A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2009 júliusi babavárók

Pagikáék illetve a sajtó kapcsán akartam még írni.
Van itt a Babaneten egy lány (ronmay talán még ismeri is). Ikreket vártak. Azt hiszem túl korán jöttek és azért kerültek az intenzívre. X nap után hirtelen elveszítették a kislányt. Viszont megtalálta őket a Magellán, hogy nyilatkozzon milyen amikor nem lehet együtt a mama a babával, napont csak kis időre láthatja, ölelhet magához.
Hát, menjenek a pics@ba...! :evil: :evil: :evil: :evil:

Kép
Kép
200907?

És még egy uccsó bejegyzés - egyelőre.

Tapasztaltabb anyukákat kérdek.
6-8 hónaposan Manó felfedezte, hogy fiú. Kicsi játszott a @-cal, aztán abba hagyta. Ez okés. Most viszont arra jött rá, hogy ha feltámaszkodik az ágy szélére (vagy rámászik a másikra :? ) és elkezdi billegetni a csipőjét, akkor az milyen jó.
Egyelőre nem zavaró mértékű a dolog. Nem ez a fő elfoglaltsága, nem megy a játék rovására. De hosszan is képes lenne űzni, azt meg nem szeretném, hogy ez rögzüljön benne. Itthon még elmegy, de idegen helyen necces illetve nem szeretném, ha elalvás előtt rászokna, különben nem fog tudni másképp elaludni.
Megkérem, hogy hagyja abba, de nem szólok rá, hogy pfúj, nem szabad, mit csinálsz és hasonlók. Inkább megpróbálom elterelni a figyelmét a kedvenc játékával, megkérem, hogy segítsen és hasonlók.
Tudom, hogy ez hozzá tartozik az egészséges szexuális életű felnőtté való váláshoz, hiszen -mint annyi minden- ez is a gyerekkori élményekből táplálkozik. Szóval, nem szeretném elrontani azzal, hogy szégyenérzetet vagy bűntudatot keltek benne, viszont szeretném bizonyos keretek között tartani a dolgot.
Ti hogy csináltátok?

Kép
Kép
200907?

Egyéb -nekem jó 8) - hírek:
1. Túl vagyok a gyerekágyas problémákon. 8) 8) 8) 8) :D :D
2. Huginak leesett a köldökcsonkja :D (Az érdekes csak az, hogy a közepe még nem "halt el", hanem olyan áttetsző maradt, mint amilyen valójában maga a zsinór. De fokozatosan tűnik el az is. :shock: )

Kép
Kép
200907?

Bond, ennyi, terel el a figyelmét!
Én minden szereplésen égek velük, mert mindkettő OTT matat zavarában. Lányoknál gyakoribb a mozgásos élvezkedés - úgy tudom.

Még egyben, úgy tűnik, ma sem szülök. Kellemes hétvégét!

Éva

KépKépKép
agmano

Hazaszöktem tegnap este a kórházból,ahol szerda óta vagyok,várják vissza az én dokimat,hétfőn már lesz,így én leszek az első császáros hétfőn,13-án! :shock: Ez az utolsó dátum!!!!!!! :wink: Lotti súlya 3900-4400 körül van,óriásinak várják...Kiváncsi vagyok.
Gratulálok Orsinak,Hendegabinak,Kispiskótának,és még folytatom a visszaolvasást,a 330-on járok...
Vendég

Sziasztok! 8)

Háááááát, sajna, nekem senki nem mondta, hogy vinni kell a kicsit ilyen kötelező uh-os vizsgálatokra. :shock: :roll: De majd akkor megkérdezem a gyerekdokit!

iringó: de Dorkánál nem az a probléma, hogy szélgörcsei vannak, hanem az, hogy nincs széklete....ma délután 3kor már két napja lesz, hogy nincs kakis pelus :cry: :cry: igaz jól alszik, gondolom nincs fájdalma, de engem meg már idegesít, igaz két napja teletett két pelust, na de ilyen piciknél minden nap kellene, akár többször is, szóval ha nem lesz délutánig, akkor hőmérő, vagy nem is tudom mitévő legyek!! :cry:
Úgyhogy most emiatt el vagyok keseredve!
Apa meg melózik, majd délután jön, most kettecskén vagyunk.

f.nikici

Lidikénak,Lorcának,Gumilánynak is gratulálok! :D
Vendég

f.nikici! :)

Ha a kicsi pociját nem bántja, nem fáj miatta, akkor nem baj. Ez egyénenként változó!
(Egyébként meg, ha mégis anyira aggódsz, akkor fogj egy szappant, faragj belőle egy kúpnyit és dugd a popsijába. És marhára légy résen, mert nagyon hamar meglesz ez eredmény, csak győzd felfogni a pelusba! :wink: Nyugodtan próbáld ki, TUTI működik és semmibaja nem lesz tőle a picinek. :wink: )
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára 200907? 2009.07.11 18:34-kor.

Kép
Kép
200907?

Csak gyrosban, mert Bodzit már reggel óta nem tudom letenni 2 percnél hosszab időre:

Hattalmas gratuláció a két új kispasink érkezéséhez:
Dani és Boti!
Üdv a kinti világban!

Bond!
Bocsi a férjem nevében is. Azt mondja, már a villamoson jutott eszében, hogy milyen bunkó is volt, hogy nem nézte meg Csillát, de csak ott kapcsolt, hogy ha egy topikba írogatunk, akkor valszeg neked is most született a kisasszony :oops:

Gyógyszertárban a 40x60cm-es Tena alátét (pelenkázáshoz) darabja 50ft, szemben a DM-es alátéttel, ami pont a duplája.

Lilisgabi!
Ti még akkor egyben. Drukk hétfőre, gondolom már nagyon várod a találkozást.

Nokedli témában én is béndzsa vagyok. Bezzeg az anyósom. Pillanatok alatt összedobja és még finom is, guszta is.

Mennem kell...

Kép
Kép
Kép
szonibaba

szonibaba! :)

Apa csak ne szégyellje magát, gondolom nem volt ideje, hogy haza kísérjen. Csilla ugyanis itthon volt. Manót vittem magammal. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kép
Kép
200907?

Sziasztok!

Elég kalandos tegnap esténk volt, igyekszem rövid lenni :D :
7 óra körül elindultunk anyuhoz a kórházba a CTG-ért, amit itthonra kaptunk. Nekem ekkor már órák óta gyakran keményedett a pocakom, de mint tudjuk ez esős időben nálam már menetrendszerű, szóval nem is foglalkoztam vele. Aztán a kocsiban feltűnt (mert szem előtt van az óra), hogy stabilan 5 percenként vannak összehúzódásaim. Nem sokkal később (úgy 4-5 fájás) 3 percesekre váltottunk :shock: . A Ricsinek ezt már halkan meg mertem jegyezni, hogy eddig még sose jutottunk el, ha nem úton lennénk, most elindulnék a kórházba... :roll: .
Beértünk anyuhoz, nemsokára feltettünk egy CTG-t, és beigazolódott: 3 percenként fájásaim voltak, de olyan erősségüek, hogy a skálára már nem tudta berajzolni a gép, de mérte (125 körüli volt a legnagyobb). Ezt amúgy én baromira furcsálltam, mert oké, hogy nem volt kellemes, de gondoltam, a 3 perceseknél már szaggatnom kéne a tapétát (főleg, hogy ilyen erősek), de én kedélyesen beszélgettem anyuékkal :shock: . Aztán anyu keresett egy nődokit, hogy kukkantson rá. A doki azt mondta maradjak a gépen még, de simán lehet, hogy szülünk, mert jó erősek a fájások, és rendszeresek :D !
Közben bejött egy cigány csaj, meg az anyukája, mert sűrű fájásai voltak. Ugyan ő sem ugrált fel a székből fájdalmában, de úgy 1-2 percenként eléggé betorzult a feje, és láttam, hogy na, neki tényleg fáj már. Erre mondja, hogy az ő CTG-je tuti sz@r, mert alig mutat fájásokat, pedig neki már nagggyon fáj! Ricsi rá is nézett a papírjára, tényleg minimális amplitúdói voltak. Kb. negyed óra múlva jött egy szülésznő, levette a csajról a gépet, megnézte a papírját, és közölte vele, hogy hát ezek aztán nem fájások, majd odahozta hozzám, és megmutatta neki a CTG-met, hogy na, ezek a fájások :shock: :lol: :lol: !
Összesen egy órát CTG-ztek, végig maradt a 3 perc, a bébi közben hol bealudt, hol felkelt, de végig jól reagált, szívhang perfekt. Végül megvizsgált egy dokinő, és mondta, hogy a külsö méhszáj enyhén felpuhulva, de nincs rövidülés, és a belső is zárt, szóval ebből lehet holnap is baba, meg a jövő héten is, jöjjünk nyugodtan haza :? ! Üljek forró vízbe, és igyak alkoholt, meg aludjak amennyit tudok, mert azért lassan itt az idő... Ennek örömére még késő este elmentünk a barátainkkal vacsizni egyet, aztán meg végigszunyáltam az éjszakát, bár többször felkeltem az erősebb összehúzódásokra, de egyelőre nem ultra gáz.

Viszont tettem néhány megállapítást az eset kapcsán:
- Nem csak bebeszélem magamnak, hanem tényleg gyakran vannak szabályos fájásaim (már cikinek éreztem itt is mondani, mert nem akartam, hogy azt higgyétek, csak "farkast kiálltok" állandóan :roll: )
- Valószínüleg tényleg elég jól bírom a fájdalmat.:D
- Valószínüleg a romák tényleg nagyon nem bírják a fájdalmat.
:twisted:
- Csak akkor indulunl el a kórházba, ha már folyik a magzatvíz, vagy kaparom a falat, vagy jön a gyerek :lol: !

És a bennem felmerülő kérdések:
- Mi a francért vannak ilyen erős jóslóim?
- Ha annyira erős, miért nem olyan fájdalmas? (persze, juhuuu, csak furcsa)
- Ha annyira erős, miért nem nyílik a méhszáj?
- Lehet ebből bármire is következtetni, ami szülést illeti?

Ha valakinek van vmire válasza, megköszönném :wink: !

És akkor visszaolvasok...

KépKép

KépKép
kicsidodi

Röviden a válasz: ilyen alkat vagy. :wink: 8) 8) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
Kép
200907?

Nikici!

Hát sajnos nem jött be az álmod, de reméljük hamarosan :wink: ! Amúgy külön megtiszteltetés, hogy velem álmodtál 8) :lol: :lol:

Nokedli: Kivitelezhetetlen :evil: ! Bár még sose próbáltam :oops: , de nem tudom magamról elképzelni, hogy képes legyek olyan tempóban szaggatni, hogy az eleje ne főjön szét, a vége meg ne maradjon nyers :? ! Szóval pörkölthöz krumpli van, vagy nokedli anyunál v. anyósnál 8) :lol: :lol: .

Ági!

Nem mondott limitet a pasi, de nem is kívánom túlzásba vinni a dolgot :wink: ! Főleg, mert nem is ír ki semmit, csak a szívdobogást hallod, de hogy mennyi a pulzus, vagy milyen erős a fájás, azt csak a dokinak küldi el, szóval én nem sokat tudok meg belőle :? . De arra nagyon jó, hogy ne kelljen bekocsikáznunk állandóan :wink:

KépKép

KépKép
kicsidodi

...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára boo 2011.03.16 22:36-kor.

KépKép

KépKép
boo

kicsidodi! :)

Elfelejtettem mondani: én is megkérdeztem, hogy a fájásokat illetően mi a maximális érték. Azt mondták nincs, de 127-nél többet nem jelez. S valóban. :shock: :?:
Volt, hogy már 100-nál elkezdtem mélyeket lélegezni, de olyan is volt, hogy csak néztem amikor kiírta a 127-eket és nem éreztem, hogy fájna. (Mégsem haladtam semmit a 3 perces, rendszeres fájásaimmal :? :? :( :( )
Közben dumáltunk, nevetgéltünk Apával, telefonáltam, szóval köszönöm, jól elvoltam. :oops: :oops: :oops: :oops:
Amúgy, minden a fejben dől el. Sokat segít a mély levegő vétel és a lassú kifújása illetve az, hogy nem félsz a fájdalomtól. Én mindig ilyen morbid dolgokhoz viszonyítok, hogy még mindig jobb, mintha a körmömet tépdesnék vagy kezem-lábam vágnák. :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

(U.i.: nekünk bármit megírhatsz :wink: )

boo! :)

Elírtad korábban, vazzeg! :? :? :? :lol: :lol: :lol: :lol:

Nem akarok jópofizni, de próbáld meg onnan nézni a dolgokat, hogy az a lényeg, hogy mindenki ép és egészséges legyen. A többi probléma meg megoldható, kezelhető. :wink: (Azzal együtt Murphy most már tényleg kereshetne magának más játszótársat. :x :x :x :x :x :x )
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára 200907? 2009.07.11 11:52-kor.

Kép
Kép
200907?

...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára boo 2011.03.16 22:36-kor.

KépKép

KépKép
boo

...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára boo 2011.03.16 22:37-kor.

KépKép

KépKép
boo

...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára boo 2011.03.16 22:38-kor.

KépKép

KépKép
boo

Hátha ettől jobb kedved lesz egy kicsit:

- Mi a közös a Rózsaszín Párducban és a szamócában?
- Hát az, hogy a szamóca a földön terem, a rózsaszín párduc meg terem... terem... terem, terem, terem, tereeeeeeem,... terererem.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
Kép
200907?

...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára boo 2011.03.16 22:38-kor.

KépKép

KépKép
boo

Erről vartyogok:

[quote="boo"]
írta:
boo
...De ugyanez a barátnőm fényes nappal nekiment mellettem egy olyan zöld izé bolyának (na ez meg milyen jé??? :oops: )...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
Kép
200907?

Na lányok, a drágaságom teletett 4 pelust :shock: :D :D :D :D De nagyon megörültem neki, nem gondoltam volna soha, hogy az ember még a gyerek kakijának is ennyire tud örülni :lol: :lol: :lol: :lol:

Ennek örömére néhány kép:
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

boo: hihetetlen, hogy Veled mindig történik valami, és nem is akármi :twisted: :? :roll: :wink: Milyen mellszívót vettél?? Mi nagy bajban vagyunk vele, mindegyiknek egy nagy semmi a szívóereje...Avent kézi olyan mintha puszilgatná valaki, persze hogy semmi nem jön ki....Medela kézi is nagy kaka, igaz csak 1x próbáltam, mivel iszonyatos bűze van, hiába a többszöri kifőzés, fertőtlenítés, sterilizálás, stb...majd most elektromosat veszek, hátha...

Bond: szerencsére nem volt szükség szappanra :lol: :lol: :lol: Csak most meg nem sárga hanem zöld volt a kakija, és hígabb, mint szokott.

dodi:
az még hagyján, hogy Veled álmodtam, mikor felébredtem, nem tudtam eldönteni, hogy most ez igaz, vagy álmodtam :lol: úgyhogy jöttem gyorsan és beleolvastam a fórumba:lol: de úgy látom, hogy hamarosan valóság lesz :lol: drukkdrukkdrukk

Tgyás-t hétfőn már remélem el tudjuk intézni, mivel ott is variálnak :twisted: :twisted: :twisted: Az anyasági meg már meg is jött :D Elintéztük a keresztelőjét is, aug. 16án lesz!

Bocsi, ha sok voltam :oops:

f.nikici

Gratula a kaksihoz! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A zöld szín lehet tejserkentő teától. Nem tudom, hogy iszol-e. :roll: Normális.

Bocs, de jól rácuppantod a mellszívót a cicidre? :roll: :?: Fontos, hogy ne kerüljön alá levegő, mert akkor nem lesz vákuum és nem lesz szívóerő.

Anyasági segély: :D :D :D :D :D

boo! :)

Amúgy tied a "Legtutibb elírás" díja az "ahmeburgerrel". :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Azt hittem, hogy az a McDonald's arab megfelelőjének a húspogácsája. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
Kép
200907?

Sziasztok!

Hát még mindig nem szültem :twisted: :twisted: :twisted: , viszont köszönöm Boo, hogy gondoltál rám.

Este szokásos parázásom beindult az éjszakától és elég sokáig fent voltam, aztán éjfélkor páromat behívták dolgozni, de előtte még összevesztünk.Vagyis Ő majompofa volt,mert duzzogott, hogy be kell mennie én , meg zizi, hogy mi van ha pont akkor indul be a szülés.Erre Ő mondta , hogy hát mi lenne , hívsz egy taxit, aztán majd megyek , ha végeztem. Na ettől jól felb@szódott az agyam, mert olyan lazán mondta, mintha boltba mennék vásárolni.Úgyhogy miután elment jól kibőgtem magam és cseppet sem voltam álmos.
2 körül elaludtam, aztán fél6 körül ért haza én meg onnantól kezdve benyomtam a durcát. Szerintem igenis jogosan voltam pipa rá, mert most aztán tényleg maximálisan sok törődésre, szeretgetésre vágyom.

Aztán , hogy még jobb legyen a napom elmentünk ctg-re+szülésznős turkálásra.Állítólag szivárog a magzatvíz, amiből én kéne érezzem , hogy nedves a bugyim néha , de nem , NEM NEDVES és nem én vagyok a hülye. Jó szar volt megint a turkászás, aztán ctg ok és akkor odahívták hozzám az ügyeletes dokinénit, aki elmesélte milyen király hetem lesz jövő héten, ha addig nem indul be magától. Holnap még ctg+turka, hétfő reggel 7 batyuval megjelenni, mert elméletileg , de ez 99,9 % felraknak egy lufiszerű tágítóbiszbaszt, aztán másnapburokrepesztés, indítás. Hurrááááááááááááá!!!!! Közben megjegyezte, hogy bazi nagy a hasam, szerinte a manó is, eközben hárman néztek ííííígy :shock: :shock: :shock: :shock: .Aztán a szülésznőm mondta , hogy mindenképp megpróbáljuk spontán, de szerinte császár lesz , mert nagyon nagynak látja. Én meg ugye egy törp vagyok.

Hát mondanom sem kell, hogy mit csináltam amikor hazaértünk : BŐŐŐŐŐGTEM !!! Viszont már túl vagyok rajta, Apával is kibékültünk, de hihetetlen , hogy mennyire nem vagyunk egyformák mi nők és ők férfiak.Nem is értette, hogy mi bajom az éjszakai viselkedésével, azzal nyugtatgatott, hogy ééén vagyok feszült, mert állapotos vagyok. Ja vazzeg csak ezt nem kell fokozni lófaszjóska hozzáállással.

Amúgy meg Dodi : nekem is bazi erős fájásaim vannak a ctg szerint , ebből én annyit érzek, hogy bekeményedik a pocakom , mint a beton. Ez van most egyfolytában mióta hazajöttünk is.

Na ennyit rólunk.

Hurrááá, megint szépséges babaképek !!!! :D :D :D

Kép
ikoka7

Bond: nem iszom teát már, de bogyót szedek tejcsire, de ő most 2 napja iszik Mecsek teát a pocijára, lehet attól?! Mellszívót ráteszem jól, eleinte még jön is, de utána nem, nem szívja ki rendesen, kézzel még simán jön, amikor a gép már nem szívja ki :roll: vagy én lennék ennyire béna?! :roll:
na ennek örömére megyek is fejni :lol: :lol: :lol:

ikoka: Neked meg már szülni kellene, én már úgy várom, hogy túl legyél rajta és végre babázz :D :D Mindig olvasom, hogy mizu Veled, már én is azt hittem a szülőszobán dekkolsz, na de beindul nemsokára érzem :D :D :D részemről drukkdrukk

f.nikici

Lorca, Gumilany, óriási gratula!! :D

Nyuszi, nagyon szép pár vagytok! Hawai képeket én is én is!!! hadd irigykedjek egy kicsit, mi még a nászútig sem jutottunk el :roll: ..de reménykedem, h ami késik az nem múlik… :wink:

Boo, Te már nagyon a finishben vagy, vigyázz Magadra, nemcsak hogy fazekakat nem kéne emelgetni, de idegeskedned sem kellene! (De azért ez a nyomtató, meg az adóhiv. :twisted: :twisted: )
Nem akarlak ijesztgetni, de nálam a szülés előtti napon volt egy kiborulás családi „nézeteltérés”-ből adódóan..Apa sajnos nem volt itthon, h megvigasztaljon, v lehűtsön, így kb 2 órán keresztül rágtam magam a témán, majd borult a bili és egy órán keresztül bömböltem. Másnap mentem szülni. Lehet semmi köze nincs a szülés beindulásához…..csak annyit akarok mondani, h nem kéne kísérteni a dolgokat, próbálj meg megnyugodni, pihenni és hagyd, h anyukád segítsen és kiszolgáljon.

Sote szülőszoba: én is egy döbbenetesen picibe kerültem, de az is lehet, h mindegyik ennyire kicsi. Apa nem is tudott a fejemnél lenni, hanem kb a combomnál :shock: , de mondtam is neki, h inkább üljön, mint álljon, mert úgy kevesebbet lát. Miután megszületett Zalán Apa elkísérte, de csak engem előlről megkerülve tudott kimenni a szülőszobából. Rá is szóltam, h falnak fordulva mehet, nem akarom, h így kiterülve lásson. Szerencsémre, Ő sem volt kíváncsi…

Egyébként Apát valószínű beengedték volna korábban is a szülőszobába, de mivel a szülésznőm az utolsó pillanatban érkezett, dokim meg szabin volt, totál árva gyerek voltam, és a kutya se foglalkozott velem. Miután megvolt a betegfelvétel, az előkészítés, a pakkommal együtt már a kórházi hálóingben a betegfelvételi pultnál hagytak, mondván, h ott várakozzak, majd jön vki és bekísér egy szülőszobába. Na ott kb fél órát várakoztam..mókás volt vajúdani a számítógépasztalt támasztva..de túléltem.

Dodi, Te tényleg szerencsés csillagzat alatt születtél! :wink:

Sillia, nekem is van ilyen növényem, nagyon imádom, mert szép és elég igénytelen…na de ezzel a hajtással most újat mutattál.. :lol:

f.nikici, Dorkili nagyon tündéri!! 4 pelus?? :shock: Nem semmi..egyébként a kamillatea is szokott segíteni ilyen helyzetekben

A keresztelésről jutott eszembe: egyik barátnőm nemrég indította el webáruházát, ha vkit érdekel vannak szép kis keresztelőrucik http://www.kereszteles.hu/

Ezek a pici manók olyan édesek! Zalánom olyan helyes, álmában grimaszol: néha mosolyog, néha ijedt képet vág, van amikor hangosan kacag, kinyújtja a nyelvét, olyan tündéri!

Csibe, beírod a táblába, h 3330g, 52 cm és normál szülés? Köszönöm. :wink:

Akik már szültek: nekem olyan erős utófájásaim voltak(vannak), h megkérdőjelezem, ez normális-e?? A védőnő azt mondta, h többedik szülésnél mindig erősebb, na de ennyire??? Én Barnus után alig éreztem vmit, most meg néha alig bírtam az ágyból felkelni, olyan durván görcsölt a hasam…Gabi Te jutottál eszembe, h ha ez minden szülés után egyre erősebb, akkor szegénykém mit érezhetsz a negyedik szülés után??
o.heni

Boo!
Gratulálok a hónapfordulóhoz!! 8) 8) 8) 8)

Annyit emlegetitek a nokedlit, h ma azt fogok főzni. :twisted: :twisted: :twisted:

Dodi!
Nokedli titka. Beleszaggatsz egy adagot, megfő kiveszed szűrős kanállal vagy kisebb nyeles tésztaszűrővel. Majd beleszaggatsz a vízbe még egy adagot. Így nem fő szét. És persze amit kivettél a vízből arra egy kis zsiradékot kell tenni, hogy ne tapadjon össze. Hozzá kell tennem én nem nokedliszaggatóval csinálom, mert úgy szerintem nagyon apró a noki, én deszkáról szoktam szaggatni késsel.

Boo!
Valószínű én is kiakadtam volna ezen a nyomtatós témán. :?
Egyébként ha bárkinek bármilyen nyomtató vagy egyébb irodai gép (kivétel számítógép) problémája van akkor ajánlom apukámat. Ő a nyomtatók őrangyala! :D A Brother szakszervíznél van, de minden más faja nyomtatóval is "elbánik" És még patront is forgalmaznak!
tehát:
Somodi Tivadar 30/280-8129
Allin-technik service.
Mindenki nyugodtan hivatkozzon rám, Somodi Szilvia
És itt a reklám vége:D :lol: :lol: :lol: :lol:

Boo egyébként én is úgy vagyok vele, h nem kell engem folyamatosan kérdezgetni, meg jópofizni. Apa azért legyen ott, hogy támogasson de ne szóban. Fogja a kezem törölje a homlokom vagy mit tudom én, de ne nagyon szóljon. Amikor fáj valamim én akkor amúgy is eléggé agresszívan reagálok, ha valaki jópofizni akar velem.Ezt most ne úgy értsd h leverek neki két jobbost, hanem szóban vagyok agresszív.Ebből sok is a sértődés.

Nikici!
kakis pelus juhééééé!!! :wink: :wink: :wink:
Nagyon szépek a képek!!

Kép
szisz89

Attól is lehet zöld a kaksi. A tejet soha nem lehet teljesen kiszívni, mert folyamatosan termelődik. Nem hinném, hogy ennyire béna vagy, inkább arra gondolnék, hogy a végét jobban ki tudod fejni kézzel.

o.heni! :)

A SOTE I.-n mindegyik szülőszoba picike. De legalább kulturált és jól felszerelt.

Nálunk apa 4(!) órát dekkolt kint anélkül, hogy bármit is tudott volna rólam. Többször szóltam, még egy dokinak is, de annyira telt ház volt, hogy egész egyszerűen mindig akadt fontosabb dolguk. Végül SMS-t küldtem neki, hogy tudjon már valamit szerencsétlen. (Amíg ott voltam 12 óra alatt 6-8 baba született :shock: )
Végül úgy jutott be Apa, hogy az egyik szülésznő kiment a folyosóra, megkérdezte ki tartozik hozzám majd, hogy evett-e. A "Nem"-et hallva leküldte a büfébe (pedig volt nálunk kaja :? ) és a saját vállán behozta a sporttatyót. Majd amikor Apa visszaért a kajálásból, beengedte. Sándor Zsuzsának hívják. Tündéri volt végig!

ikoka7! :)

KITARTÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁS, már tényleg a végén vagy!!!!

Kép
Kép
200907?

o.heni: szülőszoba :shock: :shock: én ott csak az előkészítőt láttam, és a betegfelvételi pultot, na meg a műtőt.De hallottam, ahogyan szülnek, ordítanak, hát mit mondjak, nem volt egy felemelő hallani, mégiginkább minden baj elővett :lol: :lol:
Az oldal szuper, majd átböngészem, köszi!!

Nekem is vannak utófájásaim, de elviselhetőek, az első 4 óra volt nagyon gáz!

f.nikici

Nálunk viszonlyag "decens" szülések voltak, meg is lepődtem, hogy nincs fültépő sikítozás és hasonlók. :shock: :shock: :D :D :D (Gondolom, Apa sem bánta...)

A fájdalomra akartam még írni.
Nekem gyakorlatilag csak addig volt, amíg a kórházban voltam és kaptam oxitocin injekciót. Itthon nem érzem szopi közben, hogy húzódik össze, mintha meg lenne. :D :D :D :D :D De ez teljesen normális, idővel elmúlik. Szintén egyénfüggő a mértéke.

(Nem tudom, hogy újságoltam-e már, de a mostani hegem nagyon szép lett. :D :D :D :D A régit kivágták és most nem forrt ki olyan csúnyán, mint múltkor. Ebből tényleg csak egy vonal lesz majd. :D :D :D :D :D :D :D )

Kép
Kép
200907?

Egy cikk a dúlákról:

"Fény-anya” a szülőszobában

A múltban természetes volt a nők számára, hogy vajúdás és szülés közben tapasztalt asszonytársak segítik őket, s nyújtanak számukra támaszt, megerősítést. A franciák „bölcs asszonynak”, míg az izlandiak „a fény anyjának” nevezték e segítőket, a bábákat.
Sokan manapság tapasztalt barátnőjüket invitálják meg a szülőszobába, de egyre többen gyakorlott dúlát keresnek, aki valójában nem egészségügyi feladatot lát el, hanem – segítő foglalkozásúként – folyamatos fizikai, érzelmi, pszichológiai és informatív támaszt nyújt az anyának a szülés előtt, alatt és után.
Van olyan kismama, aki még tapasztalatlan, és biztonságérze-tének növelése érdekében fordul dúlához, van, aki első szülésének rossz emlékei miatt második várandóssága idején választ dúlát, s olyan is, aki pusztán a kényeztetésre, a tapasztalt segítő állandó jelenlétére vágyik. „Papás szülésnél” a férfiak gyakran tanácstalanok, tehetetlennek érzik magukat az ismeretlen közegben, ismeretlen feladatkörben, ráadásul – saját gyermekük születéséről lévén szó – gyakran ők maguk is inkább támaszra szorulnak. A dúla megmutatja az apának, hogyan segíthet, hogyan lehet aktív szereplője a szülésnek. Sok szülő nő épp azért hív dúlát, mert szeretné levenni férjéről a terhet, sőt olyan is akadt, akinek gyermeke apjával már a várandóssága elején megszakadt a kapcsolata, ezért hívott segítőt. Így legalább volt valaki, aki vele örült, amikor felsírt a gyerek.
Négy gyermeket hoztam világra, s tanítóként is azt tapasztaltam, hogy a születés élménye nagyban befolyásolja a gyerekek későbbi életét. Azok, akik problémamentesen „küzdötték ki” magukat az anyaméhből, vagyis sikeresen állták ki életük első próbatételét, később is könnyebben vették az akadályokat.
Az USA-ban dr. Marshall Klaus gyermekgyógyász vezette be a dúla-szolgálatot. (A dúla / doula görög eredetű szó, olyan asszonyi segítőtársat jelent, aki a szülés körüli teendőkben segédkezik.)
Több mint 2000 esetet vizsgáltak meg, s kiderült, hogy a dúla jelenlétében zajló szüléseknél jelentősen csökken a szülés körüli komplikációk, illetve a beavatkozások szükségessége, 25%-kal lerövidül a vajúdás időtartama, jóval kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükség, míg azok aránya, akik epidurális érzéstelenítést kérnek, 60%-kal kevesebb, s oxitocinra is 40%-kal ritkábban van szükség. A fogó használata 40%-kal csökken, és 50%-kal kevesebb a császármetszés, ráadásul az anyák gyengédebbek újszülöttjükkel, hamarabb összeszoknak a babával. Kevesebb gondot okoz nekik a szoptatás, összességében elégedettebbek a szülésükkel, kisebb hányaduknál fordul elő depresszió (Marshall H. Klaus, M.D.: Mothering the Mother; Addison-Wesley Publishing Company 1993).
Az érintés jótékony hatását tanulmányozva Prof. Dr. Kennell (USA) kimutatta, hogy az apák ritkábban érintik meg a szülő nőt a vajúdás előrehaladottabb szakaszában, mint a dúlák, sőt rendszerint hátrébbhúzódnak partnerüktől, amikor a kórházi személyzet valamiért belép a szobába. Dr. Kennell rámutatott arra is, hogy a dúla szerepe évszázadok óta létezik, s ezzel összefüggésben azt is megfigyelte, hogy számos állatfajnál (többek között az elefántok, bálnák, delfinek, denevérek és a tehenek esetében) egy nőstény mindig az ellő állat közelében marad, ami állati modellként szolgálhat a dúla-hatás további tanulmányozásához.
A nyugat-európai országokban – például Ausztriában – a kórházakban már hivatásos segítők munkálkodnak. Nálunk is már néhány kórházban szívesen fogadják a dúla jelenlétét, hiszen sok terhet levesz az orvos és a szülésznő válláról. A fővárosi Szent István Kórházban például az utóbbi években már nagyon sok baba jött világra dúla jelenlétében.
Általában még a választott orvos sem asszisztálja végig a vajúdást, a szülésznők és ügyeletes orvosok pedig váltják egymást – ezzel szemben a dúla állandó személy, akire a vajúdó nő folyamatosan számíthat, az ő esetében nem jár le a műszak, ami biztonságot ad, és megnyugtatóan hat az anyára. Mégis akadnak intézetek, ahol kényelmetlenségnek érzik a dúlák jelenlétét a „futószalagon” bonyolított szülések alatt, pedig az 1998-as egészségügyi törvény kimondja: a szülőnőnek joga van rá, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan jelen lehessen.
Kezdetben, az 1990-es évektől hazánkban a dúlák az otthonszüléseknél segédkeztek, majd a Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE) 2001-es megalakulása óta, már törvényes keretek között jelen lehetnek a kórházi szüléseknél is. A dúlák természetesen mindig a szülő nő által választott helyszínen és módon, az orvosok és szülésznők kompetenciájának tiszteletben tartása mellett nyújtanak támogatást a szülő nőnek.
Úgy gondoljuk, hogy kórházban is lehet szépen, háborítatlanul, természetes módon, beavatkozások nélkül szülni, ám ehhez nem a csempét és a bútorokat kell lecserélni, hanem az ott dolgozók gondolkodásmódjának lenne jó megváltoztnia.
Az anya és a dúla általában a várandósság második harmadában találkozik, de van, aki csak röviddel a szülés előtt, és olyan is, aki már a várandósságra készülve kiválasztja dúláját, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat már a kezdeti időszakban, és segít akár olyan gyakorlati dolgokban is, mint például a babakelengye összeállítása. Így időben kiderül, milyen a kismama viszonya a várandóssághoz, van-e félelme, szorongása, s mire elindul a szülés, ezek a kérdések már nyugvópontra kerülhetnek.
Mindig javasoljuk, hogy készítsen szülési tervet, mert az orvos munkáját is megkönnyíti, ha előre tudja például, hogy kér-e a kismama gátvédelmet, beöntést, fájdalomcsillapítást, igényli-e, hogy a gyermeket a szülőágyon vizsgálják meg, a köldökzsinórt ne azonnal vágják el stb. A szülési terv nem kőbe vésett dolog, előfordul, hogy éppen a szülő nő borítja fel a „tervet”, például meggondolja magát, és mégis kér fájdalomcsillapítást. Minden dúla tudja, hogy a szülőszobában vitának helye nincs. Az anya helyett soha nem hozunk döntéseket, azonban segítünk a döntéshez szükséges információk megszerzésében. Ha kiderül például, hogy császármetszésre van szükség, ilyenkor az a dolgunk, hogy a megváltozott helyzetből a lehető legjobbat hozzuk ki. Nyugtatjuk az apát, lefényképezzük a babát, amikor kiemelik, segítünk megvalósítani a baba számára rendkívül fontos bőrkontaktust előbb az apával, majd az édesanyával. Segítünk a mellre helyezésben, hiszen az első órákban ennek sikere alapvetően kihat a későbbi szoptatásra.
Minden szülés, minden anya más. A kórházba érve igyekszünk a kismama számára – a lehetőségekhez képest – intim környezetet teremteni. Viszünk illóolajokat párologtatáshoz, borogatáshoz, masszázsolajokat, fűszer- és gyógynövényeket, CD-t, kazettát, esetleg walkmant a külső zajok kiszűrésére, kendőket letörléshez, hideg-meleg borogatáshoz, sőt még vastag zoknit is, mert szülés alatt és után az anyák lába gyakran fázik. Hosszú hajú anyák esetén jó szolgálatot tehet egy hajgumi, valamint ajakápoló, mivel gyakran válik cserepessé a kismamák ajka. A fényképezőgép ugyancsak nélkülözhetetlen kellék.
Nem orvosi eszközökkel dolgozunk, használunk például vajúdó-labdát a vajúdás során fellépő hátfájás enyhítésére, masszázst, lassú táncot, speciális mozgásformákat stresszoldásra, az izmok lazításra. Segítségünkkel a szülő nők „kivajúdhatják” magukból lelki problémáikat is, feloldódhatnak a feszültségek, a régi konfliktusok. Vajúdás közben az édesanya egy speciális tudatállapotba kerül, szinte teljesen az ösztöneinek engedelmeskedik – ha hagyják. Ilyenkor ősi erők dolgoznak benne, ezért nem jó a szülő nőt feleslegesen zavarni, így örülünk, ha a szülésznő és az orvos sem akarja óránként ellenőrizni a vajúdás előrehaladtát.
Széles körben tapasztaljuk, hogy a szülő nők nem ismerik a jogaikat, lehetőségeiket és a szülés-születés természetét, ezért ha igénylik, felvilágosítjuk őket. Kérhetik például, hogy az éppen megszületett egészséges kisbabájukat ne vigyék el a csecsemőosztályra, ne fürdessék meg, ne tegyék inkubátorba, ne adjanak neki tápszert és cukros vizet, s azt is, hogy a szülés utáni megfigyelés alatt is a szüleivel maradhasson anélkül, hogy fájdalmas vizsgálatokat végeznének rajta.
A kórházban töltött idő alatt is tartjuk a kapcsolatot, szükség esetén segítséget nyújtunk. Ha esetleg beteg baba születik, a lelki támogatás mellett információt adunk egyesületekről, alapítványokról, szülőcsoportokról. Ismerjük a határainkat: nem „orvoslunk” semmit, de oda irányítjuk az anyát, ahol segítséget kaphat.
Novák Julianna
pedagógus, mentálhigiénés szakember,
a Magyarországi Dúlák Egyesületének (MODULE)
egyik alapítótagja, szakmai koordinátor
További info: www.module.hu
tel.: 30/242-00-55

Kép
Kép
200907?

Egy másik a szülés előtti/alatti/utáni depresszióról illetve a táplálkozás kapcsolatáról:

Gyermekvállalás
– hiányállapotok és depresszió

A terhesség alatti szorongásos és depresszív állapotok jórészt nem pszichiátriai betegségek, hanem sok okra visszavezethető emocionális reakciók. Részben a magzat tápanyagszükségletével kapcsolatba hozható anyai hiányállapotokról van szó, részben pedig – evolúciós értelmezésben – az utódnevelés fokozott kockázataira, az esetleges csökkent támogatottságra adott adaptív válasz. Ebből logikusan következik a kezelés módja, azaz a hiányállapotok megszüntetése és a pszicho-szociális feltételek javítása.
A „depresszió” rendkívül elterjedt reakció, ami a törzsfejlődés során kiszelektálódott volna, ha káros lenne. Nem biztos, hogy kezelni kell egy adaptív reakciót, de ha igen, semmiképpen nem vegyületekkel, sokkal inkább azokat a körülményeket kell megváltoztatni, amikre reakcióként megjelenik.

A depresszió általános értelemben védekezés egyrészt veszteség, halál, trauma esetén (segíti a leválást, a veszteség-feldolgozást – ezt gyásznak nevezzük); másrészt szociális bukás, vereség esetén (megóv a további fölösleges harctól, küzdelemtől, energiapazarlástól).

Vegyük figyelembe, hogy génjeinkben őskori viszonyokhoz való alkalmazkodást hordozunk, ennek egyik eszköze a lelki élmény (pl. depresszió), amely akaratunktól függetlenül működik (pl. az anya akarja gyermekét, de mégis terhességi depressziója alakul ki az apa elfordulása miatt).

Egyértelmű, hogy az evolúcióban minden a sikeres szaporodásnak van alárendelve. A sikeres szaporodás pedig feltételezi egyrészt a megfelelő táplálék mennyiséget (táplálékhiány esetén már a megtermékenyülés is kétséges, a kihordás és a szoptatás is veszélybe kerülhet), másrészt a szociális támogatottságot, különösen az apa létét és támogatását (korábban egy nő nem tudta egyedül sikeresen felnevelni gyermekeit, mára ez a helyzet megváltozott).

A terhességi és a szülés utáni depresszió evolúciós célja és értelme tehát: vagy kiváltani a környezet nagyobb támogatását, vagy – az anya tudatától és akaratától független biológiai mechanizmus által – előkészíteni, előidézni a gyermek amúgy is bekövetkező elvesztését, ha az anyai szervezet „menetközben” kudarcra ítélt vállalkozásnak minősíti a szaporodási próbálkozást. A terhesség alatti depresszió ugyanis a magas stressz-hormon szintek miatt spontán abortuszt, koraszülést, alacsony születési súlyt, lelassult magzati növekedést eredményezhet.
A terhességi depresszió okai a vizsgálatok szerint: alacsony jövedelem, anyagi nehézségek, nem kívánt terhesség, túl fiatal anyai életkor, komoly házastársi konfliktusok, a partner hiánya, anyós-meny konfliktusok, korábbi depresszió, munkanélküliség, stresszelő események – beláthatjuk, hogy mindezek közvetve vagy közvetlenül a gyermek felnevelését veszélyeztető tényezők.

A szülés utáni depresszió megértéséhez gondoljuk végig: a megszületett utód szoptatása és nevelése – őskori viszonyok között (!) – nagyobb befektetést igényel, mint maga a terhesség kihordása, így az utód felnevelésének bármilyen akadálya azt eredményezheti, hogy az anya elforduljon az utódtól, és ne nevelje fel.

A vizsgálatok szerint szülés utáni depressziót okoz: a lelki támogatottság hiánya (pl. érdekházasság), a gondozáshoz szükséges feltételek hiánya (pl. lakás), a szociális támogatottság hiánya (pl. ellenséges család), házassági problémák (pl. az apa elfordulása, a gyermekre való féltékenysége), terhességi és születési komplikációk, amikor az anya élete kerül veszélybe (pl. vérzés, terhességi magas vérnyomás, diabétesz, túlzott elhízás), éretlen, kis súlyú újszülött, elégtelen korai fejlődés (pl. lemaradt mentális és motoros fejlődés).

Ennek két kimenetele lehetséges: vagy sikerül nagyobb támogatást nyernie környezetétől, vagy az anya csökkenti érzelmi bevonódását, védekezve egy esetlegesen bekövetkező veszteség (az újszülött életképtelenségéből bekövetkező halál) ellen.

Feltevések szerint a szülés után hirtelen lecsökkenő ösztrogén hormonszint is depressziót okozhat, ugyanakkor számos tápanyag hiánya is „depressziós” tünetekhez vezethet.

Az emberré válás folyamatában a vízparti élet meghatározó volt. Az emberi agy szárazanyag tartalmának 60%-a zsír, ennek kb. fele omega-3 zsírsav. Az agyfejlődéshez rengeteg omega-3 szükséges, ami csak vízi élőlényekből nyerhető kellő mennyiségben. Mivel a magzati fejlődés köztudottan előnyt élvez az anyai szervezettel szemben, ezért a magzat „elszívja” az anyából az omega-3-at, melyhez a szoptatás során is hozzájut az anyatejből. A nőkben az omega-3 tartalom különösen a terhesség harmadik harmadában csökken rohamosan, és csak 1 év múlva normalizálódik a szintje. Vizsgálatok igazolják, hogy a magzat jobban fejlődik, és nagyobb a születési súlya, ha az anya omega-3-t fogyaszt. A születési súly pedig szoros összefüggést mutat a későbbi intelligenciával! Kismamáknál a halfogyasztás mértéke, és a depresszió gyakorisága közvetlen kapcsolatban áll, több vizsgálat igazolta ugyanis, hogy a depresszió sikeresen kezelhető nagy mennyiségű omega-3 zsírsavval.

A vitaminokkal alapvető gond az, hogy táplálkozásunk hiányos, a hivatalosan megállapított vitaminszükséglet nevetségesen alacsony.

A B-vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6, folsav, B12) rendkívül fontosak az agy működéséhez, s a népesség nagy része folyamatos B vitaminhiányban szenved, ugyanakkor bármelyik fajtájának hiánya „depressziószerű” tüneteket okoz. A terhes nőknek különösen folsavból és B-12 vitaminból van jóval többre szükségük.

A D-vitaminhiány az emberek 50-60%-ára jellemző. Terhességben különösen megnő a D-vitamin szükséglet, ezért a világon minden emberfajtában a nők átlagban világosabb bőrűek. A D-vitaminhiány bizonyítottan depressziós tüneteket okoz, és pótlása javítja a hangulatot.

Antioxidánsok: legalább napi 3000 mg C-vitamin jelentősen csökkenti a depressziós tüneteket, de némely vizsgálat szerint, depresszióban az E-vitamin szintje ugyancsak alacsony.

A szelén fontos hangulatszabályzó. Szelénhiányban depresszió alakul ki, míg napi 100-150mikrogramm szelenium, 6 hét alatt jelentős hangulatjavulást eredményez.

A vashiány gátolja az agy működését, következménye: fáradtság, apátia, érzékenység, koncentrációs zavar. A vashiány – vérszegénység nélkül is – magas depresszióértékkel jár. A vashiányos vérszegénység pedig szülés után bizonyítottan depressziót okoz. Egy vizsgálatban vas adásával javítani lehetett az anémiás nők depresszióját. Akik nem pótolják terhesség alatt a vasat, szülés után 44%-os gyakorisággal lesznek anémiásak, míg vaspótlás esetén ez az rány alacsonyabb.

Az agyban a vas után cinkből van a legtöbb. Depressziós emberek vérében a cink alacsonyabb szintet mutat. Egy vizsgálat szoros kapcsolatot talált a szülés utáni depresszió és a vér alacsony cink-tartalma között.

A népesség tehát számos fontos tápanyagban és vitaminban szenved hiányt, melyet a terhesség és szoptatás idején megnövekedett szükségletek tovább súlyosbítanak. A terhességgel kapcsolatos depresszív állapotokat ebből következően a hiányállapotok megszüntetésével, továbbá a pszichés és szociális problémák megoldásával vagy enyhítésével érdemes kezelni.

A depresszió – mint kiderült – nem biológiai betegség, oka nem az agy biokémiai egyensúlyzavara, így antidepresszáns gyógyszerekkel való kezelése tudományosan nem alátámasztott, mivel a hatástalanságon túl még súlyos kockázatoknak is kiteszi a magzatot. Egy 120 000 anya és újszülött adatait feldolgozó vizsgálatban az derült ki, hogy az SSRI-al kezelt depressziós anyák gyermekei között, a nem kezelt depressziósokhoz képest gyakoribb volt: a koraszülés, az alacsonyabb születési súly, a spontán abortusz, magzati halál, légzési panasz, veleszületett szívfejlődési rendellenesség, epilepsziás roham, alacsony vércukorszint, gyenge izomtónus, nyugtalanság, alvászavar, ráadásul a hosszú távú mellékhatások még nem is ismertek.

A világon milliószámra írják fel terhes és szoptatós anyáknak e szereket, miközben nincs is törzskönyvezve egyetlen egy antidepresszáns sem terhességgel kapcsolatos depresszióra. Dr. Gideon Koren így nyilatkozott erről a Kanadai Orvosok Szövetségének Lapjában 2005-ben megjelent cikkében: „terhes anyáknak és a termékenység éveiben járó nőknek kerülnie kéne az antidepresszánsok szedését."

A cikk témájához kapcsolodó cikk:

Depresszió terhesség alatt és után:
az evolúció üzenete a pszichiátriának

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus
További info: www.tenyek-tevhitek.hu
www.antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu
www.pszichoterapia.tenyek-tevhitek.hu

Kép
Kép
200907?

Egy harmadik a terhességről és a derékfájásról:

Terhesség és derékfájás

Kevés szerencsés kismama akad, aki ne ismerné a terhesség során jelentkező hát- és derékfájás gyötrelmeit. Körkérdést intéztünk szakértőinkhez, reumatológushoz, gyógytornászhoz és gyógy-masszőr természetgyógyászhoz: miként előzhető meg, illetve hogyan kezelhető a terhességi hát- és derékfájás?

dr. Penczner Gabriella
reumatológus szakorvos:

A hát- és derékfájás a terhesség folyamán igen gyakran, mintegy 50-70%-ban jelentkezik, hiszen a várandósság komoly élettani változásokat eredményez, melyek egy része a mozgásszerveket, főképpen a medence és a gerinc ízületeit érintik. A szalagrendszer és az ízületi struktúra fellazul, az ízületi stabilitás csökken. A súlypont, és ezzel a statikai helyzet, a testtartás megváltozik, a has előretolódik, az ágyéki szakasz lordózisa fokozódik, megváltozik az egyensúlyi helyzet, így nagyobb a sérülés lehetősége, a folyamatos mikrotrauma pedig fájdalmat okoz, illetve a már meglévőt tovább rontja.

Azok a leginkább veszélyeztetettek, akiknek már a terhesség előtt is volt túlsúlyuk, illetve derékpanaszuk. A testsúly rendkívül fontos, ideális esetben a terhességi súlyváltozás a kiindulási értékhez képest 15%-os lehet. A túlsúly egyébként is csökkenti a fizikai aktivitást, így további súlyfelesleghez vezet.

A panaszok kezelésében a fájdalom foka és az eset súlyossága az irányadó. Enyhébb esetben pihenés, fekvés ajánlott (de nem háton). Súlyosabb esetben – szakemberrel konzultálva – a kivizsgálást, gyógyszeres kezelést a terhesség figyelembevételével kell megtervezni. Nem ajánlott ugyanis a terhesség egész tartama alatt a nem szteroid típusú gyógyszerek alkalmazása – még krém / gél formájában sem, ugyanis a terhesség utolsó trimeszterében a Botall vezeték idő előtti záródása következhet be.

Fájdalomcsillapításra paracetamol és származékai használhatók, ugyanakkor helyileg bármilyen – a fentiekben leírt hatóanyagokat nem tartalmazó –készítmény, krém, gél alkalmazható.

Legfontosabb a megelőzés, a terhességre ugyanis tudatosan fel kell készülni gyógytornász segítségével. Törekednünk kell a tartóizomzat megerősítésére, emellett a megfelelő testsúlykontroll is fontos. A terhes-torna egyrészt a tartás javítását célozza, másrészt a légzéstechnika elsajátítását, ami a szülés folyamatát is segíti.

Varga Terézia gyógytornász:

A terhesség alatt jelentkező hát- és derékfájdalom korábbi gerincpanaszokból (gerincferdülés, relatív lábrövidülés, kezdődő porckorongsérv stb.) is eredhet, melyek az áldott állapotban még tovább romlottak, de ne keressünk feltétlenül mozgásszervi panaszt, az is elegendő, ha nincs megfelelő erősségű has- és hátizomzatunk. Figyeljünk tehát a helyes testtartásra:

Farizmaink összeszorításával, hasizmaink megfeszítésével, medencénk elülső részét, a szeméremcsontot emeljük fel, és közelítsük a köldök irányába – ezáltal a medence kedvezően hátrabillen.
A vállakat lazán engedjük le, és húzzuk kicsit hátra, fejünket ne toljuk előre, időnként nyújtózkodjunk a fejtetőnkkel felfelé.
A test súlyát egyenletesen osszuk el a talp három pontján (nagyujj, kisujj, sarok).
Próbáljuk fenntartani ezt a helyzetet ülés, állás és járás közben is.
Nagyon fontos a folyamatosan végzett terhes-torna (betöltött 12. héttől, orvosi engedéllyel), különösen a fiziológiás nagy labdával végzett gyakorlatok, továbbá a jóga és az úszás.

Gerincvédő tanácsok röviden:

Ülés: kis terpeszben, enyhén felpolcolt lábakkal, a derekat minden esetben megtámasztva. Próbáljuk ki az óriás labdát! Soha ne üljünk keresztbe tett lábbal!

Fekvés: kemény matracon, felkelés és lefekvés az oldalunkra gördülve. Járás: válasszunk alacsony sarkú cipőt!

Cipelés: csak, ha muszáj, de használjunk hátizsákot, és csakis hajlított csípővel és térddel, de egyenes derékkal emeljünk.

Otthon végezhető gyakorlatok:

négykézláb a medence hátrabillentésével domborítjuk a hátat (kilégzés), majd középre engedjük (belégzés);
négykézláb húzzuk hashoz az egyik lábunkat, hajtsuk a fejünket a térd felé, majd nyújtsuk a lábat hátra, de ne túl magasra, ezután lábcsere;
oldalt fekvésben, a két láb egymáson hajlítva – farizmaink összeszorításával billentsük hátra a medencét, majd lazítsunk;
hanyatt fekvésben a lábak talpon, szorítsuk le derekunkat a talajra, majd lazítsunk.

A hátfájást, ha nem is tudjuk teljesen megszűntetni, de rendszeres tornával enyhíthetjük. Amennyiben a szülés után sem múlik a fájdalom, forduljunk reumatológushoz.

Gyógytorna info – tel.: 06-30/530-7639 – Hévíz

Faragó László – gyógymasszőr, természetgyógyász, masszázsoktató:

A nők életében a terhesség és a szülés veszi leginkább igénybe a gerincet. A megváltozott súly és statika miatt, a gerinc esetleges deformációja nyomást gyakorol a gerincből kijövő ideggyökökre. Ez a gerincnél és a mellette lévő területeken fájdalmat, esetleg zsibbadást is okozhat. Megváltozik az ágyéki gerinc természetes görbülete, a csigolyák közti ízületek helyzete és a kötőszövetek feszessége. Mindez kifejezettebb a terhesség utolsó 3 hónapjában, sőt az utolsó hónapban a szülésre készülő medence tágulása is derékfájdalmat okozhat. A terhesség alatt isiász, lumbágó, porckorongsérv és a porckorongok elődomborodása (protusio) is kialakulhat.

Fontos, hogy a kismama ne aludjon túl puha ágyon, ne végezzen nehéz fizikai munkát, ne emeljen nehezet, kerülje a gyakori hajolást, jobbra-balra fordulást, a túlzott súlynövekedést, és csökkentse a stressz-helyzetek előfordulását.

A kismama tartsa fitten testét, de ne végezzen számára fájdalmas gyakorlatokat. Derékfájdalom esetén forduljon gyógymasszőrhöz, aki a gerinc fájó pontjain végzett enyhe nyirokmasszázzsal csökkentheti a kellemetlen érzést. Ezzel soha nem okozhat fájdalmat, és nem használhat bőrön át felszívódó fájdalomcsillapító krémeket sem!

A gerinc nyújtását, a csigolyák óvatos széthúzását elvégezhetjük a hanyatt fekvő kismamán úgy, hogy mindkét lábát bokánál megfogjuk, felemeljük, és enyhe húzással finoman mozgatjuk. Hatékony lehet az ún. izomkontroll alkalmazása is, melynek segítségével – lágy ellennyomásokkal – maguktól helyremozdulnak az ízületek.

A talpon lévő gerinc-reflexzónák masszírozása, valamint a derékfájásra ható akupresszúrás pontok aktiválása enyhítheti, sőt meg is szüntetheti a fájdalmakat. A gerinc egészségi állapotát tükrözi egyébként a nyelv közepén húzódó hosszanti vonal. Ha ez nem egyenes, megszakított, esetleg cikk-cakkos, akkor valószínű, hogy az adott helyen a csigolyák elmozdultak.

Javaslom, hogy a fent leírt kezeléseket csak szakemberrel végeztesse, s előtte kérje ki orvosa véleményét!

Info: www.medicineman.hu
tel.: 30/249-2420,
e-mail: info@medicineman.hu

Kép
Kép
200907?

Bocs mindenkitől (pláne attól, akit nem érdekelnek a cikkek), hogy telenyomtam velük a topikot :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: . A társaság fele ugyan már túl van a szülésen, de a másik felének még esetleg jól jöhetnek. :roll:

Kép
Kép
200907?

A Herbáriában ez a két tea kapható tejserkentésre. Akinek nem jön be az egyik, az megpróbálkozhat a másikkal. Íme a különbség:

HERBÁRIA
Laktoherb
filteres teakeverék
(Herbária Zrt.)
Tejelválasztást serkentõ teakeverék.
Gyógyszernek nem minõsülõ gyógyhatású készítmény.
Hatását népgyógyászati tapasztalatok igazolják.
Mi a hatóanyaga?
1 filter tasak (1,5 g) tartalma: 0,45 g Csipkerózsa áltermés (Rosae pseudo-fructus),
0,40 g Édeskömény termés (Foeniculi dulcis fructus), 0,40 g Ánizstermés (Anisi
fructus), 0,15 g Orvosi citromfû leveles szár (Melissae herba), 0,10 g Köménytermés
(Carvi fructus) porított formában.

Herbalakt
filteres teakeverék
Anyatej elválasztást fokozó teakeverék
(Herbária Zrt.)
Hatás/tulajdonság:
Gyógyszernek nem minõsülõ gyógyhatású készítmény, melynek hatását népgyógyászati
tapasztalatok igazolják.
A teakeverék anyagai elõsegítik az anyatej elválasztását. Görcsoldó, emésztést elõsegítõ
komponensei révén ugyanakkor csökkentheti az anya esetleges emésztési zavarait,
gátolhatja a bélgázok képzõdését.
Mi a hatóanyaga?
0,60 g Ánizstermés (Anisi fructus), 0,30 g Csalánlevél (Urticae folium), 0,30 g Édeskömény
termés (Foeniculi dulcis fructus), 0,15 g Orvosi citromfû leveles szár (Melissae herba) porított formában / filter
Mit tartalmaz még a készítmény?
A teakeverék segédanyagai: Kerti kakukkfû levél és virág, Majoránna levél és virág.

Kép
Kép
200907?

Na, mára végképp eldugultam a sok okosságommal. Bocsesz, ha(?) sok voltam. :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Kép
Kép
200907?

Bond

[quote]A írta: születési súly pedig szoros összefüggést mutat a későbbi intelligenciával!

Szerintem ezt így nem lehet kijelenteni egyértelműen.
Ha eltekintünk az extrém kissúlyú koraszülöttektől, szerintem egy
2,50 kg-al született baba nem feltétlenül lesz kevésbé intelligens mint egy 5kg-al született.
Vendég

a hasamhoz illesztettem a naptárt, több szögből is, a jól láthatóság érdekében.....

enyémfiam nem és nem akar előbújni :(
Vendég

Sziasztok

ma reggelre megint úgy ébredtem hogy totál be van dagadva. Úgy hogy reggeli szoptatás után elindultunk Nórival Rékával és apával a tömő utcai szemklinikára.
5-en voltak előttünk, kb 10 körül értünk oda. Apa kint maradt a kocsiban a gyerekekkel. Én meg bementem. Mikor az asszisztens közölte hogy ez bizony hosszú várakozás lesz, mertem bátorkodni és megkértem hogy engedjenek előre mivel 2 hetes cseppem a kocsiban vár és bizony sírdogál. Mire közölte a nő, ez bizony őt nem érdekli, mert másnak is vannak nyűgjei, a bácsinak a felesége fekszik otthon, a másik gyerekkel van (megjegyzem kb 9 éves volt az aki gyerekkel volt) mindenkit előre engedhetne.
Hát nem engedett, én kimentem a a kocsiba, tisztába tettem Nórit, meg is etettem, mire kb délben vissza mentem, és akkor még mindig voltak előttem ketten. Még mindig nem engedett előre, pedig akkor már egy fiatal pár volt előttem, meg egy középkorú nő. De hiába. Na végül 3/4 1-kor került a sor rám. Kb 1 percet voltam bent. Mire közölte hogy árpám van, és nem ad rá kenőcsöt, kenjem azzal amivel eddig, és éjszakára tegyek rá pára kötést. Erről ennyit, ezt mondhatta volna előtte is és akkor nem vártam volna majd 3 órát a gyerekkel.
Nem is értem hogy lehetnek emberek egészségügyben dolgozó emberek ennyire tuskók, rosszindulatúak. Egy cseppnyi emberség nem szorult beléjük, vagy ennyire belefásultak volna? Én nem vagyok ilyen, sosem voltam ilyen mikor ápolónőként dolgoztam, és most sem tudnék ilyen lenni. Ez barimra bánt, hogy így viselkednek emberek, a másikkal. Hol van az empátia?

hoztam képeket is.

Kép

Képwww.liegl.blogspot.com
gabi1

Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép

Kép

Képwww.liegl.blogspot.com
gabi1

sillia! :)

Az omega-3 zsírsavnak illetve halolajnak az agy fejlődésére jótékony hatással bíró tulajdonságáról már eddig is sok helyen lehetett olvasni, hallani. De ez természetesen nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy aki sokt fogyaszt belőle, annak a gyere élből okosabb lesz.

Kép
Kép
200907?

Sziasztok!

Csak egy gyors bejelentkezés: Lidike puszil mindenkit!

Velünk minden rendben, de sajnos nem nagyon tudok gép elé ülni, mert a gátsebem még eléggé fáj.

Gratulálok minden új babához, és kitartás a még pocakosoknak!!!

...és egy kép a délutáni sziesztáról!

Kép
Vendég

Jó tanácsként akartam még írni szoptatós kismamáknak.
Én annak jó darabig idején nem tudtam ( :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: ), hogy ha fekve szoptatok, akkor az a helyes póz, amikor a baba nem a hátán fekszik és csak a buksija néz felém, hanem az egész testével felém van fordítva. Magyarán az oldalán fekszik.
Illetve jól tel kell tömni a száját cicivel -amennyire csak lehet- de nem árt, ha az orrlukai szabadon vannak, hagy kapjon levegőt is valahol... :roll: :roll: :roll: :lol: :lol: :lol: :lol:

Klasszak a fotók! :wink:

Kép
Kép
200907?

sziasztok!

Akinek megvan már a babája, hogy telik egy napja?
Az normális, ha napközben a fiam csak, 4 órát alszik egyben a többit zömében fenn van. Mert 20 perc cicizés után 20 perc szundi jön, aztán megint cici, s így tovább, s közben van egy négy óra alvás.
Sztem ez nem normális, próbálom letenni, megy az örjöngés. kézbe nyugodt, meg cici után is kézbe elalszik, de amint lerakom, 10 perc után kezdi.Sztem kiságy fóbiája van :)
Biztos a tejcsi se elég még, azért nem megy a teljes alvás, na de ha már ötször eljátsza egymás után, nem hiszem hogy nincs tele a pocakja. s persze, hogy nap végére a mellembe sincs semmi, hisz folyamatosan szívja, aztán pótlok neki, s még utána is bömböl ha lerakom.
Már nem tudom mit csináljak vele. Nem alhat rajtam egész nap. Éjszaka is akkor a legnyugodtabb ha vele alszok, de már ezt se akarom...

Gabi, neked Nóri 2 óra alvás után szopizik, s utána egyből elalszik s 2 óra múlva ébred megint?
Vagy hogy van ez másoknál? Bond?

KépKép

KépKép
ronmay

ronmay! :)

Ez csak annyit jelent, hogy a te közelséged nyugtatja meg, akkor érzi a legnagyobb biztonságban magát, ha veled lehet. Kitartás és ez is meg fog változni. :wink: Addig viszont készülj fel arra, hogy lehet, hogy délután kettőkor még pizsiben leszel, kócosan és órákba telik, mire meg tudsz végre kajálni. :?
Fogadj el annyi segítséget amennyit csak tudsz és nem érzed terhesnek!

Kép
Kép
200907?

Akkor hagyjam, hogy gyakorlatilag rajtam éljen? :) igazából őt sztem cici nyugtatja meg, akkor is ha már nincs benne semmi :)
Erre mondják azt, hogy itt lehet elrontani?

KépKép

KépKép
ronmay

Ezzel nem lehet elrontani, viszont biztonságot nyújtasz neki. :wink: Ahogy egyre többet fedez fel a világból, úgy fog majd leválni rólad.

Kép
Kép
200907?

találtam egy cikket:

Éjszakai sírás
Ha a babád akkor sír legtöbbet, amikor szerinted aludnia kellene, próbálj meg együtt aludni vele. Sheila Kitzinger The Crying Baby című könyvében egy mama elmondja kisbabája történetét, aki átlagosan hat óra hosszat sírt éjszakánként, amíg egyedül kellett aludnia a kiságyban. Amikor azonban maga mellé fektette, a sírás teljesen abbamaradt. Sok mama azért vonakodik maga mellé venni kisbabáját, mert attól fél, hogy "rossz szokást" alakít ki ezzel. Pedig megszületése előtt kisbabád minden éjjel veled aludt. A tested gyengéden tartotta őt, hallgatta a szívverésed és lélegzésed. Vannak babák, akiknek ez nem hiányzik születésük után, de a legtöbbjüknek fokozatosabb elválásra van szükségük. Ijedtek, és nem érzik magukat biztonságban, amikor hirtelen azt várják tőlük, hogy egy hideg, csendes kiságyban aludjanak egészen egyedül.

Néhány mamának az is problémát okoz, hogyan tegye le kisbabáját aludni napközben: a baba békésen elalszik édesanyja karjában, de amint hozzáér a hideg lepedőhöz, sírva felébred. Gyakran könnyebben alszik el, ha mindketten lefekszetek a szoptatáshoz, és amikor a baba már elaludt, csendesen felkelhetsz mellőle anélkül, hogy megzavarnád.

Egy másik lehetőség az édesanya számára, ha szoptatás előtt a kényelmét szolgáló dolgokat a keze ügyébe helyezi. Készíts elő egy nagy pohár vizet, egy jó könyvet vagy a telefont, és nyugodtan dajkáld a kisbabádat, míg alszik. Ha túl sok a dolgod ahhoz, hogy ilyen szünetet megengedj magadnak, babahordozóba (babahordozó kendőbe) is rakhatod a babát a nappali alvás idejére. A legtöbb baba elalszik így, és fel sem ébred, míg te a napi teendőidet végzed. A kisbabák általában így alszanak, mielőtt megszületnének. Sok babát az is megnyugtat, ha puha takaróba bugyolálják: ez emlékezteti őket arra, amikor még édesanyjuk teste ölelte őket körül.

(ja halkan megjegyzem, hogy most is rajtam lóg, hulla fáradt, meret du. egy óta csak 20 perceket aludt szakaszokban)

KépKép

KépKép
ronmay

ronmay! :)

Őszintén szólva, én nem vagyok híve az együtt alvásnak, de van, hogy nem megy másképp. (Per pillanat én is együtt alszom Hugival :oops: )

"Gyakran könnyebben alszik el, ha mindketten lefekszetek a szoptatáshoz, és amikor a baba már elaludt, csendesen felkelhetsz mellőle anélkül, hogy megzavarnád. "
...kivéve, ha denevér hallása van, mint Manónak, vagy a legkisebb moccanásra is feébred, mint Hugi. :?

Kép
Kép
200907?

bond,

Na hát ez az, én se vagyok híve az együtt alvásnak, sőt azt mondtam anno, hogy dehogy meg soha, aztán meg már két éjszaka is sikerült bűnöznöm.
Nála se nagyon lehet felkelni, mert kb. 10-20 perc után érzi mi a szitu, és üvölt, pedig körbe rakom mindennel, nehogy érezze a hiányomat...

te hogy hogy együtt alszol hugival? Ő is nehezen alszik el?

KépKép

KépKép
ronmay

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: