Sziasztok!
Örülök, hogy többnyire "lejött", hogy se megítélni, se megszólni nem akarok senkit...
Persze, tényleg benne van a pakliban, hogy azért van különbség a babákban érettség szempontjából is. Ezért is írtam pl. a kanál dolgot, mert a viselkedés (kilöki a nyelvével vagy elfogadja) az utal idegrendszeri fejlődési szintre... van, aki 5 hónaposan eléri, van, aki később.
Erpé
Nincs nekem rossz véleményem a tápszerezésről sem.. mert a maga helyén, módján bizony meg van a szerepe. Ahogy írtam: éhezni egy baba sem éhezhet. (Az másik kérdés, hogy sokan rossz szoptatási tanácsok miatt jutnak el oda, hogy tápszert kelljen adni... de ez sem az anya hibája, hanem a tájékoztatásé.)
A magam példájából tudom, hogy ha akkor nem az a gyerekorvosunk van, aki, akkor bizony nem valószínű, hogy sikerül a csak szoptatás, és a körzetes védőnő bizony ajánlgatta az almalét 4 hós kortól, hogy szokja... bár hozzá tette, hogy akihez járok doki, neki más a véleménye, ha gondolom, hallgassak inkább rá...
Na meg én olyan típus vagyok, aki nem elégszik meg azzal, hogy megmondják, mit csináljak, hanem érdekel, hogy miért

Szerencsére a dokitól tényleg értelmes válaszokat is kaptam. (Azokat nem tartom annak, hogy "csak", meg "nincs már semmi tápértéke ilyenkor a tejnek", meg "mi is 4 hósan már kaptunk ezt-azt"... stb.)
Kukli
Paráztatni nem akarlak... Nem tudsz tenni semmit, ha elindul, elindul. Annyit tehetsz, hogy minden fázisnál kivárod, hogy magától csinálja, ezt Botinál megtetted. (Ebből a szempontból azért az ültetés kicsit necces, mert nemsokára már meg tudják tartani magukat nagyjából, ha felülteted, viszont tényleg érdemes kivárni, amíg magától felül - ez kb. úgy lesz, hogy feltolja magát 4kézláb, aztán majd kiül oldalra. Innentől üldögéljen, amíg akar

nagyon szélsőséges esetet majd inkább leírom priviben, hogy milyen következmény is lehet... bár az tényleg extrém eset volt...)
Botinál nem tehettél semmit

Mondjuk fontos az, hogy a 2 lábon járás
mellett mennyi ideig kúszott meg 4kézlábazott (ott is agyféltekék közti kapcsolat kialakulása a "következmény") Annyit tehetsz, hogy majd inkább ovi vége felé jobban figyelni kell Botit (jó ovónő ezt nézi, és ki tudja szűrni, ha gond van, főleg ha mondod, hogy gyors mozgásfejlődés volt. Ha nem elég képzett, akkor iskola érettség nézésekor érdemes elvinni nevelési tanácsadóba, ahol meg tudják mondani, van e teendő vagy nincs. Nagyon összetett, hogy milyen "következményei" lehetnek a túl gyors mozgásfejlődésnek. De 3 éveseknél ezt még nem érdemes nézni. Okos, ügyes, vidám...
... közben felébredt a krahács banda.. mennem kell...