Sziasztok!
Így jár, aki egész hétvégén nem jön: a délelőttöm ráment a visszaolvasásra.
Nagyon érdekes dolgok merültek fel!
Próbálok reagálni pár dologra:
Oltás: nagyjából mindent leírtatok. Tündével és Sildikével értek egyet. Ha választhatnék, a kötelezők közül is szelektálnék, de az biztos, hogy annyira nem vagyok hülye, hogy bíróságra küldjem magam, mert nem akarok oltatni. Ezzel mennyiben segítek a gyerekemen??? Egyébként a húgom ismeri a szombathelyi családot, akik a tévében is voltak az ügyük miatt./ Asszem hat éve volt már, hogy nem voltak hajlandóak oltatni, akkor el tudták érni, hogy legalább új oltóanyagot kapjanak, Pestre kellett emiatt feljönniük minden alkalommal. De akkoriban még ez is nagy szám volt./ Húgom szerint teljesen normális emberek
Az viszont nem hangzott el, hogy pl. a rubeola és a mumpsz elleni oltás kifejezetten ártalmas lehet, hiszen nem véd örökké, épp akkor véd, amikor a szervezet meg tud birkózni vele, és szövődmények nélkül átvészeli. Felnőtt korra elveszti hatását, és a mumpsz fiúknál meddőséget, a rubeola lányoknál terhesség alatt jó kis kalamajkát okozhat

És sokkal fájdalmasabb felnőttkorban átesni ezeken. Hogy ki a rossebb találta ki, hogy ezek kötelezőek legyenek???
Na és az milyen, hogy a BCG-t újraoltják, ha fél éves korig nyoma sincs reakciónak, de ha másodszor sem lesz, az már nem érdekel senkit??? A törvény ennyit ír elő, ha nem lesz másodszorra sem védett, az már nem számít... Nagy baromság az egész, biztos vagyok benne, hogy a gyógyszeripar nagy részben benne van ezekben a hülyeségekben.
Viszont Ayse, azt tökéletesen megértem, hogy ilyen előzmények és tapasztalatok után Te oltáspárti vagy! Sajnálom, hogy ezt át kellett élned, de az tényleg jó, hogy egyáltalán megúsztad! Balázsnál négy hónaposan hitték azt, hogy agyhártyagyuszija van, gerinccsapolás neki is volt, de semmi gond, három nap kórházzal megúsztuk.
Ovi: Ayse

hogy miért nem akarom az állami ovit? Egyrészt nagyon rossz saját élményeim vannak, minket még vertek is az oviban

De az régen volt, és vidéken volt, ahol nem lehetett csak úgy ovit váltani. Azért remélem, hogy változott már ennyit a helyzet, hogy az államitól is elvárható némi minőség. Mindenesetre sokat "köszönhetek" az őriszentpéteri pedagógusoknak, akár ovi, akár suli tekintetében, jól elcsesztek sokmindent nálam...
Másrészt az a tapasztalatom, hogy az óvodáknak van valami kényszerük, hogy a gyerekeket neveljék, tanítsák, és ezt olyan eszközökkel, ami sztem nem nekik való / leülni, csöndbe maradni, szabályokat hallgatni.../ Az lenne az ideális, ha hagynák őket egész nap játszani, hiszen ezzel tanulnak is, és eközben mutatnák a jó példát, és kész. És teret adnak a mozgásnak, lehetőséget adnak, hogy sokmindennel ismerkedjenek, de semmisemkötelező módon. Játékosan. Na, szerintem ilyet magánoviban sem fogok találni. A Waldorf ilyen lenne. Gyerek-szempontból teljesen megfelelő lenne, az elképzelésem szerinti, de a szülői oldal, az más. Nem vagyok ilyen elhivatott, kicsit olyan, mint ha egy külön vallás lenne...
Zsuzsa

Az meg nagyon elgondolkodtató, amit a gazdag gyerekekről írtál. Ahogy nézegettem a magánovik képeit a neten, nekem is eszembe jutott, hogy ezek biztos nagyon gazdagok, ha meg tudják tenni, hogy horribilis összegeket fizessenek csak az oviért, de nem mentem bele mélyebben, hogy ez mit is jelenthet még. Lehet, hogy érdeklődnöm kéne az állami ovik között is a környéken... Az mondjuk lendületett adott, hogy megtudtam, a hétvégén Balázs kis barátnője családjával ide költözött Újpestről

Egyelőre nem jár oviba, mert állítólag teljesen megbuggyant az előző ovitól, de ha jár majd, lehet, hogy együtt kéne járniuk, az biztos sokat jelentene Balázsnak.
Dóri, Benianyu

Jó, hogy előjött ez a nemevés-téma, mert már én is kezdtem aggódni, hogy mit művel Gergő. Õ is pár perc alatt befejezi, és már megy is, holott előtte éhen akar halni. De én is azt gondoltam, hogy csak jelezné, ha nem lenne elég a tej, és elégedettnek is tűnik
Rokica

Zsuzsababa még szebb lett, tényleg teljesen más, először meg sem ismertem!!!

Judit+Gergő+Balázs