egyszerűen olvasni találok csak ide... most is csináljuk mindjárt a nagymamáknak a karácsonyi ajándék képkereteket, ikeás fakeretekre ragasztunk gyöngyöket, aztán ebbe teszünk majd közös képüket. ez az ő ajándékjuk.
nálunk az angyalkák hozzák az ajándékot, a Jézuska ajándékoz meg minket, mi pedig a Jézuskát a jósággal. Erre van a jóság karácsonyfánk, amire minden jóság (jószívű, összepakol, segít a tesónak, nem műsorozik lefekvésnél, segít bármiben...stb) után tehetnek egy díszt, és az angyalkák elviszik a hírét a Jézuskának a szülinapján, mikor hozzák a karácsonyfát
mi 24-én díszeket csinálunk közösen, és a lakást díszítgetjük, fadíszítés déli alvás alatt van, persze ehhez nagyon elő kell készíteni mindent addigra. Ilyen kicsiknek a kedvenc a pici karton karácsonyfára ragasztgatunk, vagy rajzolnak csillám ragasztóval - már nándi is - papírból kivágott szaloncukrot, gömböt, angyalkát, apró csillag matricákat, ilyesmit. meg nekünk van egy hagyomány, mióta házasok vagyunk, minden évben 24-én egy papírlánc-füzért folytatunk, már jó hosszú. biztos mindenki csinált gyerekkorában, színes papírkarikák vannak egymásba fűzve. szerintem idén már nándi is tud segíteni.
mikulás is van, mesemikulás hozza az ajándékot éjjel az ablakba, rénszarvasos szánkóval a kitett tiszta cipőkbe. réka hatodikán reggel szánkónyomokat is látott a kertben

én minden más mikulásra mondom, hogy az bácsi, beöltözve, nem az igazi.
És mivel nekem már "nagy" a réka, úgy látom, egyátalán nem zavarja meg, hogy máshol mást lát, máshogy van... teljesen el tudják különíteni. Apumék is nagyon jól csinálták ezt a karácsony dolgot, nővéremnek 12 éves korában mondta apu, hogy most már segíthetne, egy világ dőlt össze benne. én 9-10 éves koromig hittem, és fokozatosan lett gyanús, így jó volt, nem votl csalódás

de az osztálytársaimmal szemben is kitartottam, sajnáltam őket, hogy ők nem olyan jók, és nem megy hozzájuk az angyalka
összesítve szerintem kell a mese.
Ildi, nagyon durva!! főleg az, hogy még mindig nem jöttek rá, hogy miattuk van :S hiszen ha ezen paráznak, hogy hiszti lesz, és erre az ajándék megvétele a megoldás, akkor tuti nem ébredtek még rá. Egy nagyon kemény fél év alatt - gondolom ilyenkor már pszihológus is kell, hogy tartsa a szülőben a lelket - biztos lehetne segíteni még...
a nevelést meg nagyon könnyű elrontani. Egyszerűen hagyni kell, hogy a gyerek irányítson, és be kell áldozni minden mást ennek

végülis egy darabig ez a legkényelmesebb, utána viszont ez az eredmény. Annyira hihetetlen számomra, hogy ez egy nevelési elv tud lenni, bár biztos ezt is lehet jól csinálni. Én mint mindenben, a gyereknevelésben is a kompromisszumok híve vagyok, alkalmazkodjunk egymáshoz, vagy legalább próbáljuk meg.
tünemény, tök jó, hogy jó volt a hétvége!
és a bonbonreceptek megvannak, kettőt idemásolok, de el is felejtettem, hogy ilyen sok van, mert én az alapreceptet variáltam hasraütésszerűen, ha kell valakinek küldjön e-mailt! a bonbonmánia című könyv word változatáról van szó.
Adventi bonbon (
http://www.nlcafe.hu/forumkifejt.php?fo ... tep=0&bw=1)
Egy tábla 75%-os csokit, egy tábla narancsos csokoládét és úgy öt dkg kandírozott narancshéjat táblán összeaprítottam, közepesen durvára, hogy azért érezhető darabok maradjanak. (kandírozott narancshéj receptet már tettem fel

)Ezt a keveréket egy kanál erdei mézzel belegyúrtam húsz dkg natúr marcipánmasszába (a méz mennyisége változtatható ízléstől függően). Apró golyócskákat formáztam az illatos masszából, és rokokó csokoládéreszelékben hempergettem meg őket, aztán papírkapszlikba raktam a kis gömböcöket és most a hűtőben pihennek. Isteni az illatuk!
Alaprecept (
http://www.nlcafe.hu/forumkifejt.php?fo ... tep=0&bw=1)
Ezt a végtelenségig lehet variálni. 20 dkg csoki kell hozzá, 3 dkg vaj, 2 tojás sárgája, kb. 4 evőkanál tejszín. A csokit apróra vágod/töröd, gőz fölött felolvasztod, aztán még a gőz fölött hozzáadod az egyéb dolgokat, krémesre kevered. Nem szabad túlhevíteni, mert a csoki szétválik. Hűtőben ki kell hűteni a masszát, és golyókat formázni belőle, majd valamiben meghempergetni (kakaópor, porcukor, csokireszelék, darált mandula/dió/mogyoró, ami tetszik). Ugyanígy az ízesítéssel is lehet játszadozni. Nálunk nagy kedvenc a chilis (étcsokiból), a kókuszos-zöldcitromos (fehércsokiból, a tejszínt citromlével helyettesítem), szoktam bele 'csomagolni' mogyorószemet néha, vagy aszalt gyümölcsöt.
Másik féle: az alap a marcipánmassza. Ebbe gyúrok bele mindenféle jót (kandírozott gyümi, aszalt dolgok, bármi), golyókat formázok és olvasztott csokiba mártom. A csokis réteget még pluszban is lehet díszíteni, pl. pisztáciával, cukorbogyókkal, mandulával.
Harmadik: ez egy türelemjáték. Pici minyonpapírokat ecsettel kikenek olvasztott csokival. Bele valami krém (nemrég találtam valahol: 2 mars szeletet fél dl. tejszínnel felfőzni), majd a tetejére ismét csoki. Nagyon extrás, sokan nem jönnek rá, hogy házilag hogyan tudok lágy töltetes bonbont gyártani. Ja, ami fontos, hogy a krém hideg legyen, mikor betöltöd, különben felolvasztja a csokiburkot.
a tescoban, meg auchanban lehet kapni ezeket a 70ft/tábla csokikat, tökéletes a célra, bár bizonyára még finomabb lenne, ha szipiszupi drágából lennének, de így is mindenki el volt tőle ájulva. Karácsony előtt pár nappal érdemes megcsinálni, és zárt dobozban hűtőben, vagy ablakban érdemes tartani.
majd folytatom, ha még tudom, most elfogyott a türelem az aprónép részéről.