A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Szülészetek, kórházak » Szent Imre kórház azaz a Tétényi - Ikea szoba &eacut

votív! s nem lehet hogy pont azért lettél "nyelvzseni" mert korán kezdted?
gödibarbi

Votiv :) és mit mond a fejlesztő Istiről?

indianyo

Szilvi,
sajnos teliholdas éjszakákon teljesen dugig van a kórház!!! A népszerűség átka... :wink:
dokik, akik neked tetszhetnének:
Bálint Sándor, Bálint Balázs, Bardóczy Zsolt. Mindhárom totál tömve van kismamával. Irtó sokat kell várni rájuk. De úgy vettem észre, az itteni dokik 90%-ra irtó sokat kell várni!!!
Ha a helyedbe lennék, csak szülésznőt kérnék fel, és az ügyeletessel szülnék. Most már 2 ügyeletes doki van egyszerre, az egyik biztos jó!!! :wink:
nem kevés pénzt spórlonál vele!!!

Kép

ZsanciKép
...hogy az utolsó emlékünk egymásról egy szép mosoly legyen...
zsancikant

elfelejtettem jelenteni: száraz volt a reggelünk :lol:
még nem tért vissza a teljes magabiztosság a holnapi reggellel kapcsolatban, de ajánlom a pelusnak hogy bizonyítson! :wink:
gödibarbi

Rec :) Jól láttam, hogy hajnali 2-kor írtad a h.sz-ed?? :shock: Te egy nőerőmű vagy! Ideje lenne megnevelned ezt a macsekot :wink:

Macs :) Nagy gratula Fülinek a járáshoz és a fogacskákhoz!! :D

Curse :) Hú, akkor Te már mindjárt szülni fogsz! :D Drukkkk! És ezek a macskák...

Tinu :) Én sem fogadtam szülésznőt, nem bántam meg, igazából azért nem, mert nekem bőven elég volt, hogy apa velem volt, más csak zavart volna. De nem vagyunk egyformák, szóval Te döntesz, csak azért ne parázz be kérlek, ha netán mégsem fogadsz előre, végülis TE fogsz szülni! :wink:

Indi :) Szuper, hogy Dominó már jól van! :D :D És én nagyon szeretem olvasni, ahogy papolsz, sokat tanulok belőle, és ha épp nem értek egyet, akkor meg bővül a látóköröm, szóval ne fogd vissza magad lécci!! :wink:

Fibi :) Jaj de jó, hogy Bálintod meggyógyult!! :D :D Király, hogy mégis lesz távoktatás :D És nem értem, miért ne kellenél a Montessoriba vagy bhová angoltanárnak, évekig kint éltél és angolul doktoráltál, én nem kívánok jobb tanárt a gyerkőcömnek, pedig én is maximalista vagyok! :wink: :D

Zuz :) Mesélj, milyen ez a baba-mama kör? És a házi cuccok tényleg jók, múltkor kipróbáltam a piacon a házi sajtot és juhtúrót, nagyon nyami :D

Mása :) Örülök, hogy nem bárányhimlő! :D És sztem tök más, ha Te beszélsz oroszul Orsikához, ez nem tanítás! Vagy ha igen, akkor a legtutibb tanárnénije van :wink:

Blaye :) Drukk az ekg-hoz! Drótok :(

Ancsi :) Én nem nézlek idiótának, mert olyan kaját is eszel, amit boltban kapni (és nem csak a biopiacon) :lol: sőt, kólát néha még én is :oops:
denizsa

Barbi, 6 évesen kezdtem. az egyáltalán nem korán!

Indi,
bíztat, hogy piciket lépünk előre - ezt én is érzem, bár vannak azért visszazuhanások, elkeserítő dolgok :(
de nem is nyugtatott meg, mert a feladatok, amiket csinál vele, olyanok, mint az "agyműtét, csak altatás nélkül" - így kell elképzelnem, hogy meg tudjam érteni :?
és most, hogy egy órát beszélgettem a muksóval, maximálisan bízom benne, és nem kételkedem a szakértelmében sem. iszonyú mázlink van, hogy itt kötöttünk ki! az egész társaság iszonyú profi, és hihetetlen, hogy ingyen dolgoznak, és a mai világban ilyen van és működik :shock: bár, muszájból :( de ahogy tudok, segítek nekik, írok az alapítványról cikket, meg lobbizok értük :)

votiv 8)
votiv

Barbi :) Száraz reggel! Ez ám a jó hír! :D Ez most melyik pelus is végül?
denizsa

Barbi,
éljen :)

Kata,
szerintem ezek a dolgok nagyban függnek a keresztfiad személyiségén is, lehet hogy nem érdekli a dolog még annyira. aztán az is lehet, hogy kifogott egy béna tanárt, vagy eleve az ovi/iskola rendszere nem teljesen kidolgozott. szal sokmindenen mulik, szerintem emiatt nem kellene leirni az összes kétnyelvü ovit/iskolát.
fibi

Zsanci, hol láttál te olyan kéttannyelvűt, ahol anyanyelvi tanárokkal van a gyerek körülvéve?? :lol:
én is ilyenbe jártam, a húszból egy sváb némettanárom volt. az anyanyelvűnek számít? :wink: :D

votiv 8)
votiv

Deni,
aranyos vagy, de amiatt aggodom csöppet, mert irta Kata hogy a Montessori oviba is anyanyelvü az angoltanár. én meg nem vagyok az :roll:
fibi

Fibi, dehát te nem is ovisokat akartál tanítani! szóval ne izgulj ezen :) egyébként meg az anyanyelviség tényleg nem minden.
hányan vannak közöttünk, akik meg tudnának tanítani egy külföldit jól magyarul? na? :D

votiv 8)
votiv

Votiv,
hát igen, ebben bizom, hogy Mont. suliba azért kelleni fogok :wink:
és amit irtál a végén: az egy nagyon jo kérdés 8)
fibi

Fibi :) Ne aggódj, KELLENI fogsz!! :wink:
denizsa

egy utso hsz a témában:
anno beszéltük apjukkal, hogy esetleg ha én csak angolul beszélnék majd gyerekkel, ö meg csak magyarul, annak lenne talán értelme, mert egyértelmüen elkülönülne számára a 2 nyelv. de nem mentem bele, mert ezt nem birnám ki. meg különben is hallaná, hogy másokkal magyarul beszélek.
ugyhogy mi egyelöre nem tudjuk, mikor kezdjük el az angolozást. az ovi szerintem esélyes, de ha B-t nem fogja érdekelni, én nem eröltetem majd.
fibi

Deni,
köszi :) bár ma anyukám megkérdezte, hogy hogyan akarok én majd 2 gyerek mellett valaha is visszamenni dolgozni? merthogy ugye nincs a közelben nagymama, aki besegitsen. ejjh, de másképp látjuk a dolgokat :wink:
fibi

Votiv,
osztrák iskola, isb (international school of budapest) és a spanyol-angol kéttannyelvű iskola. Most csak ez a 3 jut eszembe. És itt kevesebb a magyar anyanyelvű, mint a nem.
ugye nem ezekbe jártál???? :lol:

Kép

ZsanciKép
...hogy az utolsó emlékünk egymásról egy szép mosoly legyen...
zsancikant

Barbi: így már értem. :D
Deni: igen, sajna hajlamos vagyok rá, hogy ha valaki "idegen" van körülöttem, akkor igyekezzek annak a kedvében járni. Szóval lehet, hogy jobban érezném magam, ha "csak" a párom lenne velem. De okvetlenül kiderül a szülésnél, hogy is érzek. :D Aztán majd a másodiknál már okosabb leszek. Vagy nem.

Kép
Kép
tinu

Den! Fibi! Libero maxi volt. De rezeg a léce! :mrgreen:
gödibarbi

Zsé, na ezekbe - az első kettőről vannak tapasznyalataim - meg másért nem íratnám a gyerekem :roll: :D

votiv 8)
votiv

Votiv :) Nagyon tetszik, amiket a fejlesztésről mesélsz. MIlyen feladatok azok, amik az agyműtét érzéstelenítés nélkül kategóriába esnek? vagy az egész zusammen az? És tényleg megérdemlik, hogy lobbizz értük :)

Zsanci :) Látod, Bián kell telket vennetek, ott ilyen jó emberek vannak :)

Deni :) Jó, hogy előkerültél :)

BArbi :) minek tudod be a reggeli szárazságot?

MAcs :) msot valami nagyon furcsát fogok mondani, de bevált: nyersselyem betét nagyon jó a kicsípett popsira, azt megvédendő. Még lelőhelyet is tudok mondani, ahol ilyen betétet árulnak. Bár azt sose hallottam, hogy valaki eldobhatóssal együtt használta volna, de hát ha a moshatóban jó, akkor így is működik, szerintem.

indianyo

Tinu :) Nekem is az volt a jó, hogy nem volt ott má apán kívül, tudtam magamra (pontosabban befelé) figyelni. Néha így is benézett az ügyeletes sz.nő, de ez inkább kizökkentett, pedig csak jót akart a labdával meg ilyesmivel. Az is tetszett, hogy amikor megjött a dokim, megvizsgált és mondta kb mikorra várható a baba, de azonnal szóljunk, ha nyomni kell, addig nyugton hagy. Nekem ez jött be, legközelebb is így szeretném, mégha tényleg fantasztikus sz.nők vannak, akkor is. És ügyes leszel, ne aggódj! :wink:

Fibi :) Anyukád nem tudja, hogy milyen klassz lánya van? :lol: Vagy csak nélkülözhetetlen szeretne lenni :wink:

Puszi mindenkinek és jó éjt :D
denizsa

Ja és akartam még írni:
Votiv :) Csatlakozom Indihez, tényleg nagyon rendesek ezek a fejlesztősök és megérdemlik a támogatást és a cikkeid! :D Majd szólj, ha írtál róluk, nagyon elolvasnám!
denizsa

Deni,
hmm :wink:

én is mentem aludni :D
fibi

Képzeljétek ma megérkeztek a hiányzó bútorok, most már akármi történhet (na jó, azért akármi inkább ne) :lol:

Jucus,
Én nagyon tudatlan vagyok, mi az a FMH? Lehet, hogy szombaton kinéznék, ha tudnám hol van :lol:

Deni,
Jó, hogy jöttél, de magatokról semmi hír :(

Barbi,
Pelus :lol: Holnap dobnék egy privit (ma már zizi vagyok hozzá) a kezdő listával kapcsolatosan, ha nem gáz.

Indi,
Szerintem se hagyd abba, én szeretem olvasni, amiket írsz és időnként még én is tanulok belőle.

Nyelvtanuláshoz csak annyit, hogy én tök pipa voltam anno. Az én évfolyamom volt az utolsó, akinek még oroszt kellett tanulnia ált. isibe. Az utánam lévők +4 évet kaptak arra, hogy az angolt vagy a németet elsajátítsák. Azt gondoltam, hogy nekik mennyivel könnyebb lesz ezek után majd érvényesülni az életben, mert sokkal többet és jobban tudnak egy nyelvből megtanulni, sőt az első után a második nyelv már gyerekjáték lesz. Aztán pár év múlva szembesültem azzal, hogy én jobban beszélek és többet tudok angolul, mint azok, akik a plusz éveket kapták.
curse

VÉGIGOLVASTAM!!!!!!!

Macs,
2lábon járó Füli HŰHA! Alig született meg még... :D

Neet,
felmosó Eszti sem semmi, nagyon aranyos!!! :)

Fibi,
kisregény lesz
nyelvatnítás: hááááát én a minél későbbi szervezett nyelvoktatás (értsd LEGKORÁBBAN általános iskolában) bevezetése mellett szoktam érvelni, legalábbis nem anyanyelvi beszélő oktatók esetében (hiszen akkor a gyerek mindenképp egy korrumpált nyelvi mintát sajátít el). Anyanyelvi környezet, vagy anyanyelvű szülő természetesen teljesen más tészta! :)
1. USA, brit stb. kiejtés: mindegyik kiejtés koherens rendszer, és mint anyanyelvi rendszer, mind „helyes”.
2. nem lehet, hacsak nem nyelvzseni, és nem tanult meg anyanyelvi szinten beszélni. Ismerek ilyet, de veszett ritka. Egy átlag-jó képességű gyerek kb. 12 éves koráig tud anyanyelvi szinten elsajátítani egy másik nyelvet. Utána az emberek 96% erre képtelen. Marad a 4 % de ezek sajnos általában nem nyelvtanárok...
3. egy gyerek másképp tanul. Engem 7 éves koromban Ausztriában mindenféle német nyelvi előképzettség nélkül bedobtak az első osztályba. Semmilyen formális nyelvoktatásban nem részesültem. 3 hónap múlva az addig rendezetlen nyelvi információból egyszerre összeállt a nyelv, és tudtam németül. :)
Külföldön élő nyelvtanár: én pl. anyanyelvi szinten beszélek németül, és csapnivaló némettanár vagyok, mert egyáltalán nem értem, hogy mit nem lehet ezen érteni, olyan egyszerű nyelv :D Angoltanárnak viszont korrekt vagyok, azt pedig csak az iskolapadban tanultam, de ott a rendszer tanulása eleve másképp láttatta velem a nyelvet, könnyebb továbbadni :)
CÉLOK: a kisbabakori nyelvtanítással az a baj, hogy mivel nem kapcsolódik hozzá rögzítés ill. szervezett oktatás, nagyrészt passzivizálódik, tehát aktívvá csak akkor válhat, ha később nyelvoktatásban vesz részt, ill. külföldön él a gyermek. De ha ilyen mélyen rosszul rögzülnek bizonyos dolgok, akkor annak az esélye, hogy valaha anyanyelvi szinten megtanuljon egy nyelvet, szerintem jó eséllyel elvész, vagy legalábbis akadályokba ütközik, hiszen felül kell írni bizonyos hibákat. És itt a kiejtés a legkevesebb (nekem is van egy amerikai és egy brit kiejtésem, az aktiválódik, amelyik környezetben vagyok)! Nyelvtani rendszerek ugyanúgy rögzülhetnek hibásan. És ezekt rohadt nehéz korrigálni. Én tehát ezért nem tartom hasznosnak, ha ilyen kisembert ilyesmivel vegzálnak.

Indi,
jövő szerdáig sűrűségben vagyok, utána összehozzuk a békás talit :D

Ancsi,
Dóci eszméletlen mód utálja a gyümölcsöket, kivéve a banánt meg az almát, ill. most a csemegemazsolát... viszont szerencsére zöldségben mindenevő :D

Rec,
macsek :( tapasztalat: macskát nevelni lehetetlen...

Mása,
abszolút helyes, hogy beszélsz hozzá oroszul, hiszen te anyanyelvi beszélő vagy! :D

Barbi,
ez mindenkinek a saját döntése, és attól, hogy én nem értek egyet vele, nyugodtan csináld :)

Blaye,
ilyesmiken gondolkodtam én is, a helyedbe képzelve magam: hogy két gyerekkel mennyivel gyorsabban nőhet a pocak, és hogy mennyivel nehezebb lesz a vége felé :) No meg a szülés is teljesen más lesz. Nagyon drukkolok, és nagyon csodállak! De a három gyerek édes lesz együtt, és úgy emlékszem, Vincével is rengeteg tejed volt, így most két gyerekre is bőven elég lesz!!

Zsan,
tapasztalataim szerint az anyanyelvi környezet jobb, mint itthon a kéttannyelvű: németből én native-speakernek számítok, angolból a kéttannyelvű ellenére is jóóóóóóó messze vagyok ettől a szinttől, pedig engem Votivval ellentétben körülvettek az anyanyelvi tanárok :D

Votiv,
karinthyban soksok anyanyelvi tanár volt :D

Most épp loptam jó sok időt, már mindenki alszik, remélhetőleg így is marad még néhány óráig... tegnap mondjuk fél-horror éjszaka volt, mert Dóci 2-kor felébredt, és 4-ig nem tudott visszaaludni. A szerencsém az volt, hogy korán lefeküdtem aludni, így viszonylag kialudtan ébredtem :D
kisün

Még benéztem, hogy mi újság nyelvtanilag :)

Már biztos mindannyian alusztok. De én még itt kukorékolok, mert dolgoztam.

Kisün:)
Nagyon érdekes és igaz dolgokat írtál a nyelvtanitásról :)

Deni :)
Hol jártál, báránykám, ma ill.már tegnap ??? :) Hiányoltunk:)

LÁNYOK! Megvan esetleg valakinek a "zene ovi" nevű cd. Azt hiszem az a neve. És ha igen, akkor elkérhetném :roll:

Na most meek aludni ! Aludjatok szépen:) Szép álmokat :)

Mása
szmagdi

Jó reggelt :)

Indike,
Érdelek a lelőhely! Mindenre hajlandó vagyok, Füli popsija érdekében!

Neet,
méltem!!!

Tinu,
ha a szülésznővel megbeszéled, mi neked a jó, akkor úgy is lesz. De hozzátenném, a szülés előtt nekem is volt elképzelésem arról, nekem mi lenne a jó, le is zsíroztam előre, aztán amikor ott voltam, akkor egészen másképp festett minden. Szóval ne aggódj, néhány vizsgálat ugyan muszáj, de ha azt akarod, hagyjanak békén, akkor úgy is lesz :)

nyelv-témába nem szólok most bele, anno a nyelvi ovi kapcán már beszéltünk erről...

szép napot mindenkinek!

csók

Macsek

de szóltam egy moderátornak (Apa) a spamok miatt, üzeni, hogy senki ne nyisson meg, egy ilyen privit, egyebet sem, mert VÍRUSOS OLDALAKRA VEZETNEK!!!!
macskanyu

érdelek = érdekel... :oops: :oops: :oops: :oops:
macskanyu

Kisün,
köszönöm hogy leirtad a véleményed, ismét tanultam Töled :D erösen el fogok gondolkozni rajta, mert még nem alakult ki a konkrét terv Bálinttal kapcsolatban. Exfönökkel lehet hogy szembe kell mennem majd, tavalyelött elslisszoltam elöle....
Az meg biztos érthetö volt, hogy probáltam védeni az itthoni szegény angol tanárokat az anyanyelviekkel szemben :mrgreen:
fibi

Szép reggelt!

De sokat tanultam tőletek! Ugyan még ülepednie kell, de jó volt olvasni a nyelvtanulásról. Én -mint írtam- a nyelvekkel hadilábon állok. Bár nem adnának el angol, német és franciahonban, azért tudásnak nem nevezném a dolgot. Közgazdász lévén a tanításhoz nem is értek, ezért vagyok bizonytalan. Ugyibár lánykáim még ráérnek, de a fiam már 8 éves (másodikos), tehát neki el kellene kezdenie valamit? Itt az idő körbenézni lehetőségek tekintetében. Ami jó, hogy érdekli is az angol. Német órára mehetne délutánonként a suliban, de azt nem szeretné.

Egy kicsit ide tartozik, de biztos offnak számít, ezért bocs: Indi :D Zsófka lánykám korát tekintve iskolaköteles lesz jövőre, viszont én szeretném, ha még egy évig játszhatna. Állítólag iskolaérett, szerintem még nem. Ugyi nem ártok neki, ha még nem megy suliba? Már úgy gondolom, hogy nagyon unatkozna az oviban, stb. Hallottam már ilyen nézeteket, és (picit) elbizonytalanított. Szerintem, csak ha túl érett gyerekről van szó, akkor probléma ez. Nos, az én lányom nem az, egy teljesen átlagos (nekem persze überszuper) 5 éves kislány, aki imád rajzolni, játszani, viszont meglepően komolyan gondolkodik. DE: szociálisan nem érett!!! Nem vagyok szakember, csak ismerem a lányom. Ezért kérdeznélek meg téged/titeket a dologról. És bocs mégegyszer az offért.

Zsu
zsugyu

És ahogy ígértem egy kép a megkeresztelt lánykáról. Zuz! Eszembe jutottál. Ugyanis nálunk a fiam volt a fényképész. Annyira ügyes, és nagyon szereti csinálni. (persze anyukám is képezett, de az ő képei még nem jöttek át a szomszéd utcából lábon :? ) Szóval ezt a bátyus készítette: Kép
zsugyu

Kisün,
még azt akartam irni, hogy mi majd szeretnénk késöbb pár honapot (minimum) külföldön élni, tényleg az a legjobb a nyelvtanulásnak (az anyanyelvi szülön kivül :) ). De ha ez esetleg nem tud megvalosulni, akkor az jutott eszembe, hogy a kicsi korban megszerzett passziv tudás nem jobb azért, mint a semmilyen "tudás", a késöbbi nyelvtanulás szempontjábol? Mert irod, hogy "a kisbabakori nyelvtanítással az a baj, hogy mivel nem kapcsolódik hozzá rögzítés ill. szervezett oktatás, nagyrészt passzivizálódik, tehát aktívvá csak akkor válhat, ha később nyelvoktatásban vesz részt".

Zsugyu,
nagyon szép a lánykád! :D
bár Indit kérdezted, szerintem semmi baja nem lesz a lányodnak, ha 1 évvel késöbb kezdi a sulit.
fibi

Fibi :D Köszi. Bár Indit szólítottam meg, (róla tudom, hogy tanító), mindannyiótok véleménye érdekel. Köszönöm.

Zsu
zsugyu

Helló!

Na ehhez a nyelv témához nem tudok hozzászólni, mert egyrészt én antitálentum vagyok, elég sokat tanultam angolul és még ILS módszerrel is, hallod Fibi? :), de hiába, sztem engem még mindig el tudnának adni... :oops: oroszt is tanultam 8 évig, aztán abból is eladnának, több nyelvvel meg egyelőre nem próbálkoztam, de kéne egy középfokú majd a diplomámhoz, háááát lehet, hogy emiatt nem kapok majd diplomát??? :roll: Úgyhogy nálunk nem merül fel, hogy beszéljek-e más nyelven is B-hez. :lol:

Viszont kérdésem lenne, hogy szerintetek, az, hogy Bendi, állandóan nyafog és jelzi, hogy vegyük le a pelenkát (imád pucéron szaladgálni) és miután leveszem pisil (nem azonnal de pár percen belül) az jelentheti azt, hogy ő már máshogy akar pisilni és nem a pelusba? Vegyek neki bilit és ültessem rá, amikor így le akarja venni a pelust? Vagy inkább csak nem szereti, hogy be van csomagolva, de bilizés még korai, másfél évesen?

Zsugy

Csajszid csodaszép. :) És nagyon csinos is. :)

ruz
ruzicsky

Jó reggelt!

Zsuzsi :) waldorf-szemmel: van néhány gyerek, akinek fontos 6 évesen - már ha egyéb tekintetben valóban iskolaérettek - elkezdeni a sulit, mert például túlságosan intellektuálisak és az óvoda nem elégíti már ki a kíváncsiságukat. De ők a kisebbség! Mindenképpen jó dolog 7 éves korig húzni az ovit, mert az anyanyelv tanulása a versek/mesék/dalokon és a játékon keresztül kezdődik, nincs fejlesztőbb tevékenység a szabad játéknál és ezt az óvoda - már ha jó az óvónéni - tudja csak biztosítani. Különös tekintettel az állami tantervű iskolákra sajnos az első osztály már darálók és ott szabad játékra már nicnds lehetőség, csak intellektuáli anyagbetöltésre :( Erre pedig a boldog, felhőtlen és irányított tanulástól mentes óvoda tud felvétrezni .- no meg a szülői ház.

De ez az én nézőpontom, remélem, Jucus, mint Óvónéni is leírja az ő tapasztalatait, gondolatait a témában :)

MAcs :) Kékpanda bolt a Bartók Béla út 25-ben - Gellért tér utáni 1. villamosmegállóban icipici bolt - kapható burettselyem betét az érzékeny popsira. Ezen kívül egy nem természetes, de jól szellőző megoldás, amit az én nem érzékeny bőrű, de pisis pelusban lenni nem kedvelő (teljesen érthető :wink: ) fiacskámnál remekül használunk: a polár betét. Ez a jótapintású bolyhosodó poláranyagból szabott téglalapokat jelenti, nem kell szegni, nem szöszösödik és remekül szárazon tartja a babapopsit.

folyt.köv.

indianyo

Fibi,
pontosítok: sok olyan embert ismerek, akik óvodáskorukban voltak kint nyelvterületen, utána hazajöttek, nem használták a kinti nyelvet, és a felszínen abszolút nem tudtak mondjuk angolul, de könnyebben tanultak meg, hiszen a nyelvi struktúrák nyilván ott voltak valahol mélyen. Ezért mondom azt, hogy esetleg akadály, ha valami ebben a pici szivacskorban rosszul ragad meg.
Gondolkodtam tegnap ezen a dolgon, és arra jutottam, hogy azért vagyok ennyire elfogult a kiskori tanítással szemben, mert én pontosan tudom, mi a különbség egy anyanyelvi és egy nagyon magas szintű nyelvtudás közt, és akkora szakadék az innen nézve, hogy én nem szeretném elvenni a gyerekemtől az esélyt arra, hogy az "innenső" felére kerüljön valaha :) Főleg mivel nálunk igen esélyes, hogy 1-1 évet kint töltsünk majd angol vagy német nyelvterületen.
De ha valaki tudja, hogy SOHA nem lesz alkalma a gyerekének gyerekkorban külföldön tölteni hosszabb időt (amire ugye reálisan nézve elég nagy az esély), akkor biztos, hogy nem árt a kiskori tanulás-tanítás... bár attól, hogy óvodáskorban tanult egy-két mondókát, vagy a számokat tízig, vagy sem (itt NEM arról van szó, hogy folyamatos helytelen nyelvi inputban részesült valamelyik szülőtől, vagy szervezett intenzív nyelvtanításban vett részt, ide értendő a napi akár fél óra is), még nem fog jobban vagy kevésbé jobban megtanulni később az adott nyelven.
kisün

Zsu,
tudom, hogy ez hüje kérdés, de lányod mit szeretne? :) A másik pedig gyönyörű, fiad tehetséges fotós!
kisün

Ruz,
szerintem, ha veszel egy bilit, abszolút nem árt, hiszen nem fogod kényszeríteni, hogy belepisiljen. Esetleg szelíden el lehet neki mondani, hogy arra való, hogy ha pisilni kell, abba lehet, játékból kicsit ráülteted, ha belepisil, megdicséred, és ennyi.
Dócinál pl. ezt csináltuk, de ő egyszerűen még nem "biliérett", néha üldögél rajta, tudja, hogy mire való, de még nem kész rá, hogy igazából használja is. Fóbiája sem lett viszont, hiszen semmilyen kényszer nem társult hozzá :)
kisün

Zsuzsi :) Lorci milyen helyes ebben a habosban :)

Ruz :) ha a helyzet így áll, egy bilikét érdemes lenne odakészíteni és felkínálni a dednek, hátha megtetszik neki :) Persze, nem fog ez azonnal menni, de mint játékos alternatíva, jó lehet. Erőltetni meg nyilván úgysem fogod :)

És eddigi pályafutásom során úgy tapasztaltam, hogy ha megvan a kellő motiváció, akkor nincs antitálentum - egy középfokig mindenki képes eljutni. Úgyhgoy ne add fel :)

indianyo

Curse!

FMH=Fővárosi Művelődési Ház XI.k.Fehérvári út :lol:

ZSu!

Én nagyon azon az állásponton vagyok,hogy hagyjuk minél tovább JÁTSZANI a gyereket !tehát ahogy Indi kollegina :wink: is írta,kevés kivételtől eltekintve rá ér 7 évesen menni egy átlagos képességű,érdeklődésű gyerek iskolába.Természetesen mivel nem is merem a kislányodat nem alkothatok véleményt róla,de a szociális érettség hiány ill. nem megfelelő foka komoly érv lehet az óvodában maradásra.De ezt az óvi nénitekkel már most beszéljétek át,hogy évvégére letisztuljon a dolog.
20170114224602

Kisün, a lányom szeretne iskolás lenni, mertmivel a bátyja az, aki nála az Istennél csak egy fokkal áll lentebb. Ugyanakkor a barátnőivel akar lenni, akik még maradnak az oviban. Indi látta őt. Egy nagyon okos, értelmes kiscsaj, de borzasztóan félénk, kicsilány még. A nagy önállóságot követelő suliban nem tudom elképzelni. És látván a fiamat, aki szintén 7 évesen ment suliba, tényleg legyen csak még 1 évig gyerek. A suli egy daráló, pedig nekünk szerencsénk van a tanárokkal, és a fiam is szerencsés adottságokkal rendelkezik. (csak írni gyűlöl, nagyon mereven görcsösen fogja a cekát - mondjuk én sem írtam sosem szépen) Egyébként tesi tagozatos, és ez nagyon jó, mert klasszul megmozgatják őket minden nap, legalább ennyit mozoghatnak szabadon. De ez már egy másik téma.

A lánykám köszöni a gratukat. A habosról annyit, hogy én mindig ellene voltam, de most az egyszer kivételt tettem. Talán még a jóizlés határán innen sikerült maradnunk. Mindenesetre rendszer nem lesz belőle. :wink:
Zsu
zsugyu

Jucus :D úgy látom egy véleményen vagyunk. Az óvónők támogatnak, csak volt egy okostojás tanácsadó, aki elbizonytalanított egy picit, de én már 3 éves korában azt mondtam, hogy bizony 4 évig lesz ovis, játszhasson amíg lehet. (sőt a frissen keresztelt manóka is!) (arról nem beszélve, mi is kapunk egy évet még a felhőtlen ovis korból :wink: ). Punktum: a gyerök ovis marad. Nem értem, hogy -ahogy Votiv írta- mennyire be tudunk dőlni a dr. és prof. titulusoknak?
zsugyu

ja, és még valami. Tényleg muszálylik elvinnem nevelési tanácsdóba a leányzót ahhoz, hogy NE menjen suliba amikor iskolaköteles? Ilyen infót kaptam az oviban, de mostmár irrgum-burrrrrrgum, a sarkamra állok: ha nem kötelező, nem tenném ki őt fölösleges felméréseknek, teszteknek. Hagyják békén! Van valamelyikőtöknek erről infója, vagy ötlete, hol nézzek utána? A fiamat ugyanis sehová nem kellett vinnem. (persze ő júniusi, Zsófi pedig májusi) (talán kiderült, tegnap ovis szülőin jártam :lol: :? )
zsugyu

Zsugyu :) Ne aggódj, lánykád őrült csinos, és ilyen alkalmakra kijár a habos ruci :D És fiad nagyon ügyi, ha már ilyen képeket készít!

Curse :) Ahogy Juc is írta, az FMH=TEMI, egy műv.ház a Fehérvári úton, linkje: http://www.fmhnet.hu/

Ruz :) Előbb-utóbb úgyis be kell szerezni egy bilit, sztem is tedd meg most és ismerkedjen vele Bendi :wink:

Vera :) Tök jókat írtál, de hát sajnos nem adatik meg minden gyereknek az anyanyelvi környezet :( És hogy tervezitek ezt az 1-1 évet angol ill. német területen?
denizsa

És persze köszönöm a segítségeteket!
zsugyu

Sziasztok

Zsugyu,
Lányod olyan édes :) Az a tekintet :) Hűha, majd hajkurászhatjátok az udvarlókat :) De majd besegít a tesója :)

Ahogy igértem, rakok fel egy pár képet a lakóparki játszótérröl Kép Ezt látom , ha kinézek Kép Mászóka Kép Erkélyünk Kép Két ilyen grillrakó hely van az udvarban Kép Libikóka :)

Bocsi, ha kicsit sok :roll: Itt lehet babatalit rendezni :)
szmagdi

Mása! :D Hú, ez aztán az udvar! A nyitott erkélyajtó a tiétek? Ez már családi háznak is beillik. Klassz, nyugodt helynek tűnszik. Szeretsz ott lakni?

Zsu
zsugyu

gyors off: meg tudná mondani valaki a Fehérvári úti rendelőintézet telefonszámát? amelyiken be kell jelentkezni. elkavartam :oops:

votiv 8)
votiv

másik off: valaki elküldené neet számát? thx, sms-ben, vagy mélben, vagy....
macskanyu

Macs, elküldtem mélben! :D

votiv 8)
votiv

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet: