Én ezt az egész dolgot két részre osztanám: a körzeti kórházi infrastruktúra nekem JÁR, mivel a fizetésem nem kis részét pont ezért perkálom le. Az, hogy a dokim ott alkalmazott, vagy csak szerződéses, szerintem nem engem kellene, hogy terheljen, hanem az orvosnak és a kórháznak kellene lesakkoznia egymással.
Az orvos viszont azzal, hogy a szabadidejében dolgozik, szerintem különszolgáltatást nyújt nekem. Ha éjszaka közepén kihívunk egy vízvezetékszerelőt, hogy javítsa meg a konyhai csapot, senki nem csodálkozik, ha igen vaskos számlát nyújt be (megjegyzem, ha nem kérem a számlát, gyakran olcsóbb

... a feketegazdaság itt is működik).
Ha egy (szülész)orvos teszi ugyanezt, mégis mindenki felhördül. Itt ugyanis szerintem egy igen összetett és bonyolult hagyományrendszerrel állunk szemben: ennek ugyanúgy része az, hogy falun régen az orvosnak, papnak, tanítónak természetben rótták le az emberek a hálájukat (azért, hogy jóindulatukról biztosítsák magukat, de lehet, hogy egyfajta mágikus-rituális aktusként "áldozattal" kívánták biztosítani a jólétet és az egészséget... bár ez már kicsit messzire megy

). Átvitt értelemben mi is ezt tesszük, és mivel nekem nincsenek itthon tyúkjaim, megy a boríték.
És része az is, hogy a hippokráteszi eskü még mindig egyfajta übermensché emeli az orvosokat (elgondolkodtatok már azon, hogy miért KELL "doktor úr"-azni az orvosokat, ha azok a keresztnevünkön szólítanak??? ), legalábbis etikailag, akiknek minden percükkel és minden erejükkel önzetlenül szolgálni kell az emberiséget... és ebbe valahol nem fér bele, hogy utána pénzt kérjenek érte, legalábbis sok ember szemében.
Aztán ehhez jön még, hogy az egészségügyi dolgozók nagy része brutálisan alulfizetett és túlhajszolt (azon akadtam fenn egyszer, hogy a lakásfelújításunkon dolgozó szakmunkások, lévén jó szakemberek, kb. 3x annyit kerestek, mint egy fiatal orvos...)
Ezt a hagyományrendszert marhára megszokta mindenki, orvosok-páciensek egyaránt, és ezért nagyon nehéz áttörni, megtörni, letörni.
De egyetértek Reccával, valahol el kell kezdeni...
Én pl. szeretném, ha legálisan fizethetnék az orvosomnak azért a szolgáltatásért, amit a szüléskísérés jelent: ebbe beletartozna a konkrét összeg mellett egy szerződés is, amiben le lenne írna, hogy ő mit vállal, én mit kapok azért a pénzért, amit fizetek. Mert ha nincs szerződés, reklamálni sem lehet. És a környezetemben láttam már olyat, hogy egy bűnrossz szüléskísérés után az anyuka mégis fizetett az orvosnak, mert azt úgy illik
És nem utolsósorban az orvos is adózna ebből a pénzből, és ugyan nem tudok konkrétumokat, de szerintem a hálapénzek adója igenigen nagy végösszegre jönne ki.
És még egy utolsó gondolat: qrva sok szabadidőm lehet, ha ekkora regényt összehoztam

bocsi