Akár egy Hüttében: így készíts isteni Käsespätzlet! – RECEPT

Télen, egy hosszú erdei séta után, – főleg ha még egy kis hógolyózást is sikerült becsempészni a programba –, igazán jólesik a lelkünknek átmelegedni egy finom egytál étel mellett. Nem véletlen, hogy az osztrák hüttékben is ez az egyik legfelkapottabb fogás az étlapon: hiszen egy kiadós síelés, snowboardozás közben érdemes feltölteni az energiakészleteinket.

Síeléshez, vagy egy szimpla otthon töltött téli délutánhoz most melegen ajánljuk neked is ezt a finom käsespätzle-t, melyet jóval könnyebb elkészíteni, mint azt alapból gondolnánk.

Jöjjön a recept, irány a konyha, közös főzőcskézős programnak sem utolsó!

RECEPT – Käsespätzle

Hozzávalók:

250 g finomliszt

150 g bacon szalonna

2 kisebb vöröshagyma, vagy 1 nagy szál póréhagyma felkarikázva

5 egész tojás

1 tojássárgája

30g vaj

200g gruyere sajt reszelve (ha nincs, gouda, vagy emmentali is megteszi)

szerecsendió

bors

snidling (esetleg petrezselyem) a tálaláshoz

Elkészítés:

Először elkészítjük a nokedlit, vagyis spätzlet. Összekeverjük a lisztet az 5 tojással és az egy sárgájával egy tálban, adunk hozzá egy csipet sót. Meglazítjuk 2-4 evőkanál vízzel, hogy ne legyen túl ragadós massza. Félretesszük, amíg elkészítjük a bacont és a hagymát.

Felhevítjük a serpenyőt, beletesszük a vajat, mehet bele a bacon szalonna, egészen addig, míg szép ropogósra pirul. Ha kész, elkezdjük rajta megpirítani a felkarikázott, vagy felkockázott hagymát. Reszelünk rá egy kevés szerecsendiót, borsozzuk ízlés szerint!

Vizet forralunk a nokedliknek, amikor elkezd forrni, beleszaggatjuk a tésztát nokedliszaggatóval. Akkor jó, ha feljöttek a víz tetejére a galuskák. Egy szűrővel leszűrjük őket, (kicsit le is öblíthetjük) majd a baconös, hagymás finomságba forgatjuk.

Sütésálló edénybe (pl. jéniba) tesszük, megszórjuk a reszelt sajttal és 200 fokra előmelegített sütőben összesütjük.

Felaprítjuk a friss snidlinget, megszórjuk vele a tetejét és még forrón tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

 

 

Babanet, 2023. december 21.

Forrás: Képek: GettyImages.com

 
 
 
Címkék:  

receptek

recept

X
EZT MÁR OLVASTAD?