Kitti! Miért volt Dévisz szomorú?
Örülök, hogy kezdhettek.

A beállításon látottak alapján hány tüszőre van kilátás?
Érdekes (és Moncsi is egyből készpénznek vette), én nem azt mondtam, hogy magas vérnyominál nincs progi, hanem azt, hogy elképzelhető. Olyat már tapasztaltam, hogy volt ilyen, de nyilván nem mindegy, hogy a "magas" mennyire magas és ehhez még a véralvadással kapcsolatos tényezőket is hozzá kell venni. Szvsz Moncsi nem ezért nem kap (ha nem kap), hanem azért, mert a 21. napi progi szintje olyan jó, hogy felesleges az Utro mellé szurit is adni.
VJulcsi: Gratulálok az engedélyhez! Sejtettem, hogy Kopa feleslegesen nem fog belekezdeni egy kezelésbe. A szondával kapcsolatban Micinél a pont. Ha volt már a méhszájnál valamilyen seb, műtét, vagy akármi, akkor nagyon érzékeny lehet, de ha semmi ilyen nincs, akkor a vörösök miatt könnyen átmegy rajta a műszer és néhány másodperc alatt kész lesz. Ilyenkor egy enyhe nyomást érezhetsz belül, de a fájdalmat jellemzően a méhszáj elváltozásai okozzák, tehát ezek hiányában nem kell aggódni. Ha előtte "véletlenül" legurul egy-két fájdalomcsillapító, meg némi görcsoldó, akkor meg pláne nincs ok az aggodalomra. A párom elmondása szerint (neki) kb. akkora fájdalom volt, mint amikor a kutya rálép a lábára és nem bernáthegyink van.

Én jobban megszenvedtem az egészet, mint ő.

Én az elején közöltem, hogy ez nem egy túlélő-show, ha bármi rosszat látok a párom arcán, azonnal stop. Dévisz is ezt mondta, de nem volt szükség a leállásra, olyan hamar kész lett. Először beteszi a hápit, majd egy hangvillára emlékeztető dolgot betol a méhbe. Ezzel beméri a határokat, mond 3 értéket az asszisztensnek és vége. Az egész nem volt több fél percnél. Persze ez csak akkor ilyen egyszerű, ha nem állítod le.
A vérnyomásod alacsony, de ez nem baj. Szimbánénak még ennél is alacsonyabb szokott lenni, de amitől igazán padlót fogok, az a pulzusa, ami ritkán megy 60 fölé.

Mivel neki a stimu alatt pörögni kell, én erre a zsenge pulzusra hivatkozva kijártam Dévisznél, hogy a párom napi 2 kávét nyugodtan megihasson (magától sosem tenné). Ezek a vérnyomás/pulzus értékek jól jönnek, amikor valaki 100 évig akar élni, de a stimu alatt nem igazán előnyös.
Moncsi! Nagyon-nagyon drukkolunk, hogy ne durranjanak el a nagy tüszők és hogy legyen 6-8 db, 10-es minőségű pete.

Én a helyetekben nyugodt szívvel visszakérnék 3 embriót. Kb. 97 % az esély arra, hogy ebből ne legyenek hármasikrek, annak az esélye viszont jelentősen nő, hogy egy, vagy esetleg kettő megtapad, mert a több embrió segíti egymást.

Röhej, hogy az ingatlannak kapcsolatos dolog is pont most oldódik meg, de tulajdonképpen a legjobbkor került le egy újabb gond a vállatokról.
Miciona: Szimba nem a cicánk, hanem a cicám. Most már csak anyukámat boldogítja, de sok éve ez még nem így volt. Az én párnám 2/3 részén aludt, az én ölemben ült, amikor leültem a számítógép elé, stb. Most már a 12. évét tapossa és Szimbánét amúgy sem kedveli. (Hogy őszinte legyek, az a macska senkit sem kedvel igazán.

) Most 3 kutyánk van, már csak emiatt sem nyithatok egy macskafarmot. (Szétroppantott gerinc nélkül valahogy jobban szeretem őket.) Ha a kutyák kihalnak, akkor lehetnek macskuszok, házőrzőnek akár tigrisek is, a lényeg, hogy cicák legyenek.

Utána jöhet kutya is, de az összeszoktatás miatt talán életképesebb megoldás, ha a cica van előbb.
Ő az említett "oroszlán", egyben a keresztapám:
Sajó: Örülök, hogy írtál! Egészen más a helyzet most, hogy már ismerjük a részleteket. Jucinak tudnia kell, hogy ezek a beavatkozások - a tájékoztatón elhangzott szörnyűségekkel szemben - nem olyan borzalmasak, sőt! Elhiszem, hogy a korábbi műtétek mind lelkileg, mind pedig fizikailag meggyötörték, de a lombikos beavatkozások koránt sem olyan kellemetlenek, mint amilyennek első hallásra tűnnek. 10 lombikprogram alatt sem lehet begyűjteni annyi fájdalmat, mint amennyit pl. a laminária okoz egy műszeres befejezés előtt. Itt még akkor is altatnak, amikor nem feltétlenül szükséges, viszont ha van erre lehetőség, érdemes kihasználni. A korábbi, sikertelen terhességek miatt a lombik eleve jó választásnak tűnik. Dévai előzetesen beméri, hogy a méhben pontosan hova menjen(ek) az embrió(k), így gyakorlatilag lehetetlen, hogy a méhszájnál tapadjon meg. A második esetben a progeszteron nem kellő szintje is okozhatta a bajt, de itt ettől sem kell félni. Az ICSI-vel ráadásul az is megelőzhető, hogy egy hibás alakú (jó eséllyel egyébként sem tökéletes) katona termékenyítse meg a petesejtet, ami olyan, mint egy időzített bomba. Legjobb esetben meg sem tapad, rosszabb esetben vetélés következik be, legrosszabb esetben pedig egy sérült gyermek jön a világra, ami senkinek sem jó. Dévai gyakran mesél, nem egyszer olyan párokról, akiknél spontán könnyen összejön minden, de sosem úgy, hogy abból egészséges gyermek születhessen.

Lombiknál a nem szabályosan megtermékenyülő embriókat megsemmisítik, ez már önmagában is megnyugtató. Erre eleve kisebb az esély, mivel csak a jó katonákat használják fel a megtermékenyítéshez. Egy újabb spermaanalízis is felesleges, mivel ha az eredmény olyan, nem az ICSI-t, hanem a hagyományos IVF-et alkalmazzák, de ez lehet fordítva is. Nálunk volt olyan műtéti nap, amikor az 5 párból elvileg csak nekünk lett volna ICSI, de a leadott minták olyan gyatrának bizonyultak, hogy végül mindenkinél ICSI lett. Vannak olyan esetek, amikor automatikusan ICSI van még akkor is, ha a katonákkal nincs nagy baj. Bizonyos intézményeknél kevés, esetleg rossz minőségű tüsző, vagy éppen magasabb életkor esetén csakis ICSI van. Ez azért is jó, mert a hagyományos IVF-nél előfordulhat, hogy egyszerre 2 katona termékenyíti meg a petesejtet és ilyenkor a végeredmény automatikusan megy a kukába, ami kevés petesejt esetén luxus lenne.
Ami a prosztatagyulladást illeti, ez imád kiújulni és az ismételt, hosszú ideig tartó antibiotikumos kezelés több szempontból sem előnyös. Megelőzésre kiváló módszer a nagy dózisban adagolt C-vitamin (napi 1000 mg) és Cink (napi 100 mg). Sok makktárson segített ez a módszer, ráadásul az említett elemek a katonák termelődésére is jótékonyan hatnak.
Rencsi! Szerintem jól döntöttetek az amnioval kapcsolatban. Dévisz ennek nem fog annyira örülni, de nem az ő lelki nyugalma a lényeg, hanem a Tiétek.
Kati: a gyakori ejakuláció a minőségre jó hatással van, a mennyiségre viszont nem, ezért nem előnyös, ha a hadsereg minden nap támad. A feltételezhető beágyazódási időpont után meg érdemes teljesen leállni, mert az ondóban vannak olyan vegyületek, amelyek elősegíthetik a vetélést, főleg a ciklus utolsó napjaiban. (Persze esőkabátban ettől nem kell félni.)
Bodza: én az Ovitrelle kapcsán már meg se merek szólalni. Hallottam már 1 napot is, de 10-et is. A legvalószínűbbnek a 2-3 napot tartom (ez megmagyarázná, hogy miért is kell általában 3 naponta szúrni), bár előfordulhat, hogy valakiből nehezebben ürül ki, de szerintem ekkor sem mutatható ki 4-5 napnál tovább. Melánia, nálad nem az Ovitrelle okozta azokat a pozitív teszteket, ebben szinte teljesen biztos vagyok.