A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Gyermeknevelés » Egy kicsi meg egy pici

sziasztok!

Friss kétgyerkőcös vagyok, kislányunk 2 hetes, kisfiunk 22 hónapos.
Fura, hogy ennyire ellenzitek az ovit, én épp a napokban gondolkoztam rajta, hogy a kisfiú 1 év múlva akár mehetne is oviba (bár valószínűleg nem veszik be, mert itthon vagyok a picivel).
Óhatatlanul is kevesebb figyelmet tudok neki szentelni, pedig nincs nagyobb vágyam, minthogy ugyanannyit, sőt többet foglalkozzak vele, mint eddig. Szeretném látni, hogy ugyanolyan gyorsan fejlődik, okosodik, mint ezelőtt, és hogy ez nagyrészt nekem köszönhető. De akárhogy is megfeszülök, ez nem fog menni. Nem akarom, hogy a tv előtt hülyüljön el az elkövetkező fél-egy évben, amíg én a picit szoptatom, ellátom és a pici testi-lelki fejlődésén dolgozom. Sajna hiába próbálok úgy szopiztatni, hogy közben a nagyobbiknak olvasok. Ez egyikőjüknek sem jó. A pici nem tud nyugodtan szopni, a nagy pedig nem elégszik meg ennyivel, inkább olyan menős fajta, mindig mozgásban van. Szóval akárhogyis, az ovi jobban kielégítené a társas és szellemi igényeit. VAgy legalábbis most így tűnik. És egyáltalán nem arról van szó, hogy a terhemre van a nagy. Sőt, aki oviba hurcolja a gyerekét az tudja, hogy ez plusz "teher", hisz meg kell oldani az oda- és hazaszállítást, közben a pici felügyeletét is el kell látni, szóval így sem egyszerűbb az élet.
Igaz, van még minimum egy évem, hogy gondolkozzak az ovi témán, de örülök, hogy mások véleményét is olvashattam. Nekem valahogy egyértelmű volt, hogy a kisfiam örülni fog az ovinak, de olvasva a soraitokat lehet, hogy tök boldogtalan lesz tőle.
Várom még a hozzászólásokat, izgat a téma.
Cirmi
cirmogó

Cirmi!

Nem lesz boldogtalan valszeg a kisfiad akkor sem, ha beadod óviba. Max. egy kis lelkitörés lesz neki, (amit képes feldolgozni), hogy anya a kicsivel otthon van, én meg menjek az óviba. Én négy gyereket láttam közvetlen közelről, mindegyiket megviselte az óvi. Sokkal anyásabbak lettek otthon. Egész du. az anyukán lógtak, amikor otthon voltak. Ezt nem szeretném én. Ez sem bizti persze. Lehe,t hogy nagyon élvezi, és jobban szeret majd ott,mint otthon. De.
Egyrészről egy év múlva már a kicsi is lelkes lesz sok mindenre, nem csak fekszik,... De ezt te is tudod, max még nem gondolsz bele. Lehet vinni akárhova. Nem kell majd állandóan szoptatni ellátni,.... Másrészről nem csak az a fejlődés egy gyerek életében, hogy egyre több szót, mondókát tud, ügyesebben tekeri a gyurmát, ... Hanem az is, hogy látja az anyuka hogyan gondoz egy kisbabát, hogy vannak más emberek, láthatja miként fejlődik, nő egy kisbaba,... Sőt. Én sok esetben azt a lehetőséget látom a kicsiben, hogy ha valamit elrontottam anagynál, akkor azt még egyszer megpróbálhatom nagynál újra, hátha most jobban sikerül. Mert, amit akicsi csinál, azt akarja a nagy is. Ráadsául a nagy tanul egy kis alkalmazkodási képességet, ami pláne nem árt.
Ennyit a félelmeidhez.

Ami szerintem jobb így, ha a nagy itthon marad. Együtt lehetünk, én, mi osztjuk be az idpnekt, akkor kelünk, fekszünk, eszünk, megyünk valahova amikor mi szerenténk, a gyerekek kipihentek, nem nyűgösek, keltettek, nem kell szabályokhoz alkalmazlkodnunk, ami szerintem még egy felesleges rossz. Miért kínozzam magam, a nagyot, de ami a legfőbb a kicsit. Aki még a szabályoktól oly messze áll.

A gyerek társaság valszeg megoldható lesz. Unokatesók a hétvégén, aztán egy-két család a faluban. Így reméelem nem lesz hiányos az éálete sem. Illetve az óviba is bejáratosak lehetünk még remélem. Azaz még erről beszélnünk kell, egy héten egyszer bizti megoldható ez is, mert ez eddig is megvolt.
Na most ennyi

Panni
uran

Cirmi!

Véletlenül elküldtem. Folyt köv.

Ami még nekem döntő érv volt, hogy ha beadom anagyot, akkor az egész hét úgy néz ki, hogy reggel Misis óviba, délben érte megyünk, utána Ancsa alszik, és jön apa, fürcsi, alvás.
Nem mehetünk sehova egész héten. A faluhoz vagyunk kötve, és ez nem jó, ez nagyon sok szempontból nem jó nekünk.

Na mgé ezt akartyam hozzáírni.

Panni
uran

Uran, köszi a választ.
Mi Budapesten lakunk.

Remélem, tudok majd még írni,de most csak ennyire futotta. Tudjátok, ahol egy kicsi meg egy pici van ... Kép.

Marcsi
Ákos(2003.07.23), Peti(2005.12.22) és Eszter(2009.02.17.) anyukája
marcsi77

Szia Marcsi!

Mi Mogyoródon, de járunk be hetente a városba. Én pedig azért fogom rövidre, mert valami víruska úgy döntött bennem tölti a köv. idejét, remélem nem jól választott.. )

Panni
uran

Más téma: Ti hogy tudtok főzni a gyerkőcök mellett? Ez az egy, amit nem tudok megoldani. Hetente 1x főzök csak, egyébként rendelek + nagyi főz. Lelkiismeretfurdalásom van, hogy nem tudom megoldani.

Boeske

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

Nekem még nagyon jó, mert mostmár két hete a rokonok látnak el kajával, de ez is el fog múlni. Megmondom őszintén, baromira nem fog érdekelni, hogy akár minden nap rendelni és nem főzni fogok. Inkább foglalkozom a gyerekekkel. Szerencsére a férjem sem csinál ebből problémát.
De esetleg lehet olyat csinálni, hogy ha véletlenül több időd van, vagy mondjuk a nagyi vigyáz a gyerkőcre, akkor egyszerre több féle kaját csinál az ember. Persze több idő, de az előkészítés után már mind csak ott fog főni a fazékban és csak arra kell figyelni, hogy mikor van kész. Aztán mehet a hűtőbe jól lezárva, hogy kibírja azt is, ha csak két nap múlva eszitek meg. Persze nem minden étel alkalmas erre, de a romlandót vagy hamar tönkremenőt(mondjuk tésztaféle) azt aznap fogyasztjátok, az időállót (mondjuk pörkölt, paprikás krumpli, rizses hús) azt lehet később.
Szülés előtt felkészültem azért az ínséges időkre. Nagy adagban készítettem bolognai meg milánói szószt, előre felszeletelt és bepanírozott rántott húst és beraktam a fagyasztóba. Nem mondom, pocakkal állatira kimerültem, főleg az extra adag szilvás gombóc elkészítésénél, de most ott figyelnek a hűtőben és várják, hogy bedobáljam őket a forró vízbe és megegyük. BIztos más kajákkal is meg lehet csinálni, hogy nagyobb adagban készre/félkészre készíti az ember és utána mehet a fagyiba. MOndjuk elkészíted a fasírhúst és megevés előtt csak a gombócokat kell majd kisütni.
Szóval én ilyen praktikát tudnék elképzelni elfoglalt anyukáknak. Szerintem ha friss alapanyagokat használsz és fagyasztasz le, akkor ugyanolyan jó és egészséges lesz, mintha most vetted volna a boltban.
Cirmi
cirmogó

Hahó,
Boeske,
hét közben még én is rendelek, mert Cicónak mindennap kell a zöldségféle, a husi, méghozzá ugye rendesen, nem babásan elkészítve, és imádja a levest is, szóval az két fogás lenne mindennap vagy max. kétnaponta, és ez nem megy, még most sem. Majd talán ha Zeze is ehet másnapos kaját. Na most az van, hogy hét közben előfizetés, csak melegíteni kell, hétvégén pedig főzök, méghozzá nagy részét péntek este, és csak amit nagyon muszáj frissen, azt aznap (pl. sült hal Kép ). Zezének viszont majdnem mindennap dobok egy főzit, de ez olyan, hogy még natúr zöldség, krumplival sűrítve, fagyasztott husipéppel, ezt már Cicó nem enné meg Kép
Most már majd a hétvége könnyebb lesz, éppen most vasárnap debütált Apa a két gyerek önálló sétáltatásával, és fényesen bevált nekik, csak Cicó esett bele kicsit a patakba Kép Ha ezt csak néha tudják megcsinálni, akkor jöhet a sült kacsa Kép , illetve akkor a péntekeimen tudok esetleg fagyasztani is. A főzés tényleg rémes, bár nekem persze más gondjaim is vannak.
Cirmi,
nem tudom, hogy csináltad, én annyira kapkodtam pocakosan is, meg olyan fáradt voltam folyton...

Panni,
egyetértek, bár nálunk eléggé hüle napirend van, valamelyik mindig alszik vagy etetni kell, így kicsit meg vagyunk akadva az összejárással. Cicó nagyon sokat fejlődött azóta is, hogy Zeze megvan, hiszen ő lett a "nagy", akit bálványoz a kicsi Kép Ettől függetlenül majd ősszel azért megy oviba, mert nem tudom egyedül levezetni az energiáit, akkora mozgásigénye van, és mert már kezd képzelt barátnőkről beszélni...

Üdv
Kriszi
kriszi

Sziasztok!

Nem tudom hog van, igaí itt 25 hónap van agyerkőcök, közt és Ancsa is 8 hónapos már, de én meg tudom oldani a házimunkát. De, amikor nyugisak, mindeni jól lakott a reggelivel, akkor gyorsan összekapom a lakást, főzök, mosok, mosogatok. Aztán irány a közért, közös séta képpen. Ancsa ekkor elalszik, és szunyál egy jó darabiog, MIsikém meg elfárad, aztán jön egy kis kinnlét, ekkor jöhet a szemét kidobás, teregetés, azaz ami kinti feladat legalább részben. Aztán jöhet az ebéd, du játék, esetleg ha marha jól alvannak, vagy amikor ANcsa du alszik, akkor gyorsan felmosás, porszívózás, vagy egyéb extra házimunka, és játék. De alapvetően igazi játék csak reggel és du van. Közben max egy-egy kis rövid játék, ha épp úgy alakul. Aztán van amikor du elmegünk valahova játszani, barátokhoz,..., most pedig majd bejön, hogy du kerti munka lesz. Most még nehéz, mert Ancsát csak alváskor lehte kinn tartani. De majd csak alakul a helyzet.

Az igaz, hogy nem bonyolult kajákat készítek. Általában vagy leves, de akkor olyan jó sűrű, MIis kedvence a húsgombócos. Aztán ha azt látom, hogy éhes, akkor tészta, vagy palacsimnta, amit együtt készítünk. Vagy ilyen be a sütőbe, és kész a kaja egy óra múlva típusú. Ez azért nem olyan hosszú idő,. és a gyerekekt is be lehet vonni,azaz Misit.

Jó a szülés után nekem 6 hétig volt segdelmem, anyukám, de akkor már jobb is volt, hogy ment, tehát ez nem erre az idpszakra vonatkozik. Ja és egy héten 1-2x m,együónk dédihez normál kaját enni. És nem bánom, ha marad belőle, és elhozhatom.

Na most ennyi
Pusz
Panni
uran

Sziasztok

Most fedeztem fel ezt a topikot!
Nekem is két lurkóm van. 23 hónap a különbség köztük. Olibaba már 8és fél hónapos, és már most látszik hogy igazi rosszcsont lesz. Én mindent meg tudok mellettük csinálni, csak az altatással van gondunk. A nagyfiam sem alszik el egyedül, hát a piciről ne is beszéljek. Általában ez este nem jelent gondot, de a nappali alvásnál...
Jó esetben Olit elaltatom, utána meg megküzdök Milcsikémmel. Ha minden jól megy elalszik mire Olivérkém felébred, ha nem akkor elmarad az alvásKép
Teszek a fiúkról képet
Kép
Kép

Ana

üdv: Ana, Milán & Olivér

Kép
gyomberana

Sziasztok,
nekem most annyi a fő gondom, hogy Zezénél a szopi és az alvás össze van kötve. De nem úgy ám, hogy csak szopival alszik el - hanem csak alva szopik... Tehát elaludna ő kint is, de akkor egy szopi simán kimarad, ha kétszer alszik kint, akkor kettő. És mivel inni még semmit nem hajlandó, ez még nagyon fontos. Ja és amikor elaltatom/megetetem, ahogy vesszük, nem lehet letenni, azaz amíg alszik (de. kb. fél-egy órát, du. kb. egy-másfelet), annak nagy részében ott kell szorongatnom a karomban. Azért egyezem ki a helyzettel, mert ez még mindig jobb, mint a napi négyszer fél óra alvás, vagy még korábban a kizárólag hordozókendőben mászkálva alvás. Na ezért nincs időm főzni. Ja és kölkeceim nem kelnek és nem fekszenek korán, így a délelőtt sem túl hosszú. Kb. kilenc óra, mire összevakarom a reggelt és mindenki végez a reggelivel. Akkor még rámolom a lakást, beteszek egy adag mosást, és feldobok egy adag főzeléket a csecsemőnek, ha még van annyi idő, amíg megfő - mert tízkor a bébi bonyolítja már a délelőtti alvását, és akkor ugye már nem lehet semmi a tűzön, mert nem tudok odafigyelni se a kajára, se a háromévesre, hogy magára ne rántsa véletlenül... "Rendes" kaját csinálni ilyenkor nincs idő.
Gondolom, ha Zeze majd már nem alszik délelőtt, akkor könnyebb lesz.

Üdv
Kriszi
kriszi

Alva szopik - ez vicces! Épp reggel gondolkoztam, hogy kiviszem végre a levegőre a 3 hetes kislányunkat. Õ meg akkor alszik, ha szopizott, úgyhogy ha törik, ha szakad, megoldom valahogy a kertben való szoptatást.
Kriszi, Zeze mennyi idős?
Cirmi
cirmogó

Kriszi!

Biztos, hogy annyira fontos az a szopi? És mi lenne akkor, ha a szopi végén, amikor úgy érzed már csak cumizik, felvennéd mondjk büfi címén, ha felébred, akkor majd elalszik kinn kicsit később, ha nem, akkor letenni? Vagy újra cicire tenni? Félre ne értsd, és is aludtam együtt a gyerekkel szopi címén, csak kérdezem, nem lenne-e. Ötletezek. Kép

Panni
uran

Sziasztok

Nálunk Oli a cicin alszik el, de én utána beteszem a kiságyába. Milcsi is sokáig a kezemben aludt el, de már olyan nagyfiú, hogy nem tud az ölembe belekuporodni. Most már melléfekszek a kiságyába. Sajna ez nappalra is vonatkozik.

Uran
Én nagyon szeretek a gyerekekkel aludni! Bár mind a kettőnek van saját szobája és ott is alszanak, de hajnalban, mikor már nem tudok a fotelban szoptatni magam mellé teszem Olit és együtt alszunk, közben Milu is átbotorkál hozzánk és annyira jó összebújni velük.

Ana

üdv: Ana, Milán & Olivér

Kép
gyomberana

Panni,
Zeze háromnegyed-egy órán át alva cummog - vagyis szinte azonnal elalszik, és közben végig eszik is. És ha teleette a pocakját, akkor felébred (na mostanában már nem mindig, néha le lehet tenni nagy nehezen, de egy órán belül nemigen). És utána már se alvás, se szopi. Ha közben rövidebb időn belül felébred, vagy felébreszti valami, akkor ugyanez: se alvás, se szopi. Tök mindegy, hogy kimegyünk, vagy nem. Szerintem ez még akkorról van, amikor három hetente mandulagyulája volt három hónapos korától jó fél éven keresztül, és kizárólag félálomban tudott szopizni, mert akkor nem zavarta a gyulladás. Akkor muszáj volt vele folyton azt csinálni, hogy nem akkor etettem, amikor éhes volt, hanem amikor álmos, akár elaludni készült, akár felébredni, rögtön nyomtam a cicire, mert csak akkor fogadta el, éberen sztrájkolt. Ezt képzeld el hónapokon keresztül...
Aztán szépen így maradt...de azért vannak már biztató jelek; pl. amikor hidegfront van, akkor már mindig le lehet tenni Kép
Hozzá kell tenni: cumija sosem volt, cumisüveg sem (nem is kellett neki egyik sem), sőt az ujját sem szopja, még most sem, hogy három fogat növeszt...
Cirmi,
Zeze már jó nagy ehhez, holnap lesz tíz hónapos. Persze most már kicsit szopizik éberen is, de alva vannak a nagy szopik: hajnalban, délelőtt és délután. Délben és este már csak pár korty, reggel meg nem is. Viszont nem iszik, és fő tápláléka még az anyatej (kétszer eszik szilárdat, de látnivaló, hogy még nem az a lényeg neki).

Üdv
Kriszi
kriszi

Sziasztok!

Úgy tűnik, valami félre lett értve. Én nem akartam azt mondani, hogy a szopin alvás rossz, csak úgy éreztem ez Kriszinek teher, és próbáltam ötleteket adni, vagy értelmezni ahelyzetet. Nekem is cicin alvó volt a fiam. Aztán másfél évesen, amikor teherbe estem a kicsivel állt le a dologról, akkor aludt el először az ágyában. onnantól nem ébredt éjjelente, és azóta nem szopik.

Nálunk is hajnalban már jön át anagyfiam hozzánk aldni sokszor. Ha éjjel jön át, akko rnéha visszateszük, mert kicsit szűkösen vagyunk amúgy, de van, hogy az éjjel nagy részét köztünk tölti. A kicsi egyelőre nem maradt még köztünk, mert ülve szoptatom, miután éjjel kb 10 perc a szopi, ezért kár lefeküdni. Nem egy nagy szopis. Bánatomra 8 hónaposan szinte már csak éjjel szopik. Annyira kajálja a többi kaját, és annyira nincs ideje szopni (hiszne akkopr annyi mindenről lemarad), hogy nappal nem hajlandó szopni, csak akkor, ha egyszerre éhes is és álmos is. Õ viszont cumizik, de ez hosszú történet, és nem igazán volt más lehetőségem, a bátyjának soha nem kellett a cumi, igaz 1 órát is el tudott nyammogni rajtam, ő meg cumi nélkül valszeg végig ordította volna az első 3 hónapot, így csak a felét.

Tehát ha így jó, akkor minden ok.

Jó babázást...

Panni
uran

Panni,
jobb lenne másképp, de megbékéltem vele. Most már azért egyre élhetőbb. A szopin ELalvás egyáltalán nem zavar, csak az, hogy a nappali alvás és a nappali nagyobb szopik teljesen össze vannak kötve. így napközben van kétszer háromnegyed-egy óra, amikor teljesen ki vagyok vonva a forgalomból, és ezt azért Cicó néha nehezményezi (meg a háztartás is). De gondolom, azért később jobb lesz. Ha már kint szopizhatunk a kertben, mert végre jobb idő lesz, akkor valahogy bebűvölöm a kölköt a babakocsiba, aztán legalább játszhatok a lányommal. Talán jobban el is fárad a fiatalúr, ha már reggeltől kint teperhet. A házimunkát meg ott egye meg a fene Kép
Nagyra értékeltem az ötleteidet, félreértés ne essék, csak ezeken nagyrészt már túl vagyok Kép Most már inkább próbálom elfogadni, hogy ő ilyen, és azóta a dolgok valahogy könnyebben mennek. Pl. tegnap amíg délelőtt szoptattam, Cicó játék gyanánt összehajtogatta az összes kimosott gyerekruhát (sajátját és az öccséét is), prímán összepározta a zoknikat, amit tudott, szépen el is tett a helyére, vagy félóra melót megspórolt nekem. Aztán amikor ezzel végzett, szépen előásta a könyveit, leült, és "olvasott" (mondta kívülről a meséket, vagy sorolta, mi van a képeken). Majdnem megzabáltam Kép
Hasonló szép élményeket kívánok mindenkinek,
üdv
Kriszi
kriszi

Kriszi!

Ez fantasztikus számomra, amit Cicó csinált. Ilyet el sem tudok képzelni Misi fiamnál. Szerintem, ha én 3/4 órát eltúnnék az életéből, akkor nem is tudom mit csinálna. Szerencsém van Ancsával, hogy gyors szopizó. Mert azért minden más megoldható, ha a kezemben van. Egyébként azután, hogy kicsi lányom 3 napig szinte elvislehetetlen volt. Amikor megjött a jó idő, most az utóbbi 2 napban valami angyal. Kép

Élvezem.

Panni
uran

Panni,
gratulálok a kis angyalkádhoz Kép
Hát, ellevés: talán még ebben a korban számít az a, ha jól számolom, fél év, ami Misi és Cicó között van (nekem 29 hónap a korkülönbség, és Zeze már tíz hónapos). Azért az még sok. Fél éve nem hiszem, hogy ment volna, de akkor még volt segítségem rendesen. Meg aztán Cicó kislány, és most van abban a korszakban, amikor mindenben Anyára akar hasonlítani, mindig csinálni akarja, amit én. És talán a dackorszak is lecsengőben van, legalábbis az utóbbi időben úgy fest Kép Na és azért egy csomó mindent utána kellett hajtogatni Kép
Zeze viszont egy komótos darab, sosem volt gyors szopizó, főleg ha álmos. Ha ébren van (és hajlandó éppen szopizni), akkor max. negyedóra alatt elintézi ő is. Pl. délben ez nagy előny, mert ilyenkor amúgy is elég szűk menet van. A kanalas kaja viszont rém gyorsan megy neki. Ez fura, mert Cicó meg úgy eszik, mint egy nyugdíjas teknős, de csecsemőkora óta. Emlékszem, volt olyan, hogy olyan hét-nyolc hónaposan _másfél órát_ tartott egy ebéd... Zeze csúcsideje öt perc (barackos pulyka, a kedvence Kép ). Ma is nagyjából fél kettőtől ebédeltünk, negyed háromkor fejeztük be, ezt Cicó végigette (és végigdumálta, és végigénekelte, és végigjátszotta). Zeze evése ebből negyedóra volt. Remélem, az ovira azért megembereli magát a kisasszony egy kicsit...

Megyek, mert a fiam itt csapkod, mert nem figyelek rá Kép

Üdv
Kriszi
kriszi

Értem... Kép

Misivel múltkor közösen mostunk fel, és képzeljétek a fél konyhát tulképpen ő mosta fel, és egészen jól sikerült. CSak a felées vizet kellett összetörölnöm. Úgyhogy azért ha lelkes, akkor ővele is lehet mit kezdeni. Szeghénykém most bekapott valami ronda vírust, 39 fokos lázzal. Elég elesett volt, amikor felment a láza. Reszketett,... meg minden. Remélem Ancsa valami csoda folytán (na meg aszopi) megússza, bár nagy remélnyem ninc shozzá.

Panni
uran

Panni, na látod Kép
Jobbulást szegény Misinek, és drukkolok, hogy Ancsa ne kapja el.
Én most voltam olyan merész, hogy beiratkoztam egy távoktatási tanfolyamra. Na kíváncsi vagyok, mikor lesz időm tanulni, de annyira túllátnék már a Bóbitán meg a Cirmos cica, hajon Kép

Üdv
Kriszi
kriszi

Kriszi!

írnál többet erről a távoktatás dolgoról? Érdekelne...

Panni
uran

OFF
Panni, ez csak egy pár hónapos tanfolyam, a BME hirdette meg. Csak és kizárólag vizsgázni kell odamenni a végén, ami nekem nagyon jó, mert pécsi vagyok. Különben az ember önállóan tanul a küldött tananyag alapján, illetve kapcsolatot tart a tutorral (emilen, telefonon, levélben stb.), valamint időről időre házifeladatokat küld be neki. A végén pedig van egy vizsga a központban. Ez nem ad diplomát, "Csak" egy akkreditált tanfolyam, pedagógustovábbképzésnek is elmegy (én tanár vagyok). A BME-n és a gödöllői SZIE-n van egy csomó ilyen, lehet válogatni. De ha bővebben érdekel a dolog, van egy Távoktatás topik is itt, ha jól emlékszem az Anyaságról témában... valami távoktatás, tanulás baba mellett vagy mi a címe, a napokban néztem.
Nekem most jött meg a szerződés és a tájékoztató, no meg a csekk. Ha azt befizettem, és visszaküldtem a szerződést, akkor jön a nyomtatott tananyag, és kezdhetem a dolgot.
Ja a tanfolyan tárgya a távoktatási tananyagfejlesztés, már évek óta készülök rá, hogy ezt elvégzem, most jött el az ideje...
Te mivel foglalkozol?

Üdv
Kriszi
kriszi

Kriszi!

Én is tanár vagyok, és terveim szerint szeretnék a Gyed alatt pontokat gyűjtögetni, hogy mikor visszamegyek ne nyomja még ez is a vállamat, úgyhogy ha megadnád, hogy hol lehet jobban utánannézni ilyen távoktatásos tanfolyamokkal, akkor azt megköszönném, mert érdekelne, de eddig nem találtam rá semmi ilyenre, akár ez is érdekelne, ha még lehet rá jelentkezni...

Köszi

Panni
uran

Panni,
itt keresgélj:
http://www.bme-tk.bme.hu/

meg itt:
http://felnottkepzes.szie.hu/

Én egyelőre ezeket találtam, de engem kimondottan a távoktatási módszertani képzések érdekelnek.
Üdv
Kriszi
kriszi

Na, helyben vagyunk....
Én fizika szakos tanár vagyok, és szeptemberben kezdem a mat. szakot levelezőn, a Pécsi Tudományegyetemen. Kép

Boeske

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

Lányok, menjünk már át a Távoktatás-tanulás gyes-gyed mellett topikba az Anyaságról témában...na mindjárt megpróbálom belinkelni...
Itt
https://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/275/386755.html?1143722845
kriszi

Kriszi!

Kösz.-.. Tegnap próbáltam megnézni, de ababanet nem akarta. Kép

Panni
uran

Panni,
most már jó Kép
kriszi

Tudom, és néztem, és köszi...

Panni
uran

Sziasztok!
Most találtam rátok.
Nálunk is két pici van. A nagyobbik 20 hónapos a kicsi 7 hónapos. Nagyszülői segítség, ritka, mint a fehér holló, a párommal együtt kell megoldanunk mindent. Szeretek velük itthon lenni. Õsztöl délelöttönként elviszem a nagyobbat bölcsibe, de nem minden napra. Csak azért, hogy kicsit szokja a korosztályát. A közelünkben van egy igen színvonalas bölcsi. Romy

Kép

Kép
romy1

Szia Romy!
Jó, hogy jöttél!

Képzeljétek, egész jól sikerült a kicsit beszoktatni a kiságyába, úgyhogy általában átalussza az éjszakákat. Szóval most a két srác egy szobában alszik, én meg a férjemmel a másikban.Kép Örülök, mert viszonylag gyorsan sikerült. (Márk 3, Banus 23 hónapos)

Mostanában a sétálás nem működik, mert Márk utálja a babakocsit, csak akkor nem ordít benne, ha alszik. Barna meg elég hisztis néha, dúl a dackorszak, ha valamit nem akar, akkor leül a földre és ordít.
Itthon még csak-csak kezelhető a dolog, de a fél utcának nem akarom bemutatni a produkciót.Kép
Szerencsére Márk szereti, ha felveszem kendőbe, így az ő ordítása kiküszöbölhető. Csak a hátam meddig bírja, nem tudom. Persze így még nehezebb a nagy után futkosni.
Szóval most egyelőre marad az udvar.

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

Sziasztok
Regen irtam, de kepzeljetek Veronika mar 2 honapja nagy agyban alszik (90x200), van az oldalan leeses gatlo kis korlat. Talan 2-3 alkalommal jott ki, azota nagyon buszka az agyikora es nem jar at hozzank, igaz sohasem tette.Veronika febr-ban volt 2 eves.
Aron majdnem 8 honapos, es meg nem alussza at teljesen az ejszakat fel 9tol alszik es 3-4 korul felebred (vagy hagyom egy kicsit sirni, vagy adok neki cicit) es azutan visszaalszik.Sajnos az egyeduli visszaalvas meg nem megy nagyon siman Kép, igaz a kislanyunk nagyon elkenyeztetett minket mert nagyon jo alvo a mai napig es egy kicsit ehhez vagyunk hozzaszokva...
Amugy amiota Aron elkezdett maszni, jobban oda kell figyelnem mert a picinek csak az kell ami a nagynal van.. kicsit nehez idoszak jon szerintem, bar Veronika egyenlore nagyon megerto.Vannak azert pillanatok amikor raut eggyet Aron fejere, ti hogy vagytok ezzel?
Dori
rdora

Dóri!

Azért hidd el nem oly vésszes, hogy Áron még nem alussza át az éjszakát. Ancsa 9 hónapos, és ő is ébred általában éjjel 1x. De volt már 1-2 alkalommal átalvás, de ez mint a fehér holló,. Na meg persze olyan is, hogy 3-4 ébredés.

Mi meg most a betegségekkel küzdünk. Egész télen semmi bajuk nem volt, most meg egy hónapja szinte mindig beteg valamelyik. Nincs olyan nap, hogy ne kellene valakinek orrot szívni, vagy fújni. Már eléggé kifáradtam. Viszont, mióta jó idő van (kivéve ugye a mai napot), azóta sokat vagyiunk a levegőn, nagy séták, ... és azóta mindketten kialusszák éjszaka a 11-12 órát, amit nagyonélvezek. Ez tavaly is így volt. Így ma 8.30 volt mikor ébredta nagyobb. Hát csuda jó volt. Kép

Pusz
Panni
uran

Szia Panni,

Gyogyulast kivanok nektek.Mi sem voltunk betegek egesz telen, elozo heten Veronika egy hetig betegeskedett es rengeteget aludt.

Aron most jo passzban van megint mert csak 5-6 korul ebred egyszer aztan pedig 7 korul.(Veronika 3 honapos kora ota atalussza az ejszakat 8tol 7ig)Aronnak lassan jonnek a felso fogai igy megint fel fog borulni az alvasa, szerintem. Kép
Viszont Aron 4-6honapos kaoraig ataludta az ejszakat amig ki nem jottek az elso fogak, szoval tenyleg van remeny es nem is akarok panaszkodni mert napkozben is alszik 2x 2 orat kint a friss levegon a babakocsiban.A delutani alvasukat ossze tudom hangolni igy van altalaban 1-2 ora nyugi, ilyenkor fozok, netezek vagy alszok!
Dori
rdora

Sziasztok,
látjátok, mennyire alkat kérdése ez az alvás??? És milyen viszonylagos??? Én annyira, de annyira boldog vagyok, hogy Zeze csak egyszer ébred éjjel... és nem minimum háromszor, mint anno Cicó... Higgyétek el, olyan vasalt vagyok, amilyen még gyerekek előtt is csak ritkán voltam Kép Ki mihez van szokva, nekem a lányom után már ez is nyaralás Kép Amúgy Cicó még most is ébred, még most is stafétázik éjjel, hát ő ilyen. Nappal meg annyira keveset alszanak, mindketten összesen kb. két órát (Zeze néha kicsit többet, Cicó többnyire valamivel kevesebbet), de nem egyszerre. És ha nem álmosak, egyszerűen nem lehet velük mit csinálni, így nem tudom őket "összeszoktatni". Ha Zeze betölti az egy évet, akkor átpakolom a kiságyat Cicóhoz, mert már nekem is hiányzik, hogy legalább egy szoba legyen, ahol esténként két szót tudok váltani a párommal Kép
Testvértéma: na ez nálunk nagyon érdekes. Cicó általában "agyonszereti" az öccsét, persze elvesz tőle sok mindent, de van, amit már odaad. Játszik vele, mint játékkal, sapkákat tesz a fejére, játékokat nyom a kezébe. Néha előfordul, hogy sikerül egy kis közös játék: pl. mindketten négykézláb rohangásznak; egymásra sikítoznak; birkóznak; tépik egymás haját (és érdekes módon mindketten nevetnek közben) stb. Ha meg kell "rendszabályozni" a kicsit, akkor Cicó specialitása a fellökés Kép Ha bemegyek a sírásra, és azt látom, hogy Zeze a szönyegen hanyatt ordít, Cicó meg hason hever és eltakarja az arcát a kezével, akkor már tudom, mi történt Kép De egyre gyakoribb, hogy Zeze ilyenkor csak sóhajt egy nagyot, aztán megy tovább, mintha mi sem történt volna... és egyre gyakoribb az is, hogy ő lökdösi el Cicót valahonnan, hogy ő is odaférjen... lassan egymáshoz edződnek Kép Egyébként imádják egymást: ha kérdezem Zezét, hogy hol van a tasója, már fülig ér a szája, és keresi a szemével. Volt még egy érdekes dolog most: Cicó megbetegedett, és emiatt pár napig át lett paterolva a nagyihoz (igaz, két nappal később Zezén is kijött, úgyhogy hazahoztuk a leányzót, mert akkor már úgyis mindegy). És amíg Cicó nem volt itthon, Zeze egész nap nyüszítve mászkált fel-le, nem csinált semmit, pl. nem pakolt, nem szórta le a nővére könyveit a polcról, még a benti cipők sem érdekelték... egyszerűen hiányzott neki. Amint a csajszi megjött, Zeze azonnal bevágódott mellé a gyerekszobába, és ledobálta az összes könyvet (teljesen függetlenül attól, hogy Cicó éppen mással játszott).
Hát ígyzeretik egymást Kép
Üdv
Kriszi
kriszi

Sziasztok!

Misi is ilyen volt, hogy az elején átalusta az éjszakát, aztán 3-4 hóaposan el kezdett ébrdezniu, és ez tartott 1,5 éves koráig, amíg le nem szokott a szopiról.

Ja itt mesélem el, hogy képzeljétek az én kis 9 hónapos Ancsám egyszerűen már nem akar szopni. EWddig is csak éjjel szopott, de legalább akkor szopott, most meg nem akar szopni, addig nem nyugszik meg (ezt 2 órányi próbálkozás után mondom, ami azzal telt, hogy nyammogott a cicin, de nem szívta igazán, aztán leraktam, felébredt, ...), amíg nem kap egy adag gyümilevet. Akkor atzán bealszik. nem szomjas, mertt vizet kap a szopi mellé már jó ideje. Hát ez van. Nem kell neki a tej, de ez nekem annyira fura... Kép

Cicó és Zezét olvasva, akárcsak Misit és Ancsát hallgattam volna. Tisztára hasonlóak. Kép

Alváshoz még egy adalék. Nálam Misi nem alszik napközben. Eleinte amikor Ancsa megszületett küzdöttem az altatással, de miután ez abból állt, hogy napközben kinlódtam 1 órát, hogy Misike elaludjon, majd ezte 11.kor ez ismétlődött, mert még nem volt álmos,. akkor qazt mondtam, ennyit nem ér meg. Így van, hogy 5-6 körül bealszik magától, és akkor este 11 körül megy el aludni, de önként, de általában 8-9-től kezdve alszik egy 10-11 órát. És ennyi. Ancsa még 2x alszik, és éjjel annyit, mint Misi, szinte mindig percre pontosan együtt kelnek.

Pusza
Panni
uran

Sziasztok,

Szoval nem is olyan rossz az 1x ebredes
Aronnal, kezdek hozzaszokni.Olvasva titeket azert mazlista vagyok hogy delutan egyszerre alszanak.Veronika aki 2 eves mult 2-3 orat siman alszik ebed utan, este fel 9kor pedig mar alszik megint.

mindenki mondja hogy a masodik gyerek gyorsabban es hamarabb csinal mindent.Aron 7,5 honaposan maszik, bejarja a lakast, es mar felall, amit en nagyon korainak tartok, de hat o megiscsak fiu.
Amugy most mar celiranyosan odamegy es el szeretne venni a nagy (Veronika) jateka. Gondolom ez valtozni fog jo es rossz iranyba egyarant, fel is keszultem ra.

Amugy sok ismeros szerint a kis korkulonbseg a legjobb, remelem igy lesz.
Dori
rdora

Alvás: Kíváncsi lennék, hogy a fiaim külön-külön is jó alvók lennének-e, vagy az együttalvás miatt idilli a helyzet. Persze sosem fog kiderülni.
Mindkét fiú felébred éjszaka (talán többször is), de ált. visszaalszanak. Amíg még etettem a kicsit éjjel, szinte mindig felébredt a nagyobb is, de kicsit forgolódott, cumizott és elaludt.
Ma éppen a nagyobbik sírt fel éjjel, persze a kicsi is felébredt rá, de mire a nagyot megnyugtattuk, ő is elaludt.

Aj-aj, sírást hallok.

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

Sziasztok

Lenne egy kerdesem az alvassal kapcsolatban.

Nem teljesen de mondjuk mar majdnem osszeszoktak az alvassal, de most a kicsinek jon a foga felso ketto) es elegge sir miatta, sot inkabb ugy fogalmazok nagyon.Vegre megtanult visszaaludni egyedul de most persze a fajdalom miatt ez egyedul nem megy. Varni szoktam de amikor mar nagyon sir akkor felveszem, Veronika egeszen jol birja nem nagyon kel fel, de tudom hogy a turokepesseg hataran tancolok.
Szoval van valakinek valami receptje hogy mit csinaljak, mert ez meg csak a negyedik fog?(van meg nehany hatra)

Dori
rdora

Dóri!
Passz! Esetleg egy kis fájdalomcsillapító esténként?
Nálunk is lassan jön az első fog, kíváncsi leszek, mi lesz a jól alvó kisfiammal.

Nekem most más problémám van: dackorszak.
Írok egy példát: a nagyobbik fiam mostanában dobálja a Lego kockáit. Elég agresszív módon.
1. Próbáltam rászólni, persze semmi hatás.
2. Hívtam, hogy inkább építsünk belőle, vagy játsszunk mással, hatás nulla.
3. Ideiglenesen elvettem tőle a játékot, csak másnap kapta vissza. Hatás: sírás, másnap újra dobálta.
4. Amikor elkezdte dobálni, megmondtam neki, hogy így nem játszom, és kimentem a szobából. Hatás: meglepődött, de folytatta a dobálást.
5. Ma úgy döntöttem, hogy a Lego-t egy ideig száműzöm a játékok közül, elraktam a szekrénybe. Helyette elővettem a puha polifoam építőjátékot. Most ezen éli ki az agresszivitását. Így legalább nem veszélyes a dolog.

Mit tehetnék még? Már nincs több ötletem. Hogy lehetne jobb belátásra bírni?

Az elalvás is problémás mostanában. A férjem már türelmetlen, azt mondja, hagyjuk sírni egyedül, ha hisztizik lefekvéskor. Szerintem pedig ez nem jó megoldás. Ma mindenesetre megpróbálom nem "erőszakosan" altatni. Remélem bejön.
Egyébként, ha már elaludt, jól alszik, onnantól (egyelőre) nincs probléma.

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

Boeske,
Csak megnyugtatásul írom, hogy a két éves fiam szintén dobálja a lego kockáit, bazi idegesítő!
Az elalvás meg egy egész tortúra, minden nap lépésről lépésre meg kell csinálni ugyanazokat a dolgokat (kinézünk az ablakon, behúzzuk a függönyt stb), különben hiszti van. És ezen szokások sora csak egyre hosszabb és hosszabb, úgyhogy egyre több idő, mire végre lefekszik.
Nem tudok megoldást csak azt, hogy ezt végig kell csinálni.
Márti
cirmogó

Dora!

Én azt mondanám ne várd, hogy nagyon sírjon, főleg agy, hogy tudod mi a baja. Vedd fel, amikor sír, úgy is tudod mi az a határ, amiko rmár úgy sem alszik egyedül vissza.
Elvileg a fogjövésre segíthetnek: dentinox gel, ill. Chamomilla homeopátiás készítmény kicsi vízben feloldva, vagy nyelv alatt elolvasztva. Csecsemőnek 1 bogyó.

Boeske!

CSak azt tudom mondani, hogy ne azt akard elérni, hogy Ne dobáljon, hanem azt, hogy ott és akkor dobáljon, és azt amit szabad. Hogy ez pontosan mi legyen, azt neked kell kitalálni. Én kivinnéma afiamat az udvarra, hogy dobálja a labdát, a falhoz, vagy a kavicsokat a vízbe. Nem tudom, nálatok milyen lehetőségek vannak. Ki kell élnie az agresszióját, a felgyülemlett nyűgjeit.
Nálunk ami előfordul, hogy mindennel kalapál. Ezért kapott kalapácsot, és egy régi vágódeszkát, és azt úgy püföli, ahogyan akarja.

Altatás. Nálun kis van egy "ceremónia". Be van tartva, tartatva az, hogy ha azt mondjuk, hogy pl. ez a mese után alvás, akkor alvás. De ezt előre bejelentjük, a mese előtt, utána fogmosás, pisilés alvás. Én azt mondom, hogy mind az elelvás, mind a dackorszak ellenszere egy dolog: KÖVETKEZETESSÉG!! Tudom, hogy nehéz, főleg, ha jön a akistesó, akinek mindent szabad, a nagytól pedig már mást várunk el, de azt meg kell érteni anagynak, hogy ő más. Más kötelességei, és más lehetőségei, jogai vannak.

Remélem valamit segítettem:

Panni
uran

Sziasztok

koszi a tanacsokat, fel is veszem Aront amikor erzem hogy hol a hatar . Veronika nem ebred fel egyaltalan.
Ne is legyen olyan egyszeru a dolog, kijott a fog es Aron belazasodott. Gondolom hogy ilyenkor kicsit legyengul a szervezet es igy reagal ,vagy elkapott valamit. VEronika soha nem lazasodoot be fogzasnal.

Nalunk az agressziot ugy probaljuk megoldani hgoy nem veszunk "egy ideig " rola tudomast. Ha azt mondom hogy nem szabad akkor csak azert is csinalja, szoval probaljuk terelgetni masiranyba a torteneseket, de egy ido utan persze azt kell mondani hogy NEM. Amugy a kislanyom most feszegeti azokat a bizonyos hatarokat hogy Edesanyanak mi a reakcioja. Ilyenkor azt mondja "Edesanya huncut vagyok, vagy rossz kislany vagyok , igaz?" Szoval tudjak hogy mit szabad es mit nem, legalabbis nalunk.

Na jo megyunk orvoshoz.
Dori
rdora

Köszönöm a tanácsokat!

Már másként látom a helyzetet, belenyugodtam, hogy nehéz időszak következik (bár vsz. lesz még nehezebb is).
Igyekszem következetes lenni. Vannak dolgok, amikben kicsit lazábban fogom, hogy ne a tiltásokról szóljon az egész nap.
A dobálás egyelőre a polifoam kockákra, esetenként ruhákra korlátozódott, amit meg is engedtem a fiamnak.
Kalapálás nálunk is van.
Altatással is előreléptünk, esténként hagyjuk, hogy "eldöntse", mikor akar lefeküdni. Azaz vacsora és fogmosás után nem kötelező neki lefeküdni, de már nem játszunk vele, nem figyelünk rá annyira, hagyjuk, hogy mellettünk tébláboljon. Előbb-utóbb szól, hogy feküdjünk le, és mesét kér. Igaz, hogy így akár este 10-re is tolódhat a lefekvés, de legalább hisztimentes. Majd pár nap múlva megpróbálom visszaállítani a régi rendet.

Most más játszmába kezdett, és még nem tudom, mit kezdjek vele. Most éjszaka "próbálkozik". Éjjel felkel, és elkezd sírni. Ha átmegyek hozzá, még jobban sír, és közli, hogy velünk akar aludni. Régebben elég volt, ha melléfeküdtem egy kicsit, most mindenképpen jönni akar. Nálunk rögtön megnyugszik, és alszik. Lehet, hogy fél valamitől?
Ragaszkodjak ahhoz, hogy az ágyában aludjon/junkKép, vagy hagyjam, hogy velünk aludjon, hátha megnyugszik előbb-utóbb, ha tudja, hogy számíthat ránk.
Egyet viszont nem szeretnék, hogy nagyon rászokjon a közös ágyban alvásra.

Dóri!
Áronak jobbulást!

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

Sziasztok,
mi Cicóval már - remélem - túl vagyunk egy ilyesmi időszakon. Õ tavaly nyáron-ősszel-télen csinálta ezt, amikor két és fél-három év között volt, Zeze pedig fél éves korban vagy az alatt. Nemigen tudtam mit csinálni, mint hogy mindig jeleztem, hogy figyelek rá, szeretem, igyekeztem vele minél több időt tölteni, úgy is, ami csak az övé volt (ehhez persze kellett segítség, szerencsémre volt is). Ahogy mindketten nőttek, egyre konszolidálódott a dolog. Ma Cicó megint egyedül alszik és alszik el, ha szólok jön és csinálja, amit mondok (nagyjából Kép ), és kb. egy hónapja néztünk egymásra Apával meglepetten, hogy hová tűnt a dackorszak??? Szóval azzal mindenkit tudok biztatni, hogy kinövik ezeket a nehéz időszakokat is.
Boeske,
ha nagyon sír, én nem erőltetném. Nálunk Apával aludt jó ideig (mert én a picivel, és féltem, hogy Cicó álmában véletlenül ráfekszik), aztán szép fokozatosan elengedte a dolgokat. Már éjjel se nagyon mászkál, szépen marad az ágyában, ahol elaludt. Igaz, ide hosszú út vezetett, amiben volt
1. Apa altatta nagy sírás-rívások között
2. Én altattam rém későn, miután Zeze elaludt, Apa ágyában, szorosan átölelve (és melléaludtam én is...)
3. Én altattam a saját ágyában (én meg ott kellett maradjak Apa ágyán...és odaaludtam)
4. Most már mese után nem kell ott maradnom, amíg elalszik, hanem kijövök, ő meg álomba forgolódja magát.

Megyek, mert a csajszi itt rángat, hogy keljek fel a gép mellől Kép

Üdv
Kriszi
kriszi

Kriszi!

Köszönöm. Én is valahogy így gondoltam. Bár ma éjjel nagyon rendesek voltak mindketten. Csak Márk akadt be egy kicsit a rácsok közé forgolódás közben, de miután kiszabadítottam, szépen aludt tovább.

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske

Sziasztok

Azt hiszem gyogyuloban vagyunk (piros volt a torka Aronnak es ettol lazasodott be), de szerintem a fogzas nagyon legyengitette.
Meg nem a regi, de mar kezd visszajonni az ereje.Kicsit azert nehez mert Edesapa uzleti uton van es csak penteken jon haza Kép

Amugy nalunk Veronika is dobal dolgokat, de a legujabb hogy szeretetbol utoget, de olyan erosen hogy faj. Mondom neki hogy ez faj, de o nem hagyja abba.Igaz csak itthon csinalja, igy fejezi ki eros indulatait, sajnos.

Remelem Aron rendbejon hamarosan es akkor nem kell ennyiszer felkelni hozza (2x)
Az egyik baratnom azt mondta hogy raerunk aludni akkor ha a gyerekek felnottek, haat en azert tudnek most is aludni
Dori
rdora

Sziasztok!

Mi nálunk MIsi átjáratos hozzánk időnkként, van hogy 3-4 napig átjön hajnalban, van hogy utána egy hétig nem, aztán meignt egy néhány nap. Néha mondom neki, hogy maradjon, de ha nagyon tiltakoyik, akkor engedek, aztán attól függ mennyire zavar az ottléte (rugdos, kitúr,...) visszaviszem, ha elaludt vagy nem. Nagyon reggel felé már nem merem, nehogy felébredjen és ne akarjon visszaaludni, de 4-5 között még átviszem, ha nem lehet tőle aludni, és ebből nem szokott baj lenni.

Panni
uran

Dóri,
ez jó hír, további jobbulást Kép Ha amúgy ilyen jó alvó, akkor hamar vissza fog szokni.

Képzeljétek,
Zeze pár napja éjjel nem kel fel, csak hajnalban! Eddig úgy volt, hogy egyszer éjjel, majdnem pontosan egykor, aztán kora reggel, hat óra felé. Utána én már fent maradok, mert olyankor van egy kis időm tanulni, netezni stb., de ő még alszik vagy egy órát. Most pedig először 4-5 körül kel fel, utána meg már csak reggel, végleg. Hiába, lassan egyéves már a szentem, pár hét, és megkezdődik a csajok felvonulása Kép
Cicóval kb. két hete a nappali pelus letevésén ügyködünk, most az az állomás van, hogy órákig szorongatja a pisit, amíg túlcsorog, mert mindig van fontosabb dolga, mint bilire ülni Kép De sétakor, délutáni alváskor, kakival semmi gond, ezek pár nap alatt, maguktól beálltak. Ajaj, a múltkor ráadtam egy divatos gatyót, olyan szép karcsú nagylány így pelus nélkül... Kép
Üdv
Kriszi
kriszi

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet: