A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2009 szeptemberi babák

Aranyosak a babaképek....

Köszi Dorka,majd küldöm......ha lesz időm kiválogatni...
most megint mennem kell... :(

sutimano76

[quote="bibiesbrumi"]I írta:bibiesbrumimola: akkor is fejjem, ha már egyáltalán nincs benne csomó???

Akkor ne! Ha nincs csomó, akkor a mell hűtése lehet a jó!
És persze a minél gyakoribb szoptatás!
Vendég

4.2. Mellgyulladás

4.2.1. A mellgyulladás sosem egyik percről a másikra alakul ki. A második és az ötödik hét között a leggyakoribb. Előzménye jellemzően a túltelítődés, tejpangás, a kisebesedett mellbimbó, melyen keresztül a kórokozók bejuthatnak a mellbe. Kórházi (nozokomiális) fertőzés következménye is lehet a mellgyulladás, ezt nem megfelelően fertőtlenített eszközök, az ápolószemélyzet keze, illetve a szülés során elvégzett műtéti beavatkozások közvetíthetik. Ez utóbbi esetben gyakoribb a véráram közvetítésével kialakuló kétoldali mellgyulladás.

A legújabb kutatási eredmények szerint az anyatej összetételének egyéni eltérései (például ha kevesebb immunglobulin a-t és laktoferrint tartalmaz) is fokozhatják a gyulladáskészséget.

4.2.2. Kórokozók, terápia

Az esetek legnagyobb részében bakteriális fertõzés okozza, jellemzõen Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermis, Streptococcusok, ritkábban az E.coli. Jellemzõ tünete az egyre magasabbra szökõ, akár 40 Celsius-fokot is elérõ láz, ami erõs hidegrázással, végtagfájdalmakkal, és a mellek igen erõs érzékenységével, sõt kifejezett fájdalmával jár együtt. Lázcsillapításhoz lehetőleg csak akkor folyamodjunk, ha a beteg közérzete rendkívül rossz a láz miatt, a kezdeti szakaszban ugyanis megnehezíti a tünetek és a terápia hatékonyságának megítélését, ráadásul a gyógyulást is hátráltatja, hiszen a láz a szervezet védekező reakciójának fontos és hasznos része. Egyes lázcsillapítók ugyanakkor gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, ezért minden alkalommal mérlegelni kell használatuk mellett és az ellene szóló érveket.

A mellgyulladás kezelésének leglényegesebb eleme, hogy továbbra is a megszokott rendszerességgel, alaposan ürüljön a tej a mellekből. A leghatékonyabb az, ha szopik a baba. Amennyiben ez nem lehetséges, át kell térni a rendszeres fejésre. Ez azonban csak kivételes esetben indokolt, például olyankor, ha a baba elutasítja a szopást a tej megváltozott, enyhén sós íze miatt - ez azonban szerencsére nagyon ritka. Ha gyenge, beteg, koraszülött babát szoptattunk, a gyógyulásig többször is érdemes ellenőrizni a tej csíraszámát. Kétoldali, Streptococcus okozta mellgyulladás esetén átmenetileg ki kell önteni a lefejt tejet, és a szoptatást is szüneteltetni kell. Szerencsére nem hosszú szünetről van szó. Az antibiotikum kúra kezdetétől számított 24 óra múlva már folytathatjuk is a szoptatást, bár előfordulhat, hogy ebben nem egységes a szakemberek véleménye. Hallgassunk ebben a kérdésben arra az orvosra, akiben a mellgyulladások kezelésében szerzett tapasztalata miatt megbízunk. Az átmeneti időszakban szoptatásbarát módszerrel adjuk oda a pótlást. (Lásd: Hogyan adjuk oda a lefejt tejet?)

Figyelem! A magas láz sem indokolja a szoptatás felfüggesztését vagy abbahagyását. Lázcsillapító gyógyszer és antibiotikumos terápia mellett is lehet szoptatni.

Ha lehetséges, minél előbb kerítsünk sort az anyatej leoltására, mindkét mellből külön-külön, előzetes gondos lemosás, kézfertőtlenítés után. Fejjünk ki némi tejet, ezt öntsük ki, és az utána kifejtet oltsuk le (a mellből közvetlenül, öntögetés nélkül kerüljön az anyatej a táptalajt tartalmazó kémcsőbe. A kémcső fala ne érintkezzék az anya bőrével.) Az eredménnyel a kézben célzott antibiotikum-terápiát rendelhet el az orvos. A választott gyógyszer általában a következő három antibiotikum családból származhat: Cephalosporinok, Penicillinek, Erythromycin (ez utóbbi főként penicillin-allergia esetén jön szóba)

Az antibiotikumot az elõírt ideig (általában 10-14 nap), megszakítás nélkül kell szedni akkor is, ha a láz és a fájdalom már a második napon megszûnt. Ha megfelelõ antibiotikummal folyt a kezelés, és valóban mellgyulladásról volt szó, a kezelés megkezdése utáni elsõ 24 óra letelte után jelentõs javulást kell tapasztalnunk.

Ha túl későn kezdjük meg az antibiotikum terápiát, vagy nem folytatjuk elég hosszú ideig, illetve elmulasztjuk a mell rendszeres és alapos ürítését, újra és újra visszatérő mellgyulladás vagy tályog lehet a következmény.

A gyógyuláshoz még a következők szükségesek:

szigorú ágynyugalom, pihenés, stresszfaktorok kiküszöbölése
szoptatás előtt meleg borogatás, hogy segítse a tej ürülését és helyi vérbőséget idézzen elő, szoptatás után pedig hűtés nem túl hideg vizes borogatással
a szoptatást kezdjük a gyulladt mellel, így feltehetően alaposabban kiüríti a baba, mint ha csak másodszorra kezdene ott szopni. Ha megindult a gyógyulás, csak fokozatosan térjünk vissza a korábbi, bevált gyakorlatra.
a magas láz miatt különösen fontos, hogy elegendő folyadékhoz juttassuk szervezetünket.
évszázados, jól bevált gyulladáscsökkentő pakolás a káposztalevél. Tegyünk vágódeszkára három-négy vaskos levelet, majd csapkodjuk meg alaposan húsklopfolóval. A levet eresztő, zúzott leveleket borítsuk a mellekre, majd takarjuk be tiszta textilpelenkával. Ha nagyon átforrósodott, cserélgessük
Vendég

Kezdődő mellgyulladás

A szoptatással összefüggő, közkeletű rémtörténetek közé tartozik a mellgyulladással járó borzalmak ecsetelése (például: fel kell vágni, nem lehet szoptatni, muszáj fejni a gyulladt mellből stb.). A súlyos mellgyulladás szerencsére nem egyik pillanatról a másikra jelentkezik, ezért, ha idejében észreveszed, hogy baj van, jó eséllyel elkerülheted.

A tejbelövellés időszakában, azaz a szülést követő 2-4. napon az enyhe hőemelkedés (max. 38°C hónaljban) és a mellek feszülése, megduzzadása természetes jelenség. Ilyenkor semmi más teendő nincs, mint az újszülött igény szerinti, vagyis gyakori szoptatása úgy, hogy a baba ne csak a mellbimbót, hanem az udvarát is bekapja. Így ugyanis kisebb a sérülések keletkezésének valószínűsége. Ezekben a napokban nem célszerű melltartót hordani, mert megnyomhatják a melleket, s így elzáródhatnak a tejcsatornák. Az elzáródott csatornában pangani kezd a tej, fájdalmas csomó alakul ki, s ez az egyik lehetséges oka a gyulladásnak. Tegyél meleg pakolást a mellekre vagy borítsd be szétzúzott káposztalevelekből készített borogatással. Változtass a szoptatási testhelyzeteden, például úgy tedd mellre a babát, hogy a hónod alá veszed vagy a hasadra fekteted. Engedd szabadjára a fantáziádat! Miközben szopik, finoman masszírozd azt a részt, ahol a csomót érzed.

A szoptatás egész időszaka alatt kerüld a túltelítődést! Ha a baba hirtelen átalussza az éjszakát, kénytelen leszel egy kis tejet lefejni, mert a feszülés hatására csökkenhet a termelődés és tejpangás, majd gyulladás alakulhat ki.

Súlyos mellgyulladás

Gyulladás alakulhat ki fertőzés következtében is. Ha a mellbimbón sérülések keletkeztek (rossz szoptatási testhelyzet, túl erős szívóerőre állított fejőgép, érzékeny mellbimbók miatt), ezeken keresztül kórokozók juthatnak a mellbe, s igen hamar magas lázzal (39°C felett) járó gyulladást, fájdalmas feszülést okoznak. Kívülről a kérdéses helyen piros csík vagy folt látható. Jellemzőek az influenzaszerű tünetek: végtagfájdalom, elesettségérzés. Mit tehetsz ilyenkor?

Az érintett mellet ne sanyargasd fejéssel, hanem minden szoptatáskor erre helyezd rá először a babát.
Szoptass olyan testhelyzetben, amelyből a gyulladt rész könnyebben ürül. (Pl. fogd a hónod alá a babát kispárnával alátámasztva). A szoptatás gyulladt mellből igen fájdalmas lehet, de nincs más, kíméletesebb és alaposabb mód a tej kiürítésére.
A gyulladás lezajlása után fokozatosan térj vissza az eredeti, váltott melles szoptatási technikára. Ez azért fontos, mert a beteg mellben sokkal több tej termelődik, mivel mindig ebből kezdted a szoptatást.

A magas láz többnyire fertőzés jele, de vannak nők, akik az erős túltelítődésre is közel 40 fokos lázzal reagálnak. Az orvos antibiotikum szedését javasolhatja, ez valószínűleg 24 óra alatt megszünteti a panaszokat, ha valóban fertőzésről volt szó, ám a szedést az orvos által előírt ideig kell folytatni. Fontos, hogy olyan orvost találj, aki támogatja a szoptatást, és elegendő tapasztalattal rendelkezik a mellgyulladással kapcsolatosan.

Sokan még ma is a szoptatás abbahagyását és fejést javasolnak. Ez a probléma súlyosbodásához vezethet. A gyógyszerszedés ideje alatt a szoptatást nem kell abbahagyni, sőt, még fontosabb, hogy a beteg mellből ürüljön a tej. Igen ritkán, de előfordul, hogy a csecsemő visszautasítja a beteg mellet. Ilyenkor a gyógyulásig szükséges lehet a kíméletes fejés. Ez azonban nem olyan hatékony, mint a szopás, ezért újra és újra kísérletezz a szoptatással, éppen a gyorsabb gyógyulás érdekében. A gyógyszerszedés önmagában nem oldja meg a problémát, csak a rendszeres tejürítéssel együtt!
Mellgyulladás esetén fontos az ágynyugalom és a szoptatás zavartalansága. Arra a néhány napra, amíg fekszel, szerezz segítséget otthonra.

A gyulladás, túltelítődés hatására csökkenhet a tejtermelődés, átmenetileg kevés lehet a babának. Általában nem kell pótlást adni neki, gyakoribb szoptatással két-három nap múlva megint lesz elegendő tej, és baba is behozza a lemaradását.
Vendég

Sziasztok!

mától mi is egyedül vagyunk napközben. apa dolgozik, és anyukám is hazautazott szombaton. Kicsit féltem a mai naptól, de eddig elég jól boldogultunk, voltunk sétálni is, most éppen alszik.
Jövő héten párom elutazik, de szerencsére csak egy éjszakát leszünk egyedül, csütörtökön reggel megy és péntek este jön. kicsit azért félek tőle, de azt is megoldjuk.

Megérkezett a melegítős nyuszink,nagyon aranyos, remélem pindúrnak is tetszeni fog.

Rendelni akarok szopipárnát, ti használtok ilyet? tudom, hogy valaki rendelt a szopipárna.hu-ról, hogy vált be, szeretitek? Nekem valahogy eddig csak a fekve szopi vált be, remélem párnával ülve is kényelmes lesz, mert már néha így is kényelmetlen. de a babó kényelme a legfontosabb.

Minden baba gyönyörű!!!!!

mellgyulladást sajnálom :( :( :( Remélem hamar elmúlik!!!!

KépKép
Kép
s.vera

[quote="babcika"]K írta:babcikaösz Imola!

Éppen ma jött meg, az adókártya!! :D Csak kérdeznem kell, úgyhogy a következő kérdésem, mikor lesz ötösöm a lottón??? :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Vendég

Hát Imola!

Kár hogy nem ismertelek ezelőtt 4.8 éve, akkor most talán Blanki is boldogan szopizna, nagyon jók ezek az infók. Az akkori védőbanyek azt mondta mikor lement a lázam és látszólag a gyulladás, hogy jó akkor hagyjuk abba a szoptatást, nagyon csúnya sebes a mellem, és én addigra már úgy készen voltam,hogy abba is hagytam, bevallom örültem neki, már a bimbóudvar is sebes volt. A védóbanyek azt viszont nem mondta, hogy akkor jegeljem, hideggel borogassam, és hogy menjek el dokihoz ezt megbeszélni, és így lett csomó és tályog.

Csajok fogadjátok meg Imola közvetített tanácsait!!! Még mindíg fájó pont ez nekem, mert ha most is Blanki majdan beteg lesz az jut eszembe mi lenne ha szopizna.... :cry:

Kép
babcika

Babcika
Akkor is volt már a klinikán szoptatási ambulancia :wink:
Vendég

Lányok!
Akinek bármilyen gondja van a szopival, minél előbb kérjen segítséget! ÉRDEMES!

Sajnos még mindig kevés a szoptatási ambulanciák és a La Leche Liga baba-mama csoportok száma, de legalább telefonon az ország bármely csücskébõl hívhatod õket.

24 órás szoptatási ambulancia Szent István Kórház, 1096 Nagyvárad tér 1. (1) 216-0350, 1644-es mellék,
vezetõje Dr. Sarlai Katalin
Ózdi Városi Kórház Szülészete, 24 órás szoptatási tanácsadás (48) 473-222, 145 vagy 174-es mellék,
vezetõje Dr. Koós Csaba
Szoptatási ügyelet munkanapokon 12.30-14 óráig: Gyõr, Vasvári Pál u. 2. Telefonos tanácsadás 0-24 óráig: (96)418-244/1156-os vagy 7986-os mellék,
vezetõje Dr. Horváth Mária
Dr. Ádám Borbála:Telefonos tanácsadás: 06-20-9424-896
Dr. Kovács Judit: Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségudományi kar Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikája, (52) 417-144/5454. mellék, vagy otthon: (52)321-741.
A Szoptatásért Magyar Egyesület üzenetrögzítõs telefonja: 316-6762, e-mail: szme@freemail.hu
La Leche Liga: 214-3309. Baba-mama csoportok:
Bp. XIII. ker. Gyermek tér 2. Minden hónap második péntekjén 10-12.
Vezetõje: Balogh Anna
Bp. I. ker. Piroska u. 11. Minden hónap elsõ csütörtökén 10-12.
Vezetõje: Martinovichné Debulay Bianka
Vendég

babcika mi is 120 körül eszünk..hol kicsit többet hol kevesebbet ... kb 6-7 szer
amikor átálltunk tápira a kórházban akkor nekünk is olyan zöldeses volt a kaki.. és már bocs...:) de olyan felnőttes szagú
aztán én nem is tudom talán 1 hét múlva kb visszaállt és most olyan mint amikor anyatejcit kapott... olyan sárgás és jószagú:)))

ja és milupa milumil 1

nekünk általában napi2 kaksi van...de egy csuromkakisbaba biztos:)) ezen mondjuk én is csodálkozom.... kevesebbre számítottam tápinál

premax csudajó:)))))
tényleg csak az embernek magára kell állítani...
a legédesebb , hogy babó totál olyan mozdulatokat tesz mint a pocakban.. amúgy is eléggé pocakfeeling sztem..
bár én csaltam annyit, hogy a gyerekülés szűkítőjét beletettem...

bevallom ezelőtt úgy gondoltam kisbabának csak hanyatt és egyenesen a jó lenni.... - ezt az elvem is feladtam....
amilyen pozíciokban képes lenni amikor altatjuk..... ez tutira nem káros neki.... - remélem legalábbis...:)

jaaaa és evés után elmaradt a szokásos 1 óra popsirázás...beletettem....aztán kb 3 perc alatt csönd volt és szembecsuk....párszor fel felriadt mert azért a poci fáj... de csak körbesétáltam a szőnyeget és már aludt is tovább...
manó nektek még nem jött meg? próbáld ki .... naaagyon tutti
remélem marad is.....és akkor hétvégén is kimozdulhatunk egyedül..nem kell babakocsi...

egy parám van csak...- ne röhögjetek ki.....:), hogy folyton nézem lélegzik e....
de ez anya hülesége...

lefotózom majd...csak párom épp ma vitte el a gépet..- mert egy igen íííígy lehet vélemény azért jo lenne...:)))

KépKép
dorkamartini

Dorka
Para :oops: :wink:
Én is folyton figyelgetem :wink:
Vendég

Én is... sőőőt még néha kicsit meg is piszkálom a kiságyban, ha nem hallom rendesen. :oops:

Kép Kép
manósziget

Dorka, megjött nekem is a Premaxx... igazából ma akartam bevetni sétához, de az az igazság, hogy du. elkezdtem olvasni a régi topikomat, hogy hogysmint volt Mírával ugyanebben a korban... és hááát nem mentünk sétálni. :oops: De arra rá kellett döbennem, hogy az idő tényleg megszépít mindent és csak a szépre, jóra emlékszünk vissza. Most kimentek mindent egy doksiba és később meglesz naplónak, és vissza lehet majd mindent nézni. :lol:

Kép Kép
manósziget

JAaaj , most kicsit megijesztettetek...
nálunk van zöldes és aranysárga kaki is..
kb . a napi 7-8 kaja van (70-120 g közötti szopi) és ebből 5ször kaki, néha több kevesebb..
szóval akkor a zöldes kaki alul vagy túl tápláltságot jelez???
és nagyon hangos ahogy kijön... igaz rottyanós... :oops:

Mellgyuszi :twisted: :twisted: JOBBULÁST CSAJOK!

Kép

Kép
móka:)

Manó, én is ezt csinálom...
de miért nem mentetek sétálni anno??

Kép

Kép
móka:)

Ja, nem úgy értettem... Ma nem mentünk el sétálni, mert olvastam közben.

Kép Kép
manósziget

Azt mondtam már hogy jó 1,5 hete már kezd gügyögni az öcsi? Olyan kis édes hangon mondja, hogy "heuuu" és közben csak nézegelődik. :lol:

Kép Kép
manósziget

Móka,néha nálunk is előfordul zöldes kaki....védőnéni utána nézett/kérdezett és szte az espumisan csepp váltja ki...nálunk is hangos a trottyi.....

Miért van az hogy este a 8 vagy 9 órási etetés után 1.5-2 órás üvöltés van...még grape water mellett is és anélkül is...pedig van ám büfi is meg puki is rendesen....a végén már remegteti a száját...én meg a kiborulás határán...aztán már a kimerültségtől ájul be,csak egy a baj,hogy nemsokára kajaidő ugye.....remélem utána alhatunk,mert kivagyok!!!

Remélem hamarosan mi is eljutunk odáig hogy picit elvan a járókában egyedül,és akár gügyög is,mert kicsit fárasztó,ha nem alszik,akkor vagy popórázás vagy sírás...ahhhhh

És akkor nekem a teljesség igénye nélkül,de hiányzik KRISZTI!!!!!Már rég kaptunk tőle hsz-t,remélem alvással tölti az itt kihagyott időt!!!Persze mindenki hiányzik aki nem jelentkezik napi szinten.....

Jó éjt!!!

sutimano76

Sziasztok!!!!!!!!!!

Mindenkinek köszi a jókívánságokat! Az ellenségemnek sem kívánom ezt az egészet!
Fogalmam sincs, hogy mikor lesz vége, mert még mindig nagyon-nagyon fáj. Ami nem lenne baj, ha valaki érezné és azt mondaná, hogy ez okés és belefér, tűrőm én, ha kell, fogszorítva.... de senki nem érzi, senki nem tudja mekkora a fájdalomküszöböm és mégis rohadék egy érzés. És ez csak a testi dolog............
A belső varratok nagyon fájnak (amik elvileg nem fájnak, akkor tudnám mégis mi???), jobb oladalra egyáltalán nem tudok fordulni, balra is nagyon nehezen. És nem akar napról napra jobb lenni.... Ha látnám a fényt az alagút végén.... ma kicsit már jobb volt napközben, de este kicsit, (nagyon kicsit) köhögtem és 1 ponton nagyon megfájdult és azóta egyfolytában fáj, bármit csinálok. És most ne értsetek félre, nem panaszkodom, ezek csak a tények. :lol: :lol: Panaszkodni később fogok, mint ahogy minden mást is... :wink: :wink:
Csak bejelentkeztem, most megyek etetni!
Mindenkinek sok puszi!!!!!
bex13

Jó reggelt Anyucik!

Az elmúlt 2 éjszakánk nem volt túl fényes.Este kb 8tól éjfélig alszik a kiscsaj,aztán éjféltől reggelig folyamatos huzavona.Óránként enne,adok is neki,de semmi nem elég.Hiszti is van.Szerencsére kakis pelus van bőven.Ráadásul elég sokat bukik kaja után és erőlködik állandóan.Szegényt nagyon sajnálom ilyenkor.Úgyhogy ilyenek az éjszakák,remélem hamar elmúlik.

Na megyek etetni majd jövök.
Vendég

Sziasztok!

Csak gyors bekukk: elég carul vagyok: nagyon fáj a mellem, és lett benne egy újabb csomó, amit sehogy nem tudok eltüntetni onnan (gondolom, az fáj ) :cry: :cry: :cry: :cry:

Apika hazajön délben, hogy tudjak pihenni, és rpóbálom babót minél többször, hónaljtartásban rátenni ( a hónaljam felől van a csomó, a lehető legrosszabb helyen, és az ottani nyirokcsomók is fájnak ... lázam már nincs szerencsére ... )

Kép

Kép
bibiesbrumi

Bex,annyira sajnálom,reméltem mostmár jobb hírekkel jössz...ugyanaz a doki műtött?????
panaszkodni nyugodtan gyere....mostanság szinte mindenki azt teszi itt,de ezzel igazából csak megnyugtatjuk egymást,hogy másnak is car nemcsak nekünk...soksoksok gyógypuszit küldök,remélem lassan elérkezel oda amikor tényleg napról napra jobb lesz...fájdalomcsillapítót kaptál???Mi a kórházba algopirint vagy panadolt szedhettünk.....szedjed te is ,ezzel többet ártasz mintha szednéd a gyogyót!!!

sutimano76

Jó reggelt mamikák!

Merre vannak az eltűnt anyucik???? Kriszti, Madar, Andi... és még sorolhatnám. :roll:

Bex, kitartás, most már napról napra jobban leszel és reméljük, hogy most már minden ok lesz. +++++

Brumi szegénykém... bízzunk benne, hogy Lotti ügyes lesz és eltávolítja neked azt a fránya csomót. Neked is mennek a +++++

Mi tegnap is ringattunk... 1/2 10 - 1/2 1-ig... Ez már tuti nem hasfájás, de akkor mi? :shock: :roll: Asszem elég nehéz dolgom lesz erről leszoktatni, hogy ne kelljen minden éjjel ennyit riszálni a popóját ahhoz hogy rendesen elaludjon. Mert hát 5-10 percre sikerül, aztán beindulnak a kezek meg a nyekergés és kezdhetjük előről. De az azért ad egy kis erőt, hogy Míra is ilyen nyűgös volt az elején (erre most kellett rádöbbennem, hogy olvasok vissza), de aztán a 2. hónaptól már sokkal jobban alakultak az éjszakáink. mondjuk őt ringatni nem kellett... :roll:

Kép Kép
manósziget

Lina,lehet attól is éccaka a műsor,főleg ha bukik,hogy a teligyomorra ráetetsz,nálam is volt ilyen gond,azt hittem éhes aztán az amúgy is fájó gyomrocskára ráetettem és még nagyon sírás lett a vége....adsz neki valamit hasfájásra???

Brumi,jaj annyira sajnálom....nincs mese fejjél....fagyaszd és majd a kajákat tudod Lottinak azzal csinálni,ha már ehet főzeléket meg ilyeneket...jól jön az majd hozzátáplálásnál!!

sutimano76

Mabe, köszi a szoptatási infókat, az egyik egy kis könyvből való, amit mi kaptunk a kórházban.

Brumi, nekem a bal mellemben hónaljfelől alul van. Én is hónaljtartásban szopiztatom. Ma reggel fejtem mert nekem Lőrinc nem igazán hajlandó abból szopizni csak 20-30-at. És lejött 125 ml, úgy hogy előtte 30-at kievett. :shock: Eddig 60-an volt a max, ami szopin kivül lejött. Igaz tegnap óta homeozom is.

Bex nyugodtan panaszkodj, mi is azt teszük. :(

Kép
kata05

Süti:nem adok neki semmit,mert eddig nem volt ilyen.Egyelőre megpróbálom majd valahogy elhúzni az etetés idejét,hogy ne teli pocakra egyen,hátha így megoldódik.Ha nem akkor majd adok neki valamit.
Vendég

Manó ,nálunk ugyanez van...8-9 -kor kezdődik a műsor tart jó esetben 2 órát ,rosszabban 3-3.5-t,és mikor azt hiszed na beájult,és letennéd,akkor felkel és keservesen mint akit az árok szélén akarsz hagyni elkezd sírni...onnantól megint percek kérdése mire megnyugszik....szóval lehet hogy ez még így megy kicsit több mint 1 hónapig....addigra helyetbérlek az ideggyógyon!!!

sutimano76

ok,Lina

Kata 125 ml,az tök,bár jobb lenne ha Lőrinc szopizná ki..

sutimano76

Sziasztok!
Köszi a dícséreteket, csak hasonlókat mondhatok mindenkinek! Kivétel nélkül!
Szegény Bex, annyit gondolok rád!! Tarts ki, nagyon sok energiát küldök neked!!!
Szegény cicifájósok, betegek nektek is!!!
Mi szép sárgát kakilunk, naponta kétszer általában, egyszer biztos. Tápból 100-at, anyatejből 110-120-at eszünk, utóbbi már lassan fél nap alatt összejön. Szopizni nem akar, szinte hisztiroham van, amikor cicire rakom. Holnap jön a doki+védőnő kérek tanácsot, mi a fenét csináljak. Úgy szeretném, ha ő szopizná ki. Bár azt se bánom, ha így issza, legalább napi egy-kétszer mégis anyatej, és napról napra több!
Mabe :lol: :lol: Apaszerelem :lol: :lol: Mindig megkönnyezem!!
Süti! Kemény, hogy ugyanez volt nálatok is a szülésnél! Jól befostam, hogy baj lesz!
lili34

Ja, és ahogy olvasom, mi 2 hetesen még beetetésen vagyunk, nincs sírás. Igaz, hogy a kiságyat éjszaka mi is csak messziről nézegetjük :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Elrontjuk, szívni fogunk, sose marad el benne nyugodtan :oops: :oops: :oops: tudom :oops: :oops:
lili34

Vagyok én is, sziasztok, csak olvasó üzemmódban, de olyan szita az agyam, hogy elolvasom és már nem is tudok reagálni. :oops: Kicsit sok most a dolog. Olyannyira, hogy hoztam egy döntést is, mert nem haladok jó ütemben a szakdolgozattal ... a következő félévben adom csak le, így nov. 20. helyett a határidőm ápr. 15. ez már sokkal kivitelezhetőbbnek látom, így államvizsga sem február elején, hanem július elején lesz. Úgy érzem, hogy most a lányoknak van rám nagy szüksége és nekem is rájuk. :wink: A szakdolgozatot le tudom adni félév múlva is, államvizsga is mehet akkor, de ezeket a pillanatokat csak most élhetem meg velük ... meghoztam a döntést és megnyugodtam :)

Éjszakáink visszatértek a normális kerékvágásba :D Úgy látszik nálunk tényleg a telihold vagy a betegségemből fakadó kevesebb vagy kevésbé tartalmas tej volt az oka.

Bex: panaszkodj inkább, menj valami normális dokihoz, nézzen meg, konzultálj vele, hgoy normális-e ez ... jó lenne, ha már a múltté lenne ez a történet. Drukkolok, hogy mihamarabb regenerálódj. ++++++++

Bibi: nagyon sajnálom. Remélem, hamar túl leszel a nehezén. Neked is mennek a drukkok. ++++++++

Manó: Ákos gügyög: de jóóó, imádom ezt a hangot :)

Ebben a pillanatban, jelzett a főnököm, muszáj menni. :)

KépKép
KépKép
madar

Talán Dorka írta, hogy milyen jó, hogy mindenki hasonló gondokkal küzd, emrt ebből is erőt lehet meríteni, akkor nem akartam írni.
De most már csakazért is írok, mert látom, talán jól jönne egy kis bíztatás is. Ugye én kezdtem a mellgyulladást, nagyon fárasztó, és rossz napok voltak. De aztán elmúlt, egyre jobb lett, és ma már csak az a gondom, hogy még akarok feküdni a 6 hetes kontrollig, így viszont az itthoni dolgok nem alakulnak, de amúgy minden sokkal könnyebb. Dórának az esték kicsit nyügibbek, ilyenkor van, hogy egy hosszabbat hagyom szopizni (igaziból cumizik csak). Meg sokat is van ébren kézben. De még így sem panaszkodhatok, mert múgy meg jókat alszik.
Szóval kitartás, sokat pihenjetek, lesz ez még jobb is sokkal.

Lili!

Mi nemrég mosolyogtunk össze a párommal, amikor Dórát a mosdóban fürdettünk, hogy ennyi idő kellett arra, hogy rájöjjünk, milyen felesleges a kiskád, kiságy, pelenkázó... Félreértés ne essék, nincs gondom azzal, ha valakinek van, de nekünk a mi szokásainkhoz, életünkhöz ezek feleslegesek voltak. Pl. pelenkázón soha nem pelenkáztunk, mindig ott (ágyon, kanapén, szőnyegen) ahol épp értük...
Ezt azért írom neked, mert azt is megállapítottuk 3 éve, hogy az egyik legjobb döntésünk az volt akkor, hogy az ágyunkat faltól-falig ággyá alakítottuk (addig is az egyik oldalon fal volt, de a másikon nem). Nekem kellett, hogy ne kelljen a babához felkelni szoptatni, semmi bajom nem volt azzal, hogy a mi ágyunkban aludt (és minden gyerek kiszokott idővel), de egy darabig a párom azért nem szerette, mert a gyereket közénk kellett tenni, hogy ne essen le. De amikor faltól-falig ágyunk lett, akkor mindenkinek jó lett, gyerek nyugodtan szopizhatott, rendesen el is fértünk, és mi is egymás mellett aludhattunk a párommal.
Igaziból arra kell a saját életetekben rájönni, hogy te (pontosabban ti a pároddal, illetve ti, mint család) mit szeretnél. És más véleménye nem számít, sem az elvárások.
Gonddold végig, miért gond, hogy nem alszik a kiságyban? Te szeretnéd? Akkor alakítsd úgy. De csak ha azért, mert pl. "egy gyereknek kiságyban a helye", akkor biztos, hogy ennek kell megfelelni?

Astrid

Kép
astrid

De szép idő lesz még pár napig,huuurrrráááá levegőzhetünk!!!

sutimano76

Sziasztok,

Csatlakozom a kialvatlan mamák táborához.............pár napja nálunk sincs rendszer.....éjfélig minden oké, de utána hamarosan jön a nyöszörgés, majd sírás, majd tekergés, majd nemtudom milyenfajtahangokatkiadás..............és nagy nehezen feltápászkodom,és odavonszolom magam a kiságyhoz.
Ma éjjel már már majdnem sírtam,de eszembe jutottatok!!!! :wink: És arra gondoltam ,hogy nem vagyok EGYEDÜL a nyűgömmel!!!!
és ez kicsit tényleg jó érzés!!! :oops:
És amikor a babóm, miközben simogattam a kezét, álmában rám mosolygott ( reggel 5kor) ,az kárpótolt a nemalvásért!!!! :D :D :D

Kitartást lányok!!!! Lesz ez jobb is!!!
Bex mihamarabbi gyógyulást!!! Veled vagyunk!!
Bibi, neked is!!! Csak masszírozd azokat a csomókat!! és bíííííí pozitív!!!!

KépKép
csikipetra

Sziasztok!

csak olvasni tudlak benneteket.... :cry:

Kitartás a mellgyuszisoknak és egyéb gondokkal küzdőknek!

Esti sírás: nálunk is előfordult, mire rájöttem, hogy túletettem Lottit. Nagyon nem vagyok híve a 3 óránként etetésnek, a többi gyereket sosem így etettem, de most rá kellett jönnöm, hogy Lottinál ez vált be. Így nincs nyügi szerencsére. És sokat büfiztetem, mert rengeteg levegőt nyel, szegény akkorákat böffent-szellent, hogy apa is megirigyelhetné pár sör után :lol:

Astrid!

teljesen egyetértek veled :wink: (pelenkázó, kád,alvás, stb ügyben)

Csak manapság annyi hatás éri szegény anyucikat, hogy nem tudnak minden elvárásnak megfelelni, innen-onnan tök mást hallanak, és az ösztöneikre meg nem mernek hallgatni...

Kép
arvaerika

Kép

íme 3 gyermekem+ apuci

Kép
arvaerika

Erika,nagyon szép család vagytok,és Fanni és Balázs mekkorát nőttek :D Lotti meg tiszta Fanni!!!!

sutimano76

esti sírás - szerintem nálunk ilyenkorra lesz sok az input....és kb úgy lehet amikor biztos nektek is volt már olyan, hogy annyira fáradtak vltatok, hogy már nem tudtatok elaludni......... és ez valljuk be igen car egy érzés....
nálunk az vált be, hogy szorosan magamhoz ölelem és ringunk táncolunk ütemesen.. és akkor sem engedem el ha jön a tekergéses sírás.... ha sikerül így (mert aztán tekereg ezerrel) maradnunk akkor csitul a dolog és elalszik... Ha kifötri magát akkor kezdjük előlről...

És tudom mindenki azt mondja dobjuk ki az órát....- nekem nagyon bevált..és semmi pénzért ki nem dobnám....
Mert ugye van a babáknak az a szokása:) hogy 15-20 perc kell nekik, hogy álomba merüljenek....ha ez idő közben történik valami amitől megriadnak akkor újra előlről kezdődik a számolás...... a másik pedig.... amit párom is elfelejt sokszor.. meg én is bevallom... hogy ha már 40 perce van rajtunk babó és látszatra alszik mint a bunda....
nem alszik ám olyan mélyen mert ők periodikusan alszanak... és éppen akkor szeretnénk letenni a szerintünk mélyen alvó csöppöt amikor ő egy elég felszínes álomban utazik és mindenre felébredhet mert lényegében nagyon éber.....

szóval tartjuk a 15-20 perceket mert sokszor van, hogy én azt hiszem már 20 perce ringunk aztán csak öt perc telt el.... nnna ha ilyenkor lerakom.... 1 másodperc és felcattannnak a szemek és síírás ezerrel...

viszont van egy kérdésem amit jó lenne ha valami suttógó féle megválaszolna...
pöttömlányka ugye eléret azt a kort amikor sokat van fenn...
igennnám
de ha fenn van fáj a pocak

szóval mi most azzal küzdünk, hogy fenn is legyen, ne is fájjon, és eleget is aludjon.....
mert gügyörészni, mosolyogni nevetni azokon amiket anya meg apa összezagyvál neki naaagyon szeret:)))))
csak hát az a csúnya pocakmanó beleszól és akkor ollyan naon rosssz

nna ezt mind délelött írtam még valamikor
éééééééés mooost:))))
képzeljétek
Dorka elaludt egyedül cumival a kiságyban:)))))))))))))))))))))))))
jujj aaaannnyira büszke vagyok ám rá:))))
lehet eztán 2 hónapig nem tesz ilyet...:)..... de akkor is naaagyon ügyes lányzó

KépKép
dorkamartini

Életjel :)

Kicsit bekukk, élek még, olvasom is a termést, de van este 11 mire a gép elé kerülök általában, s akkor már egyszerűen nem bírok írni :oops: 8)

ezt a hsz-t pl 9 körül kezdtem el 8)

Szóval minden okés, Süti Madar köszi a hiányolást :) Az alvás egyelőre még javítható, de egyre jobb :) általában kétszer kel Luca, szopi büfiztetés, aztán alvás tovább. Jobbára a saját ágyában, de pl mára virradó éjjel mellettem. A pocak komfortosabb állapotához nagyon sokat hozzá tesz az, ha éjszaka is ülve szoptatom. Fekve valahogy több levegőt nyel. Szóval alakulunk szépen.
Levegőztetés: kb minden másnap kimegyünk, általában kendővel, s mikor itthon maradunk, akkor is kapja a lédús légkört a sarkig tárt erkélyajtónak hála. Remélem sokáig lesz még jó idő :)

Ati még mindig kínlódik a fogával, most napokig hőemelkedése volt, kínlódik szegényem rendesen, nyűgösebb is az átlagnál, na meg a napi egy alvás helyett, most napi kettő van, egy reggel 8 körül, s egy délután.

Nagyok: szalad velük a ló, most ástunk Apjukkal vizesárkot, kissé lassítandó őket. Nem egyszerű..... állítólag az egész generációt jellemzi, de ez nem vigasztal. Ofővel beszélgettünk, ő is bele esett ama kétségbe, hogy hova jut így a világ. Max marad a Don Quijote szindróma.

Mi felnőttek: Atesz jól bírja a kiképzést, segít sokat. Én: néha előjön a Vuk komlexusom, s meggyőződésem, hogy nálam nagyobb senki a világon nincsen, de aztán hála az égnek mindig jön valami boldogságos, s helyemre tesz. Aztán van olyan is, mikor azt gondolom, hogy simán egy multifunkcionális háztartási gép vagyok mosfőztakarítvasaltanulgyakorolstb funkcióval. Ilyenkor lázadni kezdek, s közlöm a kiskorúakkal, hogy lófüttyöt :!: persze tök feleslegesen, mert fogalmuk sincs az egészről, mi a baja az anyjuknak. Néha azt gondolom, hogy olyanok, mintha az egész kamaszkoromat végig füveztem volna, s ennek köszönhető ez a bambaelvarázsolt állapot, ami néha/általában az arcukon tükröződik ha valamit kérek/mondok/tanácsolok/megbeszélünk.

De ma reggel hajat mostam.
És ez nagyon jó.

Ja, rájöttem, hogy ha valóban hűvös lesz , nem tudok mit felvenni.
Ez nem jó. Úgyhogy elvileg alakul a lélektani pillanat a 90 naposhoz, gyakorlatilag van még egy tábla milkám......

vicger

jajjj ilyenkor úgy irigykedem:)
olyan szép családjaitok vannak

én még csak egy írszettert, egy görögtekit meg egy dorkát tudok felmutatni.....:)))))))
igaz teki néha 2 hétig is levegőt eszik...kutyu meg ha azt mondom nem pisilsz akkor nem pisil.... szóval a két első gyerekkel elég könnyű az élet.... de ha ők is egyszerre betegek akkor azért az sem eccerű:)))

KépKép
dorkamartini

Bex, de jó, hogy vagy!!!!!!!! Kitartás, nagyon remélem, hogy hamarosan már jobban leszel! Sok sok gyógypuszi Neked!

Bibi mellgyuszi :( részvétem, de remélem hamar kiteszed a szűrét!

Dorka, tedd kendőbe, s onnan is tud nézelődni a kishercegnő, s a pocaknak is jót tesz a kendőzés.

Nemalvások:
Nyugi csajok, mihelyst megszületik az unokánk, hajlamosak leszünk azt gondolni, s mondani a menyeinknek, lányunknak, hogy bezzeg ez... bezzeg az... bezzeg Te már x naposan átaludtad az éjszakát, bezzeg bezzeg bezzeg :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: szóval idővel jótékony homály fogja fedni a kialvatlan szemeket :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: tisztelet a kivételnek ;)

vicger

teki: fényből él ő is :lol: :lol: :lol:

Erika, jaj de szépek ! :)

vicger

Na, ez az Kriszti, ez hiányzott nagyon ... imádlak olvasni ... mert nemcsak szórakoztató, hanem van (nagyon is van) humorérzéked a saját gondjaidhoz is, és ez erőt és energiát és DERŰ-t ad, hogy a saját "nyomoromat" én is így lássam :) Köszönöm. :wink:

Timi: Dorkának hatalmasságos nagy dícséret, ügyes nagylány. :)

KépKép
KépKép
madar

Erika: Fanni hogy hasonlít Rád ... nagyon szépek vagytok :)

KépKép
KépKép
madar

Köszi, köszi!

Kriszti!

Téged tényleg élmény olvasni, nagyon jó írói vénád van......

Dorka!

De neked is jó a humorod!!!! :wink:

Kép
arvaerika

Sziasztok!
Nekem még mindig rendes utófájásaim vannak, úgyhogy ha akarok se bírok fönt lenni, majd kb. 3 hét múlva jövök. Addig is kitartás! :wink: :roll:

Anna (9 gyermek anyja)
laki papné

Sziasztok!

Nálunk ma egész napos áramszünet volt 8-15.30-ig elvileg. De nem sok mindenről maradtunk le úgy látom, mindenki babázik!

Ma végre sikerült megszereznem az utolsó tápszert is amivel tartoztak a lejárt helyett. Nem győztek elnézést kérni, de mindegy megbocsátok, de remélem megjegyezték a pofámat és mostmár puncsos vagyok a bogyótárban :D

Tegnap esete felé nálunk is volt egy kis nyügi, de etetésre, azzal járó pukizásra és fürdésre hál Istennek elmúlt. Éppen belegondoltam,hogy sokan elcserélnétek velem a tegnapi napomat is, a kis nyügivel is, nekem meg olyan rosszul esett az a délután,hogy tekeregtünk, nyehegtünk, cumikiköptünk, de 21-3.30-ig alukáltunk szépen, aztán meg 7-ig ismét. Szóval nagyon megszoktam már a jót. Ma megint a szokásos jó van. 7-9 aluka, 10.30-13.30 séta és aluka, aztán 14.00-most is ágyban sajátmagamelaltattam aluka, közte persze zaba és nagy fingorászás amitől olyan boldog vagyok :D

Timi!

Tök jó,hogy Dorka elaludt az ágyában, ügyi csaj. Hátha így marad. Én most azt a taktikát válsztottam,hogy teszek veszek körülötte, mintha ott sem lenne, még a nyeheg akkor sem, csak akkor megyek oda és szólok hozzá,ha sír, akkor cumi és buksi simi ez beválik.

Kriszti!

Jó,hogy újra jöttél, én is osztom a pozitív véleményeket , imádlak olvasni!

Anna!

Ha még itt vagy, már kérdeztem,hogy a szüléstörténeted hol található, mert valaki írt róla ,de nem találom. Hátha Te tudod? Pihenj sokat!!!

Nekem is kéne pihennem érzem, amikor így 2 órákat sétálok 5-6 km-en keresztül akkor érzem ám,hogy hol a petefészkem, méhem stb. Tudom lesz ennek böjtje, de a tápiért és a bankba el kell mennem mindenképpen. Nézegettem az előző szülésem környékén készült képeket. Hát 2-3 hétig pizsiben flangáltam meg aludtam. Most meg 4 napja voltam itthon és már autókáztam ide-oda. A pizsim meg a szekrényben maradt estig. Hát ez van.

Kép
babcika

Ja és nem tudunk apával utazni jövő héten. :( A szálloda amit fizet neki a cég állítólag 13000/fő/éj volt tavaly, most valószínű még több. Ezt nem tudjuk vállalni 4 éjszakára, de nézem a jó oldalát apuci 3*-os hotelben lesz elszállásolva. Hogy őszinte legyek ilyenben még nem voltunk, így legalább ő megnézi milyen az. Bár azért lehetne a főnöke kicsit nagylelkübb is, mondjuk egy 6*-osban is foglalhatott volna. :D

Kép
babcika

Astrid :) Köszönöm :) Remélem ez a bőgés is elmúlik nemsokára :)
lili34

Kriszti végre itt!!!!!!Olyan jó olvasni...Atinak gyógypuszkák!!!!

Timi.....Dorkának ügyipuszi...(bár az enyim is elaludna magától!!!)....óra-alvás-felébredés körforgás-ismerem :wink:

Anna,de jó hogy bekukkoltál....fájások :evil: ...... Kép

Babcika állj le,mert baj lesz...és akkor kikapsz!!! Kép

sutimano76

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: