A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Fogamzás » Beültetés előtt, és utáni érzések

Nekem ma kell, hogy megjöjjön a mensim hivatalosan. Mármint, ha nem sikerült a lombik. Most jött egy pici nyálkás cucc. Pont olyan, mint amikor peteérés van. Csak nem áttetsző, hanem egy picit vanília, tejeskávé színű. Szerintetek kezd leválni a nyálkahártyám? Vagy hülye vagyok, és ne nézegessem állandóan a betétem? :oops:

skrisz72

Sziasztok!

Akkor mennek a drukkok Skrisznek és Vkrisznek, Estikének, Lolának, Puszinak, Zsófinak és még mindenki másnak is!

Úgy tudom, a búzacsíra is segíti a beágyazódást.

Nyulasz,
édesanyád hogy van? És közénk mikor jössz vissza?

Mabe,
drukkolok hogy minden elsőre sikerüljön!

Kép
kisbuta

És kaptam egy laptetőt is vígasztalásul... :lol:

skrisz72

Skrisz,
szerintem ne nézegesd állandóan, mit frászolnád magad, azzal csak ártasz a piciknek :D

Kép
kisbuta

brizo:

http://shop.builder.hu/gyartok_lista.ht ... PowerTrack
a power trakck termékek közül vagy a protein, vagy a soy, már nem emlékszem pontosan
én az akácfa utcában vettem, egy kimodottan ilyen termékeket árúsító boltban és úgy kértem, hogy nekem lombikhoz kell fehérje és ezt kapatam, csak már a kettő közül valamelyik, próbáld valahol megérdeklődni
látom, hogy nem budapesti vagy, de biztos nálatok is vannak ilyesmi boltokés ott tudnak segíten, szerintem mindenképpen power track terméket keress, vagy az alábbi linken megrendelheted

Puszi Tündi és Heni
Kép
szalai heni

eszembe jutott, hogy a soy volt a az
szóval a power track soy
szalai heni

Sziasztok!

Mennek a mami babaragacsok Csajok!!!

Krisz! Ne nézegesd magad! :twisted:
(Én mondom, aki hisztit vágott le, amikor anno Laca nem fehér, hanem barack színű wc papírt hozott. Ezen hogy veszem észre a vérzést?)

Az életet nem álmodni kell. Az álmot kell megélni.
Kép
hanna30

Hanna, igen erre emlékszem. :lol: :lol:

skrisz72

Sziasztok!
Most nincs időm visszaolvasni, vár a meló. Megjöttem tapolcáról. Még 7 mm a mnyh és a sárgatest is csak sorvadóban, úgyhogy napi fél decát kell szúrnom csütörtökig, aztán majd csü.-től 3 napig 3 gonal f-t, 2 napig 2-t és kedden kell mennem uhura és vérvételre.

Szezso!
Te mennyi gonalt szúrtál? :roll:

KépKép
zsófikukac

Estike,
Szívből gratulálok!!!! Vigyázz magatokra!!!! :P :lol:

Minden akciózósnak millió drukk!!!!+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

KépKép
tobi

Sziasztok!

A listámról lemaradt a terhesvitamin, folsav, vörösbor. :D

Skrisz
Hogyhogy ma kellene nem megjönnie és csak 7 nap múlva van vérvétel? Hányadik cn-en volt a punkció és a beülti és most hol tartasz?Mennek a drukkok!!!

Én a beágyi körül tartok mert azt mondják, hogy a megtermékenyülés utáni 6. nap kezd beágyazódni...szóval mostanában. Ma igaz visszafeküdtem reggel, de már mozgolódok eleget...sztem sem szabad csak feküdni egész nap.

Zsófi
Akkor kicsit késik ugye a tüszőnövelő indítás...nekem indították a Gonalt az 1. cn-en.De hát így van ez rendjén, akkor indítják amikor neked kell.A gonal adagod szokásos kb, nekem is ilyesmi volt. Drukk!!!
vizkriszisback

Zsófi, a sárgatestet hogy nézik?

skrisz72

Vkrisz, a 21. cn-en kaptam vissza őket. Remélem volt elég idejük beágyazódni.

skrisz72

Sziasztok!

Rana: drukk a mai inszemhez!!!!

Skrisz: szerintem meg pont azért tejeskávézol, mert babás vagy! :wink: meg ugye a laptető is ezt támasztja alá...

Puszi: üdv a való világban :-D Drukkok továbbra is mennek!!!!!

Brizo: én is ezt a szójás fehérjeport ittam, amit Heni :-D igaz, csak 15 hcg-t tudtam végül felmutatni, viszont elkerültem a hiperstimut :-)
A csokist ajánlom, simán tejjel nem túl finom, de én banánturmixba tettem, és úgy egész jó volt!

Mabe: szia itt nálunk! :-)

Vkrisz: drukkok mennek!!!

Kati nem lepsz meg minket Magaddal és egy táblával? :roll:

Nyulasz: mi újság?

Dezsi: Te is ritkán jössz…

Lola: vigyázz Magatokra, nagygon drukkolok, hogy minden oké legyen!

Estike: lehet már írtad, de mikor lesz az első UH?

Bella: hajrá piri!!! :-)

Petne: remélem már javulsz :-)

Hanna: ez a WC papíros sztori aranyos, de gondolom, akkor komolyan aggódtál...

Zsófi: nekem 2 Gonalt kellett szúrnom. Lehet, az endo miatt indítanak 3-mal Neked. Izgi, akkor csütörtökön KEZDÉS :-D

Azt hiszem szerzek én is FEM-et, ezt még nem próbáltam :-)

Most kaptunk egy e-mailt, hogy 2 napig nem lesz fűtés az irodában :shock: nagyon örvendek :evil:

Szép napot!!

SzezsoKép
KépKép
szezso

Skrisz: UH-n látszik a sárgatest.

SzezsoKép
KépKép
szezso

Skrisz!
Ne nézegesd szerintem. Minden rendben lesz és nem fog megjönni! :lol: Uhu-n látszik, ahogy Szezso is írta. :wink:

Szezso!
Köszi. Én is úgy emlékeztem, hogy Te 2-t kaptál. Biztos az endó miatt kaptam 3-at. Neked hányadik napon volt a leszívás?
Jól öltözz ám fel, nehogy megfázz!!!! :roll:

Hanna!
barack színű wc papírra én is mindig azt hittem, hogy megjött. Most majd fehéret veszek. :lol:

Vkrisz!
Szorítok! Mikor lesz vérvétel!!!

Puszi!
Drukk!!!+++++++++Neked mikor lesz vérvétel? Teszt? Örülök, hogy kikapcsolódtál!

Estikismami!
Hogy vagy?

Lola!
Pihenj és nem lesz semmi baj!!! :lol:

Nyulasz!
Hiányzol! :roll:

Dezsi!
Te is!!!

KépKép
zsófikukac

Zsófi: 15. napon volt a leszívás, 18. napon pedig a beültetés. (A 4. napon kezdődött a stimu. UH-n és vérvételen voltam a 3., 8. és a 11. napon.) Jó számolgatást!!! :lol: :lol: :lol:

SzezsoKép
KépKép
szezso

Skrisz! Nekem adtátok a jótanácsokat, továbbadom, Ne agyalj!
Zsófi! Szóval Te is ringbe szállsz? Nagyon örülök és szorítok!
:D
Tobikám! Köszönöm szépen!
Szezso! 24.-én, hétfőn megyek.

Itt most munkadömping. :(
estike66

Szép napot mindenkinek!

Brizo
Igen, oda járok :wink: (T-hez)
Ahogy nézem a vonalzódat, nagyon egy időben fogunk lombikozni.
(a ciklus 20. napján kell kezdenem a szurikat)

Drukkolok ám mindenkinek! (csak még a nevekkel bajban vagyok
:oops: )
Vendég

szia lányok!
köszönöm a drukkokat,jól vagyunk.majd egy hete annyira taknyolok,hogy csak na.de ezt leszámítva,már a barnázás is kezd elmúlni.
mindenkinek szorítok!
lola29

Zsófi
Én az epermintás wc papírral jártam ugyanígy. :lol:

Skrisz
Na jó, 21. napon kaptad vissza őket...de hány naposan? :D Szóval kellene tudni a leszívás idejét mert azután 12 nappal már lehet tesztelgetni...nem az számít mikor kaptad vissza.Mert a megtermékenyülés utáni 6. naptól kezdenek beágyazódni az embrik, függetlenül attól, hogy kint vagy bent fejlődtek. És akkor ma hanyadik cn-en vagy? :D Látod izgulok én is érted. :D
vizkriszisback

Lola
Jobbulást!!! :D
vizkriszisback

Sziasztok!

SKrisz, tényleg ne agyalj, lesz ami lesz :D
Én az újrafelhasznált papíros wc-papírokkal vagyok bajban, ami hivatalos helyeken, bevásárlóközpontokban és pl. a munkahelyemen is van, abban ugye van mindenféle szín....Majd januárban hozok magamnak fehéret :wink:

Egy kedves szó olyan, akár a tavaszi napsütés.
allegrobarbaro

Estike,
kicsifiad hogy fogadta?
Vagy még neki sem árultátok el?
Tényleg, megvan a jogsija?

Amúgy ne is törődj azzal, hogy más ebben a korban már nagymama. NEKED megadatott, hogy még mindig CSAK anyuka és kismama legyél.
Fiatalon fognak tartani a gyerkőcök. :D
Az, hogy iker vagy sem majd az uhun kiderül. Ha mégis ikrek - ami a leírásod szerint nagyon is bekövetkezhet - akkor dupla csoda pottyan majd 36 hét múlva közétek!!!
Hurrráááá!!! :D

Lassacskán nekem is beindul a kistesó iránti vágy, de ....
a múlt kedden Bogyika jelezte, hogyő még egy kicsit egyedül szeretne lenni. Fannira vigyázta és Bóra. Fanni felébredt, peluscsere. Bó eközben már álmosodott és engem akart. (Rajtunk alszik el.) Lökött el a pelenkázó elől, hogy vegyem őt fel és hagyjam abba amit csinálok.
Persze már leleményesen megoldottam. Fanni mellettem az ágyon egy párnán és jobb kezemmel etettem őt cumisüvegből, míg Bogi a másik karommal ölelve az ölemben és a vállamon lett elaltatva. Még szerencse, hogy Fanni nem érzékeli annyira, hogy nem annyit van vele foglalkozva, ....

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers
hajnoca
Dunakeszi

Szezso!
Köszi! :lol: De nem számolgatok, mert mindenki más és nálunk amúgy is mindig közbejön valami, mint most ez is. :roll: Mondjuk, ha mégis számolok, akkor dec. elején lesz a leszívás, beültetés, szóval a bálról valószínű megjöttem. :?

Bigyimami!
Hihi a kis féltékeny! :lol: Saját tesó biztos más lenne ám! :wink:

Mabe!
Üdv itt!!! :lol:

Estike!
Túl ne dolgozd magad!! :lol:

KépKép
zsófikukac

Vkrisz, 16. cn-on volt punkció. 5 naposan kaptam vissza őket. Akkor most mi van? Nem értem én ezt. Azt mondod, akkor már a 22. napon beágyazódtak? És most ne izguljak? :lol:

skrisz72

Alle, teljesen igazad van, de nem bírok magammal. :oops: :lol:

skrisz72

sziasztok!

Zsófi, Szezso!
:) :) nem tudom tartani a tempót.... olyan sok minden történik a topicban :roll: csak forgatom a szemem :roll:
Talán ha én is beindulok (persze egyáltalán nem várom)

Drukkhegyek a többieknek :!: :wink:
dezsina

Dezsina, hogyhogy nem várod?

skrisz72

Dezsi!
Kép

Csajok! Úgy megijedt piri a reggeli uhutól, hogy azóta egy csepp sem jött! Hogy fog így leválni az a 7 mm még? És tényleg milyen vastagnak kellett volna lennie a 3. napon?

KépKép
zsófikukac

Dezsi: azért jó, hogy benéztél :-)

Zsófi: nekem 8,5 mm volt a 3. napon a nyálkahártya, kérdezte is a doki, hogy rendesen megjött-e? Hát igen, és addigra a nagy részén már túl is voltam :roll: Aztán a 8. napon meg 6 mm volt. A 11.-re meg 11 mm-re hízott :-) Nem válik le mind a 7 mm :lol: Olyan 4-6 körülire szokott csökkenni.

Bogyimami: később majd megváltozik Bogyika véleménye :wink: mi is, mikor már nagyobbak voltunk, akkor nyaggattuk a szüleinket kistesóért, de akkor meg már ők nem akartak...

SzezsoKép
KépKép
szezso

Szezso,
de mikor lesz az?
Amikor már ő tudja kérni az nekem már soká. Tudod nem akarok visszamenni dolgozni. :?
Persze még azért annyira nincs rajtam, hogy holnap kezdenék, de ... még egy jó félév vagy év. :)

hajnoca
Dunakeszi

Skrisz!
apatikus vagyok :? a sorszámom is elfelejtettem. és nem is izgat. jövő hónapban megyek majd konzira... akkor majd megkérdezem a számot (talán 83 :roll: :?: ) A párom szerint félek a csalódástól :( végülis ez lesz az ötödi beülti...

Szezso! Zsófi!
dezsina

Dezsina, igen, így már megértelek. A bűvös szám... :?

Rana, hol vagy? Hogy vagy?

skrisz72

Skrisz
Pontosan.Szerintem tesztelhetnél. :lol: Van teszted?Holnap lőhetnél egyet. :D
vizkriszisback

Önző módon először magamról: Köszönöm szépen a tüszőrepi drukkokat, tegnap (vagy ma reggel?) megérkeztek, se túl korán, se túl későn!!! :wink: Ma reggel az UH-n doki látta, hogy nemrég megrepedt a tüszike. Először megijedtem, mert kicsit fáradt arccal (szegénynek RENGETEG punkciója volt reggel) azt mondta, hogy még mindig megvan a tüsző, de már nem olyan, mint pénteken, mert bevérzések vannak rajta. Na, gondoltam, csokiciszta. :shock: De rákérdeztem kétszer is, és azt mondta, NEM ciszta, a bevérzés amiatt van, mert megrepedt (na ezt se tudtam eddig). Na és hogy jöhet apa a hadsereggel, aki jött is. Délután meg meginszeminálódtam. Hát ennyi dióhéjban. Ja és a mnyh méhpempő és cickafarktea nélkül (még az ásványvízfogyasztásra seügyeltem, gondoltam minek) 9 mm, de van még 5-7 napja a beágyiig vastagodni! :) Hőemelő energiák még nem érkeztek meg Szezso, de még várom őket nagyon holnap reggelre!!! :)

Mabe, üdv itt! Elárulom, hogy T-nek most NAGGYON jó szériája van! :wink: Na meg persze B-nek is az lesz, most kezdődik velünk, igaz Brizo? :wink:

Skrisz, én még most se értem, miért csak 7 nap múlva lesz vv, ha a mensi már most aktuális lenne... :roll: Amúgy meg ne aggódj a vérzés miatt, még ha van is, akkor is lehetsz kismami (én is azt mondom, amit ti nekem!) :)

Dezsina, már a múltkor is említetted ezt a sorszámot. Milyen sorszám ez??

KépKép
KépKép
rana33
Debrecen

[quote="szalai heni"]V írta:szalai heniizkrisz:

én e vitaminnal kezdtem, kb 2 levéllel szedtem be (1 levél 10 bd)
miután abbahagytam, e beülti előtt egy hónappal elkezdtem szedni:
- centrum maternát (ezt terhesség alatt is szedtem, de egy idő után átváltottam az elevit-re)
- méhpenpő kapszulát (ebből egy dobozzal szedtem be napi 2-őt)
- fehérje port ittam (ezt napi 2-szer ittam, egy doboz 20 adag, megittam egy teljes dobozzal, a másodikból csak pár alakalommal ittam csak, de akkor már terhes voltam és nem bírtam inni)
- én progi szurit kaptam, napi négy ampullát, majd miután már terhes lettem kb. két hétre rá kaptam utrogestant is napi 3-szor 2-őt
én is a pharma expressz-t tudom ajánlani, tőlük rendeltem
- proginova mite-t is kaptam, ezt mondjuk az ösztrogén hormon miatt
a szurit, a gyógyszert és a golyókat a terhesség kb. 14. hetéig kaptam, egészen pontosan január 22.-én hagytam abba mindent
mikor decemberben csökkentettük a szuri adagját, akkor bevéreztem és után elég sokáig még 4 ampullát kaptam, ekkor kaptam még a hormonok mellé magne b6-ot és rutascorbint egy darabig
én az aspirint azért nem ittam, mert nekem nem bírja a gyomrom, de sokan ajánlják
szóval nálam így alakultak a dolgok

Ennyi mindent kell szedni a szurik mellett ????:roll:
Vendég

Rana
Te is D-ben?
Drukkolok, hogy ne kelljen sokáig lefoglalnod a doktorokat :wink:
Vendég

Mabe,
nem kell. Szedni csak azt kell, amire a dokid is azt mondja, hogy kell.
Viszont lehet, és hát ugye aki reménykedik...

én pempős mézet eszek + búzacsírát, meg a kötelezőket, majd meglátjuk, mi az eredmény.

DE, fontos, hogy tudd, mi sem tudjuk, min múlik, mert akkor már mindenki babás lenne. A baba, ha akar maradni, marad, ha nem, akkor sajna hiába minden.

Nagyon drukkolok!

Rana,
akkor most már te is reménybeli kismami vagy!
+++++++++++++++++++++++++++++++++

Kép
kisbuta

Ja, én is Db-ben nyomulok. :wink: B is mondta, amikor ma bennem matatott, hogy "Jártam én már itt egy párszor....", hát, mondtam, remélem ezentúl már nem kell sokszor (mert azért kistesó(k)ért még visszamegyünk majd). :)

KépKép
KépKép
rana33
Debrecen

Látom, kicsit előreszaladtam időben az előző hsz-omban, mármint kistesókat illetően.. :oops: Jó lenne előbb a nagytesót megcsinálni esetleg... :lol:
Kisbuta, hát igen, még kisebb az esély ebben a ciklusban a bébire mint az előzőben (akkor ugye 3-4 tüszi volt, most meg csak egy), nade mégiscsak jobb, mint ölbe tett kézzel ücsörögni.... :?

KépKép
KépKép
rana33
Debrecen

Ja, aki a Db-i Kaáliba jár: vigyetek műanyag kupakokat, mert valami cég darabjáért 1 Ft-ot ad, és az összegyűlt összeget rákos kisgyerekeknek fogják adományozni!

KépKép
KépKép
rana33
Debrecen

Rana!
Örülök, hogy jól ment a teherbeesés!!! :lol: Drukk! +++++++++++

Szezso!
Köszi az infót! Ezek szerint inkább a sárgatest a gond. (vagy nem férek bele a novemberi keretbe :lol: )
Remélem nem aj, hogy ennyi hülye kérdéssel zaklatlak! :roll:
Ja és megkaptam azt a sok nyilatkozatot. Azt leszíváskor kell vinni?

Mabe!
Mindenki azt szed mellé, amit jónak lát. :lol: Én is szoktam méhpempőt, de volt 13 mm-es mnyh-m úgy is, hogy semmit nem ettem-ittam. Szóval a siker kulcsa nem a mi kezünkben van. Szerintem a hit, hogy sikerül (előbb-utóbb), nagyon fontos.

KépKép
zsófikukac

Rana,
egy tüsző is elég! Sőt egy katona is! A jó időben, a jó helyen vannak és abból lesz a CSODA!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ez a tüszi a minőségre hajtott, nem a mennyiségre. :D

A kistesóért meg nem kell majd mennetek ... csak az ágyig!!! :wink: :D :lol: vagy .... valahova máshova pl. a lakás többi részét is ki lehet próbálni. :oops: :wink:

hajnoca
Dunakeszi

Hajnoca, jó lenne, ha már azon kéne gondolkoznunk, hogy hol foganjon a kistesó! (mint mondjuk nektek, ti már gondolkozhattok ezen erősen!) :wink:

KépKép
KépKép
rana33
Debrecen

Ja, múltkor valamelyikőtök mondta, hogy a sok C-vitamin rontja a beágyazódás esélyeit. Vizkrisz meg most azt mondja, hogy kell a sok C-vit. Na akkor tessék kérem szavazni. C-vitamin pro vagy kontra ??? Kép

KépKép
KépKép
rana33
Debrecen

Rana!
Én is úgy tudom, hogy nem szabad túlzásba vinni a c vitamint beágyazódás idején. :roll: Szóval én kontra!

Pizzát sütök, kértek? :lol:

KépKép
zsófikukac

Zsófi, küldheted, nyitom az ablakot! :wink:

A strigulákat húzom, aztán majd közlöm az összesített táblázatot (mint a hepehupásat)! Kép

KépKép
KépKép
rana33
Debrecen

De mire jó az E-vitamin? Nagyon sok mindenre, gyermeket tervezőknek, váróknak például az izomműködés serkentésére, valamint arra, hogy részt vesz a sperma, a progeszteron (a sárgatest hormonja) termelésében; elősegíti az ovulációt és a megtermékenyítést, a terhesség normális lefolyását és a magzat fejlődését; növeli a potenciát. Hatással van a hipofízis, a mellékvese, a pajzsmirigy és a nemi mirigyek működésére.

A C-vitamin segíti a vas felszívódását, a méhlepény működését, valamint az immunrendszer munkáját.

A palástfű a medence vérellátását serkentve segíti a méhnyálkahártya felépítését, ami a beágyazódáshoz fontos.
Alkalmas még túlsúlyosok PCOS-ok ciklusának szabályozására.

Fogyasztható tea vagy globulusok formájában, a ciklus második felében, tüszőrepedéstől a mensiig.
Teából napi 2-3 csészével ajánlott inni, elosztva az egész napra.
A tinktúrából 2 x 7 cseppet kell fogyasztani.

Ezt írják a barátcserjéről:

Kifejezetten női bajokra van, kapszula vagy tabletta formájában lehet kapni. Ez rendbeteszi a hormonháztartást, főleg a ciklus második felében segíti a sárgatest működését (a kilökődött petesejt helyén képződik a sárgatest, aminek az elegendő működése vagy mennyisége segít megtartani a babát, ha megfogant, vagyis segíti a beágyazódást). Van még egy jótékony hatása: leviszi a magas prolaktin szintet, amely szintén felelős lehet a tüszőrepedés elmaradásáért. Alapvetően a hipotalamuszra és a hipofízis tevékenységére hat. Ennek eredményeképpen képes normalizálni más hormonok működését, például csökkenti a prolaktin termelést és az ösztrogén-progeszteron arányt. A barátcserje kivonat hasznos lehet menstruáció elmaradása esetén is, aminek az egyik leggyakoribb oka a prolaktin túltermelése. DE ne várjon azonnali eredményt, a barátcserjének legalább három hónapra van szüksége, hogy csökkenteni tudja a prolaktin szintet.

Tea formájában 2-3 csészével fogyasztanak belőle az egész ciklusban. Tabletta formában hatásosabb és egyenletesebb a szedése, azért is, mert a barátcserje termésének hatóanyagai vízben nem oldódnak, így a tea nem olyan hatásos. A tea elkészítése: csészénként 1-2 teáskanálnyi bogyót leforrázunk és 10 percig állni hagyjuk.

Kapszula: serkenti a női szervezetet a több progeszteron termelésére. Első alkalommal ajánlatos a készítményt huzamosabb ideig, 1 - 2 hónapig folyamatosan szedni, később 10 -15 napos kúrák is elegendőek a kedvező hatáshoz.

C-vitamin
A narancsban, a brokkoliban olyan antioxidánsok vannak, melyek a szaporítószervek nyálkahártyáit ellenállóvá és rugalmassá teszik. A C-vitamin a petevezeték szőrcsillámait is táplálja.

Cink
Ez az ásványi anyag – mely a halban, húsban és babban található meg bőségesen – segíti és szabályozza a hormontermelést.

B-vitamin
Segít a szervezetnek beépíteni az ösztrogén, progeszteron és tesztoszteron hormonokat (sok van belőle a teljes őrlésű magvakban, a sötét levelű zöldségekben).

Kalcium
Terhesség alatt a gyermek csontjai az anya szervezetének kalciumából épülnek. Ezért az anyának – ebben az időszakban különösen – kalciumpótlásra van szüksége.
vizkriszisback

Újabb felfedezés a petesejt beágyazódásának segítésére
Forrás: Híradó.hu
2007. augusztus 30.
A spermafolyadék által a méhre gyakorolt hatás olyan mechanizmusokat aktivizál, ami elősegíti a petesejtnek a méhbe történő beágyazódását.

A németországi Heidelberg egyetem kutatói kihangsúlyozták, hogy a felfedezés nyomán levont következtetések növelhetik a mesterséges megtermékenyítések hatékonyságát.

A mesterséges úton megtermékenyített petesejteknek csak mintegy egyharmadából alakul ki terhesség - írta a Die Welt. Szakemberek azt gyanítják, hogy a megtermékenyítés természetes feltételei javíthatnák a petesejt beágyazódásának esélyét. A heidelbergi egyetem nőgyógyászati klinikáján azt vizsgálták, vajon javulnak-e az esélyek erre, ha a méh nyálkahártyáját a spermafolyadékból nyert kivonattal kezelik. Az első eredmények biztatóak.

A petefészekből kivett petesejtekkel végzett kísérletek során a hüvelybe és a méhszájba vagy spermafolyadékot, vagy (kontrollként) konyhasó oldatot juttattak az orvosok. Az eddigi eredmények arra engednek következtetni, hogy a spermiumokat tartalmazó folyadék aktív szerepet játszik a terhesség kialakulásában.

"Hosszú időn át az volt az uralkodó felfogás, hogy a magömlési folyadéknak és a fölös számú spermiumoknak (hím ivarsejtek) semmi közük nincs a megtermékenyítéshez és a beágyazódáshoz. A termékeny időszakban ugyanis a méhnyak nyálkahártyája különösen kemény, az ejakulátum számára szinte áthatolhatatlan. Ezért úgy gondolták, hogy utóbbinak csak egészen kis hányada jut be a méhbe."- idézte a lap Michael Wolffot, a klinika főorvosát.

A fenti vélekedésnek ellentmondanak újabb vizsgálatok, amelyek kimutatták, hogy néhány percen belül nemcsak a méhbe, de a petevezetőkig képesek eljutni a hüvelybe juttatott vegyületek. A jelek szerint a bejutást a méhizomzat mozgása is elősegíti. Wolff és munkatársai megállapították, hogy a spermiumokat tartalmazó ejakulátum ösztönzi a citokinok termelődését a méh nyálkahártyájának sejtjeiben. (A citokinok az immunrendszer igen aktív közvetítő anyagai.) Ezek pedig, mint állatkísérletek bebizonyították, kedvezően hatnak a megtermékenyített petesejt beágyazódására.

A kísérletsorozat következő szakaszának célja olyan gyógyszer kifejlesztése, amely a hüvelybe és a méhszájba juttatva célirányosan emeli a petesejt beágyazódásának a valószínűségét. E célból a heidelbergi orvosok alkotórészeire kívánják bontani az ejakulátumot, hogy kiderítsék, mely vegyületek felelősek a beágyazódás javításáért.
vizkriszisback

Vissza: Fogamzás

Jegyzetfüzet: