A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Gyermekek / magzatok kor szerint » 2005.őszi babák

Na Lányok nekem meg ma először 1 év után megjött megintKép
És érdekes nem is furaKép
Most akkor tejcsim az teljesen elmegy vagy ilyenkor ha megjön az embernek attól még lehet továbbra is szoptatni???

Hát Lívike kivan, nem tudom valószínűleg az új tápszertől....

Mikor az ember azt hiszi most már tök jó, jön valami újabb.....

Csikken!
Látom nálatok is van bajKép
Remélem minden ok lesz a picivelKép

Egyébként tegnap éreztem nagyon enyhe görcsöt még csodálkoztam is hogy olyan mint amensis hát az is voltKép de nagyon enyhe.
amúgy érdekes mert a tejemet egyedül 2 alkalommal utasította vissza de még 2 napja.
Most is szopizik lelkesen.
De emiatt nem görcsölhet a pocakja ugye?????

Mea
mea

Megann!Kép

tényleg nagyon kitartó vagy tejcsi ügyben, úgy irigyellek is miatta.
Lehet nekem is annak kellett volna lennem, csak nekem annyira minimális volt elejétől fogva és egy cseppet sem nőtt még fejéstől sem a mennyiség...
De még most is szopizgat igaz minimálisakat hami előttKép
Szerintem max. 30ml-ket utána meg eszik 200ml-t.
És csak napi 4x eszik már 3 hete!!!!!
Reggel 8-kor, délben, du.4-kor és este 8-kor utoljára.
Teljesen le is vagyunk döbbenve, hogy milyen ügyes és magától állt be erre.
De tuti a tápi miatt, mert nagyon laktató.
Szóval este 8-tól reggel 8-ig nem eszik és így sem sír reggel hanem mosolyogva ébred, olyan édesKép

jó lesz bizti az úszás, én is vinném de itt hovaKép

Mea
mea

Roki!Kép
Látom allergiáról írtál.
Akkor az én babám tuti nem tehéntej allergiás???
Merthogy a Nutrilonnak az az alapja a tehéntej?!?
Akkor ő pl. kaphat majd hamarabb is a főzelékeibe vagy nem????
Merthogy anyatejjel nem tudom majd neki sűríteni.
Vagy azt is tápszerből kell majd???

Mea
mea

hello,

Benianyu!!!
kösziKép
jó ég! nagyon durva ez a banános dolog! idióta védőnő lehetKép
mi van, ha valaki megfogadja ezt a remek tanácsotKépKép én kirúgatnám ezt a védőnőtKép

Prüntyi,
köszi neked isKép

Megann,
én egy úszóedzőt kérdeztem a baby úszásról, gyerekekkel is edz. nem tudom belinkelni, azért leÍrom, hátha elhiszed nekem is az infot.
<font color="0000ff">ha a kicsi arcába vizet fröcskölsz, automatikusan visszatartja a lélegzetét,így biztonságosan le lehet vinni a víz alá. ez a búvárreflex.ezt rögzÍtik a babyúszással és emiatt nagyon nehezen tanul meg helyes úszástechnikát később, mert nem fogja tudni kifújni a levegőt a vÍz alatt.
a másik reflexhez tartozó dolog,hogy a kicsi, ha a vÍz alá akarják merÍteni, felszegi a fejét. ez is rögzül, ez szintén nem jó, mert a helyes úszástechnikáknál ugye a fejet újra és újra a vÍz alá kell merÍteni.akár mell-gyors vagy pillangó úszást akar tanulni. </font>

Rokica,
köszi az allergiás hozzászólást, Lillának anyatejen kÍvül természetesen mást nem adok!!!Kép
én is csak módjával eszem mindenfélét.
a bödönben tényleg nem egyszerű hajat mosni, azt én a nagyobb babakádban csinálomKép

nem nagyon leszek holnap estig, itt van anyukám, vele akarok lenniKépbeszélgetni

sziasztok!
zsofy

Sziasztok!

Bocsi, hogy nem jöttem, de Erhard volt 1 teljes napig és fél éjszaka nyűgi.
Nem aludtKép
Most a gépem rosszalkodik, ezért lehet, hogy nem is tudok jönni még egy pár napig (most sem az én gépemről írok).
Visszaolvasni nem nagyon tudok, mert nem szeretnék másokat feltartani, még örülök, hogy egyáltalán írhatok.
Remélem, mindenkivel minden rendbenKép

Amit így itt hirtelen elolvastam.

Csikken:
Sajnálom a BabócátKép
De biztos rendbe jön, szurkolunkKép

oltás:
Mi azt kapjuk, amit elkezdtünkKép
Marad a régi és nem választhatunk.

Bízom benne, hogy ma még a párom gépéről vissza tudok jönni.
Puszi!
Sziasztok!
Angelani

Kép
angelani

Csikken!

Mi a Csömöri usziban voltunk...
De lehet hogy nem ide fogunk járni, mert itt nem a hagyományos értelemben vett "tanfolyam van", hanem jön az oktatócsaj és miden babához odamegy egy kicsit és megmutogatja a szülőknek, hogy mit hogy kell, esetleg gyakoroltatja a gyerekekkel egy párszor, aztán a szülő gondjaira bízza a kicsitKépKép

Barátaink azt mondták, hogy azért még szétnéznek ezügyben, azt mondták hogy Veresegyházon is van egy elég híres babauszi...

Róki!
Köszi az infót!

Mea!
Ne bánkódj a tejcsi miatt, de azt tudnod kell, hogy amíg egy csepp is van, addig nem késő...újrakezdeni és szaporítaniKépKépKép
Én sem tudom hogy igazából mitől lett több(na nem sokkal több) tejem mint eleinte, talán a fejés, talán a teák...tényleg nem tudom.....
Ez a napi 500 milli sem sok(3 fejés/nap), ezt Livikéd 2 kajálásra beburkolná a pocijábaKép, de Lénánk ma is csak 70-80 milliket eszeget, úgyhogy most amint sírva fakad, gyorsan próbálom etetni...hátha éhes, és nem csak uncsisírás....
Ma lehet hogy nem is kap tápszert, minek amikor ott van az anyatejcsi...
Vagy inkább tartalékoljam ínségesebb időkre, és legyen meg a napi egy adag tápi???
Nem tudom, majd eldöntöm az esti fejésnél, hogy eltároljam e vagy az legyen az éjszakai elemózsiaKépKépKépKép

Hari!

Mi hír???

Megann 11+3

Kép

Kép
megann

Mea!

Szerintem te se adj Lívinek tehéntejet, mert ugyan a tápszer tehéntej alapú, de igencsak feldolgozzák mielőtt a baba meginná. A tehéntejben található fehérjéket felbontják, könnyebben emészthetővé teszik. A HA (hipoallergén - kevésbé allergizáló) tápszerekben még kisebb darabokra törik a fehérjéket, magyarul ez olyan, mintha már elkezdték volna "megemészteni" neki a tejben található fehérjéket, hogy a baba fejletlen emésztőrendszere is meg tudjon bírkózni vele. Ezenkívül persze még dúsítják is, kivonnak belőle dolgokat, hozzáadnak dolgokat, stb.

De a teljes, feldolgozatlan tehéntejjel ettől még nem tud mit kezdeni a tápszeres baba emésztőrendszere sem. Szerintem te is várj a tejtermékekkel 1 éves koráig.

Van állítólag babatej (lehet kapni pl Kaisers-ben), ami átmenet lehet a tápszer és a tehéntej között, de nem tudom, ennek mi a korhatára, mikortól ihatja a baba.

Tkp ha belegondoltok, valószinűleg nem lesz semmi kapitális baja a legtöbb babának se a tehéntejtől, se a csokitól. Azért tiltják, illetve ellenjavallják, mert ha allergiára hajlamos a baba, akkor ezek a legvalószínűbb tettesek. A logika az, hogy akkor minek kockáztatni? De ez nem azt jelenti, hogy ha kap, akkor törvényszerűen allergiás lesz vagy megbetegszik tőle.

Summa summarum: szerintem a főzelékeket is tápszerrel higítsd vagy sűritsd vagy keverd vagy mifene Kép

Zsuzsanna 2005 szeptember 7.
Szilvia Vivien 2007 február 28.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Ételallergia:

"Az ételallergiás betegek száma a kutatások szerint mindenütt növekszik. Jelenleg az 1-3 éves gyermekeknek 8-10, a felnőtteknek 1-2 százalékát érinti a betegség.
Kialakulása a csecsemő- és kisgyermekkorban a leggyakoribb. Ebben az életkorban a táplálékokban található fehérjék okoznak a leggyakrabban tüneteket. Csecsemőknél és kisgyermekkorban leginkább a tej, a tojás, a gabona és a hal fehérjéi váltanak ki allergiás reakciót. A csecsemőkori ételallergiák oka az újszülött éretlen, vagyis túlzott áteresztőképességű bélhámrendszere."
http://www.allergiainfo.hu/inda12e.html

"A legáltalánosabb allergiát okozó ételek a következők: paradicsom, eper, málna, kiwi, tej, tojás, dió, földimogyoró, szója, kakaó, kagyló, hal."
http://www.hazipatika.com/articles/Etelallergia?aid=19990516191745;p=1

"A tapasztalatok szerint kétéves korig a gyermekek 6-8 százalékában kelt allergiás reakciót valamilyen étel. Ennek jobbára az az oka, hogy az élet elején még nem eléggé érett, azaz túlságosan áteresztő a tápcsatorna fala (ekképp nem akadályozza meg az allergizáló hatású anyagok felszívódását), s kellő hozzászokás híján a védekezési rendszer sem elég "edzett" ahhoz, hogy eltűrje bizonyos anyagok jelenlétét a tápcsatornán kívül. Csecsemőkorban a tehéntej és a tojás okozza a legtöbb panaszt, de később a dió, a földimogyoró, a szója és a hal is gyakran idéz elő tüneteket. Egy idő múltán azonban sok páciens hozzászokik az addig bajt keltő anyaghoz, nem véletlenül mondják, hogy a szerencsés gyermek "kinövi" az ételallergiáját."
http://www.sulinet.hu/cgi-bin/db2www/ma/et_tart/lst?kat=Ahak&url=/eletestudomany /archiv/2002/0211/08.html

"A szoptató anyáknak csak egy kis százaléka észlel kifejezett változást kisbabája viselkedésében vagy egészségi állapotában, amikor bizonyos ételeket eszik. A tehéntejből készült tejtermékek a probléma leggyakoribb okozói, egyben ez az egyetlen olyan ételcsoport, amely az elvégzett kutatások szerint bizonyítottan okozhat nyugtalanságot vagy hasfájást a csecsemőknél. Ennek ellenére vannak olyan gyerekek, akik más ételekre reagálnak. A szoptatott csecsemők ételallergiája azonban közel sem annyira gyakori, mint ahogyan azt sok anya hiszi.

"A leginkább gyanúsítható ételek: tehéntejből készült tejtermékek, szója, búza, kukorica, tojás és mogyoró.

http://www.lll.hu/etelallergia

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Hozzászólásként az idézetekhez:

Különbséget kell tenni az olyan ételallergiák között amik az anyatejen keresztül is reakciót váltanak ki, és azok között amiket a baba ételfogyasztása okoz.

A tehéntej jelenleg az egyetlen olyan allergén, amire rábizonyították, hogy anyatejen keresztül is panaszt tud okozni. Tehát attól hogy anyuka kivit vagy paradicsomot eszik, nem biztos, hogy a baba allergiás lesz rá. Viszont ezeket a gyümölcsöket és a listán szereplő kajákat érdemes későbbre hagyni mikor kezdjük a hozzátáplálást.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Rokica!

Ilyen még azt hiszem nem volt, hogy valamiben nem értettem veled egyet. Kép Most is csak egy mondattal van bajom. Ez pedig: "A tehéntejben található fehérjéket felbontják, könnyebben emészthetővé teszik." És ezt a sima, tehát nem HA tápszerekről írtad. Ezzel szemben: A sima tápszerben és tejpépben a tej csak összetételében módosított (nem bontják fel a fehérjéket, nem kisebb semmilyen molekula), azaz a rendes tejhez képest más a savófehérje/kazein arány, meg fel van turbózva mindenféle vitaminokkal, nyomelemekkel, oligoszacharidok és egyebekkel. A HA tápszerekben és pépekben nem csak összetételében módosított a tej, hanem a fehérjemolekulákat részben lebontják (hidrolizálják), ezáltal kevésbé allergizálnak, mint nem HA társaik.

Az egyik tápszergyártó sima 1-es tápszerének az összetétele:
Sovány tej, kalium caseinat, pálma-, repce-, kukoricacsíra- és kókuszolaj, lactose, maltodextrin, ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, élő Bifidobacterium lactis kultúra, taurin, carnitin
Ugyanazon cég H.A. tápszerének összetétele:
Enzymaticusan hydrolysalt, demineralisalt tejsavófehérje, pálma-, kókusz-, napraforgó- és erukasav mentes repceolaj, lactose, maltodextrin, ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, taurin, carnitin.
A sima tejpép összetételét megnézhetitek bármelyik tejpépes dobozon. Általában úgy kezdődik, hogy sovány tejpor. Ami teljesen normális tejport jelent.
Egy H.A. pép:
Hydrolysalt savófehérje, pálma-, kókusz-, napraforgó- és repcemagolaj, rizsliszt, lactose, maltodextrin, glucose-syrup, saccharose, illetve fructose, hozzáadott tyrosin, phenylalanin, histidin, arginin, methionin, ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, vanilin.

Gondolom, hogy van, akiben most felmerül a kérdés, hogy akkor miért is érdemes tápszert adni a tehéntej helyett, ha már valamire szükség van az anyatej mellett, vagy helyett? Mert az, amit az előbb egy mondatban gyorsan összefoglaltam, hogy mit is csinálnak a tejjel (módosítják a fehérjék arányát, a tehéntej zsírtartalmát kivonják, és növényi olajokkal helyettesítik, a hozzáadott vitaminok, ásványi- és egyéb anyagok, stb.) még mindig jóval könnyebben emészthetővé teszik a csecsemő számára, mintha tejet kellene innia.

Jó babázást mindenkinek!

Zita
pzita

Sziasztok!

Lili 1 éves koráig nem kapott semmiféle tejterméket és gluténmentes diétán volt (gabonmentes). Nem volt olyan egyszerű megoldani, de nagyon féltettem az allergiától. Ráadásul az ételallergia összefüggésben áll a légutak allergiájával is. Lili féléves koráig csak szopott és egy éves koráig is főleg csak szopott. Sajnos így is parlagfűallergiás lett. Nagyon nem voltam meglepve, mert mindkettőnk családja mindkét ágon tele van allergiásokkal. Még így is, hogy ennyire vigyáztunk, "beteg" lett. Szerintem nagyon meg kell nézni, hogy mit eszik a baba.

Megann!
Szegény Léna! Tudom, mlyen rossz, ha fuldoklik az ember gyereke. Lili egyszer majdnem megfulladt a baracktól. Már kékült a feje, amikor előkotortam a torkából. A férjem olyan ideges lett, hogy egy széket is összetört (különben ő a nyugalom szobra). Azóta is ez a rémálmom. (na ezek miatt a dolgok miatt kezdek annyinak kinézni, mint amennyi vagyok)

Zsófy, Kóbor, Mea!

Annyira aranyosak a babák! Nem lehet betelni velük!

Ayse

ayse

Megann!

Ezen a számon tudsz érdeklődni a babaúszárol veresen: Mézesvölgyi-ált.suli telcsi szám : 06-28/586-770. Mi veres mellett lakunk majd én is ide szeretném hordani a bébit, az uszoda elég uj, és nagyon kulturált.

Heni+Ajsa 5-1

Kép
hencsi

Rókica,

kb én is igy vagyok ahogy irod, mikor görcsölök aznap mintha kevesebb tej van, szerintem, vagy csak többet akar enni?! nem tudom. Ma is borzasztóan görcsölt a hasam. Lehet közeled a "mikulás".

Megann,
én sem értem mitől van az, hogy egyik nap jó sok tejem van, a másik nap meg ugy érzem, hogy kevés. Azt vettem észre, ha húslevest eszem minden nap 2 tányérral legalább, akkor több van, meg ha mellette sok rostos üditőt iszom. A lactoherb teát most nem iszom, de kellene mert attól a bébim jó sokat pukizik, és biztosan nem is fáj akkor a hasa.

üdv,
Zsuzska + Kevin (2 és fél hó)
spanci

Mea!Kép

Persze hogy szoptathatsz, ha megjött. Nekem Gergővel akkor jött meg, mikor ő 10 hónapos volt, és 19 hónapos koráig szopizott, amikor ráadásul már terhes is voltam.

Rokica!Kép

Várjuk a képeket Zsuzsáról! Főleg Gergő!KépKép

Mea nagyon szépek vagytok.Kép

Zsófy, nagyon cuki Lilla a bödönben.Kép

Kóbor, édes a ki buddha.Kép

Zsóf

Kép
Kép
göndörzsóf

Sziasztok!

Zsófy!
Mi a régi 2 hós oltást kaptuk, és 3 hósnak Infanrix Hib+Ipv-t írt fel az orvos azt fogjuk kapni! Akkor most nincs semmi sorrend ebben az új rendszerben??? Kép
Lilla nagyon cuki, mind a térdzokniban, mind a bödönben! Kép

Rókica!
Múltkor a görcsöléses nap után vettem észre, hogy este és éjjel sem teltek fel úgy a ciciim, mint szoktak, ráadásul a baba is a 2 helyett 4x kelt fel enni éjjel. Gondolom, hogy kevesebb volt a tej (éjjel nem szoktam mérni)meg még reggel is úgy éreztem, hogy kevés így újra inni kezdtem a Laktoherb teát. Lehet, hogy anélkül is minden rendben lett volna, de így nyugodtam meg, és most újra minden rendben. Nálad meddig volt kevesebb a tej, ugye nem tartósan. Én szerencsére csak egy napig szenvedtem ezzel. Azóta a baba is csak 2x kel éjjel újra.

Csikken, Mea!
Jobbulást a babáknak! Szegénykék Kép

Viki és Petike 11+1

Viki&Peti&Eszti
Kép
Kép
viki27
Pécs

Hová tűnt Mindenki!!! Kép
Most volt egy kis időm olvasgatni Titeket, erre most senki sincs itt !!? Kép
Úgy látszik a babáink ellentétesen működnek, mikor én érek rá, Ti nem, és fordítva! Kép
Na mindegy, talán majd holnap is tudok jönni egy kicsit. Mindenkinek jó éjszakát és szép vasárnapot! Kép

Viki

Viki&Peti&Eszti
Kép
Kép
viki27
Pécs

Mea,
meg nem astam bele magam a temaba, de jelen ismereteim szerint tapival (HA) vagy vizzel fogom kesziteni a pepeket/foziket, mivel ugye tejci nincs.
Az AR-es tapit ill. az AR nelkulit lehet felvaltva hasznalni, viszont szamits ra, hogy bukni fog a nelkulinel. Valszeg nem ez lesz a megoldas a szeklet problemara. En csak azt tudom mondani, hogy nekunk ez a NutriTon surito tapszer (ez nem ugyanaz, mint a NutriLon nevezetu tapszer!) a Netle Beba HA-val ill. most a Humana HA1-gyel nagyon bejott, nem bukik ill. ami teged most leginkabb erint, nincs szekrekedese. Teljesen jo allagu, csak sotetzold sajna. Mondjuk azt hozzateszem, h. egy ismeros babajanak viszont a Bebatol szekrekedese volt, tehat ez is babafuggo.
falina

Sziasztok!

Olvasom, hogy sokan bajlódtok a kakival. Az én Kislánykám (10 hetes, 3 hetes kora óta kapja pótlásnak a Beba HA tápszert) hasfájós, és ezért adjuk neki a GRIPE WATER-t, ami hascsikarás elleni víz csecsemőknek. Teljesen természetes, kapormagolajat tartalmaz. A tápi ellenére ettől minden nap kakil, sokszor kétszer is egy nap, és hááát olyanokat pukizik, hogy bármelyik felnőtt megirigyelné, de komolyan. Szerintem próbáljátok ki, tényleg nagyon jó. Lehet kapni DM-ben, bababoltban, gyógyszertárban. 150ml-s kiszerelésben van, 1300Ft körül.

Tünd&Zita10+1
Vendég

Csikken,
termeszetesen mindenki azzal eteti a gyereket, amivel akarja. Ugye azert te sem adnal parhonaposnak csokit, most oszinten?!
En azert is vagyok a temara kielezve, mivel tapszerrel vagyok kenytelen "mergezni" a babam. Nem, hogy orulnenek egyesek tul korai kostoltatas helyett, hogy nekik megadatott az anyatej!
Ne haragudj, ez most kikivankozott, foleg, hogy teljesen joszandekkal kezdtem bele akkor a temaba.
falina

Hello lányok!

Bocs, de semmi időm, csak beköszönök gyorsan, iszonyat sűrű volt ez a hét, ráadásul nejutott vmi rohadt Trojan a gépünkbe és teljesen lelassította, újraindította, végül teljesen kész lett. Újratelepítve, stb, most jó.

Vérzés: nálam kb 4-5 napja tart, és rohadtul erős. Nem értem, a múlt héten a 6 hetes kontrollon minden OK volt, és most meg görcsölök, fejem fáj. Ráadásul nekem a szülés után is bő 4 hétig tartott a vérzés. Viszont azt nem veszem észre, hogy a tejcsi kevesebb lenne, baba is szépen gyarapszik. 5400 g volt csütörtökön. Kép

Ma egyébként rekordot aludt éjszaka, fél 12-kor evett és fél 10-kor ébredt fel reggel! Kép Kép Pedig 7 körül már szokott jelentkezni a reggelijéért. Kép

Holnap még 1 családi banzáj anyuéknál, este jövök majd.

Pussz,
Dóri & Viki (7+1)
Vendég

Lehet a gyógyszertől, amit szedek?? Bár nem hiszem. Ez az, ami szedhető szoptatás alatt, anno 7 éve Continuint szedtem, ez annak az utódja.
Vendég

Benianyu!Kép

Te Úristen!!!!!! Micsoda kretén védőnő! KépKépKépKépKépAz a baj, hogy sok kismama inkább az ilyeneknek hisz, mert azt gondolja, hogy ért hozzá.

Zsóf

Kép
Kép
göndörzsóf

Dóri!

Nekem is ezt csinálta a "mensim" hogy 4 hét alatt teljesen elmúlt, és amikor mentem 6 hetes kontrollra, akkor pont megint véreztem. Azóta sem. Erre a dokim azt mondta, igen, ez menstruáció már, és kell védekezni, fel is irt asszem pont Continuint, amit én nem szedek, mert közben arra jutottam, hogy ha teherbe esek, ám legyen, és akkor legalább hamar megvan a kistesó. Úgyhogy most a természetre van bizva. Kép Amig véd a szoptatás addig véd, utána meg jön a következő baba! :D

Zita!
Kép Akkor rosszul tudtam, köszi az infót! Azt hittem, a rendes tápszerben is felbontják a fehérjéket, de ezek szerint nem. :-/ Sose értettem, hogy a tápszert miért tehéntejből állitják elő, mikor az az egyik legnagyobb allergén, és mindig arra jutottam, hogy a pénz beszél... :-/ Mondjuk a szója ha jól tudom még rosszabb. De akkor meg miért nem azonnal a hipoallergén tápszerekkel kezdik? Az drágább??

Tejmentes blog
Életkör
rokica

OFF (semmihez nincs köze):

Annyira irritál mikor tudományos vagy latin eredetű szavakat elmagyarosítanak, de a helyesírást meghagyják eredetinek. Lásd pl a tápszer összetevőinél a felsorolást:
"Enzymaticusan hydrolysalt, demineralisalt tejsavófehérje" Az "enzyme" idegen szó, de az enzimatikusan??!?!? Ugyanigy a "hydrolised" de a hidrolizált? Demineralizált? Ezek magyar ragok! Akkor mit keresnek egy idegen szótövön? Akkor softwarelek? Phobiám van? Gravitatio tart a földön?
/OFF

Mondtam hogy semmihez semmi köze. Kép

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Sziasztok!

Falina!
Egyáltalán nem mérgezed kevésbé a gyerekedet a tápszerrel, mint ha anyatejet kapna! Ezt miből gondolod? Az én lányom ekcémás, ennek kapcsán kerültünk egy neves bőrgyógyászhoz. Mondtam neki (magamat hibáztatva), hogy biztos azért ekcémás a babám, mert tápszeres. Erre ő egy (számomra legalábbis) nagyon meglepő dolgot mondott: hogy az anyatej előnye a humánfehérjén kívül az immunanyag, a tápszeré pedig a károsanyagmentesség,mert az anyatejbe átmennek a káros anyagok a szoptató anyák táplálékából. Az ekcéma pedig nem emiatt jött ki, genetikailag öröklődik. Sajnos ez igaz, a férjem és én is ekcémások vagyunk. Viszont ezen kívül más baja nem volt a lányomnak, pedig sajnos csak nagyon rövid ideig tudtam szoptatni, viszont ismerek olyan anyatejes babát, aki szinte állandóan küszködik a megfázásokkal, fülgyulladásokkal stb. Azért a géneken is nagyon sok múlik szerintem.

Mea, Rokica, Zsofy
A főzeléket nem kell feltétlen higítani tejjel/tápszerrel, ezt is babája válogatja. Ez a hat hónapig tartó anyatjes táplálás azért ajánlott "csak" addig, mert utána a tej összetétele már nem fedezi a baba tápanyagszükségletét. (a születéskoti vasraktárak addigra kiürülnek) Van olyan baba, aki nem olvassa a szakirodalmat, és ezután is szinte kizárólag szopni akar még sokáig. De van olyan baba is, akinek már öt hónaposan sem elég az anyatej, nem fedezi a tápanyagszükségletét. Ez onnan látható, hogy sokkal gyakrabban akar szopni, mint addig, mert a nem megfelelő tápanyagtartalom miatt sokkal hamarabb megéhezik. Ebben az esetben nem szentségtörés elkezdeni a hozzátáplását. Semmi baja nem lesz tőle, sőt, valószínűleg élvezettel ismerkedik majd az új ízekkel. (mivel én nem szoptattam, nem a saját tapasztalataimat írom le, hanem barátnőimét, rokonokét) És olyan baba is van, mint az enyém, aki tojik magasról a gyümölcsökre, főzelékekre, szinte semmit nem eszik, ha mégis, csak sózott, ízesített ételeket (bánatomra). Tehát a lényeg az egészből, hogy minden baba más ezen a téren is. Egyébként tojást (csak sárgáját!!!) kifejezetten ajánlott adni 9. hónapos kor után, rengeteg értékes anyag van benne. A babatejet is 9. hónapos kor után lehet adni.
Falina, sztem ne akadj már ki annyira ezen a csokinyalatáson!Kép Szerinted ezzel valami olyan dolgot követ el Idora, ami befolyásolja a gyermeke jövőjét? Na ne már! A nagy gondok, problémák nem itt kezdődnek.

marq
Kép
Kép
marqueza

Marqueza:

"Az, hogy egy csecsemő alkalmas-e szilárd ételek fogyasztására vagy nem, egyrészt a csecsemő emésztőrendszerének érettségétől, másrészt a baba általános fejlettségi szintjétől függ. Bár a csecsemő emésztőrendszerét nem tudjuk közvetlenül megfigyelni, a kutatások arra utalnak, hogy hat hónap ideálisnak tűnik ahhoz, hogy elkerüljük a túl korai hozzátáplálás okozta allergiákat és egyéb egészségügyi kockázatokat. Hathónapos kor fölött egyénenként változik, hogy a csecsemő pontosan milyen életkorban áll készen arra, hogy szilárd ételeket egyen &#8211; az, hogy a gyermek elérte-e már a megfelelő fejlettséget, nem határozható meg naptár segítségével. A legtöbb kisbaba valamikor hat és nyolc hónapos kora között érik meg arra, hogy anyatejen kívül más ételeket is fogyasszon.

Gyakran azt mondjuk, hogy eljött a hozzátáplálás ideje, ha a hathónapos vagy idősebb csecsemő már hosszú ideje nagyon gyakran akar szopni, és ez nem függ össze betegséggel, fogzási fájdalmakkal, napirendváltással, vagy növekedési ugrással. Mindemellett sokszor elég nehéz eldönteni, hogy a baba megnövekedett szopási igénye vajon valóban a szilárd táplálék bevezetésére való felkészültség jele-e. A legtöbb (ha nem az összes) hat hónapos kisbaba fogzik, növekedési ugráson és sok olyan fejlődésbeli változáson megy keresztül, amelyeknek mindegyike megnövekedett szopási igényhez vezethet &#8211; néha az összes egyszerre lép fel! Fontos, hogy a szilárd táplálék fogyasztására való érettség minden jelét egy egységként kezeljük, mivel a megnövekedett szopási igény önmagában minden valószínűség szerint nem elég ahhoz, hogy felmérjük a csecsemő felkészültségét.

Jelek, amelyek arra utalnak, hogy a csecsemő elérte azt a fejlődési szintet, amikor megkezdődhet a hozzátáplálás:
-a baba segítség nélkül jól ül
-elvesztette azt a reflexét, hogy a nyelvével automatikusan kilöki a szilárd ételt a szájából
-a baba tud és akar rágni
-mutató- és hüvelykujjával képes felcsippenteni ételt, vagy más tárgyakat. Ha a baba használja ujjait, és a tenyeréhez dörzsöli az ételt (tenyérfogás), az nem helyettesíti a felcsippentés fejlődési fokát.
-a csecsemő szeretne részt venni az étkezéseken, megpróbálja felszedni az ételt, és a szájába tenni azt"
http://www.lll.hu/mikor_hozzataplalas

"'Köztudott' hogy mikor a baba eléri a mágikus hat hónapos kort, szüksége van vaspótlásra. De valóban helyes ez az állítás? Nézzük a mostani kutatások eredményeit.

Az anémia (vérszegénység) szoptatott babáknál ritka több oknál fogva

- Egészséges, időre született babák elegendő vastartalékkal rendelkeznek LEGALÁBB hat hónapig. Jelenlegi kutatások szerint egy egészséges csecsemő elég vasat tárol a szervezetében, hogy az elég legyen 6-12 hónapig, babától függően.

- Az anyatejben található vas sokkal könnyebben felszívódik mint más forrásból származó vas. Az anyatej magas C vitamin és laktóz szintje elősegíti a vas felszívódását. Az anyatejben található vas 50-70%-a felszívódik, a tápszerben található vasnak ellenben csak 3-12%-a.

- Az anyatejjel táplált babák nem vesztik a vasat a beleiken keresztül, de a tehéntej irritálhatja a tápcsatornát, ami egész pici vérzéssel és vasvesztéssel járhat.

EGY EGÉSZSÉGES, IDÕRE SZÜLETETT BABA EREDETI VASKÉSZLETE KIEGÉSZÍTVE AZ ANYATEJBÕL NYERT JOBBAN FELSZÍVÓDÓ VASSAL ÁLTALÁBAN ELEGENDÕ, HOGY A BABA HEMOGLOBIN SZINTJÉT A NORMÁL TARTOMÁNYBAN TARTSA A MÁSODIK HAT HÓNAP ALATT IS.

Mely babák vannak kitéve a vashiány veszélyeinek?
- koraszülött babák
- kis születési súlyú babák (3 kg alatt)
- kezeletlen vagy rosszul kezelt cukorbeteg anyák babái
- ELVILEG azon anyukák babái, akik terhességük alatt vashiányosak voltak, bár a tanulmányok ezt nem támasztják alá
- azok a babák, akik első életévükben tehéntejet kaptak

Egyes kutatások szerint a 7 hónapig kizárólagosan szoptatással táplált babáknak nemhogy alacsonyabb, hanem MAGASABB a hemoglobin szintjük 1 éves korukban, mint azon társaiké, akik 7 hónapos korukat megelőzően szilárd táplálékot is kaptak.

Az eredeti vaspótlás javaslatokat tápszerezett babák tanulmányozása alapján alakították ki, és arra alapult, hogy az anyatejben kevesebb a vas, mint a tápszerben. De ekkor az orvosok még nem tudták, hogy az anyatejben található vas sokkal jobban felszívódik.

Miért ne használnánk a vaspótlást mint megelőző taktikát?

A vaspótlást kapó csecsemők vasfelszívó képessége csökken. "
http://www.kellymom.com/nutrition/vitamins/iron.html

(Ez a második eredetileg angol volt, és nem fordítottam le az egész cikket, de ha valakit érdekel, megnézheti az eredeti angol szöveget.)

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Húúú köszönöm a sok sok tippet, hozzászólástKép
Látom jó témát dobtam beKépKépKép
Most felváltva adjuk a tápit és a széklet rendbenKép
Persze az AR nélkülinél bukik.
De még így is jobb egyelőre, majd csütörtökön megbszéljük dokival mi legyen.

Puszi
Szép 2. advent vasárnapotKép

Mea
mea

Lányok, visszaolvasni még mindig nem nagyon tudok, iszonyú milyen nyügi van nálunk. Semmit nem tudok csinálni, mert Lili csak kézben van meg, vagy ha maceráljuk. Nappal nem nagyon alszik továbbra sem, és éjszaka is még 2x-3x felébred enni és utána sem nagyon akar rögtön visszaaludni.

Zsófy, Lilla nagyon tündéri a bödönben!!!

Na, megint sírás van, majd még próbálok jönni.

Kép
Kép
hari

Hozzátápiról:

http://www.lll.hu/node/10

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Sziasztok!

Falina
Légyszives hagyd abba a megjegyzéseket a "csokietetőkre", mert "kezd kicsit" sértő lenne az erre vonatkozó véleményezésed!
És remélem azért a gyámügyet nem fogod rám uszítani, mert megnyalt egy csokit a gyerekem!
Köszi.

Szép vasárnapot mindenkinek!

Juci6

Kép

Kép

Juci, Leila és Marci
juci6

Na most félkézzel ringatom,így talán tudok írni kicsit. Nektek két evés közben mit csinálnak a babák, ha nem alszanak?

Kép
Kép
hari

Most meg sehol senki? Na hát ilyen az én szerencsémKép
Pedig jó lenne, ha mondanátok valami okosat. Fogalmam sincs ki hogy csinálja, de mostanában kezdek megint depis lenni, mert tehetetlennek érzem magam.
Tényleg nem tudom mit kezdjek a babával, úgy érzem nagyon rossz anya vagyok. Megetetem és alig várom, hogy elaludjon, mert amúgy semmi mást nem tudok vele csinálni. Ha a kezemben van és ringatom, akkor 99%-ban nem sír, de akkor ugye semmit nem tudok csinálni és már nehéz is. Ha leteszem, akkor meg sír. Hiába teszem oda magam mellé és beszélek vele, vagy mutogatok neki dolgokat, 5-10 percig jó neki, de utána megint jön a sírás. Tegnap már megint ott tartottam, hogy hogy lehetne kilépni ebből a helyzetbőlKép Persze tudom, hogy már sehogy és imádom a kislányomat, de hiába, a gondolataimat nem tudom befolyásolni. Nagyon rossz volt, mert ráadásul lelkiismeretfurdalásom is volt, hogy fel akarom adni. Mondjuk mindegy, mert hát ugye ezt már nem lehet feladni, és igazából meghalnék a babámért, csak olyan jó lenne, ha néha "hagyna élni" Legalább egy-egy órát. Úgy érzem magam mint egy rabszolga, akit terror alatt tartanak. Viszont az sem vált be, hogy hagyom sírni, mert amikor meglátom a kis szempilláin a könnycseppeket, akkor a szívem szakad. Mit lehet akkor ilyenkor csinálni? Vagy idővel majd el fogja tudni foglalni magát egy kis időre?

Rokica is írja, hogy fordít, meg mások is írják, hogy miket csinálnak. Én meg nem tudok semmit sem csinálni és megőrülök tőle. Főleg attól, hogy valószinűleg rosszul csinálok valamit, hiszen ha másnak megy, csak nekem nem, akkor én vagyok a hibásKép

Bocs, hogy megint panaszkodom, de nagyon ki vagyok, rengeteget sírok és nem tudom hogyan tovább. A párom szegény segít minden este, ahogy hazajön a munkából átveszi a babót, de nagyon sokat dolgozik, így majdnem egész nap csak ketten vagyunk. Tudom más is így van, tehát ez sem ok arra, hogy így leépültem.

Most pont elaludt, én meg persze megint itt vagyokKép De már olyan rég voltam és hiányzik nagyon a segítség, amit tőletek szoktam kapni.

Ráadásul most még kevesebbet is eszik a szokásosnál, és azt is olyan hisztisen. Pedig tej lenne de nem kell neki, viszont miután kiköpte a cicit, hisztizik, mint aki éhes. Kész vagyok már teljesen. Ha nem javul a helyzet hamarosan, akkor nem is tudom már mit csináljak.
Azt hittem, hogy ha már egyszer "talpra álltam" akkor nem fogok többet így kiborulni, de tévedtem.

Na jó befejezem, mielőtt elrontom mások kedvét is. Próbálok inkább visszaolvasni, hátha az segít.

Hari és Lili 7+2

Kép
Kép
hari

Rokica!

Sokáig én is azt hittem, amit Te. Aztán két orvosi előadást is hallgattam a témában, és döbbenten vettem tudomásul a dolgot. Aztán jó idő eltelt, és még mindig mindenki azt mondta, amit Te is gondoltál. A végén felhívtam az egyik tápszergyártót is, és konkrétan rákérdeztem a dologra, hogy akkor jól tudom-e, hogy a nem speciális tápszerekben, azaz, ami sima 1-es minden féle HA nélkül, abban a fehérjéknek csak az aránya van módosítva, de szerkezetileg nem bontják őket. Õk is azt mondták, hogy így van. Pedig nekik aztán végképp lenne okuk szépíteni a dolgot.
Látszik, hogy egy húron pendülünk, az írásmód engem is irritált, de hát a hivatalos forrás, ahonnan másoltam az összetételt így írta.

Marqueza!

Nem károsanyagmentesek a tápszerek sem. Gondold végig, hogy azok a tehenek, akiknek a tejéből készül a tápszer, pont ugyanazt a (szennyezett) levegőt szívják, amit az emberek, a táplálékok sem üvegbúra alatt készülnek, amit nekik adnak. Mitől lenne kevesebb károsanyag az ő tejükben, mint az emberében. Ha ezeket az anyagokat ki lehetne vonni a tejükből, és azt ki is vonnák, olyan sokba kerülne előállítani a tápszereket, hogy megfizethetetlen lenne. És csak néhány szám a káros anyagokról: Mangán: az anyatejben 4-8 mikrogram/liter, tehéntejben 30-60 mikrogram/liter, szójatápszerben 300-400 mikrogram/liter. Szilikon: anyatejben, akiknek nincs szilikonimplantátuma 51,05 ng/ml, akinek van szilikon implantátuma 55,45 ng/ml, a tápszerek szilikontartalma pedig 746-13811 ng/ml között változik. És még azt sem árt tudni, hogy a tápszerporok nem feltétlenül sterilek, már a gyártás során szennyeződhetnek baktériumokkal.

Rengeteg tanulmány ezzel a témával kapcsolatban megtalálható az interneten is:
http://www.childthai.org/ciec/c011.htm
http://www.naturalfamilyonline.com/5-bf/312-formula-report-2.htm
http://www.naba-breastfeeding.org/images/Just%20one.pdf
http://www.naba-breastfeeding.org/images/Recalls.pdf
http://www.naba-breastfeeding.org/images/Contaminants.pdf
http://www.naba-breastfeeding.org/images/Hazards.pdf
http://www.naba-breastfeeding.org/images/DHA%20article.pdf
http://www.kellymom.com/newman/risks_of_formula_08-02.html
http://www.kellymom.com/nutrition/milk/infant-formula.html

És abban teljesen igazad van, hogy a géneken is múlik nagyon sok. Éppen ezért egy szoptatott baba is lehet betegesebb, mint egy tápszeres társa, ha egy kevésbé erős immunrendszert sikerült örökölnie.

Elnézést kérek mindenkitől, hogy ilyen hosszú voltam, de úgy érzem, hogy egy kicsit furcsa világban élünk. Az hogy az anyatejben is vannak szennyező anyagok az hír, minden TV-ben megjelenik. Ez volt már ebben az évben is. Hogy ugyanez igaz a tápszerekre, az meg sem jelenik a médiában. Az, hogy tápszereket kivonnak a forgalomból szennyezés miatt, az szintén nem. Amit Aniko47 is írt, a Nestlé két itthon nem forgalmazott tápszeréről, az nem hír. Egyedül az MTV-n szóltak róla.

Üdv:

Zita
pzita

Hari:

Sajnálom hogy ilyen nehéz helyzetben vagy! Szerintem ne hasonlítsd a saját helyzetedet máséval, pl az enyémmel. Én akkor fordítok míg Zsuzsa alszik, vagy a kenguruban van, vagy az apja foglalkozik vele. Ha egyedül lennék és nem aludna, nem tudnék mellette dolgozni. Az előfordul, hogy ő a kenguruban lóg rajtam, és így tudok gép előtt ülni vele. Volt már, hogy ő kenguruban rajtam, én pedig a fitness labdán a gép előtt, így ringattam és így tudtam rajta kívül mást is csinálni.

Az, hogy huzamosabb ideig elvan magában, csak 1-2 hete van... és Zsuzsa 13 hetes.

Miért nem próbálod ki a kendőt vagy a kengurut? Bocs, ha már írtad, nem emlékszem rá.

Nincs valaki akire rá tudnád bízni a babát akár 1 órára, és te elmennél valahova? Nekem már az is megváltás volt, mikor elmentem nélküle a sarki boltba.

Nem jó az, ha állandóan össze vagy zárva vele, pláne ha ilyen "többemberes" baba és állandóan kézben akar lenni. Te is csak ember vagy, neked is vannak szükségleteid, csakúgy mint a babának. Ezen nem szűnnek meg, és nem elhanyagolhatóak csak azért mert gyereked van. Ha mindig csak az ő szükségleteivel foglalkozol, és sajátaid elhanyagolod, bekattansz!

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Rokica, tök igazad van a bekattanást illetően, pont ezt érzem. Igazából nehéz eset vagyok, mert talán még lenne is kire bízni, de akkor lennék csak igazán ideges, ha nem velem lenne a baba, akár csak 1 órán át isKép Tudom, hülye vagyok. Csak akkor vagyok nyugodt, ha az apjával van. És ő tényleg kiveszi a részét, csak hát most pl. még szombat-vasárnap is dolgozik, dög fáradt mire hazaér.

A kendőt próbálgatjuk, abban néha egész jól elvan, de ha már el kezdett sírni, akkor már késő beletenni, mert akkor már ott sem jó nekiKép

Leginkább mondjuk az éjszakákat nem bírom, kicsit úgy érzem, mintha kínoznának egy távolkeleti börtönben azzal, hogy álmomból többször felébresztenek. Aztán ez kihat az egész napomra. És 3-4 napja megjelent a migrénem is, ami csak hab a tortán. Minden délutánra beáll a fejem, amitől önmagában is már tiszta ideg vagyok. Szóval valószinűleg minden összejött most megint, de azért remélem rendeződünk majd, csak idő kérdése. Csak legalább tudnám, mikor lesz jobb, akkor talán könnyebb lenne addig "kibírni". Ez a rossz, hogy sose tudhatom mire számítsak. De hát ez így működik, ha az ember lánya gyermeket vállalKép

Az is igaz, hogy kicsit jó nélküle kimozdulni néha. Majd a héten meg is teszem, mert Apa nem dolgozik talán annyit, és akkor rá tudom hagyományozni egy kicsitKép

Minden esetre köszi, hogy reagáltál a bajomra, nekem már ez nagy segítség, hogy kiönthetem a lelkemKép

Kép
Kép
hari

Sziasztok!

Rokica
Jó, hogy bemásoltad ide a hozzátáplálással kapcsolatos írást. Nyilvánvalóan ez mind igaz, csak túlságosan tényszerű, az élet nem ilyen. De majd a gyakorlatban úgyis meglátjátok...Kép (megint csak azt tudom mondani, de már ismétlem magamat, hogy ahány bébi, annyi féle igény)

Zita!
Igen, igazad van, természetesen a tápszer sem károsanyagmentes, a megfogalmazásom volt félreérthető. A bőrgyógyász az E betűkről, gyümölccsel (csokival!!!Kép) stb. elfogyasztott "mérgekről" szólt. Szerintem egyébként azért lehet hír, hogy az anyatejben is vannak szennyező anyagok, mert a köztudatban az él, hogy ami jó a babának=tökéletes. És az emberek nagy részét megdöbbenti, hogy már az anyatej sem a régi. A félreértések végett leszögezem, hogy én is úgy gondolom, a babának az anyatej a legjobb!!! Én csak a kissé eldurvult csokinyalatás kapcsán hoztam föl mindezt.

Hari!
Ne érezd magad rossz anyának! Minden, amit leírtál teljesen természetes! Persze, hogy még nem nagyon tudsz mit kezdeni a babáddal, hiszen még nem annyira kommunikatív, nem tud sokáig játszani, még az egész napját legszívesebben rajtad lógva töltené, mint a kismajmok. Ilyenkor 2-3 hét is rengeteget számít, egy másik baba, aki adott esetben már pl. 12 hetes, az hozzá képest már "nagy". Egy három hónapos baba már játszik a kezével, tárgyakat fogdos, elfoglalja magát, a te kislányod még nem ért ebbe a periódusba. Még néhány hét kiratás (nehéz, tudom) és aztán könnyebb lesz. Egyre kevesebbet fog sírni, többet játszik majd, ezzel párhuzamosan te is megnyugszol majd. Én is dettó ugyanezen mentem át, meg szerintem az anyák nagyon nagy része. Ilyenkor csak annyit tehetsz, hogy ölbe veszed. Persze ezt könnyű mondani, de baromi fárasztó csinálni. És azért vagy itt gyakran a gép előtt, mert igényled a társaságot. Ez is teljesn normális. Szóval egyáltalán ne érezd magad rossz anyának. Nagyon őszintén leírtad az érzéseidet, ezek természetes érzések, és sokan éreznek így, csak nem mindenki írja le. Aztán majd elrohan ez a néhány hónap, a gyereked elkezd mászni, és nem akar már nagyon az öledben lenni, mert érdekesebbé válik a világ, mint anya öleKép Remélem, sikerült egy kicsit megvígasztalniKép

Mea
Nálunk is volt kemény kaka tápszer miatt. Nálunk a Hipp Ha1 tápszer+sok víz itatása (tea is jó) segített.

Üdv. Marq

marq
Kép
Kép
marqueza

Marq, köszi neked isKép Igen, kicsit jobban vagyok, hogy nyugtatgattok. És végül is ahogy írod, hogy majd egyszer már nem lesz olyan érdekes anya öle, mint a világ többi része, még örülhetnék is, hogy most engem szeret a legjobban. Aztán majd azon fogok siránkozni, hogy már nem én vagyok a lányom számára a legfontosabb, legérdekesebbKép Látjátok, nekem semmi nem jó úgy ahogy vanKép De most ezek után megpróbálom értékelni majd hogy most engem szeret a legjobban, és nálam érzi magát jól. Talán akkor nem is lesz olyan nehéz. Végül is hozzáállás kérdése az egész.

Na megyek megpróbálok enni valamit, mert a végén még nem lesz tejcsi. Már alig eszem, pedig tudom, hogy kéne, de semmit nem kívánok. Csak inni. De azért "megerőszakolom" magam és kajálok valamit. Aztán még igyekszem jönni, bár addigra már szerintem felébred Lili baba.

Kép
Kép
hari

Hari:

Megértelek. Én is akkor vagyok a legnyugodtabb, ha rajtam kívül Daviddel van a baba, de én "edzem" a lelkem és otthagyom Anyukámnak is. De nagyon jól emlékszem, hogy Zsuzsa 5 hetes volt mikor először visszamentem a tanfolyamomra, és minden további nélkül otthagytam az apjának egy egész napra pár liter lefejt tej társaságában. Viszont mikor 2 héttel később ugyanezt meg kellett ismételni, csak éppen anyukámra hagytam, akkor korántsem voltam nyugodt.

Érdekes, azóta mégannyira se szeretem otthagyni, most már az apjára sem, de nem azért, mert féltem, hanem azért, mert hiányzik. Úgy látszik, ehhez a kötődéshez kellett 1-2 hónap hogy kialakuljon.

Ezzel együtt pl David nyomatékosan elküld engem tornázni 2-3-szor egy héten (ez 1-1 óra alkalmanként), és addig ő vigyáz a babára, nyomatékosan ragaszkodik hozzá, hogy egy héten egyszer Anyu vigyázzon a babára, hogy nekünk kimenőnk legyen, és szemmel láthatólag alig várja, hogy "apa-baba nap" legyen, mikor én megyek tanfolyulni és ő van otthon Zsuzsával.

Ezt mind nehéz volt megszokni, még most is fáj a szívem mikor másra hagyom Zsuzsát, még akkor is ha épp csak tornázni ugrom el 1 órára. De belátom, hogy ez mind olyan dolog, amit jó már most bevezetni, mert hosszútávon mindenkinek csak jó. Nekem, mert saját magammal is tudok foglalkozni, Anyunak meg Davidnek mert ők is megkapják néha a babát, Zsuzsának is, mert korán megszokja, hogy az anyján kívül másokra is lehet számítani, a kapcsolatunknak is jó, mert van egymással babamentes időnk.

Látszik hogy már megint dolgoznom kéne, mert a beharangozott ritkább írogatás helyett állandóan itt lógok. :-/

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Rokica!Kép

Engem is zavarnak az efféle rossz helyesírások, ezek néha a fordító tudatlanságából erednek, mint pl. a sodium klorid és a potassium klorid( nátrium klorid és kálium klorid).
Gergő már nagyon várja az új képeket Zsuzsáról.Kép Ma reggel azt mondta:Zsuzsa, autó. Kérdeztem: Zsuzsához szeretnél menni autóval? Mire helyeselt.KépKép

Kép

Bubus nevet a pillangóra:

Kép

Kép

Zsóf, Bubus és az epekedő Gergő

Kép
Kép
göndörzsóf

Zsóf: Kép

Most éppen anyukámnál vagyunk hétvégére és nincs nálam fényképezőgép! Kép De ígérem, ahogy hazaérünk, kattintok Zsuzsáról egy párat és azt küldjük szeretettel dicső lovagunknak. Kép Gergő jobban van már?

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Rokica, éredekes amit a hozzátáplálásról írsz. Gergő pl. csak 1 éves korára tudott jól és sokáig ülni, de már 6 hónapos korától evett szilárd kajákat, és szerette is. Rágni meg hogyan tudhat egy fog nélküli baba? Fél éves kor körül kezedenek az első fogak kibújni, de ez még nem jelenti azt, hogy tud rágni, hiszen a rágófogak csak 1 éves kor után nőnek ki. ezért kell az elején pépesíteni a kaját. Lehet, hogy korán kezdtem a hozzátáplálást? Egy barátnőm kislánya elmúlt másfél éves, és szinte csak szopik.

Zsóf

Kép
Kép
göndörzsóf

Gergő jobban van, de még köhög egy kicsit. De a diétának vége, végre ehet rendesen.Kép

Kép
Kép
göndörzsóf

Zsóf:

Szerintem pont ebből látszik, hogy lehet így is, úgy is, az emberi szervezet szerintem rendkívül alkalmazkodó.

De az tény és való, hogy mikor a szoptatás mint rendszer kialakult, akkor az emberi szervezet ilyen 2-3 éves korig való szoptatásra állt be. A természeti népeknél még mindig így van, ez valahol civilizációs "hóbort" hogy ilyen korán elkezdjük a hozzátáplálást. Ha az állatvilágba kukkantasz át, más emlős is csak akkor tér át a felnőtt kajára az anyetejről, ha már megérett rá az emésztőrendszere... kétlem hogy olyan csimpánzt vagy tehenet vagy leopárdot találnánk, aki pépesíti a kicsinyeinek a kaját. Kép

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Szóval én úgy *tervezem* (és ahogy Marqueza írja, az egy dolog, hogy az ember mit tervez) hogy Zsuzsának 6 hónapos korában fel lesz kínálva a szilárd kaja, de én nem fogom erőltetni a dolgot. Tényleg majd ha ott ül velünk az asztalnál és nyúlkál a kajánk után, érdeklődik, AKARJA, akkor lesz ideje. Erőltetni nem látom értelmét.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Mea,
en azt tennem a helyedben, hogy a sima tapiba beletennek 1 kanal AR-est is, igy talan nem fog bukni es kaksi is lesz.

Juci6,
mar abbahagytam, de Csikken megjegyzesere reagalnom kellett. Akinek nem inge, ne vegye magara, de ezek szerint neked inged...
falina

Rokica!

Én is úgy vagyok vele, mint te, hogy az első időkben (kb 2 hónapos koráig), ha el kellett mennem itthonról, és a férjemre vagy anyukámra bíztam Lucát, nem hiányzott még annyira. Viszont ahogy teltek a hónapok, ez megváltozott, egyre rosszabb volt tőle elszakadni, és mindig türelmetlenül vártam, hogy végre magamhoz szoríthassam. Szóval tényleg ki kellett alakulnia a kötődésnek, ahogy írtad.Kép De tényleg kell néha egy kis kimenő...

Hari! Nagyon hamar elröpül ez a pici baba kor, majd egyszer visszasírjukKép Mikor kamasz lesz, és nem akar már majd hozzánk bújni (hanem inkább vki máshoz)Kép Tényleg tedd kendőbe vagy kenguruba Lilit, és ahová csak tudod, vidd magaddal. Szépen elalszik majd rajtad, te meg nem leszel annyira bezárva. Neki is jó, ha hamar megszokja az idegeneket.

Na eldugulok...

marq
Kép
Kép
marqueza

Juci, ezt most ne olvasd, de mivel kerdezett Marqueza a csokietetos temaval kapcs., ezert erre is szeretnek reagalni, akkor is ha csak koltoi kerdesnek szanta esetleg.

Marqueza,
a mergezest macskakorommel irtam, vagyis atvitt ertelemben gondoltam. Teny viszont, hogy az anyatej es a tap kozul term. az elsot valasztanam. Koszonom, h. leirtad az orvos altal elhangzottakat!
Csoki:
en nem mondtam, hogy egesz eletre kihato hibat kovetnek el a csokit ill. mas egyeb karos es folosleges anyagokat tartalmazo eteleket egy alkalommal tul koran kostoltatok. A feszultebb hangnemet figyelemfelkeltesnek szantam, nem bantasnak. Viszont ha ezt magyaraznom kell meg most is, akkor valszeg nem ert celt a kezdemenyezesem. Kép
falina

Sziasztok,

Látom megoszlanak a vélemények az oltásról. Én úgy döntöttem a 2 hósan a régit kérem és remélem majd át lehet térni utána az újra. Nálunk nehezíti a dolgot, hogy most ideiglenesen egy kis faluban lakunk amíg elkészül a házunk Dunakeszin. Úgyhogy 2 helyen 2 félét mondanak.

Egyébként szoktalak Titeket olvasni. Mivel egyidősek a babáink ugyanazok az örömünk-bánatunk. Tök jó kis csapat jött itt össze. Ha még nem késő csatlakoznánk mi is.

Rólunk röviden: Barnabás okt. 4-én született a MÁV kórházban. Van már egy tesója, Marci, aki októberben volt 2 éves. Egyelőre nagyon jól vesszük az akadályokat. A Marci nagyon szereti a tesóját. A Barnus meg sokkal nyugodtabb baba, mint anno a Marci volt. Még csak szopizik és szépen hízik. Már régóta mosolyog, és kb 1 hete egyre többet gagyarászik.

Most ennyi. Mennem kell etetni.

Brigi

Kép

Kép

Kép
b_brigi

Sziasztok,
Falina,
biztos én se adnék csokit, csak nem támadnék mást le ha meg akarja kostoltatni. Gondolom, nem egy táblányit akar beletuszkolni Kép
Én egyáltalán nem akarom rászoktatni az édes dolgokra a gyerekemet, kivéve a gyümiket. Szerintem mert tápszerrel eteted a babádat még nem mérgezed őt.

Megann, neked írom, hogy tesom felesége nem tudott szoptatni, nem akart a babája ciciről egyáltalán enni, de 6 hónapig kapta az anyatejet. Mindig lefejte és nem történt vele semmi. Kapott pótlást is, de a fő étkezés a tejci volt. Kép

Az oltásnál mi is most kapjuk a három hós újat és azt amit Viki is, Én se értem, hogy mikor mit kellene kapniuk.
Szerdán leszek legközelebb. Megyek megnézem majd akkor a Harry Pottert-
Kriszti

KépKép
Kép
csikken

Rokica!Kép

Viszont olyat is hallottam, hogy vki azért adott 3-4 hónapos korában már szilárd kaját a babának, mert az érdeklődött, nyúlkált a kaja után. Az, hogy érdeklődik, természetes, de még nem biztos, hogy érett az emésztőrendszere.

Zsóf

Kép
Kép
göndörzsóf

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet: