Tippek-tanácsok a gyermekágyas időszakra
Caitlin tanácsai:
ne akarj hos lenni szules utan
ejjel ad le a gyerkocot, foleg amig nincs tejed, h minel tobbet tudjal pihenni
ne akarjal ulni. Tudnal – mert meg hatnak a fajdalomcsillapitok, de masodik nap meg lesz meg a bojtje
a magas korhazi agyrol lejoves titka: oldalfekves, massz 4kezlabra, kioldalazni a szelere es lassan letenni a labat
ne “nezd” meg magad alul!!!! Ezt meg otthon sem ajanlom
a hegszovet feher!! Ha ilyet latsz: nem szetnyilt a seb, hanem gyogyul. En emiatt mentem vasrnap korhazba….
Papir wc ulokebol kell legabb napi 10 darab, szoval ne ezen sporolj
Wc: sokretegu papirbol kell 3-4 “szelet”, azt nedvesitsd be jeghideg vizzel. Kitorles helyett ezt helyezd oda, majd vedd el. Vegul szarazzal itasd fel a vizet. Intim torlokendo is hasznalhato.
Borogatas: ha sokszemelyes szobaban vagy nem biztos, h tarogatni akarod a labadat. Megoldas a napi 4-5 zuhany, aminek a vegen 5 percig a hideg vizet folyatod a gattajekra. Ne a hugycso teruletre, mert attol csak felfazol, amire ugye, nincs szukseg
ha megis borogatas:
kerhetsz jeget - ezt egy steril kesztyube toltve adjak - jopofa
talka, viz - erdemes beletenni koromvirag es/vagy levendula olajat. ha 1agyas szobaban vagy erdemes a levendulat parologtatni (pzs es racsoppenteni 2-3 cseppet.. orakig erzed), mert az fertotlenit. ha melletted van a gyerek akkor csak nagyon keves ideig legyen kint a pzs. neki meg eros lehet az illat.
A derekadon mindig legyen vmi, mert nem erzed, de nagyon konnyu megfazni.
Pl. spagettipantos top, lehuzva mell ala.
Elso kakilas: dupholac szirup – nem okoz hasmenest, csak lagyit. Legtobb korhazban adnak. Hatoanyagai: glukoz, fruktoz es egyeb cukrok.
Elso par napban kell a tena, de sajnos annyira vastag, h nagyon tud nyomni. Erdemes 3-4 nap utan atterni vmi vekonyabbra (always ultra night)
Reparon kenocs az aranyerre csodakat tesz!
A szules utani aranyer allitolag visszamegy magatol. Na errol majd par het mulva nyiltakozom, de igy legyen!! (2005. 11. 29.) igazolom - lassan mulik, de meg van (12.19)
A szules utan ~10 nappal faj a hugycso. Ez normalis. Majd elmulik.
meg terhesen! hasznaljatok ki az idot es aludjatok ejjel!!! utana nem nagyon lesz modotokban

)
ne fazzatok meg amig ennyire pici a gyerek - irto nehez az ejszakai fekve szopiztatas kozben felkezzel orrot fujni ugy, h ne tiszta erobol fujjal, mert akkor meg a gatsebed akar kiszakadni
vigyazzatok az elso hetekben a kadbol kiszallasnal: en elso itthoni nap kicsit megcsusztam es reflexbol a belso combizmommal akartam stabilizalni magamat. na az ilyenkor nincs!!

szepen ra kell tehenkedni a mosogepre/akarmire... "csak kecsesen" felkialltassal!!
ha tekergozik a gyerek, majd nagy nehezen szarik EGYET: VARD MEG A KOVETKEZOT!!!!

es csak utana tedd tisztaba
cicaful kiegeszitese: es az az utanit is!
nekem az 5. het elejen kezdett elmulni a verzes es lett helyette folyas. ez is meg normalis. es ne lepodj meg: igen, van egy szaga...

az is normalis. meg nem tudom meddig fog tartani, de elvileg mar nem sokaig
ne lepodj meg ha hohullamaid lesznek. foleg szoptatas kozben.
szoptatas: figyelj oda, h ne hagyd az elejen nyammogni a cicin, mert kisebesedik - ez a hivatalos allaspont (is). a gyerek persze nyammog, mert ha kiszeded a szajabol visit, tehat visszaadod neki... es igen kisebesedik. megoldasok nalam: avent krem - nem kell lemosni, kenyelmesebb igy. elso ket hetben bimbovedo. a gyereknek tokmind1, nekem viszont rendbehozta a mellemet. es nem jo ha vert nyel a gyerek. (koszi Allianak a tanacsert!

). ja, es nem a legszuperebb avent valt be, hanem a legmuanyagerzesubb, legnagyobb borzalom ami a patikaban kaphato volt.... most 1 honap elteltevel meg mindig fajnak a cicijeim ha Csucsok nem log rajtam. furcsa modon, ha szopik nem faj az elso par szivas utan..... ilyenkor erdemes vagy melltartoban lenni, vagy szuk felsoben, ami nem dorzsoli.
tapszer. mostansag mindenki a szoptass ezerrel hive. en is. de van, h nincs eleg tej (foleg az elejen es a novekedesi utemeknel). semmi baja nem lesz a babanak ha napi 1x hypoallergen tapszert kap. viszont nem borzolja az idegeidet a visitassal es nem szakad meg a szived

szoval nem vagy rossz anya ha megis kap kiegeszitest a pici
+1 altalanos tanacs: ne felejtsd el a humorerzekedet. nagyon hasznos, ha kicsit kicsavarod a latoszoged es kineveted magad

persze holtfaradtan, ehesen, pisilni kell allapotban ez nem konnyu
+2: mindenhol lehet kerni fenekbe fajdalomcsill. szurit amig bent vagy, napi 3x (algopyrin). fenekbe gyorsan hat, de mindig megprobalnak a tablettara rabeszelni (en a beleim miatt nem ehetem). ami erdekes: nekem meg most 1 honap mulva is faj a szurik helyen a csipom (mondjuk en meg a hazajovetel napjan is kaptam 3 szurit.... de en extra eset voltam

)
+3: es a kedvencem!

felszivodo zsinorral varrnak. nemely dokik hazaengedes elott minden 2. varratot kiszedik. nekem is. nagyon feltem tole, de kibirhato, es messze nem faj annyira mint hinned. szerintem jo. VISZONT: ugy a 2. - 3. heten ket! zsinor is tavozott belolem, oszinte meglepodesemre. ez normalis. ha csak a veget latod, nem szabad meghuzni, meg kell varni amig teljesen kijon ....
Erzelmi oldal
Elorebocsatom, h alapvetoen ez nagyon egyedi… megis van par dolog ami ugy tunik altalanosabb…
szules utani hormoningadozas – na igen, ranezel a babara (vagy csak egy szelet kenyerre

) es sirva fakadsz. Ez normalis. Hagyd magadi lyenkor pityeregni lelkiismeret furdalas nelkul
szules utani depresszio – elso par hetben jelentkezik vmikor. Mar elore erdemes magadnak listat keszitened, h jo anya vagy, van eleg tejed, es igen – tenyleg szereted a gyerekedet. Par nap alatt elmulik, de jo ha van bno akit felhivhatsz az epp aktualis hulyesegeiddel – segit..
jo ha paroddal, szulokkel elore kozlod, h kicsit hulye leszel szules utan a hormonoktol es legyenek elnezok. Miota hazajottunk 2x akartam valni es megszamlalhatatlanul sokszor ontott el szeretethullam a parom irant. Szegenyke hullamvasutnak eli meg….. de igy az elso honap vegere kezd hatarozottan javulni a helyzet ugyhogy van remeny……
ami nekem extra (talan mas is fog vele talalkozni…)
az osszes konyv, mgazin a szules utani erzeseidet a gyerek irant vmi rozsaszin imadatnak irja le, ahol azonnal szereted a gyerekedet es azonnal egy hullamhosszon vagytok…..
igen es nem. Elso napon a felelossegtudat leteritett rendesen, aztan ellazultam hamar…
en a mai napig nem erzem a fennkolt rozsaszinseget. Viszont azt igen, h a gyerekem a legfontosabb es elmondhatatlanul szeretem.
Es furcsa modon az az erzesem van, mintha mindig is 3ban lettunk volna. Olyan termeszetesseggel illeszkedett be Mirko a csaladi eletbe. De rozssaszinseg meg mindig sehol.
Teljesen normalis, h az igazan mely szeretet csak napok/hetek multaval alakul ki, ettol meg mindenki tok jo anya!!!
A hullamhosszrol meg csak annyit, h ennek is ki kell alakulnia… nem tudod automatikusan megkulonboztetni a sirasat, nem ebredsz 5 perccel hamarabb mint o ehes lesz, stb…. Most 1 honap multan kezdenek ezek a kepessegeim kifejlodni, de meg van hova javulni
termeszet anyank jol muxik:
1. a szules elmenye erzelmi szinten tenyleg halvanyodik (ez az en esetemben nagyon jo!

)
2. a sajat magaddal kapcsolatos erzeseid (legabbis nalam) lassan jonnek eloterbe. az elso honap a fajdalomrol es a csodarol szol es a mindennapi nehezsegekrol - mit egyel ha ferj elfelejt kenyeret hozni? most nem tudsz elugrani a boltba es senki mas nincs a kozelben aki lemehetne

en most kezdek megint kicsit magammal foglalkozni. idot szakitottam a hajmosasra!!!

(nem csak lohalalaban, hanem rendesen) es konstataltam, h hazajovetel ota hiztam .... valamint eszrevettem, h a hasamaon a borom felvette eredeti formajat, rugalmassagat

na mostantol lehet fogyni anelkul, h sharpei kutyakent neznek ki

)
nehez szules eseten esekre szamithatsz szules utan kozvetlenul (konnyu szulesnel nem tudom mik vannak

) - es lehet, h bizonyos dolgok csak a szt. imrere jellemzoek, nem tudom.
amig a baboca ki nem jon, nem igazan tudsz magadrol, csak a fajdalom es te letezel. utana lesz belole "csalad". es mikozben te epp konnyekig meghatodva csodalod a gyerekedet elkezdenek ott alul matatni.
rosszabb esetben maradnak bent darabkak amik csak kurettel jonnek ki

nem kellemes, de nem is veszes - inkabb zavaro....
varrogatas kozben/utan kapsz a fenekedbe dugva osszetort oxitocin tablettat - na ez igazi ujdonsag volt

kell, gyorsabban huzodik ossze a mehed, mert a kozelben szivodik fel.
ha meg a szuloszoban tartanak 1 ejszakara:
na igen, pisilni kell.. ha nem megy 2 oran belul kateterrel rasegitenek. azt hittem meghalok mikor meghallottam .. de maga a procedura nem veszes, inkabb kicsit csip, mint faj.
na igen, kesobb is kell pisilni. ne lepodj meg ha egyszer csak erzed, h... ez normalis es a szuleszno segit. nekem 3x kellett agynemut cserelni mire eljutottam oda, h elotte! tudjak par perccel szolni. es nem megalazo, hanem termeszetes folyamat, nem szabad szegyenkezni. mar itt jusson eszedbe, h neked van humorerzeked
keszulj fel - 2 oraig lehet veled szules utan a parod es a gyerek. x
ora intenziv munka es porges utan hirtelen egyedul leszel... en pl.
ekkor kuldtem szet az sms-eket, mert porogtem meg mint az atomora

)
Allia tanácsai
gátvarrással ülni félig felfújt úszógumin lehet
Caitlin kiegészítése: ha nincs uszogumi (pl telen probalj meg szerezni

) egy nagyon nagy furdolepedot hosszaban hajts 4be, majd sodord meg eees tekerd karikaba. legabb olyan jo

bar az uszogumi biztos kevesebb macera.......
kórházban nem javasolt semmilyen melltartó viselete, mert elszoríthatja a tejcsatornákat, majd ha már belövellt a tej, akkor már lehet hordani
magától nem idnul el a tej, tenni kell érte: langyos vizes masszírozás tusoláskor, szabadkézi masszázs szárazon (óvatosan, körkörösen) gyakran (kórházi védőnő vagy csecsemős nővér tud segíteni, de kérni kell), sok folyadék bevitele (a tej megindulása nem azonnal, hanem 4-5 napon belül várható)
tejképződést serkentő teákra, homeós bogyókra ilyenkor még nincs szükség, majd 1-2 hét múlva már lehet használni
tej attól lesz, ha beindul a tejleadó reflex, amire a legjobb hatással a gyerek szívása van. Ha kimarad egy szopi, nincs inger, nincs reflex, a szervezet úgy veszi, hogy nincs szükség olyan sokra, így csökkenti a termelést kvázi. Szoptatás közben oxitocin termelődik, ami az elején a méh összehúzódása miatt fontos. Valóban egy anyatej kiváltása tápszerre nem a világvége, de lehetőleg törekedjünk a teljes anyatejes ellátásra. SOkkal kénylemesebb, mint a tápszerrel vacakolni, tapasztalatból mondom. Viszont a legeslegfontosabb, hogy jóllakott, nyugodt, kiegyensúlyozott kölyköűünk legyen.

Akár anyatejjel, akár tápszerrel.
a gyerek tisztába tételének megmutatása sem mindenhol alap, kérj tanácsot a nővérektől, ugyanígy a köldökcsonk ápolásra vonatkozólag is (a krém a fenekére, a hintőpor a köldökére való)
amikor a gyerek alszik, aludj te is, ha tudsz
kényelmes bugyi, ami azért tartja is a betétet
Tena betét csak az első pár napban kell, utána igény szerint valami éjszakai betét - tampon tilos az egész gyermekágyi folyás ideje alatt
gátsebre árnikás homeopátiás szerek, jegelés (takarót tartsd magadon), hipermangános öblítés
keresd meg a létező legpuihább wc papírt (kamillás a legjobb)
a szoptatást meg kell tanulnia anyának, gyereknek egyaránt: eleinte 20-40 percenként 5 percre vedd mellre, de a kórházi tartózkodás alatt ez ne haladja meg a 15 percet (fokozatosan emelni a szopizási időt)
ha nem tudod lecuppantani magadról a gyereket és már nem eszik, csak cumizik, akkor a kisujjadat óvatosan dugd be a szája sárkánál, így levegő kerül a vákum rendszerbe, és lejön a gyerek

ne hagyd, hogy kiáztassa a cicit, mert könnyne kisebesedhet
szoptatási sebek elkerülésére javasolt a garmastan kenőcs (patika, leírás a dobozban), kisebesedett mellre a patikai bimbóvédő (sterilizálva)
gyermek tisztába tételekor célszerű a kezed ügyében tartani egy törülközőt, ugyanis ha hideg éri a pocakot, akkor gyakran jön a pisilési inger, és így azt rá lehet gyorsan borítani
Caitlin kiegészítése: a torolkozot NE a pelenkazo es kisagy kerete koze rakd, mert mire kiszeded a gyerek mar reg befejezte a pisilest
+1 kiegeszites: a "radobni" szot nem kell feletlenul szo szerint erteni, mert ugy jarhatsz mint en: radobtam az egesz gyerekre, amint o eppen felhuzta a labait --> ergo: kis sator kepzodott a gyereken a torolkozobol es ugyanugy nyakon/arcon/rucin hugyozta magat. apja meg allt a pelenkazo mellett es rohogott a hulyesegemen......
akármilyen hiper szuper pelenkából képes kipasszírozódni/kifolyni a kaka
ha elmentek otthonról, teljes ruházatot vigyél magaddal a gyereknek, néha szükséges a két váltás
magadnak mindig legyen kéznél innivaló a szoptatás ideje alatt, ha elmész (akár sétálni a kölyökkel), vigyél magaddal, 5 percenként igyál
fogadd el a segítséget, de ne a gyerek körül akarjanak, hanem a háztartásban, a gyerek a te dolgod
próbáld meg a cumit, nem is olyan rossz, ha a gyerek is elfogadja
cumisüveget ne forszírozd, ha van türelmed, inkább kiskanál, pohár, ha muszáj az anyatej mellé adni valamit - nekem nem volt
cumisüveg cumikból van többféle - tejes, teás (vizes), főzelékes... márkánként különböző jelöléssel, figyelj oda, mit veszel, vagy apa mit vesz
pelenkából sem elég apának azt mondani, hogy hozzon, pontosan meg kell határozni a márkát, típust, és a csomag színét is lehetőleg
újszülött pelenkából nem érdemes jumbó csomagot venni, nem biztos, hogy elhasználja mind
a popsitörlő kendővel mindent le lehet törölni a gyerekről, akár ovis korban is kiváló papírszalvéta helyett (hidratálja egyúttal a bőrét)
Tasha tanácsai:
Gyengébb idegzetuek ugorjanak
Pisilodnek semmi baja nem lesz

csaszisokat katéterezik talán 1 napig, sima szulésnél nincs semmi, max a félelem eleinte, de ha wc-zés közben folyatsz valamit magadra (van aki visz a kórházba olyan sportkupakos palackot és azzal ugyeskedik) akkor nincs gáz. Nagydolognál is a félelem játszik, de muszáj, aszaltszilva, v van a muffin recept a hasznos oldalon, v gyógyszer segít.
Huvely rendbejön, a gátseb van akinek fáj (sztem a felszívódó varrat rosszabb ilyen szempontból) más meg sem érzi pár nap után. Szex 6 hét után és nyugi, totál rendbe lehet jönni

) nem pont az elso szerelmeskedésnél, de utána abszolut. Csaszinál nem tudom, ott a seb fájhat gondolom, az alsó fertállyal "csak" a szokásos vérzés van.
Cicik: nem a szoptatás tesz be nekik általában, hanem a terhesség maga, de ez is egyéni.
Az elso napokban elég jó kis méhösszehuzódások vannak még, foleg szoptatás közben, ha nagyon brutál, kérj fájdalomcsillapítót. Nekem volt szervvándorlásos érzésem is, másznak vissza a dolgok a helyukre, ahogy lesz nekik hely (nem, nem másik baba mozog a hasadban

)) habár kicsit olyan érzés) A medencecsont is fájhat, ahogy szintén rendezodik vissza.
Az tény, az elso 6-8 hét a túlélésrol szól, de utána egyre jobb lesz, ez tutibiztos, erre kell akkor gondolni kialvatlanul, zsibbadtan, kócosan.
Kismica tanácsai:
Most, hogy olvasgatom Cait-et, eszembe jutott néhány dolog, amit nagyon furcsállottam a hugommal kapcsolatban. Köztünk 18 év van, így még emlékszem anyukám dolgaira is, bár ő ilyen témákban szájzárat kap.
Szóval amik nekem furcsák voltak:
születés után egy kisbaba nem az a rózsás szépség, ráncos, nyúzott és sokkal kisebb, mint amire a pocak alapján gondoltam
spec. a testvéri szeretet végképp nem rögtön tör a felszínre
az első kakák zöld színűek
az első fürdetéseknék tovább tart a le- és felöltöztetés, mint maga az aktus, mert (legalább is a hugicám) nagyon utálta. Az élvezetes pancsolás 2-3 hónapos korában indul...
sokat alszik összességében, de darabonként kevesebbet, mint azt egy egészséges, álmos felnőtt szeretné
nagyon hajlékony és tényleg nem nőtt be a "feje lágya"
a körömvágástól nincs nagyobb horror, mert a körme is lágy
nagyon nem érdekli, ami körülötte van (mese, kép, játék) max. az arcok
Anyukám hazajövetelük első percétől nem volt szívbajos: aznap már én fürdettem (a fentiek miatt volt egy élmény, de mindketten túléltük), pelenkázás, később tápszerezés, körömvágás megvolt. De a szülésről csak annyit lehetett belőle kihúzni, hogy elfelejtette, hogy tényleg nagyon fáj...
Szóval gyakorlati tapasztalatnak jó volt szegény hugica, mindene rendben máig, túlélte. Viszont anno velünk élt mamám: ő főzőtt, én mostam, vasaltam, takarítottam, míg most nekem "csak" a férjem lesz, ezért tartok az első hetektől. Egyrészt kialvatlanul saját megítélésem szerint is egy hárpia vagyok, másrészt elég hiú vagyok. Nem arra, hogy ne legyen csíkom és hetykén álljanak a cickóim, de van egy énképem, aminek ha nem felelek meg külsőleg, kissé zokon veszem... No de a férjem szerint szebb és kedvesebb vagyok mint valaha (ja, mivel gyáva vagyok a hajfestéshez: látszik minden ősz hajszálam, himbálózva járok és egy pisilőgép lettem, a kajáért ölni tudnék, képes vagyok bőgni, ha csak elképzelem, hogy rosszul szól hozzám és magam is kinevetem magamat jobb napjaimon 1-1 hiszti után), remélem nem javul sokat a látása febr-márciusban

))
Zsuzsahd tanácsai:
Has: en este szultem, masnap reggeltol minden nap jott a gyogytornasz es levezenyelt egy sor hasizomgyakorlatot + intimtornat. Azt mondta, hogy ezek a meh osszehuzodasat is segitik es napkozben is illett vegezni parszor. Es mire hazamentunk, has sehol. Aztan a 6. hettol ajanlott volt jarni szules utani tornara, nekem az is bejott. Lehet persze, hogy alkati mazli is besegitett, de teny, hogy nehany nap kihagyast en meglattam/megereztem magamon, ugyhogy megiscsak lehet szerepe a gyakorlatoknak. A bor a hasamon persze azota is lazabb egy kicsit, de - ugyszinten kerdesedre valaszolva - nem is igazan aggaszt. Ha neha eszembe jut, bekenem testapoloval.
Ja, es azt mondtak a tornan, hogy a 6. honapig erdemes az ilyen problemakat "kezelni", ha addig nem, utana mar kisebb az esely, hogy visszaall barmi, ugyhogy fel evesnel idosebb babas mamakat nem is fogadtak.
Osszeirtam nehany gyakorlatot, amit a szules utan csinaltunk a korhazban a gyogytornasznovel. Allitolag egyreszt a meh osszehuzodasat, masreszt a has- es gatizmok tonusanak visszaallitasat segitik elo. (Termeszetesen csak normal szules utan levo nokkel csinaltattak ezeket.)
Amire meg felhivta a figyelmunket: hanyattfekvesbol direkt felulni meg egy jo ideig nem szabad. Oldalt kell fordulni, es ugy.
A gyakorlatok:
1. Haton fekves, terd felhuzva, talp a talajon (= agyon

). Has behuz, medence billentes (a hat lent marad, csak a derektol lefele levo resz emelkedik fel), majd vissza. Ezt megismetelni nehanyszor.
2. Ugyanez, csak a kez kozben az atellenes terd fele nyul. (Ennek a gyakorlatnak a reszleteire nem mernek megeskudni. Azt hiszem, felvaltva megy a ket oldal... Egy biztos: felulni, felsotestet emelgetni nem kell!)
3. Oldalfekves, kb. derekszogben (vagy annal kicsit jobban) felhuzott terdekkel. "Also" kar a fej alatt, "felso" a test elott (kb. mellmagassagban) okolbe szoritva a padlon. Has behuz, medencebillentes, kozben a "felso" kar a padlot nyomja (mintha el akarnam magam nyomni a talajtol), majd minden ellazul. Ismetelni, majd masik oldalra fekve ugyanez.
4. Hason fekves, esetleg has alatt kisparnaval. A vallak egy kicsit elemelkednek a talajtol es a kezekkel a terdek iranyaba nyulva, felvaltva egyik-masik oldalra hajlongas.
5. Intimtorna: haton fekve, felhuzott terdekkel, talajon nyugvo talppal a huvely/gat izomzatat nem tul gyors utemben megfesziteni es elernyeszteni. (Nem tudom, mi a helyzet, ha van gatmetszes. A szobatarsamnak volt, 3 nappal szules utan mar o is csinalta, elotte nem tudom, mert akkor koltoztem be.)
Ezeket napkozben es hazamenetel utan is ajanlotta vegezni (azt mondta, padlon hatekonyabb, mint agyon). Ezen kivul meg egyet: kisparnaval a has alatt hason fekudni. Lehet, hogy tobb is volt, ennyit sikerult az emlekezetembol osszehalaszni. Ezek az elso hetekre voltak, 6 het utan aztan johettek eroteljesebb gyakorlatok.
De ahogy mondom, ezeket csak ugy osszekapirgaltam az emlekezetem melyerol. " ABSOLUTELY NO WARRANTY"