A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2009 márciusi babák

Erpé
köszi a hiányolást! read only voltam, bocsi... :oops: meg sárgultam a gyönyörű képek miatt!!! hű, de jó lehetett, nagyon sajnálom, hogy nem tudtunk menni.
meg rohanós napjaim is vannak, az éjszakáim változatlanul minősíthetetlenek nurofen nélkül 2 óránként kelünk. de nem akarom nurofenezni állandóan... :?
tegnap bababuli volt, aztán Fanniért mentem, utána a normafán játszóztunk. ma túrni voltam, magamnak!!!! :wink: csütörtökön meg a kölköknek fogok. egész jó darabokat sikerült szereznem... :roll: kiéltem a zöldmániámat!
holnap megyek a barátnőmhöz, csütörtökön túrok ugye megint, aztán pénteken egy másik barátnőmmel találkozom. szombaton esküvőre megyünk. vasárnapra még nincs program... :lol:

Papillon
állatkert Fannival volna tuti, Máté még nem élvezi, de ő oviban van... de a fent említett program dömping miatt a szerda sajna nekem sem jó.

ma anyukám ment Fanniért, elmennek busszal a gyerekvasúthoz, elmennek a végállomásig, aztán fogaskerekűvel le a jános kh-hoz, onnan busszal a moszkvára, onnan villamossal haza! :lol: nagyon élvezheti már!!! 8)

Rszg
Máté nagyon szép! és úgy látom, egyre jobban kezd hasonlítani rád is!!! :)

Döme tündérfiú, gratula a fogacskákhoz!!!

Máté úgy érzi, nem elég a 4 fog a szadizáshoz, még növeszt egy párat, alul megint jól be van dagadva az ínye, úgy látom, jön még kettő...

Kép
Kép
Kép
csibb
Budapest

Rszg!
:shock: Akkor azt hiszem,én is ennyit fogok kapni :( Azért 70 körül reménykedtem :roll:
Viszont én most csak egy fél tgyást kaptam,és legközelebb kapok másfél havi gyedet.Azért jó lett volna,ha szólnak erről,kicsit kellemetlenül érintett :?

Elfelejtettem,hogy ki kérdezte Katkát :oops: ,hogy Dani nélkül nem is lenne probléma,de nálunk abszolút ez a helyzet :cry: Az esetek 99%-ában gyerekvita van :(

Kép
Kép
zazzy

bakker, zazzy :?
Szerencsére én megkaptam a fél tgyást és fél gyedet, nem is tudom, mi lett volna, ha nem :shock:

Ilda, Döme, Bercel, Huba és Borsa

Kép

Kép

Kép

Kép
nemlajos

még azt akartam kérdezni, hogy akiknél már van fog, ti mossátok már fogkefével meg fogkrémmel? nem emlékszem, Fanninál hogy volt... :oops:

Kép
Kép
Kép
csibb
Budapest

Fotók szuperek, kirándulós, Máté és Döme fotók is!!!

Nemlajos, Gratula Dömének a fogacskákhoz!!!!

Pulcsi, kezd engem is érdekelni az a film, amint lesz időm pár percnél kicsit többet tölteni a gép előtt, elkezdem én is nézni.

Csibb
, ez a fogmosós kérdés bennem is felötlött már, nekem azt mondták még ráér.

Katka, sajnálom a vitákat, elég gyakoriak a Danin :?
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára bea1978 2009.10.06 20:15-kor.

Bea, Maja

Kép
bea1978

Sajnálom Zazzy. Én megkaptam fele felét.
Csibb mi 1 éves korig csak gumifogkefével dörzsiztük ha jól emlékszem. Fogkrémmel biztos nem. Mennyi fogacska. Pörögsz te is ezerrel. Tesód hogy van? Rosszullétek?
Bocsi Erpé nálatok mikor is jön kicsi unokatesó? Ők jól vannak?
Na menek, hogy kukorékolhassak.
Kép
kuklika
Budapest VIII. kerület

Szerintem én most fogok fél tgyást és fél gyedet kapni, de nem vagyok benne biztos.
masut

Masut van még láz nálatok? Jobbulást Mártinak!

Bea, Maja

Kép
bea1978

hehe, Döme elaludt a SAJÁT helyén!!!
És csak picit veszítette el a türelmét, és csak egy kicsit kellett végül bemennem, és paskolnom a hátsóját 8) :D

Kép

Kép

Kép

Kép
nemlajos

gratula Dömének, hajnal kettőtől nem tudom kirakni Maját az ágyamból, mert szopi közben mindig bealszom :? , pedig nem lenne jó, ha odaszokna, de legalább az éjszaka nagy részét saját ágyában tölti, nem úgy, mint a keresztlányom, kezdettől a szüleivel alszik, a kiságyat ki sem próbálta.

aszem Gyedben én vezetek alsó kategóriában :roll:

Bea, Maja

Kép
bea1978

csibb, mi vettünk kezdő fogkefe szettet, abban van az a kis gumibuzogány, azt fogom hamarost odaadni neki, hogy rágcsálja.
De hogy mikor kell odaadni...? Este? De hát szopiba alszik el... :roll:

Kép

Kép

Kép

Kép
nemlajos

Mindjárt hozok hasznos fogmosós doksit másik topikból,fogorvos topiktásrtól :wink: Remélem,nem haragszik érte.

Kép
Kép
zazzy

bea, mostanában Döme is 2-3 óra körül ébred, és sajna van, hogy a szopi alatt csak jobban felébred, úgyhogy vinnem kell magam mellé a saját ágya helyett.
De hát most ez egy ilyen korszak :roll:

Kép

Kép

Kép

Kép
nemlajos

hmmm :roll: :)

Bea, Maja

Kép
bea1978

remélem most következik majd az átalszom az éjszakát és mindenki a saját ágyában ébred korszak, bár én nem alszom az övében :lol:

Bea, Maja

Kép
bea1978

az nem baj szerintem. az anyatejtől elromlik a fog??? valahogy úgy rémlik, hogy nem... :roll: de hát végül is édes... szerintem ha párszor odaadod napközben, az már jó! :wink:
igen, most már rémlik, hogy volt egy dm-es szettünk, 3 féle dologgal, és rá volt írva, hogy mikor melyiket... :idea:

Kukli
majd mesélj erről a masszírról légyszi, nekem is nagyon kéne, úgyhogy ha jó, majd lehet, hogy elkérem a kontaktot!
és szopi mellett lehet masszíroztatni? mert nekem egyszer azt mondta egy masszőr, hogy a felszabadult méreganyagok belemennek a tejbe... :roll:

sajnálom ezeket a pénzdolgokat. én azt sem tudom, mennyit kapok, de én is keveset az tuti... :oops: nekem 125 volt a bruttóm...

köszi a fogmosós válaszokat!

ja, és a húgom kezd rosszul lenni, hányinger, hasfeszülés. de azért túléli! :wink:

Kép
Kép
Kép
csibb
Budapest

Fogak számolása:

A fogazatot 4 kvadránsra osztjuk,ez magyarul annyit jelent, h. az orr vonalában húzott függőlegessel jobb és bal oldalra, majd ezen belül alsó-felsőre.
Számolni középről kell.
A tejfogazat 20 fogból áll, azaz minden kvadránsban 5 fog van: 2 metsző, 1 szemfog, 2 őrlő.
A maradó fogazat 32 fogból áll, az 8 fog: 2 metsző, 1 szemfog, 2 kisőrlő, 3 nagyőrlő (utóbbiak közül a leghátsó a bölcsességfog)

Tejfogak megjelenése:

Alsó középső metszők (5-14 hónaposan)
Felső középső metszők (7-15 h.)
Alsó oldalsó metszők (10-19 h.)
Felső oldalsó metszők (9-16 h.)
ez eddig nyolc fog, 4 alul, 4 felül
De ezután nem a szemfogak jönnek,
hanem előbb az első tejőrlők (13-20 h.)
majd csak ezután jönnek a szemfogak (15-24 h.)
és végül a második tejőrlők (24-29 h.)

De természetesen jelentős egyéni eltérések lehetnek!

Maradó fogak megjelenése/fogváltás:

Na itt van a csel!
Ugyanis az első maradó fog, ami megjelenik a szájban az alsó 6-os, vagyis - mivel a tejfogazat csak 5-ösig tartott - ennek a megjelenését nem előzi meg tejfog kiesése. Hanem aljas módon, feltűnés nélkül "odanő" egy fog az eddigi fehér gumók mögé.Ezt nagyon sok szülő nem veszi észre, nem törődik vele, mondván, h. tejfog, úgyis kiesik..
Pedig pont ez a fog a rágás alapja, ez veszi fel később a legnagyobb rágóerőt.
És sajnos elég zegzugos barázdarendszerrel rendelkezik, emiatt könnyen szuvasodik.

Szóval úgy 5-6 éves korban érdemes időnként megszámolni a szemfogak mögötti gumókat, és ha már kettőnél több dekkol, akkor célszerű felkeresni a fogorvost barázdazárás céljából (erről majd később, ha nem felejtem el).

Az aljas 6-os áttörését már látványosabb dolgok szokták követni.
5-7 évesen a gyerkőcök metszőfogai elkezdenek mozogni, mert a tejfog alatt fejlődő maradó fog hatására a tejfog gyökere felszívódik.
Viszont a tejfog nyaka körüli ínyrostok makacsul tartják a fogat, ami miatt fájhat, vérezhet, ezért a gyerekek nem merik birizgálni.
Erre volt régen megoldás a cérna és az ajtókilincs, de a zsibbasztó zselé sokkal humánusabb.
De gyakran egy szívósabb zsemle is elég...
Attól sem kell megijedni, hogy a tejfog kiesését követően még egy darabig nem tör elő a maradó metsző. Ez teljesen normális. Ilyenkor a kölykök jódarabig drakulázgatnak és jókat röhögnek, h. nem csak a ceruza, de a vonalzó is befér a szájukba, miközben a szülők már a kefét eszik, h. mikor lesz már foga a gyereknek.
Kb. 8 éves korra jön elő a 8 metsző (felül 4, alul 4).
Közben a tejőrlőkre még mindig nagyon kell vigyázni, mert a maradő kisőrlők, amik a tejőrlőket váltják, majd csak 9-10 évesen törnek át, viszont ha a tejőrlőket ki kell húzni szuvasság miatt, akkor a maradó 6-os előrevándorol és nem lesz hely a maradó kisőrlők számára. És akkor el lehet költeni egy vagyont a gyerek fogszabályozására!
Attól sem kell megijedni, ha a maradó metszők hatalmas lapátnak látszanak a gyerek gyöngy tejfogai mellett!
Ugyanis nem csak a fogak nőnek, hanem az állcsont is!
Ha viszont vkinek a családjában van fogtorlódás, vagy szüksége volt vkinek fogszabályozásra, akkor a 6-osok áttörését követően célszerű elkocogni a fogszabályozásra, mert ott egy aránylag egyszerű analízissel meg tudják jósolni, hogy lesz-e szükség fogszabályzásra és az ilyenkor alkalmazott egyszerűbb és olcsóbb, kivehető (de inkább betehető, sőt benntartható!!!) készülékekkel sok probléma könnyebben kezelhető, mint később, amikor már lezajlott a fogváltás!!!!!
10 éves kor körül váltódik a szemfog.
12 éves kor körül jönnek ki a 7-esek.
A bölcsességfogak áttörése nagy eltéréseket mutat, van, akinek 20-as évei közepére jön csak ki. És van, akinek nincs is.

Kép
Kép
zazzy

Az első fogacskáknál jók az ujjra húzható gumisörtés vagy frottíros fogtisztítók, de 1 éves/8 fogú gyereknek már vegyetek inkább normál fogkefét.
Az Oral-B stages egész jó. Korosztályonként van beosztva.
Az 1-es (4-24 hónapos korig) olyan szempontból jó, h. jól fogható a nyele a szülő által, a feje meg széles és puhák a sörtéi, nem sérti fel a baba ínyét akkor sem, ha véletlenül megcsúszik.
Volt még egy fogkefe, amit próbáltunk (talán MAM, már nem emlékszem), olyan kukacszerűen bogyókból állt a nyele és ívben hajlított volt. Hát annak nagyon vacak volt a feje: pici volt kemények voltak a sörtéi, állandóan kifordult a kezemből. Nekünk nem vált be. Bár a gyerek szerette rágcsálni, de fogmosáskor nem igazán az a cél.

A fogkrémeknél nagyon figyeljetek oda! Nekem is csak most tűnt fel, h. az utóbbi időben kétféle gyerekfogkrém van: 0-6 éves korig a kevesebb fluorid tartalmú (500 ppm) és 6 éves kortól felfelé a normál fluoridtartalmú.
Egyébként amíg a baba nem tud köpni, addig nem igazán szabadna fluortartalmú fogkrémet használni, mert a túlzásba vitt fluor maradandó fehéres elszíneződéseket okozhat a maradófogak ezidőtájt kialakuló zománcában.
(Újabb érdekes adat:
A maradófogak közül a frontok és a 6-os már az első életévekben - tehát 4-6 évvel a tényleges megjelenésük előtt!!! - kialakulnak az állcsontban, tehát ekkor dől el, hogy milyenek lesznek!)
De az ország nagy részén sajnos nem igazán fenyegeti a fluorózis a gyerekeket, mert olyan alacsony az ivóvíz fluoridkoncentrációja, hogy inkább fluorpótlásra szorulunk.
A fluoridpótlás azért nagyon fontos, mert kellő fluoridbevitel mellett a rágófogak barázdái sekélyebbek lesznek, zománcuk pedig ellenállóbb.
Az ÁNTSZ, a helyi vízmű vagy a védőnő tud felvilágosítást adni, h. helyileg mennyi az ivóvíz fluorkoncentrációja.
Sajnos az utóbbi időben elterjedőben van egyfajta szemlélet, mely szerint a fluor mérgező.
Hát igen, nagy mennyiségben tényleg. De nagy mennyiségben a konyhasó is!
Egy 6 éves gyereknek több, mint egy teljes tubus felnőttfogkrémet kéne megennie ahhoz, hogy mérgezéses tünetei legyenek!
Szóval a normál használat mellett nem mérgező!
A fluoridpótlás történhet tablettával (Dentocar) fluorozott konyhasóval (Spárban van), fluoridos zselékkel. Célszerű gyerekfogorvossal konzultálni.

Fogmosás:
Száraz (ne vizezzétek be, mert felpuhul és éppen a minap teszteltem a gyereken plakkfestő tablettával, hogy a bevizezett, felpuhult fogkefe mennyire nem hozza le a lepedéket!) fogkefére felesborsónyi fogkrémet lehet nyomni.
Gyerekeknél nem kell végignyomni a fogkefét fogkrémmel, pláne ha nem tudja kiköpni.
Ha lehet, tiltsátok meg, hogy leszopogassa! Ráér leszopogatni a végén. A fogkrém feladata a dörzsanyagok révén a tisztítás, a fluorid révén pedig a fogak védelme, ha a ded az elején lehörpinti a fogkeféről, akkor ezt nem tudja teljesíteni!
Célszerű vmi rendszert kitalálni hogy hogyan mossátok a fogát, pl. fent rágófelszínen, fent kívül, fent belül, lent rágófelszínen, lent kívül, lent belül. De ahogy nektek jól esik.
Külső felszínek mosása úgy könnyebb, ha a gyerek közben mondja, h. "csíz".
Ha öklendezik, akkor szóljatok rá, hogy ne tegye. Meg lehet állni, odafigyelni, hogy nehogy túlságosan hátracsússzon a fogkefe, de ha emiatt abbahagyjátok a fogmosást, akkor a gyerek rájön, h. csak öklendeznie kell és megússza. Ezzel viszont beindítotok egy folyamatot, aminek a végén lehet, h. a gyerek felnőttként nem tud majd öklendezés nélkül fogatmosni (sőt emiatt végül fogatmosni sem!), és a fogorvosa sem fogja tudni kezelni, csak bódításban, jó drágán. Jobb az ilyesmit idejében megelőzni!
Amíg picike, lehet neki venni kis gyakorló szettet, gumitüskés, gumisörtés fogkefécskékkel, de akkor is a ti kezetekben kell legyen az irányítás!
Te megmosod a fogát rendesen, aztán ő azt csinál a saját fogkeféjével, amit akar, addig és úgy rágcsálja, ahogy akarja, de a foga minimum naponta egyszer, lehetőleg este legyen jó alaposan megmosva.

És utána már nincs tea, kakaó, gyümölcslé, mert akkor olyan, mintha meg sem mostad volna!!!!!!!
(Az anyatej más dolog egy kicsit, LLL-ék szerint az tartalmaz olyan fehérjéket, amik védenek a fogszuvasodás ellen. Hááát .... én szkeptikus vagyok, de az tény, h. én sem verném fel az éjjel szopizó gyerekemet, h. "Na gyerünk fiam, most akkor fogat mosunk!". Twisted Evil )
És igen, ha vki visszaolvas, az én fiamnak is volt egy olyan szakasza, amikor csak éjjel ivott, és a vizet azt akkor sem. Akkor azt csináltuk, h. 260 ml vízben volt 20 ml gyümölcslé. Az alá nem tudtam menni, mert nem volt hajlandó meginni, miközben horpadt a kutacsa. De az már olyan hígítás volt, amiben alig volt cukor.
És akkor is azt mondom, h. mindenképpen törekedni kell rá, hogy az esti fogmosás után már ne kapjon a gyerek semmilyen édes löttyöt.

A másik vesszőparipám a fogkefe birtoklása:
Rengeteg szülő jön a gyerekével és csapja össze a kezét, amikor kiderül, hogy a gyereknek bizony lukadnak a fogai: "Dehát olyan szépen mossa!"
Na ez az, ami nálam biztosan kicsapja a biztosítékot.
Igen aranyosak, ahogy mossák a fogukat.
De épp úgy, ahogy a garázsba beállást sem bíznátok egy 4-6 évesre - pedig milyen édi, ahogy tekergeti a kormányt, ugye?- a fogápolást sem lehet rájuk bízni!
Meg kell tanítani fogatmosni, hagyni is kell, hogy ő mossa, de minimum az esti fogmosás 7 éves korig legyen a ti kezetekben.
És igen, tiltakozik.
Hogyne tiltakozna.
Az én fiam is tiltakozott. Volt, hogy a fogkefe birtoklásáért kellett közelharcot folytatnunk, volt, hogy a fogmosás egészét szerette volna eltörölni.
Volt, hogy játékosan megoldottuk, volt hogy üvöltöttem, volt hogy megzsaroltam, volt hogy apa lefogta. De megoldottuk.
Nem utálta meg a fogmosást.
Semmiféle lelki traumája nincs ezügyben.
Ami muszáj, az muszáj.
Minden gyerek életében eljön egy olyan időszak, amikor élénken tiltakozik a peluscsere miatt, mégsem hagyjuk egész nap a szarban, mondván, h. nem szereti, ugye?
És a doktornéninek sem mondjuk azt, hogy inkább ne oltsa be, mert sír miatta a gyerek.
Vannak dolgok, amiket meg kell csinálni, akkor is, ha nem szereti a gyerek, mert a következményei egy életre kihatnak. A fogmosás ilyen.
Persze van amikor elmarad, mert későn ér haza az ember, és örül, ha ágyba tudja dugni a gyereket.
De ez inkább kivétel legyen.
Lehet, hogy mindez szigorúan hangzik, de nem szabad a lovak közé dobni a gyeplőt.
Később, amikor már rendelkezik némi belátási képességgel (8-10 évesen), akkor moshatja egyedül, de akkor is célszerű hetente, kéthetente plakkfestő tablettával ellenőrizni, hogy mindenhol sikerült-e megtisztítania a fogait. Így ő is megtanulhatja, hogy hol vannak a necces pontok, amikre nem áll még rá a keze, és ahol alaposabban kell mosnia.
Az igazán gázos szakasz a tinédzserkor, amikor már majd nem hagyja, hogy beledumálj a dolgaiba, de addigra remélhetőleg megtanul fogatmosni rendesen és az őrlőfogaiban a barázdazárás is nyújt majd némi védelmet a trehányság ellen. Confused

Ja és még vmi:
A gyereket nem akkor kell először fogorvoshoz vinni, amikor fáj a foga!
Célszerű már 2-3 évesen elvinni. Ekkor még a fogorvos nem tudja kezelni, de pont azzal, h. nem történik semmi, ami fájna, hanem csak liftezik a székkel, fúj vizet/levegőt, kap matricát stb. kialakul a bizalom.
3 évesen már el lehet menni egy kis fluoridos ecsetelésre, polírozásra, ezek jó alkalmak arra, h. megtanulja, h. nyitva kell tartania a száját, ki kell köpnie a vizet, hogy a vattarollnit nem lehet megrágni, és hogy a fúróra nem szabad ráharapni (A fogorvosnak is jobb, ha ezt egy polírozókefén tanulja meg a gyerek, mint ha a fúrón!)
3 éves kortól nagyon fontos a félévenkénti kontroll, egyrész azért, mert a tejfogak szuvasodása nagyon alattomos, a fogon kialakuló fehér felpuhulást a szülő nem veszi észre, a tejőrlők egymás felé néző felszínei nagyon gyorsan nagyon mélyen ki tudnak lukadni!
Másrészt a rendszeres kontrollal az is megelőzhető, hogy a gyerekben kialakuljon az ovistársak rémtörténetei miatti szorongás.
Volt egy kisfiú, aki rettenetesen félt, pedig semmiféle rossz tapasztalata nem volt. Kiderült, h. a többiek spannolták fel. Aztán, amikor sikerült megszelidíteni, és rájött, hogy ez a legkirályabb hely az egész környéken, ahol szuper matricákat is osztanak pedig csak a száját kell érte nyitva tartani, akkor már büszkén magyarázta, hogy mondta a többieknek, hogy nagyon buták, mert itt nem is fáj semmi (na ilyenekért érdemes dolgozni egyébként! Very Happy )
Harmadrészt olyan szempontból is fontos, hogy a fogváltás időszakában egy fogorvos ki tudja szúrni, ha fogszabályozásra van szükség.

És még vmi:
Az, h. a gyerek volt az ovival/iskolával fogorvosi szűrésen, és ott azt mondták, h. minden rendben, az nem jelenti azt, h. valóban minden rendben.
Vigyétek el a saját fogorvosához is, mert sajnos a szűrésekről nagyon rosszak a tapasztalataim. Evil or Very Mad

Kép
Kép
zazzy

ja, és lebuktam, hogy 98-ban túráztam egyet! :lol: :lol: :lol: festékszóróval :lol: :lol: :lol:

Kép
Kép
Kép
csibb
Budapest

Zazzy, köszi, ez kimerítő volt! :)

Kép
Kép
Kép
csibb
Budapest

zazzy, köszi szépen, ezt úgy, ahogy van, mentem (most már értem, miért ment tönkre 16 éves koromra az összes 6-os fogam, úgy, hogy ki is kellett húzni. De legalább lett hely a számba, és a bölcsességfogaim ezután pikkpakk, fájdalom nélkül jöttek ki 8) )

Kép

Kép

Kép

Kép
nemlajos

Bocsi,hogy "kissé" hosszú,nem akartam offolni,de szerintem nagyon hasznos.

Kép
Kép
zazzy

Bea, ma már nem volt láza Mártinak. :)
masut

masut, hurrá!!!
Döme is meggyógyult útközben, csak a jót nem annyira meséli el az ember...

Lányok, megjött az anyagom, már kattog az agyam, most vagy holnap nekikezdek, vagy csak ha hazajöttem, de lehet drukkolni, hogy milyen lesz a prototípus :roll: 8)

Kép

Kép

Kép

Kép
nemlajos

Nálunk rossz hírek vannak.
Samu ma reggel köhögni kezdett (Gabka hallotta is, mikor mentünk a fiúkért), meg egész nap bágyadt volt az oviban is. Délután az alvásból úgy ébredt, hogy sipolva vette a levegőt. Irány a doki, aki 5-től rendelt. Rengetegen voltak a rendelésen, több mint egy órát vártunk rá (kint sétálgatva), és csak fél 7 után kerültünk sorra. Doki meghallgatta Samut, és rögtön adott is egy beutalót a HeimPál sürgősségire - asztmatikus légzés miatt. :shock: :( A mi dokink, akinél nyugodtabb, kevésbé paráztatós orvost nem ismerek. :? Szóval este 8-kor megjelentünk családilag a HeimPálban, Samu bentfogták, apával most bent vannak, én meg kb egy órája értem haza Katával, és próbálok magamhoz térni... Valami vírusfertőzése van egyébként mindkét gyereknek, mégcsak nem is lázas egyik sem, de elég csúnyán köhögnek. Ez okozott valami gyulladást Samunál, és emiatt alakult ki ez a légzés. Lehet reménykedni, hogy csak egyszeri dolog, nem válik krónikussá...
Szurkoljatok, h minden rendben legyen.
Samu egyébként (eltekintve attól, h brutál csúnyán hangzik a légzése, és emiatt nehezen is beszél) egész jól van, vidám, az egészet egy nagy kalandnak éli meg. Próbáltuk nem nagyon átsugározni rá az aggodalmunkat (persze egymással összevesztünk, de ez inkább a fesztültség miatt volt). Tetszik neki, hogy kapott oxigént maszkban (mint a búvároknak), meg hogy bent lehet aludni apával a kórházban. Egy tök új épületben vannak, egy olyan szobában ahol apa is kapott ágyat, és ahol rajtuk kivül egy hasonló korú kissrác van szintén az apukájával.
Remélem, minden rendben lesz, reggel megyek be, addig pedig elteszem magamat.

Lilypie Kids Birthday tickers
erpé

jaj, erpé, ez nem hangzik túl jól, nagyon-nagyon drukkolok, hogy hamar meggyógyuljon a kis lurkó, és hogy csak egyszeri legyen!!!!! :( :( :(

Kép

Kép

Kép

Kép
nemlajos

erpé, nagyon sajnálom, és szurkolunk!!!!

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers
pulcsi

Erpé jobbulást Samunak! Nagyon ijesztően hangzik az egész, de biztos ott bent hamar rendbe jön, reméljük tényleg nem is lesz több ilyen. Kitartás, nehéz tudom, hogy ketté vagytok szakadva! Ha kell vigyázni Katára, tényleg többen itt vagyunk, akár én is vállalom. Talán mi sem vagyunk túl messze Csepeltől. Nagyfiúnak óriási puszi!!!!
Örülök, hogy többiek meggyógyúltak.
Zazzy nekd pedig köszi, nekem hasznos volt. Eszembe jutott, tényleg van a dm-ben a szett (az már van nekünk, én fog nélkül adom a gumis részt fogzásra) és utána az ujjas gumit használtuk okáig. Először krém nélkül. :wink: Bakker 2. gyerekre mindent elfelejtek. :oops:
Bea sztem még annyira nem tudod elrontani. :wink: Szeretgessed nyugodtan magad mellett, nemsoká elszalad az ölelésed elől. :roll: Botinak most koszosak a puszik. :twisted: Egy bnőjétől látta, hogy le kell törölni. :lol:

Kép

Kép

Kép
kuklika
Budapest VIII. kerület

Csibb utánajárok ma ennek a masszás dolognak, eszembe sem jutott, köszi hogy szóltál. Bár belegondolva annyira fáj a hátam, hogy egy rendes doki is beutalna talán vmi gyógybigyóra. Megkérezem védőnőt, és egy masszőr ismerősömet.
kuklika
Budapest VIII. kerület

erpé: nagyon nagyon drukkolunk, h mihamarabb meggyógyuljon a kis Samu :!: :!: :!:

Kati&Lizi

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
papillon
Budapest XV. kerület

erpé: nagyon drukkolok, hogy minnél előbb haza engedjék gyógyultan Samut

képek, tényleg nagyon szuperek, ha csak fele annyira sikerűlt jól a kirándulás, mint a képeken látszik, akkor az tuti jó lehetett 8)

kukli: hát semmivel nem alszunk jobban,szóval abba hagytam a kisérletezgetést, majd alszik ha akar. Illetve rájöttem,hogy hanyatfekve kevesebbszer ébred mint hason, ezzel most csak az a gondom, hogy lerugja magáról a takarót, szóval lehet, hogy kell vennem hálózsákot.

Mozgás: Esztit ha leteszem kb. 2 másodperc alatt hasra vágja magát, és a tengelye körűl szépen "mászik", illetve próbálja feltolni magát négykézláb, aminek a következménye,hogy tolat. Valamelyik nap kiszedtem az ágy alól....vicces volt.

Jó látni, hogy ennyi embert megfertőzött a hordozás :) Én meg asszem veszek most egy csattos ergot, holnap talizok a csajjal délben a Brendon előtt. Nincs kedve valakinek csatlakozni esetleg egy röpke dumcsira? :) Tervezem, hogy beszaladok a B-ba kicsit körűlnézni.

Pénz: nekem 77-et utaltak, úgy, hogy az utolsó időszakban betegállománnyal megszakítottam a gyest. Akkor ez egész jó kis pénznek hangzik, pedig előszőr nem tűnt soknak.

na megyek, csók

Kép

Kép
pgyöngyi

na vagyok én is

erpé jobbulást samunak. drukkolok hogy minél előbb rendbejöjjön és hazamehessen.

elég nehéz éjszakákon vagyunk keresztül. szerintem a foga miatt szenved ennyire, de még mindig nem bújt ki. :evil:
az elmúlt három napba hanal 3 ig sikítva sírt, aztán sikerült fél hétig elaludni. ma még mindig nem kelt fel szegénykém talán elmúlik már a fájdalma. nekem meg szétmegy a fejem... :evil:

Ancsi
KépKép

KépKép
moncsi89

hoztam egy képet is .

unokatesóval :) Kép

Ancsi
KépKép

KépKép
moncsi89

Erpé, gyors és végleges gyógyulást Samunak!!!!!!

MAsut, örülök, h Mártinak elmúlt a láz!

Zazzy, ez a fogdokis tudnivaló hasznos volt. Jókat röhögtem, tök jó stílusban van leírva..... Kép

Lívi cukorfalat!

Gabi
Kép

Kép
tehuti

Erpé jobbulást Samunak! Remélem minden ok lesz és tényleg csak egyszeri dolog.
És az jó hogy így fogja fel, hogy kaland.
Kata jól van?

KépKép
KépKép
KépKép
vica78

Nimródnak Boldog Hetediket :)

Ancsi
KépKép

KépKép
moncsi89

Nimródnak boldog hetediket!!! :D :D :D

Bea: Döme, ha már félálomban van, eltolja a kezemet, ha simogatom (tiszta apja...), nekem már ez is rosszul esik :(

kukli, ne reménykedj, a gyógybigyókat nem nagyon ajánlgatják a dokik, csak azt mondják, menj úszni (saját pénzből, persze) :?
Legalábbis én így jártam...

Kép

Kép

Kép

Kép
nemlajos

Nimródnak mi is Boldogot! (megjegyzem Katussal egy nap született :wink: )
Utánajártam a masszásnak, nekem ajánlotta védőnő, masszőr, nem hiszem, hogy ettől bármi kárt okozhatok. Max. lefejem a köv. 2 tejet. :roll: Úgyis elvileg kaja szopi nálunk este-reggel van csak. Többi nyugicici csak, apró kortyokkal.
Erpé majd írj ha lesz csepp időd!
Ablakjaink készek mindjárt! :lol: Zsolti jön is haza betegápolásra (mármint azt mondta aludni akar :roll: ).

Kép

Kép

Kép
kuklika
Budapest VIII. kerület

kukli, akkor Katusnak is sok boldog hófordulót!!! :oops:
(én mindig másokat követek, rossz vagyok a dátumkövetésben :oops: )

Kép

Kép

Kép

Kép
nemlajos

Én is. :wink: :lol:
kuklika
Budapest VIII. kerület

s eprsze köszi! :oops:
Épp töltök felállós videót. 8)

Kép

Kép

Kép
kuklika
Budapest VIII. kerület

BOLDOG HÓFORDULÓT a ma ünneplőknek.

Én már reggel megkaptam a gyilkos kór vakcináját :wink: elég jól vok még. :lol: tényleg 2 szuri 1 hagyományos influ és az új.
Aztán mentünk gyerekdokihoz, Lizi sokat köhög, tüsszög és tiszta takony. Nincs komolya baja homeóst írt fel és megdicsért, h még csak szoptatok, pedig már kezdtem aggódni, h bajt csinálok. És a minap a védőnő is biztatott, pedig ő egy másik rendelőből való. Úgy látszik zuglóban ez a divat :oops:

Aztán dm és most kajálok.

izgulok erpé Samu miatt, írj.

Ja, és állítólag 1-2 hét és kijönnek a fogak...hááát kivi vok, én nem látok semmit, de hát ő a doki.

Nyűgös babókat sajnálom, aaaaaaa Moncsi, Livi most kemény lehet :wink: :P

Kati&Lizi

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
papillon
Budapest XV. kerület

Bóóódogot a ma 7 hónaposoknak!!!!!!!!!!!! Huuuu, de megy az idő.......

Én ma nagyon fos hangulatban vagyok....pedig nincs rá okom.....

Anyósék hoztak előbb Szonjának frankó overállt, remélem jó lesz neki!

Gabi
Kép

Kép
tehuti

Helló

Először is Samunak sok-sok gyógypuszi!

Csomó mindenre akartam megint írni, de Julcsi két napja teljesen kiakaszt, nem alszik szinte semmit napközben. Ma háromnegyedhatkort kelt, délelőtt 15 percet aludt, most dőlt ki végre, persze csak cicin és persze a nagyágyban. :twisted:
Nem tudom, ez is a fogzás miatt van? Most jön az ötödik, és még tuti lesz 1-2 mostanában, tiszta dagadt az ínye. Az éjszakáink azért szerencsére viselhetők, átlag két keléssel megússzuk.

Írtátok (asszem Zazzy, Adryn), hogy pároljátok a sütőtököt, ezt konkrétan hogyan kell? Felkockázva, kevés vízben? És mennyi idő kb? Kaptunk mi is anyóséktól két óriásit.

Vica, Kukli, ti kérdeztétek a sok mászkálást, na az úgy van, hogy párom zalakarosi meg van egy nyaralónk gyenesdiáson, ezért járunk olyan sokat Zalában. Szeretjük nagyon. Mindketten vidékiek vagyunk, és nem nagyon vagyunk elájulva a pesti léttől, de hát ugye a piszkos anyagiak... :evil:

Érdekes, hogy milyen sokan írtátok, hogy zárkózott a párotok, ez ilyen pasis dolog lehet. Enyim sem egy könnyen barátkozós típus, de érdekes módon a Bakony túrára azonnal igent mondott, csak aztán én táncoltam vissza.

Szopi nálunk is kezd az agyamra menni, csak félálomban eszik rendesen, ha ébren van össze-vissza rángatja a fejét, két korty után elkezd nézelődni, közben tej spriccel mindenfele, és a legújabb, hogy közben a cicimen élesíti a körmeit. Az én lányom, aki az első hónapokban üvöltött, ha elvettük ciciről, pedig már visszafele folyt belőle a tej annyit evett :D Viszont mi ht-vel sehogy sem haladunk, pár kanál lelkesen elfogyasztott barack után nem érdekli tovább. :roll: Én meg nem erőltetem, szóval még egy darabig biztos marad a szopi.

A többi most nem jut eszembe, mit akartam még.

KépKép
KépKép
KépKép
zita978

Jajj Erpé, sajnálom a kórházat, jobbulást nektek, gyógyulj meg gyorsan Samu!!!!

Zazzy, köszi a fogmosós off-ot! Tanulságos.

Nemlajos, nekem a múltkor a párom tolta el a kezem, mert Maja kezét simogatta, nekem is rosszul esett :lol: :lol: :lol:

Nimródnak és Katának boldog Hófordulót!!! kérünk hófordulós képet :wink:

Moncsi Lívi cukorfalat unokatesóval.

Ma nem biztos, hogy eljutok táncolni, Maja extra nyügős, én sem vagyok formában :?

Bea, Maja

Kép
bea1978

Zita, én a sütőtököt felkockázom, vízbe rakom és kb. 5-10 perc alatt jó is!!!!!

Gabi
Kép

Kép
tehuti

Ja, tegnap először történt, hogy egyedül fürdettem Julcsit, és hát nem volt egy sikersztori, elejétől végéig üvöltött, pedig tökre szeret fürdeni. Tisztára mintha attól volna bukott ki, hogy nincs ott az apja. Nem esett túl jól :?

Erről jut eszembe, tegnapi Máté és Döme fürcsis képek nagyon arik voltak, a részeg tengerészes mindent vitt :D

KépKép
KépKép
KépKép
zita978

Tehuti, köszi. És ellepi a víz vagy csak egy keveset raksz alá? Bocs, hogy ilyen bénákat kérdezek :oops:

KépKép
KépKép
KépKép
zita978

kuklika
Budapest VIII. kerület

Jaj de kis ügyes Kata!

Egy kis vidámság tőlünk is:
http://www.indavideo.hu/video/Kacagas_Apanak

KépKép
KépKép
KépKép