A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Gyermekek / magzatok kor szerint » 2002. május 1 - 2003. április 30. közötti gyermekek

Sziasztok

Ilke
Vannak ilyen napok: ) Lenyeg ,hogy nem lett baja Lilinek.Nalunk most az a salger ha megprobalok valamit csinalni,pl fozni,akkor kipakolja valamelyik konyhaszekrenyt hogy figyeljel ra.Ja es mar huz is kifele hogy menjunk az udvarra vagy a jatszoterre: )En sem hagyom sosem magara mert akkor nem vagyok nyugodt.

Gumicukor
Hat mi mindig ulve pucoljuk a gyumit: )Pont azert mert orakig tart a mennyiseg miatt.Aztan persze mar allva kell az uvegbe rakni: )

Nekem meg tegnap ota faj a torkom: (Nem tudom miert,remelem nem virus,talan csak vasarnap sokat voltam kint es nem voltam tuloltozve: )
Fozok mar ezerrre meg muffnit suok mert jonnek ebedre a noveremek aztan irany az Allatkert: )Mi meg nem voltunk sosem Alexxal,kivancsi vagyok mit fog szolni: )

Pusz
Kataa

Kép
Kép
kataa

Sziasztok!

Igen, olvasgattam eddig is, csak vagy nem volt mihez hozzászólnom, vagy nem volt energiám rá. Most nem vagyok olyan nagy alkotásban, az üvegfestésem kész. Függönyt és nacit kellene varrnom, de az előbbihez túl nagy kedvem nincs, azt utóbbihoz meg semmimKép (anyag és szabásminta). Egy ismerősöm igértem, hogy eljön és segít a naciszabásmintában, de még eddig nem hívott (lehet, hogy elfelejetette?Kép). Pedig jó lenne, ha tudna segíteni: kismamanacit kellett már vennem, mert semmi nem jött rám. Viszont olyan áruk van!Kép Simán meg tudnám szerintem varrni töredékéért, mert ráadásul nagyon egyszerű az egész... Csak nincs hozzá szabásmintám és én nem tudom a kész naciról levenni.
Benit beíratta a párom az oviba, szerptembertől mehet. Persze valószínű, hogy majd csak okt. közepe-végétől fog. Remélem vegyes csoportba teszik, mert nagyon gondolkozom rajta, hogy 6 vagy 7 évesen menjen suliba, de ha esetleg 7 évesen menne, akkor jobb lenne, ha most nem nagycsoportba kerülne.
A páromtól megkérdezték, hogy akkor ő a gondviselője-e a gyereknekKépKép? Mondta, hogy nem, saját gyerek. Erre meg néztek nagyot. Tudni kell hozzá, hogy a páromnak gyakori vezetékneve van. Én ugyan a házasságkötésünkkor "-né" nélkül felvettem az ő nevét, viszont a gyerekeinknek kettős vezetékneve van az én leánykori nevem és a párom vezetékneve kötőjellel.
Időközben a párom beadta a felmondását, és most saját céget alapít, június 1-től már abban dolgozik. Így egy kicsit megváltozik az időbeosztása, talán kicsit rugalmasabban tudja kezelni, ami a szülés környékén nem is lesz gond.

Gumicukor!

Látod, azért tudom ám, mi a jó!KépKép Már sokféle gyerekbútort megnéztem és még mindig úgy vagyok vele, hogy Nátán és Beni új szobájában Flexa bútorok lesznek. Mondjuk én nagyon szeretem a variálhatóságot, amire szükségünk is lesz, és ezért is tetszenek.

Babaméret: Nekem Nátán a 36. héten 2800 g volt, és 3400 g-mal született. Benit 3000 g-nak becsülték és 3700 g-mal született. Amikor Nátánt vártuk, akkor az orvos nagyon jól megtippelte, hogy ő kicsit kisebb lesz születési súlyban, mint Beni.

Ilke!

Én is csak azt mondom, hogy vannak ilyen napok. Nekem a tegnapi elég jól indult, de aztán Beni hülyéskedett és rohangált ott, ahol nem is szabadott volna neki (az előkertünkben) és majd egy egész (2,5 l) doboz mahagóni színű festéket felrúgott az ajtónk előtti pici teraszon.KépKépKép Gondolhatod. Kiakadtam, sírtam. Sajnos egy pici a sárga házunk falára is jutottKép... A többivel végül a szomszédasszonyom segítségével 1,5 óra alatt egész sikeresen elbántunk (vízzel meg higítóval letakarítottuk), bár azt nem tudom, hogy mekkora környezetszennyezést okoztunk, mert sajnos olyan csatornába folyt a festékes víz (esővíz elvezetésére szolgál egyébként), aminek a vége a kerítésünk előtti földben végződik...
Jól el is fáradtam, mert persze a maradék festékkel még lefestettem a bejárati ajtót, meg még egy nagyobb ablakot. Így is maradt még egy csomó, amit vagy ma vagy holnap kéne csinálnom.
Este Legoterápiát tartottamKépKépKép: a kicsi Legokockákból házakat építettem.

Kataa!

Baba neme titok, de az is marad!Kép Meg a legközelebbi UH is messze van, még kb. 7 hét.

Sasha!

Gratulálok a picurhoz. Akkor kb. szülési időpontot is tudsz már? légyszi add meg a táblához!

Conti!

A muffinod nálunk is nagy nyerő, most már kombinálok is. Nagyon szeretem, hogy nagyon gyorsan kész van, nem kell sokat szórakozni a tésztával, csak gyorsan kimérem és összekeverem. Aztán mehet a sütőbe (vannak fém formáim, azokat szoktam kibélelni papírkapszlival, ez egy kicsit az evéskor fura, viszont sokkal jobb, mintha egyenként kéne kenegetnem a formákat). A múltkor majd egy teljes vasárnapi ebédet megcsináltam 1/2 óra alatt (jó, volt egy kis csúsztatás, mert másodikként csirkehúsos fondüt ettünk, ahhoz nem kellett nagy előkészület, csak a húst, sajtot kellett felkockázni, salátát és a szószokat elővenni), leves, meg muffint is.
Azt is elterveztem, hogy csinálok sósat, mert azt reggel is meg tudom sütni (fél óra nem túl sok idő) és milyen jó lenne a páromnak. Feltéve, ha fel tudok kelni.Kép

Panda!

Éljen a Kresz vizsga. Nem olyan bonyolult ám, menni fog. Én is gyerek mellett tanultam vezetni (igaz nem kettő mellett, akkor volt Beni 10 hónapos).
Nátán nekünk is nagyon jól tudja kezelni az autót. Időnként megengedük neki, hogy beüljön az ölembe az "anyósülésre", akkor már csukja be az ajtót, és indítja a kocsit (nem kulccsal indul, hanem egy gombot kell megnyomni (igaz, szerencsére gyerekbiztos, mert csak akkor indul el az autó, ha közben valaki vagy a kuplungot vagy a féket nyomja, tehát véletlenül nem lehet megnyomni a gombot és elindítani).
Idén lefagyott a virág? Tavaly nálunk is, idén viszont rengeteg cseresznye érik. Mondjuk két fa ráadásul a kicsi, korai, vízizű fajtát érleli, amit nem is nagyon érdemes szedni, de nem is tudjuk..
Brúnó: nekem is inkább kutya. Igaz, Beninél is féltem, hogy majd Benjizik, és az brrrr! Remélem az ovit és a sulit is rá tudjuk majd venni, hogy ne, inkább Benizzék. Bár ő maga is ki szokta azokat javítani, aki nem Benizik.
Nálunk egyedül a Lego autók állják ki az idő próbáját...
Nátán viszont mindent megeszik, olyat is, amit szerintem egy gyerek se nagyon (pl. hétvégén a nyárson sült hagymát, a nyers répát és krumplit). Viszont nem szereti a szörpöt, a fagyit, a pudingot (a csoikt azért igenKép). Bár annyira nem is bánom, de azért nagyon érdekes.

Falfestés: az nálunk épp nincs, de csak azért, mert nem tartok elől sehol sem ceruzát, tollat, krétát. Van rajzolótáblájuk, arra lehet rajzolni, persze papírra is, de csak "ellenőrzött" körülmények között, lent az étkezőasztalon.

Szülinap:
Nekem egyenlőre fogalmam sincs. Lenne, ha nem második gyerek lenne, de így annyi mindenünk van, amit még a Beni kapott, hogy lassan Nátánnak már nem tudok mit kitalálni. Most a kedvenc ajándékomból (Lego) sincs olyan, amit Nátánnak szívesen megvennék. Be kellene szabadulnunk valami nagy játékboltba, hátha megjönne az ihlet.
Ruhát nem veszek, az úgyis kell neki.
Beninek most volt a szülinapja, neki még sikerült ajándékot venni, sőt marad későbbre is. Ő persze Legót kapott, de már nem Duplot, hanem a kicsiket. Nem speciális dolgokat, hanem készleteket, olyat amiben ablak, tető, kerék és pár spec. dolog is van, hogy minél több mindent lehessen belőle megcsinálni. Csak ezzel megint az a baj, hogy hiába vettünk mi két készletet, meg egyet kapott apukámtól, ahhoz, hogy igazán jót tudjon belőle készíteni még nagyon sok midnere szükség van. Megpróbálok a havi bevásárláskor egy-egy kicsi 2-3 e Ft-os dobozt venni, hátha akkor azért gyűlik, aztán valami nagyobb alkalomra meg kap megint nagy dobozt.
Nátán meg nagyon szeret Duplóni, sokat alkot, főleg a különféle autókombinációk érdeklik (pl. teherautó vonatkocsi utánfutóvalKépKép).

Beszti (na most mindent pótoltam, megint maradhatok olvasómódbanKépKép egy darabig)

KépKép
KépKépKép
beszti

Apropó:

Hogy tetszik fent a Domestos "játszva takaríthat" reklámja? Nem akarnak hozzánk is eljönni játszva takarítani?KépKép Nekem sajnos ez se Domestossal, sem anélkül nem sikerül játszva, talán ha megmutatnák, hogy is kellKépKép.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok!

Tegnap voltunk apával moziban, megnéztük a Tróját. Nagyon tetszett, tényleg ez is egy monumentális alkotás.
És Brad Pitt.... Kép az Achilleus-ok gyöngye Kép
Nem értem miért kellett a lábához dublőr (állítólag nem volt elég erőteljes az alsó lábszára), mert szerintem pont klasszul volt izmos, sőt nagyon is jól nézett ki Kép

Éjjel nem sokat aludtam, mert Dani 3-tól fél óránként kelt, kb. fél 6-ra aludt el, én meg mindig akkorra aludtam vissza, amikor ismét le kellett menni hozzá.
Reggel mennem kellett a MÁV-ba az egyik gyógytornász ismerősömhöz, megnézte a köldökömet.
Kaptam pár gyakorlatsort, ami beljebb viheti a köldököt, ezt kell naponta csinálnom. ez egy speciális hasizomtorna. Holnap viszont megyek a sebészetre is, megnézik elég lesz- e a torna.
Azt mondta a gyógytornász csajszi, hogy érdemes a következő baba előtt rendbetenni, mert utána még rosszabodhat az állapota.
A hasizmom szerinte nagyon erős, ami nagyon jó, viszont a hosszanti hasizmok között van egy kicsi rés, mint ami normál esetben szokott lenni, ezért dől előre a köldököm.
úgyhogy most tornázgatok és 3 hét múlva meglátjuk mennyit javult.

Panda
Az xszemes mitákat a netről töltöttem le, egy orosz oldalról. Itt egy csomó mindent megtaláltam, amit szerettem volna. Így jóval olcsóbb, mintha megrendelném a komplett készletet.
Ha érdekel:
http://www.7ya.ru/photos/index-private.aspx
azon belül ABC szerint vannak. Persze van, ahol nem keresztszemes minta van, hanem családi fotóalbum, de eldugva azért ott vannak a jobbnál jobb minták.
Jöhet az újság!

Ilke
Küld pár képet a Modern keresztszemesből!

Beszti
Régebbi kismamákban 2002-esben vannak naciszabásminták. Nekem is abból varrt anyósom. Esetleg utánanézhetek a szabásmintának, vhol szerintem biztos megvan és elküldhetem. Igazából csak a pocak részén van egy rugalmas 3szög alakú betét, hogy elférjen benne a növekvő poci. És zsinórbehúzás ill. a nadrág saját anyagából van kötő gumi helyett, így olyan lazára állítható, amilyen éppen kényelmes. A gumi szerintem sokszor szoríthat.
Ha tudod, az ülésmélységed és a külső belső nadrághosszt, onnan már könnyű megvarrni. Még zipzár sem kell bele, bár az sem olyan macerás elkészíteni, ha gyakorlott vagy.

Legoterápia KépKép Mi ezt úgy hívjuk: "Ideges vagy? Szedjél hangyát!" Kép

Baba neme titok! Kép
Mi is a harmadik babánál már nem fogjuk megkérdezni, hadd legyen meglepi baba.
Azért sejtem mire vágysz egy kicsit Kép Kívánom, hogy teljesüljön!!!

Muffin
Nekem is fémformám van, de én bevallom nem kenegetem, csak beleöntöm a tésztát. Amikor kihűlt után szépen kiboríthatók belőle. De a kapszibeletételt ki fogom próbálni.

Panda
Épp tegnap voltunk a mozi előtt egy játékboltban, ott voltak matcbox-hoz hasonló autók, amik starpabíróak. Daninak is van már pár olyan. HotWheels a neve, és a Duna Plazában a JátékBox-ban vettük (nem a földszintiben, de szerintem biztosan ott is van, hanem a mozi szintje alattiban).

pusz
gumicukor

KépKép
KépKép
gumicukor

A Hot Wheels autókról még:
www.hotwheels.com

KépKép
KépKép
gumicukor

SZisztok
Mano
játékal még ráérek tele rakni a ládáját amikor már komolyan érdekli öt és nem csak adig amig szétdobálja a szobában a ruha viszont ugy is kell no meg cipö hasznosabb neki most még ilyet veni mint játékot mert ha nagyobb lesz ugyis csak játékot szeretne majd szülinapjára Kép.

Panda
nem csak neked születet "ló" gyereked imi baba is nagy sulyal születet 3500gr .

Ilke
a fagyasztás is jo ötlet azt lehet ülve is csinálni.Kép .

Gumicukor
nem haraszom Kép .szuperek a keresztszemezéseid Kép .

Legoteripát nálam sétának ,vagy szuperrendrakásnak hivják Kép .

Muffin
én inkább kikenem mert mikor megkaptam az elsö fémformámat ami teflonos sütötem bene és beleragadt .

Lányok
akor ugy látszik én vagyok az egyetlen különc aki ugy gondolja hogy még ráér játékot venni a gyerekének szülinapjára értelmes hasznos játékhoz még kicsi petike homokozot ,kismotort már kapot és szeret velük játszani aszfalt krétával is firkál de enél komolyabb játék nem kell neki még szerintünk majd 2,5-3 évesen kap majd komoly játékokat .nem akarok ugy járni mint sok ismerösom + a hugom aki szintén minden játékot megvet a gyerekének és a gyerek nem játszik semmivel miért mert mindent megkapot .Amogy képzejétek petike megtanult motorozni söt adot puszit nekem amit idáig nem csinált Kép.

Pusz csics és a fiuk
csics

Kataa,
Még egy utolsó kör tabletta, aztán hajrá!
3 hónapot már így is ledolgoztam Kép.
Solymesz klasszul elvan a nagyikkal, sokkal jobban, mint velem - nekik nem rosszalkodik annyit. Takinéni is került, ha nehezen is.

Csics,
Én is az utolsó pillanatban szoktam Solymesznek ajándékot venni, és nem is olyan nagy dolgokat, mert a rokonságtól úgyis mindig annyi mindent kap.

Nagy láb: Solymesznek is óriási lába van, most vettünk egy 23-as szandált, és épp csak egy kicsit nagy neki.

Üdv:
Zita
parazita

Panda!
A KRESZ-vizsgára nem érdemes a tankönyvből tanulni. A tesztkönyvet nyomd, amíg hibátlanul nem megy. Akkor érdemes megnézni a tankönyvet, ha a tesztnél nem érted, hogy miért az a helyes válasz, ami...
Nekem ez a módszer tutira bejött. A többiek előtt legalább 10 perccel lettem kész, és 1 hibám volt!

Üdv:
Zita
parazita

Játékok
Nem a mennyiségen van szerintem a hangsúly, hanem hogy a korának megfelelő legyen az adott játék.
a másik, hogy nem szabad elhalmozni játékokkal, hanem inkább legyen kevesebb egyszerre elő, mint egy kupacban az egész, azzal nem csoda, hogy nincs kedve játszani a gyereknek.
Én pl. mindig cserélgetni szoktam a játékokat. Pl. nemrég előkerült a csörgője és a rágókája, 3 napig az volt a sláger. Aztán vmit elteszek szem elől és kiteszek vmi más, érdekesebbet, ami nem mindig új, de mivel régen látta, így ismét az újdonság erejével hat.

Pl. Petike is biztosan szívesen játszana formafelismerő játékkal, (Dani nagyon szereti), vagy a fakirakókat, Montessori torony stb.
Ez az időszak az olyan játékok időszaka, amivel játék közben észrevétlenül tanul, rájön az ok-okozati összefüggésekre (ha ezt meghúzom, akkor leesik, ha kiborítom, akkor kiesik, ha megnyomom hangot ad, stb.).
Mondjuk ezekhez nem feltételnül a legdrágább játékok kellenek, elég egy kis leleményesség és sok-sok ötlet.
Pl. Én BabyGym-et nem vettem, mert elég horror áron volt szerintem, hanem otthon csináltam egyet, amin mindig lehetett cserélgetni a felakasztott játékokat, nem vált unalmassá.

De pl. Dani nagyon szeret autózni is a férjem matchbox-aival. egyszer egymás mellé teszi sorban, majd uezt függőlegesen, hajszál pontosan egymás mellé illeszti őket, nem maradhat egy kicsi távolság sem 2 kocsi között. Ezzel elég sokáig elvan, aztán egyet kiválaszt a halomból és elbrümmög vele a lakás különböző pontjai felé.
Vagy csinálok neki egy csúszdát fatáblából és onnan gurítja le, majd vissza és ismét le.

Dr. S.H. Jacob: Gyermekünk fejlődő értelme c. könyvben nagyon sok hasznos ötlet van a játékos tanulásra.

a labdák is nagy kedvencek nálunk, van az egész kicsi ping-pong labdától kezdve a nagy vajúdós labdáig minden. (mondjuk ez utóbbi nincs most felfújva)

színek, formák világának megismerése rajzolással, színezéssel, még akkor is fontos, ha még nem tud értemeset rajzolni. nem kell értelmesnek lennie, mert kezdetben nem is az értelem a cél, hanem az ismerkedés a játék öröme.
viszont meg tudja mondani mit szeretne, ha rajzolnánk neki. ő is próbálkozhat, nálunk ez még "galaxisok + csillagok" Kép rajzolásában merült ki.

a másik dolog szerintem, ahok kisgyerek van ott bizony mindig szanaszét van valami hagyva, felesleges állandóan elpakolnia széthagyott dolgokat. Én csak a nap végén szoktam. Pont az az öröm számukra, hogy mindenhová vihetik a kis tárgyakat, játékokat.

gumicukor

KépKép
KépKép
gumicukor

Zita!
Én belekezdtem a KRESZ tankönyvbe, de nem jutottam végig rajta, mert úgy láttam, sose végeznék vele. Én is a tesztkönyvet csinálom, már 2x végigmentem rajta, másodszorra a 2081 hibapntból 72 lett. De ezek között is volt pár olyan, amit véletlenül írtam el, nem azért, mert nem tudtam. Igazándiból nem is az elmélettől félek, abban világ életemben jó voltam, hanem a gyakorlattól.
Solyminak nincs is nagy lába, Ádám szandálja 24-es, és nem is nagy neki...

Beszti!
Nekem vannak szabásmintáim, szívesen odaadom őket. Csak jelenleg anyósomnál vannak, de szombaton találkozom vele, elkérem neked, és eljuttatom hozzád. Sokkal több volt, de kölcsönadtam a férjem munkatársnőjének, és azóta sem láttam őket Kép, pedig direkt megkértem, hogy adja vissza, mert még szükségem lesz rá. Vannak sima Kismama újságosak (azok is nagyon jók ám), meg van Burda is.
Jó, hogy a férjednek talán több ideje lesz. Az enyém is szívesen felmondana, de amíg nincs meg a diplomája (még 3-4 hónap), addig nem akar. Meg ez elég bizosnak tűnő állás, csak az építkezés miatt nem ártana egy kicsit több pénz.
Valamikor régebben írtál egy könyvről, ami az emberi testről szól. Mi is a címe? Mert megvenném Noéminek szülinapjára.
Tényleg, Ti hogy álltok az új házzal?
Írjál csak szorgalmasan Kép!!!!

Gumicukor!
Köszi az autó tippeket Kép. Ha elküldöd a címedet, mennek az újságok.

Szülinap (újra Kép)
Végülis van egy ötletem Ádámnak, de nem tudom, meg lehet-e valósítani. Mert amikor elmegyek velük játszóházba (amik a plázákban vannak), akkor mindig beleül egy lábbal hajthatós kisautóba, és ki sem lehet belőle cibálni. De bárhová megyünk, mindig ua. fajta kell neki, még a színnek is egyeznie kell. Ez a Little Tikes-féle autó, de nem tudom, lehet-e kapni valahol. Meg hát az sem mindegy, mennyibe kerül, mert 20 ezer forintot azért nem adnék érte.
Noéminek meg szinte mindegy, neki a ruha is jó ajándék. Igazi nő, ma is kapott egy len nadrágot és egy pólót, hát egész délelőtt azokban szambázott, alig tudtam levenni róla.

Falfirka
Elvileg nálunk is csak felügyelet mellett van rajzolás. De régebben volt Ádámnak egy mániája, hogy mindenhová eldugdosott ceruzákat. Rajzoltunk, ő térült-fordult, azán azt vettem észre, hogy egy-két cerka eltűnt Kép. Ez párszor megismétlődött, azóta néhány darabot már megtaláltam, de még mindig vannak a titkos helyeken Kép. Na, ha ezek előkerülnek (és nem veszem észre időben), akkor jön a falra rajzolás (meg ajtóra, szekrényre stb.).

Panda

panda
Halásztelek

Hali!

Beszti!
A babanet kalkulátora szerint december 27 a szülés várható időpontja.

pusz
sasha

Kép
sasha

Sziasztok!

Ilke, nekem gyakran vannak ilyen napjaim. Akkor abbahagyok mindent és megpróbálok semmit sem csinálni. A lényeg, hogy nem lett baj. Mit nem adnék, ha a lányom egyetlen palacsintát megenne.

Csics, Panda nekem vizilovaim voltak: 3600 és 4000gr.

Még egy szó a játékokról, nagyon örülök, hogy Betti elkezdett babákkal játszani. A nagynak hiába volt több babája, nem játszott velük, csak a plüssállataival. Így most Betti megörökölte.

Conti

Conti :) :) Barbi 22éves Betti 9 éves
conti

Csics!

Ebben nem értünk egyet, Emma nagyon tud örülni ha játékot kap és egy csomót hazsnál is, egyre jobban pl lego. És nekem öröm amikor látom hogy örül neki ha kap valamit. Játzsika labdáival is és a plüss állataival is, sőt főzőcskézik is a ksi étkészletével, vanank játék gyömölcsei is stb. perzs egy ekkora gyerek napi fél üóránál többet biztos nem játzsik el egyedül, de azért azt nem mondnaám hogy felesleges neki a játék, hiszen így tanul, fejlődik észrevétlenül.
Pl most evttem neki egy nagyon jó könyvet, A mi utcánk a címe, keméyn lapos, ha kinyitjuk akkor olyna mintha egy utca lenne, rajta üzletek, különböző foglakozású emberek, kutya, macska, belátni lakásokba is. Azt is imádja. Mutogat rajta mindnet, amit megismer mondja, és pl van rajta állatkert is zsiráffal, rohant a plüss zsiráfjáért és odavitte bemutatni a rajzolt zsiráfnak, összedugta az orrukat. Amúgy is imádja ha meglát rajzon vagy tv-ben valamit akkro elrohanni és hoznia plüss vagy játék mását. Úgyhoyg igenis játzsik. Könnyebb formarendezőket bedobálja egyedül, a mini kosárpalánkba beledobja a mini kosárlabdát, és még sorolhatnám. Tornyot épít építő kockából. Tolgatja az autóit, közben berreg, legóbaól ha házat építek az ajtón át besétáltatja az embereket, a lego autóba beülteti az embert, tolja. Én nem azt mondom hogy drága játékot kell venni, de bizonyos fajtájú játékoknak már ebbnena korban is meg kell lennie hoyg jól fejlődjön egy gyerek. akia pedagógiához ért bizti tudja ezeket az alpjátékokat, azt hiszem 5 van, de sose tudom megjegyezniKép (baba, rongy, építő, labda ??? talán)
Ti ha otthon vaygtok mit szoktatok játszani Petikével?

Panda!

A little tikes autók pedig akörül vannakKép Emma is szereti, mindíg megy a harc a tetővel rendelkezőért a játszóbanKép

Zita!

Én is csak a teszt könyvet néztem annak idején,a rendes könyvet ki se nyitottamKép

Emmának is 23-as lába van, d e ajátszóban a legtöbb ennyi idősnek, ahogy nézem. Most január óta viszont nem nőtt a lába,azóta 23-as.

ma vettünk neki egy len nyári kalapot is, végre sikerült találnom ami tetszik is neki.

manó

KépKép
KépKép alt="Lilypie Fourth Birthday tickers" />
manó

Sziasztok!

Tegnap délután megint voltunk bringázni hármasban, Dani hihetetlenül élvezi. 1 órát tekertünk és nagyon jól bírta, apa látja, mert én sajnos nem, uis én viszem hátul Danit, nézelődik, berreg, néha hátraadok neki egy kis pufirizsát, azt rágcsája utazás közben. A zötyiket pedig imádja, amikor belemegyünk egybe, utána mindig mondja még, még. Persze neki könnyű, mert ki van párnázva a pelussal.

Jövő hét szerdán megyek a köldökömmel a sebész drnőhöz, megnézi mit lehet tenni. Addig csinálom szorgalmasan a hasizmot, hátha 1 hét alatt is javul a köldököm valamit. Persze nem lesz rögtön kés, csak megnézi, egyáltalán milyen állapotban van.

Manó
Pont tegnap érkezett meg egy Libri rendelésem. Vettem Daninak egy nagyon klassz könyvet: Az első 1000 szó piciknek címmel.
szinte minden témakörről van benne szó, nagyon sok színes képpel. Most még eltettem, mert majd a szülinapjára kapja meg tőlünk, bár már úgy odaadnám neki. Van már egy játék szerszámkészlet, elemes csavarhúzóval, cserélhető csavarfejjel, és műanyag csvarokat lehet vele szétszerelni, pontosabban egy motort lehet szét ill. összesezerelni. Így 2 játék van egyben. A motorokat uis nagyon imádja, meg csavarozni is szeret apa szerszámaival.
Szeretnék neki még a fürdőbe egy csempére cuppanthatós vizimalmot, amire önötgetni lehet a vizet és forognak a részei. Úgyis imád vizeskedni, önötgetni. Most ismét elővettük a felhúzható békánkat, hát azt az örömet Kép. Meg most már a Némó halacskát is tudja használni és spriccel vele. (Még a fittness müzliben volt)

Szülinapi ajándék
Pl. az orvosi táska is jó ötlet lehet. Vagy lányoknak főzőcske készlet, ha még nincs.

Van valaki közületek, aki patcwork-özik? szeretnék Daninak egy ágytakarót készíteni majd az új ágyára. Igazából mintákra lenne szükségem, amiből öteltet meríthetek.

gumicukor

KépKép
KépKép
gumicukor

Csics!

Kérdés, hogy mit értesz értelmes, komolyabb játékon.
Én azt olvastam korábban pszichológus tollából, és el is tudom fogadni, hogy az a gyerek tud játszani, akit megtanítottak rá. A szülei vagy nagyobb testvér. Számomra a játékvásárlás nem áll annyiból, hogy nesze itt a játékod, aztán csinálj vele amit akarsz, hanem leülünk, megnézünk, ötleteket adunk (mint Gumicukor az autókkal és a rajztáblával).
Többféle jó játék is van, az egyik azok, amik olyanok, hogy mindenből minden lehet. Ebbe a kategóriába belefér az egyszerű tojásosdoboz is, de a Lego is. Amikkel nem csak egyféleképpen játszhat a gyerek, hanem a fantáziájának megfelelően tudja alakítani. Egyszer sportkocsi, legközelebb már hajó, de lehet, hogy legközelebb épp méhecske (ez utóbbit azért írom, mert pl. az én nagyobbik fiam a Duplo készletből egy részletet, ami elvileg egy tűzoltóautós készlet része arra használt a napokban, hogy egy általa építet Duplo kockákból álló méhecske csápja legyen).
Már korábban ajánlottam Vekerdy Tamás: Kicsikről nagyoknak 1. című könyvét. Tegnap este én is újra átolvastam nagy részét. Ez a kisgyermekkorról szól, majd 30 éve írta, és 10 éve újra átolvasta, kiadták. Szerintem annak ellenére, hogy ilyen régen készült, nagyon is aktuális, nagyon gyerekközpontú és hasznos könyv. Ebből idéznék most néhány részletet:
"Mit kell megtanulnia iskoláskora előtt a felnőttektől?
Három dolgot: játszani, kérdezni és odafigyelni."
"...egyedül is jól, elmélyülten tud játszani a kisgyerek, ha a felnőtt bevezette őt a játék használatába."
"Az igazi jó játékszer egyszerű, kezdetleges.
Olyasvalami, amiből sok mindenfélét lehet csinálni. (Ilyen a homok, a kockajáték, a rongy, a kóc, a növények részei, kicsit később az építő-szerelő szekrénzek, kirakós mozaikok.) A tökéletes technikai játékok elárasztották a világot... Kis túlzással: ez a játék, a játszás csődje. A gyerek szerepe gyakran csak ennyi: felhúzza a szerkezetet. Első pillanatban elbűvöli őt a mozgás, de hamar rá is un."
"Autóval és villanyvonattal is lehet jól, sőt nagyon jól játszani - ha nem csak ezek, nem csak ilyenek a játék tárgyai."
"Pedig az volna fontos, hogy a gyerek minél többet tudjon beleadni önmagából, a maga leleményéből, képzeletéből a játékba.
Persze ez sikerülhet kész játékkal is. Különösen ami ugyanolyan, mint a felnőtteké, csak kicsiben, annak örülnek a gyerekek."

Az egészből azt szerettem volna kihozni, hogy nem az a baj, ha valakinek sok játéka van, nem azért nem játszik semmivel, hanem azért, mert lehet, hogy vele nem játszottak, ill. az is, hogy hiába van sok játéka, nem jók a játékai, mert nem lehet vele "jól" játszani. Az én gyerekeimnek is viszonylag sok játéka van, és Nátánnak is van olyan, amit neki vettünk. Lesz is. Azért, mert mindig nagyon figyelek rá, hogy mindketten a koruknak megfelelő játékokat kapjanak.
Nátán is nagyon szívesen játszik a Legoval, összerakja őket, különböző autóvariációkkal, tornyot épít még rá, emberek ülnek bele, szállnak ki, kockákat szállít, pakol be és ki. De sok mást is bevon a játékba, pl. a plüssállatai is utaznak. Ha én gépezek, akkor ő nagyon sok időt el tud tölteni mellettem Legozással.
Van egy még "komolyabb" játékunk, amit elvileg Beni kapott, és érdekes módon Nátán szívesebben játszik vele. Bolyongolónak hívják, olyan pályá(kat) kell belőle összerakni, amin aztán végig lehet gurítani golyókat. És ez a "komoly" játék (5-99 éves korig ajánlják) sokkal inkább érdekli Nátánt, mint Benit. Megpróbálja összeilleszteni a kockákat, sőt fejlődés is látszik, mert már próbálja "jól" összerakni, hogy a golyó végig is tudjon gurulni rajta.
De van olyan játék, ami nekünk nincs (sajnos?Kép), de Nátán szintén nagyon sokat játszana vele. A Camponában a játékboltban van egy kicsi terepasztal fe sínekkel és fa vonatokkal. Nem maguktól mennek, de Nátánt nem lehet elvonszolni mellőle. Tologatja a sineken őket, nyitogatja a sorompót nekik, nagyon jól eljátszik.
És abban sem vagyok biztos, hogy ne tudna egyedül játszani fél óránál többet, mert mint írtam, Nátán szokott úgy mellettem órákat eljátszani, hogy én gépezek, nem vele foglalkozok, csak itt vagyok. (Már arra is gondoltam, hogy akár itthoni munkát is tudnék vállani, ami nap 3-4 órára kötne ide a géphez.)
És pl. a Lego, ha drága is, de az egész családnak jó szórakozás lehet. Mi a héten többet ülünk le a gyerekekkel Legozni, mert olyan Legot kapott Beni, amivel még mi is szívesen játszunk, nekem is kihívás, kikapcsolódás. Pl. tegnap egész délelőtt az járt (többek között perszeKépKép) a fejemben, hogy hogyan lehetne trolibuszt építeni belőle majd este a gyerekekkel. Aztán nem bírtam tovább, és bár Beni kint játszott a kertben, délután le kellett ülnöm meggyártani. SikerültKép.
Azt is írja Vekerdy, hogy gyakorlatilag onnan, hogy már tud figyelni a baba, folyamatosan lehetnek játékai. Nem ugyanaz minden korban, hanem a fejlettségéhez igazodva. Az első játékai ún. funkcionális játékok, amivel gyakorlatilag gyakorolja a különböző mozgásokat, az érzékszervei használatát.
Később a mászás, felállás, járás kezdetén a mozgásjátékok is elkezdődnek.
Picit később elkezdődik az utánzás is.
De még nagyon sokat lehetne írni róla, mert a játéktörténettel, játékokkal külön tudományág is foglalkozik. És te magad is megteheted, hogyha neki való játékokat akarsz venni (és nem tudod, hogy mi legyen az), hogy elviszed egy olyan játéktárba (pl. a Mikkamakka játéktár valamelyikébe), ahol képzett emberek segítenek abban, hogy mit is lenne érdemes venni.

Panda!

Köszi, csak az a bajom, hogy én még annyira nagyon nem tudok varrni, hogy pl. a Kismama szabásmintából kiigazodjam. De azért szívesen megnézném őket, főleg a Burdásokat, hátha.
Amit most varrni akarok, az aegy irtó egyszerű szabású naci, a dereka meg úgy van megoldva, hogy egy sztreccses jellegű anyag van a csípőtől betoldva. Tiszta egyszerű az egész. Csak az a baj, hogy a kismamaboltban 10 e Ft-ért adják, és még kellene egypár. Nyáron is talán jobb lenne, kényelmesebb, mint a ruha. Anyagot biztosan tudnék venni Szigetszentmiklóson.
Állás: hát minekünk is erősen meg kellett gondolni, mert bár nagyon jól keres, nagyon sok a kiadásunk (a mostani lakás törlesztőrészlete), meg neki van olyan juttatás, amit mi a saját pénzünkből nehezen pótolnánk (a kocsi törlesztőrészletét jelenleg a cége állja és az is havi 70 e Ft, meg az egyéb költségekkel együtt (Casco, köt. bizt.) még több). Eddig nem is tudott belevágni, fontos volt a biztos állás, és bár tudtuk, hogy bármikor tudna másik állást kapni (ilyen feltételekkel is biztosan), de csak úgy lehetett volna, ha itt felmond és a következőn már kezd is, mert sajnos arra tartaléknuk nincs, hogy egyetlen hónap is kimaradjon fizetésileg. De most nagyon jó lehetőség neki az új cég (itt is úgy van, hogy ebben a hónapban még a jelenlegi cégénél dolgozik, kapja a pénz, a következőtől emg már a saját cégétől kap pénzt), mert meglesz belőle az az összeg is, amit eddig keresett + a juttatások. És azt is reméljük, hogy tudunk a cégből annyi pénz kivenni, ami majd a háznál kell (és ugye ezek nem kis összegek) és talán nem kell 15-20 évig fizetni a törlesztést, hanem jóval hamarabb letudhatjuk.
A házunk egyenlőre még csak tervben, telkünk már gyakorlatilag megvan, a terv is kész rá, már mindenfélét elterveztem a berendezésszinten is. Csak arra várunk, hogy a mi ill. apámék lakását el tudjuk adni. Szeretnénk mihamarabb elkezdeni az építkezést. Az már biztos, hogy a baba születéséig nem lesz kész a ház, de ez most nem is baj, mert a cégből is akkortájt lesz először komolyabb pénz. Ha az eredeti pénzzel kellene megcsinálni a házat, akkor elég minimalista (nem mint irányzatKép) lenne a berendezése, mindenből majdnem a legolcsóbbat kellene beleépíteni (pl. járólap, csempe, szantierek), és persze nem az az álmom, örülnék, ha egy kicsit minőségibb dolgok kerülhetnének bele, hogy ne kelljen 1-2 év múlva mindent cserélni.
A könyv: két ilyen könyvünk is van, 1. Nézd, milyen az emberi test!:
http://www.passagekiado.hu/k_nezdmilyen4.html
2. Emberi test a címe, de azt nem tudom, hogy ki adta ki.
Ha gondolod, akkor még mielőtt megveszed, meg tudom őket mutatni.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Panda,
A gyakorlattól sem kell félni. Persze nagyon fontos, hogy jó oktatód legyen. Az enyém szerencsére szuper volt, a mai napig áldom a nevét...

Gumicukor,
Ezt az "Első 1000 szó.." c. könyvet rendes bolti forgalomban is lehet kapni? Tök jól hangzik.

Üdv:
Zita
parazita

Beszti!
Köszi a könyvek címét, én az elsőre gondoltam. Nem kell megmutatnod (de aranyos vagy, hogy felajánlottad Kép), tudom, hogy jó.
olyan összeszerelhetős fa síneket és vonatot lehet kapni pl. a Tescóban, rengeteg kegészítővel, külön-külön is. de van a fajátékokat forgalmazó üzletekben is. Az "eredetit" a Brio gyártja, de azt nem tudom, hol lehet kapni.
Ha jársz Miklóson, ott van a lakótelepen egy Éva Kézimunka nevű bolt, ahol lehet Burda szabásmintákat kapni. Tudod, úgy külön csomagolva. Hát, nem olcsó, az biztos, de jó.

Gumicukor
Egész véletenül van egy patchwork-ös könyvem Kép. Egész az alapoktól elmagyaráz mindent, és sok szép munka, ötlet van benne. Ha gondolod, azt is elküldöm az újságokkal. Feltéve, ha megírod a címed Kép.

Játék
Hát, nekem teljesen különböző a két gyerek. Noémit ilyen idősen nem érdekelte az építés, de állandóan motorozott, és könyvet nézegetett, esetleg babázott. Ádi szívesen épít, homokozik, de a könyvek nem annyira kötik le. Nagyon szeret rajzolni (a falra is Kép), és a motorozást is most kezdi megszeretni. De a kedvencek az autók, rendezgeti, tologatja őket, brümmög hozzá stb. És nagyon jól eljátszik Noémivel, főzőcskéznek az udvaron, hozzák nekem a kész kaját, amit persze meg is kell ennem Kép. Mondjuk órákig semmivel sem játszik el, de ő alapvetően egy futkosós fajta (mindkettő).

Na, megyek is, mert csak bekukkantottam. A férjem délutános, kint játszik a gyerekekkel, és meg "főzök" Kép.

Panda

panda
Halásztelek

Beszti,
Hát a festékes eset nem lehetett semmi. Megértelek, hogy kiakadtál. Jó sok munka lehetett eltüntetni.
Lilinél mostanában a rajzolgatás nagyon megy, most is itt ül a földön mellettem és firkálgat. Annyira élvezi. Vannak napok, amikor le sem teszi a ceruzát, igaz ilyenkor nagyon kell rá figyelni, szerencsére az még nem jutott eszébe, hogy a fal is jó lehet rajzolás szempontjábólKép.
Én is szabásmintákat keresek most, viszont én szoknyához. Szeretnék nyárra olyan szoknyát varrni, ami olyan lapszoknya féle, így mindig tudnám majd a növekvő pocihoz igazítani a megkötést. Már az anyagot is megvettem, csak nem merek nekiállni, nehogy elrontsam, jó lenne valami minta. Átnéztem már a korábbi kismamás újságokat is, de egyikben sem volt ilyen.

Conti,
Te mint elismert muffin szakértőKép, tudnál nekem is küldeni pár receptet az egyszerűbbek közül? Nekem is van egy tuti jó, de múltkor mégis olyan lett, mint a kő (fogalmam sincs, hogy miért), szóval most ezt a receptet pihentetem. Kicsit elment tőle a kedvem, de a muffinoktól nemKép.
Gyertek át egyszer hozzánk uzsizni, hátha Betti kedvet kap LilitőlKép. Tegnap olyan jó idő volt, hogy kint kajcsiztunk a kertben du, annyira vártam már ezt. De sajna hétvégére megint rossz időt mondanak. Lili is babázósKép.

Gumicukor,
Most nincs itthon a gépünk, de este fotózgatok majd, és holnap küldök egy adag képet. Most, hogy nézegettem találtam is apu feleségének egy jó kis szemüvegtok mintát. Nem tudom mennyire reális, hogy jövő hétvégére elkészüljek vele, azért megpróbálom, hátha sikerül. Anyósomnak, pedig egy párnát tervezek. Amit viszont a picikének mindenképp szeretnék majd a születésére megvarrni, az egy új babatáska. Lilié már eléggé megviselt, sőt több helyen ki is szakadt, így úgy döntöttem, hogy a pindurka kap egy újat. Annak az oldalára is akarok majd valamilyen keresztszemes mintát készíteni. Sőt Lili szobájába is találtam a Modern Keresztöltés mintái között egy nagyon cukit, amiből pedig egy képet tervezek. Ezekkel azt hiszem jó pár hétig (hónapig) el leszek esténkéntKép.
A vízimalom tényleg jó játék, de épp tegnap történt hogy, Lili úgy gondolta, hogy a malomhoz tartozó kis pohárkával a fürdőt is megöntöziKép.
Jók lehetnek ezek a közös bringázások.
A patchwork nekem is titkos vágyam, hogy kipróbáljam egyszer. A Spektrumon volt korábban egy sorozat erről, de mindig lemaradtam róla, talán 2-3 részt láttam belőle.

Játékokról,
Nekem is az a véleményem, hogy bizonyos játékokra szükségük van minden korban a gyerekeknek. Lili pl. egy fa kirakós játékkal megtanulta a számokat 10-ig. Egyáltalán nem erőltettük, egyszerűen csak mondtuk mindig a szám nevét amikor a helyére rakta őket, és most már ha mondok egy számot odaadja az összekevert kupacból simán. Az összerakós játékok is nagyon sokat segítenek szerintem a kézügyesség fejlesztésében. A habtapit is imádja egyedül összeillesztgetni, és megkeresni a megfelelő formának a helyét a közepükön. De hát annyi ilyen van, mindegyik valamit segít nekik és így ügyesednek. Nálunk sem telhet el úgy egy jeles alkalom, hogy ne legyen valamilyen játék az ajándékok közöttKép.

Na jól elírogattam az időt, megyek is kicsit összekapom a lakást, mert holnap délelőttre bejelentkezett a védőnő hozzánk. Pénteken pedig apa el akart menni a barátaival egy kicsit kikapcsolódni, de kitalálta végül, hogy elhívja őket ide, és a kertben fognak majd darts-ozni, meg szalonnát sütögetni és nem utolsó sorban kicsit iddogálniKép. Így nem kell mindenkinek a vezetés miatt törnie a fejét, mert itt alszanak majd. Szombaton pedig kerítést fog apa meg a szomszéd készíteni ha az időjárás is engedi.

Pusz,
Ilke

KépKép
KépKép
ilke

Panda
Küldtem mail-ben a címem. Ne felejtd el ráírni a tiédet, ahová majd visszaküldhetem. Kép

Parazita
Azelső 1000 szó piciknek könyvet a Libriből rendeltem.

Szombaton van a férjem szülinapja, most agyalom ki, mit főzzek ebédre, jönnek a sógornőmék is köszönteni.
Az tuti, hogy lesz muffin. Ma is sütök egy adagot. Olyan fincsi Kép

gumicukor

KépKép
KépKép
gumicukor

Sziasztok

Jatek tema:
Hat Alexnak is van eleg sok,es en ugy csinalom ,hogy mindig a koranak megfelelo van csak kint.A regieket elraktam mar zacskokba majd a tesojanak: )Viszont o olyan hogy kint az udvaron ,jatszoteren a homokozban csak par percig van el ulve,a tobbit szaladgalassal+motorozassal tolti: )Bent is babytaxizik ezerrel,meg vonatozik ,legozik.Nagyon szereti ha allatokoat epitek belole.A legohazzal sokat elvan,ki be pakolja az embereket+autot.Viszont neki a muanyag edenyekkel valo pakolas is meno meg.Ja es hat a mindenhova felmaszas(ertsd:asztal,fotel,kanape teteje: )
Nekunk is van 1000 szavunk de angolul,ugyanolyan nagy konyv vekony lapokkal.Azt ugy nezegetjuk hogy az olembe ul,mert kulonben emg elegge elhasznalna.Ehhez van 3 kemenylapu kisebbalaku vastag konyv.Harom kulonbozo temaban es ebbol nagyon sokat tanult mar.Valamitegyser megmutatunk neki es a kovetkozo alkalommal mar tudja is hogy hol keresse.De a bonyolultabb dolgozakt is ,mint kombajn,tuzolto auto,helicopter.Van meg csomo mas konyve is de azok mind allatoasak es mar mind tudja hogy mi micsoda.Ebbol meg a hasznalti targyakat tanulhatja meg.
Aztan van fabol az a tuskes dolog hogy egyforma szinu gyongyoket kell egymasra rakni.Azt is tudja mar egyedul,persze ezt is csak gyakorlasok utan.
Ugyhogy en is ugy vagyok vele hogy foglalkozni kell a gyerekkel,tanitani jatszani ,mert kulonben magatol nem okosodik: )

Beszti
Na akkor ez jo kis meglepi lesz: )Nekunk Alex volt titok ,de a kovetkezonel mar tuti rakerdezunk: )
En is Domestossal takaritok csak nem jatszva: )
A kismamaruhak szornyu aron vannak itthon,nem is vettem semmit csak kint a noveremnel meg a H&M-ben Nemetorszagban.Mivel sok baratnom pocakos mostanaban toluk kaptam is egy ket darabot meg adtam is.Te nem tudsz kolcsonkerni?.Ezeket em elhet elhordani mert addig nem hasznalja az ember.En sem vagyok az a kolcsonzos tipus egyedul a kismamaruhakban: )Szivesen adnek en is neked csak en mindenbol s-t hordtam akkor is.

Gumicukor
En is akarom majd a Trojat,persze B P nagy motivalo ero a filmre: )
Jo gyakorlatozast meg otletet a sebesztol.
A papirkapszli nagyon jo mert nem kell agony mosni a format: )Meg olan kis helyes viragosak is vannak: )Nalunk is nagy kedvenc,(aldom azota is soxor Contit: )hetente 3-4* biztos sutok es nagyon sok fajtat lehet kombinalni ebbo laz egyszeru tesztabol.
Nekem si van Pachwork konyvem(bar anyueknal)ha akarod odaadhatom en is valahogy.
En imadom oket,van is 2 dajta a francia agyra es egy gyerekmintas Alexnak,de eleg nagy ,ugyhogy majd az uj agyara lesz csak hasznalva.Sajnos nem en csinaltam oket ,hanem vettem,de az USA-ban nagyon szepeket lehet venni nagyon olcson: )

Parazita
Mar 3 honapja dolgozol?Nagyon megy az ido: )Akkor mindent bele: )Szuper hogymegoldodott minden: )Alex is tudja hogy kinel lehet cselezni,addig az utcan nem akrta fogni az en kezem csak az apjaet.Most mar szepen jon velem,persze nem tul nagy tavra,max 5 perc gyalog,de legalabb mar erti hogy fogni kell a kezem: ))

Tegnap nem volt Allatkert ,mert a ferjem autojaban felejtettuk a gyerekulest: (Delelott itt jatszott a 3 fiu nalunk,Alex elvezte nagyon,jol el is faradt.Aztan delutan meg a kertben voltunk egy masik anyukaval.
Ma az uj hazunk melletti jatszot fedeztuk fel,ott talalokztunk egy baratnommel.
Ki is kadtam rendesen,mert a bekeritett szep tiszta jatszo ossze van kotve egy focipalyaval aminek a keritesebol hinyoznal lepcek,na azokan siman kifernek a gyerekek.
Ugyhogy ma felhivtam az Onkormanyzatot,ott persze kaptam egy masik ceget akit hivin kell.Persze az illetekes nem volt bent ,de hagytam neki uzit hogy mit kene csinalni.Delutan visszahiv elvileg,kivancsi vagyok hallgatnak –e egy atlag allampolgarra.
Holnap meg a Kispesti baratnomnel toltjuk a napot,penteken meg egy masik baratnomnel ugyhogy program az van boven.Kell is mert Alex imadja a gyerekeket: )

Pusz
Kataa

Kép
Kép
kataa

Sziasztok
Gumicukor
csak hogy engem zavar a szanaszét hagyot játék mert elesek,rálépek stb amugy köszi a tipeket de én ismerem már anyira petikét hogy tudjam öt ilyenek nem kötik le ha csak nincs hozá gyerektársaság is akivel ilyet lehetne játszani + öt fökép a felnötek dolgai érdeklik ö nem egy hagyományos gyerek aki ilyenel eltudna játszani .Szerintünk.

Beszti
akor mégegyszer petike különleges gyerek az abol is látszik hogy tegnap a homokozoban probáltam neki megmutatni hogy lehet különbözöformákat csinálni nem engedte elment pár sarokal aréb és ot kezdet el lapátolni én meg fogtam és vissza vitem a gyerekek közé és inkább csak kicsit távolrol figyeltem a játékát .Komoly Játéknak én azt hivom amiböl tanul mi ki is néztük már a játékát sorozatot amiböl majd játszva megtanulhatja a számokat,betüket,idöjárást stb ilyet fog kapni karácsonyra mert talán adigra beszélni is tud ,no meg 2,5 éves lesz igaz a játékot 3 éves kortol ajánják 6 éves korig .Könyvek se valok még neki mert csak szétépné az ölemböl meg nem nézegetné ezt is tudom pszihologia nekem tul nehéz és nincs is idöm olvasni ilyeneket ha psziholosnak amugy itt van a párom ö felér egy pszihologusal pedig nem ez a végzetsége Kép.szépek és okosak a könyvek de én majd csak a beszélö petinek tudok veni ilyet ezek szerintem ugy 3éveseknek valok most még a homokozás ,csavargás,és az kresztáblák foglalják le öt nem az olvasás ezenkivül imád pakolni,rámolni,csuzdázni .

Panda
petikének is mehetnékje van mindig a játszotér a kedvence mert ott sok vele egykoru gyerekel játszhat Kép.

Zita
én postán is látam ilyen könyvet.

lányok
a gyerekeknek megvan az a csodálatos képeségük hogy gyereketöl tanuljanak dolgokat vagy maguktol söt vanak olyan gyerekek mint az enyém aki eltérnek a könyvekben leirt gyerekektöl és nem akarnak ilyen játokokal még játszani inkább nyüzsögnek futkároznak és a gyerektársasában érzik jol magukat .

na elmentem

csics
csics

Sziasztok!
Iszonyú időhiányban szenvedek mostanában, alig győzőm olvasni amit írtokKép. Rengeteget játszóterezünk, meg próbálom intézni az ezeregy dolgomat. Úgy néz ki, hogy szeptemberben összeházasodunkKép, feltéve, ha addig sikerül elintézni mindent. Sajna minden feladat rám marad, mert a páromnak egyszerűen nincs semmi ideje, egész nap melózikKép. Próbálok a boltban is sokat segíteni. Egyébként jól vagyunk, azt leszámítva, hogy Gyurcin eddig sosem látható pöttyök jelentek megKép. Elég nagyok ráadásul. A doki azt mondja, hogy ez szinte teljesen biztos, hogy allergia, csak tudnám mire. Szerinte a homokra. Dehát nem tilthatom meg neki, hogy homokozzon.

Rit!
Végül nem lesz tricikli nálunk sem. Meggondoltuk. Vannak ezek a műanyag jellegű bringák, amikből már biztosan jó lenne a méret, de mi nem olyat akarunk. Azok nem valami strapabíróak, ha valami elromlik rajta, azt nem lehet megcsináltatni. Nem lehet semmilyen alkatrészt kapni hozzájuk. Mivel mi kerékpárokkal foglalkozunk, így a mi bicajunk onnan leszKép. Ezek már olyan minőségűek, mint a rendes felnőtt bringákKép.
Képzeld, Gyurci is pár napja elég sokat mondogatja, hogy "bigitá". Eleinte fogalmam sem volt róla, hogy mit akar ezzel mondani, de aztán rájöttem, ez az én nevem (Brigitta)

Kataa!
Köszi, végül én is felhívtam őket telefonon, így találtam rá a védőnőnkre. Kiderült hogy nem is ahhoz a rendelőhöz tartozunk körzetileg amelyiket én gondoltam volna. Az első 1-2 hónapban az üzletben fogok dolgozni, ezzel is egy alkalmazott fizetését megspórolva, aztán irány vissza a munkahelyKép. Feltéve ha Gyurcit egyáltalá felveszik a bölcsibe. Azt mondták nagy a túljelentkezésKép.

Szilcsi!
Örülök hogy minden rendben veletekKépKépKép!

Evés: Az elmúlt pár hónap elég keserves volt nálunk ebből a szempontból, iszonyűan válogatott a fiatalúr. Alig volt néhány kaja amit hajlandó volt megenni. Viszont most 1-2 hete kezd minden visszatérni a régi kerékvágásbaKép, újra megeszik szinte mindent.

Születési súly: úgy látszik mi visszük a pálmátKép, Gyurci 4050 g voltKép

Falfirka: Nálunk még szerencsére nincsen, viszont valamelyik nap azt vettem észre, hogy az egyik cipőm belseje össze van firkálva golyóstollalKép. Fogalmam sincs, hogy ki és mikor csináltaKépKépKép.

Szülinap: Egyenlőre még én sem tudom hogy mit veszünk, de biztosan valamilyen játékot. Ezzel kapcsolatban osztom az előttem szólók véleményét. Rengeteget tanulnak így. Azért gyűjtöm az ötleteket tőletekKép. Orvosi táska nálunk karácsony óta már van, nagyon szereti. Megvizsgál vele mindenkit a lakásbanKép. Apát, anyát, macit, kacsát, tigrist....Kép.

KRESZ vizsga: Hajrá PandaKép! Jó hogy írjátok, mert így én se fogom a könyvvel stresszelni magam, én is inkább a tesztkönyvet forgatom sokatKép.

Az első 1000 szó nekünk is megvanKép. Nagyon szuper könyv, ezt én is ajánlom mindenkinekKép.

Na eldugulok!
Jók legyetek!

Pusz
Banyóci

KépKép
KépKép
banyóci

Csics!
Az én fiam is imád nyüzsögni, imádja a gyerekeket, a játszótéren is folyamatosan barátkozik, másokkal játszikKép. Ettől függetlenül itthon is szoktunk lenni, és itthon is játszik. Amit Gumicukor is írt, az nagyon jó szerintem. Én is cserélgetem a játékait, így mindig van valami újdonság anélkül hogy folyton új dolgot vennénk. Amikor úgy látom, hogy valamivel már napok óta nem játszik, azt egyszerűen elteszem, és mást veszek elő helyette. Persze, nincsenek tankönyv szerinti gyerekek, nem biztos hogy azonnal érdekelni fogja az adott dolog. Olyankor elteszem, és majd legközelebb újra megmutatom neki.

Banyóci

KépKép
KépKép
banyóci

Gumicukor!
Feladtam a cuccot!

Banyóci!
Házasság Kép!
Szóval, akkor még neked sincs jogsid? Legalább nem én vagyok az egyetlen. Mielőtt elkezdtem, azt hittem, majd milyen rossz lesz, mert egyedül leszek "öreg" a sok fiatal srác között. Erre szinte csak csajok vagyunk, és alig van fiatalabb nálam, szóval nem én vagyok a legöregebb. Pedig azt hittem, ilyen idős korára manapság már mindenkinek van jogosítványa.

Zsuzsa!
Hasmenős vírus Kép. Mikor Ádámmal 5 hónapos terhes voltam, a mi családunkon is végigment, hányással kombinálva. Nem volt egy leányálom, de az egész banda elvolt pár napig egyetlen zacskó ropin, úgyhogy egy csomót spóroltunk a kaján Kép.
Előd milyen ügyesn beszél! Ilyenkor mindig olyan irigy vagyok Kép!

Ismeri valaki a Pozsonyi Pagony könyvesboltot? Mert oda szeretnék bemenni pénteken, de nem tudom, érdemes-e annyira messzire becaplatni, ha semmi jó sincs ott.

Na, húzok, este van,

Panda

panda
Halásztelek

Sasha,
en is gratulalok a babahozKép

-Afonya
afonya

Sziasztok

Most én is merítettem egy csomó játék ötletet a sok-sok írásotokból. Kép
Asszem én is átválogatom holnap Levi játékait, mert mostanában őt sem köti le semmi. A kertben is inkább csatangolunk, mondjuk motorozni szeret és sokat homokozunk együtt.

Zsuzsa
Zabálni való a fiad! Kép Kép
Alig várom már hogy egy csomó ilyen beszólás legyen nálunk is, de Levi még csak a szavaknál tart, sőt van amikor csak a szótagoknál. Kép Bár szépen halad ahhoz képest hogy novemberben még egy kukkot sem beszélt.

Csics
No comment! Kép

Írnák még magunkról, de fáradt vagyok, majd legközelebb.

Puszi mindenkinek
Forti

Kép
Kép
forti

Sziasztok!

Köszi-köszi a gratulát.Kép Épp azon ténykedem, hogy felélesszem a kihalt "Friss kismamás" topikot. Remélem összejön. Jó lenne megint egy olyan szuper csapat, mint amilyen "MI" voltunkKép

Olvasgatok ám de csak ilyenkor van időm (meg néha délután, mikor a kölök alszik, de ált. akkor én is bevágom a szunyát), azt hogy meg írogassak is... nem mindig marad rá energia.

Játékok....
Ezen már régóta gondolkodom. Fiamnak többször (és régóta) próbálkozom pl a modnókázással és énekléssel. Egyik se köti le, egyik se érdekli, vagy kimegy a szobából, vagy abba se hagyja az épp aktuális hisztit, nyafit... vagy elkezd mással foglalatoskodni.
Van neki 1 éves kortól adható kockája Mega Blocks. Nagyon sokat próbáltam vele játszani, de építeni nem hagy, ha sikerült pár koöckát összeraknom akkor egyből szétrombolja. Mostanában próbálja már összerkani, de hamar megunja. A széthajtható mesekönyvekkel sincs ez másként. Általában az első oldalon lévő dolgokat végignézzük, felsorolom amikre mutat, nagy ritkán eljutunk egy másik oldalra is... de ennél többre nem bírom rávenni. Autókkal, labdával is csak addig játszik, amíg elviszi A-ból B-be... Hiába mutatom, hogyan lehet anyával játszani pl egymásnak gurítani...
Van neki formafelismerős játéka, de az totál csőd. Vagy nem akarja, vagy nem tudja bedugni a kört a körbe és így tovább. Vagy én rontok el valamit de nagyon. Azt vettem észre, hogy minden olyan játék aminél egyhelyben kell maradni az érdektelen. A játszótérem is a legjobb játék anya elől szaladni, vagy a labdát kergetni, mászni fel mindenre amire lehet, de a lehetetlent is meg szokta próbálniKép Ritkán ül le homokozni, és akkor is hátsó szándék vezérli -homokevés- Vagy, ha elég gyorsan tudom gyártani a formákat amiket egy mozdulattal szétnyomhat. Pedig ez sem célom, jobb lenne, ha rá tudnám venni arra, hogy ahomokot a vödörbe lapátolja, vagy szitáljuk le, vagy ássunk gödröt, de semmi ilyesmi egyszerüen nem köti le, pedig ahogy elnéztem én vagyk mifelénkt az egyetlen anyuka aki beül a homokózóba és pattog, mert ás kettőt és futás, mert a gyerek már mászika csúzdára, mert vészesen köüzeledik a mozgó hinta felé, mert a csúzda elé mászott és épp csúsznának...

Szóval ez hogy van akkor? Minap is beszélgettem egy anyukával akinek 22 hónapos a fia és tátott szájjal halgatta az anyját ahogy az énekelte neki az "Én elmentem a vásárba félpénzel"-t. És a saját szememel láttam is. Ők ott ültek a homokozó szélén, anyuka énekel, baba homokozik én meg futok...Kép
Kell olyan gyereknek is lennie akit nem kötnek le az egyhelyben maradós játékok, mert ha nem akkor baj van a fiammalKép

puszi és köszi
sasha

Kép
sasha

Csics!

SajnálomKépKépKép Én nagyon kedvellek téged, tényleg, de most ez ügyben kicsit szemellenzővel nézitek a dolgotKép De igazad van, a ti gyereketek, és úgy csináljátok ahogy ti akarjátok, végülis egyikünknek sincs köze hozzá.

Egyébként én úgy nőttem fel hogy állandóan pakolták utának a játékokat , folyton rend vett körül és nálam rendetlenebb embert nem ismerekKépKépKép

Most kicsit elszomorított ez az ügy, szóval inkább megyek aludni, lehet hogy inkább csak annyit kellett volna reagálnom mint Fortinak. De engem az komoylan nagyon megdöbbent hogy komolyan így gondoljátok.Kép De majd napirendre térek feletteKép

manó

KépKép
manó

Sasha!

Semmi baj nincs gabival. Te próbálkozol, felfogja, legfeljebb nem érdekli csak fél percig. Aztán majd szép fokozatosan eljön mindennek az ideje. Kb 1-2 hónappal ezelőtt még én is csak futottam Emma után. Néhamost is, De próbálkozunk. Eddig csak döntötte le a tornyot amit építettm,aztán futott tovább, most már ő is tud építeni. Nem kell a gyerekeknek egyformának lenneiük, de bizonyos ingereket meg kell kapniuk, meg kell tanítani játzsani őket, attól hogy úgy tűnik nem figyel, attól ő még raktározza az infokat. Én azt nem tudom elfogadni hogy meg sem mutatják neki, hiszen nem is kell játék. De lehet hogy tényleg én gondolom rosszul.

manó

KépKép
manó

Sasha
Levi is ilyen volt, mostanában (most lesz 22 hónapos) veszem észre, hogy egy-egy dolog leköti. Most már egész szépen homokozik, persze csak akkor ha én ülök be elsőnek a homokozóba. Akkor már mászik be ő is. Kb. 1 hónapja neki is az volt a fő játék hogy én építettem homokvárat, raktam formákat ő pedig szétnyomta. Az építőkockákat is én raktam egymásra ő pedig rombolt. Azokat is most egy pár napja próbálja meg egyedül egymásra tenni. Hidd el, ez a természetes, ahhoz hogy építeni tudjanak először rombolni kell megtanulniuk. Kép
Amúgy Levi sem díjjazza a forma beillesztős játékot, legalább is ami van neki. Ugyan az van mint nálatok, nincs türelme megkeresni az összeillőket, vagy ha megtalálja nem tudja bele rakni. Pedig nagyon ügyes keze van, de ez nem megy neki. Most akarok majd venni olyan fa kirakót amiről a csajok írtak, hátha az könnyebb.

Forti

Kép
Kép
forti

Manó!

Kép

Csics!

Én sem értek továbbra sem egyet veled. Elég nagy tévedésnek érzem, ha olyan játékokat vesztek majd a gyereknek, amiből direkt tanulhat. A játék lényege pont az, hogy észrevétlenül tanul, és még véletlenül sem szabad úgy játszani vele, hogy akkor én ezt fiam/lányom megtanítom neked. Ahogy Ilke soha nem tanította Lilit számolni, de a gyerek szépen megtanulta, én soha nem tanítottam Benit olvasni. Érdekli, rákérdez, válaszolok, és vagy megtanulja vagy nem.
Könyvek: kaphatóak keményfedeles, direkt kisgyerekeknek való könyvek... És mi van akkor, ha azt véletlenül eltépi. Azt is meg kell tanulni, hogy ne tegye. Egyébként csak újabb okosságként: olvasni is akkor fog elkezdeni a gyerek (ill. eleinte csak úgy csinál, mint aki épp vadul olvasKépKép), ha ezt látja a felnőttől. És köszönni is akkor fog, meg fogat mosni, meg levenni a cipőjét az előszobában, és sorolhatnám...
Vekerdy: pont azért ajánlom mindenkinek őt, mert ő nem pszichológus-szakzsargonnal beszél (persze akadhat szakfogalom benne, de azt mind el is magyarázza), hanem szülőknek, nagymamáknak, pedagógusoknak és minden érdeklődőnek írja a könyveit. Nagyon érthető nyelven, sok hasznos tanáccsal. Én nem azért olvasom a könyveit, mert hú de nagyon érdeklődöm a pszicholóia iránt, hanem azért (és ezért ajánlom másoknak is), mert még egy gyereket sem neveltem fel 18-20 éves koráig, és bizony nagyon sokszor kerülök olyan helyzetbe, ami már túlnő az én eszemen, szeretem elolvasni olyan ember(ek) tanácsát, aki(k) régóta foglalkoznak gyerekekkel és neveltek is már föl (Vekerdynek 4 gyereke van). Neki van olyan könyve (Kérdezz, felelek I-III.), ami kérdés-felelet formájában nagyon sok témakört érint a csecsemőkortól a kamaszkorig, de még a felnőttek válságai (pl. válás) és a gyerek kapcsolatával is. Beszéd, járás kezdetek, óvoda, iskolakezdés (milyen a jó iskola), tanulás, kamaszgondok. Ki az, aki elmondhatja magáról, hogy mindezekben már profi???
Nekem egyébként a felfogásoddal az a legnagyobb gondom, hogy honnan tudhatod, hogy a gyereked nem lenne képes eljátszani bizonyos dolgokkal, ha meg se próbálhatja? Ilyen jó időben az én fiam is kint van jópár órát (egyébként Vekerdy is azt ajánlja, hogy még az iskoláskorú gyerekeknek is szüksége lenne napi 4-5 (!!) óra szabadban eltöltött játékra), homokoznak, szaldgálnak a szomszéd kislánnyal és Benivel. Ma is már kint van.Kép De vannak esték is, ill. esős napok is...

Sasha!

Szerintem nem csinálsz semmit rosszul, különbözőek a gyerekek. Nekem valószínű sok előnyöm van azzal, hogy Beni ennyivel nagyobb, Nátánnak az a természetes, ha bizonyos dolgokat úgy csinál, ahogy Beni. Eleinte nálunk is rombolás volt, most már építkezik.
Mutasd meg neki, hogyan kell, hagyd, hogy lerombolja, és te megint csinálj, de ne erőltesd, hogy ő is csinálja. Kicsit menj vissza gyerekbe, és játszál egy jót, miközben ő mászkál (és rombolKép) körülötted.
Könyvnél: hagyd, hogy mutogasson, lapozzon, ha már nem érdekli, nem baj. Az sem túl érdekesKépKép, amit az én fiam csinált, hogy 30-szor rámutat ugyanarra a képre, és azt kell elmondanom neki, ellapoz, majd egy másodperc múlva megint vissza, és újra 30-szor az előző képKépKépKép.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok!

Ilke
Ma feladtam az xszemes mintákat egy nagy borítékban.
Kb. 4-5 nap múlva fog odaérni... Röhej nem? Ha vidékre adok fel sima levelet, akkor másnapra ott van.
Jó bökdösést hozzá. A borítólapokat is lefénymásoltam, azokon látszanak a könyvben lévő munkák, de ha kéred, akkor beszkennelem, hogy színesben is láthasd és mailben meg elküldöm.

Kataa
Bonyolult dolgok Kép Pl. Dani félig kimondja, hogy karburátor, de sokszor egyszerűbb szavakat nem Kép
H&M én nagyon imádtam, mikor kint voltam Németországban. Van olyan cuccom, amit még 17 évesen vettem ott ésmég mindig jó rám és nem ment szét a mosásban. Sajnos 1x pont ez a cég volt a Spectrumon, hogyan és hol készítik ezeket a ruhákat. Nőkés gyerekek varrják látástól vakulásig, minőségi és egyben gyors munkát követelve tőlük, mindezt éhbérért. Sok nőnek a pici gyereke ott aludt a ruhakupacokon, mert nem tudott hazamenni, enniadni nekik. a gyerekeik nem játszottak, hanem ők is varrták a pici gyönygöket, gombokat, sokszor egész nap, kimaradtak az iskolából stb. Elég elkeserítő. És ők egyik ruhát sem hordhatják ezek közül, amit varrtak...

Patchwork
Talán az USA-ba nem ugrok ki értük Kép Meg olyan élmény, ha saját magam csinálhatom, mintha megveszem.

Csics
Szerintem minden gyereket izgatnak a felnőttek dolgai, de ez természetes. Persze azért nem játszhat mindennel, ami a felnőtteké.
Le szoktál vele ülni játszni? Meg szoktad neki mutatni mit hogy kell?
Nem piszkálni akarlak, csak érdekel, Ti hpogy csináljátok, hátha tudunk tanácsot adni és akkor ő is jobban el tudja majd foglalni magát.

Szerintem nem csak a beszéd előtt valók a könyvek, mert pont a nézegetéssel és a sok ismétléssel, és hogy sokat látja őket rögzül benne és kezdi el késpbb mondani. A beszéd sem úgy jön, hogy nem beszélünk a gyerekkel és majd egyszercsak úgyis el kezd beszélni.
Persze énsem csak könyvekből szoktam neki mutogatni, hanem mindent ami körülöttünk van, bárhol járunk. minél többet hallja, látja, annál hamarabb megtanulja, rögzül. Mellesleg a színek is fontosak, a mesekönyvekben különösen odafigyelnek erre, uúgy, mit a játékoknál.
Kicsit úg érzem, hogy ti akarjátok, hogy így és így lesz , és csaki ezt és ezt kaphatja, teheti Petike. Nem bántani akarlak vele, csak így lehet kicsit nehezebben fog kibontakozni, ha nem teszel eléje több választási lehetőséget. És itt írhatnék ismét az indigó gyerekekről. Ők különösebb odafigyelést igényelnek. Hagyni kell választani, mit szeretne, hogy megtapasztalhasson minél több dolgot, összefüggést. Sokszor nem elég, hogy elmondjuk, hogy ez így és így van, kell a saját tapasztalat is.

Banyóci
Iszik tejet Gyurci?
Csak mert nekünk is voltak foltjaink, és ahogy abbahygtuk a rendes tehéntejet, és visszatértünk a zab ill. rizstejre, teljesen elmúlt. De az is lehet, hogy a homoktól van, bár gondolom tavaly is mászott benne eleget és nem volt semmi.

Bringa
engem is érdekelne egy komolyabb gyerekbicikli, Daninak. Gagyit pont amit leírtál, amiatt nem akarok venni. Meg hát lesz még gyerek a családban, ne csak 1 szezont bírjon ki. Esetleg, ha tudsz ezzel kapcsolatos weboldalt, ahol ilyen bringák vannak (eddig a Hauser-t néztem, nekem olyan van, csak mountain bike).

Cipőfirka Kép Kép Nekem egyszer egy beleköpött csócsált alma volt benne Kép

Zsuzsa
Előd nagyon édi, ahogy dumál Kép
Köszi a linket!

Sasha
Olvasd el Az indigókék gyerekek és Az indigókék gyerekek nevelése könyveket! Sok ötlet van az ilyen gyerekek nevelésére, mint Gabi ill. hogy vhogy lekösd őket.

Manó
Én uez vagyok, anyu mindig rámolt, én csak, amikor kedvem van hozzá. Persze azért rend van, de nincs minden szépen elpakolva. Én így érzem jól magam. Nekem mindig minden játékomat szépen elrendezve kellett a polcra raknom, ha egyiket nem a megfelelő polcra tettem, anyu mindig átette.
Így sosem találtam meg semmit, mert mindig át volt mozgatva. Én hagyom hadd dobálja szét, utána nap végén úgyis összerakjuk, néha már ő is segít visszatenni a helyükre.

Beszti
Eygetértek veled.
Pl. Dani is tudja a 0-9-ig a kirakós számokat, pedig sosem tanítottam neki direktbe. 30x uazt Kép ismerős, de én is elmondom neki akár többször is.

gumicukor

KépKép
KépKép
gumicukor

Na, beugrottam megint egy kicsit. Ma megyünk anyukámhoz, és csak szombaton jövünk haza. Noémi teljesen be van zsongva, hogy milyen ajándékot fog kapni Kép.Igaz, hogy ma van a szülinapja, de csak szombaton ünnepeljük, ezt ő is tudja, de persze fúrja az oldalát akíváncsiság, hogy mi lesz az ajándéka Kép.

Könyvnézegetés
Ádám már elüldögél mellettem, ha mondókás könyvet olvasok neki, de általában csak a képek érdeklik, a szöveg nem. Viszont mindig el kell mondanim, hogy melyik betű melyik, már egycsomót ismer. A múltkor rákérdeztem, hogy melyik az "A" betű, és tudta. De nem csak véletlen, mert többször, más-más helyen is felismerte. Azért annak mégiscsak jobban örülnék, ha beszélne Kép.
De ezt sem értem, mert mikor Noémi hablatyol neki mindenfélét (csupa értelmetleséget, pl. ge-ge-dö-titi-tu), na, azt elismétli, de a rendes szavakat nem. Ki érti ezt?

Megyek, bőgés van.

Mindenkinek szép hétvégét,

Panda

panda
Halásztelek

Panda
Én szoktam venni Susanna nevű ujságot időnként, abban is vannak jó Xszemesek.

Beszti
Régebben voltak a Kismamában kismam ruha szabásminták, nekem van is 1-2 ha gondolod elküldöm, aztán majd ha megvarrtad visszaküldöd.

Gumicukor
Tróya Kép Mi is láttuk, bár inkább a húgommal kellett volna mennem, apjuk nem értékelte annyira a sok jó pasit egy rakáson Kép Én annál inkább Kép

Manó
Hanna is imád mindent ami új. Meg a főzőcskézést is, nagyon imád kavargatni, meg a fedőket variálja Kép

Sasha
Kaptunk a bölcsiben egy tők jó füzetet amiben mozgásos mondókák meg dalok vannak. Úgyhogy azokat játszuk. Nagyon bírja őket. Pont az a jó, hogy én is ugye ugrálok meg stb vele, és így ő is csinálja, úgyhogy nem kell egyhelyben hallgatni. Persze ő sem bír ki 2-3 nál többet.

Bringa
Nekünk van falfirkánk. Kék.
Hanna a keksz maradékait rejti el rendszeresen. Az kerül ált. cipőkbe, táskába, ide-oda.

Mancit is lemérték
15000 g és 79 cm (20 hónapos)

Puszi
dec8
dec8

Sziasztok!

Képzeljétek ma véletlen meghallottama bölcsiben hogy melyik csoportba kerül Emma, és együtt lezs a legtöbb eddig játszócsoportba járó gyerkőccel. Úgy örülök, így a csoport 80%-át ismerni fogja már, így talán könnybeb lesz a beszokás. És egy idősebb nő lez s agondozója, állítólag elég aranyos. Na, majd szeptemberben kiderül. Őzike csoportos lesz.Kép Ja, és ő lesz a legfiatalabb a csoportban, mondjuk csak pár hónappal, a zöme 2002 nyári gyerek, ennek én örülök mert a kissebbeket csak nyúzza mindíg.

Emmát is érdeklik a felnőttes dolgok, de agyerek dolgok is. Ez természetes, minden érdekli, amire lehetőséget adunk hogy megismerje. Ha nem lenne könyve akkor perzse őt sem érdekelné, mertazt sem tudná mire való. Az első kemény lapos könyvét ő is darabokra tépte, amíg rá nem jött hogy mást is lehet vele játszani. Formaillesztőből nekünk van egy nagyon egyszerű típus, azt szereti. Még régebben vettem neki, clmentori típusú, mondjuk elég drága volt. Összesen 5 db forma van egy sima "dob" alapon. Olyan jó tenyérbe való, tömör formák, kör, háromszög, négyzet stb. Ha beleteszi akkor nem hullik bele a közepébe, csak simán a helyén marad és ahogy beteszi megnyom egy gombot alul és hangot ad ki. Az ennél bonyolultabb formaillesztők neki sem mennek, ahhoz még kicsi, de ezt már pár hónapja be tudja rakni és nem is idegeskedik azzal hogy nem sikerül. A másik amit pici kora óta imád, és még most is nyerő az a fisher price henger amit Kataa-ék hoztak neki Amerikából, a mai napig nem árulják itthon és nem is értem. 3 labdát kell egy lukon a hengerbe dobni, ami eközben hangokat ad ki. Egyszerűen szuper, már 10 hónaposan is élvezte ezt a nem túl bonyolult "orma illesztő elődöt"Kép
Igazából olyan jétékot én sme szoktam neki adni ami még meghaladja a képességeit (pl a bonyolultabb formaillezstők), ahol esélye sincs hogy sikerüljön, mert az csak elveszia kedvét. De igenis nagyon jó koruknak megfelelő játékokt lehet kapni.
Nekünk az első toronyépítését sikerült lefényképezni, és látni a büszkeséget a kis arcán, hogy neki sikerült, pedig addig ő is csak rombolta amit én építettem (egyébként eze ma is szereti, bár néha már adogatja is nekem hogy mit építsek,meg neki is sikerül).
Ennek ellenére a napjaink nekünk is úgy telnek hogy alig vagyunk itthon, de azért a reggeli elindulás előtt és este mindneképpen van itthoni játék is. A többi idő az futkosás, játzsótér, motorozás, játzsó csoporta bölcsiben.

Manó

KépKép
manó

Dec8!

15 kg? nem semmi, jól belehúzott! Emma csak 12 kg, pedig ő olyan duci volt régenKép És 85 cm. Kezd ropi lennia lányom.Kép

manó

KépKép
manó

Sziasztok!

Ezt a gyönyörű időtKépKépKép! Ma Gyurcimnak nem volt kedve játszótérre menni, pedig többször is rákérdeztem, de Ő hevesen tiltakozott. Így itthon maradtunk, és a teraszon sütkéreztünk. Már eddig is szépen megkapta Őt a nap, de most kifejezetten olyan szép szine lettKép. Persze meztelenül volt, párszor össze is pisilte, kakilta a teraszt, de sebajKép.

Van valamelyikőtöknek valami jó kis étterem/vendéglő tippje lehetőleg Budán? Olyan kéne persze ahol jó a kajci, hangulatos, de mégse túl drága. Nem akarunk nagy murit csapni, csak egy szűkkörű csendes vacsit. És ha esetleg lenne ötletetek, hogy ruhaügyben hol lenne érdemes szétnézni, azt is megköszönnémKép.

Zsuzsa!
Jobbulást nektek, gygyuljatok meg hamarKép. Édi lehet Előd hogy így dumálKép.

Panda!
Látod, nem vagy egyedülKép. Én is már régóta halogatom, de most nyáron mindenképpen meg fogom csinálni. Kicsit félek én is a gyakorlattól, de a párom szerint szuper érzékem van hozzáKép. Hát remélem igaza leszKép.

Sasha!
Én is azt mondom mint a többiekKép. Nagyon jó, hogy mutogatod neki a dolgokat, és amikor eljön az ideje, akkor Gabi is csinálni fogja. 2-3 hónap ebben a korban rengeteget számít hidd elKép. Gyurcim is pont ilyen kis szélcsap volt, még most is az, de már érdekli más is a hülyéskedésen, rohangáláson kívül. A mi lakásunk is állandóan úgy nézett ki mint a csatatérKép. Amit építettem, azt lerombolta, sőt elhajigálta. Ez nagyon sokáig így volt, most már épít Ő is. Mivel imád firkálni, kapott egy olyan "lepedőt" (nem tudom minek hívják pontosan) amire ha a hozzávaló filccel firkál, 3-4 percen belül eltünik magától. Ezt is nagyon szereti. Mostanában kezdi megszeretni a mondókákat is, eddig nem érdekelte az sem. Mint Besztiéknél, nálunk is az ment, hogy mutogatott mindenre, és százezerszer el kellett mondani az adott dolog nevét. Apja rengeteget labdázik vele, ezért nagyon szeret focizni is. A játszón is rengetegen csodálkoznak, hogy a korához képest milyen ügyesen kergeti a labdát, még cselezget isKép. Sok ilyen dolog van, még sorolhatnámKép. Eleinte az embernek úgy tünik, hogy oda se bagózik arra amit mutat neki, de később ezek mind előjönnek neki.

Gumicukor!
Nemrég kezdett el tejet inni, most hogy már nem szopizik. Igazad van, lehet, hogy attól vannak ez a "pöttyök". Ezek nem igazán foltok, inkább kiütésszerűek, vagy inkább olyanok mintha csípések lennének.
Megcsócsált almaKépKépKép.

Bringa: A Hauser gyerekbringa nagyon szuper, nekünk is olyan lesz. Azt hiszem bátran mondhatom, hogy kategóriájában a legjobb. Nálunk is vanKép, meg gondolom a többi kerékpár szaküzletben is. Nem baj ha a konkurenciát nem sorolom felKép? Most rápillantottam közben a honlapunkra, ahol leírás van fent róla, csak épp kép nincs, mert a lap fejlesztés alatt áll. ( www.bigbike.hu )Megpróbálok nemsokára telefonnal készitett képet felrakni, remélem nem lesz nagyon rossz minőség. Kétféle tipus van belőle. Az egyikből van sima fiú/lány vázas, kontrás, a másik pedig Y vázas, ez unisex, fiú-lány egyaránt. Mindkét tipus nagyon jó, még én sem tudom melyik legyen Gyurcinak, de valószínüleg az Y vázas mellett fogok voksolni. Az előbbi ára újonnan 12.900 (tudtommal máshol több), az utóbbié 13.900. Amúgy használt bringákkal is foglalkozunkKép. ha kinővi a gyerek, jó állapotban van még a bringa, és nem akarják tartogatni a következő babának, akkor beszámítással egy nagyobb-ba, vissza szoktuk venniKép.
Hirtelen ennyit róla, többiektől bocsi a hosszú leírásért.

Banyóci

KépKép
KépKép
banyóci

Kép

Kép

Banyóci

KépKép
KépKép
banyóci

Csics!

A te kedvedért én is kilépek az olvasó üzemmódból, mint Beszti...Kép

Először is azt szeretném, hogy ne gondold egy percig sem, hogy itt a lányok bántani akarnak. Csak fontos, hogy megértsd: nekünk, mint anyáknak az a fő feladatunk, hogy testileg és lelkileg egészséges gyerekeket, és majdani felnőtteket neveljünk. Ehhez pedig nagyon szorosan hozzátartozik a játék. A gyerek a játékon keresztül ismeri meg a világot. Később a konfliktusait is a játékban oldja fel. Igen, ez is pszichológia, és leeht, hogy téged nem érdekel a pszichológia, de az igenis érdekeljen, hogy Petike lelkileg kiegyensúlyozott, boldog, elégedett legyen, mivel ezzel fog kilépni az életbe, amit te megalapozol neki. A későbbi boldogulását könnyíted meg, ha most segítesz neki!!!
Ezért fontos, hogy játszál vele, hogy megtanítsd dolgokra, de ne direkt formában, hanem észrevétlenül. A gyerekek nem tanulni akarnak, hanem játszani!
És ahhoz, hogy megértsd egy kicsit a lelküket, neked is gyereknek kell lenned egy kicsit! És engedd szabadjára, ne szorítsd korlátok közé!
Nálunk az van, hogy
- Peti egész nap rámolhat az egész lakásban, ide-oda hurcolja a játékati, attól függően, hogy én hl vagyok. Este, fürdés előtt, együtt pakoljuk el őket, és ezt olyannyira megtanulta, hogy ő maga igazgatja meg a játékokat, ha nem jó helyre teszem.
- jó példa arra, hogy tőlünk tanulnak játszani, hogy Peti pl. azt szereti a legjobban, ha mi ketten apával focizunk, és akkor nagy lelkesen játszik mellettünk egy másik labdával. Nem velünk játszik, mert még ahhoz kicsi, de tőlünk tanulja!
- vond be a napi teendőidbe, ha játszani nincs időd! Peti pl. imád takarítani, mindig együtt töröljük le a port, együtt pakolunk be a mosógépbe, a mosogatógépbe, együtt teregetünk stb. Neki ez ugyanúgy játék, és rengeteget tanul közben!
- Beszélj hozzá, amilyen sokat csak tudzs! A gyerekeknek szivacs agya van, mindent magába szív. Én szinte egyfolytában beszélek Petihez, elmondom, mit fogunk ma csinálni, hova megyünk, mit eszünk stb. Ezek nagy részét már visszamondja, este apának elmeséli, mi volt.
- Nagyon hasznos a képeskönyv nézegetés! Nem kell a szöveget felolvasni, hanem a saját szavaiddal mond el neki, mi van a képen! Tudod, hogy örül, mikor olyan fedez fel, amit kötni tud a saját kis életéhez, amit már látott élőben? Nem baj, ha széttépi! Hiszen ha neki vetted, akkor az övé, akkor ő rendelkezik felette, és persze, elmondjuk, hogy nem szabad széttépni, de legalább megtanulja, hogy akkor szakadt könyve lesz a szép helyett.
- próbálj néha az ő fejével gondolkozni! Én pl. mindig megengedem esős időben, hogy Peti futkározzon a pocsolyákban. Az neki óriási élmény! Persze ilyenkor gumicsizmát adok rá, és vagy rövidesen hazajövünk, vagy viszek váltás ruhát. Sokan furcsán néznek, de annyira szereti, és olyan boldog tőle. Persze, nem mondom, hogy ez követendő, ez csak egy példa, hogy néha szabadjára kell engedni. Vagy pl. nálunk meg van engedve, hogy ha vendégek vannak, és ki van nekik téve ropogtatnivaló, akkor Peti is tömheti vele a kis fejét. Miért tiltanám tőle, ha a vendégeknek szabad? És ilyenkor az sem baj, ha emiatt nem eszik rendesen. Ezek kivételes alkalmak.
- játsz vele sokat! Olyan hálásak érte a gyerekek! Peti pl. mindig megölelget, ha együtt játszunk, és valami jót kitalálunk.

Távol álljon tőlem, hogy okoskodjak! Csak azt értsd meg, hogy nem csak gyereket nevelsz, hanem a későbbi felnőttet is, az egész kis életének az alapjait rakod le!

Dió
szabotimi

A lényeg azért látszik remélemKép!

Banyóci

KépKép
KépKép
banyóci

Sziasztok!

Egy kicsit eltüntem, mert nyaralni voltunk.

Sasha: Mostmár lehet akkor gratulálni? Márk is december 27.én született. Tők jó volt, hogy a karácsonyt még itthon töltöttem és szilveszterre meg már Márk is velünk volt otthon.

Játékok: Én is azt szoktam csinálni, hogy változtatgatom a játékokat néha elöveszek neki valami régit és nagyon őrül neki utána elrakom és egy idejig megint nem kell új játék.
De arra mindig figyelek, hogy ha kap játékot az mindig a készségfejlesztő legyen. Most például egy olyan játékot ami fa kis állatok és bele kell rakni a helyére a fatáblába. Ilyet lehet kapni betüset és számosat is. És még arra is jó volt, hogy megismeri melyik állat melyik.

Mi is ma voltunk a bölcsibe nyílt napon. Márknak nagyon tetszett a dolog nem is foglalkozott vele, hogy ott vagyok vagy nem. elment játszani a többiekkel és feltalálta megát. Ennek őrülök remélem, hogy a késöbbiekben is igy lesz és nem kell sírva otthagynom, hogy nem akar bölcsibe menni.
Szeptembertől lesz a beszoktatás 2 hét.

Na most lépek
Sziasztok
Andy
andy78

Sziasztok

Hu micsoda nyar van.Nemreg ertun khaza,egesz nap kint sutkereztunk: )Most Alex probal aludni meg egy kicsit,de ha nem emegy inkabb kiveszem,baraz a fel ora egy kicsit keves amita kocsiban produkalt.Nem baj este apukam jon es elgalabb hamarabb megy aludni,mi meg kimenot kapunk: )

Csics
Erdekes az en amugy nagyon tarsasagszereto gyerkekem sem jatszik meg a jatszon a gyerekekkel ,csak egymas mellett jatszanak.Maximum veszekednek egyet a motoron,vagy egy egy ismerossel toljak egymast,vagy hintaznak.De ahogy nezem ott minden kb ekoru gyerek csak egymas mellett jatszik.Vannak a szemlelodo tipusok,ulnek a homokozban orakig es epitenek,es vannakaz orokmozgo,motorozo babok: )Hat az enyem par honapja mara masodik kategoriaba tratozik: )Neha homokozik csak de akkor teljes erobedobassal: )
Neked Petike mindiga gyerekekkel jatszik?
Ettol fuggetlenul mi is nagyon sokat vagyunk mashol,pont azert hogy szokja hogy nem csak o van a vilagon es be vagyunk zarva egy lakasba.Latom most is a baratnom gyereken hogy attol hogy mindig otthon vannak csak a kertben,mennyire nem tudja toleralni ha mas is jatszana az O jatekaival.Alex elentetebenha valaki jon hozzank nem visit(vagy csak neha)ha mas ul a taxijan vagy jatszik a jatekaival.Es en ennek orulok: )
Elhiszem hogy nincs sok idod jatszani Petikevel a pici mellett,ugyhogy en ehhez nem teszek hozza semmit.

Banyoci
Eskuvo: )A Feneketlen tonal(persze nem jut eszembe a neve)nagyn jo etterem es szep is.
Ruha ugyben meg eleg ha vegigmesz a Koruton a Nyugat ies az Oktogon kozott,biztsoan talasz szepet: )
Nalunk a bolcsibe jelentekzes lap leadasi sorrend van,ezert adtam be jo koran,de itt is mindig tuljelentkezes van.
Nekunk csak az arcan voltak pottyok,olyan kis pirosak,de a rizstej ota teljesen megszunt.

Zsuzsa
Jobbulast csaladikg: )En is voltam a 20.heten igy Alexxal,azt hittem meghalok annyira rossz volt igy babasan .
Persze megyunk majd csak hetvegen tul sokan vannak,de majd a nyaron megoldjuk: )

Panda
EN 24 evesen voltam a legoregebb a csoportba anno: )Mar majdnem neniztek,de ertekeltek hogy vallalkozok ra ebben a korban: )Na ja: )

Mano
Erdekes mert az en anyukam nem volt az rendmanias,de en megis az lettem,de nagyon.Akkoe ez mindig pont forditva sul el: )Most rohogjetek ki de naponta vagy 3* rendet rakok a jatekok kozott>Nem is csak magam miatt,de ha mr tul sok minden fele van kint nem jatszik a kaosz kozepen.Mar tudja hogy egyszerrre csak 1 lego vagy kocka fajta van kint.Es ha keri amasikat mar kezd is pakolni es mutogat hogy mit szeretne.Akkor gyorsan bepakolok esk apja is meg a masikat: )
Nalunk is divatm eg minden fajta Fisher jatek,imadja a zenelo tornyot is.De azt meg Manka(Pocoke)is pedig o mar majdnem 3 eves.Ahhoz kepest hogy fel-1 eves korig ajanljak nem rossz: )
Nalunk a legozas meg eleg gyatran megy,de az epitokocka nagyon jol,talan mert azt nem ekll illeszteni csak rakni: )Van epitokockabol is formarendezonk,ott is eleg jol bearkja ha epp van turelme hozza.Viszont a fa autos formailleszoit eddig csak mutogatam neki es nme ment,a heten meg magatol berakta ,ugyhogy nemhiaba van a sok mutogatas,egyszer csak megerik ra es magatol csinalja; )
Ozikes Emma: )

Gumicukor
Hat igen minden ami keletrol jon,sajnos igy keszul.Sok mega gyerekmunka: (Minden amit olcson tudsz itt megvenni es Made in China vag Banglades van ra esely hogy fillereket fizettek az eloallitojanek.Nekem van egy par usa-bol hozott cuccom amin mar dierkt feltuntetik hogy nem zsakmonyoltak ki senkita keszitese kozben.Jo mi: )

Dec8
Manci tenyleg 15 kg?Nekem mindig olyan kis nadszalnak tunt: )

Lanyok
Nem lesz valamikor tali?Persze most magam ellen beszelek mert mi ilyennel nem rendelkezunk,de jo lenne valakinel zart kertben es mindenki vinne enni-inni es lehetne egy nagy piknik.Persze a Margit Sziget is ok csak epp ott a gyerkocok hajkuraszasabol allna a nap: )
Pusz
Kataa

Kép
Kép
kataa

Banyóci
A nagykörút tele van esküvői ruhaszalonokkal, én a Glória Szalonból kölcsönöztem rucit, pontosabban ajándékba kaptam a kölcsönzés árát.
de nézz szét itt eskuvo.lap.hu

Nekünk a tejkiütés főleg a hónalja alatt volt. Picike pörsenések, érintésre érdes. Nem kentük semmivel, 1 hét alatt elmúlt, ahogy beszüntettem a tejet, pedig biotej vagy laktózmentes tej volt.

Bringa szuper, én is ilyet láttam a neten a hauser oldalán. még az is lehet nálatok vesszük Kép

Dió
Üdv itt, még ha csak rövid időre is.
Nagyon jókat írtál!
Nálunk is megy a pocsolályába ugrálás, ráadásul még én is beleugrok Danival együtt Kép Én már csak ilyen infantilis anyuka vagyok. Persze utána egyből mosógép Kép Ja és páros lábbal, mert úgy nagyobbat föccsen Kép
Kiskoromban mindig megtiltotta anyukám, hogy belemenjek a pocsolyába. Persze én azért próbálkoztam. Olyannyira, hogy egyik nagy iskolai ünnepség előtt az énekkaros matrózblúzos egyenruhában mentem el játszóterezni egyik osztálytársammal, mindezt fehér harisnyában és szandiban Kép Hát tárdig saras voltam, amit próbáltunk kimosni a WC-ben vízzel, de csak még jobban elkentük a koszt. A szoknyám is jólnézett ki Kép Persze az énnekkarban az első sorban álltam, ekkor 10-12 éves voltam, ha jól emlékszem Kép
Szóval most pótolom a saját gyerekemmel a pocsolyázást Kép
amit anyukámtól utána kaptam fejmosást, azt nem részlezetem, de el lehet képzelni

Kataa
Általában 2 éves korig és talán eyg kicsivel utána még nem egymással játszanak, csak egymás mellett. Később fedezik majd fel, hogy a másikkal is lehet játszani.

pusz, jött értem a párom, húzok haza

KépKép
KépKép
gumicukor

Sziasztok

Most csak helyzetjelentes, majd olvasok is igerem.Kép
UH- rendben, mano uldogel a pocimban, vagyis a fejecskeje folyton a bordaim kozt nyomakodik.(BPD9.2mm), becsult sulya 2500g hurra!, sajna a lepeny el van oregedve II-III fokban erett es a mehszajam 2 ujjnyira van nyitva. Ugyhogy szerintem nem huzom sokaig, foleg hogy epitjuk le a gyogyszereket , ugyhogy nagyon izgi.Kép

Es hetvegen jon a hidegfront.Kép

puszi mindenkinek

Nyuszi

KépKép
KépKép
nyuszika

Sziasztok!

gumicukor, Dió!

Én is beleengedem emmát a pocsolyábaKép Rám is hülyén szoktak nézniKép

Nyuszi!

Hű de izgi, drukkolok!

Kataa!

Akkor nálunk Emma extra rendes lesz, ezek szerint, sőt rendmániásKép

Emmán is vannak ilyen ekcémás foltok, gonodljátok a tejtől lehet? neki nem az arcán hanem a testén. Pedig csak ritkán iszik tejet, kb 2-3 naponta kakaó formájában, de joghurtot, pudingot azt sűrűn eszik. Ti azt is beszüntetetétek Sajnos ő a rízstejet egyáltalán nem itta meg.

Én úgy látom hogy Emma az egyidősökkel nem tud játzsnai, csak ahogy mondod összekanak egy-egy játékon, meg tolja őket a kocsival, meg majmolják egymást, de pl a anygobb unokatesókkal (8 évesek) kifejezetten játszik!

Banyóci!

Hát nekünk vidéken volt, úgyhogy sajnos ruhaszalonban nem tudok segíteni. Viszont vidéken sokkal olcsóbba ruhaKép

Manó

KépKép
manó

Ilke
Megjött a kártya, köszi és puszi érte! Kép Kép

Nyuszi
Megy a drukk ezerrel!

Forti

Kép
Kép
forti

Conti,
Ma reggel míg Lili aludt, megsütöttem a tigris muffint. Hát a védőnőtől kezdve (ő a receptet is elkérte) a szomszédokig, mindenki azt ette és csuda nagy sikere voltKép. Köszike!!! Holnapra is akarok valamilyet csinálni majd a fiúknak estére. Lili miatt karobbal készítettem, hát szerintem ember meg nem mondaná, hogy nem kakaópor volt benneKép.

Takarítás,
Sajnos nekem egyre erősebb a gyanúm, hogy a kezem a Domestost nem bírja. Ma is azzal takarítottam, és estére több helyen is annyira kiszáradt a kezem, hogy berepedt és vérzik. Eléggé fájKép. Most vagy rászokok a kesztyűre (amiben nagyon nem szeretek takarítani), vagy tisztítószert váltok.

Csak két szó még a játékokról. Szerintem igenis valók ilyen korú gyerekeknek könyvek. Osztom Beszti véleményét, miszerint 1-2 db-ot biztosan mindegyik gyerek széttép, de Lili pl csak a kemény lapú könyveket tépte szét. Ahogy megkapta az első puha papírlapos könyvét, le is szokott róla. Még most is gyakran előveszi ezeket és hozza oda hozzám, hogy mondjam neki, hogy miket mutogat a könyvben. Némelyik dolgot neki is el kell mondani 1000x, de a lényeg ha én mondom, hogy mutassa meg, ezt vagy azt, simán mutatja egyből, gondolkodás nélkül. Gyakorlatilag teljesen ismeri a könyveit, mert mindent szépen elmondogattunk neki amikor kérte. Nemrég vettem észre, hogy most már egyedül nézegeti a könyveit és próbál pár dolgot ő is kimondani. Vannak szavak, amiket fél órán keresztül mondogat, mindig máshogy, a védőnő szerint hamarosan beszélni fog, mert most már látszik, hogy kedvet kapott hozzá. El kell, hogy meséljem, hogy 2 napja ha valamit meg akar kóstolni, akkor azt mondogatja, hogy jammi-nyammi, annyira cuki ilyenkor, hogy össze vissza puszilgatomKép. Egyébként tudom ajánlani mindenkinek a Micimackó Könyvklubot, mi már majdnem 1 éve tagok vagyunk. Minden hónapban 2 könyvet küldenek. Igaz idősebbeknek ajánlják a könyveiket, de Lili állítom, hogy az összes gyümit, zöldséget, állatot meg még nem is tudom miket innen tanult meg. Egyszerűen imádja ezeket a könyveket, és hogy hogy vigyáz rá azt látni kelleneKép. Csak azért van némelyik már megragasztva, mert naponta használja, sehol egyiken sem egy tépés nyoma. Hát ez nem két szó lett, de annyi baj legyen.Kép

Beszti,
Vekerdy könyvem nekem is van, tényleg nagyon jók.

Banyóci,
Gratula az esküvőhözKép! Nekünk a Hotel Normafa éttermében volt, azt tudom ajánlani, mert a kajcsi is nagyon fini volt (nemrég kérte el egy ismerősünk az ottani kontakt nevét, mert olyan jól érezték magukat ott, hogy másnak is ajánlani szeretnék) lehetett vinni italt is és teljesen elérhető árak voltak. Ruha ügyben nem tudok segíteni, mert én kismama esküvői ruhát kölcsönöztem.
Nagyon aranyos a párbeszédKép!

Forti,
Ezek a fa kirakók azért jók, mert van egy pici fogantyú mindegyiknek a közepén, így kb 1 nap alatt belejönnek a berakosgatásba a manók. Apa múltkor olyat vett, amelyiknek a közepén puzzle volt, hát ne tudd meg annak mekkora sikere volt.
Jó vásárolgatástKép.

Gumicukor,
Angyal vagy, köszi szépenKép! Nemrég küldtem én is egy mailt tele képekkel, ha valamelyik megtetszik szólj és csinálok majd jobb képet róla meg a hátlapjától. Képzeld egész jól haladok a szemüvegtokkal, már majdnem a fele minta kész van rajta. Még a végén elkészülök vele jövő hétreKép.

Panda,
Boldog szülinapot Noéminek!

Nyuszi,
Jó, hogy írtál, kitartást kívánok és minden jót!

Puszi,
Ilke

KépKép
KépKép
ilke

Banyóci
Ilyen bringánk van nekünk is!! Csak fehér-volt dalmatás üléssel. Azóta festettem rá dalmata foltokat, most mindenki el van ájulva, aki meglátja és faggatnak, hogy honnan van. Pedig csak kb. 1-1,5 órás ráfordítás és egy kis feka festék. KépKépKép

Falfirka
Nálunk nincs!! Van viszont padlófirka, az is csak kint a folyosón. De mivel itt megengedett, egyenlőre megelégedett ezzel a festőfelülettel Kép

Most nagy melóban vagyunk - pakolunk. rendet + el is. remélem 1x csak költözünk Kép 7végétől árulom a kérót, drukkoljatok, hogy jól elmenjen Kép

Gumicukor
Dodi is az ilyen témájú könyveket imádja - bár én nem vettem neki, megmaradt a gyerekkori 1000 szó angolul + németül könyvünk. Imádja. Egyedül is elnézegeti sokáig és annyira óvatosan lapoz, még csak gyűrődés sincs rajta, nemhogy tépés! Kép

csajszi fent nálunk. Még mindíg kiabál. Most rendszeresen hajnalban, szoptatás után. Bőg a kicsi. talán még éhes v. talán nem büfizett, v. nem tudom. Erre ő ütemesen a "fogd már be" felszólítást alkalmazza KépKép Tegnap meg du azért ordibált, mert szegény 3,5 hónapos gyerek nem tud fél óráig ellenni, így neki nem volt ideje megcsinálni valamit. Most már a párom is hallotta, meg is kérdezte, hoyg nem e fél, hogy dadogós lesz a gyerek ennyi ordibálástó, de nem hatja meg Kép

Rit

rit

Dodo 8 éves, Rege meg 4,5 :):)
anemona7

Gumicukor
Tudom,pont azert kerdeztem en is Csicset hogy erdekes ha Petiek mar jatszani akar a tobbiekkel: )
Egyebkent en is latom hogyAlex a nagyobb gyerekekkel mar probal jatszani,adogat neik mindent es autotszerelnek: )
Viszont lanyos anyuka baratnoknel meg a babakocsi a slager,imadja tologatni,persze mert itthon ilyen nincs : )

Nyuszika
Minden jot a hidegfronthoz: )En is egy ilyenkor szultem: )

Mano
En igazan nem tudom hogy ekcema volt-e.Piros kis pottyok es szaraz volt az arca azon a helyen.A vedono mondta hogy hagyjuk el a tejet,es tenyleg megszunt; )Viszont minden egyeb tejtermek az mehet.

Ilke
Igazad van.En mar kezdtem aggodni mert 14 honapos koraig mindig elmenkult ha konyvet kellett volna nezegetni: ) Aztan mar magatol hozta es mutogat benne mindent nagy orommel: )

Pusz
Kataa

Kép
Kép
kataa

Ilke
Puzzle van a közepén? Hogy?
Amit szeretnék kérni: nem fényképeznéd le a komposztálótokat? Szeretnék csinálni egyet (rahedli faanyag van itt), és hát nem tudom hogy néz ki.

Forti

Kép
Kép
forti

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet: