A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Fogamzás » ..."ma megint megjött"...

Bea,
ha kezelik a párodat akkor miért gondolod, hogy PONT MOST kapnál el valamit és nem hetekkel, hónapokkal ezelött kaptad el töle, amikor öt még nem kezelték? Ha van valami nálad, akkor szerintem az nem most történt, hanem korábban, legfejjebb a tünetek most jelentkeznek. Ha panaszod van mindenképpen menj el a dokihozKép
Pusszancs,
Moni
mj

Sziasztok!

Moni,
Boldog szulinapot! :-)

Lanyok, senki nem tud nekem segiteni pajzsmirigy kerdesben? :o

Koszi szepen,
Gombóc
gombóc

Anyez! Kép
Ejnye, irány a dokid! Norcoluttal (vagy az orvos jobban tudja) meg kellene hozatni a mensidet. Úgy néz ki, hogy ez egy anovulációs ciklus -volt-Kép Egyébként nemcsak a magas prolaktin miatt lehet anov a ciklus.) Nem jó, ha sokat vársz még (bár nem akarlak megijeszteni), túl elöregszik a nyálkahártya, stb-stb. szóval menj el légyszi a dokihoz! Kép És ne feledd új ciklus új remények! KépKépKép

Doris! Kép
Eddigi örömöm, hogy képzeld ma 37,1 volt a hõm! Doriska hallod ezt, ennek én annnyira örülök! Kezd helyrejönni a progeszteron szintem?? KépKép
A HSG nekem amellett, hogy "kicsit fájdalmas"at jelent, egyben "baba a láthatáron"-t is! Nézd meg, hányan lettek HSG utáni közvetlen ciklusban babásak, vagy "megijedve" a HSG hírétõl: inkább bebabázódtak elõtte! KépKép Azt szeretném ha neked az utóbbit jelentené! KépKép

Noémi! Kép
Nálad sincs jól, hogy hét napja úgy görcsölsz, mintha mensiznél. Miért nem mész el a dokihoz?

Vanda

Vanda

Kép
vanda

GombócKép
Esetleg olvasd el a "Terhesség és a pajzsmirigy...". Úgy látom nem csak terhesek írogattak oda... Lehet, hogy Õk tudnának Neked segíteni.
VandaKép
Én is az utóbbit választanám de kell még 2 napot várnom, hogy kiderüljön nálam melyik lesz a "befutó"...Kép A 37.1-es hõmérséklet tényleg jóKép Szép magas, csak maradjon is fent...

Puszi:Doris
doris

Anyez Kép

Nekem a csúcs 73 nap volt. Kép Norculottal jött meg. Neked volt már ilyen elõtte?

Vanda Kép
Tudom, hogy el kellene mennem, de õrület mi van itt. Kép
Majd kitalálok valamit... pedig a hormonjaim is rendben vannak (állítólag).

Pusz
Noémi
noémi

NoémiKép
Mindenképp el kell menned orvoshoz és szerintem nincsenek rendben a hormonjaid... Nekem az endom kezelése után az utolsó innyekciótól számított 75. napon jött meg két hetes gyógyszeres kezelés segítségével tehát ne halogasd, irány az orvos! Erre muszáj, hogy idõt szakítsKép
VandaKép
Írtam Neked magánbanKép

Puszi: Doris
doris

Gombóc!
Van egy pár anyagom a pajzsmirigyrõl. Írd meg a címedet és átküldöm, ha gondolod! Kép
Doris! KépOksi Kép
Noémi!
Ha kell, jelents beteget holnap, de ne halogasd! Nincs egy munkahely sem, ami többet érne az egészségünknél!

Vanda

Vanda

Kép
vanda

Vanda,
rohannék én a dokimhoz, de keddig szabin van sajna, így marad a várakozás, a fejfájás meg a szorongás. Érdekelne, hogy mivel nem szeretnél megijeszteni, mert ennél jobban már nem lehetek ki. Köszike.

Noémi,
emlékszem a tavalyi "csúcsodra". Nekem eddig egyszer volt 49 nap tavaly decemberben, akkor fedezte fel a doki, hogy picit magasabb a proli-szintem. Kaptam Bromocriptint, normalizálódott, de az új dokim leállította, mondván, lombik esetében (2. lesz júliusban) elõny a magasabb proli-szint.
Pussz
Ányez
Anyez

Sziasztok!

Vanda, az email cimem: csirketojas@index.hu Koszi szepen elore is!

Ma este otthon megnezem, mert szerintem en vezetem a "magatol nem jott meg" toplistat. :-((( Az biztos, hogy 70 nap folott volt a szam, es Norcoluttal hozta meg az orvos. Azt mondta, ilyenkor mar meg kell hoznia, mert tenyleg eloregedik a nyalkahartya.

Doris, koszi a tippet, atnezek abba a topicba is. :-))

Sziasztok,
Gombóc
gombóc

Móni

természetesen nem most kaptam el valamit, mivel a gyulladás a doki szerint már akár évek óta is fennállhat. Csakhogy nekem-és igazad van, ezt nem írtam, már nagyon régóta van egy húgyuti gyulladásom, ami hol elõjött, hol sikerült kikezelni. Ez a huza-vona kb. négy éve tart. Mivel a gyógyszeres kezelés semmivel sem volt hatékonyabb, mint a különbözõ természetes eszközök (ülõfürdõ stb.), már jó ideje mindig, amikor elõjött, ezen módszerekkel múlasztottam el. Viszont akkor még a kutya sem gondolta, hogy ez a gyulladás esetleg azért jön mindig elõ, mert hát ugye a párom újrafertõz. A dolog csak azért kezdett izgatni, mert ilyen barnásozós dolog velem még sohasem fordult elõ, és azt nem értem, hogy MIÉRT PONT MOST? Egyébként ezt az egészet elmondtam a dokinak is, aki annyit mondott, hogy a párom meggyógyításával, illetve intim zuhany használatával a dolog rendbe fog jönni.

Bea
Bea

Sziasztok Lányok!!!

Mostanában csak olvasgatlak titeket, de azért itt vagyok.
Képzeljétek, amióta elõzõ hónapban megcsinálták a lapart valami történt a hormonjaimmal. Elõzõ hónapban is rendes volt a hõm, voltak mindenféle mensi elõtti tüneteim, megjött 28 napra. És most is jónak tûnik minden, fáj rendesen a mellemKép)) Remélem ebben a hónapban is megjön rendesen és akkor kb. 3 hét múlva megmûtenek és akkor indulhat a visszaszámlálás. Annyira rossz, hogy még ennyit kell várniKép(((
Közben szurkolok ám mindenkinek!!!!!! Legyetek jók!

Puszi: Hermi
Névtelen

Sziasztok! Kép

Csak megijedt a 7 napja görcsölõ hasam és végre (bár lenne jobb változat is) megjött. Már az is nagy dolog, hogy nem 73-ra mint márciusban.
Azt hiszem azért mégiscsak el kellene mennem dokihoz valamikor. Mert ciklus nélkül nem pottyant a gólya...

Pusz
Noémi
noémi

Haliho Lanyok!

Koszonom a megnyugtato szavakat, igerem probalok nem aggodni mindenenKép Eddig jol ment, eltekintve ettol a petezsak-merettolKép

Zsuzso! Ha a 7. het 3-4. napjan voltal uh-n, az mar a 8. het, nem?Kép

Puszi: orsoly
orsoly

Sziasztok!

Zsuzsu, mail ment. :-) Koszonom a segitseget, megneztem a kepeiteket. Nagyon szimpik vagytok mindannyian!!! :-)))
Majd toltok fel egyet en is magunkrol, jo?

Nem hagyott nyugodni a dolog, ugyhogy megneztem, "csak" 66 nap volt a gyogyszer abbahagyasa utan a menzi kimaradasom..Aztan a Norcolut segitett. De most latom Noemi, megjott az neked magatol is...:-))

Orsoly, nyugi, minden rendben van/lesz, ne aggodj, az nem tesz jot. Persze, konnyu igy nekem a palya szelerol okosnak lenni, tudom. Bar egyszer en is ott tartanek mar...:-)

Vanda, akkor kuldesz nekem pajzsmirigyes cikket? Koszonom szepen.

Pusszantas,
Gombóc
gombóc

Gombóc! Kép
Holnap tudom átküldeni, mert a munkahelyi gépemen van! Kép
Jó lesz így?
Akkor mensi kimaradásban élen járok én is: olyan 19 éves lehettem, amikor 74 napra jött meg egy egész doboz Norcolut hatására (napi 4 szemet, 5 napon át)...
Jó éjt!
Vanda

Vanda

Kép
vanda

Sziasztok!

Sajnos mióta nem jelentkeztem olyan sok, és nem jó dolog történt.

Szóval kedden az István 310-es hcg-t mért nekem.

Szerdán a Káli 0-t (zérót) és az ultrahangon is az látszott, hogy meg fog jönni. Szerda este meg is jött.

Csütörtökön még elküldött a nõgyogyim egy újabb vérvételre(bár nem tudtuk hogy idõközben fölöslegessé válik) és az Istávn 28-at mért, ami azt jelenti, hogy volt ott egy icipici terhesség.

Mostmár nem tudom mit higgyek, és sajnos azt sem hogy volt-e baba vagy sem sejt szinten.

Na mindegy mostmár megint kezdem összeszedni magam, immáron másodszor ebben a ciklusban/ezen a héten.
A férjem már megint álmodott: elmegyünk nyaralni és mikor hazajövünk meglesz a baba. Remélem lassan valóra is válik az álom!!!

Nagyon köszönöm hogy velem voltatok jóban és rosszban, és hogy drukkoltatok. Kedden újra jövök és folyt köv Kép

Jó éjt: Marcsi
Marcsi

Szép jó reggelt MindenkinekKép
NoémiKép
Örülök, hogy végre megjött, de szerintem fordulj orvoshoz mert így nehéz lesz bebabásodni...
MarcsiKép Nagyon sajnálomKép Hidd el a következõ mindenképp sikerrel jár majd és a nyaralás meghozza az eredménytKép Fel a fejjelKép
OrsolyKép
Próbálj meg nem idegeskedni ennyire...(de könnyû azt mondani!) és örülj a babácskánakKép Nem lesz semmi bajKép
GombócKép
Szívesen és ha találok valamit a net-en, akkor átküldöm.

Velem ma az a helyzet, hogy a 28. napon vagyok és egy tizedet már esett a hõm. Holnapra szerintem 37 alá zuhan és akkor meg is fog jönni. Már a menzis patik is kiütöttek így biztos lehetek a dologban... Hát nem repesek az örömtõl de annak azért nagyon örülök, hogy a jövõ héten közelebb juthatunk az EREDMÉNYHEZKépKépKép

doris

Doris,
Fel a fejjel, új hónap új remények. Lassan HSG-re is mész és ki tudja, lehet, hogy elromlik a Margitban a gép és kimarad a visgálat majd a következõre már nem is lesz szükség...............így legyen.
Orsoly,
Mindig a betöltött hetet nézik.
40 hét a terhesség. Az utsó napon amikor megjött mindig ahhoz a naphoz kell viszonyítani, tehát betöltött 7. hét és elkezdõdõ 8. hét valahányadik napja.
A szülésnél is a betöltött heteket számolják.
Gombóc,
Én nagyon hasonló cipõben jártam az év eleje tájékán, írtam is az egyik topicban, ha gondolod keresd vissza (" nem jött meg mégsem vagyok terhes" a topic címe).
Nekem is kb. 60 napig nem akart a ciklusom beindulni a fogamzásgátló gyógyó abbahagyása után. Nekem egyáltalán nem jött meg, és késõbb a Norcolut indította be a ciklust, majd jöttek a többi problémák. Magas prolaktin, MRI vizsgálat, Bromocriptin stb. Egyébként mindketten ua. doki bácsihoz járunk.Kép
Breki
Breki

BrekiKép
KösziKép Tul.képpen nem vagyok elkenõdve, mert ez a hónap nagyot lendít rajtunk. Nekem a HSG Páromnak a matyivizsgálat tehát fél év óta elõszõr érzem, hogy eredményes hónap elé nézünkKép

doris

Sziasztok!

Noémi!
Remélem már jobban vagy!

Marcsi!
Sajnálom, pedig én tényleg azt hittem, hogy baba lesz! Kép Ne keseredj el, én is úgy számolom, hogy a nyaralásból már hármasban jövünk haza a párommal! Kép Neked is így lesz! A nyár végén nem gyõzzük majd számolni a babákat! Kép

De nagy a pangás ma! Senki nem dolgozik? Kép

Üdv:
Gitta
gitta

Ezt találtam:

Diagnózistól a babáig

A gyermeknemzés szerencsés esetben édeskettesben, segéderõk bevonása nélkül zajlik. Ha azonban a folyamat valamelyik része hibádzik, s ezért nem kerül sor a várva várt gyermekáldásra, a pár igénybe veheti az úgynevezett asszisztált reprodukciós eljárások valamelyikét.

Ezek közös jellemzõje, hogy valamilyen szinten helyettesítik a gyermek fogantatása körül zajló természetes folyamat egy-egy elemét, a meddõség okától függõen. Lehetséges, hogy csupán a peteérés hibádzik, s elegendõnek bizonyul a hormonális kezelés, de az is megtörténhet, hogy a megtermékenyítésnek a siker érdekében az anya szervezetén kívül kell lejátszódnia, s a méhbe csupán az osztódásnak indult csírasejtet juttatják be.

Ha nincs peteérés

A gyakorlatilag bárhol elvégeztethetõ nõgyógyászati és andrológiai alapkivizsgálás eredményeivel és a három hónapos ciklusmegfigyelés adataival a kézben immár célszerû meddõségi centrumhoz fordulni.

A clamydia- és rákszûrés ismétlésére nincs szükség – ezek eredménye nagyjából egy évig érvényesnek tekinthetõ –, ám a hüvelyváladék bakteriológiai vizsgálatát ekkor újból el kell végezni, hiszen elméletileg bármikor sor kerülhet valamilyen – nemi szerveket érintõ fertõzésre.
Az esetek tekintélyes hányadában a peteérés elmaradása, rendszertelensége okozza a gyermektelenséget. Ilyenkor kézenfekvõ, egyszerû megoldásnak tûnik a gyógyszeres kezelés, mellyel mesterségesen kiválthatjuk a peteérést.

Sajnos, számos nõgyógyász elõzetes, alapos kivizsgálás nélkül kezdi szedetni páciensével a gyógyszert (többnyire a Clostylbegitet), így az is elõfordulhat, hogy többes terhesség alakul ki, ám az is igen gyakori, hogy semmi sem történik, hiszen a nõk húsz-harminc százaléka egyáltalán nem reagál a mesterséges hormon szájon át szedett változatára.

Dr. Konc János, a Szent János Kórház Budai Meddõségi Centrumának fõorvosa úgy tapasztalta, hogy biztonságosabb, jobban nyomon követhetõ megoldás a szükséges hipofízis hormon beinjekciózása.

A vizsgálatokat és orvosi beavatkozásokat továbbra is téríti az Egészségbiztosító, ám a gyógyszert a páciensnek kell beszereznie.
A különbözõ gyártmányú szerek ára ampullánként 800 és 8500 Ft közötti, s legalább hét ampulla szükséges egy kezeléshez. A hipofízishormon adagolása pontos sémák szerint történik.

A vér hormonszinjét, a szer hatását folyamatosan ellenõrzik, így különösen ritkán fordul elõ a túlstimuláció, vagyis az az állapot, amikor egyszerre túlságosan sok petesejt érik meg. A kúra idõtartama alatt mérni kell az ébredési hõmérsékletet, s rendszeres idõközökben hüvelyi ultrahang vizsgálatra is sor kerül. Így pontosan nyomon követhetõ, hány tüszõ érik meg, s arra is nagy pontossággal következtetni lehet, hogy mikor kerül majd sor a tüszõrepedésre és az érett petesejt kiszabadulására.

Igen gyakori, hogy a mesterségesen érlelt tüszõ nem reped meg magától, ezért a kezelés további részeként tüszõrepesztõ injekciót kap a páciens a megfelelõ idõpontban. Ekkor, a lehetõ legideálisabb idõpontban kell sort keríteni a közösülésre, ekkor van ugyanis a legnagyobb esély a természetes megtermékenyülésre.

Konc doktor hangsúlyozta, hogy a mesterséges hormononadagolással igen óvatosan kell bánni, s mindig gondosan mérlegelni kell, milyen módszert célszerû választanunk. Ha alacsony dózis mellett döntünk, biztonságosabb az eljárás, de kisebb a sikeres beavatkozások aránya. Ha több tüszõt érlelünk egyszerre, nagyobb esélyünk van a sikerre, de gyakoribb lesz a többes terhesség.

Konc doktor „pályája szégyenének" nevezte azt a régen történt esetét, amikor a beavatkozás eredményeként a kismama méhében nyolc magzat indult növekedésnek. A terhesség biztonságos lezajlása érdekében ilyenkor csökkenteni szokták a magzatok számát legfeljebb kettõre.

2002-05-17 Kismama.hu W. Ungváry Renát
Breki

BrekiKép
Köszi, érdekes volt így "szakmai" szemszögbõl követni az eseményeketKép

doris

Renát! Micsoda név!KépKépKépKépKép

Marcsi,
Nagyon sajnálom. A párodnak igaza leszKép

DorisKép

Igazából nincs mit mondjakKép Ma megyek 14. heti UH-raKép Hétfön jövök az eredménnyelKép

Pusszancs,
Moni
mj

Sziasztok!

Noémi!
Feltétlenül menjél el dokihoz, mert ez tényleg nem normális hogy így össze-vissza jön meg.

Marcsi!
Hát lehet hogy baba volt a dologban, csak nem tudott beágyazódni. A progi szinted jó volt?
Ne légy szomi a következõ inszem sikerülni fog.

Gitta!
Szerintem meg azért nincsenek a többiek mert nagyon dolgoznak.

Doris!
Mikor lesz a HSG?

Puszi

Andy
Andy

MóniKép
Várom a beszámolódKép
AndyKép
Nem tudom pontosan. Ha holnap magjönne, akkor talán jövõ hét pénteken túl lehetek a dolgon de rossz esetben csak a rákövetkezõ héten...Mindez a menzimtõl meg a hétvégétõl függ, mert akkor nem csinálnak semmit. Ha tudok valami konkrétat akkor írokKép

doris

folytatás:

Mesterséges megtermékenyítés

Abban az esetben, ha az idõzített nemi együttlét nem vezetett eredményre, a mesterséges megtermékenyítés, azaz a homológ inszemináció jelenti a következõ lépést. Ekkor a megtisztított, megvizsgált spermiumokat mesterségesen juttatják a méhüregbe.

Komoly lépéselõnyre tesznek így szert, hiszen nem kell a felfelé vezetõ úton megküzdeniük az akadályokkal és a távolsággal, hanem szinte azonnal a petesejt közelébe kerülnek, ahol bekövetkezhet a megtermékenyítés. Dr. Kanyó Katalin, a Budai Meddõségi Centrum vezetõ biológusa elmondta, hogy a mesterséges megtermékenyítés többszöri ismétléséhez nincs szükség feltétlenül újabb és újabb ondóadagokra, mert ma már lehetõség van a spermiumok fagyasztására is.

Így abban az esetben, ha kénytelenek megismételni az inszeminációt, a fagyasztott készletekhez is hozzá lehet nyúlni.

A homológ inszeminációt hat egymást követõ alkalommal téríti a biztosító, feltéve, hogy a párnak még nincs asszisztált reprodukciós eljárás keretében született gyermeke.

Amikor a petesejt és a hímivarsejt a lombikban találkozik

Elõfordul, hogy az eddig felsorolt eljárások nem bizonyulnak elégségesnek, vagy nyilvánvaló biológiai okok miatt csak olyan megoldás jöhet szóba, amikor a megtermékenyülésre a szervezeten kívül kerül sor – ezt az eljárást nevezzük in vitro fertilizációnak.

Ilyen ok például a petevezetékek olyan mértékû letapadása, amelyet nem sikerült feloldani, vagy a petevezeték hiánya (ha például korábbi méhen kívüli terhesség miatt el kellett távolítani). Ugyancsak akadályozhatja a teherbeesést az úgynevezett endometriozis (ilyenkor a méhen kívül is találhatók mûködõ méhnyálkahártya-szigetek).

A szervezeten belüli mesterséges megtermékenyítés akkor sem valósítható meg, ha a férfi ondójával minõségi vagy mennyiségi problémák vannak, ha a férfi impotens vagy valamelyik félnél immunológiai problémák is fellépnek.

Szervezeten kívüli mesterséges megtermékenyítésre a Szent János Kórház Budai Meddõségi Centrumában az utóbbi nyolc évben 2160 esetben került sor. Ennek eredményekképpen hatszáz terhesség jött létre, s összesen hétszáznegyvennégy gyermeknek örülhettek a szülõk. Az ikrek aránya huszonnégy százalékos.

Az IVF lebonyolítása az írásunk elsõ felében bemutatott peteérés serkentéssel kezdõdik. Az érett petesejteket azonban a megfelelõ idõpontban a hasfalon keresztül bevezetett tû segítségével leszívják a tüszõkbõl.

A hagyományos IVF úgy történik, hogy táptalajon egy-egy petesejtet százezer jól mozgó, egészséges spermiummal eresztenek össze. A kis üvegedény ekkor 37˚C-os inkubátorba kerül, ahol a páratartalom 95%-os. Ezután a petesejt „választ", vagyis a százezer hímivarsejt egyikét „beengedi". Ezután öt napon keresztül többszöri osztódásra kerül sor, majd, ha a fejlõdés zavartalan volt, a kis emberpalántát közvetlenül a megfelelõen elõkészített méhbe helyezik, ahol ideális esetben beágyazódik és folytatja megkezdett fejlõdését.

Ha az IVF nem sikerül, az ismétlések alkalmával mindig új petesejt leszívására van szükség, mert a petesejt – szemben a hímivarsejtekkel – a jelenleg rendelkezésre álló körülmények közt nem fagyasztható és nem tárolható egy napnál hosszabb ideig. Mivel azonban az embrió ebben a korai stádiumban még jól tûri a fagyasztást, a „tartalékból" sor kerülhet újabb beültetésekre.

A biztosító a szervezeten kívüli mesterséges megtermékenyítést és beültetést öt alaklommal finanszírozza, ha a párnak hasonló beavatkozás segítségével még nem született gyermeke.
Breki

folyt.

Szelíd gyógymódok

A különbözõ diéták, böjtök, a talpmasszázs, a fényadás, a légzésterápia, az aromaterápia, az agykontroll, az akupunktúra egyaránt ígéretes megoldásnak tûnik, hiszen céljuk a test és a lélek összhangjának megteremtése. Sokszor éppen ez a feltétel hiányzik ahhoz, hogy méhünk befogadja és kihordja szerelmünk gyümölcsét.

Nem vagyunk egyformák. Ez a kijelentés különösen igaz szervezetünk hormonális mûködésére. A nagymamám így osztályozta a barátnõit: „az egyik attól is teherbe esett, ha csak ránéztek, a másik meg várhatta a gólyát évszámra".

A gyermekáldás késlekedésének sok oka lehet. A meddõ párok negyven százalékánál a férfinél, másik negyven százaléknál a nõnél, a maradék húsz százaléknál a pár mindkét tagjának szervezetében található olyan elváltozás, ami gyermektelenséget okozhat.

Ha egy év védekezés nélküli, rendszeres nemi élet ellenére sem fogan meg a gyermek, akkor a férfinél keresik elõször az okot. Ez ugyanis kevesebb kellemetlenséggel járó, gyorsabb eredményre vezetõ vizsgálat.

A nõi szervezet nemi mûködése ciklikus, sokkal összetettebb, mint a férfié, ráadásul a szervi bajok skálája is szélesebb lehet. A nõi meddõség okának alapos feltárásához vizsgálatok egész sorozata szükséges. A legtöbb asszony szívesen elkerülné ezt a tortúrát, és csak végsõ esetben vállalkozna hosszan tartó vizsgálatsorozatra, esetleg hormonkúrára, mûtétekre. Akit még nem sürget az idõ, jó eséllyel próbálkozhat elõször a szelíd gyógymódokkal.

Ezekkel nem egy esetben a hagyományos orvoslás beavatkozásaihoz hasonló eredményeket lehet elérni, persze türelemmel, kitartással és megbízható szakemberek útmutatásával.

Kéretlen hormonkezelés?
A nyolcvanas évek derekáig jó párszor elõfordult, hogy a nagyüzemi állattenyésztés során hormonkészítményeket adtak az állatoknak a gyorsabb gyarapodás, az izomtömeg növekedése érdekében. Ezek a hormonok persze azokra is hatottak, akik elfogyasztották az állatok húsát. E probléma felismerése után világszerte betiltották a hormonok adagolását, sõt Magyarországon is rendszeresen ellenõrzik, tartalmaznak-e a tápok ilyen szereket.
Fûben-fában, kristályokban

A régi javasasszonyok szerint minden bajunkra ad gyógyírt a természet. A népi orvoslás a meddõség ellen számtalan természetes hatóanyagot tart nyilván. A híres Maria Treben palástfû- és cickafark-tea fogyasztását javasolja, valamint különösen hatásosnak tartja a fehér fagyöngy levelének és szárának frissen kipréselt levét.

Lust és Tierra a kínai dang quajt (Angelica Sinensis), a hamis egyszarvúgyökeret, a barátcserjebogyót és a törpepálmát javasolja.

A dang quaj olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek egyes hormonok alapanyagai. A hamis egyszarvúgyökér (Chaemalírium Luteum) az amerikai õslakók fontos termékenységserkentõje. A kányabangita és a feketebangita kérge erõsítheti ezek hatását.
E gyógynövényeket persze csak példaként soroltuk fel, az elkészítés módját, az adagolást feltétlenül szakemberrel beszéljük meg, egyúttal tudakozódjunk megbízható beszerzési forrás felõl is.

Van, aki a fürdõkúrákra esküszik. Bizonyos ásványi anyagok és a meleg valóban gyógyít egyes nõgyógyászati betegségeket, ezért az iszappakolás és a termálvízkúra is hatásos lehet. Kifejezetten nõi bajok gyógyításáról híres a harkányi és a szovátai (Románia), Medve-tó melletti fürdõszanatórium.

Ásványok, növények, állatok gyógyító erejét használja fel a homeopátia is. Azonban a homeopátiás orvoslás a szokásostól eltérõen közelíti meg az embert. Bár vannak bizonyos szerek, amelyeket a belsõ nemi szervek betegségeire és a meddõség ellen javasol, alapvetõen nem egyes betegségeket gyógyít, hanem az egész embert vizsgálja, és az „egész"-séget akarja visszaállítani alkati szereivel.
Breki

Mikor forduljunk orvoshoz?

Nem szükséges meddõségi centrumban kezdeni

Sokan már három havi sikertelen próbálkozás után meddõségtõl tartanak, s orvoshoz fordulnak. Az Egészségügyi Világszervezet egy évi gyermektelen párkapcsolat után javasolja a panasz hátterének kivizsgálását. Utánajártunk, hova, kihez érdemes elsõként fordulni, milyen vizsgálatokon kell átesniük az érintett pároknak.

Dr. Konc János fõorvos, a Budai Meddõségi Központ vezetõjének tapasztalatai szerint normális termékenységû párok esetében is megtörténik, hogy több, mint egy évet kell várniuk a babára. Nem is egyszer elõfordult, hogy megkezdték a pár kivizsgálását, s még mielõtt a végére értek volna, már meg is fogant a magzat – mindenféle mesterséges beavatkozás nélkül.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy a meddõség problémája egyre több párt érint. Ha túl sokáig várunk, az sem jó megoldás, hiszen az életkor elõrehaladtával a termékenység amúgy is csökken. Konc doktor valamennyi szempont mérlegelése után azt javasolja, hogy egy évi gyermektelen párkapcsolat után valóban érdemes elkezdeni a vizsgálódást – de nem medõségi központban – ebbõl jelenleg csak kilenc van az egész országban, hanem az illetékes nõgyógyászati rendelésen, hiszen az elsõ rutinvizsgálatokat mindenütt el tudják végezni.

Mit kell tisztázni a nõk esetében?

Míg a központokban a túlterheltség miatt több hetes várakozás elõzi meg az elsõ vizsgálatot, a helyi nõgyógyászati szakrendelésen a legfontosabb kérdésekre néhány nap alatt választ kaphatunk.

1. Az elsõ és legfontosabb – egyben legegyszerûbb – teendõ a menstruációs ciklus megfigyelése három hónapon keresztül. Ezt otthon kell lebonyolítani.

A természetes családtervezésnél szokásos módon érdemes a megfigyelést végezni, mely az ébredési hõmérséklet és a hüvelyváladék állagbeli változásának feljegyzésébõl áll.

A méréshez Konc doktor egyszerû, higanyos lázmérõ használatát javasolja, mivel a több éve használt digitális hõmérõknél pontatlan kijelzés is elõfordul. A havi görbébõl kiderül, hogy volt-e peteérés. Ennek megtörténtét átmeneti, tizenkét-huszonnégy órán át tartó, 0,5˚C-os hõemelkedés jelzi.

A hõmenet a peteérést követõen nagyjából tíz napig az alaphõmérséklethez képest három tizedes emelkedést mutat, majd a menstruáció elõtt két nappal visszaáll az eredeti szintre.

2. A rutin nõgyógyászati vizsgálat során rákszûrést végeznek, megvizsgálják a hüvelyváladékot.

3. Mivel ez utóbbiból nem derül ki, hogy a nõnek nincs-e clamydia fertõzése, e méhnyakban élõsködõ kórokozó kimutatására külön vizsgálatot kell végezni, igen gyakori ugyanis, hogy a meddõség hátterében épp ez a betegség áll.

4. A továbbiakban hüvelyi ultrahangvizsgálat segítségével tisztázzák a méh, a méhnyálkahártya és a petefészkek állapotát.
Az eddigiek alapján fény derül arra, ha valakinek petefészek cisztája, jóindulatú méhdaganata (miómája) vagy valamilyen rosszindulatú elváltozása van a belsõ nemi szerveknél.

5. Az utolsó esedékes alapvizsgálat a petevezetékek átjárhatóságának ellenõrzése, ezt az eljárást hiszteroszalpingográfiának, röviden HSG-nek nevezik. Nem fájdalmas, de elõtte görcsoldó fájdalomcsillapítót kap a páciens. Korábbi kismedencei gyulladások is eredményezhetik a petevezeték letapadását. Elõször fecskendõ segítségével kontrasztanyagot juttatnak a méhnyakba. Ezt röntgenvizsgálat követi, s a képernyõn jól látható, hogy a kontrasztanyag akadálytalanul el tudott-e jutni a petevezetékekbe.

6. Ha a diagnózis kétséges, vagy látható, hogy letapadásról van szó, további beavatkozás következik, többnyire laparoszkóp segítségével hatolnak be a hasfalon keresztül, és megkísérlik "átfújni" a letapadt petevezetõket.

Ezt a mûveletet altatásban végzik, ezért egy-két napos kórházi tartózkodásra van szükség. Persze egyszerûbb, kockázatmentesebb eljárás volna az ultrahang vizsgálat alkalmazása erre a célra is, miután speciális kontrasztanyagot fecskendeznek a méhbe, de ez a módszer az esetek húsz százalékában téves diagnózist szül, ezért nem terjedt el a gyakorlatban.

Ha e vizsgálatsorozat végére értünk, a leletek birtokában már érdemes meddõségi központhoz fordulni, ahol további célzott vizsgálatok illetve kezelések következnek.

A meddõség kezelése nem csupán gyógyszerelésbõl áll

Konc doktor elmondta, hogy nem is egy páciens évekig szed peteérést stimuláló gyógyszert orvosa tanácsára, miközben az alaposabb vizsgálat során kiderül, hogy a probléma egészen másutt, például a férj nemzõképtelenségében vagy épp a petevezeték elzáródásában kereshetõ.

A felesleges, nem kellõ gondossággal adagolt hormonális gyógyszerek szedése sokszor többes terhességekhez vezet. Ha egyáltalán szükség van ilyen szerekre, azok adagolását csak egyénre szabottan, szoros orvosi felügyelet mellett szabad megkezdeni.
Breki

Stressz és hormonzavar

Több olyan esetet ismerünk, amikor a házaspár és az orvosok évekig tartó küzdelme sem vezet eredményre. Végül a pár örökbe fogad egy gyermeket, vagy belenyugszik a helyzetbe: lemondanak az újabb próbálkozásokról. És ekkor váratlanul bekövetkezik a terhesség. A kulcsszó a megnyugvás.

Három éve próbálkoztunk, hogy gyermekünk szülessen.
A teherbe esés esélyeit csökkentõ betegségem, az endometriózis miatt azt javasolták, minél hamarabb szüljek. Ám mint kiderült, ez korántsem volt olyan egyszerû, hiszen a férjemnél is találtak problémát: alacsony volt a spermiumszáma. Így került sor – az orvosok javaslatára – a lombikbébiprogramra. Sajnos nem jártunk sikerrel. Végül úgy döntöttünk, nem próbálkozunk tovább, elfogadjuk, hogy nem lehet gyermekünk. Persze a lelkünk mélyén nagyon is vágytunk egy csöppségre. Egyszer egy drogériában hosszas keresgélés után – a legnagyobb meglepetésemre – rábukkantam egy spermiumszám-növelõ szerre. A kapszula a perui maca szárított gyökerébõl készül, amirõl megtudtuk, hogy elsõsorban potencianövelõ hatású, de sejtszámnövelõ és sejterõsítõ hatása is van, valamint nõk is szedhetik, hiszen serkenti a peteérést. Csak a férjem szedte a kapszulákat, mégis teljes sikerrõl számolhatunk be! Öt hét múlva már babát vártam.
A terhességem viszonylag gondtalanul telt, és 2000 decemberében megszületett kislányunk, Zsófi.
Simonné Gyulai Anita
Egyes pszichológiai iskolák szerint az embert nem önmagában, hanem múltjával, életfeltételeivel, környezetével együtt kell egy rendszerben szemlélnünk. Nem biztos, hogy testünkben rejlik az ok – az egész rendszer mûködésének eredménye is lehet, hogy elmarad a várt terhesség.

Ebben az értelemben a meddõség nem hiba, hanem helyes válasz, amit a szervezet az adott körülmények között adhat. Ez a mûködési mód õseinknél teljesen indokolt volt: éhínség, természeti katasztrófák vagy más válságos élethelyzet esetén „nem volt kifizetõdõ" szaporodni, mert az utódoknak csekély esélyük volt a túlélésre.

Mai világunkban számtalan olyan helyzet állhat elõ, amit a szervezet válságosnak érzékel. Ilyenkor stresszhormonok árasztják el a szervezetet, ezek hátráltatják a nemi hormonok mûködését. Vagyis ha a szervezet túlzottan nagy stressznek van kitéve, „megmakacsolja magát", nem fogan meg a gyermek.

Ahhoz, hogy ez a folyamat beinduljon, nem kell háború vagy éhínség: elég, ha túlhajtjuk magunkat (intenzív sportolás), alultápláltak vagyunk (erõs fogyókúra), de sajnos a komoly, akár még a gyermekkorban bekövetkezett lelki trauma, például szexuális zaklatás is tartósan a terhesség elleni védekezésre késztetheti testünket.

Agyunk ugyanis nem tesz különbséget biológiai és lelki stressz között, ugyanolyan „hormonzavart" produkál mindkét esetben. Az orvoshoz forduló nõnél ezt meg is állapíthatják, már az elsõ vizsgálatok során. A szervezet azonban nagyon sokszor ellenáll a gyógyszeres kezelésnek, és mindenképp „meg akarja védeni" az asszonyt a terhességtõl.

A valódi megoldást ilyenkor nem az hozza, ha felvesszük a harcot ezzel az õsi és teljesen logikus válasszal, hanem az, ha megszüntetjük a stresszreakció okát. Több vizsgálat igazolja, hogy akár rövid, stresszcsökkentõ pszichoterápiával is jó eredményeket lehet elérni a meddõség gyógyításában.
Breki

Mit vizsgálnak a férfiaknál?

Mivel a gyermektelenség oka az esetek körülbelül felében a férfinál keresendõ, a két fél vizsgálatát egyidejûleg érdemes elkezdeni. A férfinak urológiai illetve, ha ilyen van, andrológiai szakrendeléshez kell fordulnia.

Itt sor kerül a nemi szervek fizikális és ultrahangos vizsgálatára, a vizelet vizsgálatára, és bakteriológiai tenyésztésére. A laborvizsgálatok részeként a hormononszintek ellenõrzésére is sor kerül. Ha mindez lezajlott, négy nap önmegtartóztatás után spermavizsgálat következik.

Valószínûleg mindenki számára kellemesebb volna, ha otthonról hozott mintával is lehetne dolgozni sõt egyesek szerint otthon akár tíz százalékkal jobb eredményt is lehet produkálni –, de a szállítás során, különösen hidegben, romolhat a sperma minõsége.
A közhiedelemmel ellentétben nem célszerû gumióvszerben hozni a spermiummintát, mivel azokat többnyire a hímivarsejteket bénító vegyszerekkel kezelik. A spermiumok számának és mennyiségének megítélésére pontatlansága miatt nem alkalmas a nõ közösülés után néhány órával végzett vizsgálata sem.

Így hát csakis az az ondóminta tekinthetõ a vizsgálat alapjának, melyet a helyszínen produkált a páciens – rosszabbik esetben a rendelõ mellékhelyiségében, jobbik esetben az erre a célra kialakított, kényelmes, zárható kabinban.

Harminc-negyven perccel ezután kerül sor az ondó vizsgálatára. Minden rendben van akkor, ha mennyisége legalább két milliliter, a hímivarsejtek száma legalább húsz millió milliliterenként, és legalább ötven százalékuk megfelelõ életképesség és mozgékonyság tekintetében.

A felsoroltakon kívül további öt-hat tulajdonság alapján is vizsgálják a spermamintát. A kapott eredményekben a vizsgálat ismételt elvégzésekor általában csak kisebb ingadozások figyelhetõk meg. Az ondót minden esetben alá kell vetni bakteriológiai tenyésztésnek is, hiszen a testnedvek gyakran tartalmaznak különféle kórokozókat. Valamennyi mesterséges megtermékenyítési eljárás esetében meg kell szüntetni ezt a fertõzöttséget, mert a baktériumok jelenléte gátolhatja a petesejt megtermékenyülését.

Dr. Kovács József, a Budai Meddõségi Központ andrológus fõorvosa úgy tapasztalja, hogy a leggyakoribb probléma a spermiumok számának és életképességének csökkenése. 1992 óta – ekkor kezdte meg mûködését a központ, csupán négy-öt esetben volt példa arra, hogy a nemzõképtelenséget merevedési zavar okozta.

Valamivel gyakoribbak a hormonális és szervi eltérések, például a gyengén fejlett herék, a nem idejében leszállt herék, a herevisszértágulat, a here ismétlõdõ gyulladásos megbetegedései. Igen gyakori az ismeretlen eredetû nemzõképtelenség is.

Van segítség a férfi meddõség eseteiben is

A hagyományos lombikbébi program, melyet Edwards professzor alkalmazott elõször Nagy-Britanniában 1999-ben, fõként a nõi meddõség bizonyos eseteire jelentett megoldást. 1993-óta alkalmazzák az úgynevezett ICSI eljárást (intrababecitoplazmatikus spermium injekció), melynek feltétele, hogy legalább egyetlen élõ és egészséges hímivarsejtet találjanak az ondóban vagy a hereszövet-mintában.

Olyankor vesznek közvetlenül a hereszövetbõl mintát, ha az ondóban nem találtak elegendõ életképes, egészséges spermiumot. Nem csak az ondó, hanem a hereszövet fagyasztására is lehetõség van, így az ismételt beültetéseknél nem kell újabb mûtétet végezni a férfinál.

A leszívott petesejtett táptalajra helyezik, a választott spermium mozgását pedig lelassítják, és a hajszálnál tízszer vékonyabb pipettával felszívják. A felszívott hímivarsejtet azután a petesejt falán szükség esetén ejtett parányi metszésen keresztül beinjekciózzák. Az eljárás ugyan hihetetlenül bonyolultnak tûnik, mégis jónéhány egészséges kisbaba köszönheti már létezését ennek az új módszernek. Az elsõ közülük 1997 októberében született.
Breki

Lányok,
Ezeket kigyûjtöttem azért egyrészt, hogy mindenki hozzáférhessen, másrészt azért, hogy Vanda esetleg ha fel tudja rakni a zebrafarm-ra, akkor összegyûjtve meglegyen.
remélem segítettem.
Breki
Breki

Sziasztok!

Lányok! Vigasztaljatok meg. Nagyon el vagyok keseredve. Tegnap megint nagyon rossz lett a spermaeredményünk. A múltkor az Andriol kúra után felment 3 millióról 10 millióra a spermaszám, és most egy hónappal késõbb visszaesett 2 millióra. A doki lefújta az inszemet és visszaküldött az andrológushoz konzultációra. Az andrológus professzor nagyon-nagyon rendes volt velünk. Soron kívülfogadott, de õ sem értette mi okozhatta ezt a visszaesést. Szerdán elutazik 10 napra és felajánlotta, hogy elõtte kedden este személyesen néz egy spermaképet, anélkül nem küld lombikra. Szerintetek ilyen helyzetben mennyit illik adni a professzor úrnak? Teljesen tanácstalan vagyok.
A párocskám teljesen odavan, próbálom vigasztalni, de nagyon nehéz, mert én is el vagyok szöntyömpörödve, de nem akarom, hogy lássa.

Sien! Lujza! Marcsi! Kép
Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült.Kép Annyira drukkoltam nektek. Ez a hónap nagyon negatívra sikeredett.Kép

Doris!
Ne izgulj a HSG miatt. Tudod, itt vagyunk és mindannyian szorítunk érted.Kép Én is azért éltem meg ilyen könnyedén, mert itt voltatok velem.Kép

Kicsit összevakarom magam aztán dobok egy talis-kaja listát.

Edi
edi

BrekiKép
Örök hálám kísérjen az infókértKép Le is mentem és majd otthon átböngészemKép

doris

EdiKép
De sajnálom....Kép Figyu én annyit tudok Neked mondani, hogy ahová a Párom 29.-én megy (magánrendelõ) ott a tarifa 8.000,- és 12.000,-Ft közé esik. Attól függ az összeg, hogy milyen lesz az eredménye és lesz-e folytatás...

Fel a fejjel! Nem volt valami betegsége? Gyulladása? 5 nap szünetet tuti tartottatok a vizsgálat elött? Esetleg szauna, szolárium...stb.?

doris

Edi!Kép Ne keseredj el! Bevetettetek már minden csodaszert? Pepponen, Maca Vibe? Ezeket szerintem érdemes kipróbálni! Ha ezek sem használnak, akkor se izgulj, hisz a megtermékenyítéshez elég egy darab spermium is, a lombikhoz meg úgyis kiválogatják a legerõsebbeket! A párodat meg próbáld meg felvidítani valahogy, a férfiak szerintem mindig rosszabbul kezelik ezeket a problémákat.Kép Küldök egy kis pozitív energiát Nektek!+++++++++++++++++++++++++Kép
Breki!Kép Köszi a sok hasznos infót!Kép
Marcsi!Kép Nagyon sajnálom! Annyira bíztam benne, hogy legalább neked sikerül! De azért fel a fejjel, látod Lujzával már fel vagyunk vértezve a következõ akcióra!KépKépHúzunk téged is magunkkal!Kép

Puszi, Sien.
Sien

Sziasztok!

Andy!
Csak viccnek szántam, hogy senki sem dolgozik! Kép

Vanda!
Köszönöm a leveled. A táblázathoz: a várakozás valószínûleg augusztus végén, de legkésõbb szeptemberben be szeretném fejezni, és utána jöhet a kis babuci! Kép

Lányok!
Tettem fel fotót, ha valakit érdekel!

Breki!
Nagyon érdekesek a cikkek! Köszönjük!

Edi!
sajnálom! A következõ vizsgálatnál már biztosan jobb lesz az eredmény! Bízz benne!

Üdv:
Gitta
gitta

Egy kis hangulatjavító:

KÉT HÉT MÚLVA TALI!!!KépKépKép

És a lista:

Zsuzsu - süti
Moni
Doris - sali, süti
Sien - meggyes muffin
Beszti - túrós-kakaós süti, tésztasaláta, üdítõ
Pucúr
Orsoly
Vanda
Breki
Marcsi - diós-répás süti
Andy
Gitta
Bea - sali
Ancsi
Timici
Lora
Gabó
Edi - husi falatkák

Én már nagyon várom!Kép

Edi
edi

Gitta,
Hogy kell képet feltenni?
Breki
Breki

Sziasztok!

Breki, nagyon jok a cikkek. Es tenyleg egy dokihoz jarunk? :o Ez tok jo. Azt remelem, hogy mas problemakat mar csak nem fog talalni...bar ha most megjon, jovo honaptol Clostyt fogok szedni, mert a "petefeszek-tengelyem" is alulmukodik.

A tali mikor lesz es hol? Es egyeb jelentkezoket is fogadtok?

Pusszantas,
Gombóc
gombóc

GittaKép
Tessék csak olyan mosolygósan "menetelni" a babácska felé, ahogy a fotón látlak...KépAztán szeptemberben vitaminoktól és kellemes élményektõl feltöltõdve biztosan sikerülni fogKép
SienKép
Ügyik vagytok hogy ilyen optimistán látjátok a dolgokatKép Most még húzlak Titeket felfelé aztán holnaptól már Ti húzzatok engemKép Végül is ha belegondolunk az elõzõ tali eredményes volt. Ha a mostani tali után is lemorzsolódnak/lemorzsolódunk néhányan akkor szerintem be kellene vezetnünk a havonkénti talikat...Kép

doris

Lányok, ma nem vagyok, de gyorsan itt a tábla:

Kép

És a zebrafarmra feltettem az irattárba Breki mai cikkeit és a Pajzsmirigyes doksit is, ha valakit érdekel olvassa el. Kép

Vanda

Vanda

Kép
vanda

Sziasztok Lányok!Kép
Hát nem tudom, mi van most velem. Néhány napja újra mértem a hõmet, 37,1-37,2. Ma reggel 36,8, aztán gyorsan újra megmértem, és 37,3! Akkor hogy is van ez? Semmi pattanás, cicim óriási, hasam teljesen lapos (mindig nagy pocim szokott lenni, mikor megjön). Van bennem egy "tipikus-meg-fog-jönni" érzés, de reménykedem. (Ma vagy holnap NEM kellene). Én most otthon vagyok, készülök a jövõ heti vizsgákra, de tesztelni ma még nem akarok. Kivárom a holnapot.

VandaKép
Túl vagyok a 4. gynevac szurin is, jövõ héten jön az utolsó adag.

Puszi, Alexandra
Alexandra

Alexandra, milyen "gyorsan" mérted újra és hol? Le volt rázva a hõmérõ? Nem voltál izgága, ültél fel hirtelen, vagy takaróztál ki stb.?
Vanda

Vanda

Kép
vanda

Sziasztok Lányok!KépKép

Épp haldoklom, valami vírus elkapott. Nagyon fáj a torkom, az egész légcsövem olyan mintha le lenne forrázva.még a levegõvétel is fáj.KépKépKép
Már kezdõdik a végtagfájdalom is, meg a fejfájás.
Valakinek valami jó kis bevált receptje?
most egy homeopátiás szopogatós bogyót szedek, Angin-Heel a neve.
Nagyon pocsék a közérzetem.KépKép

Párom most hívott nagy boldogan..Volt reggel az urológiánKépKép
Nem tudok részleteket, csak annyit, hogy a doki gratulált neki és azt mondta, hogy úgy látja minden a legnagyobb rendbenKépKépKép: Egy adatot tudok, a többit nem jegyeztem meg.
30 milliója van és ebbõl 80% célirányosan és nagyon aktívan mozogKépKépKépKép
Doktorbácsi szerint 55 évesen nagyon büszke lehet magáraKépKépKép Én is az vagyokKép

Jövõ héten megyek én a nõgyógyihoz, aztán jövök énKép

Szóval Lányok mit szedjek? Strepsils-t, meg Mebucaint már szedtem, de nem volt semmi hatása.

Elõre is köszi

Ildi
hercegné

AlexandraKép
Drukkolok, hogy ne jöjjön megKépKép Tesztelni esetleg ráérnél vasárnap vagy hétfõn, hogy tuti pozitív legyenKép

doris

VandaKép
Megkaptad a levelem? Jó pihit a hétvégéreKép
IldiKép
Nekem az aspirin C pezsgõtabletta nagyon be szokott jönni. Múltkor megvettem azt a gyógynövényekbõl készült cseppet amit Timici ajánlott és nekem is használt de nem emlékszem a nevére... TimiciKép Itt vagy? Nem jut eszembe...
AlexandraKép
A hõmérõt mindíg hidegen kell lerázni és mennyi idõvel késõbb mérted újra? Mit csináltál közben?

doris

VandaKép
Rá 1 percre, jól leráztam, és végig az ágyban feküdtem. Hüvelyben mértem mind a kétszer.
Alexandra
Alexandra

AlexandraKép
Így csak azt tudom feltételezni, hogy az elsõ mérésnél túlságosan hamar vetted ki a hõmérõt... Szerinted?

doris

DorisKép
Én is erre gondolok. Reggel ugyanis mindig attól félek, hogy visszaalszom, és eltörik a hõmérõ, és ezért lehet, hogy hamarabb néztem meg, mint kellett volna. Aztán jól felébredtem az eredmény láttán.Kép És gyorsan nem mertem visszaaludni, és a következõt tovább bent tartottam.Kép

Puszi:Alexandra
Alexandra

Sziasztok!

Ma voltam UH-n, 6 hetes es 2 napos vagyok es mar 1.37 cm a pici Kép Kép Kép
Ahogy kiderult, hogy magas a prolaktin szintem, csupan 2 honapig szedtem a Bromocriptint es rogton sikerult Kép
Mindezt azert irom, hogy ha masnal is ilyesmire derulne feny, ne aggodjon, mert hamar lehet orvosolni.

Edi: ti mar probaltatok a Maca-t?

kamilla
kamilla

Vissza: Fogamzás

Jegyzetfüzet: