2005.07.06 22:43
2005.07.10 13:58
2005.07.10 21:59
2005.07.10 22:08
.) Valtoztak az etkezesi szokasaink, de mindig jollakunk, es a gyerekunk is eleg jo husban van. Kb 10%-kal koltunk tobbet kajara, mint korabban. Persze ha bioban azt ennenk, amit egy atlagember eszik (hust hussal), akkor a kaja kiadas szerintem tobb lenne, lehet, h 2x-es is. De nem biztos. Eszunk mi is husit rendesen, de azert sokkal valtozatosabb az etlapunk.
)
Fogyaszto tarsadalomban elunk. Ez van. 2005.07.10 23:23
2005.07.11 07:51
Sokan mondjak, h milyen draga. Egyfelol valoban. Masfelol nezve viszont egyaltalan nem. Akiket latok a piacon, nem a felso tizezerbol valok, hanem tobbnyire kisgyerekesek, ill azok, akik regebben a reform elelmiszereket vasaroltak. Persze vannak vastag penztarcajuak is. Aztan az sem elhanyagolhato, h minden Budapesten osszpontosul, es ha vki videken szeretne biot, akkor nyomoznia kell, h van-e arra biogazda, akitol be tudja szerezni a dolgokat. V biobolt. De a videki bioboltok jo reszeben inkabb reformkajakat lehet kapni, es kicsi, v egyaltalan semmi a valasztek pl husokbol emiatt. 2005.07.11 16:49
). A többi ételünk vagy bio vagy nem, de készkajákat nem szoktam venni, hanem mindent itthon főzök, sütök. Így elkerüljük az adalékokat.
2005.07.11 22:13
? Én ott járok, hogy a páromat majdnem teljesen, és mivel ezután anyóséknál evésnél mindig nyavajgott, hogy zsíros vagy sós az étel, ,lassan náluk is látom a javulás jeleit...
Pedig messziről indultunk ám!
) Szóval ott húst is lehet kapni? Én a szupermarketben szoktam venni a "tanyasi" csirkét, ami tényleg teljesen más, mint a nagyüzemben előállított...
, de olyan is volt már, hogy el kellett mennünk sétálni...
2005.07.11 22:54
És a beszólásokat is megkaptam már a nagynál, úgyhogy továbbiaktól nem tartok
- bár a környezetemben sztem mindenki tudja, hogy még szoptatok. Aki kedvesen meglepődik az új ismerősök közül, annak kedvesen elmondom a véleményemet. Aki bunkón lepődik meg, azzal éreztetem, hogy az volt... nem biztos, hogy ez a helyes hozzáállás, de nem mindig tudok felemelkedni ezeken.
Azt én kizártnak tartom, hogy az éjjeli szopi okozna fogromlást! SZtem beszélj fogdokival + szoptatási tanácsadóval is ezügyben! EZ nagyon más, mint egy édes folyadékkal feltöltött cumisüveg!
és pld a reggeli, uzsonna élből margarinos kenyér, felvágott amit mi itthon nem eszünk... Nem mondom, hogy emiatt nem jár még a fiam oviba, de ez is egy ok a sok közül
HIába kértük, hogy mit ne - sőt, szívesen mondanánk azt is, hogy mit igen és honnan, mert egyszerűen nem érdekli őket
Anyukámmal viszonylag szerencsém van, mert ő ilyesmivel foglalkozik, így az E számok számára nem rejtély és nem meglepetés, így ő nagyon sok bioholmit hoz nekünk (zdség, gyümölcs, hús, egyéb, feldolgozott biotermék) - de még ő is gyakrabban hoz édességet, mint azt jónak tartanám. A többiek viszont kész katasztrófa
Anyósom folyton megsértődött(dik), hogy az ő főztjét miért nem adom a gyerekeknek - most már adom, bár fenntartással - de ez kb féléves koruktól, mikor még csak szopiztak és semmit sem ettek és mindezt úgy, hogy ő vegetával indít minden ételt, több kg só, édesítőszer, pudingpor, színezett joghurtok, műcsoki... szóval, ami sztem "szemét"
Sajnos a párommal is voltak/vannak vitáink ezen, mert ő is azt mondja, ne sértsük meg az anyját (ez persze érthető, én sem megsérteni akarom), mi bajuk lehet havi kb egy alkalomtól? Ezzel vhogy úgy vagyok, mint amit SZilvi írt, hogy megértjük-e... hogy amíg nagyon kicsik voltak, úgy gondoltam, havi egy is sokat árthat, most már többet "engedek", bár nem jó szívvel
Mert semmiből nem állna anyósomnak megismerkedni a mi elveinkkel és aszerint vendégül látni minket - nem bioról beszélek, csak pld nem gyümölcsjoghurttal kínálni a gyerekeket, hanem venni simát és azt ízesíteni gyümölccsel, házi lekvárral, ahogy itthon is van, vagy piskótát sütni pudingporos izé helyett... de nem
tavaly a születésnapjára megvettem neki A leves hazudik c könyvet + egy olyan kiadványt, ami az öszes E szám feloldását tartalmazza, magyarázza, példákat ír rá az egyes hazai élelmiszerekből - megsértődött és bele sem nézett
Ti a párotokkal egyébként teljesen egy hullámhosszon vagytok ezügyben? Mert az enyém nagyon sokat fejlődött ugyan, de még mindig nem tartja sztem eléggé fontosnak ezeket a dolgokat, vagyis egyetért velem, de a család előtt csak részben képviseli, noha ő maga allergiás nagyon sok dologra, a tesója asztmás is emellett - de valahogy a családjuk nem akarja az összefüggéseket felismerni az életmód és az egészségi állapot közt
Igaz, én elég jól felismerem, de gyakorolnom nekem sem mindig sikerül
2005.07.11 23:09
Viszont késő vanb, nem javítgatok már - egyszerűen higgyétek el nekem, hogy tudok helyesen írni, jó? 
2005.07.11 23:20
Gyerek is szereti... enni. 2005.07.11 23:38
2005.07.11 23:40
Törekedni törekszem, a kizárólagosságra semmiképp. Viszont az édességről az a rossz hírem van, hogy bár én sem adtam Katának semmi cukrosat, talán egy éves születésnapjára kapott először marcipánt - hát azt falta. És azóta is falja az édességet, ha kap. Igaz, hogy én is édesszájú vagyok, a szopival pedig ugye az én ízeimhez szokik hozzá. 2005.07.12 23:34
Érződik, hogy már nagyon bele vagy fáradva a vitákba anyósoddal, és meg tudlak érteni. Nekem már attól is felmegy az adrenalinszintem, ha elképzelem, hogy Dorka kanalazza a vegetás levest, és eszik rá jó kis E_vitaminos
gyümölcsjogit, nem hogy végignézzem személyesen... Volt már olyan, hogy több napra odaadtad?
Párom az agyonvegetázott anyós-kaják után eleinte még ezt is ízetlennek érezte (tehát muszály volt), most már Finomnak tartja, tehát lassan léphetek tovább...

2005.07.12 23:48
Na, aztán volt pár hét intenzív szopi, és rendbejött a súlygyarapodási probléma, Kata pedig ahogy hízott és erősödött, úgy ügyesedett is a szopizásban. A gasztroenterolós egyébként szopipárti, amikor ez a súlygyarapodási gond volt, akkor sem akart semmi mást adni. Hogy miért gondolja, hogy abba kéne hagyni, azt pedig már sosem fogom megtudni
2005.07.13 07:45
Még sosem voltak senkinél egy napot sem nélkülünk
Olyan szokott lenni, hiogy csak velem jönnek nagymamázni, néhányszor olyan is volt már, hogy fél napra nélkülem elvitte őket az apukájuk, vagy anyukám volt már velük reggeltől késő délutánig is, de minálunk itthon. Sztem kicsik még ahhoz, hogy másutt legyenek másokkal nélkülem!
2005.07.13 17:12
100%-os gyumolcslevek pedig a dm-ben olcsoak, vizzel higitva is tok jok, mivel nincs bennuk hozzaadott viz. Ill a bio gabonakbol is van jonehany. 2005.07.13 17:57
2005.07.13 19:40
Ez mindenre igaz. Pl egy felmeres szerint a Vasarcsarnokban 10 spontan felvett salatabol 3 emberi fogyasztasra alkalmatlan, 4 hatareset, a tobbi eheto. 2005.07.13 21:01
2005.07.13 21:59
2005.07.13 22:27
De szerintem a mai embernek eleg nehez megemesztenie azt, h nem azt eszi, amit a szeme megkivan. Tok nagy a kisertes, mert mindig van minden. Bemegy vmi bevasarlokozpontba, es eszedbe sem jut, h mikor minek van ideje, mert mindig lathatod a polcokon, csak az arak valtoznak, de nem annyira, h ne vedd meg, mert draga. Es szerintem tul sokat is eszunk. A menzakon elsosorban nem az a lenyeg, h taplalo kajat adjanak, hanem az, h minel olcsobban lehessen meguszni, nyereseg meg legyen. Aztan gyorsettermek detto. Nem tanulunk meg igazan enni. Remelem, ertheto, mire gondolok
Szerintem szereny, ideny alapanyagokbol is lehet valtozatos kajat osszeutni.
2005.07.13 22:46
Legyengult szervezet legyengult utodot is nemzhet eppen. Aztan igy egyre jobban. 2005.07.13 23:03
Különösen a húsokra vagyok kíváncsi, mert az Auchanban ma nem volt biocsirke, de normál magyar sem.
Ott mindig azt a sárga tálcás szlovák csirkét adják, de Mo-on csomagolják, így felületesen olvasva azt hiheti az ember, hogy magyar. A Spar-ban szoktam antibio-és vegyszermentes csirkét látni, de oda ritkán megyek... 
2005.07.13 23:06
2005.07.13 23:17
2005.07.13 23:18
2005.07.14 00:34
Eszik jóízűen mindent, érdekes, hogy megvannak a "korszakai", volt, amikor falta a hagymát, amikor a levesből a sárgarépát ette, volt, amikor a krumplit - most husos. Bár amikor apja pörköltet evett én pedig dinnyét, akkor a dinnyéből kért. De mindenevő, csak én mindig elgondolkodom azon, hogy a szervezet biztosan tudja, hogy mire van szüksége - persze ez egy gyereknél csak úgy működhet, ha van választék.
2005.07.14 06:50
2005.07.14 14:56

2005.07.14 17:26
Ehhez sem kell szalicil. 2005.07.14 19:33
2005.07.14 19:37

2005.07.14 22:38
(nagymamámnak ugyan segítettem már), de most jut eszembe, hogy sógornőm fejjel lefelé állítva teszi el a lekváros üvegeket, és nem tesz bele tartósítószert - ha jól értem, így kiszorul a levegő, és nem tud megromlani. De szívesen megkérdezem
2005.07.15 14:11
Vettem még krumplit, répát, de az nagyon zavart, hogy nem írja ki az árakat, végigkérdezni meg olyan ciki azt a rengeteg féle árut. Mondjuk a húsfélék tárolása nem nyerte meg a tetszésemet, hűtőládában volt a pasi háta mögött, 30 fokban, azért a bio is meg tud romlani.. 2005.07.15 22:03
2005.07.16 08:31
Ha erdekel vkit, reszletezhetem is, h mit vettem ennyi penzert, es h jol beosztva eleg 1 hetre, mivel nem vegzunk nehez fizikai munkat. Persze gabonafelek, teszta van itthon, de amit egesz honapban elkoltunk kajara, az alig tobb, mint amit pl a szuleink koltenek. 2005.07.16 09:52

2005.07.16 11:14
szerintem idén már megint fogok, mert már elképzelhető, hogy egy-két órát a konyhában töltsek úgy, hogy nem csimpaszkodik belém egy gyerek sem
Én nem szoktam sok cukrot használni a lekvárokhoz, de teszek azért beléjük, az üvegeket is kifőzöm, így töltöm bele a forró lekvárt, lecsót, paradicsomot, forrón tartom még celofánostul/kupakostul, utána néhány napra (kihűlésig) paplanokba ágyazom őket és már kész is
És nem muszáj nagytételben befőzni: lehet egyszerre cvsak 3-4 üveggel is - az is jó télire. Szoktam fagyasztani is, de a kettő sztem nagyon más, mind ízvilágát, mind felhasználhatósáhát tekintve. Szalicilt vagy a tetejére szórok vagy két celofánréteg közé - nem kell belőle sok (ha a lekvárra teszem, felhasználás előtt azt az egy kanálnyit kidobom róla)
de a fiam kedvence a szegfőszeges almapárnácska - gondoltam is, hogy megpróbálok ilyet sütni itthon is! És az almán kívül semmiféle édesítőszer nincs benne!
De azért nem teljesen: az én két gyerekem kb ugyanolyan ételeken nő fel, másfél év korkülönbség van csak köztük és nem azonos az ízlésük! Az édes dolgokat - pld csokit - mindketten nagyon szeretik, pedig nem szokhattak hozzá, hogy folyton lenne itthon édesség. De az italokat a fiam csak édesen hajlandó meginni, a lányom szinte csak édesítés nélkül (sőt, anyukám mesélte, hogy mikor én születtem, divat volt még a teáztatás, anyukámnekem kamillateát adott kis cukorral. Kiköptem - nagy nehezen rájött, hogy édesítés nélkül üresen szeretem. Anyukám örült, hogy a gyerekek "romlatlan" ízléssel jönnek a világra, két évvel fiatalabb öcsémnek már eleve cukrozatlanul kínálta. Kiköpte. Csak édesítve itta meg. Az idők folyamán én megkedveltem az édes ízt
- bár az italokat továbbra is édesítés nélkül szeretem, a tesóm maradt édesszájú, italban is) A spenótot pld egyik gyerekem sem eszi meg főzeléknek, pedig én imádom és sokszor eszem, ettem a terhesség alatt is. A sóskát mindkettő sereti, pedig én meg nem enném... ugyanígy szeretik a főtt karalábét is, amit én tutira nem ennék meg (szerencsére minden zöldséget szeretnek)
2005.07.16 12:09
Es mert az van az almas levelesben is
Ott meg nem zselesit
2005.07.16 13:40

2005.07.16 14:54
Erre a jubileum 5. évben jöttek a tavaszi fagyok
.) Kiket néztél ki magadnak a házhozszállításhoz? (Én éjszaka nézegettem a lehetőségeket.)
Szóval beáztatott római tálba összevágott krumpli, cukkini, hagymakarikák, erre néhány busa- vagy pontyszelet, aztán paradicsom, zöld fűszernövények, a tetejére esetleg padlizsánszeletek, és az egész leöntve joghurttal vagy tejföllel. Sütőben sütni - nagyon finom
2005.07.16 16:28
2005.07.16 17:01
Igaz, így nem is fagy vagy ázik el semmi benne
Szoktam még sütni is zdségeket. 2005.07.16 17:19
2005.07.17 08:21

