Szia Seriff!
Így szakadt a hó végig? Azért jól éreztétek magatokat?
Dettus,
ezt a családineten találtam a tgyásról:
"A szülési szabadság időtartamára (168 napon keresztül) jár és összege a napi átlagkereset 70 százaléka. (A szülési szabadság a szülés várható időpontja előtt 28 nappal megkezdhető.)
180 bérezett nap hiányában az ellátás alapja a 180-nál kevesebb napi átlagkereset, de legfeljebb a minimálbér kétszerese.
A terhességi-gyermekágyi segély összegéből nyugdíj-, illetve egészségbiztosítási járulékot nem, kizárólag személyi jövedelemadó előleget vonnak.
...
Az ellátás annak a nőnek jár, aki
– a szülést megelőzően két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt és a biztosítás tartama alatt szült,
– a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül, vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon túl táppénz (illetőleg baleseti táppénz) folyósításának ideje alatt, vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szül.
Az előzetes 180 napi biztosítási időbe beszámít
– a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának ideje,
– a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok ideje.
Hol és mikor igényelhető
A terhességi-gyermekágyi segély megállapítása iránti igényt a munkáltatóhoz (munkanélküli esetében a munkaügyi központhoz) kell bejelenteni. Társas vállalkozók és egyéni megállapodás alapján fizetők is közvetlenül az Egészségbiztosítási Pénztárnál igényelnek ellátást.
Az igényt a
– társadalombiztosítási kifizetőhellyel rendelkező munkáltató esetén a kifizetőhely,
– ha az igény elbírálására a Magyar Államkincstár Megyei Területi Igazgatósága (MÁK) az illetékes, akkor a MÁK;
– ha nincs kifizetőhely, illetve az igénylő egyéni vállalkozó, akkor a vállalkozás székhelye szerint illetékes Megyei (Fővárosi) Egészségbiztosítási Pénztár bírálja el és folyósítja.
Ha a munkáltató nem rendelkezik társadalombiztosítási kifizetőhellyel, az igényt abban az esetben is a munkáltatóhoz kell benyújtani, s majd ő továbbítja a székhelye szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztár részére.
6 hónapra visszamenőleg lehet igényelni.
Milyen okmányok kellenek az igényléshez
A gyermek(ek)
– eredeti születési anyakönyvi kivonata.
– Terhesállományba vételről szóló igazolás, ha a szülés napjánál korábban igénylik a TGYÁSt.
Nem kifizetőhelynél történő igényléskor a munkáltató által kitöltött
– “Foglalkoztatói igazolás a terhességi-gyermekágyi segély megállapításához”,
– “Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához”,
– “Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról”."
A szülés előtt megkezdHETő, de nem vagy köteles szülés előtt kivenni azt a 28 napot.
Mrege,
nem értem az orvosod

Mi van, ha egy kismama a 9. hónapban beteg lesz? Nem veszi tp-re, mert már kapHATja a tgyást? Ez hülyeség. Ha vki az utolsó hónapban kórházban van (akár végig, akár vmennyi ideig), akkor az tp-en van és nem tgyáson. Ha meg vki végig tp-en van a terh. alatt (én is azon voltam, mint te is), akkor meg főleg maradhat az utolsó hónapban is. Azt megértem, ha vki csak az utolsó hónapban akarna tp-re menni, akkor azt mondja neki, h most már inkább menjem tgyásra. De sztem még akkor is megvan a lehetősége tp-re venni.
Lili,
mégis milyen hétvégére gondoltál? Kirándulós, welness, pihenős...?
Már nem jövök a hétvégén.