Jó reggelt
Konkri,
Amit én itt láttam és tapasztaltam diploma és nem diploma között, pl.az én két szakmámban, növér (no diploma) gyógytornász (van diploma).
Itt kb. 200 €-ó a különbség a két fizu között. A növérinél van du.-ni pótlék, meg szombat, vasárnap....ilyen meg olyan pótlék...
Gyógytorna: nincs pótlék, de a hétvégéim szabadok....
Pénzben nem igazán nagy a különbség de a kondíciók másak...
Igazán a rendszer úgy van megcsinálva, hogy senkinek ne legyen kiugróan magas a fizuja, így érdemes nem diplomás munkába is tanulni, amit rendesen megfizetnek, nem néznek le..meg ilyen kedves dolgok
Pl: mikor beszélgettem egy szakácsnénivel akkor sokszor eszembejutott, jééé öneki alig kevesebb a fizetése mint az enyém...pedig én keményen tanultam érte, meg pénz, meg minden...ö meg nem igazán és itt még se nagyon érezhetö a különbség...de valahogy más az egész..kedvesek, kiegyensúlyozott, lelkiismeretesen dolgoznak...aki nem az meg mehet.......
Szerintem jó ez a rendszer
Ha sok diplomás lesz Mo-on akkor ki látja el a nem diplomás munkát....azaz jön, hogy diplomával is lehet hamburgert árulni stb...
A másik oldala meg az, még hogy ha nincs diplomád, hogyan kapsz jóbb fizetést...meg ilyenek...
Nehéz, de bízom benne mint mindíg, hogy kialakul!!!!

Ahogy anyukám mondaná "mint púpos gyerek a prés alatt"
Egy kérdés
Az egyik Transplantált sportoló ismerösömtöl megvonták a rokkant nyugdíját (veseátültetése volt) mert dolgozik mint fodrász (vállalkozóként).
Allítólag, ha valaki nyugdíj mellett dolgozik még attól is meg vonják majd a nyugdíját. Mert vagy nyugdíj vagy munka.
Ezt bevezetik, vezették már vagy csak akarják?
Tudja ezt valaki, vagy azt, hogy honnan lehet megtudni erröl valamit?
Henibaby,
Az egyik betegem nyugdíjas volt, 67 éves és a rendörség meg kereste, azzal, hogy amikor elfognak egy tolvajt vagy ilyesmit akkor be tudna-e jönni és tolmácsolni a rendörségen....Ez nem volt mindíg...de amikor felhívták, akkor értementek autóval bevitték a rendörségre és tolmácsolt, majd szépen kapott pénzt érte....
Szerintem te is megkérdezheted a rendörségen, hogy ha kell ilyen segítség akkor segítenél...
A másik,
Az én volt párom tökéletesen beszélt Finnül, itt járt álltalánosba meg ilyenek, aztán vissza ment Mo-ra, ott tanult utánna. )Fiatalként suli mellett jól jött a mellékes....de neki nem volt semmilyen fordítói sulija, nemvolt hivatalos szerintem, de lehet biztos úgy is....)
Mivel nem volt olyan sok fordíto finnböl, akkor egy fordító iroda alkalmazta hébe hóba bizonyos szövegeket fordítani...úgy emlékszem az utolsó valami fatermeléses story volt....
Azután miután elkészült elküldte az irodának ahol valaki lektorálta majd ha minden O.K volt kifizették....szép összeget kapott....
Emlékszem az irodára, ha kell akkor megkeresem a címét...gondolom a szlovák is keresett...
Szerintem is valami olyan munka kéne amihez nem kell diploma, de lehet vele keresni....gyerekek mellett sok pénz és idö a diploma....
Szerintem a szakmád ha szereted akkor azt kéne fejleszteni...
Vannak, magán bölcsik, ovik....Még azt is meglehet beszélni, hogy elkezdesz dolgozni, oviban pl....ha még nem is felel meg a képesítésed, de mondod szeretnéd elvégezni majd a sulit és esetleg van olyan lehetöség, hogy van nekik tanulmányi szerzödésük, és akkor tanulni is tudsz meg munkahelyed is van, fizud is van....tanulmányi szabi...nyáron bizonyos ideig nincs ovi,,,,Lehet kell majd fizetned babysittert mikor el vagy foglalva, de mivel Szegeden élsz ami ügye egyetemi város, biztos lesz jelentkezö, ha kirakod a hirdetésedet az egyetemen (mondjuk egészségügyi szakokon), szerintem nem is lesz olyan drága....
Szervezést és családi összefogást igényel...de életképes
Sok sikert:D