Sziasztok!
Csak alig-alig tudtam visszaolvasni, és csak az utolsó oldalt, mert most is megyünk el.... Bocsássatok meg, de ha valaki konkrétan tőlem kért vagy kérdezett valamit, és még aktuális, légyszi írja le újra! Nem akarok bunkó lenni, csak tényleg nincs túl sok időm

.
Babókák gyönyörűek, és az anyócák is

!
Azt láttam, hogy sokaknál gond van a kajával, szóval ez nyílván korosztlyos probléma. Szerintem ennek 2 oka van:
1. Annyira gyorsan fejlődnek mostanában, hogy ez bezavar nekik (Botond pl. sokkkal éberebben alszik, és egyfolytáben forgolódik álmában, mióta mászik).
2. Ebben a korban tipikusan vashiányosak a gyerekek, szóval mindenki szorgalmazza a brokkolit, húsokat, májat, illetve akinél ez nagyobb probléma (Katy, Ikoka) az irasson fel feltétlenül vasat (Maltofer), és adja a babának, attól rendeződik a vasszint, és jól megnő az étvágy (Szerintem a Béres-cseppben ehhez kevés a vas).
Elesés:
Én az első 3-4 kopp-nál jobban beparáztam, mint Botond

. Aztán láttam, hogy őt legtöbbször nem is nagyon izgatja, meg apa is rámszólt, hogy ne dramatizáljam már túl

. Most ott tartunk, hogy kiskopp

nevetünk, Botond is

. Nagykopp

Botond sír, anya szóban nyugtat és elterel, ha viszont tényleg nagyon nagy a kopp, akkor felveszem, összebújunk, vígasztalom, és közösen megvitatjuk mi ebből a tanulság

.
Orsi!
Sajnálom, de én hiszem, hogy ennek így kellett lennie! Tökre le vagy fogyva

! Nagyon csini vaaagy!!!!!!!!!!!

(Áruld már el mennyit fogytál, naaaa!)
Altatással nagyon ügyik voltatok

!
Nyuszi!
Már hogy lenne késő? Hiszen egyszer csak meg kell tanulnia, nem? Kamasz koráig nem ringathatod

.
Sajnos az, hogy ringatva alszik el, és az, hogy csak ilyen rövid időket alszik, egymásból következő dolgok

. Nekik is ugyanúgy megvannak az alvási fázisaik, mint nekünk, és amikor ő a REM fázisba lépve kicsit félálomba kerül/felébred nem tudja magát visszaaltatni, ezért teljesen felkel. Ezért meg kell neki tanítani, hogy egyedül aludjon el, és akkor sokkal kiegyensúlyozottabb lesz

. (Elvileg ebben a korban már egy délelőtti , és egy délutáni alvás szokott lenni.)
Kezdjük ott, hogy egyáltalán szereti-e a kiságyát? Mert nem mindegy, hogy azért alszik el a kezetekben, mert a kiságytól "fél", vagy mert hozzátok ragaszkodik. Hozzá kéne szoktatni, hogy a kiságyban jól érezze magát, és ne féljen attól, hogy elhagyod. Naponta kétszer, mikor jókedve van, tedd be a kiságyba, és énekelj neki, vagy játszatok "kukuccsosat"...valahogy foglald le pár percig, és vedd ki mielőtt sírni kezdene. Hogy barátkozzon meg a kisággyal. Aztán hagyd benne "egyedül" de maradj a szobában (pakolássz, vagy olvass....) Aztán kezdj el "kimászkálni" a szobából, de mindig szólj neki, hogy kicsit kimész, de mindjárt visszajössz (és persze legyen is így). Aztán egyre több időre gyere ki tőle.
Aztán úgy kezdjétek a leszoktatást, hogy ringasd, ahogy szoktad, mikor álomba merülne, tedd be a kiságyba. Sírni fog! Vedd ki, ringasd el újra majdnem, de mielőtt bealszik, tedd le.... Eszméletlenül kitartó lesz, de neked is fel kell szívnod magad, különben 3 éves koráig ez lesz

. Szóval legyetek erősek! Aztán mindig egy kicsivel előbb tegyétek le, és rázogassátok a kiságyban, vagy simizzétek, vagy ilyesmi. Kicsi risza, utána kiságy. Mindig egy picivel előbb. Aztán már egyből a kiságyba tegyétek, és csak ott risza/simi. Ha már idáig eljuttok, az is hatalmas dolog. innen majd haladunk tovább

. De ehhez tényleg el kell határoznotok magatokat, mert nem 1-2 nap lesz

. Nagyon kicsi lépésekben kell haladni, mert nem megerőszakolni akarjuk a pindurkátokat, hanem megtanítani valamire, ami mindannyiótok érdeke! Szóval még ha szereti is a kiságyát, és az első rész kimarad, akkor is hetekbe telik, mire idáig eljuttok. (Legalábbis én hagynék rá annyit, mert következetes vagyok ugyan, de drasztikus nem

). (Állítólag egy újszülöttnek minden változtatás megszokásához 3 napra van szüksége. Nálunk tényleg annyi volt. Egy ilyen korú baba már annyival kitartóbb, és fifikásabb, illetve annyira a szokások rabja, hogy kellenek a hetek. De ez persze nem biztos, minden baba más! Lehet, hogy Lilinek 5 nap elég, de inkább a hetekre készüljetek.) Szóval szánjátok rá az időt, de higgyétek el megéri!!!!
Nem menőzni akarok, csak hogy legyen motiváció

:
Én beteszem Botondot a kiságyba, betakarom, megsimogatom az arcát, és elköszönök tőle ("Pápá életem, alukáljál, álmodj szépeket"). Ő vigyorog ezerrel, aztán kijövök, és pár perc múlva alszik. Tény, hogy ez nekem hawaii, de tuti, hogy neki is jobb így! Mosolyogva alszik el, és mosolyogva ébred

.
Pagika!
Én csak ezt a módszert tudom ajánlani, mert mást még nem próbáltam (bár ezt is csak "kicsiben", mert egyből erre szoktattam Botondot). Viszont nálatok nagyon meg vagy lőve azzal, hogy 3-an vannak. Alapvetően ugyanez lenne a taktika, mint Nyusziéknál, csak épp nem tudom, hogyan lehet kivitelezni

. Sajnálom, de 3-as iker az tényleg szakember kíván

. (Cumiznak?)
Ja, cumi!
Nálunk megint van

. Épp a betegség kezdetekor voltunk leszokóban (vagyis pont leszokott, 3 nap alatt

), de betegen nagyon igényelt valami "nyugtatót", ami eleinte a cici volt, csak aztán ugye egyik pillanatról a másikra elutasította

. Két dolog vígasztalta: a cumi, vagy a risza. Nálunk risza csak korlátozott mennyiségben van

, elalváshoz sose, szóval maradt a cumi. Viszont mióta meggyógyult, megint alig kell neki. Csak akkor kéri, ha nagyon nyűgös. Esti alváshoz sose (talán azért, mert akkor kap tápszert, és annyi cumizás elég neki), naközben meg, hol kéri, hol nem, de csak pár percre, hogy lenyugodjon, aztán mielőtt elalszik, kiköpi

. Szóval egyelőre most még hagyom neki, mert annyira keveset cumizik, hogy ettől tuti nem lesz semmi baja, viszont el tudom vele halgattatni, ha minden kötél szakad

. De tényleg, akkor aduász, hogy hihetetlen, csak kontrollálni kell, és Botondnál lehet, mert nem nagy fan

. Később még meglátjuk, ha nem kap rá, maradhat, de ha nagyon rákap, repül a cumi

.
Hú, tényleg rohanok, mennünk kell, apa rám vár

.