A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2009 februári babák

Zetibebi: Nekem pedig az jutott eszembe, hogy talán úgy tudnék Neked segíteni, hogy megkérdezem a Tesóm, hogy tud-e még olyan homeós könyvet szerezni, amit nekem is adott. Szerintem az nagyon jó, de elég hosszú, szóval másolgatni meglehetősen macerás. Vannak benne olyan szerek is, amik például a szülés előtt ajánlatosak, vagy császár után segítik a sebgyógyulást. Szóval mindenképpen hasznos. Ha tudok szerezni egyet, szívesen leküldöm Neked postán. Mit szólsz?

Panna:Én még erről nem hallottam... :( Lehet, hogy a Picúr elmozdul még onnan, nem? Vagy erről nem beszélt az orvos? Ugye kint is fogsz szülni Németországban?

Verus: A legújabb gyermeketek (nevezhetjük már Vincének?:)) is gyönyörű!!! Annyira helyesek és kifejezőek az vonásai!

Mindenkinek gratulálok, aki szuper dolgokat szerzett be tegnap! Mi sajnos nem tudtunk menni, Apa egész nap dolgozott. (Durva, hogy már így hívom...:))

Szép napot Nektek!

Julcsi

KépKép
julcsi-79

Azt sajnos nem tudom, hogy a Picúr elmozdult-e már onnan vagy sem, de azért ha jövö héten megyek ultrahangra, megkérem hogy nézzék meg.
Az már biztos, hogy itt fogok szülni Németországban, ugyanabban a kórházban, ahol a férjem dolgozik, igy ha esetleg hamarabb beindul a szülés akkor perceket oda tud majd érni, ha épp nem a mütöben lesz. Itt a szülések kb. 60%-a császár, mivel szabadon válsztható és már a legkisebb komplikáció esetén is ezt válsztják az orvosok is, de azért Èn szeretném természetes úton megpróbálni, ha lehet.

Panna
pandusika

... percek alatt ... bocsi :)

Panna
pandusika

Sziasztok! Kössz a bókokat! Tényleg helyes a kismanó idebenn! Kemény csávó lesz, az biztos! Már egyre jobban, várom, hogy megszülessen!!! A ti babáitok is olyan édesek!Fura lesz őket idekinn látni!
Vesés dolgok:nálam nézték, minden ok. Meg semmi ami, a magas afp miatt gond lenne!!!Szóval én teljesen megnyugodtam! Én az epém miatt aggódok, mert újra fájogat...Ági 3 hónapos volt, mikor begyulladtam, azonnali kórház, 2 hétig benn is voltam, és kiszedték a köveket, meg a hólyagot, aztán a maradék követ a vezetékből....azóta szenvedek a kajáktól, fűszerektől, pedig áll. nem kéne...mível nincs hólyag, az epefolyadék folyamatosan termelődik....:(Most meg megin elkezdett szúrni, fájogatni, pedig vigyázok a kajákkal....:(
Lehet megkérem a nőgyogyit, nézze már meg minden okés e azon a részen, mikor ultrahangoz...csak ért hozzá....

zetibebi! nem semmi a bőrgyógyászos dolog, én alapból nem megyek el soha, mert úgyis csak kisérleteznek....:( Homeós könyv szokott lenni gyógyszertárakban is, amit meg lehet venni, és egész értelmesek! Amúgy a sima gyógyszertári Ung. Refrigerans krém csodákra képes!!!Hűsít, jó a viszketős allergiákra is! Meg van egy saját magam által öszzeállított profi kézkrém, ami a száraz kezet, és egyéb bőrfelületeket rendberakja! Akit érdekel megírom a receptjét, fel is lehet iratni gyerekdokival, és akkor olcsób...gyrekeknek nagyon bejött testápolónak úszás után! anyuéknál meg az oviban(dadus néni) mosogatós kezeknek arany egy kence!!!

Kép
Kép
Kép
lkverus
Göd

Panna: Ez tényleg megnyugtató, hogy sok vizsgálatot végeznek, de azért gondolom sok utánajárás is kell, mire mindet elintézed!
Bár ott kint biztos nem olyan az egészségügy mint nálunk! :?
Majd várjuk a 4d-s képeket! :wink: :D

Zétibébi: Ne is hagyd apát a 4D-vel békén! :wink:

Elif: Hát igen, ő is elnézhet dolgokat, csak a betegnek nem mindegy! :?

Verus: Akkor tényleg csak olyat egyél, ami nem terheli meg az epédet! Bár biztos nem lehet könnyű betartani! :roll:
zsu83

Én is mindjárt rendelem a szopipárnát, pont olyan zöldet néztem ki, amilyen huzatott vett valamelyikőtök(bocs, kiment a fejemből, kicsoda).Mivel még nem egészen 100% h kicsilány, ezért, és egy leendő öcsikére gondolván ezt választottam, mint unisex huzat.
Holnap megyek dokihoz, újabb genetikai Uh, de csak 2d-be, hát meglátjuk marad-e lányka, de igazából az érdekel, mit mond a korára a picinek. Szeretném, ha megmaradna 21 hetesnek, ahogy eddig számoltuk, és nem minősülne vissza 18 -19 hetesnek.

Ja, és a hét eseménye számomra megvolt pénteken. voltam Geréb Áginál a Születésházban, egy szülésefelkészítő tanfolyamot megelőző un. információs esten. Nagyon-nagyon szimpi volt az egész, és még jobban megerősített abban, h. ott akarunk szülni. Amikor megérkeztem, sírásig meghatódtam a mosdóban, és mondtam a babámnak, h itthon vagyunk! :oops: (biztosan ez a szándékom is nagy felzúdulást vált ki belőletek, mint a múltkori mosható pelenkás dolgom, de már megszoktam. Idáig egyetlen ember volt, aki nem akart erről lebeszélni, az a párom. :D )

Aztán ott volt még tegnap az ovim családi szombatja, ahol egész nap kisasztal fölé görnyedve derékszögben állva nemezeltem az érdeklődőkkel. Délután már nem tudtam felegyenesedni, totál kikészült a derekam. :evil: Szerencsére ma már jobb. 230E ft. lett a végén a tiszta bevétel.

Zéti hogy viseli a nemesebb szerveivel történt dolgokat lelkileg?Dokiknak mutogatni, anya "kínozza", stb. Remélem, most már nem vesz újabb fordulatot a dolog, és végleges lesz a javulás, akármivel is.
Nekem pedig minden bőrgyógyászos rémtörténet ellenére is el kell mennem dokihoz, mert tele lettem gyanúsabbnál gyanúsabb anyajegyekkel, amik csak nőnek, meg szaporodnak. Tele van a pocakom és a cicim velük, és úgy látom, gyorsabban nőnek, mint ahogy a bőröm nyúlik alattuk. Parázok emiatt. :x
Szép hetet mindenkinek!

Zsuzsi
Kép
gerendai zsuzsi

Zsuzsi: Holnap majd gyere, hogy mit mondott a doktornéni az uh-n!
Én egyáltalán nem ítéllek el, hogy a Geréb Ágnesnél akarsz szülni, mindenkinek mások az igényei, mindenki más környezetbe vágyik!
Számomra a kórház tűnik a legmegfelelőbbnek, barátnőm nemrég szült a doktornőnél, és csupa jót mondott róla és a kórházról is! :)
zsu83

Jó sokat írtatok megint, volt vagy fél óra, mire végigolvastam :D

Zsuzsi, szerintem az a "felzúdulás" azért nem volt véresen komoly - mindenkinek mások az igényei, meg az elképzelései. Tök unalmas is lenne, ha mindig csak bólogatnánk egymás dolgaira.

Vera, szerintem itt egy dolog segíthet: gyógypuszi anyától a popsira :D szegény kis Zéti, jól megkínozzák!
Tavaly férjemet egy étteremben összeszedett májgyulladással kezelték félre több, mint egy hétig: hiába mondtam neki, hogy szerintem nem allergiás kiütései vannak, a doki ételallergiát állapított meg, és kalciumozta, aztán a harmadik doki meg jól bepánikoltatott, hogy a másfél hetes késedelem miatt komolyabb komplikációk lehetnek!!! Hál' Istennek átvészeltük, de nem tudom leírni, min mentünk át.
Elég szomorú, hogy egy egyéves kisfiút csak úgy lehet kezelni, hogy kísérleteznek rajta, és szegényke már jó régóta kínlódik ezzel :( anyu is eü-ben dolgozik, úgyhogy nem szeretem ilyen általánosságban szidni, de azért pukkadjon meg az a doki, hogy összevissza beszél.

Zsu, nem csoda, hogy az a könyv a kezedben maradt! :wink:

Ma megtaláltam álmaim babakocsiját:
http://www.minimano.hu/termekeink/babak ... overy.html
na nem ennyiért, csak itt van róla normális kép. Szerintem nagyon szuper, gyönyörű, és unisex, úgyhogy akár kishúg, akár kisöcsi is jól érezheti magát majd benne :D

A vásárlási kényszeremet pedig apróságok megvásárlásával enyhítem: ma vettünk vízhőmérőt, meg lekerekített végű biztonsági körömollót. :D ha ezek nem lettek volna már a kezemben, gazdagabbak lennénk egy babakocsival, egy kisággyal, egy pelenkázóval, meg egy kiskáddal is. Így férjem meg tudott győzni, hogy majd szépen egyesével :lol: :lol: :lol:

KépKép

KépKép
stelly

stelly: ismerős, nekem is apróbb dolgokkal kell lekötnöm magam, ezért van már meg szinte a teljes ruhatár :D , most jöhetnek az ilyesmik, amiket te is vettél. Ezt a kocsit én is néztem, nekem is tetszik, de én még nem tudok dönteni, szerencsére még nem is kell. :)

Kép
Kép
elif

Elif én hiszek a karmában, abban, hogy ha valami rossz történik akkor kárpótlásul lesz valami jó. A Zétis terhességem abszolút problémamentes volt (persze a kisebb nyűgöktől eltekintve) és a szülést jól megszívtuk. Hátha most pont az lesz a kárpótlás, hogy kicsusszan a bébi :)

Julcsi egy angyal vagy!!! Mennyibe kerül a könyv postával meg ilyenek? Nagyon köszönöm és elfogadom! Elegem van a gyógyításnak nevezett kuruzslásból. Úgy is jó, ha megírod a címét és megnézem a gyógyszertárban ha van belőle.

Pandus szerintem is jó ha megpróbálod a vajúdást, ha csak egy pár órát bírod az is nagyon sokat számít, mert azalatt is beindul néhány nagyon fontos hormon termelése ami a tejhez kell, meg a babának is van akkor ideje felkészülni a világrajövetelre, nem mindegy hogy csak kikapják onnan vagy pedig készül rá egy kicsit. Ügyi leszel meglátod :)

Verus, tudom hogy ez így nem hivatalos, meg hogy nem nagyon szabad így tanácsot adni, de kíváncsi lennék hogy mit gondolsz, szerinted lecsökkenthetném a seduxent? Most reggel fél, délben fél, este egy, és egész nap szédülök, alig bírok valamit csinálni. Kíváncsi vagyok a véleményedre. Meg hogy a seduxen mellé szedhetnék-e coryzaliat az is érdekel. Nem terhel téged semmilyen felelősség ha leírod a véleményed megígérem.
Zéti most teljesen anyai ösztönre hagyatkozva csak az antibiotikumot szedi a megfázására, és a X. számú popsikenőcsöt, plusz fürcsi után bóraxozom az érintett területet, hihetetlen gyorsasággal gyógyul :shock: éééés: az állítólagos "állott" pelenkát hordja nappal!!!! (ezt is anyai ösztön alapján mertem ráadni, nem spórolásból)

Zsuzsi én is rokonszenveznék Geréb Ágival ha lenne egy szemernyi esélyem a zavarmentes szülésre. Viszont nekem annyira de annyira alacsony a fájdalomküszöböm hogy szegény Ágiról letépném a ruháját kínomban :oops: plusz kiderült, hogy keskeny a csípőm belül és jókora a sansz hogy nem fér ki rajta a baba :? így én nem mernék semmilyen esetben sem kórházon kívül szülni. Ha tudnám hogy minden szuper elgondolkodnék rajta, elsősorban a kádas megoldás érdekelne. Az szerintem nekem nagyon jó lenne, de Miskolcon nem tudok róla hogy van ilyen lehetőség.
Az anyajegyeket szerintem is mutasd meg, a fene sem tudja, hátha megoldják. Reméljük nem nagy a baj.
Z mostmár tűri a pelenkázást, nem fáj, tényleg hihetetlen gyorsan gyógyul...ha nem látnám nem is hinném.

Vera
Kép
Kép
zetibebi

Sziasztok!
Nekem is meghoztátok a kedven a szopipárnához, én is venni fogok :lol:

Zéti, már többször belinkeltem ezt az oldalt: http://homeopatia.info.hu/

A bal oldali menüben ott van, hoyg legkedveltebb szolgáltatásunk online szerkereső, ott lehet betegségek alapján homeo szert keresni.
Kismamáknak is külön van, minden betegségre, gyerekeknek is, nagyon jó!

Zsu, szerintem nem felzúdulást váltott ki a mosható pelusos ötleted, csak a véleményüket mondták el sokan.
Bevallom, én most meglepődtem, hogy születésházban készülsz szülni.
Nem fejtem ki róla amit gondolok, mert ez mindenkinek a saját döntése, megítélése, én soha de soha nem kockáztatnám meg azt, hogy ne kórházban szüljek.
Főleg, mióta egyszer már szültem. Hatan voltunk egy szobában, és csak én szültem természetesen közűlünk, a többieknél mindenkinél komplikáció volt, és ha nem kórházban lettünk volna, akkor bizony lett volna olyan baba, aki nem éli túl.
De nem akarlak megíjeszteni, a te döntésed. És ne haragudj, ha esetleg megbéntottalak a véleményemmel, nem ez volt a szándékom.

Az anyajegyekhez.. .milyenek? Nekem is tele van a hasam meg a mellem alatt apró kis világosbarna izékkel, futószemölcsök, vagy nem tudom mik ezek, de ezek azt mondják normálisak, a hormonok miatt vannak.

Üdv. Andi

Kép

Kép
andus70

Stelly adtam volna puszit szegénynek de még az is fájt neki ha csak ránéztem :roll: de mostmár tűri az érintést-kenegetést úgyhogy jöhetnek a gyógypuszik :D
Szegény férjed is jól megjárta, jó hogy megúsztátok, szörnyű lehetett...
Nekem a védőnő a kerekített végű körömollóra azt mondta, hogy ne vegyek mert a formája miatt nem lehet beférni vele a kicsi köröm alá, hanem a sajátunkat mosogassam meg alkohollal (ami a picinek úgyis kell hogy legyen otthon). Én egyébként aszem 8 hetes volt mikor először le mertem vágni a körmét, neki nem is volt hosszú. Sőt akkor sem vágtam hanem olyan puha volt hogy a "felesleget" le lehetett húzni anélkül hogy beszakadt volna.

Vera
Kép
Kép
zetibebi

Zsuzsi, az anyajegyek a hormonális változások miatt jönnek, én is leszedettem egy csomót még Fruzsival a pocakomban, de mondta a bőrgyógyi, hogy nyugodtan megvárhatnám, míg megszülök, mert addig csak jönnek az újak és újak, aki arra hajlamos. Most még nem látok extra szaporodást anyajegyileg magamon, de még lehet, hogy belelendülök. A szüléssel kapcsolatban pedig mindenkinek a magánügye, hogy hol és milyen körülmények között szeretné vilárga hozni a babáját. Ha Te ott érzed magad biztonságban, akkor ott lesz a legjobb! Én csak mindig azt kívánom az otthon vagy születésházban szülőknek, hogy ne legyen semmi gond (persze mindenkinek ezt kívánom). Biztos nagyon szép szülésed lesz.
Gjéti szomorú történetéről, amit én is nagyon sajnálok, egyből az jutott eszembe, amit a doktornőm mondott a szülésindításról: kórháza és orvosa válogatja, mikor indítanak, valahol akár 2 hetet is várnak, de olyan orvos, akinek van "rossz tapasztalata" , az akár a kiírt időpont utáni napon indít. Mindig van OKA, hogy miért nem indul be magától a szülés. Szóval én nem bánom, hogy 4 nappal a kiszámolás után indított.
ZétiVera, nagyon sajnálom, amin keresztülment szegény kisfiad és Te...a bőrgyógyászok szerintem is legtöbbször csak tippelgetnek, de egy babaával kísérletezni...durva!

Kép
Kép
abencze

Jajj, azt akartam még kérdezni, Vera, te próbáltad már a Magnesii Citrici-t ?
Egy másik topicban ajánlotta egy lány, aki naponta 30* is keményedett. Tegnap vettem, este bevettem egy szemet, jó is votl, bár éjjel futni kellett tőle :lol:
Így óvatosságból ma délelőtt csak egy felet vettem be, és nagyon jó volt, egyáltalán nem keményedtem, pedig moziban voltunk, sétáltunk is! Szóval én azt hiszem, hogy ezt fogom szedni.
Egyébként megnéztem, ez 500 mg magnéziumot tartalmaz egy tabletta, a napi ajánlott adag 2 tbl, tehát 1000 mg, míg a magne b6-ban csak 48 mg van, tehát a napi 6 db is csak 288 mg, magyarul nem csoda, ha nem használt semmit sem.
Tudom, hogy nem engem kérdeztél, de én tuti megpróbálnám csökkenteni valahogy nagyon lassan a seduxen adagot, és megpróbálni esteleg ezt. Lehet, hogy neked is használna, és így nem kellene gyógyszerrel mérgezni magatokat.

Képzeljétek, voltunk ma Szávával meg egy kis barátnőjével és annak anyukájával IMEX moziban. A Galapagos című természetfilmet néztük meg 3D-ben.
Valami nagyon nagyon szupi volt, a lányok is totál odavoltak érte. Hihetelen élmény, olyan, mint ha ott lettünk volna személyesen! Mindenkinek ajánlani tudom.

Üdv. Andi

Kép

Kép
andus70

Sziasztok!

Én is szétnéztem tegnap a Bababörzén, nekem viszont pozitív tapasztalataim voltak, igaz mi a párommal már kilencre kiértünk (ami Monorról nem is rossz).
Sok mindent vettünk, bár babakocsit még csak nézegettünk. Rengeteg dolgot lehetett kedvezményesen venni.
A vásárolt holmik listája:
-kismamanadrág,kordbársony 4000 Ft (Kenguru márka),
-3 hosszúujjúfelső (szintén a mamának :D ),
-két hosszúujjú kombidressz (399 Ft darabja, újak és Kenguru márkájúak),
-egy rugdalózó (szintén új és Kenguru) ajándék sapival,
-egy szopipárna (már használatba is vettem,ugyanis néhány napja fáj éjszakánként is a derekam)
-egy AVENT kezdőszett (kézi mellszívóval, cumisüvegekkel és sterilizátorral) (19 430 Ft)
-HIPP natal (800 Ft volt)

Szóval összegezve, szerintem nagyon sok minden kedvezményesen megvásárolható itt, érdemes máskor is kinézni. Bár szegény párom rosszul bírta a tömeget, nekem meg végig fájt a derekam. Nincs valakinek valami jó ötlete derékfájásra (egy ponton szúr a gerincem mellett már néhány napja változó intenzitással)?
Elnézést a szócséplésért, az összegeket nem dicsekvésből írtam, hanem tájékoztatás céljából!

Crocus
Kép

Kép
crocus

Szegény Zéti, én is sajnálom! Vera, őt császárral szülted?
Hát én nem tudom, nem mernék Geréb Ágnesnél szülni...
Tudom, h mindenki magánügye, nem is ítélek el senki, ez az én véleményem. :!: Én itthon tutira nem mernék szülni!!! Főleg így,
h ki tudja mi lesz... Eléggé izgulok a dolog miatt már most.

Akinek már van gyereke, nem akar egy kicsit mesélni a szülésről? :oops: Nem baj, ha rosszak a tapasztalatok, legalább felkészülök mindenre. :)

Kép

Kép
gjéti

Stelly: Sajnálom, hogy tavaly ilyen megpróbáltatásokon mentetek keresztül! Úgy látszik mindenkinek van egy durva eü-is sztorija! :x
Nagyon szuper babakocsit találtatok Adri babának! :lol:

Anyajegyekről: Nekem is vannak apró pontszerű anyajegyek a melleimen, és a pocimon!
zsu83

No közben lefotóztam a rugit, amit először vettünk, meg a kiscipőt, amit anyósomtól kaptunk.
Ez az első alkalom, hogy próbálok képet feltölteni, kíváncsi vagyok, összejön-e...
Kép
[/img]

KépKép

KépKép
stelly

háhá megy ez :D

KépKép

KépKép
stelly

Eszter: Nagyon szép holmik! :lol:
zsu83

Sziasztok!

Hát jó sokat írtatok!! :?
Gjéti:
Nekem a Balázs név tetszik:)

Köszönöm mindenkinek a gratulációt, remélem a kis szégyenlőske a jövő pénteki UH-n megmutatja magát:)

szép hetet!
Üdv.Andabella

Kép
Kép
andabella

Zetibebi: A homeos könyv:
Dr. Büki Mária, Dr. Dérer Cecília, Havasi Lászlóné, Dr. Németh Zsuzsanna, Dr. Zarándi Ildikó- Homeópátia napjainkban
Hátha megkapod valahol. Ha nem, akkor pedig természetesen ingyen küldöm. Én is úgy kapom.
És további JOBBULÁST!

Gerendai Zsuzsi: Én is úgy gondolom, hogy az a lényeg, hogy olyan helyen szülj, ahol Te biztonságban érzed Magad! Ez a legfontosabb. Ja, és a legfontosabb, hogy a Pároddal egyetértsetek, mások véleménye mit számít? A Ti Babátok lesz!
Én sem mernék otthon szülni (mondjuk a születésház alapvetően nekem nagyon szimpatikus gondolat), de ez mindenkinek saját döntése.
Jobbulást, írd majd meg, hogy mit mondott a bőrgyógyász.

Stelly: helyesek a cuccok! :)

Elif: nálunk a baba baldachinjának van hasonló mintázata, mint a macis szopipárnádnak. Lehet, hogy én is fogok lassan képeket csatolni... :D

Julcsi

KépKép
julcsi-79

Andus: most seduxen reggel fél, délben fél, este egy, és a magnesi citricii 3x2. Éppen ezen filózok hogy hogy kéne ezt megoldani. Arra gondoltam, hogy mivel azt mondta a dokim, hogy a femibion vitamin (amit akkor hagytam abba mielőtt keményedni kezdtem) az méherősítő vitamin, úgyhogy visszatérnék a femibionhoz, és szedném mellé a magnesi citricii-t 3x2, meg ha kevés akkor néznék homeót is. Így ezzel a koktéllal megoldódhatna a dolog pusztán vitaminnal, ásványi anyaggal és gyógynövénnyel, a lelkem el sem tudom mennyivel könnyebb lenne ha a bébimet nem nyugtatóznám. Olyan bűntudatom van, olyan kis hülye vagyok hogy ilyesmibe belemegyek...de tényleg azért vállaltam be a nyugtatót mert nagyon nagyon durva volt a keményedés. Hát azt hiszem úgy döntök, hogy bevállalom a dolgot saját felelősségre dokis egyeztetés nélkül, ha emiatt kirúg...akkor úgyis néznem kell másik dokit Miskolcon mert a mostani nem szüleszt, de azért sajnálnám ha kirúgna...de be fogom vállalni mert az anyai ösztönök mindig felülírják az orvosi véleményt. Annyi, hogy ha folytatom a femibiont akkor megint szenvedek majd a wc-n :cry: ezt a részét még majd meglátom, lehet hogy nem kerülöm meg a dokit és felvázolom neki a kis tervem, hátha mellémáll és segít megoldani a kínos kérdésemet is (a wc-set). Az lenne a legtisztább. Kis hülye vagyok amiért belekezdtem ebbe a gyógyszerbe...egy fantasztikus kis magzattal csesztem ki...meg Zvel is mert nyilván nem tudtam annyit játszani vele a héten... :roll:

Crocus a derékfájásról nincs tapasztalatom, lekopogom megúsztam eddig. Lehet, hogy meghúztad vagy elfeküdted, vagy szimplán a súlynövekedés?

Gjéti császárral szültem, ](Elif ha nem szeretnéd hagyd ki, happy end a történet de amíg a happy endig eljutottunk...)
Túlhordtam 9 nappal, a túlhordás 7. napján befektettek, nem volt semmi baj egyikünkkel sem, csak megfigyelésre. Megígérte a szülesztő dokim (a gondozó dokim fia) hogy elindítja a szülést mert már nagyon túl akartam lenni rajta, úgyhogy indítva volt du. fél egykor, kb egy-másfél óra elteltével burkot repesztett hogy gyorsabb legyen, végig ment az oxitocin (gyorsító), gázt kaptam fájdalomcsillapításnak ami sz.rt sem ért, 10 óra elteltével tartottunk ott, hogy már megvolt a célegyenes, csak épp nem jöttek a tolófájások, megállapították hogy szűk a medencém és nem jól fordul a feje a babának úgyhogy csaszi, innentől kb 10 perc volt mire felkerültem a műtőbe, fél óra amíg kivették és egy óra amíg összeraktak. Aztán 24 óra a posztoperatív őrzőben, nem tom mennyire vagy kíváncsi a részletekre, voltak cifra dolgok :? a lényeg: császár után 3-5 napig napi 2x oxitocin injekciót adnak hogy összehúzza a méhed, plusz az őrzőben nincs veled a köli (nálunk legalábbis így volt) és utána nehéz mozogni a seb miatt, valakinek a tej is később indul el, nekem elindult csak nem tudott ráharapni de ebben segítettek a csecsemősök. Nagyjából ennyi. Kérdezz. :) Tudod hogy regényt is tudok írni :)

Stelly szuperek a cuccok :D Bárcsak bárcsak bááárcsak :roll: :wink:

Holnap kitaláltam hogy jutok el 4D-re, remélem összejön...teljesen bele leszek betegedve ha nem jön össze :roll: nagyon beleéltem magam. Türelmetlen típus vagyok.

Vera
Kép
Kép
zetibebi

Julcsi köszönöm, annyira figyelmes vagy! :D Meg fogom kérdezni gyógyszertárban, van is egy homeós gyógyszertár busszal 20 percre onnan ahová költözünk. Tényleg olyan figyelmes vagy!

Vera
Kép
Kép
zetibebi

Szülés: A 36.héten történt egy keddi nap 12. kor arra lettem figyelmes hogy fáj a derekam. De bizonyos idönként. Ezek a fájások este 10-re besürüsödtek ugy hogy mentött hivtam és bementöztem a korházba ahol is megálapittoták hogy ezek csak josló fájások Kaptam szurit és elkültek aludni.Egész éjszaka egy szemhunyásnyit sem aludtam.Másnap mindenki megvizsgált még a takaritónö is. CTG-én is voltam ami muttatta a fájásokkat de nem kellö intenzitással. Utobb kiderült hogy nem jo a gép és én miotta a korházban vagyok szülési fájdalmakkal járkálok.Ez szerda este volt 8.orakor. Amikor is bejött azügyeletes doki és megvizsgált majd közölte hogy 3 ujnyira kivagyok tágulva és szülni fogunk. Mire közöltem hogy nem mert nekem még 4.hetem vana szülésig. Nemérdekelte. A baba nem jól feküdt igy este 10-30 kor császárral kiszedték belölem az én kincsemet. 3 kg-val és 57 cm-vel. Teljesen egészségesen. Ez az én történetem röviden :D :D

Kép
háfi

Vera, szerintem azért ne hagyd ki a dokit. Beszéld meg vele, hogy rosszul vagy a seduxentől, és a lelkiismereted is furkál a baba miatt, és szeretnéd megoldani gyógyszer nélkül, természetes dolgokkal megpróbálni.
Te figyi, a magnesi citricii-ből 6 db-ot szedsz naponta? Annak napi 2 max 3 a napi adagja. Én most 2* 1/2-től tök jól vagyok.
A patikában általában van homeós könyv 900 valamennyibe kerül.

Crocus, nekem is fáj a derakam, porckorongsérvem van. Az hasonló ahhoz amit leírsz.a derékvonaltól lejjebb, jobb vagy bal oldalon ki lehet tapintani a helyét, és az okoz szúró, belehasító fájdalmat, ami a lábamba is kisugárzik. Főeg akkor jön elő, ha megterhelem magam.

Üdv. Andi

Kép

Kép
andus70

U.I. állitolag azért indult el a szülés mert a méhem nem birt tovább tágulni, és az én kicsikém is keresztben feküdt és nem fért el rendesen. Durván 34-órán keresztül fájdalmakkal járkáltam. Utolag azon nevetünk a párommal hogy csak azért nem eset ki a babám mert rosszul feküdt. Igy én semmi képpen nem szeretnék a korháztól távol szülni. De ez én vagyok :D :oops:
Rita

Kép
háfi

zetibebi! írtam privit!!!! femibion jó, én is azt szedek, szerintem térj vissza nyugodtan! egyél sok banánt hozzá!!!!!!!És én leállnék a seduxennel a helyedben, most olvastam a második írásod, ezek után így gondolom!!!!!

Meg van a foreveres aloe termékek közt egy jó drága cucc, méhpempő tabletta, én még azt eszem(Magne B6ról már totál leálltam), és nem keményedek egyáltalán, méhet védi a fertőzésektől, és erősíti!!!! Virágporra allergiásoknak viszont óvatosan alkalmazandó!!!!!!!!

Mi is chicco babakocsit kapunk kölcsön, csak más színben! Nekem is nagyon tetszik!!!!:):)

Szüléstörténetről annyit, hogy én inkább nem írnám le, mert rettegni fogtok! Viszont a lényeg, hogy az elsővel nagyon élveztem, és alig fájt a vajúdás....további emlék nincs, a másodikkal cseszett fáradt voltam, és nem élveztem, és már nagyon vártam a végét! csodálatos dolog mindenképp, és a baba feledtetett mindnet azonnal!!!! Most (5 év után)jutnak eszembe a dolgok, és kezdek berezelni...de hát túl kell rajta esni, és eddig megúsztam élve! Szóval inkább nem írnám le mi volt, ha valakit nagyon érdekel, majd priviben!

Eszter! Nagyon édes a kisruci! Hát még a cipi! Én is kinéztem egy helyes cipőkét! ez olyan "felesleges " dolog, nem használtam az elsőkkel, de hát ez már a 3. baby, megérdemli, hogy kapjon extrát, ha már javarészt örököltek a ruhái....:)

Kép
Kép
Kép
lkverus
Göd

Csajok, azt hiszem, kezdek hipochonder lenni:
Mióta írtatok az anyajegyekről, elkezdtem pöttyöket látni a pocimon, a hátammal meg hónapok óta az van, amit Andus leírt: derekamtól kicsivel lejjebb, a bal oldalon fáj néha, ha megnyomom, akkor jobban belenyilall, de ha sokáig állok, vagy hajolgatok, akkor már attól is fáj, ha felemelem a bal lábam (mármint lépek). Azt hiszem, lassan nem csak azt kell magamba szuggerálnom, hogy kicsi Adri egészséges, hanem azt is, hogy én az vagyok :lol:

Tegnap annyira feldobott a babakocsi-nézegetés (gyakorlatilag egész nap róttuk a bababoltokat), hogy éjjel végig azt álmodtam, hogy a babakocsinkat szedem szét - rakom össze, pakolom bele Adrikámat, bekötöm az autóba, megyek vele sétálni, stb... :D nem is akartam felkelni! :D

KépKép

KépKép
stelly

Anyajegyek: Nekem a 2 előzző terhesség alatt a meglevők duplájára nőttek, és elég félelmetessé váltak...leszedetni féltem őket, aztán rászántam magam, úgy volt megvárjuk az őszt, mert nyáron a melegbe nem jó...erre ugye kismam lettem, hát majd....
Megnyugtattak, hogy semmi gáz, mert látszik, hogy nincs baj, azért nőnek, meg azért lesznek újak, mert ilyenkor terhesség alatt erősebb a pigmentáció!!!! Szóval ne aggódjatok! szülés után fél évvel kb. el lehet menni megnézetni bőrgyógyásszal...Csak nyugi! Nekem rettentő sok van, örököltem elget!

Kép
Kép
Kép
lkverus
Göd

Sziasztok Csajok!

Látom a hétvégén is nagyon tevékenyek voltatok. :D Sajnálom, hogy a bababörze sokaknál nem jött be, bár Crocus legalább beszerzett jónéhány dolgot!! Kíváncsi vagyok, hogy Dinának mennyire jött be :lol:

Stelly: nagyon jó a kocsi, amit kinéztél, és a babacuccok is tündériek. Mi újság a munkahelyeden mostanában?

Vera: szerintem is beszélj a dokiddal seduxen ügyben, mert az tényleg durva, hogy ennyit kell szedni, meg egyébként is ez egy nagyon erős gyógyszer. Találjatok ki valami jobb megoldást!

Remélem eljutsz 4D-re, és ott kiderül végre, hogy Áron vagy Lívia :lol:

Gjéti: jópofák a nevek, amiket írtál, a Balázs a kedvencem, csak nálunk a férjem öccse is az, így mi kizártuk a kalapból. Egyébként mi újság az iskolában? Minden oké?

Nálam szerencsére anyajegy nincs, remélem ezt megúszom :roll:

Gerendai Zsuzsi: én is azt gondolom, hogy az a lényeg, hogy te és a párod mit akartok. Ha ti úgy gondoljátok, hogy számotokra a Születésházban való szülés a legmegfelelőbb, akkor ragaszkodjatok hozzá, ezt tényleg mindenkinek magának kell eldönteni. Én eléggé parázós vagyok, úgyhogy nálam egyértelműen csak kórház jöhet szóba.

Panna: a veséket nálam sem nézték meg. :lol: Majd azért írd meg, hogy Németországban milyen vizsgálatok vannak, hadd ámuljunk :lol:

Szép hetet mindenkinek!

Zsufi

KépKép
zsufi74

derékfájás meg nekem olyan, hogy már Ágival nem tudtam felkellni hanyatfekvésből a vége felé...most már nem is szabad a hátamra feküdni mer ottmaradok...úgy fáj azon a ponton, ahol nektek is, hogy majd meg halok, és moccani se bírok...néha állva is érzem....4D uh-n is alig bírtam felkellni....:)Meg kiakad az állkapcsom ásításnál...na ez se volt még, csak most! Szóval öregszem...:)
Bocsi, hogy sok voltam!!!!!:):):)

Kép
Kép
Kép
lkverus
Göd

Sziasztok!

A hétvége elég zűrös volt, csak ma tudtam jönni.

Stelly! Ez a kocsi nagyon hasonlít a miénkhez, ránézésre ugyanazon az elven is működik (ahogyan a mózest és a gyerekülést rá lehet csatlakoztatni). Tényleg nagyon jó.

Zsuzsi! Egyáltalán nem botránkoztam meg azon, hogy a Születésházat választottad. :lol: Mi beszélgettünk a férjemmel az otthon szülésről / alternatív szülésről, abszolút nem ítéljük el, sok szempontból kifejezetten szimpatikus a dolog, egyszerűen csak nem tartom magam alkalmasnak rá. Az első szülésből kiindulva ez így is volt helyes. Én természetesen szültem, de nagyon nehezen, nem tágultam, már előkészítették a műtőt, amikor végül mégis kibújt a kisasszony. Ja, és epidurált is kaptam a végén (+oxitocin, +infúzió, +oxigénmaszk), nevettünk is, hogy elég távol állok a természetes szüléstől :D . De ami nekem nagyon sokat számított, hogy utána 2 órát együtt lehettünk hárman, még a szülőszobán szoptattam, és 24 órás rooming-inben voltunk. Nem volt könnyű a szülés, kicsit félek is februártól, de eldöntöttem, hogy nem idegesítem ezzel magam, bármi lesz, megoldjuk.

Képzeljétek, tegnap nagy esemény volt nálunk este! Először éreztem, hogy csuklik a manó! Nagyon helyes volt, legalább öt percig ugrált, de csak a végére ébredt fel, addig nyugodtan alukált. :lol:

Vera! Írj, ha sikerült eljutni 4D-re, naygon kiváncsi vagyok az eredményre! :D A lányra vágyás miatt ne aggódj, nekem a végén már lelkiismeret-furdalásom volt, annyira szerettem volna a kislányt.

Kép
mist

Ja, és a derekam nekem is nagyon fáj, ami új, mert az első terhességnél nem volt ilyen. És még a combjaim belső fele is nyilall rendszeresen, szóval mozgásilag már abszolút bálnás tudok lenni (ágyból, földről felkelés stb.). Pedig még tényleg nem nézek ki úgy... :oops:

Kép
mist

Sziasztok!

Zetibebi: Ne viccelj, ez a legkevesebb! Persze, hgoy segítek, ha tudok. Szólj, ha nem találsz könyvet és küldök Neked egyet.

Hajnski, Zümis, merre vagytok???

Kreiszi, ugye te írtad, hogy fáj a derekad? Nekem nem a derekam fáj, hanem a derekam miatt a lábam. Az elmúlt két napban egyre jobban, ha így folytatódik, hamarabb lesz ebből táppénz. A védőnő szerint már most azon kellene lennem.
Gyógytorna rendszeresen, talpbetét, masszázs, sport.... Nem úgy látszik, hogy bármi igazán használna nálam. :( Feltehetően ez már végig így marad.

Julcsi

KépKép
julcsi-79

Sziasztok!

Lányok, én szívesen olvasom a születéstörténeteket, még akkor is, ha nem ment minden simán! Sajnos erre is fel kell készülni! :?

Zétibébi: Mikor mész??? :wink: :lol:

Hátfájás: A derekamnál nekem is fáj egy ponton, főleg este, ha hanyatt fekszem az ágyba! :?
zsu83

Mist, igen, néztük a CAM Combi Family-t is, és ez tök ugyanaz a kategória, apró különbségek vannak, ami miatt nekem ez jobban bejön. De most ugyanannyiért megkapjuk, mint a CAMet, szóval ez szerencsére nem szólt bele a döntésbe :D

Zsufi, melóhelyen az van, hogy most megint van valaki, akit lehet, hogy felvesznek mellém, illetve a helyemre, de már nem merem elszólni, mert a múltkori is visszamondta. A budget-időszakot (amire mindenképp szerettem volna, hogy legyen mellettem valaki) végülis megcsináltam egyedül, szóval most egy kis nyugi következik. Így még kihúzok egy-két hónapot, decemberre meg, amikor jönnek az újabb húzós határidők, elmenekülök, akár van itt valaki, akár nincs.

Verus, ne ijesztgess ezzel az öregedés-dologgal, kinézel kb annyinak, mint én, nem ér még a járókeretet keresgélni :wink:

KépKép

KépKép
stelly

Verus, Stelly! Öregedés ügyben egy szót se, megnéztem, mindkettőtöknél idősebb vagyok... :lol:

Kép
mist

Sziasztok!

Megpróbálok mindenkire reagálni, de nem biztos, hogy megy. :lol:

Na... Voltunk kint apával és a csajokkal a börzén. Én is csalódtam egy picit. A neten megnéztem a képeket és egy nagy banzájra készültem fel. Nem volt akkora tumultus, mint a Kismamáson az biztos. De a jegyet az uram ócsón vette. Valami nő adott neki egy füzetet és volt benne egy kupon? Így a két jegy került 900-ba.
Amit vettünk: Rengeteg ruha Csengének. Amiből volt bőven válszték. Bezzeg a nagyokra alig találtam valamit. Mondjuk ők meg nyűglődtek. Vettem Zsónak télikabátot. Ami szerintem totál új vagy csak egyszer vette fel valaki és 2200 volt. Eszternek meg egy új vízálló hócsizmát (remélem lesz hó! mert jártam már úgy, hogy nem is vett csizmát a télen...mondjuk ez hó nélkül is remek) 4900Ft-ért.
Sikerült összekevernem a két kismamaruhakészítőt és annak a számát tudtam amelyik most nem volt kinn. :? :evil:
Én is nézegettem azokat a ruhákat amiket Crocus, de nekem nem volt a méretemben felső. :cry: Nem is tudtam, hogy te monori vagy! Én gombai! :D
Szüléstörténet: Eszter. 6 napot késett. Este a fürdés után befeküdtem az ágyikóba. Elrendezgettem magam és hallottuk: PUKK! Tényleg hallani lehetett ahogy kipukkad a burok! Mentőt hívtunk. A kórházban ottfogtak. Éjjel semmi. Szegény uram a folyosón aludt. :oops: Kapott egy plédet. Hajnalban voltak halovány fájások de semmi komoly. Aztán reggel jött a dokim. felvitt a szülőszobára és bekötötte az oxitocint. Volt hatása. Beöntés (ami semmit nem használt) és borotválás következett. Ehhez meg fel kellet volna kelni az ágyból. Nekem alig ment. Kivánszorogta. Csodálom akik sétálgatnak fájások közben! Mikor a beöntés hatását vártam olyan volt, mintha ki akarna szakadni minden. Szóltam a szülésznőnek, hogy nyomnom kell. Erre vigyirgott egyett. Peeerszeee... Megvizsgált és elkerekedett a szeme. Irány a szülőszoba. Azt mondták 4 órát előre jöttem. Az oxitocin bekötésétől 2 óra 50 perc telt el és ott üvöltött Eszter! :lol: Ami gáz volt, hogy a lepény nem jött ki csak darabokban. Elkezdét rángatni a köldökzsinórt, hátha úgy jobb. Erre valami elszakadt és beterírett mindent a vérem. Csóri apa a gyerekkel ment és fotózta és mikor meglátta azt hitte valami bajom van. Megijedt egy pettyet. Végül a doki kikaparta a maradék lepényt. Ez nagyon szar volt. Meg összevarrt.
Zsófi: Ő 10 napo húzott rá! :? Nála a doki repesztett burkot. Bekötötte az oxitocint. Zsó nagyon fenn volt. A szülésznő mondta, hogy feküfdjek oldalra, mert úgy lejjebb fogja hozni minden egyes fájás. Nekem ez fájdalmasabbnak tűnt, mintha csak a hátamon feküdnék. De bejött! Nála 2 óra 20 perc telt el az oxitocin után. De a lepény itt sem jött ki. Ismét kapargálás. :?
Remélem most is ilyan gyors lesz, de legalább egyben kijönne az a sz@ros lepény! Ettől parázok a legjobban. :oops:
Bocs ha brutál voltam! De ahogy Zsu írta fel kell készülni mindenre!
Zsuzsi! Én sem ítéllek el, de én nem tudnék ott szülni. Volt múltkor az a gubanc ezzel a Geréb Ágnessel... meg és a kórházban érzem biztonságban magam.
De jó hosszú voltam! És még azt nem is írtam, hogy tegnap leforráztam a hasam! :shock: :? Van most a köldököm fölött egy 5-6 centis piros folt! Ügyes voltam? :? :)

Kép
Kép
Kép
majorné bakos edina

Dina: hogy sikerült leforrázni a hasadat??? :shock:
Huhh Szegény, jobbulást.

Julcsi

KépKép
julcsi-79

Dina, ez hogy jött össze? szegény pocak :cry:

Ja, Mist, az előbb elfelejtettem: a CAM-ben sincs a hordozóban szűkítőbetét, úgyhogy szerintem azt nektek is kell majd hozzá pluszban beszerezni, gondolom. Mondjuk azért kicsit viccesnek találom, hogy egy százezres nagyságrendű kocsihoz ez nem alapfelszereltség, mikor az esővédő, meg a pelenkázótáska pl az, de mindegy, úgyis megvesszük, ne lógjon szegény picurkámnak a kis buksija.

KépKép

KépKép
stelly

Rizs csináltam ebédre és hülyén kavartam meg a forró vizzel. Ráment. Régen üvöltöttem és sírtam így! :oops:

Jaj! De Eszter tök ari volt! Aggódott a Csengéért! :shock: Kép

Kép
Kép
Kép
majorné bakos edina

Megint piros iksz! :evil: :evil:

Teszek inkább a gmailra képet. Eszter csodaszép művét is! Tegnap rajzolta.

Kép
Kép
Kép
majorné bakos edina

Stelly!

Szerintem nekünk megvan valahol a régi hordozóból a szűkítő, gondolom, ezek kompatibilisek, így egyszerűen megoldjuk a problémát. De tényleg nevetséges, hogy nem adnak hozzá automatikusan...

Dina!

Óvatosan azzal a forró vízzel, sajnos az ember ilyenkor nincs tisztában a méreteivel. :oops: Múltkor is eszembe jutott, hogy jó lenne majd találkozni a szülőszobán! :)

Kép
mist

Bocs, apránként jutnak eszembe a dolgok... :oops:

Andus! Jó volt olvasni a magocska-sztorit Szávával, nálunk ugyanez a helyzet, az ő pocakjában is van magocska, ami egyszer majd nőni kezd...

Erika! Te Zuglói vagy? (Bocs, csak az Uzsoki miatt gondoltam.) Lehet, hogy közel lakunk egymáshoz?

Kép
mist

Mist! Ez nekem is eszembe jutott! :lol: Meg az is, hogy ha nincs pocakom akkor a lábanmra ment volna és talán elugrok... :roll: :lol:

Kép
Kép
Kép
majorné bakos edina

sziasztok! Forrázásról annyit, hogy nekem meg az alkaromra csapott fl a túlforrósított olaj 2-3 hete...már egész szép...felhólyagosodott, kidurrant, fájt mint a vezsedelem! Szerintem nincs rosszabb a forrázásnál! Főleg ha a pocak sinyli meg! Én is bőgtem:( ilyenkor értem meg szegény gyerekeket, miér bőgnek annyira, ha fáj valami....

Kép
Kép
Kép
lkverus
Göd

Fáj ám! És ahogy a ruha hozzáért! :? De bekentem curiózával azzal a sebkezelős kenőccsel és tök hamar gyógyult. :wink: Most csak piros.

Kép
Kép
Kép
majorné bakos edina

Dina, de ééédes Zsó, ahogy sír :) nem tetszett neki a körhinta? :)

Azt nézem, a 4-5-6-7 éves gyerkőceitek milyen nagy-gyerekesek már! Hihetetlen, milyen hamar elmúlik a babásságuk...

Mist, tuti, hogy kompatibilisek, mert a boltos csaj mondta, hogy ne Chicco-t vegyek majd, hanem utángyártottat, mert olcsóbb, és a fejszűkítőjének jobb a kialakítása.

KépKép

KépKép
stelly

Sziasztok!

Anyajegy: nem kell tőle pánikolni. Ami van, az nő és sötétedik+ jönnek az újak. De annyit megér a bőrgyógyász, hogy az ember lánya megnyugodjon. Sajna SZTK bőrgyógyászoknál elég nagy a tumultus, lehet, hogy egy magánba érdemesebb elmenni és átnézetni.

Otthon szülés: Én nagyon ellene vagyok. Ennyi. Amit erről írtam, most kitöröltem, mert nem akarok vele senkit megbántani.

Szüléstörténet: Az elsővel nem riogatok senkit. :( Lényeg, hogy indítottan 7 óra alatt kibújt. :)
A második kórház és orvoscsere után: 1 hét túlhordás után (se jóslófájás, se keményedés, se tágulás) megbeszéltem az orvossal, hogy bemegyek a cuccommal, alaposan megvizsgál és szűlni fogok. Így is történt, szólt mikor fog fájni, és egy laza kézmozdulattal elindította a szülést. 7 órát vajúdtam, lehetett sétálgatni, bordásfalazni, labdázni, zuhanyozgatni. Egyedül voltunk a férjemmel egy szobában, én csak a bordásfalhoz ragaszkodtam, de ahhoz makacsul- szinte hozzánőttem, úgy markoltam. :) Időnként bejött a bába, ötleteket adott, hogy haladhatnánk jobban, néha bejött az orvos, hogy haladunk. Burkot repesztett, innentől iszonyatos erővel indultak a fájások. A burokrepesztés maga nem fáj, a megfelelő pillanatban (a fájásoktól függően) egy csipesz-szerűvel kicsípik a burkot, és ettől az a hihetetlenül meleg lé kifolyik. Ettől kezdve könyörögtem az érzéstelenítésért, pedig a szülés előtt kifejezetten elutasítottam. Ők húzták az időt különböző kifogásokkal (adtak v.mi simaizom-lazító nevezetű placebót), végül közölték, hogy nincs érzéstelenítés, inkább szüljünk. Lábakat fel, 2-3 nyomásra kint volt a baba. Volt hasbakönyöklés, amiről sok rosszat hallottam, de nekem óriási segítség volt. Szerintem az volt a titka, hogy az orvos elcsípte azt a pillanatot, amikor segíteni tud vele. Rögtön megkaptam a gyereket pár percre, ezt kihasználva ő jól összekakilt, (alig győzték letakarítani rólam a szurkot) utána elvitték. Megszültem a lepényt, összevarrták a gátat (a gátmetszést én kifejezetten kértem, és nem bántam meg), mire kész volt, vissza hozták a babát. És mégegyszer: semmi nem történt a beleegyezésem, v. a kifejezett kívánságom ellen, nem bombáztak infúzióval-oxitocinnal, nem fektettek-sőt bíztattak a mozgásra. Szóval nekem nagyon pozitív élmény volt, nem éreztem magam kiszolgáltatottnak, kedvesek, türelmesek voltak, nem erőszakoltak rám semmit,és ami a legfőbb, biztonságban voltunk.

Lányok, apás szülést terveztek?

Kép
kangu

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: