Egyszerű sütőtökös muffin, ami sokáig puha marad – RECEPT

Valahogy mindig ősszel érez az ember nagyobb késztetést arra, hogy újra beröffentse a sütőt, és majd’ minden hétvégén valami finomsággal örvendeztesse meg magát és persze a családot. Persze ősszel is adja magát, hogy  leginkább szezonális alapanyagokhoz nyúljunk: nem csak azért, mert trendi sütőtökös-édesburgonyás, vagy épp egytál komfort-ételeket összedobni, hanem mert az évszaknak megfelelően erre vágyik leginkább a szervezetünk is. Amondók vagyunk, hogy mértékletességgel és az alapanyagok gondos megválogatásával nem lehet nagy baj egy kis őszi sütizésből, így most egy olyan muffin receptet hoztunk, amit nem csak végtelenül könnyű összekeverni, de a zöldség alapanyagnak köszönhetően napokig jóval szaftosabb, puhább marad a tésztája, mint sima lisztes társainak.

Már ha egyáltalán marad belőle napokig... :-)

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 150 g lereszelt sütőtök (almareszelőn tökéletes)
  • 70 g nádcukor
  • 0,7 dl kókuszolaj, vagy más növényi olaj
  • 1,5 dl zsíros tej
  • 225 g liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 1 csipet só

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, alsó-felső sütés funkción. A sütőtököt hámozd meg, majd reszelt le az almareszelőn, ha sok a leve, nyomkodd ki egy kicsit, de azért maradjon nedves.

Tedd keverőtálba a cukrot és az olajat, keverd őket homogénné, majd jöhet bele a tojás és a tej is. Egy másik tálban keverd össze alaposan a száraz hozzávalókat: a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, csipet sót; majd ha ezzel megvagy, mehet bele a tojásos masszába. Keverd össze egy kézi, vagy gép habverő segítségével.

Ha közepesen ragadós masszát kaptál, már jöhet is bele a lereszelt sütőtök, ezt is keverd hozzá alaposan. Ha szeretnéd csokidarabokkal is ízesíteni a muffinod, az étcsokit ajánljuk, egy kis tálkányit vágj apró kockára és az összekevert tésztába szórd bele, mozgasd át óvatosan egy spatula segítségével.

Jöhetnek a muffin papír, vagy szilikon muffin formák: béleld ki velük a muffinsütőt, majd mindegyikbe kanalazz egy-egy adagot: nagyjából háromnegyedéig lepje el a formát a massza, úgy fognak szép méretűre nőni a sütőben. 

Told be a sütőbe, süsd nagyjából 20 percig, de tűpróba után már veheted is ki őket.

Jó étvágyat hozzájuk!

 

 

Babanet, 2023. szeptember 28.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?