Babaúszás: Mi a Rubinba jártunk. Nagyon profi hely volt (!). Amikor Ágica olyan 1 éves volt, akkor szállodán belül áttették másik medencébe és sokat rontott a színvonalon.
Amik szerintem fontosak egy babauszinál:
- Legyel felnőtt öltöző normális, benne legalább egy járóka, hogy egy nagyobb gyereket is bele lehessen tenni.
- Gyerekeknek pelusozós öltöző, ahol meleg van és dobozok vagy valami, amibe teheted a ruhákat. Legyen játszó sarok, ahol olyan 8 hónapos kortól elvannak a babák, legyen szopis szoba vagy sarok, lehessen bébiételt melegíteni és etetőszék, ahol odaadhatod.
- Az uszodában meleg legyen és a víz olyan 30 fokos legyen. A melegebb nem jó, mert abban sokkal több a baktérium és nagyobb a fertőzés veszély. Te mész be először a vízbe és utána adják a babát. Öleld magadhoz, hogy megnyugodjon és ne fázzon. Ne ácsorogj, hanem folyamatosan mozogjatok és mozgasd őt is, akkor nem fog fázni. Ha fázik, akkor meg ki kell menni.
- Úszás előtt szokott lenni közös babatorna. Mondókázós- masszírózós én nagyon szerettem, meg a lányok is. Ha a babádnak nincs kedve hozzá, akkor ne erőltesd.
- Úszás utána nagyon jó, ha van babaszauna (40 fokos), imádják a babák, mert nagyon elfáradnak és le is hülnek. A kisebbek el is szoktak aludni.
- Szoptatás: Azt szokták mondani, hogy úszás előtt közvetlenül ne szoptass, mert bukik a baba a medencébe. Szerintem sokkal rosszabb éhes vagy/és fáradt babával bemenni, az garantáltan ordít. Én gyakran szoptattam úszás előtt az Ágit és nem bukott, viszont jókedvűen csinálta végig az úszást.
- Az úszás lényege, hogy jól érezzétek magatokat. Ha te félsz a víztől, akkor azt át fogod ragasztani a babádra, szóval jobb, ha nem viszed, hanem inkább vigye apa a gyereket. Az úszás lényege, hogy a baba megszeresse a vizet, ne azt nézd, hogy bezzeg a másik gyerek mit tud, hanem fogadd el a gyereked tempóját. Nagyon fontos, hogy határozott legyél és biztonságot sugározz. Van olyan gyerek, aki utálja a vizet, ne erőltess semmit. Lehet, hogy ez most nem az ő sportja, majd később megszereti.
- Mikor érdemes kezdeni: megmondom őszintén, hogy én a 3 hónapos kort korainak tartom (tudom, hogy a szakemebrek mást mondanak). A gyerek még a fejét sem tartja rendesen és a gyakorlatok olyanok, hogy könnyen arccal beleplaccsol a vízbe (és megijed). Nekem Ági 5 hónaposan kezdett, amikor az első oltás adagon túl estünk, ami ugye egy fontos védettség szempontjából.
Ezzel közösségbe viszed a gyereked és akármennyire is tisztítják és fertőtlenítik a vizet (persze nem klórral) igen is betegek lesztek. Ezért lehet hibáztatni mindenkit, de ez igen is ezzel jár. Betegség szezonokban gyakrabban (órák pótlására érdemes rákérdezni.)
-A híres merülésről: Először is nem kötelező. A legtöbb gyerek képes rá. Rajtad múlik az egész. Határozottan kell csinálni, ha megérzi a félelmed, akkor garantált a bömbi és neked meg a lelkiismeret furdalásod, hogy megfojtod a gyereket. Szóval kiülteted a medence szélére és megbeszéled vele, hogy merülni fogtok. Kiadsz egy vezényszót (nálunk az: Nagylevegőt hopi!) és akkor hónalj fogásban határozottan belehúzod a vízbe és egy-két lépést hátrálsz és húzod a víz alatt. Arra számíts, hogy a víz alatt jóval nehezebb lesz húzni, szóval erő kell hozzá. Aztán kiemeled a válladra és nagyon megdicséred. Egyébként nincs semmi baj, ha nem tetszik a babádnak, szerintem nem érdemes erőltetni, ha nem megy. Majd megy később illetve lehet a háttérban fülprobléma.
Az egész merülést a búvár reflexszel maragyázzák. Nekem Zsófi csak 11 hónaposan kezdett (a hülye körmeim miatt), de simán merült és 2 hónap alatt behozta a korosztályát és már a nagyobbakhoz jártunk.
- Nekem mindkét lány szerette és élvezte. A Kalovits módszer szerint jártunk. Nekünk ez bejött. Ma már van úszópelus, szóval a medencébe pisi vagy kaki sem kínos már. Vigyél magaddal úszópelust, fölé szokás úszónadrágot adni. Törölközőt a babának és pelusozó cuccot. Magadnak fürdőruha, papucs, törölköző, fésü, hajszárító. Előfordulhat, hogy vizes lesz a hajad, főként, ha már nagyobb a baba.
Remélem elég kimerítő volt. Egyébként az úszás is az, jól el fogsz te is fáradni.