A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Gyermekek / magzatok kor szerint » 2004. őszi kisbabák

EditKép
www.aranytiz.hu

Puszka,
Kata

Kép

Kép
anyamanya

Ezt most találtam - véletlenül - a vitalitas.hu-n, és rögtön feltűnt egy mondat.

"Néhány héttel a születés után az egészséges csecsemő naponta ötször, körülbelül négyóránként szopik vagy eszik, nyolcórás éjszakai szünettel. Az átlagosnál kisebb súlyú újszülött háromóránkénti etetést igényel, legtöbbször szükség van éjszakai etetésre is az első hetekben, de a napi ötszöri étkezésre minél hamarabb át kell térni.
Anyatejes táplálás esetén nem kifogásolható a csecsemő igényeihez való igazodás ( ad libitum táplálás), előnye az első hetekben az, hogy a tejelválasztást jobban serkenti. Nevelési szempontból nem éppen ajánlható. Betegség esetén természetesen el kell és el szabad térni a merev időrendtől.
Négy hónapos kortól kezdve be lehet vezetni a napi négyszeri etetést, ha a csecsemő jól fejlődik és jól viseli el a ritkább táplálást."

Nevelési szempontból nem éppen ajánlható? Az igény szerinti szopi? De komolyan, mi bajuk van ezeknek, akik ezt írták?

Kép

Kép
liv

xxx
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2010.04.12 13:09-kor.
Vendég

Gné KrisztiKép,
nem, nem lettünk nagycsaládosok és az az igazság, én nem is szeretnék. Mindig is két gyereket szerettem volna, úgy érzem, "erre vagyok berendezkedve". A párom 1.házasságából született kislánya nagyon problémás (nem ő tehet róla), de én úgy érzem, ezt most nem vállalom be. Tudom, ezzel sokak ellenszenvét zúdítom magamra, de kívülállónak könnyű azt mondani, hogy kötelességem elvállalni. Hosszú dilemma után hoztam meg ezt a döntést és egyfolytában rágódom rajta, de ez a döntésem végleges. Ráadásul ez nem ment volna olyan egyszerűen, bíróság, pereskedés, stb...

Megfigyeltem Pipike hason fekvési módszerét: ő hátrafelé, a lábai felé teszi a kezét, ha én a fejéhez teszem őket, visszarakja a számára kényelmes helyzetbe. Próbáltam csörögni, hogy emelje a fejét és nézzen rám, de nem sokáig ment neki. Érdekes, hiszen születése után nagyon sokáig tudta magát tartani.
Most nagyon hisztis, elvárja, hogy a nap 24 órájában feküdjek/üljek mellette. Ma szinte óránként eszik, de már csak 2-3 percig, aztán valami eltereli a figyelmét és nem hajlandó tovább tömni magát. Most főztem neki teát és amíg hűl, megetettem, de megint csak 1-2 percig szopizott. Kíváncsi vagyok, inni fogja-e a teát vagy sem.

Már régóta akartam kérdezni, hol lehet fülbevalót belövetni ilyen pici babának? Van már, aki megtette?

Köszi,
Andi
Vendég

Liv! Itt vagyok! Köszi a hiányolást.Kép Olvasok ám, csak írni nincs nagyon időm. Tegnapelőtt kaptak törpik 4 hónapos oltást. Ruben 61cm és 6000g, Lorena 60cm és 6740g.
Teszek képet az én két húsevő gyerekemről, akik 4 hónaposan már nyulat esznek.Kép

Kép

Kép

Andi! Nekem kozmetikában lőtték be anno Korinának, fél éves volt.Kép

Szopi! Nekem már a két nagyobbnál sem ment, de nem adtam fel és megpróbáltam az ikreket szoptatni. Minden hiába genetikailag nem ment. Sajna anyunak és nagyimnak sem. Sírtam én már a lányoknál eleget emiatt, ezért most nem görcsöltem rajta és kb. egy hónapos koruk óta bizony tápos csirkéim vannak. De a másik kettőm is felnőtt tápszeren, szóval nem a világ vége, ha valakinek nincs tejcije.

Lorena már több mint egy hónapja megtartja a fejét, Ruben csak két hete. Szóval minden gyerek máskor csinál mindent.Kép

Liv! Enyémek még tápit is hatszor esznek. Úgy ordítanának, ha csak 4 x adnék nekik, hogy zengene a ház. Pedig már almát is kapnak.Kép
linato

Sziasztok!

Márti!
Apa sajna nem sokat tud vele foglalkozni, mert sokat túlórázik, de mindig örömmel fürdeti, és Viki már nagyon várja a fürdéseket. Imád vetkőzni. Apa mindig csak fürdéskor babázik és hétvégén. De így jobban imádja a lányát. Kép

Editke!
Szép nagy fiad van! Aranyos, ahogy lovacskázik. Kép

Timi! Mekkora haja van a babódnak! Csoda szép. Lassan be is fonhatod. Kép

Macs!
Egyszerre csak egyen lehetsz, azaz vagy GYÁSon vagy GYED-en. Tudtommal. A GYÁS lejártát követő naptól lehet igényelni a GYEDet, persze a papírt beadhatod hamarabb. Én minden papírom beadtam a munkahelyemnek Viki születése után, és ők intézik.

Magika!
Hatalmas szemeim vannak a legénykének. Kép

Kriszta! Jobbulást a csöppségnek!Kép

Lianto! Édeseka kishúsevők!Kép

Moszi

KépKép
Kép
moszmota

Sziasztok!

Márti!
Apa sajna nem sokat tud vele foglalkozni, mert sokat túlórázik, de mindig örömmel fürdeti, és Viki már nagyon várja a fürdéseket. Imád vetkőzni. Apa mindig csak fürdéskor babázik és hétvégén. De így jobban imádja a lányát.

Editke!
Szép nagy fiad van! Aranyos, ahogy lovacskázik.

Timi! Mekkora haja van a babódnak! Csoda szép. Lassan be is fonhatod.

Macs!
Egyszerre csak egyen lehetsz, azaz vagy GYÁSon vagy GYED-en. Tudtommal. A GYÁS lejártát követő naptól lehet igényelni a GYEDet, persze a papírt beadhatod hamarabb. Én minden papírom beadtam a munkahelyemnek Viki születése után, és ők intézik.

Magika!
Hatalmas szemeim vannak a legénykének.

Kriszta! Jobbulást a csöppségnek!

Lianto! Édesek a kishúsevők!

Moszi

KépKép
Kép
moszmota

Bocs, én egyszer küldtem el, de a hálózat megtréfált.

Moszi

KépKép
Kép
moszmota

Sziasztok Kép

Csirkesz,Gné Kriszti
mensi mintha nekem is több lenne,igaz eddig egyszer jött meg.Ha a régi rendszer visszaáll mármint a 28 nap akkor most hétfön kellett volna megjönnie de sehol semmi.Már nekem is ugyanaz jutott eszembe mint Krisztinek,Remélem nincs baba.

Trompipi
Nem hiszem hogy bárki ellenszenvet érezne ezért irántad.Hisz nincs senkinek semmi joga hozzá hisz nem nekünk változna meg teljesen az életünk.Kis és nagy lányod épp elég energiát kiván.Kép

Nem tud vki 100% os pamutzoknit manonak???
Már sok helyen néztem de eddig sehol se kaptam,és ez a fránya ekcéma a zokniktol mindig kijön.

Kép
Kép
nikk0830

Macs
a gyed-et a teve utcában kell igényelni,ahol a gyást.
Hogy ez az egész pontosan hogy müködik nem tudom,nekem is februárba jár le a gyás.Nekem még a munkahelyem nem küldte vissza a kitöltött nyomtatványt,igy én nem is tudok addig semmit se tenni.Kép De szerintem hivd fel öket.

Kép
Kép
nikk0830

Sziasztok!

Judy: édesek a fiúk nagyon, és nagyon hasonlítanak is egymásra!!Kép

Barbi: minden gyerek más ütemben fejlődik. Ha kétséged van, beszélj az orvosoddal, de lehet, hogy holnap már pl. emelni fogja a fejét. Balázs pl. még nem mindig nyomja ki annyira magát mint Judy Gellértje, de keresztbe nyúl a játékért, fel akar ülni állandóan, ma már, mikor felhúzta magát ülésbe, menni akart tovább, hogy állni tudjon. Hasra sem fordul még, csak oldalra, van olyan babóka, is, aki már 3 hónaposan átfordul. Sok mindent tudnak a babák, de mindegyik más ütemben fejlődik!

Szoptatás: elmondtatok előttem mindent erről a témáról. Én is azok közé tartozom, akiknek egy kicsit küzdeni kell, hogy legyen, de jobban megy a szoptatás, mint Ákosnál, ill. valószínű az, hogy nem görcsölök rajta annyit, mint akkor. Megnyugodtam, hogy 4 hónapos lesz már hétvégén, és eddig sikerült csak szoptatni.
Eddig 10-12 dekákat hízott, most meg egy hét alatt 24-et!! Igény szerinti szopival, és a múlt héten még pluszban elkezdtem én is tornázniKép Nálam eddig nem csökkent a tejcsimennyiség tőle, igaz, csak konditornázom, de Csirkeszhez hasonlóan engem is zavar már az úszógumimKép

Csirkesz: KépKép
A szülés után nekem is nagyon sok lett, de megszüntek pl. a görcseim. Előtte nagyon fájt, mikor megjött, volt, hogy felállni is alig bírtam, aztán meg sem éreztem. Ákos 6 hónapos volt, mikor először lett havim a szülés után, reménykedem, most is vár legalább addigKép
mail ment, majd nézd meg!Kép

Edit: érdekes, én is attól félnék, hogy lenyomja a torkán, használható különben?

Timóca: már most irigylem Livikét az eljövendő dús hajkoronája miattKépKép Gyönyörű a kiscsaj!

Nikk: nekem is februárban jár le a gyás, lassan szedelőzködnöm kéne, hogy a munkahelyem elindítsa a gyedetKép

Linato: gyönyörűek az ikrek!!Kép

Ma találkoztam itt a liftben egy kismamával, babakocsival jött. 1 hónapos a babája, és megmutatta. Hát, szerintem majdnem nagyobb mint BalázsKépKép Kérdeztem, mennyivel született, modnta, majdnem 4 kilóval és már 5300 gramm. Hu, nemsemmi, Bazsi most 6 kiló, de hiába nem egyformákKép Viszont fiacskám már 66 centiKép

Andi: nem ítélkezhet senki sem feletted. Belegondoltam, mi lenne, ha esetleg férjemnek lett volna még egy házassága, és abból plusz egy gyereke, akit magunkhoz kéne vennünk, lehet, hogy én is kétszer meggondolnám. Ákossal így is nagyon sokat kell foglalkozni, plusz még Bazsulák is itt van, szóval, nem egyszerű a helyzet, az biztos.

Liv: ezt én sem értem, de itt a babaneten is olvastam már olyan hozzászólást, ahol egy kismama ragaszkodott a 3 ill. később a 4 órás etetésekhez, és ettől nem tért el. Ez szerintem egyenes útja a tejcsi elapasztásának.
Gratulálok az újabb tejcsimennyiséghez!Kép

KrisztiKép remélem, hamar túljuttok rajta, most nagyon sokan betegek a környezetünkben is, és ilyenkor elég egyszer levinni a babákat sétálni, már el is kaphatják. Jobbulást!!

Kormi: le a kalappal a kitartásod előtt, remekül csinálodKép az meg, hogy a másik baba mennyi mindent tud, tényleg csak alkat kérdése. Ki tudja, hogy 1 hónap múlva épp mit fog Benedek produkálniKép

Képzeljétek!Kép Ma délben elég nyűgös volt Bazsi. Sehogy sem tudtuk megnyugtatni, erre eresztettem egy kád finom meleg vizet, beleültünk, pancsiztunk. Aztán ott meg is szoptattamKép, teljesen ellazulva vettem ki a vízből, még az ágyikóban (mostanában fekve szopizunk) evett, majd utána aludt 2,5 órátKép

Pussz
Lau
lau

Nikk,
Alsóerdősor u-ban van egy kifejezetten zoknikat áruló kicsi bolt, én ott vettem zoknikat a fiúknak.

GnéKriszti,
jobbulást Nektek!

Bernát múlthéten 50g-t, most egy hét alatt 20g-t hízott, szerintetek normális ez. Igaz, hogy 16 hetesen 64 cm, és 7120g. Eddig minden héten meghízta a 150-200g-t. Pedig ugyanúgy eszik, mint eddig.

Tornázni nekem is kellene, de soha sincs elég erőm elkezdeni. Remélem ezek a nagy úszógumik csak átmeneti jellegűek.

Jó éjt mindenkinek!

Dino

Dino

Kép

Kép
dino

Sziasztok!

Tegnap voltam anyuná a kórházban, kivizsgáláson van, mert fájnak a bordái, nehezen lélegzik, és néha fullad is. Korányiban van, egyre jobban érzi magát, kap gyógymasszázst is, foglalkoznak vele rendesen. Ami miatt ezt leírom, mondta nekem tegnap, hogy el van keseredve,mert megmondta neki a doktornő, hogy 2 kilónál többet nem emelhet. Ez azt jelenti, hogy nem dajkálhatja Balázst, még csak át sem pelenkázhatja, max. ha ül és az ölébe adom, akkor foglalkozhat veleKép Szegény, mondta, hogy annyira sajnálja, hogy nem vigyázhat rá, de így nem meri elvállalni, ha valami elintézni valónk van. Sajnos, nincs más segítségünk rajta kívül, de ez van, el kell fogadni. A lényeg, hogy jól érezze magát, megszünjenek a légzési panaszok és a bordafájása is.
Egyelőre férjem délutánonként jár dolgozni hajnalig, nem minden nap, az tény, de ha talál rendes nappali állást, elég nehéz lesz két gyerkőccel. Mindegy, mi akartukKép Elég a panaszkodásbólKép

Dino: hu, belenéztem a tükörbe, és bőven elég volt ez hajtóerőnekKépKép így elkezdtem a tornát.
Bernátot otthon mérted, vagy rendelőben nézték? Mert ha otthon, esetleg megkérdezheted a dokinénit, vagy bácsit, vagy a védőnőt (ha nem támadónőKép), mennyire van rendben. Szerintem, ha jól érzi magát, akkor nincs gond, elképzelhető, hogy épp a növéssel volt elfoglalva.Kép

Egy kép tegnapról, nem bír magával, állandóan ülni akarKép
Kép

Ez épp most készült, elvittük reggel Ákost oviba, és elaludt a hordozókában. Azóta durmolKép
Kép

Lau
lau

Magi: jaj, elfelejtettem írni, hogy csuda édes a kisfiadKép

Lau
lau

elszállt a hozzászólásom, pedig olyan hosszú volt. nincs kedvem újra írni Kép

Edit
Kép

Kép
reditke

Sziasztok!

Tegnap nekem is elszállt egy jó hosszú hozzászólásomKép. Vagy inkáb Kép???

Édik a kölkök!!! Én is tettem fel új képeket ide:

Család: https://www.babanet.hu/album/main.php?album=3933

Niki: https://www.babanet.hu/album/main.php?album=3932

Lili: https://www.babanet.hu/album/main.php?album=3876&page=1

A Ti babáitok nem szoktak sikítozni? Lili tegnap délutántól kb. este 10-ig egyfolytában sikítozott (jókedvű volt, tehát nem valami baja volt), de nagyon hangosan. Ma reggel újra kezdte. Valami szörnyű éles hangon és bődületes hangosan. Isssszonyat!!!Kép

Andi
Vendég

Andi Kép

De igen, fiú létére!!!!
Amikor rájön hogy egy bizonyos száj formázással milyen hangot tud kiadni, akkor arra rákap és csinálja szakadatlan.
Nálunk most a köhögcsélés imitálás a menő Kép Kép Kép, egy ilyen 4-5 db-os sorozat végén kurjant egyet. Megmutattam a dokinak, hogy nincs-e torok baja, nehogy hülye anyuka nevessen, aztán a gyerkőc meg beteg, de kutya baja. Most így hangoskodik Kép

Edit
Kép

Kép
reditke

Sziasztok!

Kellett nekem a hanyasrol beszelni, ma megint hanyt a fiamKép

A magas hangokon valo kurjongatas nalunk is kb 3 napja a slager.Kép
Delutan meg elmegy, de a hajnali 3-as szopi utan mar zavaro.

A sirasa is valtozott, olyan magas hangon tud sirni, hogy berezonalnak az uveg poharakKép

csengo
Vendég

Sziasztok,
Abel is sikongat neha, de ö meg csak most fedezte fel, hogy ilyet is tud. Ma vagyunk 3 honaposak.
Ha rajön, hogy kell, akkor többszöt ismetli egymas utan. Nagyon edi.
hasrol hatra szerintem lassan megfordul, mert mar nagyon oldalasan döl es csak egy kis löket kellene az atfordulashoz.
Nektek mikor kezdett el targyak utan nyulni? Mert ö meg nem nagyon akar, csak a tornapadjan levö kismadarat szokta probalni megfogni. Mast hiaba probaltam.
Holnap megyünk baba-mama csoportba, a pragai szülö es gyerek programm szerint fogunk bolondozni. A babok bodyban vagy meztelenül vannak es az ilyen koru csecsemök szamara megfelelö "gykorlatokat" fogunk csinalni, mint pl. szappanbuborek fujas ( nagyon elvezik ), strandlabdan hason-haton gurigatas meg mittomen meg miket, na meg enekelünk nekik meg hasonlok. Mar nagyon varom. Remelem nem lesz köztük beteg gyerek, mert nem szeretnem, ha Abel valamit elkapna. Akkor szerintem haza is jövünk egyböl, mert az enzimdefektje miatt a dokibacsi azt mondta, hogy probaljuk meg minel tovabb kihuzni betegseg nelkül, mert öt nagyon megterhelne a dolog.

Lanyok, ti mit ertetek azon, hogy a baba atalussza az ejszakat? Mettöl meddig? Marmint akinel atalussza.

Puszi
Motiot

KépKép
KépKép
motiot

Ja, elfelejtettem irni, hogy nagyon edesek a babok!
Tenyleg ebbe a topikba tömörültek a legszebb gyerekek!

Motiot

KépKép
KépKép
motiot

Itten egy oldal, ahonnan meg lehet tudni, hogy elvileg mikor mit kell tudnia egy babának. (Már amelyik ismeri a "nagykönyvet".)
http://www.babaszoba.hu/services/todo
cedit

Motiot, Dávid van, hogy este 8-tól, van, hogy 10-től vagy éjféltől alszik reggel 7-8-1/2 9-ig.

Csengő, Dávid is hányt tegnap is. Hétfőn egyszer este, kedden reggel és este is, tegnap megint este. Hiába büfizik, hiába csak keveset eszik és lassan, egyszerűen nem jövök rá, hogy miért. Kaja után 1-2 perccel jön vissza, sugárban. Holnalp megyünk orvoshoz, utána meg neurológiára. Remélem, minden rendben lesz.

Puszi, Liv

Kép

Kép
liv

Sziasztok lanyok!

Koszonom a dicsero szavakat.
Tunderiek a ti babaitok.

Lau!

A tied olyan kis formas mint a mienk.
Hosszu es aranyos.

Andi babaja meg olyan kis edike.
Nem gyozom vele betelni.

Linato babai meg hat irigylesre meltoak.
En is ikreket szerettem volna, de hat sajnos nem jott ossze.
Majd legkozelebb.
A lenyeg, hogy a sogornomnek sikerult. Kép

Nos lanyok nalunk is van kiabalas rendesen.
Zeng a lakas tole.
Foleg ha magara hagyom es unatkozik, akkor aztan tud kiabalni.
Nem sir, hanem kiabal.

Lau nalunk is slager az ules, de allni sokkal jobban szeret.
Nem is kell fognom.
O megmarkolja a ket mutatoujam, felhuzom es ugy acsorog 1-2 percig.
Magatol all csak az egyensulyat tartom en.
Kozben persze hangosan kacag es koncentra. Kép

Nalunk az eves ilyen maszattal jar, hiaba cicibol eszik.
Mi lesz itt kesobb???
Kép Kép Kép

Kép

Kép

A sok acsorgasban igy elfaradt. Kép
Most igy durmol.

Kép

Magi
Vendég

Sziasztok!

Itt vagyok én is, talán most kicsi fiam hagy egy kicsit netezni.

Magi, édesen alszik a fiad, Márk is elszokta magát így dobni! Kép

Motiot, nálunk kb. este 10-től hajnal 4-ig alszik Márk egyfolytában, de ha hamarabb elaludna, akkor korábban is kel, szóval max. 6 órát alszik egyben, utána ahogy közeleg a reggel egyre gyakrabban ébred, kétóránként, óránként, de 8-9-ig megy a visszaalvás mindig.

Magi, Lau, edit! Kép A ti fiaitok már nem is bébiesek, hanem igazi nagy fiúk, édesek! Kép

Linato, tündériek az ikrek! Mennyire egyforma a napi ritmusuk?

Andi! Kép Pipike olyan vasgyúró, hogy szerintem a fiúktól nem kell félteni, jól helyben hagyja őket! Kép

És mindenki més, akit nem említettem külön, minden bébi gyönyörűséges! Kép

Márk megkapta a 4 hós oltást, aznap elég nyügi volt, de mostanra kiheverte, szerencsére a lába sem durrant be. Mi még csak 62 cm-nél és 5720gr-nál tartunk.Bár a születési adataihoz képest ez is szép teljesítmény.

Csajok, nálatok is van, hogy ha a gyerkőc rágja szopizza az öklét, akkor gy idő után teljesen bepörög, hogy nem jön belőle semmi? Nálunk most ez a trendi. Meg annyit bugyborékol, hogy mindig tiszta nyál.

Üdv:Macsek

Kép

Kép
macsek11

Most ekkorák vagyunk:

Kép

Kép

Kép
macsek11

Dino
köszi a boltot,majd lmegyek megnézem.Képszerintem nincs semmi izgulnivalod a sulya miatt.Bandika 17 hetesen volt 70 cm és 7000 gr.Nálunk ebben az idöben lassult le a hizás.Mi visszaadtuk a mérleget,és még 10 nap van az 5 hos oltásig ugyhogy nem tudom mennyit hizok most.KépA doki azt mondta mivel most már elég sokat mozognak igy lemozogják a kaját nem ugy mint eddig Kép

Motiot
Bandika este 10-töl kb reggel 6-7 ig alszik

Nálunk mostanában a nevetés a sláger.mindenen nevetgél,igaz nem mindig sikerül rendesen és néha olyan hangot ad mint egy repedt fazék Kép
Az éjszakánk szörnyü voltKépBandi nem aludt a foga miatt szinte egész éjjel.ez folytatodott nappal is.Én se tudtam hajnali 3 tol aludni reggel 6 kor keltem mentem vérvételre majd egész nap nyüglödtünk.Csak rajtam volt hajlando elaludni,ahogy letettem sirás histi ráadásul meg is jött.Meg se éreztem szülés elött,de most teljesen kivagyok görcsöl a hasam ráadásul holnap vizsgázom is.Magam is meg fogok lepödni ha sikerül Kép De hát nem lehet mindig minden tökéletes Kép

Kép
Kép
nikk0830

Sziasztok!

Lív!
Végre van megint netünk! Csak beköszöntem, remélem jól vagytok, Dávid szépen fejlődik! Velünk minden oké, Norbi már 6.45 kg és 63cm, csak cicizik és nagyon jó baba!
Van esetleg a fotóalbumba kép Dávidról? szívesen megnézném!

Puszi
Györesz

Kép
Kép
györesz

Lau
Nagyon szépen ül már Balázs Kép

Kép
Kép
nikk0830

Ökölszopizás: nálunk sem megnyugszik tőle Dávid, hanem tökre behergeli magát tőle.

Györesz, üdv. újra! Kép Dávid jól van, bár folyamatosan kontrollokra járunk vele, mindig van aggódnivaló, de minden rendben vele. Kb. 62 cm és 6900 gr. Kép
Mesélj még magatokról, hogy mi újság veletek!
Működik még a freemailcímed? Mert akkor oda küldenék pár képet Dávidról!

Puszi, Liv

Kép

Kép
liv

Kép

Ma megfordult András! A hátáról a hasára.

Motiot! András este 9-től reggel 8-ig alszik.

Cedit
cedit

Nagyon édik a babók! Kép

Lau,
itthon mérem, de lehet hogy nekem is vissza kéne adni a mérleget és akkor egy aggódnivalóval kevesebb lenne.

Sikoltozás nálunk is megy ezerrel. Ökölrágás, és ujjledugás torokig szintúgy. Kép

Nikk,
drukk a vizsgára! Biztos sikerülni fog!

Motiot,
Bernát este 10 és éjfél között alszik el és reggel 6-8között ébred. Kép

Dino

Dino

Kép

Kép
dino

Sziasztok!

Jól leizzasztotok, egy hétig nem vagyok, és győzzem visszaolvasni az irományokat!
Üdv az újaknak KépKépKép
Gyorsan teszek fel képet, aztán megyek visszaolvasni.

Kép
Kép
Kép

Pocó

Kép
Kép
pocó

Sziasztok!

Jól leizzasztotok, egy hétig nem vagyok, és győzzem visszaolvasni az irományokat!
Üdv az újaknak KépKépKép
Gyorsan teszek fel képet, aztán megyek visszaolvasni.

Kép
Kép
Kép

Pocó

Kép
Kép
pocó

Bocsi, ez jól elment 2x KépKépKép

Kép
Kép
pocó

Sziasztok!!

Gigi este 10és éjfél között alszik el és de 10 körül ébred, közben 2szer felkel szopizni és utána már alszik is el.

Szopiról: igen tényleg túlzás ami ma Mor on folyik, hogy szinte beleveerik a kismamákba a szoptatást. Aki nem csinálja szívből az az első problémáknál úgyis feladja, s aki viszont mindenképpen szoptatni szeretne az viszont görcsöl és mindent megtesz ha nem megy minden zökkenő mentesen. Én mielőtt teherbe estem és még csak távoli kép volt egy gyermek, már akkor tudtam, hogy szoptatni szeretnék. Nagyon nehezen indult nálam a dolog, rengeteg pótlást voltam kénytelen adni az elején, s mára már ott tartok, hogy hetek óta csak este volt kevés pótlás, de már napok óta az sincs, csak szopi. Én személyszerint köszönöm a sok lehetőséget, mivel ha nincs ennyi fórum ahol segítséget találtam volna akkor már lehet, hogy rég nem lenne tejcsim. Szóval van jó és rossz oldala is ennek a dolognak, a nem szoptató anyukáknak biztos terhes ez a dolog, de akkor ők ezeken a dolgokon nyuodtan ugorjanak át. Anyukám engem csak 5 hétig szoptatott, s most annyi minden újdonságot mondok neki, és mondja ha most szoptatna biztos tovább tudna ezekkel a segítségekkel.
Amikor nagyon kevés volt a tejem akkor nekem is nagyon rossz volt a szopiról hallanom olvasnom, de eljött egy pont amikor úgy döntöttem,hogy mindent bevetek, és meg lett az eredménye.
Szóval remélem érthető voltam.
Valaki írta, hogy valaki nem akar szoptatni mert zavarja az intimitás, hát ez bennem mély nyomott hagyott. Hisz belőlunk táplálkozott, bennünk fejlődött ki, és normál esetben belőlünk kell táplálkozzon még egy jó ideig a baba. Nekem az életemben eddig 3 csodás dolog történt
1 terhesség
2 szülés
3 szoptatás,
pedig későn szültem rengeteg dolgot csináltam csodás helyeken megfordultam, mégis ezeknél a dolgoknál semmi sem volt jobb.

Gigi tegnap a 6. nap helyett a 4. napont kakilta össze magát és az ágyát. Hurrá kaksi volt!!
Szerencse fürdés előtt történt a baleset.
Egyre több a tejcsim, egyre jobb baba, eszik játszik alszik, vigyorog, dumál, fordulni még nem készül viszont sokszor hanyatt fekvésben leteszi a talpát és fölnyomja a hasát.
Tegnap fogtam a picit de leért a lába a pelenkázóra és nagyon élvezte s véletlenül a szélénél voltunk ahol van a perem fából és folyton föl lépegetett rá, nagyon édi volt.

Szép napot mindenkinek
Márti
márti05

Nekunk az alvas este 8-9-tol reggel 7-ig majd egybol visszaalszik es 10-11-ig alszik. Kép

Kepzeljetek lehet jon a foga.
Egyfolytaba rag es nappal nyuglodik.
Megtapogattam az inyet van rajta pici pukli. Nem tudom, hogy az e.
Majd hazajon holnap a papa es megnezi o is.
Ma mar nem is jon haza. Kép Kép Kép

Magi
Vendég

Magi
Nálunk már régóta van pukli, mégsem tört még át a fogacska, a nyáladzáson és a rágáson kivül más nincsKépÉrdekes hogy amikor rágicsál (engem vagy a ruhámat vagy a kezét, még dumál is közben)Kép
Hordjuk a láncot is,szerintem hamarosan lesz fogacskánk.

Ma vizsgázom megint, az utolsó vizsgám az államvizsga előtt, a gyomrom liftezik, megy a hasam túl akarok már lenni rajta.Kép

A babák változatlanul csodaszépekKép

Noémi
fantikbaba

Sziasztok!

Norbi is néha átalussza az éjszakát. Most pl. este negyed 9-től, fél 6-ig aludt!

Már nagyon rég nem jártam itt, nem is tudom, hogy emlékszik-e még rám valaki a Líven kivűl! Nagyon szépek a babák, legalábbis amit így hirtelen láttam!!!

Lív!
Dávid szép nagy baba lett, nem semmi! Gratulálok! Még mindig olyan rengeteg tejed van?
Nekem tényleg nincs okom panaszra, persze voltak nagyon nehéz időszakok. Sok-sok szopi sztrájkon átestünk már, volt cumiról leszoktatás, aztán csak visszaadtam, de azóta minden jó (kopp,kopp)!!! Norbi apukája jön gyakran látogatni és próbál mindent megtenni, hogy újra egy család legyünk. Ez egy hosszú folyamat lesz, mert én anyósékhoz nem akarok visszaköltözni, meg hát sokat kell bizonyítania ahhoz, hogy újra megbízzak benne és érezzem, hogy igenis akarok vele élni! Ez még a jövő zenéje!!! Majd meglátjuk mi lesz!!!
A freemail címem még él, várom a képeket! Nekem vannak fent képek a fotóalbumba Muróczky Norbert név alatt, bár ott még csak 2 hónapos Norbi most pedig már lassan 4 hónapos lesz! Rengetegen nevet, dumál, jön a foga, majdnem megfordul, fel akar ülni, szóval minden jó és nagyon élvezem!
Írjál Te is magatokról, ha nem ide akko e-mailre!

Puszi mindenkinek
Györesz

Kép
Kép
györesz

Sziasztok!

Norbi is néha átalussza az éjszakát. Most pl. tegnap este negyed 9-től, fél 6-ig aludt!

Nagyon szépek a babák, már amennyit láttam! Lehet, hogy még néhányan emlékesztek rám, sajnos sokáig nem volt netünk ezért nem tudtam írni!

Lív!
Dávid is hatalmas baba lett! Gratulálok! Még mindig olyan sok tejed van?
Nálunk minden rendben, persze voltak nehéz időszakok is! Átestünk több szopisztrájkon, volt cumiról leszoktatás, aztán csak visszakapta és most minden jól működik! Rengeteget nevet, dumál, jön a foga, majdnem megfordul, fel akar ülni, nagyon imádom és nagyon élvezem az anyaságot!
Norbiról van fent kép a fotóalbumba Muróczky Norbert név alatt, bár ott még Norbi csak 2 hónapos, most meg lassan 4 lesz!
A freemailem él még, úgyhogy nagyon várom a képeket Dávidról!
Te is írj magatokról, ha nem ide akkor e-mailen!

Puszi mindenkinek
Györesz

Kép
Kép
györesz

Sziasztok!

Köszönöm a bókokat Pipikével kapcsolatban, nagyon jól estek. Továbbra is azt tudom mondani, hogy mindenki babája csudaszép, és aki azt mondja, minden baba egyforma, az nagyot téved!!!

Tegnap volt a védőnő és azt mondta, lehet, hogy nem ártana gyógytornára vinni Pipikét a hasonfekvés (vagyis hason nem fekvés) miatt. Ugyanis tényleg utál úgy lenni, a fejét meg pláne utálja emelgetni. Azt is mondta, ne ültessem annyit a hordozóban és ne az ágyon, hanem a földön, kemény felületen fektessem nap közben, ott jobban fog forogni. Ma elkezdtünk baba-tornát csinálni. Egyszer már csináltuk, de akkor sírt, most viszont végigkacagta a dolgot. Olyan édes volt! Így most egész nap játszószőnyegen van, kivéve, ha eszik és alszik.
Nem tudom, vigyem-e ki, itt most süt a nap, de nagyon fúj a szél, inkább most kihagyom a sétát.

Valaki kérdezte, nyúlnak-e a babák dolgokért. Pipike igen, és át is veszi egyik kezéből a másikba, forgatja, nézegeti, de ő már 4 hónapos lesz hétfőn.

Ökölrágás: ez nálunk egészen elmegy a torokba való ledugásig! Akkor persze jön az öklendezés, sűrű méltatlankodások közepetteKép.

Képzeljétek, ma tudtam fejni!!! Eddig még 0 csepp volt, ami ilyen módon ki akaródzott jönni a mellemből, de ma reggelre az egyik úgy megtelt (esténként Pipike mindig csak a balból eszik, mert a bal oldalomon alszik és nem akarom forgatni), hogy csak úgy spriccelt! Pipike nem akart enni, így gondoltam, megpróbálom. Hát, egy kis pohárnyi kijött szinte magától, ezt le is fagyasztom, igaz, ez nem sokra elég, de 17-én megyek Anastacia koncertre, és apa lesz itthon a picivel, és talán elég lesz a baba megnyugtatására, ha hisztizni támad kedve.

Tegnap voltam másodjára tornázni. Nagyon jól esett, mióta járok (khm, eddig ugye csak kétszer voltam) nagyon jó a kedvem is. Úgyhogy nem fogom abbahagyni, remélem, a tejem sem fog elapadni.

Na, jelenésem van a gyerkőcnél, sziasztok!
Vendég

Szia Györesz!

Emlékszem rád, és ha nem is minden nap, de azért eszembe jutott, hogy mi lehet veled. Nálam ott szakadt meg az info, hogy a pároddal gondjaitok voltak, és szétköltöztetek. Most azonban ha jól veszek ki a soraidból, akkor talán rendeződni látszik a helyzet. Nem kívánhatok Neked egyebet, mint hogy úgy alakuljon ez a kapcsolat, ahogyan Te szeretnéd. Főleg azok után, hogy pont a legnehezebb időszakban sikerült hátat fordítanotok egymásnak.
A kis-nagyfiad nagyon aranyos - nekem a legutolsó kép a kedvencem. Tök ari abban a hatalmas foltelban.Kép

MotiotKép
Botond régen szuper jó alvó volt, akkor este 10 és 12 között fektettük le, és reggel 6 és 7 között kelt. Mostanában tanult meg az esti fürdés és evés után elaludni, tehát 8-9 között, viszont felébred 2-4 között. Abban reménykedem, hogy minél nagyobb lesz, annál később kel fel hajnalban.

MacsekKép
Te is, és a babád is nagyon csinik vagytokKépKép Miért bolondozol ilyenekkel, hogy ti "még csak 62 cm-nél és 5720 g-nál" tartatok???? ne viccelj már! Csak rá kell nézni a gyerkőcre, és egy tündéri, egészséges, formás babát lát az ember, és eszébe sem jut semmiféle CSAK!

PocóKép
A szájba-kezet-tömős kép tök vagányKép És ezek a szemek, nem győzök olvadozniKép

CeditKép
András annyira komolyan ül abban a hordozóban, mintha a kocsiban nem is utasként, hanem sofőrként szeretne ülni. Forduláshoz gratulaKépKépKép

MártiKép
Ügyesek vagytok a tejcsivel, meg a lépegetésselKép

NikkKép
FogKépKép mensi-tanulásKépKép Le a kalappal az ilyen kitartó mamák előtt, mint amilyen Te is vagy!

MacsKép
Vizsgákkal minden oké? Kész vagy, vagy még van hátra?

Tanuló anyukák, KITARTÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Botond még nem forog, és nem is csinál úgy, mint aki nagyon akarna, pedig kreatívkodok neki rendesen. Én azt sejtem, hogy előbb fog hasról hátra megfordulni, mint fordítva. A fenekét már az egekig tudja nyomni, csak még az oldalra billenést gátolja az egyik kis karja. De majd csak rájön, hogy hova pakolja a kezeit, ha forogni akar (bár titkon én már mutattam nekiKépKép)

Holnap délután cendégségbe megyünk, és megbeszéltem a fogadó anyukával (neki is van babája, és úgy néz ki, hogy sokan leszünk ) hogy sütök én is valamit. Ha-ha-ha tök nagy legény voltam, mert az életben nem sütöttem még semmilyen sós harapnivalót. Tegnap lapozgattam ugyan egy szakácskönyvet, és odáig már eljutottam, hogy fagyasztott leveles tésztából csinálok valamit, de gőzöm sincs, hogy mi legyen az.
Van valakinek valami egyszerű, de nagyszerű receptje sós nassolnivalónak???

Csirkesz

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

Sziasztok!

Magi: Balázs is nagyon nyűglödik, éjjel is felébredt, és nem akart enni, csak kiabált a cicivel. Este is nehezen aludt el. Lehet, hgoy neki is a foga mocorog? Mert érezni még nem érzem, de ezerrel eszi az öklét, és nyálzik rendesen.
Tegnap mértem az időt, 5 percen keresztül feküdt a hasán, felemelt fejjel és vizsgálgatta a játékaitKépKép Ez rekord nála. Viszont mi is kipróbáljuk, hogy többet teszem majd le, mert nálunk is sokat ül a hordozóban, azt szereti, ha mindent láthat. Tegnap délután pl. a játszóállványa alá raktam, és arra mentem be, hogy lerugta az ágyrólKépKép
Ha hasra rakom, akkor már kutyázik rendesen, ő is pucsítKép

Györesz: de jó, hogy megint látunk, meg is vizslatom mindjárt a képeketKép

Andi: én sem próbáltam mostanában fejni, mert nemigen akart sikerülni. Esti szopinál én is a bal oldalra fordulva szoptatok, de kicsit jobban odafordulva odaadom neki a jobbat is. Van, hogy így alszunk el, aztán egyszer csak kiesik a szájából és alszik. Mostanában lemértem, mert kb. 5 perc után már nem annyira lelkes a szopiban, hgy mennyit ehet, akkor tartott 60-nál. Nála ez rekord, mert mi maratoni szopizók vagyunk, de mostanában hamarabb lerendezi, kb. 20 perc alatt 100-at, 120-at kajál.
De most már lazán fogom fel a szoptatást, holnap lesz 4 hónapos Bazsi, aggódalomra semmi ok. Hogy ez a pár hónap már hogy elrepült!! Hihetetlen!
Éppen ma egy éve, hogy teszteltem, és pozitív lettKép Kicsit nosztalgiáztunk apával, még koccintani is fogunk ennek tiszteletéreKép

Cedit, Pocó: nagyon aranyosak a babák!!Kép

Csirkesz: sajna, nincs jó receptem erre, ritkán szoktam sütni sósat én is.

Márti: ez engem is megdöbbentett, mármint az, hogy valakit zavarna a kisbabájával kapcsolatban az intimitás.

Kipróbálta már valamelyikőtök a tejcsináló sütit?

Lau
lau

sziasztok

én egy időre elbúcsúzom, délután utazunk haza, holnap bál, jövő hétvégén keresztelő.

az oltásunk már nem piros, a körömvirág jó volt rá, de még pici dudort érzek, remélem rendbejön az is, én sebészhez csak a legvégső esetben fordulnék.

viszont sajna Gellértkén is megjelentek az ekcémás foltok, lehet, ugrik a babaúszás.

Lau
Anyukádnak jobbulást. Ügyi vagy a tornávalKép

Györesz üdv újraKép

Noémi
Drukk a vizsgáhozKép

Liv
nekem a nagyfiam csinálta babakorában a megremegést, ha nagyon fáradt volt, szopizás közben elalvás előtt. kinőtte, nem lett semmi baja

Forgás: nálunk a hasról hátra megy, vissza még nem, de már oldalra nagyon akar tekeregni a drágaKép

alvás: nálunk dettó, mint macseknál, este kb 9-től kb 6-7 óra egybe, majd hajnalban kelés sűrűn, kb 8-9-ig

szépek a bébikKép

puszka
Judy

Judy

Kép
Kép
Kép
juti

Sziasztok!

Úgy örülök, hogy emlékeztek Rám!!!Kép Kép Kép Kép

Andi!
Milyen tornára jársz? Aerobik vagy hasonló? Én egyenlőre csak itthon merek tornázgatni, pedig már nagyon rámférne, eléggé kiakaszt a mostani kinézetem! Úgy terveztem, hogy márciustól elkezdek járni rendesen, akkor Norbi már 5 hónapos lesz! Kiváncsi vagyok, hogy változik-e a tejed mennyisége, majd írjál róla!!!

Csirkesz!
Aranyos vagy, hogy néha gondolsz Ránk!
Hát igen voltan nehéz időszakok, de itt voltak a szüleim és ami a legfontosabb a kisfiam, aki mindenért kárpótolt! Most ott tartunk az apjával, hogy szánja bánja bűneit és próbál mindent megtenni, hogy újra egy család legyünk. Egyenlőre még külön lakunk, mert én nem akarok visszaköltözni a szüleihez, meg hát még elég sokat kell bizonyítania!!!!

Átfordulás: Norbi már nagyon ügyesen próbálkozik a hátáról a hasára fordulni, de a kezébe még mindig elakad, néha azért segítek neki és ilyenkor nagyon örül!

Ökölszopi: Norbi is ezerrel eszi az öklét, néha bepipul és a nagy hadonászás közbe nem a szájába teszi az öklét, hanem jól fejbeveri magát, de nem érzi meg!

Norbinak van egy kedvenc csörgője, azért már nyúl és megfogja és egyből viszi a szájához!

Puszi mindenkinek
Györesz

Kép
Kép
györesz

Rettegve kezdek el írni, mert az utolsó 2 napban 2 hosszú hozzászólásom szállt el Kép De ez nektek inkább Kép

Alvás: 3 hónapos kor körül este 9-10-től reggel 7-ig, aztán kezdődött hogy hajnalban megébred 2-3 vagy 4 órakor. Most hogy már öt hónapos és az ember azt hitte, csak javulni fog, most romlott el. Van olyan éjszaka, hogy 9 és 7 között csak 1-2x kel fel, de gyakori sajnos a 6-7 ébredés is (óránként, 1,5 óránként). Most is ilyen volt. Kivagyok teljesen.

Andi Kép Mi voltunk sétálni, irtó nagy szélvihar volt, de bebugyoláltam én meg küzdöttem az elemekkel, volt hogy teljes testtel kellett nekifeszülnöm a kocsinak, hogy haladjon is. Sőt még 3x a sárban is elakadtunk (nem aszfalton, hanem falu határban sétálunk). Végre elaludt, most a teraszon durmol (szélcsendes).

Most nem is tudom, még mit akartam, de ahogy a mostani formám ismerem, úgyis elszáll Kép

Maccs Kép Jöttök holnap úszásra? Kiváncsi vagyok megismerjük-e egymást.
Edit

Edit
Kép

Kép
reditke

Csirkesz,
nalunk ez mindig bejott, ha nem tudok pogacsat, vagy mas sosat sutni.
Sajtos-sonkas muffin:
-1 konzerv gomba, szeletelt kb 15deka, vagy friss csiperke szeletelve
-10 deka szeletelt sonka , ezt is csikokra vagva
-200g buzaliszt
-3 teaskanal sutopor
-3 tojas
-2 deci tej
-so, bors (elobbi kb fel kaveskanal, ha nem eleg sos a sonka)
-15 deka reszelt sajt (trappista, eidami)

Lisztet a sutoporral kell elkeverni, majd a gomban es sonkan kivul mindent hozzaadni es osszekeverni robotgeppel. vegen belekeverni a sonkat, gombat kanallal, majd a vajjal kikent, lisztezett muffin formaba kanalazni.
Sutes kb 25 perc es elomelegitett sutoben sutom. Legkeveressel 160 fok, anelkul 180 fokon.

csengo
-
Vendég

Csirkesz
leveles tésztábol legegyszerübb ha veszel virslit,felvágod 3-ba.Majd a tésztét kinyujtod,ha nyujtott akkor csak felvágod kb 2-3 cm csikokra és beletekered a virslit.Szilveszterre csináltam és azota mindig kell itthon legyen virsli meg tészta,mert apa mindig azt akar enni KépVan mikor este 11 kor állok neki,de szerencsére 5 perc az egész.tovább tart mig megsül mint elkésziteni.Kép

Kép
Kép
nikk0830

Sziasztok,
voltunk a baba-mama foglalkozason, amiröl tegnap irtam. Nagyon jo volt, a nöci, aki tartja nagyon erti a babatemat. Abel pedig nagyon elvezte. Elintezett ket pelenkat meg ket alatetet, ugyanis meztelenül vannak a bebik. Mikor hasra kellett öket rakni, hogy egymas fele fordulva ismerkedjenek, Abel akkorakat kurjantott, hogy csak na. Gondolom meglepödött, hogy hany hasonlo kis marslako van meg a teremben, mint amilyen ö. Kepzeljetek, ahogy le akartam tenni hasra, behuzta a labacskait es nem hagyta, ugyhogy ugy kellett hagynom terdelö pozicioban, ö meg elvolt par percig. Szoval nagyon jo volt. Az ora vegen megettetm, most meg alszik a nagy moka utan ezerrel. Remelem jo sokaig.

Györesz,
üdv ujra a fedelzeten! En is gondoltam ratok parszor, hogy mi lehet veletek, nem hallottunk nagyon reg semmit rolatok. Remelem tenyleg minden renbejön közetetk. De a lenyeg, ahogy Te is irtad, az a babad! Es hogy szeret es szereted es ti vagytok a legfontosabbak egymasnak!

Ma jönnek a sogornömek latogatoba, hetföig maradnak. Rendeltem Mo-n harom könyvet, hogyan fejlesszük a babak tanulasi keszseget, intelligenciajat es milyen jatekokat lehet velük jatszani harom eves korukig. Mar varom, hogy hozzak.

Ja, ezt az intimitas dolgot en irtam, hat en is majd lefordultam a szekröl, mikor a csajszi ferje elmagyarazta, hogy az ö felesege miert is nem szoptat. Tenyleg nem ertem, hogy kilenc honapog benne volt a baba es belöle taplalkozott, minden mozdulatat erezte, es ezek utan hogy lehet ilyet mondani a sajat gyerekere! Nagy az Isten allatkertje!
Egyebkent most olvastam egy könyvet, amiben a csecsemö taplalasa fejezet igy kezdödik: " Ha Ön is azon anyak köze tartozik, akik nem akarnak szoptatni..." ( itteni, nemet könyv ) Na mindegy, ne ragozzuk.

Elkezdtem fogyokurazni, remelem lemegy hamar az a sok felesleges kilo. Jövö hettöl meg megyek a fitneszterembe is. Mar alig varom.

Poco, Cedit, Macsek, Lau, Magi,
tünderiek a babok!!

Akkor alvasban mi is jok vagyunk, a 6 ora az mindig megvan altalaban, de mostanaban nem ritka a 8-9 ora atalvasa sem! Hajra! Remelem ö nem fog elromlani, ahoyg nagyobb lesz.

Na megyek eszek valamit.
Puszi mindenkinek
Motiot

KépKép
KépKép
motiot

Csengo, NikkKép
Köszi a tippeket. A kettő közül az egyiket megcsinálom. Most a leveles tésztához húz a szívem, mert a társaságban lesznek nagyevő srácok, akik egy kicsit biztosan jóllakni is akarnak a nassolás mellett - már ha jól ismerem őketKépKép Így a leveles tésztás virsli elkészítése a nagyevőknek kiadósabb, mint a muffin. De a recepteket mindenképpen elmentem magamnak.
Köszi még egyszerKépKép

JudyKép
Nektek jó bálozást, jövő hétre pedig szép keresztelőt! Mi február végére tervezzük a közös keresztelőt, de nekem addig fel is kell készülnöm. Küldjél majd magadról báli ruhás képet, mert nagyon kíváncsi vagyokKép

Csirkesz

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

Majd elfelejtettem!
Csirkesz,
hat en sem szoktam nagyon sosat sütni, de leveles tesztabol tudsz könnyen sajtos rudacskakat gyartani. Egyszerüen kiengeded a tesztat ( mar ha fagyasztott, ha magad csinalod akkor mindegy )csikokra vagod, kicsit megtekered, megszorhatod reszelt sajttal, kömennyel, pirospaprikaval, esetleg makkal, ahogy akarod, es megsütöd. Vagy vajkrembe teszel reszelt sajtot, füszerezed, ahogy akarod es ezt teszed a teszta közepere es kis taskakat csinalsz belöle. Megkened tojassargaval, ezt is megszorhatod kömennyel stb. es megsütöd.
Remelem tudtam segiteni.
Puszi
MOtiot

KépKép
KépKép
motiot

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet: