2004.11.10 11:52
Szerző: dana
Helló lányok!
Stella, nem tudom miért, de biztos vagyok benned!!
A sógornőm, néha boszinak hív. Őt megálmodtam sógórnőmnek... (még akkor nem is ismerte a tesóm)
A keresztlányom születése napját is megmondam, hogy ne izguljon már annyira...
Zitus, az outlook express mindig visszaír valami hibaüzit.
Nem vagyok profi az informatikában (sajnos), magamtól próbálok rájönni a dolgokra több- kevesebb sikerrel... Addig is köszi!
Láttam, hogy írsz a clostisba is.. Nem tudtam még annyira átolvasni a régi üziket, és nem tudom, hogy veled mi is van pontosan. Megírnád? Köszönöm.
Hajnesz, úgy várom, hogy beinduljanak a dolgok Nálad! Én is örülök, hogy íly mélyrehatóan kiveséztük ezt a témát!
Mea, általában az orvosok 1 évet mondanak, mi meg füllentünk! Én úgy gondolom, ha valakinek, a lelke nem nyugodt ebben az ügyben, akkor menjen csak el az orvoshoz, és füllentsen 5 hónap helyett 1 évet!
Bella, idézek (ezt Babus írta még a másik Topic-ban. Remélem nem bánja, ő egy dokitól idézte)
Ezt minden Closty-szedőnek küldöm:
Viszonylag magas szinten avatkoznak be (FSH, LH szintje) és megfontolt adagolás mellett tulajdonképpen kevés kockázattal bírnak. És az orvoslásban bizony kockázat-mentesség nincs, csak a kezelhető kockázat mértéke...
Ami a fontos: a petefészkek működését (magyarul, hogy legyen peteérés és az megtermékenyülhessen) serkenteni lehet az ezen a szinten ható gyógyszerekkel. Ezt teszi a clomid, gyári nevén a Clostylbegyt is. Az eljárás okozhat ugyan kisebb szövődményeket, de a megfogant terhesség szempontjából veszélytelen és széles körben alkalmazott eljárás olyan esetekben, amikor a peteérés nem kielégítő volta, hiánya az oka a gyermekáldás elmaradásának. Huszon egynéhány éves praxisom alapján elmondhatom, hogy átlag kb. minden századik nő részesül ilyen kezelésben. A saját húgom is kapta. Nagyon sok egészséges gyermek igazolja, hogy megfelelő ellenőrzés és odafigyelés mellett ragyogó módszer.
A gyakorlatban egyetlen "mellékhatással" lehet számolni: adagját a szokásos sémákon túl egyénre szabottan kell meghatározni: van akinek több, van akinek kevesebb a szükséges. Túladagolásánál a petefészkekben többszörös tüszőérés valósulhat meg, ezért előfordul ikerterhesség vagy akár a petefészkek átmeneti cisztás betegsége is. Ez utóbbi az esetek többségében enyhébb más (hormon)gyógyszereknél tapasztaltaknál és spontán is rendeződik.
Tehát: ne féljen tőle, de tudomásul kell venni, hogy óvatosan, fokozatosan emelve az adagot a szükségesig - magyarul szakszerű orvosi javallat alapján szedhető.
Ha gyógyszer hatására több tüsző képződik és esetleg nem reped meg, azt túlstimulálásnak hívjuk (hiperstimuláció). Az ultrahangot végző kollegának a kezelés ismeretében különbséget kell tudnia tenni a két dolog között, annál is inkább, mert szakmai véleményem szerint a kismedence ultrahangos vizsgálata nélkül stimuláló kezelést elkezdeni felelőtlen dolog. Ha pedig előtte nem volt ilyen elváltozás, akkor a gyógyszer hatását kell feltételeznünk.
Érdemes lenne megvizsgálni, hogy van-e egyáltalán peteérése, illetve, hogy milyen a sárgatest működése. A Clostilbegyt valóban nagyon hasznos eszköz a kezünkben, de arról mindenképp lebeszélem, hogy a saját feje szerint szedni kezdje, ennek ugyanis akár súlyos szövődményei is lehetnek. E gyógyszernek a szedése a ciklus egy meghatározott szakához kötött, de ezen belül a terápia finomabb beállítása mindenképpen szakértelmet igényel. Sajnos tudom azt is, hogy van olyan nőgyógyász, aki minden előzetes vizsgálat, illetve a terápia ellenőrzése nélkül szedeti a Clostilbegytet, de ez semmi jóra nem vezet. A minimum az, hogy a kezelés megkezdése előtt hormonvizsgálatot végezzünk, a kezelés megkezdése után pedig a hatást legalább ultrahanggal, de jobb esetben ismételt hormonszint mérésekkel ellenőrizzük. Ha a peteérést beállítjuk, akkor a ciklusa is szabályossá fog válni.
Nekem egy kicsit az a gondom ezzel, hogy sok nőgyógyász elég könnyen alkalmaz ilyen típusú kezelést, anélkül, hogy a megfelelő hormonális kivizsgálás megtörténne. A peteérés hiányának ugyanis számos oka lehet.
Ahogy Ön is írta, a hőmérséklet reggeli mérése meglehetősen bizonytalan dolog, pontos diagnózist biztosan nem ad. Egyébként a meddőség kivizsgálásának elengedhetetlen része a partner vizsgálata, és a petevezetők átjárhatóságának tisztázása is, mert, ha ezek közül valamelyik nincs rendben, akkor beszedhet Ön bármennyi hormonális gyógyszert is, akkor sem lesz terhes.
A Clostylbegyt kezelésének többféle sémája létezik, a legtöbbször a vérzés 5. napjától 5 napon át történő kezelést alkalmazzuk, ami után a 12. napon ultrahangos tüszővizsgálat esedékes. A harmadik napon történő kezdés is belefér a szokásos rendbe. Előfordulhat, hogy célszerű már az első naptól adagolni, ekkor általában 5 napot meghaladó ideig adjuk.
Ezeket egy orvos írta a Babanetes Rendelő oldalán. Én csak részleteket másoltam be ide.
Szerintem magáért beszél.
Jázmin, nemsokára mi is sárgítjuk ok?
Hol voltál orvosnál?
Pusza
Dana