Lili bentre mamusz de leveszik

kintre szigorúan sarkat tartó, nálunk ez a kombináció megy.
Dokitól megjöttünk, meggyógyultunk, remélem most sem szedtünk össze semmit, mert egy csomó beteg gyerek volt ugye ott
Binyek csodaszépek, és tényleg milyen nagyok már!
Tonti, annyival finomabb, ha halmokban sütöd, hogy az alma is sül, nem párolódik a sok tésztában...
Töltött pizza paradicsommal és sonkával recept
Kategória:
Pizzák
Hozzávalók:
A tésztához:
3 és fél dl víz,
50 dkg finomliszt,
1 evőkanál só,
2 kávéskanál morzsolt oregánó,
Ízlés szerint frissen őrölt bors,
1 tasak szárított élesztő,
fél kávéskanál cukor,
1 evőkanál olívaolaj.
A töltelékhez:
15 dkg aszalt paradicsom (pl. D'Amico),
15 dkg pármai vagy pármai jellegű sonka (pl. Tesco pármai sonka),
20 friss bazsalikomlevél,
frissen őrölt bors.
kevés olaj a kelesztőtál és a tepsi kikenéséhez
kb. fél evőkanál olaj a pizza tetejére
kevés finomliszt a tészta nyújtásához.
Elkészítés:
A vizet és a lisztet meglangyosítjuk a mikróban, majd hozzáadjuk a sót és a morzsolt oregánót, aztán tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot. Utána a meglangyosított vízből kiveszünk 4-5 evőkanálnyit, és egy kis tálkában összekeverjük a szárított élesztővel meg a cukorral. Az élesztő néhány perc alatt felhabosodik.
A maradék vízhez hozzáöntjük az olajat, és elkezdjük összeállítani a tésztát. A tálban várakozó, langyos liszthez hozzáadjuk az olajos vizet és a felhabosodott élesztőt, majd a kézi robotgépbe beillesztjük a tésztadagasztó karokat, és 6-7 perc alatt türelmes, kitartó munkával kidolgozzuk a tésztát. Először nem megy könnyen, aztán már igen.
Amikor a tészta fényes és sima lett, kicsit kézzel is átgyúrjuk, majd bucira formálva meghempergetjük egy kiolajozott, nagy keverőtálban, hogy vékony olajréteg kerüljön a felületére. A tálat letakarjuk konyharuhával, és a tésztát meleg helyen 1-2 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Ezalatt előkészítjük a töltelék paradicsomos részét. Az aszalt paradicsomot lecsöpögtetjük, aztán a bazsalikomot megmossuk, megszárítjuk, és botmixerrel összedaráljuk a kettőt. Nem lesz belőlük teljesen sima pép, de erre nincs is szükség.
Visszatérünk a tésztához. Enyhén lisztezett gyúródeszkán alaposan átgyúrjuk, és megfelezzük. Az egyik adagból lesz a töltött pizza alja, a másikból a teteje. Ezután előveszünk egy 20x30 cm-es tepsit, vékonyan kiolajozzuk, és az egyik tészta-adagot lisztezett nyújtófával akkorára nyújtjuk, hogy pont beleférjen a tepsibe. Rákenjük a házi paradicsomos pépet, majd cafatokban rátépkedjük a sonkát, és meghintjük frissen őrölt borssal. Most jön a másik tészta-adag: kinyújtjuk akkorára, mint az előzőt, és a nyújtófa segítségével ügyesen átemeljük a tepsibe úgy, hogy betakarjuk vele a tölteléket.
A töltött pizza tetejét óvatosan megnyomkodjuk, hogy kiszorítsuk alóla a levegőt, aztán az alsó és felső tésztalap széleit ujjainkkal egymáshoz nyomjuk, és ezzel bezárjuk a tölteléket a tésztarétegek közé.
A töltött pizzát lefedjük konyharuhával, és meleg helyen 30-45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Amíg ez megtörténik, előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat).
Sütés előtt a töltött pizzát néhány helyen villával megszúrkáljuk, aztán vékonyan lekenjük kb. ½ evőkanál olívaolajjal, és 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha ilyen kis kicsiket csináltok kb. 12 perc alatt átsül.
Judit
Ui: Andi, honlapon szeptembernél megvan a recept a répás, az volt a csajok szülinapi tortája...