A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Gyermeknevelés » Egy kicsi meg egy pici

Cory, igen ez elég érdekes..., no tej 1 éves korig, de csomó bébigyümiben van már joghurt, túró, mondjuk én ezt nem adom, meg sütőtökpüré tejjel, ezt sem adom, és a tejpépes dobozon is látom, hogy tej, ezt adtam, hátha több nyugalmam lenne éjszaka. Péter is szopik rendesen, de és ömlik a tej, mégsem szopik többet, biztos nem fér a gyomrába több, viszont a gabonás pépből kevesebb is jobban telít, ezért próbálkozom. De köszi, jó hogy nincs ellenjavallat.

L.
mlilla

szoval folytatom
bar az éjszakaink kicsit nyugodtabbak, mint egy hete. (Maté mindig rogton visszaalszik, ha felkel és nem ordit), napkozben néha ugy érzem meg fogok bolondulni. olyan sokszor kell megszoptatnom Alexet, mikor még valoszinuleg sajat magatol nem szopott volna, ha nem keltette volna senki fel, de mivel felkeltették igy ordit, én meg az esetek nagytobbségében szoptatok.
Maté csapkod, kiabal, hisztizik . 180 fokos fordulatot vett az utobbi tiz napban, ra sem ismerek. Ma erot vettem magamon és EGYSZER SEM kiabaltam ra (meg is volt lepodve!). Délben hazajott a férjem ebédelni és ebédeltetni, igy ma elég jo napom volt. viszont bejelentette, hogy marciusban lesz olyan hét ahol 4 éjszakat nem fog itthon aludni, azt hiszem ide fogom hivni anyukamékat.

Orsi,
a férjem a Francia Konzulatus Ker. Osztalyan dolgozik.

Lilla,
mozdulj ki néha egyedul, mert szuksége van mindenkinek heti egy orara legalabb, ahol egyedul lehet. nem?
a hozzataplalashoz: nem tudom kovetted-e, mi Németorszagban élunk. Itt azt ajanljak (és nekem nagyon be is valt), hogy 6 honapig szoptassunk, utana az elso étkezés zoldség (pl sargarépa-krumpli) legyen egész sokaig (én Maténak egy honapig csak ezt adtam), utana egy honap mulva cseréltuk a 2. szopit késo délutan gabona-tejpépre tapszerbol. én soha nem adtam neki kész porkeveréket, mert abban van cukor, mindig itthon csinaltam, majd egy honap mulva (tehat csak 8! honaposan) kapta a gyumolcs-gabona pépet koradélutan, amit szintén magam csinaltam. Igy 9 honaposan mg 2szer szopott (reggel és este) és 3szor kajalt szilard ételt. a két szopit 11 és 12 honaposan helyettesitettem kenyérrel stb. Maté még ma is szopna, ha én nem akartam volna a 2. terhesség miatt elvalasztani (4 honapos terhes voltam, amikor sikerult). Maté mindent megeszik, semmire nem allergias. szerintem érdemes ilyen lassu utemben és kevés étel bevezetésével eteteni a gyereket, mert az emésztorendszer jobban megszokja a dolgokat és arra is konnyebb rajonni, ha valamire allergias; ha bevezettem egy uj élelmiszert, min 4-5 napig nem kapott mas ujdonsagot.
Tehéntejet és semmiféle tehéntejterméket nem adtam neki 1 éves koraig. itt pl azt modjak, hogy joghurtot sem szabad adni, mert annak a magas fehérjetartalma is megterheli az emésztorendszert egy éves korig.
Tudom, hogy otthon, masképp vannak a dolgok, de nekem ez a modszer mint mondtam, nagyon bevalt.

Orsi,
neked ugy tanult meg a pici 2 honaposan egyedul aludni, hogy néha sokaig kellett sirnia, mert nem tudtal jonni, vagy hogy? Alex az esti szopi utan lefekszik, még bufizni felveszem egy parszor, de utana elalszik. nappal viszont nem szopi utan alszik, hanem masfél két oraval azutan, hogy felébredt és szopott, igy sirdogal, ezért kell hordoznom, vagy tologatnom, vagy idealis esetben el tudunk menni sétalni.

na megyek aludni, S.Orsi
S.Orsi

Sziasztok!

Orsi
7 hónapos koráig az én leánykám se mocorgott- a hasról hátra forduláson kívül- semmit, de utána egy hónap alatt pótolt mindent és egy évesen indult el.

Lilla
Ha úgy érzed, hogy érzelmileg nem érett a lányod az ovira, akkor szerintem ne vidd. Májusban beirathatod és a nyáron még nagyon sok minden történhet. Nálunk 17 hónap van a két gyerek között, a kisebb 10 hónapos, és már tudnak együtt játszani rövid ideig, de nem tárgyakkal. Nálunk is vannak balhék, mert a kicsinek mindig az kell amivel Panka játszik, ha felépít egy házat, akkor megy és szétszedi, érthető, hogy egy idő után elfogy a türelme. Én nem szoktam közbeszólni, had rendezzék le egymás között, csak akkor lépek közbe, ha maradandó sérülés veszélye forog kockán - emlékszem, hogy mi sem szerettük az öcsémmel, ha anyuék beleszóltak. Persze ez az én véleményem, és a gyerekek is nagyon különbözőek.

S.Orsi
Szerintem itthon orvosa és védőnője válogatja, hogy ki mit ajánl, mert én is hasonló tanácsokat követtem, mint amit leírtál, csak itt a gyümölcsös (alma, barack) kezdést támogatják. Hogy és miből készíted otthon a tejpépet?

Jó éjszakát!
Melinda
Vendég

Sziasztok!

Irtó sokat irtatok. Kicsit zsong a fejem most, hogy így visszaolvastam.

Alvás: a megbánást úgy értettem, hogy az elhatározás és a tett között eltelt vagy két hónap és ezalatt azon izgultam, hogy biztos felkelnek egymás sírására és ha tudom előre, hogy ez nem így van hamarabb összerakom őket, szerintem a babának és a szülőnek is jobb ha nem zavarják egymást. (egyéni vélemény)

Jane

Fejbeverés: nálunk is volt a Nikinél eleinte, párszor és nem tűl durva módon (falba)

Bepisilés: azt mondják iskolaérettségig előfordul, utána azért már érdemes megnézetni. Itt volt egy anyuka, akinek a 10 éves fiánál kiderült, hogy vmi hormonzavar miatt nem tudja kontrollálni az éjszakai pisit, szegény kikapott párszor mire kiderült, hogy nem is tehetett róla.

Melinda

Nagyon ügyi a picurkád

S.Orsi

Tudom, hogy hülyén hangzik, de ne izgulj, el fog múlni ez az időszak is. Nem biztos, hogy kilenc hónapos koráig, de előbb-utóbb biztosan.

Pöttyök: de bizony vannak, derékig, rengeteg, nem tudtam mire vélni, de most, hogy írtad elgondolkodtató. Péntektől vasárnapig voltunk lázasok és hétfőre pepettyesedett. Holnap leviszem tanácsadásra mert szerintem viszket neki. Mikorra múlik el?

Tejes dolgok: Nekünk 9 hónapos kortól mondták a petit danone-t, el is kezdtem adni, semmi bajunk nem lett tőle. Tejpépet Niki nem ette, Norbi két pofára tömi magába, cici nálunk is van még.

Bölcsi: mint már írtam Niki is megy elméletileg, nem tudunk úgy elmenni egy mellett sem, hogy ne akarjon bemenni. Az egyik játszótér mellett van az a bölcsi ahová járni fog és mindig megállnak dumcsizni a gyerkőcökkel.
Ha meg nem fog neki tetszeni, nem viszem majd.

Éjjel megint nem aludtunk, elseje közeledik és jön két fogunk. Cicit nem kérte, viszont üvöltött mint a sakál, Dentinox a fogakra, fél óra csönd és kezdődött előről, Nikit kivittem magunkhoz, Norbira meg rácsuktam az ajtót, 1/4 óra üvöltés és aludt 4 órát. Tudom, szadista vagyok, de amikor egy órán belül negyedszer kel fel akkor már nem hiszem, hogy be kell mennem. Az előbb is felébredt (1/4 9 óta alszanak) nem mentem be, 2 perc nyekergés és alszik.
Ma lent voltunk vagy 6 órát két részletben és úgy elaludt mindkettő du. meg este is mint a kisangyal. Kipurcantak. Én is. Megyek, mert egy csomó elmaradásom van.

Jók legyetek, egyszer elmúlnak ezek a szép évek is (én akarom is meg nem is, de inkább nem).

pusz
rózsa

Sziasztok!

Orsi,
nem kellett sírnia, egyszerűen rátalált az ujjára. Nem nagyon örültem neki, de mit lehet tenni. Cumi nem kellett neki, a mellemen így is rengeteget volt. Szóval amikor helyettesíteni tudta a mellemet a bal (csak az a jó! Kép ) hüvelykujjával, onnantól aludt el egyedül. Napközben ő sem alszik el egyből szopi után. De ez tertmészetes. Vmikor neki is kell nézelődni, forgolódni, játszani. Szilárd nyöszörgéssel jelzi, hogy álmos, ilyenkor leteszem, be az ujja, és pár perc után alszik. Nem mondom, néha nálunk is volt, hogy hagytam sírni, vagy azért mert nem értem rá, vagy mert hulla fáradt voltam. Ilyenkor egész hamar megnyugodott, és újra elaludt. Lehet, hogy ez is edzette.

Lilla,
én is vhogy így vagyok a bölcsivel. Néha, amikor unatkozni látom, és nem tudok vele foglalkozni, úgy gondolom, jobb lenne neki a bölcsiben. Máskor viszont elfog az az érzés, hogy nehogy azt higgye, hogy ki akarjuk zárni vmiből, és azért kell menni. Most egyébként nincs hely a bölcsiben, tehát a kérdés egy időre megoldódott.
Szilárd még csak 1x eszik, szép lassan haladunk. Bár ő szerintem enne este is, ahogy elnézem, de még várok a 2. kajcsival egy kicsit.

Rózsa,
1 nap alatt elmúlnak a pöttyök.

Hú, most jó fáradt vagyok, pedig ma sikerült 2 órát aludnom. Mindkettőt egyszerre raktam, és egyszerre is ébredtek. Én még tudtam volna aludni!!! Kép

Jó éjszakát, mindenkinek! Sziasztok! Kép
Orsi

Orsi
orsi

Sziasztok!

Lilla!
Igen, meggondoltam magam. De akkor még nem volt Lili 2 éves. Voltam szülőin, meg is volt, hogy mikor lesz a beszoktatás. De nem voltam biztos benne, hogy jó lesz. Nekem Ágci mondta, hogy ha nem muszáj, és nem vagyok biztos benne, akkor inkább ne. És nagyon nem bántam meg. Igaz, biztos könnyebb lenne, de így sokkal jobban "megbarátkoztak" Jankával. Mostanában elgondolkozok, hogy mostanra talán ő is megérett arra, hogy bölcsibe menjen, de most már várok őszig, és akkor megy majd oviba. Addig meg sokat járunk játszótérre.
Nekem egyébként volt egy időszak, amikor fellélegeztem, de most, hogy Janka mászik, és feláll (leülni még nem nagyon tud), így megint nehéz lett. Eddig tudtam mosogatni, főzni meg hasonló dolgokat, de most már nem nagyon, csak ha Janka alszik (ami sajnos nem sűrűn van). Lili állandóan odamegy, fellöki. Van, hogy direkt, de legtöbbször csak ölelgeti, és úgy esik el Janka. Akkor állandóan koppan a feje. Viszont Lili most hisztériásan félti a játékait. Ha már csak elindul Janka arra az irányba, elkezd toporzékolni, és ordítani, hogy "nem Janka játszik vele". Igaz, van, amit odaad neki.
Szóval nem könnyű.
Azért is gondoltam meg magam a bölcsivel kapcsolatban, mert Lili nem az a "barátkozós" fajta. Játszótéren is ha sok gyerek van a közelében, nem játszik, csak nézi őket. Ez ősszel még úgy nyilvánult meg, hogy sírt is. Most már szerencsére nem.
Na, jó hosszú lettem.

Ildianyu
ildianyu

Sziasztok!

Kész kikapcsolódás leülni a gép elé és végigolvasni, hogy mit írtatok. Bár így meg a szakdogám nem készül.
A bölcsin én is gondolkodtam ,de csak azzért mert Panka is olyan, mint Rózsa kislánya, hogy minden gyerekkel leáll beszélgetni. Amióta elköltöztünk Pestről nincs gyerek a környékünkön, se játszótér, és csillognak a szemei ha meglát egy gyereket. De itt nálunk -legalábbis így hallottam - munkáltatói igazolást kérnek, mert olyan sok a gyerek. Ezek után azt gondoltam, hogy ovi, de most szeptembertől az mehet oviba, aki okt. 15-ig betölti a 3-t (Panka nov-i), évközben nincs felvétel, a többiek menjenek jövő szeptemberig bölcsibe. Ördögi kör. Arra gondoltam nézek valami baba-mama klubott - lassan Bazsó is egy éves - ott kielégíthetjük társaság igényünket.
Vendég

Melinda,
A tejpépet tapszerbol és orolt gabonapehelybol (kisbabak szamara) készitettem (kolesbol, mert az gluténmentes)

Rozsa,
Jo neked, hogy nem ébrednek fel egymasra a gyerekek. Nalunk ugy érzem, hogy Maté kolti fel sokszor Alexet, foleg napkozben. Egyébkent én emiatt sem akarom osszerakni oket, mert pl az ilyen fogfajos idoszakban, mint most nalatok, mégis csak zavarjak egymast.
A kiutések 2-3 nap alatt elmulnak maguktol és semmivel nem kell kenni. Maténak a 40 fokos melegben volt ez a betegsége és igy is kibirta, szerintem nem viszkedett.

Orsi,
Alex is keresi mar az ujjacskajat és o is a balkezén csak ! az oklét mar eroteljesen szopja. En cumival nem probalkoztam, nem is akartam. Maté is szopja az ujjat. Eddig csak ha faradt vagy lefekvésnél, vagy, ha megsértodott, miota Alex megszuletett sokkal gyakrabban, foleg ha szoptataok. nem tudom mikor fog rola leszokni, de nekem kényelmesebb volt igy. Az ujjat mindig megtalalja (éjjel is) és nem lehet otthon felejteni.

Lilla,
Én nem akarom bolcsibe adni Matét, mi ugy oldjuk meg a tarsas életet, hogy kulonbozo jatszocsoportokba jartunk, remélem mihamarabb ujra tudom vinni mindenhova. Valamint rendszeresen talalkozunk mas anyukakkal egymasnal hasonlo koru gyerekekkel. + jatszotér

Egyébként ma mar izomlazam van a hordozgatastol, bolcsotologatastol, Alex nem képes 30-40 percnel tobbet aludni, még a kendoben sem. Két, max. 3 orankent szoptatok, igy ma ezen kivul még semmi mast nem csinaltam. Szerencsére legalabb Maté aludt 2 orat du (ilyen mar hetek ota nem volt, hogy ilyen sokat aludjon), viszont utana egy fél orat egyfolytaban uvoltott, ki tudja miért. Lehet, hogy a foga? Még mindig hianyzik 4.

Na, megyek, pihenjetek,ha tudtok helyettem is!
S.Orsi
S.Orsi

Sziasztok! Rövid kerdes, ti hogy csinaljatok minden gyerek jatszhat minden jatekkal, vagy mindenki csak a sajatjaval? Ugye a nagyobbiknak sokkal több van,hisz mar regebbota kapja öket. En szivemszerint azt mondanam. Minden közös legyen, vagy ez sem jo. Azon kivül üvöltes. Ti hogy vagytok ezzel?
nyuli

Sziasztok!

Szilvia
Nálunk nagyából megvan, hogy melyik játék kié, de ha nem játszik vele, akkor adja kölcsön a másiknak. Ha az tetszik meg, ami a másiknál van, akkor vagy játszanak együtt (ez még nem nagyon működik nálunk, Bazsó túl kicsi hozzá), vagy ajánljon fel helyette mást (ez működik, a múltkor vendégségben voltunk és a kisfiú nem értette, hogy Panka miért ajánlgat neki egy csere játékot).

Melinda
Vendég

Sziasztok!
Most csak gyorsan, röviden írok, mert férjem szüleinél vagyunk, és sűrű a program. Csak el akartam újságolni, hogy az elmúlt 2 éjszakát végig aludta a csöppség. Kép Először este fél 11-től másnap 10-ig aludt, ma éjjel pedig este fél 9-től reggel 6-ig. Annyira kipihentem magam, hogy hihetetlen. Nem is tudom, mikor aludtam 10 órát egyhuzamban. Kép Remélem, Szilárd megtartja jó szokását, és most már minden éjszaka ilyen szépen fog aludni. Kép Most is épp alszik!

Mindenkinek szép vasárnapot! (Bár az idő itt elég csúnya! Kép )

Orsi

Orsi
orsi

Sziasztok!

Van egy kis betegsége Petinek, és sokat telefonáltam emmiatt, kerestem másik dr.nőt is, mert a mienket nem tudtam elérni, de maradunk a réginál. (Más nem tud átvenni) Zsófi ezért is unatkozott ennyit.
Viszont ha bemegyünk 3an a szobába és játszunk akkor is ordítás a vége (eleje meg a közepe Kép ) mert Zsófi nem adja a játékait. Így az egyik mindenképp sír, de leginkább mindkettő.

Bölcsi nekünk elég macerás lenne, a férjemnek kellene bajlódni a fuvarral és a beszoktatással is, ami nem is nagyon férne a munkaidejébe.

Ildianyu, és a lányom nem olyan mint a tiéd, nem annyira barátkozós, nem olyan mint Rózsáé, meg Melindáé.

S.Orsi, nálunk a faluban egy gagyi kis játszótér van, és alig találkozunk gyerekkel ott, bár most nyáron már több baba lesz, csak az a baj, hogy kisebbek, és azokkal már tud "nagyoskodni" Zsófi, hisz erőfölényben van. Persze azt a gagyi kis játszóteret is szereti. Kép Városba, most nem tudunk bejutni, hiába van 5 km-re. Játszóház, babaklubb is csak a városban van, de ott kaptuk el tavaly a hányás-hasmenés vírust és most bárányhimlő+influ. járvány van... de hát ez is tárgytalan mert nem tudunk bemenni Egerbe.

Melinda, nálunk márciusban van a beíratás, ami 1-2 hét múlva van, de nem íratom be, úgyis felveszik valahova még szeptemberben is. (és még hátra van a szobatisztasá is)

Orsi, Kép bölcsi érzések =

S.Orsi, én is hasonlóan csinálom, de nálunk tényleg hamarabb javasolják a gyümiket, és nincs ez az 1 hónapos blokk.
Az elsővel is nehéz volt a hozzátáp. néha. És Petinél is. De Zsófi egyáltalán nem lett válogatós és édesszájú, szerintem 1 éves kor után még jobban számít, hogy mennyire következetesen, cukor nélkül főzünk, és mennyi és milyen nasit adunk. Nálunk pl. csoki helyett mazsola és datolya van. Zsófi pl. megevett 3 doboz tejpépet annak idején nagy lelkesedéssel és többet utánna egy kanállal sem tudtam "beletuszkolni" Kép megunta. Szerintem az elején (7-9 hó) nem baj, ha ízesítve van egy picit a kaja, de fokozatosan is el lehet belőle vonni az ízesítést, meg ha már több ízű zölds.gyümit ismer már, akkor megédesítik egymást. Én anyatejjel édesítek egyébként. Szóval az édes anyatej után még jóhogy kiköpik a savanyú naracslevet, meg az ízetlen dolgokat. Kép

Orsi, az a 4 kaja+ szopizások néha csak 2 kaja+ szopizások. Most itatni is próbálkozunk pár napja.
Egyébként teljen hangulat ember Petike, szokszor olyat sem eszik meg, amit már korábban megevett. Ilyenkor egyszerűen nincs kedve enni semmi mást sem. De ez a szopizással is így van. NAGYON nehezen tudom eldönteni, mit is szeretne, enni, szopizni (mert szomjas vagy mert éhes is) vagy egyiket sem. És gyakran is megéhezik. Régebben is 2 óránként szopott. Aztán van hogy reggel 6 órás szopi után nem is éhes reggel, séta alatt alszik és csak 11 kor lesz éhes. De van hogy 100 gr. gyümit is benyakal 9kor séta előtt. Nem lehet rajta elmenni.
Én szeretném rendszabályozni egy kicsit, de nem igen engedi. Kép

Ildianyu, a játék balhék mellett én is ettől tartok, hogy "szeretgetés" címén majd bármikor büntetlenül felökheti a kicsit, a kicsi meg csak tűrje... még nem áll Peti, de most is van, hogy játszunk, fogja Petit, dőlöngélnek, ringatóznak, aztán szépen átmegy lökdösésbe a dolog... Most még látom mit csinál, meghát később is mindig figyelem őket, de ha épp nem látom hogy most miért is esett el a pici?

Játékok: szerintem az a jó, ha minden közös. Vagyis megvan, hogy melyikük kapta, milyen alkalomra, (Zsófi azt is tudja, emlékszik, hogy kitől) de mindenki játszhat mindennel, ha a másik hagyja.
DE, a nagyobb apró játékaitól ugye meg kell válnom 1 évre, ha Peti már mászni fog? És mi lesz a festéssel, zsírktétával, ceruzával, ami nem 9 hónaponak való... Pedig már most is azt skubizza Péter az ágyról, hogy mit csinál a nővére, és sírni kezd, hogy Ő miért nem kap olyat (pl. zsírkrétát)

Végül, S.Orsi, kimozdulás... nem megy. Kép Kép nem tudjuk megoldani. Hétvégén is sokszor család látogatás, dehát máshelyen, vidéken hova menjek, amíg vigyáznak a kicsikre, egyedül a cukrászdába? Itthonról nem tudok Egerbe bemenni csak busszal, ha 1 órát töltök Egerben, akkor az legalább 2 óra háztól-házig. És a férjem még nem tudja etetni Petit, hiszen még én sem tudom... szoptatni meg pláne nem tudja Kép (Bőg a cumisüvegtől, nem is érdekli mi van benne, inni is most csőrős pohárból próbálkozunk)
nekem még 4-5 hónapot várnom kell a kimozdulásra. De akkor belehúzok majd, Kép úgyis nyár lesz, öltöztetni sem kell annyit a férjemnek majd a gyerekeket. Kép

Sziasztok, Lilla
mlilla

Orsi, hurrá, Kép alvás Kép
Gratulálok, Kép
Remélem nálunk is bekövetkezik majd. Bár sokak szerint le kellene szoktatnom az éjszakai szopiról. (a férjem szerint is!)

L.
mlilla

Sziasztok!

Orsi gratula az alváshoz, bár ne bízd el magad, mindjárt írom nálunk mi újság.

Bölcsi: nálunk ha megy is a Niki bizti csak 4 órára, de már most úgy odavan érte.

Játék: megvan itt is, hogy melyik kié, de mindkettő játszhat vele. Az apróbb játékokat most én is elraktam.

5 nappal ezelőtt kezdődött az éjszakai jól alvásunk.

1. nap a fél kilences lefekvés után fél kettőkor kelt először a Norbi, pici cici, alvás reggelig.

2. nap lefekvés eéső ébredés fél háromkor, cici, alvás reggelig.

3. nap lefekvés, felkelt ugyan éjfélkor, de nem mentem be hozzá, 2-3 perc sírás, alvás reggelig

4. nap este fél 9-másnap reggel hatig alvás

Ma éjszaka viszont megint felkelt fél 12 körül, üvöltött ezerrel így bementem, de csak vizet kapott és így aludt reggelig.

Kíváncsi leszek a folytatásra.

Idő itt is borzalmas, pénteken voltunk kint utoljára és én már nagyon rosszul viselem a gyerkőcökkel együtt.

Norbi próbál álldogálni és nagyon tetszik neki.

Jók legyetek, puszi, jövök ha időm engedi.
rózsa

sziasztok,

Orsi, Rozsa
de jo nektek!!!! azota hogy alszotok?
nem akarok rossz maju lenni, de mikor Maté eloszor ataludta az éjszakat este 8-tol reggel 6ig, akkor 10 hetes volt, viszont biztosan csak 10 honapos koratol aludt minden aldott éjjel. minek ugye 4 honapja megint nyoma sincs a testvére miatt.
ja és ezt is le akartam irni: a sogornom kislanya (3. gyerek), aki 3 honapos szinte elso naptol kezdve alszik minden éjjel. Mar egy-két hetesen is aludt mindig pl éjféltol reggel 7ig. és napkozben is rengeteget alszik. Van olyan nap, hogy 20 orat alszik. Hihetetlen nem?!?

Lilla,
ha nem tudtok kimozdulni, akkor hivjal te anyukakat-gyerekeket magatokhoz. Vagy miért nem csinalsz egy kis magan jatszocsoportot? szerinted ez nem érdekelné az ottani anyukakat? biztos ok is nehezen mozdulnak ki.

egyébként nekem a férjem 100%ig részt vesz az elso naptol mindenben amiben csak ideje engedi a gyereknevelést és gondozast illetoen. most mar pl megegyeztunk, hogy mindig o kel fel Matéhoz, igy o oda is koltozott egy kicsit hozza a szobaba, mert Maté az utobbi éjjeleken borzaszto cirkuszokat levagott. én Alex-szel alszom zart ajtok mogott, igy legalabb mi alszunk.

most a hétvégén (mivel egy kicsit kipihentebb vagyok) megint sokkal rozsaszinubben latom a vilagot. Alex mar mosolyog szopas kozben is és fel-fel néz ram és ez annyira jo. Maté pedig szinte mindent probal ismételgetni, amit mondunk, elmutogatja az "Erdo szélén hazikot" meg a "Csip csip csokat" meg mas mondokakat is. szoval marhara aranyosak mind a ketten!

S.Orsi
sorsi

Sziasztok!

Túl szép volt a hétvégi alvás! Kép Persze azért nem panaszkodhatok, mert tegnap fél kilenckor letettem aludni, és csak fél négykor kelt. (Az éjfél körüli szopit kihagyta.) Végülis nem olyan rossz! Ne akarjuk, hogy egyből minden éjszaka maratonit aludjon. Kép

Átköltöztettük Szilárdot Szilvi mellé. Összeállítottuk a kiságyat, és most már abban alszik. Egyébként azt a néhány éjszakát, amit átaludt, mindig "rendes" ágyban tette, nem a bölcsőben. Már nem is nagyon fér el, mert mocorog egy kicsit, és már kint a keze, lába.

Tudjátok, hogy van egy hasonló topic, 2003. május 1. és 2004. június 30. között született gyerkőcök szüleinek? Kép

Nekem meg már a sok mászkálásból van elegem. Minden hétvége olyan mozgalmas, állandóan utazunk vkihez. A nagyszülők 2 másik városban laknak. Vasárnap estére tök lefáradok, aztán jön a hét, amikor a férjem dolgozik, úh. nincs segítség.

Rózsa! A másik topicban is kérdeztem, nem tudod véletlenül, mi a neve annak a pépnek, amit anyatejjel lehet keverni; és hol lehet kapni?

Sziasztok! Kép
Orsi

Orsi
orsi

Sziasztok!

Orsi! Gratulálok az éjszakai alváshoz! Szerintem már nincs messze a tényleges, egész éjszakás (szeretem biztatni az embereket).
Mi is úgy élünk mint ti, mindkét nagyszülő messze lakik, így hétvégente látogatjuk őket. Nem rég bevezettük, hogy a két nagyis hétvége után egyet otthon töltünk, de ilyenkor jönnek a barátok, vagy mi találunk ki programat. Ha csak tehetjük járunk Kolompos táncházba, 1 évesektől kisiskolásokig járnak oda. Panka nagyon élvezi, Bazsó is ugrál már a kezünkben. Így nem tudnám mikor volt olyan hétvégénk, amikor a sétán kívül nem mozdultunk ki, most már hiányzik.
Miluvit a neve a pépnek, szerintem próbáld megnézni patikában.

Lilla
Mi Gödöllő mellett lakunk, ahol szinte minden van, itt szinte semmi, így teljesen átérzem a helyzetedet. A férjem autóval jár dolgozni. Nem rég itthon hagyta nekünk egy-két napra az autót. De. bementünk Gödöllőe, még bankban is végig állták velem a sort, utána kimentünk a palota kertbe, ahol végre találkoztak más gyerekekkel -mert itt a lerobbant játszóterekre nem jár senki, így néha hetekig nem találkoznak más gyerekkel -, nagyon jót játszottak. Ebédre értünk haza, és utána fél ötig aludt mindkettő. Most egy kis autóra gyűjtünk, hogy mozogni tudjak velük. Tudom a te gyerkőcöd még kisebb, de szerintem a második gyerekkel gyorsabban megy az idő, és mindjárt itt a nyár - úgye?!

Melinda
Vendég

Sziasztok!

Rózsa, elfejtettem kérdezni, hogy hogy bírják a napi 6 órás sétákat? Niki végig gyalogol, meg játszóterezik?

Zsófi 1,5 órás séta után ki van dögölve, legalábbis elkezd, nyügösködni, nyafogni, ha hazajövünk meg lefekszik, cumi, takaró, nyafogás... Aztán kicsit pihen és játszik még utánna, de sokszor már a hazafele vezető uton alig vonszolja magát, ha 1,5 órás sétára megyünk. Hozzáteszem, hogy ez csak ősz óta van így. Nov. előtt 2 órás sétát is simán lenyomott. Visszafele fejlődik, vagy gyenge????
Nem értem. Vigyem orvoshoz, vagy csináltassak vérvizsgálatot?
Ja, és elég lágy a széklet, lehetséges, hogy a rostokkal kimegy a vas, meg az ilyen fontos anyagok?

Köszi a válaszokat, Lilla
mlilla

Sziasztok!

M.Lilla: Balu is ezt csinálja. 2,5 éves, és a játszótól hazafelé már tuti, hogy cipelni kell, de van, hogy odafelé is Kép

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Sziasztok!

Melinda!
A Miluvit az búzadara; azt még nem szeretnék adni. Vagy van más Miluvit is?

Lilla!
Nem lehet, hogy Zsófi mostanában hirtelen nagyot nőtt? Nálunk Szilvinél ez van, és a mozgás-koordinációja hagy némi kívánnivalót maga után. Egyfolytában esik-kel. (Pontosabban 4 napon át csinálta, most már nem esik el olyan könnyen.) Itthon meg egész de. ténfereg, fekszik a földön, mint aki nem aludta ki magát, pedig elég sokat alszik. Ha meg sétálni megyünk, iszonyú lassan jön, nem tudom olyan lassan tolni a babakocsit. Inkább felültetem, és csak "levegőzik". A du.-i alvás viszont feléleszti, és teljes erőbedobással játszik, csinálja a rendetlenséget.

Orsi

Orsi
orsi

Van a Milupának is 7-gabonás pehely nevezetű. Bio-gabonákból. DM-ben lehet kapni átlalában. (Anya)tej, vagy tápszer kell hozzá, nincs benne cukor, tartósító, semmi. De szerintem sűrítésre is lehet használni liszt helyett főzelékhez.

Lilla
mlilla

Cory,

A férjemnek is mondtam, hogy más gyerek hogy pörög odakinn, szerinte is csak megunja, meg nem is akar hazajönni, meg nyafog is, meg dackorszakos is... Kép

Mindenesetre jó lenne többet kint lenni. De így inkább 2szer megyünk de.+ du.

Ti ki tudtok már mozdulni, vagy a pici miatt nem (bkocsiban ordítás miatt)?

Lilla
mlilla

Sziasztok!

Lilla: most, hogy megint hűvösebb van, megint szobafogságban vagyunk Kép Meg most beteg is vagyok.

cory

cory
Budapest

Sziasztok!

Orsi
Most megnéztem jobban a Miluvit-es termékmintát, igazad van , én sem adnám. Én Sinlacot adok nekik. Egy kicsit drága, de egy éves korig felírta nekünk a doktornénink, így viszont olcsóbb, mint a többi. Ez szentjánoskenyér és rizs alapú. Nem minden gyerek szereti, magában tényleg nem jó, de én a gyümölcsöt szoktam ezzel sűríteni, mert nem fért annyi gyümölcs a pocakjukba, amennyivel kibírták volna a következő kajáig. Gyümölccsel finom a gyertekeim szerint.

Nálunk esett három napig hol az eső, hol havaseső, hó. Végén már nagyon nehezen viselték a bezártságot- így én is. Ma azonban szánkóztunk és hóembert építettünk.

Melinda
Vendég

Cory!

Ezek szerint Zsoma nem is annyira a babakocsit utálja, hanem a hideget? Az azért nem rossz, mert ha jön a tavasz, tiétek a világ! Kép
Jobbulást! Kép (mi bajod?)

Orsi

Orsi
orsi

Sziasztok!

Orsi: igen, a hideg zavarja. Mikor volt az a jobb idő, akkor 2,5-3 órákat aludt a babakocsiban Kép Nagyon várom már a tavaszt Kép
Tüszős mandulagyulladásom van Kép

cory

cory
Budapest

Cory!
Szegény! Az iszonyatos! Kép

Melinda!
A Sinlacot ismerem, Szilvi borzaztóan utálta. Lehet, hogy Szilárd meg nagyon fogja szeretni, amennyire különböznek egymástól. Majd meglátjuk.
Köszi

Orsi

Orsi
orsi

szia Orsi,

nem tudom, hogy otthon lehet-e kapni a HOLLE markanevu bébigabonapelyheket. én ezt adtam Maténak annak idején (rizspelyhet és kolespelyhet, majd késobb mar zabpelyhet is) és nagyon szerette.
na mi ujsag éjszaka ugyben? hogy alszanak a gyerekek egyutt?
én nagyon el voltam keseredve az utobbi napokban, mert Alex nem hosszabbakat, hanem rovidebbeket aludt éjjel. naponta 8x szoptattam. ma éjjel nagyon jol aludt, de engem tobbszor is felébresztett almaban, mert annyira nyoszorgott. Maté is alszik ujra, miota apa a szobajaba koltozott. ma éjjel én zart ajtok mellett hallottam, hogy szol: apa, apa és a férjem nem ébredt fel ra, igy Maté visszafekudt magatol.

jovo héttol fogok jarni Alex-szel egy baba-mama klubba (itt ugy hivjak a program nevét, hogy PEKIP, vagyis a Prager féle program). Otthon is van ilyen? egy jol befutott teremben vannak a gyerekek csupaszon és életkoruknak megfelelo jatékokat jatszanak. a gyerekek nagyon élvezik, hogy csupaszon lehetnek. annak idején Matéval is egy éves koraig jartunk.

Cory,
nagyon rossz lehet a bezartsag. Ha jol feloltozteted Zsomat akkor sem birja a babakocsit? Mi ahogy kimegyunk a friss levego rogton elnyomja Alexet.

a gyalogolassal kapcsolatban nekunk is vannak gondjaink. Bar Maté meg csak 20 honapos, de siman kitelne az erejébol oda-vissza a laban menni. Hazafelé azonban gyakran mar hozni kel. A hétvégén apa jott értunk, hétkozben pedig gyakran viszem a kendot és a csipomre ultetve hozom haza (igy még tudom tolni a babakocsit is).

ja, és végre ra szantam az idot: regisztraltam magam, a profilomban van egy kép a gyerekekrol (nem a legjobb, de legalabb mindketto rajta van, kb 3 hete készult)

S.Orsi
sorsi

S.Orsi!

De jó, hogy végre regisztráltad magad. Már azon gondolkodtam, hogy szólok neked, ideje föltenned képet a gyerekekről. Kép

Nálunk jól alszanak a csemeték, szemmel láthatóan Szilárd élvezi a "nagy" ágyat, jól elfér. Amikor felébred, gőgicsél, énekel, és nem sír, mert éppen kiszorult a keze, lába a bölcsőben. Szerintem Szilvinek is jó, hogy nincs egyedül, vki együtt szuszog vele a szobában. Egyszer ébredt fel sírásra, de akkor Szilárd már nálam volt a hálószobában, csak át kellett pelenkáznom, mert tiszta pisi volt (Apa fürdetés után nem igazította be a fütyit középre Kép ), ez persze nem tetszett neki, és ordított. Szilvi átjött: "Mi baja van Ocsinek?" Mondtuk, hogy semmi, aztán Apa visszakísérte a szobájába. Napközben is jól alszanak együtt. Mióta Szilárd tízóraira gyümit eszik, kicsit átalakult a napirendje. Utána nem alszik el rögtön, így mikor Szilvit megebédeltetem, utána ő is szopik, majd együtt mennek aludni, és mindketten kb. 2 órát alszanak. Tök jó. Így jobban bírom az éjszakai egy kelést. Ui. azóta nem volt több átaludt éjszaka, viszont elhagyta az éjfél körüli szopit. Jobban örültem volna, ha a hajnalit hagyja el, na de mindegy. Majd annak is eljön az ideje. Kép Én egyébként biztos vagyok benne, hogy az éhség miatt ébred fel. Hiába laktató az esti tej, szerintem neki ahhoz kevés, hogy egész éjjel aludjon.
Holle pépet nálunk nem lehet kapni. Legalábbis én még nem hallottam róla. Én is vmi rizspehelyre gondoltam. Amikor még Szilvinek keresgéltem anno, akkor volt olyan, amit anytejjel lehetett elkészíteni, azt hiszem, Mildi volt, de nem emlékszem. Körtés meg barackos ízű volt, talán. Most kerestem, de sehol nem találtam. Lehet, hogy csak rossz helyen keresgéltem. Most hétvégén a szüleimnél vagyunk Pesten, itt is körülnézek. Holnap megyek biopiacra bevásárolni krumplit meg répát Szilárdnak. Ha majd kezdjük a főzelékezést, legyen kéznél.

Nálunk nincs Prager-program, én nem tudok róla; de jól hangzik. Szilvi biztos imádná. Újabban azzal "idegesít", hogy állandóan levetkőzik, és pucéran rohangál. Perze olyankor csinálja, amikor nem látom, vagy nem tudok vele foglalkozni. A pelust is leveszi, de a bilizést nem akarja. Ugyan belepisil, kakil, ha javaslom neki, de ha nem mondom, magától nem ürül rá, amikor kéne neki. Múltkor például összepisilte a lakást. Szólt, hogy pisilnie kell, de nem ment ki, hanem odapisilt a szőnyegre. Ezt megcsinálta még 2x. Akkor azt mondtam, egy ideig megint nem próbálkozunk a szobatisztasággal.

Cory!
Jobban vagy már?

Rózsa!
Nálatok mi újság alvás ügyben?

Mindenkinek jó hétvégét! Kép

Orsi

Orsi
orsi

Szia S.Orsi,

még elfelejtettem írni a gyerek-társaságról.
Igen ennyi marad, egy pár itteni anyukával járunk össze. De téli időszakban, most, ez van hogy heti 1 alkalom helyett 3-4 hetente adódik csak. Hol valamelyik baba beteg, most én voltam beteg, és még mindig hurutos vagyok... szóval ez van. Ráadásul kisebbek a babák, 15 hó, 10 hó, akikkel összejárunk, és próbálunk vigyázni, hogy ne fertőzzük egymást, meg Peti is ugye csak 7 hó.
De van egy tervem, hogy majd, ha az enyémek nagyobbak lesznek, 10-12 évesek, akkor egy helyi babás-mamás gyülit csinálok az akkori anyukáknak. (most nem sok energiám lenne erre, meg az önk. nem igen adna pénzt sem, néhány közös játékra, meg az helyi anyukák is nagyon vegyesek, sokan akiket most ismerek el sem jönnének, az őslakosok rég ismerik egymást, az egyik ezt utálja, am másik azt... aki Egerből költözött ki az nem vegyül a faluisakkal, akinek több pénze van, az játszóházba viszi a gyereket stb.) Szóval nem költöznék Pestre, de ez a falusi miliő is több mint "érdekes" Kép ....

Bocs, ha off voltam.

Lilla
mlilla

Sziasztok!

Mit csináltatok hétvégén? Mi a szüleimnél voltunk, és Szilárd 2 éjszakát megint végigaludt. Az éjfél körüli szopi visszajött, és aludt 7-f8-ig. Szuper volt. Ma "csak" fél6-ig aludt este 11-től. Most már nagyon bízom benne, hogy hamarosan átáll a hosszú éjszakai alvásra, mert már nem nagyon bírom. Egyébként az egyik éjjel vagy hajnal felébredt, nyögdécselt, de míg gyűjtöttem az erőt, hogy az 1m-re lévő kiságyból kivegyem, visszaaludt magától. Ilyen még nem volt. Ezért vagyok bizakodó.

Hogy kell anyatejből tejberizst csinálni? (Pép helyett ez is jó lenne.)

Szilvi múlt héten olyan zizis volt, nem is tudom, mi volt vele. Egész de. ténfergett, unatkozott, de nem lehetett vele játszani. Semmit nem volt hajlandó megcsinálni, csak felfordulást és rendetlenséget csinált. Ha játszani akartam volna vele, csak szétdobálta a játékokat, és elment. Az evést megint bojkottálta. Tegnap este meg nem akart Szilárddal fürdeni, úgy adta értésemre, hogy mikor beraktam a kádba, nem akart leülni, csak sírt. Beraktam mellé Szilárdot, akkor is sírt. Egy pillanatra elfordultam, Szilárd élesen felsírt; láttam, hogy Szilvi jól belemart a szájába, másik kezével meg a fejére ütött. Hirtelen nem tudtam mire vélni a dolgot, és jól leszúrtam. Most sem tudok rájönni, miért bántotta, hiszen szereti a tesóját. Semmi változás sem történt.
Rózsa, nem volt nálatok vmi hasonló?
Szerintetek miért csinálhatta?
Ma de. Szilvi egyébként tök normális volt. Jót sétáltunk, lehetett vele fogócskázni, (nem is tudom, mikor volt benne utoljára vmilyen játékban), szóval nagyon édes volt. Annyira kifáradt, hogy míg melegítettem az ebédet, elaludt a szőnyegen. Kép Már két órája alszik. Megyek egy kicsit olvasni, míg nem ébrednek fel, a Kismamában van egy cikk a topic témájával kapcsolatban: "Pocak & egy kis totyogó (egyik kicsi, másik pici)".

Sziasztok!
Orsi

Orsi
orsi

szia Orsi,

ugy latszik az anyukadékhoz kell koltoznod, ha aludni akarsz! (vicc volt!!!) ha mar ideaig eljutottatok, akkor mar szerintem sincs messze a varvavart alvas!
nalunk egyik éjjel ilyen a masik olyan. a hétvégén szombaton nagyon jo napunk volt, itt nagy ho esett (kb 10-12cm), amire még nem volt példa a hat év alatt, miota itt élunk. Maté nagyon élvezte. délutan baratoknal voltunk. Alex rengeteget aludt, abbol 2x 2orat kint a babakocsiban. és persze az ilyen csodalatos napokra jon az éjszaka, mint a hideg zuhany. 4x keltem fel hozza, abbol 3x szoptattam is és egész éjjel velem aludt az agyban. vasarnap teljesen ki voltam megint, napkozben farasztoak voltak a gyerekek. Este meg mondtuk Maténak, hogy apa ma nem fog ott aludni a szobajaban. Na ebbol masféloras cirkusz kerekedett, igy végul beadtuk a derekunkat és apa visszavitte a parnajat a Maté szobajaba. Egész éjjel aludt, egyszer allitolag szolt, de a férjem nem valaszolt, igy lefekudt. Nem tudom, hogy fogunk kimaszni ebbol a helyzetbol, de azt mar nem lehetett kibirni, amit Maté ejjel muvelt elotte egy-két hétig. Alex is nagyon jol aludt, bar megijedtem, mert mar fél tizkor felébredt, de a hasara forditottam, igy rogton visszaludt 2-ig és utana pedig fél hatig és 9ig. szoval kialudtam magam és a mai nap is ok volt. Kivancsi vagyok az éjjelre, mert Alex mar egy oraja alszik és én ma nem fekudtem le rogton, mint az elozo estéken. remélem nem banom meg!
most két napja probaltam meg Alexet hasra tenni, jobban alszik hason, de azért félek egy kicsit még, pedig a fejét mar jol tudja forgatni hason is.

én nem is hallottam még, hogy anyatejbol tejberizst lehet csinalni. akkor biztos ilyen instant rizsporbol nem? amit csak hozza kell keverni a meleg tejhez fozés nélkul. ha az anyatejet felfozod, elveszti mindenét, ami jo benne, nem?

nem tudom mire vélni Szilvi viselkedését. ijeszto lehet. nem lehet, hogy véletlenul az utobbi napokban kicsit "elhanyagoltatok"? probald meg oket a nagykadban egyutt furdetni, hatha igy Szilvi megint szivesen furdik az ocsivel.
nalunk, amikor Maté rossz paszban van, a kimenés az egyetlen, ami minden konfliktustol megkimél szinte, vagy a tarsasagba menés. egyszoval el itthonrol.

Lilla,
kicsit beleképzeltem magam a helyzetedbe. az biztos, hogy egy faluban nem konnyu beilleszkedni a tarsas életbe (én is egy nagyvaroshoz kozeli faluban nottem fel). szerintem azért lenne jo, ha most csinalnal jatszocsoportot, mert abbol a te gyerekeid is profitalnanak, nem?

Rozsa! mi van veletek?

puszi, S.Orsi
sorsi

Sziasztok!

Orsi,
nálunk 3-4 hete kezdődött az agresszív viselkedés a kicsivel szemben. Szerenscére nem olyan mértékig, hogy fájjon Petinek, meg mindig rá is szólok. De lökdösés ilyesmi van Kép Eddig én is azt hittem szereti a tesót. Meg szerintem szereti is, a lökdösődés ellenére, mert mindig keresi, hogy hol van, ha alvásból felkel, reggel is első, hogy ha Peti felébredt, meg a rácsoságyhoz játszani vele. Dehát a lányaink azért dackorszakosak is, és nagyon hullámzó érzelmek dúlnak bennük ilyenkor.... Ez nyilvánul meg szerintem az öcsivel szembern is. Zsófi egyébként engem is ver, lökdös. Nem hagyom neki és próbáljuk keményen fogni, de újra- és újra megteszi.
Remélem hamar elmúlik majd. Egyébként az ellentéte, vagyis nagyon szeretetteljes is tud lenni velem is és Péterrel is.
Vannak standard "szövegek" amelyet pszichomókusok ajánlanak ilyen esetekre, hogy leszereljük a nagyobb féltékenységét. Én próbáltam, működik, érti is Zsófi, de csak bizonyos ideig hat. Utánna kezdődik előlről... Kép

S.Orsi,
Most nincs ilyenre energiám, és az ezzel járó szervezgetés több ideget hozna belém, mint amennyi hasznot a gyerekeimnek a csoport, sőt ha ezzel a szervezgetéssel foglalkozok, akkor annyival is kevesebbet leszek velük, a telefonszámlám meg csak nől. Szerintem nem lesznek nagyon hátrányos helyzetben emiatt. Lesz még idejük bőven szocializálódni a korcsopotjukban.

És anyatejes rizs: Én vízben főzöm meg a rizst először, azt leöntöm majdnem mind, és ráöntöm az anyatejet. Lehet anyatejben is főzni, csak sok anyatej kell hozzá, 30-40 perc mire megfől nekem (utánna kicsit turmixolom, és még gyümivel ízesítem). Az nem baj, hogy kimegy minden immunanyag meg egyéb a főzés során, hiszen úgyis szopnak még a babák, kapnak elég "eredeti" anyatejet. És nekem (Peti 7-8 hó) már az a lényeg, hogy tartós kaja legyen, vagyis a rizs, de ugye pusztán nem olyan jó, ezért kerül hozzá anyatej, és gyümi (ezzel próbálom most helyettesíteni a tejpépet, így kikerülöm, a cukrot és a gluténos dolgokat, meg a tejet, bár a tejpépben meg vitaminkeverék, vas, stb van, így néha azt is adok majd neki)

Sziasztok, Lilla
mlilla

Sziasztok!

Lilla!
Köszi az "anyatejberizs" receptet, ilyesmire gondoltam.

S.Orsi!
Szilvi nem volt hanyagolva, sőt. Hétvégén szüleimnél voltunk, szülinapoztunk, az egész család összegyűlt, úh. rengetegen foglalkoztak Szilvivel, és produkálhatta magát.
Azóta semmi "erőszak" nem volt, lehet, hogy nem is bántani akarta, csak véletlen volt, nem érzékelte, hogy az már fáj, amit csinál. Nem tudom. Ma volt egy 10 perces "bömbirohama". Sírni akart, nem akarta abbahagyni, de semmi konkrét oka nem volt. Tök idegesítő volt. Becsuktam a szobaajtót, de még így is zengett a lakás. Ha szóltam, hogy fejezze be, annál jobban rázendített. Inkább messzebb mentem a szobától. Mikor befejezte, bementem hozzá, megszeretgettem. Lenyugodott, aztán jó nagyot aludt az ágyunkban.
Azt hiszem, lesz még néhány érthetetlen akciója.

Szilárd azért a nagyszülőknél aludt jól, mert akkor a nagy utazóágyban aludt. Itthon azóta jobb az alvás, mióta a kiságyban van. Változó, hogy az éjféli vagy a hajnali szopit hagyja el, szerintem annak függvényében, hogy mennyi tejem volt vacsira.

Szerintem nem túl szerencsés, hogy beadjátok a derekatokat Máténak. Mert megtanulja, hogyha kitartóan sír, úgyis az lesz, amit ő akar. Én ilyen szempontból a következetesség híve vagyok. Ha vmit nem lehet, akkor nem lehet. Nem engedek semmilyen hisztinek. Csak a legfontosabb dolgokat tiltom meg, hogy ne kerüljünk sokszor konfliktusba. Egyébként nagyon nem bírom a hisztit, úh nálam nem is hat. Szóval én csak azt tudom ajánlani, hogy legyetek következetesek, ha vmit nem lehet, akkor soha semmilyen körülmények között nem lehet. Ha egyszer megengeditek, máskor nem fogja érteni, miért nem lehet, ha korábban már lehetett. El kell magyarázni mminden alkalommal, hidd el, megérti. (csak max. nem ért vele egyet: Kép )
Kitartás!

Rózsa, Melinda merre vagytok?

Orsi

Orsi
orsi

Ja!
És ma voltunk oltáson, Szilárd hős volt. Kép Eddig nagyon jól viseli, megette a banánját, jól, nyugodtan alszik, nincs gond. Remélem egy kis lázzal megússza, és nem lesz nagyon nyűgös.

Orsi

Orsi
orsi

Orsi,

én is nagyon kovetkezetesen nevelem a gyerekeket és egyet is értek veled. DE most elbizonytalanodtam. Lehet, hogy azért csinalja ezt Maté, mert latja, hogy mi harman egyutt alszunk, o meg kulon. most eloszor adtuk be a derekunkat. Félelmetes volt, mennyire nem aludt éjjel huzamosabb ideig (min két hétig) és egyre rosszabb lett minden éjjel, aki egyébként egy jo alvo gyerek volt. és akkor telt be a pohar, amikor mar Alexet is sorozatosan felébresztette a hisztijével éjjel. nappal kibirhatatlan volt, mert faradt volt, stb. ugy gondoltam, ha majd megjon az uj agya (még kb egy hét), akkor abbol nagy hajcihot csinalunk, hogy o mar milyen nagy és ugyes, stb. és akkor apa mar nem fog ott aludni. onnan ugyis ki fog maszni, ha akar és oda fog jonni hozzank, mi pedig vissza fogjuk kisérni.
egyébként sokan azt ajanlottak, hogy vigyuk vissza az agyat a mi szobankba, de én ezt nem akarom. valoszinuleg a probléma akkor fog megoldodni, amikor majd osszerakjuk oket, de erre csak akkor fog sor kerulni, ha Alex éjjel mar nem fog szopni.

az anyatejes rizshez még egyszer:
szerintem kar annyi tejet lefejni, ha 30-40 percig kell utana fozni. én mindig csak gyumolccsel izesitettem a rizst és igy is nagyon finom volt, nem volt szukség az anyatejben talalhato cukorra. nekem biztos nem lenne energiam ilyet fozni.

S.Orsi
sorsi

Sziasztok!

Néha vágyom, hogy bárcsak Zsófi is olyan aranyos lenne a kicsivel, mint a ti lányaitok.
Tegnap is és 2-3 napja szeretet hullámban van Kép Kép Kép
"Petikém, Petikém, szeretlek, imádlak". Szószerint ezt mondta neki reggel, amikor odament az ágyához, játszani.
Ma sétából hazaérve Petit bebugyolálva kivettem a kocsiból, és az ágyon, úgy mindenestől elkezdte ölelgetni és búgott hozzá. Peti meg mosolygott. Kép
És a nagy játékfétésében, a hinta kivétel és Peti a hintában tök jól ül, és nagyon élvezi, Zsófi meg löki, haláli aranyosak. Kép

És most sétálni is többet tud. Sőt enni is elég jól eszik Zsófi. Kép
Ja egyébként jön Zsófinak is a foga, a 17.-18. lent, hátul, örlő.

A ti nagyobbjaitoknak kint van már? Lehet, hogy ezért is szokott olyan elviselhetetlen lenni?

Most délben meg egyik sem alszik még... pedig mindig szoktak.

Sziasztok, Lilla
mlilla

Sziasztok!

Bocs, hogy bepofátlankodok ide, de azt hiszem ideje tieket is olvasnom és faggatnom Kép.
Magamról röviden: Norci vagyok, van egy 21 hónapos Vilim és egy 30 hetes pocaklakóm.
Régóta foglalkoztat egy kérdés, mivle egy nem túl nagy lakótelepi kégliben lakunk a két gyerkőcöt egy szobába szánjuk majd, kezdetektől fogva.
Van olyan köztetek akiknél ez így van (a pici és a nagy szinte első perctől egy szobában alszik, de nem a szülőkkel) és működik a dolog? Én reménykedem, főleg hogy Vili fiam ha alszik mellette még akár ütvefúrózni is lehet. Nálatok mik a tapsztalatok?
Előre is köszi a válaszokat.

Norci
norci

Szia S.Orsi!

Az biztos rossz Máténak, hogy ti hárman vagytok, ő meg egyedül. Gondolj bele, fordított esetben milyen rossz lenne neked is. Nem akarjátok már összeköltöztetni őket? Lehet, hogy Máté jobban aludna, ha ott szuszog mellette a tesója; nem érezné magát egyedül, és mégiscsak más, mintha Apa aludna vele. Nem biztos, hogy felébredne Alex sírására. (Szerintem Te előbb meghallanád.)
Más ötletem nincs. Nálunk jól bevált az összeköltözés, szépen alszanak együtt. Nem ébrednek fel egymásra. Kép

Szia Norci!

Üdv körünkben. Nálunk nem első pillanattól vannak együtt, kényelmi okokból. Én ui. túl fáradt voltam ahhoz, hogy az éjszakai szopikhoz felkeljek, így magam mellé tettem. Mi is kis lakásban laktunk (2 szobás), kicsi volt a hely, ezért beszereztünk egy bölcsőt, ami könnyen elfért az ágy mellett. Gondolkoztam még a mózeskosáron is, de azt nem találtam, közben meg ráleltem a bölcsőre, és nagyon megtetszett.
Amíg nagyon pici (2-3 hó), szerintem jobb ha melletted van. (Akkor még nem nagyon mozog, kis hely is elég neki; akár veletek is alhat.)
Én addig akartam várni az összeköltözéssel, míg Szilárd át nem alussza az éjszakát. De hamarabb kinőtte a bölcsőt. Úgyhogy most együtt vannak. Jól megvannak. A gyerekek miatt szerintem nem gond, főleg ha Vili jó alvó; neked kényelmesebb, ha melletted van, és jobban tudsz rá figyelni, hamarabb meghallod, ha gond van.
Remélem, tudtam segíteni.

Lilla!

Szilvinek már csak az utsó fogát várjuk. Lehet, hogy most jön, mert megint nyálzik, és rágja a cumit. Talán a ziziség is emiatt van.

Képzeljétek, holnap reggel indulunk Alsópáhokra "kolpingolni"! Kép Kép Kép Már nagyon várom, de egy kicsit izgulok. Mindenki azt mondja, nagyon jó hely, remélem, igazuk van. Kép Vasárnapig leszünk ott, addig nem jövök. Majd mesélek, ha hazajöttünk.

Sziasztok!

Orsi
orsi

szia Orsi,

jo neked, hogy kicsit "nyaraltok". Mi aprilisban akarunk menni par napra egy abszolut gyerekbarat udulofaluba Hollandiaba. innen az csak 250 km.
Még nem akarom összekoltoztetni oket, mert pl ma éjjel is felébredt Alex arra, hogy Maté sir. Nem szolt semmit, nem is mentem oda hozza, vissza aludt, de akkor is felébredt. Maté is felébred pl napkozben, ha Alex sir. Valamint kényelmi szempontbol is, mint ahogy Te is irtad, az az 1 méter is nagyon messze van éjjel + én mar altatom hason Alexet és igy muszaj a szobankban lenni és még csak két honapos. Nalatok mar sokkal nagyobb volt Szilard, mikor osszeraktataok oket. Ja és szerintem a nappali alvasok miatt is célszereru kulon szobaban altatni oket eleinte, mert a pici még par hetes koraban olyan mélyen alszik, mint a bunda, de utana mar nem. és azt meg nem lehet megtiltani a nagynak, hogy addig ne menjen a gyerekszobaba, amig a kicsi alszik. Nalatok ez nem gond? vagy csak a babakocsiban alszik Szilard nappal?
szoval mindezen az okok miatt, csak bizni tudok abban, hogy Maté hamar visszanyeri a bizalmat bennunk és egyedul is ujra aludni fog a szobajaban.

Norci,
a fentiek a Te kérdésedre is valaszt adnank. szerintem is, mint Orsi is irta, a bolcso nagyon jo az elején. Ha nincs, akkor egy jo nagy babakocsi is megfelel. A mienk olyan, hogy egy masodperc alatt le lehet venni a fekvo részét és igy olyan, mint egy mozeskosar. Maté anak idején abban aludt 10 hetes koraig. Azért is jo a bolcso, mert kicsi és lehet tologatni meg ringatni és még is csak ott van melletted.

S. ORsi
sorsi

Sziasztok!

Megvagyunk, de nálunk sem fenékig tejfel mostanában az élet.

Amire tavaly azt hittem, hogy dackorszak, már rájöttem, hogy csak egy előzetes.

De ahogy olvastalak titeket egy kicsit megnyugodtam. Szóval a Niki is szörnyen viselkedik mostanában ez a hét meg még annál is rosszabb volt, bekakilok, bepisilek, püfölöm a Norbit, nem fogadok szót, csak hogy egy két dolgot említsek.

Norbi felállt múlt szombaton, így az éjszakai alvás egy kicsit romlott, mert van hogy feláll éjjel és akkor nem alszik vissza magától. De azért még mindig csak egyszer nagyritkán kétszer kel fel.

Nikinek is kijött most két foga, még a felső két hátsó van hátra.

Jövök még majd személyreszólóan hétvégén, de apa mindjárt itthon lesz, megyek pancsivizet meg kajcsit csinálni.

Jók legyetek, hiányoztok.

pusz
rózsa

sziasztok,

Rozsa!
na végre, hogy adtal életjelet. mar elore félek a hires nevezetes dackorszaktol, ha ez még csak elozetes masfél évesen.
Maté is rosszabbul aludt par éjjel, amikor megtanult felallni. Onnan kezdve aludt halozsakban, mert igy akar hogy fekudt le, be volt takarva. Eppen most vettuk le rola 3 napja a halozsakot és kivettuk a kisagy racsat is, egyelore nem takarozik ki és még egyszer sem jott ki se este, se délutan, se éjjel.

képzeljétek! Alex tegnapelott aludt este 8-tol, 2-ig, utana pedig fél nyolcig, tegnap meg este 8-tol fél 5-ig(!) utana pedig fél 8-ig. Nagyon reménykedem, hogyegyre gyakrabban lesznek ilyen egymastkoveto éjjelek. Viszont Maté allitolag megint cirkuszolt, de én ezt szerencsére nem hallottam.

Mar régen akartam kérdezni mindenkitol, senkinél nem voltak ilyen komoly alvasproblémak, mint nalunk par héttel a teso szuletése utan? ha igen, meddig tartott? hogy oldodott meg a dolog?

Orsi,
milyen volt a hétvége?

Melinda, Cory,
merre vagytok?
sorsi

Sziasztok!

Pár napig nem volt telefonom. Rengeteget írtatok. Tegnapelőtt írtam már egy hosszút, de most látom, hogy elszállt. Megpróbálom reprodukálni.

S. Orsi
Nem hallottam még én sem a Prager-programról. Tudom, hogy szeretnek a gyerekek meztelenül lenni, de mivel indokolják, hogy ez jó nekik. Mi az alapja ennek a programnak?
Nem könnyű most neked. Csak azt tudom mondani, hogy kitartás. Az alapján, amit írtál én sem tenném őket egy szobába.

Szerdán mi is kipróbálunk egy baba-mama klubot. Remélem tetszeni fog nekik.
Panka még mindig felveteti magát. Abban bízom, hogy ha Bazsó is elkezd gyalogolni, akkor ez megoldódik – naiv vagyok?
Pankának is most jön a 17-18. foga. Szerencsém volt eddig, egyikőjüket sem viseli meg a fogacskák kibújása. Most néha mondja Panka, hogy fáj, megmasszírozom neki, és ennyi neki elég.

Orsi
Írj a hotelről, érdekel!
Pankának is vannak számomra érthetetlen jelenetei. Azt írtad, hogy sokan voltatok előző nap. Nálunk ilyenkor a kisasszony túl pörög, és egy idő után már nem tud leállni. Nála összefügg a társasággal néha a jelenetek, vagy egy idő után félrehúz, hogy csak vele legyek.

Melinda
Vendég

Sziasztok!

Megjöttünk Alsópáhokról, egyszerűen szuper volt. KépKépKépA részletekről kicsit később, hirtelen nem is tudom, hol kezdjem.

S.Orsi
Az igaz, hogy Szilárd már nagyobb volt, mikor összeköltöztettük őket. Meg tul.képp kényszermegoldás volt a "bölcsőkinövés" miatt, szívem szerint még magam mellett tartottam volna. De megpróbáltuk, és működik. Napközben 2x, esetleg 3x alszik Szilárd, ebből 1x Szilvi is (egyszerre altatom őket ebéd után). Szilvinek a nappaliban is van egy játszósarka, ilyenkor ott játszunk: pár építőkocka, ceruzák, papírok, egy-két baba. Vagy de. pl. segít a konyhában.

Rózsa!
Mielőtt elmentünk volna pihizni, Szilvi is kibírhatatlan volt. Most vmivel jobb a helyzet, de szerintem csak átmeneti. Visszazökken az itteni környezetbe, aztán megint zizis lesz. Annyival jobb most a helyzet, hogy lehet vele rendesen játszani.
Ma nem voltunk sétálni, mert egész nap vadul esett a hó, mégis jól viselte Szilvi. Du. jó nagyot aludt. Remélem, a hisztis korszakát felfüggeszti egy kicsit.

A változatosság kedvéért most Szilárd nyűgös, vsz. jön a foga, mert egész du. ordított, sehogy sem volt jó neki. Se az ölemben, se a kiságyban, enni se akart, szopizni se akart. Végre nyugalom lenne itthon, hogy Szilvi is nyugton tud lenni, erre jön az a fogacska. Olyan rossz, hogy így szenved. Masszírozgatom az ínyét, de csak addig jó, amíg csinálom.
Na megyek, mert megint kezd nyűgösködni, és nem akarom, hogy nagyon beleélje magát.

Melinda!
Alsópáhokról majd este írok.

Sziasztok!
Orsi

Orsi
orsi

sziasztok,

a Prager program 6 hetes kortol kb 1 éves korig foglalkoztatja a gyereket. nehéz leirni, mi is ez tul.képpen. az a lényege, hogy a gyerekek mesztelenséguk révén jobban tudnank mozogni, fogékonyabbak sok mindenre és a csoportos éneklés és jaték mar ilyen idos korban is nagyban hozzajarul a szellemi fejlodésukhoz. valamint a csoportvezetotol rengeteg otletet kapunk, mit is érdemes tul.képpen jatszani a gyerekkel a koranak megfeleloen, amire egy halando ember nem igen gondolna. egy példa. ha mutatsz egy par honapos (4-6 honapos) gyereknek egy iv alulofoliat, azt rendkivul érdekesnek talalja, mert fénylik és zizeg aztan kiprobalhatja sajat maga, hogy hogyan zizeg, majd valoszinuleg osszegyuri és egy kemeény golyo lesz belole, stb. stb. nekem ez magamtol nem jutott volna eszembe.

sajnos Alex egyelore beszuntette a jo alvast, éjjel min 2x ébred és nagyon koran kel reggel. viszont nappal mostmar beiktatott vagy de. vagy du egy 3 oras alvast. Maté tovabbra sem alszik jol.

S.Orsi
sorsi

Sziasztok!

S.Orsi Orsi köszönöm a válaszokat, nálunk a lakás berendezése miat az ágy mellett nem, max. az ágy végében ivitelezhető a bölcső, de a lakás hatalmas távolságai miat u.annyi idő alatt átérek a gyerekszobébais és hogy Vilit is halljam az ajtókat muszáj nyitva hagynom, így marad az eredeti elképzelés. Ha nem álik be még mindig variálhatunk.

Norci
norci

Sziasztok!

Alsópáhokról röviden: nagyon kényelmes, családbarát az egész hely. Nem kell a gyerekeknek semmit vinni, minden van, még pár hós csecsemőhöz valók is. Van kiságy, pelenkázó, bili, medencék mellett járókák, óvoda, játszóház, etetőszék, sz.e. babakocsi. Az étteremben külön pult a bébi- és gyerekkajáknak, még partedli is volt. Nem is sorolom tovább.
Mi egész nap szinte a medencénél voltunk. Szilárd a járókában aludt, míg mi fürödtünk. Mindketten nagyon élvezték a vizet. Volt babaúszás is több csoportban. Szombat de. a játszóházban voltunk. Szilvi ott rohangászott egy csomó gyerekkel. Ja! És a legjobb az egészben, hogy sehol nem kell rászólni a gyerekekre, hogy ne hangoskodjanak, ne rohangáljank, mert itt ez a természetes. A pincérek ki vannak képezve, hogy a gyerekek között szlalomozzanak. És nem néznek ránk emiatt szúrós szemmel.
Szóval nagyon jól éreztük magunkat!!!! KépKépKép
Már várom, hogy mikor megyünk megint.
Meg majd utána nézek, külföldön hol van ilyen családi hotel.
Melinda, egyébkétn megnézheted a www.kolping.hotel.hu oldalon részletesen.

Sziasztok! Kép
Orsi

Orsi
orsi

szia Orsi,

mi is egy ilyen helyre megyunk. nézd meg, ha érdekel: www.landal.de, Hollandiaban, Németorszagban, Csehorszagban vannak udulohelyeik.

a mai napunk katasztrofa volt, pedig ezen a héten itthon van a férjem is, még ha be be jar az irodaba is. az az érzésem, hogy amikor van segitségem, még rosszabb a helyzet, mint egyébként. Lehet, hogy ha nincs meg a szokasos stressz-szint, mar rosszul érzem magam. komolyan lelkiismeretfurdalasom van amiatt, néha miken gondolkodom.

Maté raadasul beteg, lazas, kohog nagyon, kruppszerunek tunik megint. Remélem nem lesz rohama az éjjel!

megyek aludni, S.Orsi
sorsi

Szia S.Orsi!

Megnéztem a honlapot, sajnos csak németül van, azt meg nem értem. Majd este a Zuram besegít! Kép

Nálunk akkor szokott úszni a nap, ha a szüleimnél vagyunk, pedig ott aztán van segítség. Csakhogy mindenki játszik egy kicsit a gyerekekkel, aztán megy a dolgára, meg sokan vagyunk, sokat kell alkalmazkodni, úh. jól kizökkennek a megszokott napi ritmusból a gyerkőcök, ezért nehezen lehet velük bírni. Egy előnye van, hogy estére teljesen lefáradnak, és tök könnyű lerakni őket. (Apró örömök az életben. Kép) Anyukám mindig azt mondja, egy fiatal, kisgyermekes házaspár legnagyobb öröme, ha végre nyugodtan alhat legalább 8 órát egyhuzamban. Hát, igen, nincs is annál jobb! Kép
Egyébként Szilárd már egész jól alszik, megint a hajnali szopit hagyta el, este 9-f10-től reggel 7-f8-ig alszik. Remélem, megtartja jó szokását, nem akarom elkiabálni. Kép Most is alszanak mindketten, ebéd után. Kép

Orsi

Orsi
orsi

sziasztok,

ma volt a nagynap. Maténak megjott az uj agya. Délelott felépitette a férjem és Maté délutan egybol nem aludt benne. Egyaltalan nem aludt, pedig még beteg is raadasul. Ezerszer kijott, sirt, orditott, stb. aztan mar tulporgott és nem volt almos. Utana egész délutan kezelhetetlen volt. Ma este, félholtan a faradsagtol szinte rogton elaludt, kivancsi vagyok milyen lesz az éjszaka.
Alex is uj agyba kerult, de o szerencsére szinte rogton elaludt magatol 2 perc siras utan.

Ma megint olyan hangulatom volt, hogy bele fogunk pusztulni a gyerekekbe. barcsak egy évvel elobbre lennénk mar.

Tegnap kiderult, hogy Pragaba helyezik at a férjemet szeptembertol, igy nyaron koltozunk. Fogalmam sincs, hogyan fogjuk ezt lebonyolitani? Lakast talalni, koltozni, stb... Egy perc szabad idom sincs, ma is csak azért sikerult az agyakat osszerakni, stb, mert Alex egész délelott az erkélyen aludt a babakocsiban.

holnap jonnek anyukamék egy hétre, remélem sikerul majd egy kis levegohoz jutni.

Veletek mi van? Rozsa, miért nem irsz?

S.Orsi
sorsi

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet: