Sziasztok!
Csak egy gyors hozzászólás erejéig.
Valóban nem lenne megerőltető inkább vizet adni egy gyereknek, még ha a többiek teát isznak is.

Arról már nem is beszélve, hogy ha ők is vizet innának tea helyett, akkor az mennyivel egészségesebb (és olcsóbb is) lenne.

Az oviban is mondták, hogy nagyon sok szülő panaszkodik, hogy a teán kívűl mást nem hajlandó meginni a gyerek (ami mondjuk valószínűleg nem rajta múlt, de mindegy

). Ezért leginkább tej, kakaó, és víz van. Tea csak gyümölcsteaként, ohne cukor!
Leginkább talán ronmay-jel értek egyet.

A vallási részhez nem tudok mit szólni, de azért ez kivételes eset. Nem működik így minden egyes bölcsödében, óvódában, minden felekezetnél. Ők valamiért bevállalták. Passz.

(Lövésem sincs, de nem lennék meglepve, ha nem létezne zsidó fenntartású óvóda.

Már csak azért is, mert az ő speciális étlezési szokásaik túl mennek a disznóhús tilalmán.

)
Az ekcéma tényleg egészégügyi probléma, mint például az asztma, amire fokozottan kell, hogy figyeljenek. A pelus viszont elvi kérdés (helyesebben szólva nincs rá kapacitásuk

). (Az más kérdés, hogy egy magánoviban nem feltétlenül kizáró ok, ha a délutáni alváshoz kell.

)
Ami pedig a kajálást illeti.
A mi hibánkból (illetve legfőképpen az enyémből

) adódóan Manó csak mostanra tette magáévá a nemállunkfelazasztaltólamígbenemfejeztemindenkicímű dolgot. De azt, hogy evés közben nyugton marad, és nem áll fel, meg iceg-ficeg, azt már korán megtanítottam neki. Már nem etetőszékben evett, hanem a kispadjában, amit ugyanolyan könnyen lehet használni, mint egy ki széket, és asztalt. 11 hónapos volt, amikor kapta, és záros határidőn belül meguntam, hogy folyton fel-le ugrál, és forog jobbra-balra mondván, hogy milyen vicces.

2-3 étkezés alatt megtanulta, hogy csak akkor van kaja, ha nyugton ül. Ha nyújtottam felé a kanalat, és felállt, akkor vissza húztam előle. Csak akkor kaphatta be, ha nyugiban ült. Eleinte viccesnek találta, aztán amikor rájött, hogy én ezt komolyan goldolom, akkor már nem annyira. Reklamált, el is húzódott a kaja rendesen, de hamar megtanulta.

Azóta legfeljebb az volt a baj, hogy nem volt hajlandó leülni. De ha leült, akkor onnantól már okés volt.
Hugi még nem tud így enni. Őszintén szólva még nem volt kedvem megtanítani.
Nem szeretnék túl nagy hülyeséget mondani

, de legjobb emlékeim szerint az amiknál már 6 hét után sipirc van vissza dolgozni.

(2 ország van, amit általában nem szoktam mérvadónak tekinteni: az USA és Japán. Mindkettő egy másik bolygóról származik, az tuti.

Gazdasági, politikai szempontból időnként Svácjot csapom hozzá harmadiknak. Ők is erősen más műfaj.

)