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Szülészetek, kórházak » Szent Imre kórház azaz a Tétényi - Ikea szoba &eacut

Értem én, amire Recca ki akar lyukadni, DE: mint már írtam, az eü elég kis részét teszi ki a szülészet. Speciális dolog, mert enm lehet programozni. Pl amikor nekem a gyomortükrözést csinálták bementem a doki rendelédi idejére, megvizsgált, és adott egy időpontot, amikor bent szokott lenni, és visszamentem és szintén ügyeleti időben a többi sorstárssal együtt átestünk rajta. Eszembe sem jutott fizetni, de a legtöbben perkáltak volna (nekem ezt jelenti a hálapénz!) A szülésemkor viszont a dokimat szombat este 11-kor rángattam be, éppen koncerten volt a feleségével, és bent volt hajnali 6-ig. Mindezt a szabadidejében. Ez egy olyan extraszolgáltatás, amit nem várhatok el tb alapon szerintem. És én rákérdeztem, hogy mennyit kér a doki, és nekem jobb, ha megmondja előre, mert én nem akarok dugdosni, nem is dugdostuk. Én felkértem őt egy extraszolgáltatásra, ő megmondja, hogy mennyiért vállalja, és én eldöntöm, hogy nekem ez megéri-e.
Ha egy szülés 85 ezer, annak a 30 %-át adom a kórháznak, ami ebből mindenféle levonás és egyéb után leoszt a dokinak, szóval a dokik töredékét kapnák annak, amit eddig . Ezt úgysem fogják csak úgy elfogadni, ne legyünk naívak.....

Kép
Kép
zuzmo1

Rylie,
izlések és pofonok :) én meg pont annak örültem, hogy nem kell találgatnom, mennyinek örülne a dokim :)

Rec,
ez az, a szándékkal nincs baj, én is örülnék, ha ezt a lovét a korházak kapnák meg :) csakhát ez nem ilyen egyszerü :(
fibi

na, lemaradt a vége: szoval azért nem iylen egyszerü, mert a doki IS megérdemli a pénzt, amiért bejön hozzám a szabadidejében. Ahogy Zuzi is kifejtette. :D Meg a korház IS, mert az ottani "eszközöket" használjuk szülés alatt. szal kiváncsi leszek, mi sül ki ebböl...
fibi

Fibi! mindjárt mész BS-hez, no meg nemsokára szülni, szóval te mindent meg fogsz érteni :D

Votív! gratula! bizti jó érzés lehet!

még egy gondolat: lehet hogy ezzel próbálják a privi rendeléseket is megszüntetni?

más:mindjárt hozzátápizunk! :lol: olyan izgi! :lol: :lol: :lol:
a vizet mikor "jó" bevezetni?
gödibarbi

Ancsi,
ezzel a "nekünk sem lett semmi bajunk az antibigyótól" c. mondattal 3 bajom van:
1. gyakran vírusra adták, tehát lópikulát nem ért. Ez ma is így van sajna.
2. gyakran olyan fertőzésekre kapja az ember, amikkel a szervezete is tökéletesen meg tudna bírkózni, ergó a saját immunrendszer gyengül általa (itt most NEM az indokolt esetekre gondolok, én is szedtem antibigyót hüvelyfertőzésre pl., mert KELLETT)
3. az agybafőbe antibiotikumozás hatására a bacik egy részénél is kialakult a rezisztencia, és ha egyszer kifogyunk a hatékony antib-ból, akkor cseszhetjük :shock:

Rec,
én kefírezni szoktam antib. idején :D

Babicskó,
üdv :) Barna Péterrel találkoztam 1-2x a h-ban, igen szimpatikus férfiember, sajnos magánrendelésről-elérhetőségről semmit nem tudok :)

v
kisün

Barbi,
pont ezen gondolkoztam, hogy vajon BS-töl kérdezzek e erröl vmit. és ugy döntöttem, hogy nem fogok, inkább a babárol beszélgetek majd vele :) meg ez még teljesen képlékeny...
és szülni nálam sokkal elöbb fog Zuzi meg Lindi, meg Votiv, meg Manoka, meg Denizsa, meg Gigi meg Zsanci 8)

na, mentem, mert leesik a fejem, és nem várom meg a következö éhrohamomat :lol:
fibi

Rec :) A gond az, hogy a hivatalos medret egyenlőre a mi pénzünkkel akarják megtölteni...

És valszeg túl finoman írtam, de én is pont erről beszéltem, hogy fizethetünk a dokinak + a kórháznak IS, ha szeretnénk orvost választani. Jó lenne vmi olyan rendszer, hogy a káposzta is megmaradjon meg a kecske is jól lakjon... Nem tarom valószínűnek, hogy a dokik lemondanának a hálapénzről, és akkor én még nem is szólhatok semmit, mert az én dokim nem szabott horribilis tarifákkal dolgozik.
denizsa

A nagy kérdés: És mi lesz a szülésznőkkel??????????? Értük mennyit perkáljunk a kórháznak??? És a csecsemősökért???????????? mert hát ugye ők sem az ügyeleti idejükben csinálják, ha felkérjük őket :?

Kép
Kép
zuzmo1

még eg utso mondat: én nagyon szeretem az orvosom, és neeeeem akarooooook idegenek kezei közt szülni, föleg hogy ez a legintimebb dolog a világon.......
fibi

[quote="fibi"] írta:fibi Meg a korház IS, mert az ottani "eszközöket" használjuk szülés alatt.

Fibi :) Sztem ezért kap a kórház pénzt a tb-től (amit Te is fizetsz), akkor miért fizetnél Te is mégegyszer érte? persze lehet, hogy tévedek :roll: a doki a plusz szolgáltatásáért sztem is megérdemli a plusz manit
denizsa

Votiv!
Gratula a szakmai elismeréshez!!! :D Olyan jó, amikor elismerik az embert!

Vera, Ancsi!
antibigyó: én azon döbbentem le, amit a Kismamában olvastam, hogy 3 éves kor alatt a piros torokra szinte soha nem kell antibigyó!!! Mert csk a tüszös mandula gyulladásra kell adni, de az nem szokott lenni 3 éves kor alatt. Mástól is azt hallottam, hogy azért adnak ilyenkor antibigyót, mert hamarabb rendberakja a gyerököt, pedig rendbejönne magától is, csak kicsit hoszabb idő alatt, és ezt az anyukák nem várják ki. Ugyanakkor énugyanazt csináltam volna, mint Ancsi! Én sem nagyon merem felülbírálni egy doki döntését. Ha ő azt mondja kell, nem merem felvállalni a felelősséget, hogy mégsem adom be :? Bár a dokinénink már ismer, megkérdezi, hogy beadom-e. Múltkor mondtam, hogy nem , így nem is adott :lol: De szerintem azért, mert ő sem tartotta olyan extrafontosnak. Csak akkor miért merült fel benne? :?

PÉTERGABI ÍRJÁL MÁR!!!!!!

Kép
Kép
zuzmo1

Deni,
persze, utolag jöttem rá, hogy kicsit ezzel hülyeséget irtam :lol: igazad van :) sajnos :( kissé agyilag is lefáradtam a mai naptol, ma megjártam Szada-Békásmegyert oda-vissza :)

és én azt nem birom az egészben, hogy nézik a korház érdekeit, nézik a TB érdekeit, nézik az állam érdekeit, mindenkiét szinte, csak a kismamákét nem :( ök nyugodtan menjenek egy ügyeletes idegenhez, á nem fontos, hogy a szülés az egyik legfontosabb dolog a világon.... vagy fizessenek duplaannyit, ugyis megtehetjük a sok gyesböl, amit adnak.... na, lelöttem magam :?
fibi

Fibi, az index cikk szerint "az összeg az intézménynél marad, és azoknak a bérezésére kell fordítani, akik a többletmunkát végzik" (az mas kerdes, h ez valoban toredeke lenne annak, amit zsebbe kapnak most)

Zuz, egyreszt a szuleszet az egy ilyen szakma. aki szulesznek megy, tudnia kell, h BARMIKOR szukseg lehet ra, csoroghet a telefonja, h menni kell. ez benne van a pakliban. (pl. erre mondtam, h en keves lennek ba'ba'nak, mert ez egy baromi nagy aldozat, amit en nem tudom, meg tudnek-e hozni, mert mondjuk ott van a csaladom is, akik mindennel fontosabbak...).
masreszt meg rendben van, h az ember ugy erzi ezt honoralnia, de ahogy ez most megy... az azert eleg abnormalis. dehat ezt mindenki tudja

jo biznisz nogyogyasznak lenni, ez a nagy (szamunkra) szomoru helyzet.......

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca

én nem emlékeztem rá, hogy lett volna már szó arról, hogy nem jó a Normaflore :(

ez a "nekünk sem lett bajunk tőle" mindig azt juttatja eszembe, hogy a mi időnkben nem volt még biztonsági autósülés, és ma sztem senki épeszűnek nem jutna eszébe csak úgy bedobálni a gyereket a kocsiba, mint régen...
ezt most ne vedd magadra, Ancsi :)

na adtam a kilóknak, egymás után benyomtam 3 db szamos pisztáciás mignont :D

Johi, arról írtam, hogy elmaradt a Megatánc, mert a TV2 nagyon szeretett volna véres utcai összecsapásokat közvetíteni :? (ugyan lapzártánk előtt ezt még nem lehetett biztosra tudni, de volt rá egy tippem, hogy ezt bebukják.) és hogy milyen egymásra hatás van az újságírók és a zavarg(ás)ok között. dióhéjban ennyi.

Babicskó, én is csak jót tudok mondani a dokiról, nagyon aranyos ember :) de a rendelőjét sajna nem tudom. de majd vki segít!

votiv 8)
votiv

Én ezt az egész dolgot két részre osztanám: a körzeti kórházi infrastruktúra nekem JÁR, mivel a fizetésem nem kis részét pont ezért perkálom le. Az, hogy a dokim ott alkalmazott, vagy csak szerződéses, szerintem nem engem kellene, hogy terheljen, hanem az orvosnak és a kórháznak kellene lesakkoznia egymással.
Az orvos viszont azzal, hogy a szabadidejében dolgozik, szerintem különszolgáltatást nyújt nekem. Ha éjszaka közepén kihívunk egy vízvezetékszerelőt, hogy javítsa meg a konyhai csapot, senki nem csodálkozik, ha igen vaskos számlát nyújt be (megjegyzem, ha nem kérem a számlát, gyakran olcsóbb :lol: ... a feketegazdaság itt is működik).
Ha egy (szülész)orvos teszi ugyanezt, mégis mindenki felhördül. Itt ugyanis szerintem egy igen összetett és bonyolult hagyományrendszerrel állunk szemben: ennek ugyanúgy része az, hogy falun régen az orvosnak, papnak, tanítónak természetben rótták le az emberek a hálájukat (azért, hogy jóindulatukról biztosítsák magukat, de lehet, hogy egyfajta mágikus-rituális aktusként "áldozattal" kívánták biztosítani a jólétet és az egészséget... bár ez már kicsit messzire megy :mrgreen: ). Átvitt értelemben mi is ezt tesszük, és mivel nekem nincsenek itthon tyúkjaim, megy a boríték.
És része az is, hogy a hippokráteszi eskü még mindig egyfajta übermensché emeli az orvosokat (elgondolkodtatok már azon, hogy miért KELL "doktor úr"-azni az orvosokat, ha azok a keresztnevünkön szólítanak??? ), legalábbis etikailag, akiknek minden percükkel és minden erejükkel önzetlenül szolgálni kell az emberiséget... és ebbe valahol nem fér bele, hogy utána pénzt kérjenek érte, legalábbis sok ember szemében.
Aztán ehhez jön még, hogy az egészségügyi dolgozók nagy része brutálisan alulfizetett és túlhajszolt (azon akadtam fenn egyszer, hogy a lakásfelújításunkon dolgozó szakmunkások, lévén jó szakemberek, kb. 3x annyit kerestek, mint egy fiatal orvos...)
Ezt a hagyományrendszert marhára megszokta mindenki, orvosok-páciensek egyaránt, és ezért nagyon nehéz áttörni, megtörni, letörni.
De egyetértek Reccával, valahol el kell kezdeni...
Én pl. szeretném, ha legálisan fizethetnék az orvosomnak azért a szolgáltatásért, amit a szüléskísérés jelent: ebbe beletartozna a konkrét összeg mellett egy szerződés is, amiben le lenne írna, hogy ő mit vállal, én mit kapok azért a pénzért, amit fizetek. Mert ha nincs szerződés, reklamálni sem lehet. És a környezetemben láttam már olyat, hogy egy bűnrossz szüléskísérés után az anyuka mégis fizetett az orvosnak, mert azt úgy illik :shock:
És nem utolsósorban az orvos is adózna ebből a pénzből, és ugyan nem tudok konkrétumokat, de szerintem a hálapénzek adója igenigen nagy végösszegre jönne ki.

És még egy utolsó gondolat: qrva sok szabadidőm lehet, ha ekkora regényt összehoztam :shock: bocsi
kisün

[quote="recca"]
írta:
reccajo biznisz nogyogyasznak lenni, ez a nagy (szamunkra) szomoru helyzet.......

Ebben teljesen igazad van!!!
Csak nincs választási lehetőségünk :cry: Persze, az otthonszülés. De én nem mernék rá vállalkozni, nem beszélve arról, hogy a férjem nem is engedné, és azért neki is van beleszólása, az ő gyereke is.....
Felháborítónak tartom, hogy mennyi pénzt adunk ki, de ez van. Én ügyeletesnél nem szülök, elég szar tapasztalataim vannak...... Mind az ügyeletes doki, mind az ügyeletes szülésznő terén.
zuzmo1

Fibi, ügyeletes vs. választott dokit tekintve nagyon egy véleményen vagyok veled, nálam sem elég jó érv az "Inkább egy kipihent ismeretlen, mint egy fáradt ismerős" :shock:

de ha ez az új rendszer azt jelentené, hogy csökkenne a választott orvosok száma, és többen mernének az ügyeletesnél szülni, akinek ugye nem csak egyetlen asszonnyal kell foglalkoznia, talán elmehetne ez az egész abba az irányba is, hogy nem is kell a dokinak végig ott matatni a szülésnél, hanem ez legyen a bába/szülésznő dolga, és a doki akkor lépjen be, ha vmi gáz van. szóval talán ettől kicsit elmozdulnánk a H-n belül is a minél zavartalanabb, természetesebb szülés felé. vagy csak álmodozom? :P

votiv 8)
votiv

Zsanci!
Ahogy leírtam tegnap a családi hozzáállás dolgokat rájöttem, hogy csak egy megoldás van ezzel kapcsolatban. Nekem az a bajom a családi beszólásokkal, sőt nézésekkel is :-) hogy nem szeretek velük konfrontálódni. Mikor segítni akartak, ellepték a lakást a félkész kajákkal én meg arra vágytam hogy hagyjanak lógva a bajommal, ne kelljen már viselkednem, és türelmet gyakorolnom, de nem akartam megsérteni senkit, mert éreztem, ha most kiengedem az ki fog törni és nagyon ordenálé lesz. Így nem szóltam csak utáltam az egészet.
Úgyhogy most felállítottam a magam prioritás listáját, a baba a fontos, ahhoz meg én kellek csak, hogy neki jó legyen, meg az én nyugim, úgyhogy kiharcolom a nyugimat, akármi is lesz majd az.

Különben ennek van vmi kórneve? segítségfóbia? :-)
A lakatlan sziget, vagy az Északi sark nekem is bejönne! Bár én csak 6 héttel később jönnék elő, mikor már nem téma, hogy nekem pihennem kell...
kisherczeg

Votiv!
Oké! De megismétlem!!! Mi lesz a választott szülésznőkkel??????????

Kép
Kép
zuzmo1

Kisün, a szerződés-javasatodról az is eszembe jutott, hogy hiába fizetnénk itt akárhányszorosát a tb-járulékunknak külön a szülésért vagy bármilyen egészségügyi szolgáltatásért, tuti nem lehetne érte számonkérni semmit... vagy talán mégis? mert januártól ugye számlát is fogunk majd kapni - de ez még nem jelenti, hogy aztán lehet érte reklamálni is :roll:

votiv 8)
votiv

Zuz, lehet, hogy doki helyett mindenki szülésznőt fog fogadni? nem tudom :)
arról még semmit nem tudni, hogy mi lesz a választott szülésznőkkel, csecsemősökkel stb.

votiv 8)
votiv

Fibi, képzeld ma az utónévkönyvben találtam egy nevet "Neked": Főbe - a Diána egyik alakváltozata :) sztem elég cuki, bár jó furcsa :lol:

és kivi vagyok, hogy miért tetszik Neked újabban a Kondor Kata, és miért pártolsz el MGabitól? jöhet priviben is, ha túl szaftos :wink:

votiv 8)
votiv

Gyerekek,
én megértem (na jó, nem, de..) hogy a nők 95%a fosik attól, h idegen dokinál szüljön, bele se szólok ebbe, mert egyedül vagyok a témához, de egyet magyarázzatok meg: ha már hálapénz, és hálásak vagytok, minden oké, dokit a kedvenc sorozata alól, a tusi alól, stb rángattátok ki. Oké, de ez a néhány óra hol áll egálban az 50-80-100-130 ezres hálálkodással?????????
Amikor engem a megérdemelt pihenésemből rángat ki a főnök, hogy túlórázzak, miért kapok csak 50 vagy 100%os plusz órabért? Miért nem kapok plusz egyhavi (többhavi...) zsetont a fél napért, amit mondjuk szombaton bent kell töltenem? Miért nem kap ennyit a rendőr, aki arra vigyáz, hogy te épségben hazaérj éjjel, miért nem kap a pék, aki nélkül reggel éhenhalnál? És miért nem kap az aszfaltozó, aki nélkül nem érnél be dolgozni és kirúgnának? Tovább sarkítsam?
Ezt ti cseszitek el, akik több tízezreket rezzenéstelen arccal kifizettek! És addig nem szűnik meg a hálapénz, amíg ti meg nem változtok. Jöhet bármilyen törvény, ez addig nem fog változni! :roll:
Hahó, jó reggelt, ne a rendszert hibáztassátok, hanem magatokat, akik a rendszert életben tartjátok!
Ne haragudjon meg senki, lehet, h lassan annyit vesztek népszerűségemből, h kiutáltok innen, de ha kicsit belegondoltok, rájöttök, hogy igazam van.

Arról már nem is beszélve, hogy egy-két extrém esetet leszámítva nem kellett senkinek a doki, max vágni és varrni, mert a szülésznő vitte az oroszlánrészt. De ez már egy másik story.
neet
neet

Votiv,
egy csomó kérdéses és vitás dolgot lehetne tisztázni előre: pl. hogy szabadság alatt bejön-e az orvos, vagy sem. Ha nem, biztosít-e megfelelő helyettest, és őt hogyan díjazzák? Vagy hogy éjjel-nappal hívható-e? Ill. ide lehetne integrálni egyfajta szülési "tervet" is, megbeszélni előre, hogy mit nem szeretnénk [természetesen bizonyos keretek közt], és ezt írásban is rögzíteni esetleg :)
No meg ez valahol partnerként is kezelné a szülő nőt, nem orvosként, de legalább emberként; régi vesszőparipám, amit fent is írtam: miért kell az orvos-páciens kapcsolatnak már alapból szülő-gyerek kapcsolatként indulni (ld. doktor úr vs. vera)?
Jó orvosoknál, jó orvos-páciens kapcsolatban a fentiek természetesen tisztázásra kerülnek, de sok helyütt ezek a kérdések még mindig tisztázatlanok maradnak választott orvos esetében is.
És én nem értem, hogy ha a lakásfelújításomra minden részletre kitérő szerződést köthetek (és pl. kis túlzással négyzetcentire lemérhetem a festett falmennyiséget, majd beleüthetem a festő orrát abba, hogy öreg, itt kicsit elszámoltad magad), akkor egy olyan fontos dologban, mint a gyerekem megszülése, miért nem tehetem ugyanezt! Pedig őszintén: az épületgépészethez sem értek jobban, mint a szülészethez...

v
kisün

Végre sikerült vonalzót varázsolnom :-)
Andi

Kép
kisherczeg

Neet,
én speciel nem tiltakozom a fizetés ellen, csak az illegális-borítékos volta ellen :? Hiszen mindenkinek szíve joga orvost választani vagy nem választani, és ezt nem csak a szülésre értem.
Ha én nem választottam volna orvost, most konkrétan valószínűleg nem lenne gyerekem, viszont lett volna 3-4 küretem... azt kérdezed, megéri fizetni ezért? Ne kérdezd, úgyis tudod a választ...
És azért egy friss zsemle (bármennyire is orgiasztikus tud lenni az reggel, éhesen) és egy gyerek élete közt azért igen nagy különbség van... szerintem. Lehet erre azt mondani, hogy mindkét szülés komplikációmentes és könnyű volt. Igen. De előre ezt sosem lehet tudni, és ha véletlenül probléma adódik, akkor nem szeretném, ha Kovács Béla hentes-mészáros állna a szülőágyam mellett. Mert sajnos attól, hogy valakinek orvosi diplomája van, még nem jó orvos. MInt ahogy az, akinek nyelvtanári diplomája van, még nem jó nyelvtanár feltétlenül.
A fizetés mértékére azt kell mondanom, hogy a társadalom már csak ilyen igazságtalan: vannak sikerágazatok (lakberendezés, pénzügyi tanácsadás, szülészet) és vannak lúzerágazatok (pékség, rendőrség stb.), ez van. De a választás joga a miénk. Lakberendezőt és pénzügyi tanácsadót sem kell fizetni, de ha van rá igény és keret, akkor miért ne?
kisün

Kisün, nekem tetszik az ötleted, megszavazom! :D

Neet, reggel ezt már én is leírtam egy mondatban, hogy mi nyomorítjuk el a rendszert, aztán panaszkodunk rá :?
de azért nem lehet azt mondani, hogy a dokik meg szentek, akik szörnyű kiszolgáltatott helyzetükben és alacsony béreik mellett kénytelenek elfogadni a hálapénzt, különben felkopna az álluk. főleg az taszít, ha vki előre tarifázik. hol ott a "hála"? akár a Kisün által említett klasszikus értelemben? :wink:

emlékeztek még a hálapénzes oldalra, ahová névvel címmel összeggel feltették a dokikat, és micsoda botrány lett belőle?

és ahhoz mit szólnátok, hogyha a doki azért, hogy ügyeleti időn kívül bemászik hozzánk, adna szépen egy számlát, mi kifizetnénk szépen és ő adózna utána stb. mint egy normál vállalkozó?
persze ez meg a H-nak nem érdeke, mert akkor nekik kevesebb jut... de mondjuk, hogy a tb-ből az OEP kifizetné az alapszolgáltatást, a többit a H elintézné a dokival egymás közt, mi pedig az extra szolgáltatásért egyszer fizetnénk és nem zsebbe.

votiv 8)
votiv

meg az jutott eszembe, h a nagyapam falusi orvos volt. ha ejszaka fajo foggal, legy-petekkel teli fullel v hatban kessel mentek hozza, olyankor duhongott. de ha szuleshez hivtak, akkor egy szo nelkul ment, meg ha epp akkor fekudt is le... egyebkent nem volt egy alazatos ember. de a szules az tenyleg mas..... nem is tudom, mit akartam ezzel, talan azt, h az igazan jo szuleszek (orvosok, ba'ba'k, szulesznok, dulak, stb) mashogy viszonyulnak a szabadido fogalmahoz, mint mas halandok, es nem biztos, h meg lehet ezt halalni penzzel. es ha rendesen meg lennenek fizetve, nem is szorulnanak ra (raszorulnak egyaltalan?)! es itt vannak pl. Agiek. nincs fizetesuk, de nem kernek penzt a szulesert. de ha ad vki, az biztos lehet benne, h nem egy medence csempezesehez jarult hozza (foleg, h egy alapitvanyhoz lehet befizetni)............

Votiv, hat igen, ez a masik fele, h az orvosok vajon miert ragaszkodnak annyira ahhoz, h ott legyenek a szulesnel (amikor legtobbszor nincs is rajuk szukseg. legalabbis amig meg nem jelennek :evil:)? ez eleg penz-szagu dolog..

Coolio
recca

Zuz,
rossz reakció a háziorvosok részéről. Szerintem egyszerűen megszokták, hogy ha gáz van, úgyis kórházba küldik tovább a gyereket, így maguknak csak az "egyszerű" esetek jutnak, és ez félőssé tesz.
A kórházi orvosok ellenben röhögőgörcsöt kapnak attól, ha valaki antibigyót kap "csak" piros torokra, hiszen hozzájuk az ilyen enyhe esetek el sem jutnak :)
Nekem az a szerencsém, ahogy írtam, hogy magam is abban nőttem fel egy megbízható orvos mellett, hogy nem kaptam antibiotikumot. Ez kialakít egyfajta habitust és magabiztosságot, és így én is merek NEM adni a gyerekemnek, mert tapasztalatból tudom, hogy nem kell mindenre. De ha egy szülő abban nő fel, hogy ő is mindenre kapott, akkor nem ismer más módszert, és bizonytalan, hogy mit csináljon, így inkább beadja.

És ha már filozófikus hangulatban vagyok ma este, akkor elgondolkodva a fenti dolgon kicsit hasonlít ez az otthonszülés témaköréhez: mert egyszerűen nincs meg az emberek többségében a magabiztosság, hogy otthon szüljenek, hiszen nem ezt látták "otthon" gyerekkorukban, nem ebben nőtt fel, így a többség (én is) inkább a "biztonságot" jelentő kórházat választja.
kisün

Kisün, ráadásul ez a világ aztán tényleg mindent meg is tesz azért, hogy az egészségkultúrából betegségkultúra legyen :roll: ehhez jön még a jó kis önpuszító magyar virtus is :wink:

Zuzi, nekem is gyakori "problémám", hogy nem merem felülbírálni a gyerekorvost :roll: főleg ha igazi vészhelyzet van, és tényleg nagyon beteg a gyerek, olyankor már fosok nem engedelmeskedni az orvosi parancsnak, még ha sejtem/érzem is, hogy nem kéne. tudom, tudom, váltani kellene... (és jó lenne még mielőtt jön ketteske)

votiv 8)
votiv

Kisherczeg,
éljen a vonalzód!!! Már neked sincs sok hátra :mrgreen:

Rec,
az én orvosom is egyetlen zokszó nélkül és vidáman jött be éjjel kétszer is szülni, mert imádja csinálni. Viszont gondolom nagyapád is kapott a faluban soksok dolgot hálából (itt nem pénzre gondolok, hanem olyasmire, amit anyósom is kapott [sütemény, termény, tojás, ajándékok, szívességek stb.], ő védőnő volt, és soksok otthonszülést vezetett le, mert a város messze van, a körzeti orvos meg kutyaütő volt). Szóval az, hogy valaki szerelmesen csináljon egy dolgot és kapjon érte (külön)fizetséget is, számomra összeegyeztethető.
kisün

[quote="recca"]e írta:reccaz eleg penz-szagu dolog..

na meg amirol Kisun is ir: az orvosi felsobbrenduseg. orvos nelkul csak rossz vege lehet egy szulesnek. hacsak nincs szerencsed........ bruhuhu

Coolio
recca

Neet :) Én is ügyeletes-párti voltam... aztán mostanra már "saját" szülészorvos-párti lettem, igen jó okkal :( Úgyhogy mindkét oldalt megértem. Valóban pofátlanul sok a "hálapénz", de bizony mi vagyunk érte a hibásak, nem az orvos, mert tisztelet a kivételnek az orvos nem reklamál, hgoy mennyit kapott...

De most megint ott tartunk, hogy mindenkinek igazsága vagyon....

Recca :) Köszi, értem már így :)

Jóccakát!

indianyo

Kisun, persze nyilvan kapott. nem is ezt akartam ezzel mondani... csak hogy az emberben van egy rossz erzes, h kirangatott vkit az agybol, a hangversenyrol, stb. aztan nem is kellene, h legyen ez az erzes, mert egesz masrol szol. namindegy, remelem ertitek :?
es termeszetesen mi is adtunk Agieknak. es TENYLEG halabol......

Coolio
recca

Az, hogy a hálapénz rendszerét mi tartjuk fent: talán én írtam elsőként, de ebben mindenki egyetértett. Neet! Miért utálnánk meg azért, mert hasonlóan látjuk? Csak azt hidd el, hogy Neked szerencséd volt az ügyeletes dokival! Az tuti fix, hogy ha más az orvosom (pl az ügyeletesnél szülök), akkor simán megcsászároz. Sok hasonló szülésről hallottam, aminek azért lett császár a vége, hogy az anyukát kíméljék. Akkor és ott megváltás lett volna, de íg yutólag nagyon hálás voltam, hogy kivárta a dolgokat......Hogy a szülésznő van ott végig! Ez is nagyon igaz... De sajnos a mai rendszerben mindenben a doki dönt (és ő a felelős is)!!!!! Még abban kérdésben is, amihez a szülésznő esetleg jobban ért. Ezért nem mindegy, hogy ki a doki.

Kép
Kép
zuzmo1

Rec,
á, akkor félreértettem, bocs.
Nekem egyébként nem volt rossz érzésem, pedig másodszor ágyból rángattam ki, de tudtam, hogy ő ezt vállalta, és imádja csinálni... hozzátartozik persze az is, hogy éreztette is velem, hogy BÁRMIKOR hívhatom. És én is tényleg hálából adtam :lol:
Csak az a baj, hogy szerintem nem Ágiék és az én orvosom jelentik a szülészek nagy részét, és olyankor bizony jól jöhet egy szerződés :?
kisün

[quote="recca"]e írta:reccas termeszetesen mi is adtunk Agieknak. es TENYLEG halabol......

hu kicsit elgondolkodtam, hogy is volt. az adas stimmel. a hala is stimmel. csak kapcsolat nincs koztuk feltetlenul. inkabb azert adtunk, mert nekik ez a beveteluk, ennyi a (penzbeli) fizetseg a munkajukert. nincs mas. mint peknek a kenyerert :wink:

Kisun, szerzodes, partnerkent-kezeles nagyon jo otletek. vajon mikor...

Coolio
recca

Látom jó témát sikerült feldobnom :lol:

Egyébként ne ijesztgessetek az ügyeletesnél való szüléssel, mert még én is járhatok így. Bár a dokim megnyugtatott, hogy a doktornő biztosan ott lesz. Vajon kire gondolhatott? :?

Kisün,
Tetszik a felvetésed a szerződéses dologgal.

Votiv,
Nagy gratula a szakmai elismeréshez. :lol:

Deni,
A Niki tök jó név, nekem is tetszett, de hát mivel apa egyik exét így hívták nálunk ugrott :lol:

Betegeknek jobbulást!

És csak még egy példát írnák, mert itt annyira belemerengtünk a fogadott doki témába. Egy vidéki család nem fogadott dokit, mivel nem volt rá pénzük, így a nagy napon anyuka az ügyeletesnél szült. A szülést követően azért próbálták valahogyan meghálálni a dokinak az ügyeletében végzett munkáját és adtak neki 3e Ft-ot, amit keservesen gyűjtögettek össze. A doki megnézte a borítékot és gúnyosan megjegyezte: az autómnak is négy kereke van.

Kép Kép
curse

Igen, én is úgy látom, ahogy ti, hogy sokmindenkinek igaza van, csak annak az orvosnak nem, aki megmondja, hogy akkor az annyi mint 100 ezer ft. Ha már hála pénz a neve, legyen a hála a mértéke. Ha egy családnak 3000-e van erre, akkor annyi, akinek 300000, annak meg annyi. Csak azt nem értem, hogy szaladhatott el ennyire a ló némely kismamával és dokival, hogy az 50ezer töbszörösei csak úgy röpködnek a levegőben. :shock:
Egyik ismerősöm az egyik legfavortiabb bébetűs dokinál szült (már nem tudom, melyiknél, de nem is ez a lényeg), ez a doki általában 50 és 100 között kap per babakopf. És ez az ismerős mondta, hogy hát igen, ő is fizetni fog, mert már a többedik gyereket szüli vele, és nagyon jó és hálás, odavan érte, stb. Elcsodálkoztam, mert tudtommal nem veti fel őket a pénz, és megnyugtatott: 20 ezret ad. Ezek szerint lehet olcsóbban is hálálkodni.
Egy másik ismerős pedig egy másik nagynevű H dokijánál szült és császárral, és csak lestem, hogy na ez mennyibe foig kerülni, és negyvenet adott.
Szóval úgy lenne kevésbé mocskos ez a hálapénz, ha anyuka dönthetné eé, mennyit ad, és nem a doki mondaná meg, vagy ha ő mondja meg, akkor a Kisün és mások által említett számla is menjen hozzá.
Ennek az a hátulütője viszont, h a számla a dokinak sokkal többe kerül, mint a zsebbe, így ráteszi a sápot is, és 200 lesz egy szülés, hogy adó, stb után is megérje a dokinak. Ismeritek azt, amikor igénybe veszünk egy szolgáltatást, és a szolgáltató ránk-kacsint, hogy na és számla kell-e? De ha blokk se kell, még olcsóbb...
Jó, legyen hálapénz, és ez a vége a gondolat-menetemnek, fizessen, aki hálás és akar és tud fizetni, de ő maga döntse el, mennyit, és ne ilyen égbekiáltóan arcátlan összegek vándoroljanak ki a mama zsebéből. Különben is akkora biznisz már ez a gyerekcsinálás, hogy feláll a hátamon a szőr, hogy a gyerek nem lesz boldog, egészséges és kiegyensúlyozott, ha nem a legcsicsásabb, legdrágább, legmenőbb, leg leg leg cuccokat kapja.
És ez már a terhes nőknél elkezdődik.
Láttátok a minap a fókuszban vagy miben azt a részt, amikor egy kismama panaszkodott, mennyibe kerül a terhesség+gyerek? Valami 500K volt a vége. Sikítva kapcsoltam el.
neet
neet

Vera,
a tegezős problémára is van megoldás: ha a nagytudású letegez, hogy verám, akkor megnézem hol áll a babád, mondd csak neki, hogy jól van, bélám, nézd csak. (Remélem, Béla nevű doki nincs itt, nem akartam személyeskedni) :D

Ancsi,
Lencsi jobb lett reggelre? ++++

Egy utsó (??) gondolat még a fenti témához: anyukám, nővérem mindig borítékkal vonulnak a dokihoz. Én életemben egyszer vittem kétezret, amikor először nődokihoz mentem, és egész éjjel előtte azon aggódtam, hogy hogy lesz ez, mikor adom oda, stb? És a vizsgálat után ott szerencsétlenkedtem, majd kinyögtem valami köszönömöt és előkaparásztam a borítékot a táskámból, a doki csak bólintott és eltette. Neki annyira természetes volt, nekem annyira ciki, hogy soha többé nem próbálkoztam. Mert közben ott ült 2 méterre az asszinsztens, és az egész olyan kellemetlen volt, nem is tudom, miért... azóta megköszönöm és kiviharzom a rendelőből. :lol:
És tényleg, eleinte marha cikisnek éreztem, hisz az a rend, hogy borítékolunk, de nekem annyira nem volt és suliba jártam és albérletben laktam és leginkább azért, mert annyira tiltakozott bennem egy hang... ráadásul egy ezres a mai világban meg tényleg olyan, hogy akkor inkább semmit.
neet
neet

HELP: úgy néz ki valami elkezdődött, csak most már elbizonytalanodtam.

Szóval reggel 5 óta folymatosan vannak fájásaim, az első órában 8-10 percenként jelentkeztek, azóta viszont össze-vissza 5-13 közötti skálán, ez normális?
A fájásoknak kell mérni a hosszát is???? Én csak a köztes időket mérem.

LÉCCI segítsetek!!!

Kép Kép
curse

Sziasztok!

A Dr Barna Péter a fiatalabb orvos, magas, szimpatikus , de sajnos olvason, hogy senki nem jár hozzá tőletek.

Esetleg BB-hez jár valaki? Elméletileg hozzá jártam, de most csak decemberre kapnék időpontot hozzá, addig meg nem akarok várni. Tényleg ilyen nehéz bekerülni hozzá? Ha nagyobb baj van, és hirtelen kell egy vizsgálat, ti hogyan éritek el?

üdv

babicskó
babicskó

CURSE!!! JÖN ADÉL BABA :) :)
Éljen!
Sajna nem tudok segíteni amúgy fájás ügyileg, mert nekem indított szülésem volt :?
De HAJRÁ HAJRÁ HAJRÁ!!!

Szép élményt kívánok egy könnyet gyorsat és olyan jóóóóóó lesz megfogni a kisbabád!
Én meg mindgyá pityergek itten... :oops:

Értesíts minket mi a helyzet!

Rylie
rylie

Curse!

Gratula a fájásokhoz. ha a fájások erősödnek, akkor az már a vajúdás kezdete. Egy rendes fájás kb 30-45 másodpercig tart. ha már rendszeresen kb 10-15 percenként jelentkeznek, akkor elkezdődött!!!
Ha elfolyik a magzatvized be kell menni a kórházba. Ha egy kis vérzést észlelsz valószínű a méhszáj tágulása miatt van, (akkor is menjél kórházba).

van még kérdésed?
babicskó

Curse,
HOPPÁ!!! Drukkok!!!
Ahogy Babicskó mondta: egy rendes fájás 30 másodperc fölötti (nekem 1 perc hosszúságúim voltak).
MÁsik tipp: ülj bele egy kád finom meleg vízbe: ha beindult a szülés, akkor a fájások erősebbek lesznek, nem ritkulnak vagy sűrűsödnek, ha még nem indult be igazán, akkor ritkulni fognak!! :)

Neet,
én pont azt mondom, hogy NE legyen hálapénz, hanem legyen tiszta sor. Ne nekem kelljen kitalálnom, hogy mondjuk egy cipőért mennyit kell fizetni (mert bár nagyon jól hangzik, hogy amennyit gondolok, de engem is zavar néha, hogy nem túl sok, nem túl kevés???) és borítékban dugdosnom, mert azt én is UTÁLOM!!!
Abban biztos lehetsz, hogy ha engem akárki "idegen" letegez (kivéve természetesen a 80éves nénibácsikat), akkor visszategezem :wink: Dokimmal meg nincs ilyen probléma, mert én vera ő zsolt, és tegeződünk... de jellemző egyébként, ahogy a szülésznőm mondta, hogy sokan szóvá teszik odabent, hogy sok kismamájával tegeződik :shock:
Tegeződni orvosok nem szoktak, de mégis egyenlőtlenségről árulkodik az Ágika-doktorúr viszony :?

Rec,
akkor, ha a nők elkezdik partnernek tekinteni magukat. Mert ugyanúgy, ahogy a hálapénzrendszert, ehhez is két oldal kell, hogy fenntartsák :?
kisün

Curse!
Mérd a hosszát is, nekem 35 mp volt, és erre azt mondták, hogy csak jósló fájás. az a jó, ha 45mp-1-percig tart, és rendszeresen 5 percenként jönnek. De Zsancinak pl nem volt seha rendszeres fájása, mégis kitágult.
TIPP: forró ital+ forró fürdő! Ülj be a kádba, és lazíts, lehet, hogy elmúlnak, lehet, hogy erősödnek a fájások. Ha továbbra is bizonytalan vagy, telefonálj be a szülészetre!!!
Hajrá!!!! Szorítok!!!!! Jelentkezz majd!!!
puszi

Kép
Kép
zuzmo1

Ha elvekröl beszélgetünk, akkor egyetértek Neet-tel, hogy nem jo igy a hálapénz rendszer, és persze hogy mi vagyunk érte a felelösek, mert mi tartjuk fent. Viszont fenntartom azt, hogy a szülés speciális esemény, és ezen belül az egyes esetek is lehetnek speciálisak. pl nálam sztem abszolut megérdemelte az orvos a pénzt, mégha nem is volt kevés. amit a tizenakárhány ora alatt és a végén a vákummal produkált, azt tuti hogy egy ügyeletes (nem mindegyik) elintézte volna egy császárral.
emellett sztem is a szerzödés/számlás dolog jo lenne.

Votiv,
köszi, érdekes ez a név :D de inkább vmi egyszerübbet szeretnék 8)
és egyetértek teljesen, amit irsz. annyit viszont hozzátennék, hogy az én dokim alapbol nem az a végig-matatok-a szülés alatt-tipus. csak akkor jött oda, amikor szükség volt rá, és csak akkor avatkozott bele bármibe is, ha tényleg muszáj volt. bár tudom, hogy ez még nem elterjedt "szokás" :?

Recca,
szerintem is tökjo lenne, ha csakis szerelemböl, hivatásbol csinálnák a szülészek, amit csinálnak. csak sajnos ez a mai világban nem igazán jellemzö, mert ök is pénzböl élnek. és ha egy orvos tényleg igazán jo orvos (persze ez szubjektiv, elismerem), akkor én nem sajnálom töle a medencéjét :wink: Verával egyetértek ebben, hogy ezt össze lehet szerintem egyeztetni.

KépKép
fibi

ja, és Rec,
Ági is többet érdemelne. ö aztán pláne.

Curse,
szoritok én is!!!!!!

most viszont indulnunk kell...
fibi

HAJRÁ ADÉL BABA!!!! LEGYÉL GYORS ÉS ÜGYES ÉS MEGSZÜLETÉS UTÁN JÓL ÖLELD MEG AZ ANYUKÁDAT :):):)

indianyo

Curse,
szorítunk!!!! jelentkezz ahogy tudsz!!!!!

Kép
akata

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet: