Vanni kedves, egy pillanatig ne jusson eszedbe, hogy nem tettél meg mindent, sőt abszolút ne éld meg kudarcként a szopit, szerintem a te történeted szopi terén sikertörténet!!! Talán átfutottál rajta, de korábban már írtam, hogy te példakép vagy szerintem, és maximális tiszteletem a tiéd.
Úgyhogy fel ne merüljön benned, hogy bármiféle elmarasztalásként írok neked most egy mondatot a szopihoz, egyszerűen csak leírom, hogy nálunk hogy van/volt. (Tudom, hogy Marci hosszan szopizó baba, míg CSongi soha nem lógott sokáig a cicin, pláne nem órákat.) Szóval én mai napig gyakrabban szoptatok nappal, mint két óra. Éjjel pedig mindig szoptatok, mikor Csongi felébred. Ez jobb napokon 3-4 óránkénti szoptatást jelent, a rosszabakat nem említeném. Általában mindkét mell sorra kerül napközben 1 órán belül, este csak egy ciciből szoptatok, mert Csongi már azon visszaalszik. Nem tudom, hogy ez összefüggésben van-e azzal, hogy még eddig nem merült fel annak a kérdése, hogy kell-e pótlás, vagy sem. Mindenesetre inger elég éri a mellemet, az biztos. Igazság szerint a mai napig sajognak a cicijeim, kellemetlen hozzáérnem, mert annyira szétszívja a gyerek. Nem azt mondom, hogy kínszenvedés, mert ez nem igaz, de nem teljesen fájdalommentes a szoptatás (főleg az első fél percben, mikor mellre teszem). Valszeg CSongor nem a legjobb technikával szopizik.
Szofi: ne kérj elnézést, nem azért írtam, amit, hogy téged megrójalak a gondolataidért! Csak felhívtam rá a figyelmet, hogy mégis negatív a beállítódás. Persze meg kell tenni mindent, hogy főleg az első gyerekes anyákban reális kép legyen a szoptatásról (vagyis benne legyen az is, hogy első gyereknél többségében elkél a segítség a szopi körül), se ne túl rózsaszín, de ne is túl sötét. És adjuk meg magunknak annak a lehetőségét, hogy akár könnyen és hosszan szoptatunk majd.
Ildi: ne izgulj, néhány hónap nem számít a hozzátáplálás elkezdésénél. Gondolj arra, hogy Lara még hány évtizedig eheti majd a felnőtt kaját a tejcsi után!

Ha néhány hónappal később is kezdi, akkor sem marad le semmiről.

Ahogy írod, még nem érett rá, hogy elkezdjétek a hozzátápit, de majd meg fog érni. A forgolódáson se agyalj, még időben vagytok simán.