Zsuzsó!
Szami nem rég kétségbe esve telefonált, hogy volt szûrésen és állítólag friss fertõzése van, de nem tudják biztosan. Szegény nagyon ideges volt, mert felmerült, hogy esetleg el kell vetetni a babát...Aztán elküldtem neki egy összeollózott irást a netrõl. Az ott megadott cimre elment, megvizsgálták, és kiderült, hogy egyáltalán NINCS fertõzése! Tehát megnyugodhattunk!

(most én is tervezem, hogy megnézetem magam a 2-ik inszem elõtt)
Bemásolom nektek is amit összeollóztam (ma már az indexre is felrakatam), szerintem hasznos:
piglet válasz erre | adatok | e-mail 2001-09-29 13:24:52 (1080)
ChickenCow!
Sajnos toxoplazma ügyben tévedsz. Az nem egészen ilyen egyszerû, sõt!! Sokszempontból ellentétesen müködik
Ma Magyarországon mindössze egy!!! olyan hely van, ahol valóban meg udják mondani, hoyg a fertõzésed friss vagy sem. És ez nem Budapest, hanem SZeged. Budapesten sok helyen a frászt hozzák a kismamákra. Nem értenek hozzá. LEgrosszabb esetben magzatvíz-vizsgálatra küldik, meg feleslegesen gyógyszerekkel tömik õket.
Erre többszörös bizonyítékom is van.
Piglet
Lovászi válasz erre | adatok | e-mail 2001-09-29 13:38:05 (1081)
C.C Viki, pigletnél az igazság...
A toxoplazma fertõzésre tényleg az ellenanyag szint utal, ha magas, akkor átestél a fertõzésen, de hogy mikor, azt nem lehet tudni. Ezért csináltatnak kontrolt. Ha az is ugyanolyan magas, o.k., régi fertõzés, ha csökkent az elõzõhöz képest, friss volt a fertõzés... És még akkor sem tudni, hogy már a terhesség alatt történt-e. Nekem még az elsõ kettõnél negatív volt, most meg a kétszeri nekifutás egyforma eredményt hozott, vagyis a két gyerek közötti 10 évben átestem rajta. (Csak tudnám mitõl, macskának a közelébe sem mentem, nyers húst nem ettem...)
Megjegyzem itt nem is kell kérni a toxoplazma szûrést, minden kismamát szûrnek rutinból, sõt a családtervezõben is.
Tímea
piglet válasz erre | adatok | e-mail 2001-09-29 14:04:14 (1082)
Lovászi!
Akkor még tovább folytatom, jó.
Két barátnõm is végigcsinálta az ezzel kapcsolatos hercehurcát. Az elsõ egy újszülött-gyerekorvos, úgyhogy õ aztán tudja.
Szóval: Jelenleg Budapesten IgG-tés IgM-t néznek. Ha mind a kettõ negatív, akkor még NEM volt fertõzés, ha az IgG poztív, de az IgM negatív, akkor volt fertõzés, de legalább 1 éve.
No és most jön a a neheze.
Ha az IgG és az IgM is pozitív, akkor elméletileg "friss" a fertõzés. ÉS itt jön a hibázások fõ oka is.
A "friss" fertõzés ugyanis lehet akár 1 éves is. És sajnos pont a toxoplazma esetében az IgM szint nem süllyed olyan számottevõen gyorsan mint más fertõzéseknél.
És ekkor kellene megnézni az IgA-t. Ugyanis, ha ez negatív, akkor a toxoplazma fertõzés régebbi félévnél. Ezt a vizsgálatot csinálják csak Szegeden. Sajnos.....
Elõfordulhat még egy KKR nevezetû érték. Itt is minél nagyobb a szám, annál biztosabb, hogy friss a fertõzés.
Remélem mindenkinek siekrült eloszlatnom a homályt.
Kérdéses esetben a XIV. Hungária krt. 70 szám alatti Interlabnál lehet kontrollt kérni, ez általában 1 max 2 nap alatt megvan. Kb. 2000 Ft-ba kerül. Megbízhatóak és gyorsak.
Ha még ebebn is kételkedtek, akkor Szeged Orvostudományi Egyetemen van rá lehetõség, ha jól tudom a Mikrobiológia Tanszéken.
Pigelt
Puszi, Szonja