A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2009 márciusi babák

Kukli örülök, hogy még sem szülsz?! :)

Nico, küldj még magadról képet :)
De azért anyát is engedd oda, hogy írhasson nekünk élménybeszámolót :)

Kép

Kép
gabka77

Tehuti, nem tudom pontosan mi lett +, majd pénteken megtudom :)
gabka77

Kukli: ez a görbe tényleg nem semmi, azért jelentkezz, hogy mi volt a kh-ban, nekem nagyon sokat segített.

Katka: szerintem hívj fel egy szoptatási tanácsadót És ne mérd állandóan, mert attól csak begörcsölsz (az én lányom 70-80 g-nál sose evett többet egyszerre, még fél évesen se, vannak kisétkű babák)

Nico baba gyönyörű

Nemlajosról van hír?

Kép

Kép
pgyöngyi

Kukli erre a görbére azért én sem mondanám, h semmi! most olvastam utána, hogy igazából nem az számít hogy mekkorák a "kilengések", hanem az hogy mennyire egyenletesek, ugyanolyanok, periódikusak!? nekem ez viszonylag egyenletesnek tűnik!!! de nem ér ám minket megelőzni!!!! :wink: :lol:
Nico: nagyon szép kiskölyök vagy! várjuk anyát a beszámolóval!!!
Gabka: hát tényleg nem túl jó hír, h pozitív lett a keneted, de tény,h legalább tudsz róla!!

Szép napot!
Vica
wicca

Bea: (ha megnyugtat, bár gondolom nem :D:D) nekem kb. 2 hete fogyott el a vasam és azóta is elfelejtettem a dokitól kérni, pedig egy párszor már taliztam vele azóta ... no majd holnap amnio közben :? :? :?

Szép napot!
Vica
wicca

Nemlajost én is kezdem hiányolni!! mikor engedik haza??

Szép napot!
Vica
wicca

Kukli. no még azt akartam Neked írni, h Bálint nekem is elég aktív tud lenni. ma is kis virgonc a lelkem! :D:D tegnap volt egy pihis napja, régóta először!

Szép napot!
Vica
wicca

Kukli nem semmi a görbéd :shock: tényleg jó a fájdalomtűrőképességed.

Katka Peti súlya most már nő? Mert ha igen akkor túl nagy gond nincs szerintem. Védőnő, doki mit mond?

Banokla köszi az érdeklődést. Én valami vírustól voltam lázas, most már csak náthás vagyok, meg fáj a torkom mikor köhögök. Bár ma de. is még végig feküdtem-aludtam, de most már jobban érzem magam.
Panna már megy oviba, fülével majd jövő héten kellene visszamenni hogy javult-e. Bulcsú pedig még eléggé köhög de már neki sincs láza.

Ja voltam dokinál, méhszáj még mindig 2222 :roll: Most már tényleg kiváncsi vagyok meddig húzzuk még ilyen méhszájjal :D mindenesetre szerencse hogy nem tegnap szültem lázasan :)

KépKép
KépKép
KépKép
vica78

Sziasztok,
csak gyorsan, mert vacsizunk.

Katka, avent mini (ahogy Kukli is ajánlotta) - a normállal nem tudta megszívni Samu az elején rendesen, de a minivel ment a szopi. Sima cicivel meg sehogy sem boldogult sokáig - ő bénán kapta be a cicit. Nem tudta megszívni.
Corában biztos lehet kapni, elvileg DM-ben is, de ott csak normált láttam a minap.

Lilypie Kids Birthday tickers
erpé

Sziasztok

Bocsi,hogy "bepofátlankodom"..Nemlajos ma mehetett haza..elvileg minden ok.velük.Gondolom még belerázódnak a dolgokba és jelentkezik.
Kicsit megforditotta Döme baba a napszakokat... :?

Csak ennyit szerettem volna..

Mindenkinek jó babázást,aki még nem szült annak könnyű szülést kivánok!

Törpiri
Kép
törpiri
Budapest X. kerület

Mizu Kuklika, szülés lesz :wink: :lol: ?

Csibb, ma nagynénémék is az IKEA-ba jártak, vettek nekem is játéktárolót, meg hálót :P :P :P itt nincs Ikea :twisted:

Nicobaba, üdv itthon :D

Wicca, nem nyugtat meg, mert szükségem lenne rá :lol: :lol: ahogy én vérszervezetileg állok :lol: :lol:

Banokla mi egy napra vagyunk kiírva?

Bea, Maja

Kép
bea1978

Nektek így mondják NST közben , hogy mit jelentenek a görbék, nekem csak annyit mondtak ez szép :roll: (most is, meg múlt héten is)

Bea, Maja

Kép
bea1978

és a papírt sem kaptam meg, milyen más mindenhol a rendszer...nem mintha olyan nagy szükségem lenne rá :lol:

azt mondta anyukám a kocsiban fogok megszülni :D

Bea, Maja

Kép
bea1978

Bea. nekem nem mondanak semmit nst közben, mert nem is nézik a "fájásokat" :lol: , csak annyit beszélünk róla itt a fórumon, h utánanéztem! :lol: :lol:

Szép napot!
Vica
wicca

Nico baba tündéri azzal a zászlóval!!!!!!! 8) Adryn, gyere majd a beszámolóval!!!!!!

Vica, te is szépen kinyíltál!!!! :wink: örülök, h jobban vagy!

Szoptatáshoz no comment....De nagyon jók a fürdetős képek, Katka!!! :wink:

Bea, nekem sem mondtak semmit NSt görbékre, csak h reaktív és az a jó. :roll:

Gabi
Kép

Kép
tehuti

törpiri: köszönjük az infót! reméljük Dömebaba hagyja majd anyukáját leülni a géphez egy kicsit!! :D

Szép napot!
Vica
wicca

Mindenki fel van világosulva teljesen, mondjuk én is majdnem mindennek utánanézek, csak én azt hittem ezeket így mondják :lol: :lol:

Ma tőlem megkérdezte a hölgy hogy vagyok, hogy telik a terhesség, az is jól esett :lol:

Bea, Maja

Kép
bea1978

Nico nagyon szép baba!!! Jó hogy otthon vagytok már!

Katka: bocsi, nem akarok okoskodni, de mennyire megbízható a mérleg?? Nekünk volt olyan, hogy evés után kevesebbet mutatott, mint evés előtt. Ez többször is előfordult, és akkor mondta a férjem, hogy ne méregessük, hanem bizzuk a gyerekre, mennyit akar enni. Én sem paráztam utána a grammokon, és megindult szépen gyarapodni. Mi is bimbóvédőt használtunk sokáig, mert úgy tudott csak szopizni. Már a kórházba is kellett használni. Pontosan nem tudom milyen márkájú volt, de nekünk is a kisebb méretű.

Bea: igen egy napra vagyunk kiírva.

banokla

Jelentem nst-ben profi vagyok. Segítek ha kell. :lol: Botival gubancok voltak, már mondtam, vagy 20 nst-nk volt. Mindent (na jó bizti nem) tudok. :wink:
Katak Erpé, gyógyszertárba vettük mi anno a bimbivédőt, vagyis ott is vannak. De sztem ahol avent van, ott ez is. (bababolt, stb...)
Banokla Boti 5 nappal előbb jött. Csak remélem Kata is akörül, vaygis a 40. héten. :roll:
Bea vasat házidoki is írhat fel, ha az közelebb van. :wink:
Vica örülök, hogy jobban vagy. Alakul az a méhszáj. :wink:
Szegény Nemlajso, a napszakátfordulás gáz. Reméljük hamar megtalálja a helyét Dömebaba.
Jelentem nekem minden tüntem elmúlt, sznőm felhívott hogy vagyok, így legalább szerzett egy piros pontot.
Wicca olyan jó, mikor szétrúgják a ház oldalát! :lol: Élvezzd ki. Nem sok van. Holnapra sok erőt a vizsgálathoz!
Én megyek, Boti mindjárt jön a kádból, utána pedig megyek én is aludni. Hulla vagyok.
kuklika
Budapest VIII. kerület

No, majd holnaptól visszaolvasok!
Üdvözlet itthonról!
Kép

Ilda, Döme, Bercel, Huba és Borsa

Kép

Kép

Kép

Kép
nemlajos

Nemlajos, hatalmas gratula még egyszer!!! Döme baba nagyon aranyos!!! milyen nyugisan alszik!!!! :)

Gabi
Kép

Kép
tehuti

Sziasztok!
Mire végigolvastam a majd 3 oldalt :shock: kipurcantam.
Ahhoz képest, hogy tegnap tök depi voltam, egész nap ágyban, ma meg pörögtem reggeltől estig.Rájöttem, hogy ágyban fekve nehézkes lesz "kimozdítani" Larát a helyéről.Na a mai nyüzsgésnek meg lett az eredménye, meglehetősen kellemetlenül fájdogált a hasam egész délután, majd csak lesz valami! :wink:

Tencsinek, Pulcsinak Gratulálok!

Otthonlevőknek is(Adryn, Nemlajos), de jó már nekik!

Bocsi, hogy most csak ennyi voltam, de tényleg kipurcantam...

Kép
Kép
zazzy

Nemlajos. Üdv otthon!!!! annyira édi Döme!!!!!!!!! majd gyere, mesélj!!!
Kukli. az oldalam kirúgása miatt bírtam és bírom ki a végét, mert annyira imádom mikor enniyre mozog!! csak nem mindig tudok rájönni mi az amit érzek! :oops: :lol:

Szép napot!
Vica
wicca

Na jó sürü lesz a péntekem.
Be kell mennem a munkahelyemre, felvenni a kajajegyeket, leadni a betegácsis papírt stb.
Aztán beszéltem a dokival, ő is "szeretettel" vár, mielött a szülésznőmmel randiznék kettőkor.
Fél 4re meg a város másik felében vár a konzulensem.

A doki azt mondta, hogy sajnos a kokuszom lett pozitiv, szóval majd a szülés alatt kapok antibiót, nem is emlékszem mikor járt a szervezetemben antibió.

Annyira érzékeny a mellem, hogy alig bírok hozzáérni, ilyen még nem volt.

Kukli Te irtad, hogy ha szülnél erősebb lenne a folyásod előtte. Ez mndenkire igaz lehet, vagy csak magadra értetted?
Tegnap óta sokkal erőssebb és sötétebb szinü is, mint eddig volt.

Zazzy, Te már ennyire szülni akarsz?

Döme baba nagyon cuki, várjuk a beszámolót Tőled is Nemlajos :)

Lassan megy Levi aludni, meg én is :)

Kép

Kép
gabka77

Gabka. a mellem nekem is érzékennyé vált egy ideje!! furi érzés ... pénteken jó kis napod lesz :D!

Szép napot!
Vica
wicca

a fiam ma elment a haverjaival az albacomp kosárlabda meccsre! én teljesen kész vagyok, annyi helyre eljár már egyedül! persze mindig szétizgulom magam, pedig igyekszem csak olyan helyre elengedni ahol nem nagyon lehet baja ...

Szép napot!
Vica
wicca

Sziasztok!
:D :D

Elkezdtem visszaolvasni azóta, hogy elvesztettem a fonalat, vagyis megszültem, de nem ment, csak felületesen sikerült.

Rszg: nagyon helyes Máté, mintha már járt volna fodrásznál. :D Remélem, a külön eltöltött hetet lassan elfeljtitek!!!

nemlajos: Döme nagyon formás baba, gratulálok!!!

Tencsi, Pulcsi: ezen az oldalon látom, hogy megszültetek ti is, majd megpróbálok vmikor visszaolvasni, most sajnos nem futja az idömből, de nagyon kíváncsi vagyok! És szeretettel gratulálok!!!

Erpé: neked nagyon köszönöm, hogy tudósítottál! A kh lepattantabb, mint ahogy emlékeimben élt, de ki lehetett bírni. Kaját vigyél, mert :evil:

Magunkról néhány szót:

Szoptatás nem megy zökkenőmentesen, hétfőn, aznap, mikor hazajöttünk, Hanna 6.30-kb 22 óráig szinte megállás nélkül cicin volt, és stére nagyon nyugtalan lett. Férjem elrohant tápért, Hanna rögtön bevágott 50 ml-t, majd másfél óra elteltével még ugyanennyit. Nagyon éhes lehetett, érztem is, hogy a ciciben már nincs lé. :shock: A maratoni szopi következtében, tiszta seb és repedés lett a mellem, a végén már szikrát vetett a szemem szopi közben. Tegnap képtelen voltam így szoptatni, annyira fájt, még fejni sem tudtam, mert az is nagyon szarul esett, így jól bedurrant a cicim. :? Ma már elkezdtem fejni, de egyenlőre pótolni kell, mert Hannának nagyon jó étvágya van. Abban bízom, hogy ha behegednek a sebek, elfogja még fogadni a cicit, és nem szokja meg addigra a cumisüveget. Sírtam is egy csomót tegnap emiatt, mert annyira kitartóan szopizott, még a semmit is szívta, olyan kis édes, és rossz érzés, hogy nem tudom neki megadni.

Luca nagyon várta Hannát, odaült mellé mesét olvasni, meg tette volna bele a játékbabakocsijába 8) , de mostanra már lefektettük a játékszabályokat, mit lehet, mit nem. Van egy kis féltékenység is, most ő is iszik cumisüvegből tejet, és időnként eszébe jut, akkor büfizetetni is kell. 8)

Mostmár próbálok majd gyakrabban jönni, kíváncsi vagyok, kivel mi van. Na megyek, vár a fejőgép... :roll:

marq
Kép
Kép
marqueza

Wicca
látom, mi még tartjuk a frontot! :wink: :roll:
sok erőt a holnapi vizsgálathoz!!!

Adryn, Nemlajos!
de jó, hogy otthon vagytok, várom én is a szüléstörténetet! :D
manók nagyon édik!!!

Kukli
na de tényleg, nehogy már beelőzz!!!! :twisted: :P

az én mellem is érzékeny lett az utóbbi napokban... jelent ez valamit? :roll:
a szeméremcsontom már úgy fáj, hogy nem tudok a jobb oldalamra fordulni... így csak a bal oldalon alvás maradt, de azt meg a fenekem oldala nem bírja egész éjszaka... kezd nagyon elég lenni a terhességből... és most már ott tartok, hogy elkezdtem izgulni is a gyerek miatt. nem akarom túlhordani, mert félek, hogy ő is belekakált a magzatvízbe, mint Fanni, és az nem jó... most próbálom azzal nyugtatni magam, hogy akkor legyen a márc. 10. a dátumom...

ja és egyébként én annyira nem vitatkoztam a dokimmal, mert gondoltam, majd úgyis akkor jön a gyerek, amikor én gondolom... :oops: (nem jött be...) szóval nem mondtam neki, hogy az lehetetlen.

Ikeában vettem rácsvédőt a kiságyra, meg kislámpát Máténak is és Fanninak is, kistakarót Máténak. jól esett... :)

Kép
Kép
Kép
csibb
Budapest

Marq: jajj szegénykém, ez a szopival kapcsolatos dolog nagyon rossz, de én úgy hallottam, hogy kereslet-kínálat a tejci és egy idő után beáll rendesen! igyál sokat! az viszont nagyon jó, h Hannának ilyen jó étvágya van :D:D:D!!! kérünk ám soksok fotót!

Szép napot!
Vica
wicca

Marq
ez nem hangzik jól... de kitartás!
majd ha lesz egy kis energiád, felrakhatnál még képet Hannáról!

Kép
Kép
Kép
csibb
Budapest

Csibb. háááát mi nagyon tartjuk a frontot ... de azért ezek a jelek Nálad már sztem a készülődés jelei! ha Fanni belekakilt a vízbe, akkor azért jó lenne megnézetni, nem?! (most, h leírtam rájöttem, hogy nekem az annyira fáááááááááááááájjjjjjjjjj brühühü!! nem akarok én neked rosszat!!) köszi a bíztatást a holnapi vizsgálattal kapcsolatban (Kukli Neked is :D), iygekszem rákészülni lelkileg, de rosszul vagyok ha rá gondolok ... :(

Szép napot!
Vica
wicca

elhiszem...
hát nem tudom, majd pénteken rákérdezek, na nem mintha hiányozna ez a vizsgálat... főleg ha így fáj... :?

Kép
Kép
Kép
csibb
Budapest

Nemlajos
felrakom neked a szopis doksimat! hogy osszam az észt! :wink:

Mitől lesz elég tej?

A TEJET A BABA TERMELI, NEM AZ ANYUKA. Mégpedig a szopival. Az anyuka szervezete a baba szopásának hatására termeli a tejet.

Ha nincs elég ürítés, nem fog elég tejet termelni.

1. Szoptasd meg a babát a szülés után 1 órán belül, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a legeslegkorábban ahogy ez lehetővé válik.

Hogyan?

A baba a szülés utáni 1 órában rendkívül élénk, éber, és képes valamire, amire legközelebb majd kb 6 hónap múlva lesz újra képes: kúszni. Ha ilyenkor a babát a mama hasára fektetik hogy bőrkontaktusba kerüljenek, akkor a baba szépen lassan elkezd felkúszni, küzd, keres amíg el nem éri a mellbimbót, elkezdi nyalogatni, és végül szépen magától bekapja és boldogan szopizik. A lehűlés ellen egy rájuk vetett takaró véd. Az anyuka teste a legmegfelelőbb inkubátor ami igazodik a baba testhőmérsékletéhez; ha a baba testhőmérséklete csökken, az anyuka képes a saját testének a hőmérsékletét növelni, ezáltal melegen tartva a babát, és fordítva. Erre idő és nyugalom szükséges.

Ha nincs mód ezt kivárni, rakd a babát mellközelbe, és várd míg érdeklődést mutat a mell iránt, forgatni kezdi a fejét, tátja a száját, és ilyenkor segítsd mellre.

Miért?

- A baba agyában rögzül hogy mi az első dolog ami a szájába kerül. Ha ez anyamell, ez egyrészt a természet rendje, másrészt megelőz egy csomó problémát, mivel ha a baba agyában az rögzül ilyenkor, hogy hogyan kell egy cumit illetve cumisüveget szopni, akkor később előfordulhat hogy rossz technikával szopja az anyamellet, ami sérülést, fájdalmat okozhat, és csökkentheti a szopás hatékonyságát is, ami azt jelenti, hogy a kisbaba kevesebb tejhez jut és kevesebb tej termelésére serkenti a mellet.

- Az a pár csepp kolosztrum amit az újszülött lenyalogat, beszív az anyuka melléből, óriási egészségügyi előnyökkel ruházza fel. Ez tulajdonképpen az "első oltás" amit megkap a baba. A kolosztrum tele van immunanyagokkal, amik biztosítják a baba védekezőképességét a külvilági betegségekkel szemben.

- Ilyenkor az anyuka ismerős baktériumai kolonizálják elsőként a baba beleit, ami azért fontos, mert egyrészt ezek nem betegítik meg, másrészt elfoglalják a helyet a kórházi, agresszív baktériumi törzsek elől, amik rossz esetben súlyos betegséget okozhatnak és ráadásul rezisztensek lehetnek az antibiotikumos kezelésre is.

- Kimutatták, hogy azok a babák akik korán kerültek a mellre, és ezek után is igény szerint szophattak, a 3. napra lényegesen több tejet sikerült termelniük az anya mellében, mint azoknak a babáknak, akiknél ez nem történt meg.

2. Ne várd meg míg sír, szoptasd minél gyakrabban az érdeklődés első jelére

Hogyan?

Az újszülött sok apró jelzéssel mutatja ki érdeklődését a szopi iránt. A sírás egy késői jelzés, szinte az utolsó "eszköz" a baba tárában amivel magára vonja a figyelmet. A korai jelzések közé tartozik a nyugtalanság, alvás közben a szemmozgás, az ökleinek a szájába tömése, keresgélő mozdulatok a fejével, cuppogás, szájnyalogatás, szájtátás.

A baba korai jelzéseit akkor lehet időben észrevenni, ha az anyuka és az újszülött együtt lehetnek a nap 24 órájában.

Miért?

- Azért nem érdemes megvárni míg sír, mert ilyenkor már türelmetlenebb, fel van dúlva, nehezebben megy a mellrehelyezés, sok levegőt nyelhet a sírás alatt, ami nyugtalanabbá és kevésbé hatékonnyá teszi a szopit. Ha nem szopik hatékonyan, akkor kevesebb tej fog termelődni és lassul a baba fejlődése is.

- Ha aluszékony a kisbaba, akkor lehet hogy csak ilyen visszafogottan jelzi, hogy éhes, és visszaalszik mielőtt belelendülhetne a sírásba. Az aluszékony baba kevesebbszer szopik, kevesebb tejet termel, könnyebben besárgul, még aluszékonyabb lesz. A bilirubin (a sárgaságot okozó anyag) a széklettel ürül, tehát a teáztatás, vízitatás NEM hatékony, sőt, káros, mert elveszi a baba apró (cseresznyeméretű) gyomrában a tej elől a helyet.

- Az újszülött a szülés utáni első pár élénk óra után beájul és az első 24 órában aluszékony lesz. Ha ilyenkor nincs mellközelben, és nincs lehetősége szopni, akkor az anyukának lassabban fog beindulni a tejtermelése. A második napon viszont a baba egész nap mellen akar lógni, különben sír. EZ NORMÁLIS. Így csinálja magának a tejet. Minél többet szopizik, annál több tejet csinál magának, annál hamarabb. Ilyenkor az átlag baba adagja alkalmanként 10-20 ml körül mozog. NEM LEHET LEMÉRNI, nem is érdemes. Hagyni kell szopizni, és ilyenkor pár nap alatt elég tejet csinál magának.

3. Jól kapja be a mellet

Hogyan?

- Találjatok kényelmes testehelyzetet, mert jó sok időt fogtok így tölteni. Sok-sok párna és kitámasztás lehet szükséges.
- (Bölcsőtartás) A baba és a mama hasa érjen össze, NE a hátán feküdjön a kisbaba, hanem az oldalán. Ne kelljen őt izomból tartani (párna!), és ő se lógjon, ne legyen kényelmetlen egyikőtöknek sem.
- Érintsd meg a pofiját, és mikor forgatja a fejét és hatalmasra tátja a száját, mintha ásítana, húzd a melled felé.
- A mellbimbóval célozz a baba felső ajka felé, így ha bekapja, akkor többet kap be a bimbóudvarból az álla felé, mint az orra felé.
- A bimbónak el kell érnie a baba szájában a kemény és a puha szájpad találkozásáig. (A saját szádban dugd hátra a nyelved, hogy ez milyen hátul van...) Ha csak a bimbó hegyét kapja be a baba, akkor azt fájdalmasan megcsócsálja, és tejet se tud szívni.
- A baba nyelvének a mell alatt kell lennie (ezzel húzza be a bimbót hátra), mégpedig az ínye és alsó ajka felett.
- Az ajkai kifelé fordulnak, nincsenek beszippantva.
- Az álla hozzáér a mellhez, és lehet hogy az orra is.
- Hallod hogy kortyol. Eleinte lehet hogy egy-egy kortyhoz többet is kell szívnia, de ahogy nő a tejmennyiség, hallani fogod, hogy 1 szívás, 1 korty. (Kivéve ha álmos és komfortszopizik, akkor aprókat szív és néha kortyol egyet.)

Miért?

- Ha rosszul kapja be a mellet, az gyakran FÁJ! És kisebesíti a mellbimbót. A sebes mellbimbón keresztül könnyebben feljutnak a kórokozók, és mellgyulladást okozhat. Ha ez történt, ne tűrj csendben, hanem keress egy szopis tanácsadót, aki segít megoldani a helyzetet.

- Rossz mellrehelyezéskor kevesebb tejet tud kiszívni, tehát kevesebbet is termel, tehát nem lesz elég a tej.

- A baba nyugtalan és nyűgös lesz, nem jut elég tejhez, nem fog jól gyarapodni.

4. Ne korlátozd sem azt, hogy milyen időnként, sem azt, hogy mennyi ideig szopik

Hogyan?

- Minden alkalommal mikor a baba a szopi iránti érdeklődés korai jeleit (kereső fejmozgás, cuppogás, szájnyalogatás, szájtátás, ököltömés, nyugtalanság, gyors szemmozgás alvás közben) mutatja, tedd neki lehetővé a szopást.

Miért?

- Az átlag, normális, egészséges újszülött MINIMUM 8-12x szopik 24 óra alatt, de van aki sokkal többször, és az is normális ha alkalmanként akár 45 percet is eltölt a mellen. Megfigyelték, hogy olyan népeknél, ahol a babát mindig testközelben hordozzák, a baba 24 óra alatt több mint 40x szopott, és ezeknél a népeknél nem ismerik az újszülöttkori hasfájás, kólika, jelenségét.

- A baba a szopás hosszával és gyakoriságával saját maga szabályozza a tej zsírtartalmát. A tej zsírtartalma 1 és 12% között ingadozik, ami hatalmas különbséget jelenthet tápértékben. A tej zsírossága több mindentől függ, pl az etetés stádiuma (első
tej vs hátsó tej), a legutóbbi szoptatás időpontja (minél közelebb, annál zsírosabb), a mell telítettsége (minél üresebb, annál zsírosabb) és a napszak (estére zsírosabb). Ezért sem érdemes mérni, mennyit evett a baba, mert a térfogat nem mutatja, hogy mi volt a zsírtartalma annak a tejnek amit a baba megivott. A baba tudja, mit csinál, rá kell hagyni. Érdemes méregetés helyett a babára figyelni, hogy elégedettnek tűnik-e, kortyol-e szopi alatt, van-e elég pisis és kakis pelenkája (napi minimum 3 pisis, és minimum 3 kakis), gyarapodik-e.

- A baba a szopások gyakoriságával és hosszával szabályozza a tejmennyiséget. A mennyiséget a baba szabályozza, nem az anyuka. Minél többet ürít a mellből a baba, annál több tej fog termelődni. Minél üresebb a mell, annál gyorsabban termelődik a tej. Minél teltebb a mell, annál lassabban termelődik a tej. Ezért nem érdemes etetések között "tartogatni" a tejet, mert ezzel lassítjuk a tejtermelést.

- Ha igény szerinti szopi mellett nem gyarapodik megfelelően a baba, nincsen elég kakis pelenka naponta, akkor fel kell keresni egy szoptatási tanácsadót hogy megtalálják ennek az okát.

- A baba számára a szoptatás nemcsak élelem, hanem nyugtató, altató és fájdalomcsillapító hatású is. A baba ideális lelki és testi fejlődéséhez szüksége van a szopás mozdulataira, tegyük ezt neki lehetővé.

5. Ismerd a normális újszülött viselkedést

- Az újszülött élete első pár órájában éber, de utána aluszékonnyá válik. Az első 24 órában sokat fog aludni és ritkán ébredni. Ragadj meg minden alkalmat, hogy mellre tedd, ha nem ébred magától, 3 óránként ébreszd fel szopni (CSAK ÚJSZÜLÖTT KORBAN, ha már beállt a tejtermelés és a baba súlya stabilizálódott, akkor nem kell a babát ébresztgetni). A második napon viszont a baba EGÉSZ NAP szopni akar. Ez teljesen normális és élettani. Váltogasd nyugodtan a melleket vég nélkül és hagyd annyit szopni, amennyit akar. A baba MOST csinál magának tejet. Ha nem hagyod szopni, nem tudja beindítani a tejtermelést. Ha sebes a mellbimbód, kérd ki egy szoptatási tanácsadó segítségét. Bár az első napokban normálisnak számít egy kis fájdalom, kényelmetlenség, a szopinak nem szabad hosszútávon vagy nagyon fájnia! Ez a rossz mellrehelyezés következménye, nem a hosszas szopié.

- Egy átlag, normális, egészséges újszülött naponta MINIMUM 8-12x szopizik, alkalmanként akár 45 percig is. Az is normális viselkedés, ha belealszik a szopiba, és csak ritkábban kortyol egyet. Az újszülött még könnyen elfárad, de ez még nem jelenti azt, hogy végzett a szopival.

- Szinte minden babának van nyűgösebb napszaka, leginkább az esti órákban, amikor úgy tűnik, hogy végtelenségig cicin lógna, vagy kézben lenne, különben sír. Ez élettani és normális, NEM feltétlenül azt jelenti, hogy nincsen elég tej. Ez a viselkedés kb 2-3 hetes korban kezdődik, 6-8 hetes korra csúcsosodik, és 3-4 hónapos korra általában spontán megszűnik.

- Az is normális, ha a baba éjjel-nappal rendszeres időközönként szopik, és az is normális, ha egyik napszakban óránként szopik, majd alszik egy nagyot, és ezek után újra óránként kér.

6. Ismerd a tejtermelés menetét (avagy a női mell mint WC tartály)

Korai és gyakori szopi mellett az első nap az anyuka 1-2 ml tejet (kolosztrumot) termel, a második nap kb 5 ml-t, a harmadik nap kb 10-et. TÖK FELESLEGES MÉRNI, mert a mérleg ezeket a mennyiségeket úgysem tudja kimutatni. A baba gyomra születésekor kb akkora mint egy érett cseresznye. Ahogy nő, úgy tágul, de kb igazodik ahhoz a tejmennyiséghez amit anyuka képes termelni (mivel részben ezek a mennyiségek tágítják a gyomrát). Ezért sem jó, ha az első napokban beledöntenek a babába 10-20 ml pótlást, mert kitágítják a gyomrát, és már tényleg nem lesz elégedett azzal az 5-10 ml-vel amit anyukája meg tud termelni.

Egy 3 napos baba gyomorkapacitása max 20 ml, egy 1 hetesé 60 ml, egy 1 hónaposé 80-150 ml. Ezért is szeretne az újszülött és a kiscsecsemő keveseket, de gyakran szopizni.

A tej mennyiségét a baba szabályozza azáltal, hogy mennyi tejet ürít a mellből. A mell szinte vég nélkül képes tejet termelni, de anatómiailag nem alkalmas a tej tárolására. Úgy lett megtervezve, hogy ami tej termelődik, az ürül. Ha nem ürül, akkor nem termelődik. A mell méretének nincsen köze a tejtermelés kapacitásához, viszont a tej tárolásának kapacitásához igen. Magyarul egy kismellű nő is tud ugyanannyi tejet megtermelni mint egy nagymellű nő, de tárolni nem tudja! Csak úgy képes lépést tartani a nagymellű társával, ha gyakrabban üríti a mellét. Ennek az oka, hogy mikor a mell telítődik, akkor lassul a termelés.

Képzeljük magunk elé a jó régi WC tartályt. Ebben egy úszó méri a víz szintjét, az úszó pedig egy zsinórral csatlakozik a WC tartály tetején egy záró szelephez. Minél magasabban van a vízszint, annál jobban záródik felül a nyílás. Mikor alacsony a vízszint, akkor a nyílás teljesen kinyílik, és dől be a víz. Tehát ha az a célunk, hogy naponta minél több vizet fogyasszunk, akkor azt úgy lehet elérni, hogy ha minél gyakrabban lehúzzuk a WC-t, mivel ilyenkor felül DŐL be a víz. De egy idő után leáll, mert megtelik a tartály. Az, hogy két lehúzás között "tartogatjuk" a vizet nem fogja időarányosan növelni a víz mennyiségét, mert egy idő után megtelik a tartály és nem jön bele több víz, akármeddig várunk.

A mell ugyanígy működik. A tej akkor dől befelé felülről, ha a mell üres. Ha tele van, akkor ezt érzékeli a szervezet, és lassítja a termelést, majd le is állítja. Tehát ha az a célunk, hogy minél több tej termelődjön, akkor a lehető leggyakrabban kell "lehúzni a WC-t" illetve üríteni a mellet.

Most tegyük fel, hogy van, akinek 10 literes tartálya van, és van akinek 20. Ha naponta 100 liter vizet szeretnének lehúzni, mindkettő képes rá, de a 10 literes tartály gazdájának ehhez 10x kell lehúznia, a 20 literes tartály gazdájának pedig csak 5x.

7. Ne kapjon a baba sem vizet, sem teát, sem cumit, sem cumisüveget

- Se vízre, se teára nincs szüksége az újszülöttnek, sőt, kifejezetten káros, mivel elfoglalja a cseresznyényi gyomrában a helyet az anyatej elől, amely immunanyagokat és táplálékot jelent a számára. A sárgaságot okozó bilirubin a széklettel ürül, nem a vizelettel, tehát a babának táplálékra van szüksége hogy kiürítse a szervezetéből. A cukros víz pedig nemhogy rendezné a baba vércukor szintjét, hanem felborítja.

- A cumi és a cumisüveg használata RÖGZÜL a baba agyában. Ezeket más technikával kell szopni mint az anyamellet, és ha a baba az anyamellet is így próbálja szopni, akkor nem fog hatékonyan szopni (ergo nem tud magának elég tejet termelni, nem fog jól gyarapodni) és ki is sebesítheti a mellbimbót a rossz szopási technikával. Érdemes ezek bevezetésével 6 hetes korig várni, amíg az újszülöttben rögzül a jó szopási technika, de még ilyenkor is okozhatnak problémát: sebes mellbimbót, szopi sztrájkot, cumizavart. Ilyenkor legjobb elhagyni őket.

8. Szoptasd éjjel is a babád

- A tejtermelésben fontos prolaktin hormon szintje éjjel magasabb mint nappal, ezért az éjjeli szopik többszörösen hatékonyak a tejtermelés szempontjából.

- Az éjjeli ébredés leginkább alkat és fejlődési stádiumtól függ, nem az éhségtől. Sok csecsemő pl 3-4 hónapos korában elkezd újra ébredni éjjel, még akkor is ha eddig szépen aludt éjszaka.

- Maximalizáld a saját pihenésed azáltal, hogy közel veszed magadhoz éjjel a babát.

9. Ne méregesd az etetéseket

- Főleg az első napokban a baba nem fog annyit szopni, amit egy mérleg ki tud mutatni, és csak idegeskedéshez vezet a dolog. A méricskélés helyett figyeld a baba jelzéseit: elégedettnek tűnik-e szopi után? van-e elég kakis pelenkája egy nap? (ami kijön, annak be is kellett mennie...) hallod-e hogy kortyol mikor szopik?

- Mérd inkább hetente, de LEGFELJEBB naponta, és csak azért, hogy gyarapszik-e.

- Az igény szerint szoptatott újszülött 7%-ot veszít a születési súlyából, majd 10 napos korára újra eléri azt.

- Az igény szerint szoptatott csecsemő súlygyarapodása MÁS mint a tápszeres babák súlygyarapodása (és a védőnők és orvosok ez utóbbit veszik alapul a gyarapodási görbékhez). A WHO szerint az igény szerint szoptatott babák normális súlygyarapodása:
0-4 hónap között: heti 150-250 gramm
4-6 hónap között: heti 90-130 gramm
6-12 hónap között: heti 50-80 gramm
Összességében, az igény szerint szoptatott csecsemő az első 4 hónap alatt rohamosan gyarapszik, majd lelassul. A tápszeres babák gyarapodása egyenletesebb.

10. Ha gondod, kérdésed van, minél hamarabb kérj segítséget

A tejtermelést sosem késő visszahozni, de minél hamarabb lépünk, annál jobbak az esélyek, illetve annál egyszerűbb a dolog.

Gondokkal fordulj szoptatási tanácsadóhoz, akiknek a listáját és elérhetőségeit itt találod:

http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=ibclc_szak

Ha kérdéseid, kételyeid, aggodalmaid vannak, gyere baba-mama csoportba, ahol megbeszélheted ezeket más szoptató anyukákkal és a csoportot vezető szoptatási tanácsadóval. Ezek listáját itt találod: www.szoptatasportal.hu -> Események -> Baba-mama csoportok

Ha bármilyen egészségügyi dolgozó bármilyen egészségügyi problémára az elválasztást, illetve a tápszeres táplálást javasolja, kérd ki szoptatási tanácsadó véleményét is ha nem szeretnéd elválasztani a babádat! A legtöbb helyzetben van más megoldás is.

A lényeg:

OKA VAN ANNAK, HOGY A BABA MIÉRT PONT AKKOR ÉS MIÉRT PONT ANNYIT AKAR SZOPNI. BÍZD RÁ.

Kép
Kép
Kép
csibb
Budapest

Csibb. akkor Neked Fanninál csak a szülés közben derült ki, hogy bekakilt a vízbe? tudom, h már volt róla szó, de nem emlékszem :oops:

Szép napot!
Vica
wicca

Sziasztok,

Gabka: Én is kaptam most antibiotikumot. 3,5 - 4 óra elteltével kell kapni 2 adagot. Szóval ne menj túl későn szülni. És úgy kell időzíteni, hogy a második után 2 órán belül szülessen meg a baba. Ekkor a legerősebb a hatás és így a baba védett lesz. És nem fertőződik....

Wicca: Nekem Zsófi 14 napos túlhordás volt. És zöld volt a víz. Előtte 1 nappal nézték, akkor még tiszta volt (azzal az amnióval... :twisted: ) De ez annyit jelentett, hogy alaposabban szívták le az orrát, meg amit szoktak és volt valami plusz vizsgálat. Ja és ezért nem kerülhetett pocakra, hanem egyből szívni kellett.

Marq: Nagyon nehéz lehet. Biztos sikerül rendezned a helyzetet. Esetleg próbálj bimbóvédőt használni, hogy ne fájjon... :roll: Én tejci növeléshez homeopátiát használok: urtica urens 5CH Napi 3-szor 5 golyó kúra szerűen. állítólag az 5.-8. napok között érdemes a legjobban szedni, de később is lehet, amikor növelni akarod a tejet.

Nemlajos: Döme irtó aranyos! :) és milyen jó szopista. irigykedek is Rátok! :)

Kukli: te már szülsz? vagy alszol?

Katka

katka22

sziasztok

hát titeket végigolvasni :D nem vagytok semmik !!! :lol:

mindenkinek köszönöm szépen a drukkokat!!! nem volt egyszerű menet, de semmi más nem érdekel csak ez a gyönyörű pici fiú itt mellettem :D érte bármit :D
jövök majd szüléstörténettel, de nem most, mert még mindig nagyon fáradt vagyok. azért néhány képet felteszek :D

Kép Nico első kép

Kép Nicobaba

Kép hazaút előtt

Kép Nico. IMÁDOM!!!

Pusz mindenkinek!! ja.. és Tencsi, Pulcsi nagy gratula!!!!
adryn

Jó reggetl!
Jelentem szülésnek semmi jele, (lett kicsi folyásom de sztem csk hogy izguljunk :lol: ). Vagyis sztem annyi, hogy elkezdtem készülődni. Botinál ez 4 hét volt. :?
Adryn gyönyörűűűű Nico! Csuda édes pofija van! A hazautas kép meg... rajtad sem látszik semmit. :shock: Mit akinek kezébe nyomtak egy gyereket. :wink: Örülök, hogy feleldtet mindent, és várjuk a történetet.
Mára további kitartás 3-ai csajok. Wicca nem is tudom mit mondjak :? Remélem ma jobb emlék lesz ez a ... vizsgálat.
Csibb az egyoldalon alvás szörnyű lehet, néha én is arra kelek, nem tudok hogy feküdni, de egész éjjel ugyanúgy :shock: :shock: :shock: Jaj Máté kuksizz már ki hozzánk!!! 8)
Marq ne keseredj el. Biztos rendbe jön a szopis dolog (főleg ha fejsz). Van étvágya kiscsajnak. Sztem is próbáld a bimbóvédőt és kend sokat a cicit. Drukkolok nektek is! Luca édes lehet a hugi mellett. A büfizésen jót nevettem. :lol: :lol: :lol:
Gabka folyást nem csak rám értette a sznő. Általánosságba mondta. Ha görcsölök, több a hüvelyi váladék, vérezgetek, stb... lehet előjel. Persze annyi előjel lehet. Én bízom benne, egyszer csak elmegy a víz, és mehetek. Aztán rá 1,5 órára írnám az adatokat. Hm... ez jól hangzik nem? :roll: Jövő héten 10-én és 12-én leszenk itt bnőim (meg ma is), ezeken a napkon szívesebben szülnék, mert akkor lenne aki Botira vigyáz a kis idő alatt. 8) Olyan jól elterveztem, tuti belecsúszok vmi bazi nagy szülésbe. :lol:
Na megyek, csinálok reggelit amíg a fióka alszik.
Szép napot!

Kép

Kép

Kép
kuklika
Budapest VIII. kerület

Sziasztok,

tegnap este írtam, és közben a wifi úgy döntött, h elveszíti a jelet... így minden elszállt.

Nemlajos, Adryn, csodaszépek a fiaitok!
Adryn, tényleg nagyon lapos a pocid az utolsó képen és kisimult vagy, nem látszik rajtad a szülés. Elképesztő... :) Nicobaba gyönyörű kisfiú!
Nemlajos, remélem, h majd hozol több képet Döméről. Fordított éjszakák-nappalok nem hangzanak valami jól, de biztos hamarosan a helyére kerül a világ

Kukli, gondoltam rád este, hogy vajon egyben vagy-e még reggelre.
Nekem egész éjjel voltak jóslóim, sőt, még talán most is vannak, egy-kettő erősebb is, de nem rendszeresek. Végülis aludtam alapvetően, csak gyakran felkeltem forgolódni.

Marq, ha ilyen bibis lett a cicd, a bimbóvédő tényleg segíthet. Kitartás! Még nagyon az elején vagytok, olyan sok minden változik ilyenkor még - pl. a tejcsi mennyisége.

Wicca, a vizsgálatokhoz mára drukk!
Megyek, visszadőlök egy picit, az egész család még alszik.

erpé

Sziasztok!

Tegnap már nem tudtam jönni a segítséggel! :wink:

Szóval a CTG (cardio-tocograf) maga a gép neve,mivel a magzati szívfekvenciát(cardio) és a méhtevékenységet(toco)figyeli,és írja görbe formájában(graf).Az NST(non-stess-test) a vizsgálat neve,amikor megfigyeljük,hogy hogyan változik a baba szívverése mozgásra,ill.méhtevékenységre.A mozgást általában a kismama jelzi a nyomógombbal,de ilyet nem mindenhol használnak,csak a méhtevékenységet nézik(alsó görbe)A komplett vizsgálatba az NST-be beletartozik mind három(szívfrekvencia,méhtevékenység,magzatmozgás jelzése)
Általában a magzatmozgásokat a szívferkvencia változásból is észre lehet venni,mert ilyenkor emelkedik,de hamár kóros a görbe,akkor nem változik a frekvencia mozgáskor.
A méhtevékenységet meg inkább azért nézzük,hogy összehúzódáskor(már ha van)hogyan reagál a baba.Hisz ilyenkor az izmok összehúzódásával az erek is összehúzódnak,és kevesebb vér áramlik át,ezáltal kevesebb oxigén.Ha a lepény még jól működik,akkor ezt a baba nem veszi észre,ugyan olyan marad az oxigén ellátása,de hamár öregszik,akkor adhat apró jeleket,ami szorosabb megfigyelést vonhat maga után.Pl.ilyenkor szoktak áramlás vizsgálatot csinálni(flowmetria)Ha itt minden rendeben,akkor ez felülírja az NST-t és nem kell aggódni.Vhol már a 39-40.héten vagy még előbb is rutinból végeznek flowt.De a betöltött 40.héten kötelező!(elvileg)
Szóval az NST a baba méhen belüli állapotát,a lepény működését hívatott vizsgálni.
Természetesen vajúdáskor már csak a szívfrekvenciának és a méhtevékenységnek van szerepe,ilyenkor a toco arra szolgál,hogy lássuk a fájások(mert ilyenkor már arról beszélünk)milyen sűrűek,és milyen hosszúak.
Természetesen a gép nem tudja,hogy nekünk csak keményedésünk van vagy fájásunk,csak azt érzékeli,hogy van méhtevékenység.Ebből adódhatnak olyan görbék is,mint amit Kukli is produkált.
Ilyenkor nyilván elmondja a kismama,hogy érez e fájásokat,vagy csak keményedik a pocija.Nyilván a méhszájlelet a döntő,de az sem önmagában.Mert lehet vkinek már a vége fele akár 2 ujjnyi(4 cm)is,de fájások nélkül nem számít vajúdásnak,pláne ha minden rendben nem indokolja a szülésindítást.

Ahol csak szívhangot néznek(ez a ritkább)ott biztos(gondolom én),ha eltérést látnak,vagy keményedésekről,fájásokról számol be a kismama,felteszik a tocofejet is,hogy összetett képet kapjanak.Mert,ha csökken a baba szívfrekvenciája,az sem mindegy mikor.Fájáskor vagy utána.

További szép napot kívánok!

Timi
timiban

Nemlajos, Döme irtó aranyos kis pufók.

Adryn, ti is egyszerűen gyönyörűek vagytok, és nagyon ügyes vagy!! Gratulálok hozzá!!

Marqueza, eszembe jutott Hanna kis pufi arca, ahogy írtad hogy csak szopizott volna, de nem volt mit és éhes maradt, mosolyogtam a kis drágán, biztos fájdalmas lehetett azért, majd kialakul.

Csibb, köszönjük a cikket, ezt is jó volt olvasni.

Jó reggelt mindenkinek és szép napot!

Bea, Maja

Kép
bea1978

Köszönjük az infot Timi. Nálunk NST van és gombnyomkodás :D

Babások, ha ráértek :oops: rakjatok képeket :P :P :P :P hogy lássuk, hogy miért érdemes majd szenvednünk :lol:

Bea, Maja

Kép
bea1978

16 nap :shock: jajj.. megyek reggelizni :D

Bea, Maja

Kép
bea1978

:cry: :twisted: :cry: :twisted: Kevés a tejem :cry: :twisted: :cry: :twisted:

Marq Megértelek! Én most próbákozom mindkét mellből, remélem beindul! Szoptatni akarok!!!

Adryn Nagyon jók a képek.

Kukli Örülök, hogy még egyben vagytok!

Megyünk Pécsre

Pussz

Kép

Kép
rszg

Nemlajos, Adryn! Köszi a képeket Döméről és Nicoról. Nagyon jó látni ezeket a képeket. :)

Csibb, Wicca! Már nem lehet sok hátra, kitartás!

Csibb, köszi a szoptatásos leírást, érdekes volt elolvasni és hasznos is.

Timi! Köszi a nst-ctg leírást. :)

Mi tegnap voltunk az első nst-n, délután szólt a szülésznő, hogy végzett (azaz megszületett a baba, akinek a születésénél segédkezett) és este még találkoztunk. Két tappancs volt a hasamon és gombot is nyomkodtam. :)

Szép napot mindenkinek (a szürke idő ellenére)! :)

Masut
masut

Vissza kellett jönnöm. Tiszta dinka vagyok. :oops: Dömét is meg akartam dícsérni, hódolni neki. :oops: Annyira, hogy amikor megláttam, nem csak az jutott eszembe, miylen gyönyörű baba, hanem annak ellenére, hogy még egy Dömét sem láttam soha, olyan husi kis Döme arca van. :lol: Olyan kismackós nekem. :)
Csibb a szopis leírás asszem már volt, de most tüzetesebben elolvastam én is. Köszi! :)
Wicca, Csibb rájötttem miért nem szültök. A köv. kiírás (Tehuti) 03.09. Szval túl sok a hely közettek, ezt akarják a babák kompenzálni. Sztem senki nem fog beelőzni titeket. :wink:
Bea 16 nap elrepül. Nézzd meg mekkora már Máté. 2 hetes!!! Pedig most született. :) Jól vagy mostanában? Éccaka tudsz aludni?
Kitakarítottam, a kaja (töltött dagadó) elősül. Ma engedjük össze először a 3 gyereket. Somi nem ismeri Alízt. Kíváncsi leszek. :)
Na léptem mára. Este talán leszek.
kuklika
Budapest VIII. kerület

rszg és akinek még nincs elég teje.
A homeos bogyók tényleg nagyon hatásosak.
Az egyik amit Katka is javasolt Urtica Urens és a másik a ricinus.
Mind kettőből d4 v.6-os potenciát kell szedni, legalább 3*5 golyót, de ha nagyon kell turbózni a mennyiségen, akkor lehet gyakrabban is.
Legyen legalább 20-30 perc a két szer bevétele között!

Nekem annó, akkor kellett, amikor Levi 4 hónapos volt, és egyszer csak 1,5 óránként akart enni, mert kevés lett neki amit "termett".

Igyatok sok folyadékot, egyetek rendesen és próbáljatok pihenni, ez a három feltétlenül szükséges a tejcsihez!

Na jól kiokoskodtam magam.

Kulki, akkor mégis jó Neked a 10-e? :)

Nekem is van néha fájásom, de igazából semmicskék.
Na persze most hogy leírtam ezt, jött egy hosszú, bár nem fájdalamas darab :)

Viszont szorítsatok Nekem, hogy Levi ne legyen beteg. Elkezdett köhögni, folyik az orra.
4elött átjött hozzánk, ki kellett szívni a orrát, aztán kapott stodált is. szerencsére nincs láza, sőt még hőemelkedése sem.
Nem tudnék "nyugodtan" szülni, ha ő meg itthon van betegen.

Vica hogy vagy?

Mindenkinek kellemes szülést akinek épp aktuális! :)

Kép

Kép
gabka77

Jaj Adryn ....
nem si tudok megszólalani, annyira cukik vagytok.
Sajnálom, hoyg elhúzodott a szülésed, de azért a kis gyönyörü pasiért tuti megérte!!!

Én is egyre inkább akarok most már szülni.
Mondjuk holnap még ne :)
gabka77

Katka, azt nem tudod, hogy milyen antibigyót kap ilyenkor az ember?
Mert úgy tudom, hogy a penicilin a legjobb, de én viszont nem kaphatok penicilint.
gabka77

Adryn, nagyon jók a fotók!!!! Olyan aranyos Nico bébi!!! :wink: 8)

Kukli, engem beelőzhetsz a szüléssel!!!!Érzem, h nagyon akarod!!!! Én meg kinéztem a 13. pénteket!!!! Nekem szerencsés...én április 13-n születtem, igaz nem pénteken.

ÉS már azt is tudjuk, mi a CTG, NST! Köszönjük!!!!!!!!!!

Gabi
Kép

Kép
tehuti

Sziasztok!

Csak gyors bekukk.
Tegnap elkiabáltam hogy gyerekek gyógyulóban, ugyanis Pannának 38,5 volt a láza este :cry: úgyhogy pont most vitte vissza a párom a dokihoz. Kiváncsi vagyok mit mond, gondolom kap még egy antibiotikum kúrát :? Ráadásul anyósom is elkapta tőlünk - igaz ez várható volt, ha beteg valamelyik gyerek akkor ő tutira elkapja. Én már nem vagyok lázas, csak elég rondán köhögök+nátha :?
Most per pillanat azt mondom hogy jövő hét elejénél hamarabb nem kéne szülnöm mert ennyi beteghez hazahozni Nimródot :roll: talán addigra meggyógyul mindenki.

Szoptatós anyukáknak kitartás!!!!

Döme baba nagyon aranyos, várjuk a többi képet is :wink:

Most mennem kell, mert még ebédet kell főznöm és azt hiszem fárasztó napnak nézek elébe :? ráadásul párom délre megy dolgozni és valszeg nagyon későn jön haza, úgyhogy már tegnap este azt beszéltük hogy lehet hogy ma fürdés nélkül mennek a gyerkőcök aludni, nehogy fürdetés közben megszüljek :D

Csibb, Wicca hajrá!!!! Ti jöttök :wink:

KépKép
KépKép
KépKép
vica78

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: